2016-08-29

September månads bokutgivning

September är verkligen månaden med stort M när det gäller bokutgivning, tätt följt av oktober förstås. Det släpps massor av böcker som jag verkligen, verkligen skulle vilja läsa, äga, klämma på. Jag inser att det är tur att jag under augusti har ägnat ganska mycket tid åt hyllvärmare för i september lär det vara recensionsexemplar och nya böcker som gäller.

Harper Collins:
Finns det en, finns det flera (inbunden) Jag har ännu inte läst någon bok av Mhairi McFarlane men jag tror verkligen att hon är en författare som kommer passa mig och därför är jag definitivt nyfiken på den här.

Beskrivning av boken från bokus:

Vad får man absolut inte göra på ett bröllop?
När Edie blir påkommen i en minst sagt genant situation på en kollegas bröllop får hon hela skulden. Tydligen favoriseras vissa, precis som i skolan. Och efter att ha blivit utskämd på nätet och utfryst av alla hon känner föreslår hennes chef att hon tar ett sabbatsår och blir spökskrivare till en biografi om den nya heta stjärnan Elliot Owen. Det ska väl inte vara så svårt?
Fel. Förvisad tillbaka till sin hemstad Nottingham, tvingas hon inte bara ta itu med en man som förmodligen aldrig någonsin hört ordet nej, utan hon blir också plågsamt påmind om sin tonårstid eftersom hon flyttat in hos sin pappa, numera änkling, och sin dömande, lata syster.
När alla runtomkring ifrågasätter vem du egentligen är, är det ganska svårt att inte fråga sig själv detsamma. Vem är den där tjejen egentligen? Det ska Edie ta reda på!Piratförlaget:
Björnstad (inbunden)En ny bok av Fredrik Backman blir med en gång en av hösten största nyheter och den bok jag kan längta nästan mest efter. Boken beskrivs dock som lite annorlunda mot tidigare böcker och som allvarligare. Det kommer inte stoppa mig från att läsa den.

Beskrivning av boken från Bokus:

Vad betyder ett lag för en stad? Vad betyder en sport för en familj? Vad betyder en enda match för ett samhälle som kämpar för sin överlevnad?
Bara allt. Den betyder bara allt.
Björnstad är den första delen i en serie om en liten plats med stora drömmar. Den handlar om 15-åriga flickors odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar, och om de fruktansvärda saker vi ibland gör för framgång.
Den handlar också om Peter, som flyttar hem efter proffskarriären för att bygga upp sin moderklubb, och Mira som samtidigt offrar en advokatkarriär för att bosätta sig i skogen med man och barn. Det är en saga om idrott och familj, och om hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.


Nordstedts:
Förlorat ansikte (inbunden)Jag har läst allt av Anna Karolina såhär långt och även gillat allt. Så jag vill fortsätta att läsa om Amanda och Adnan. Det är välskrivet och det är annorlunda så vad finns inte att gilla. Jag tror mycket på den här boken.

Beskrivning av boken från Bokus:

Den unga flyktingen Tara får syra kastat i ansiktet. En man kör henne till sjukhuset men försvinner innan någon hinner se vem han är. Dådet tycks vara hedersrelaterat, men när Amanda Paller tar över polisutredningen anar hon att något annat ligger bakom attacken. Då händer det som inte får hända: Tara försvinner spårlöst från sitt rum på sjukhuset.

Förre polisen Magnus kommer ut från fängelset. Livet ligger i spillror. Det ljusnar när Felipe erbjuder honom ett jobb på bageri, men innan han vet ordet av befinner han sig mitt i en uppgörelse i undre världen.


Printz Publishing:
Toner i natten (inbunden)Än så länge har jag faktiskt bara läst två böcker av Jojo Moyes men alla står här hemma i bokhyllan och väntar på att bli lästa för de jag läst har jag gillat mycket. Så ytterligare en bok av författaren är ju absolut inte helt fel. Vill läsa för den låter dessutom intressant.

Beskrivning av boken från Bokus:

Ena stunden är Isabel en firad violinist i en omtalad symfoniorkester. Hon har en attraktiv make, två fina barn och en fantastisk våning mitt i London. I nästa stund har hon förlorat sin man och står ensam på ruinens brant. Mitt i hopplösheten ärver Isabel en herrgård på landet, och när grannen Matt erbjuder sig att ta hand om renoveringen tackar hon ja utan att tveka. 

Men Isabels omstart i livet visar sig vara allt annat än okomplicerad. Grannen Matt har en hemlig agenda med renoveringen, och det har även hans fru Laura. Fastighetsmogulen Nicholas Trent ser den gamla herrgården som en väg tillbaka till rikedom, och den mystiske Byron, vems ärenden går han egentligen? När Isabel och hennes barn flyttar in i huset, kolliderar livet och drömmarna hos alla inblandade. Hur långt är man egentligen beredd att gå för att få sitt drömhem? 


Berghs förlag:
Naondel (inbunden)Det var på bokmässan 2014 som jag kom i kontakt med den här författaren. Var och lyssnade på några seminarier och samtal med henne och blev genast ganska så nyfiken. Har läst den andra boken i den här serien och tyckt mycket om så det ska bli spännande att se vad jag tycker om nästa.

Beskrivning av boken från Bokus:

Klostret får aldrig förgäta vad vi genomled, för att skapa en fristad för våra efterföljare, en plats där kvinnor tillsammans kan arbeta och lära. Må minnet av oss leva så länge dessa byggnader står kvar

Naondel är den fristående fortsättningen på Maria Turtschaninoffs succéroman Maresi. I Naondel får Ursystrarna som grundade det Röda klostret med egna ord berätta sin historia.

Kabira har som ung flicka fått i uppgift att vårda en källa med både goda och onda krafter. Men då hon förälskar sig i visirens stiliga men självupptagna son Iskan avslöjar hon källans hemliga förmågor för honom. Iskan ser genast hur han kan använda källans krafter för sina egna mörka syften, och Kabiras felsteg har fruktansvärda konsekvenser både för henne själv och hela hennes land.

Fångad i Iskans harem får Kabira snart sällskap av andra kvinnor: nomadflickan Garai, krigaren Sulani, drömväverskan Orseola och många fler. Systerskap och endräkt mellan kvinnorna uppstår inte av sig själv. Först då de börjar samarbeta blir en flykt möjlig. Men den har ett pris, både för dem som stannar och dem som flyr.


B/Wahlström:
En barndomsklassiker som jag av någon anledning väldigt länge velat läsa men ännu inte tagit mig för att läsa. Kanske kan det bli dags i höst, kanske inte. Fin är boken i alla fall och jag har älskat tidigare illustrationer av den här illustratören som bland annat har givit ut Pinocchio, En julsaga och Jorden runt på 80 dagar.

Beskrivning av boken från Bokus:

Mullvaden tröttnar på att vårstäda och beger sig upp i det fria på spännande äventyr med sina nya vänner: den avspända Rådis, den barska men hyggliga Grävlingen och den självbelåtna, oberäkneliga Paddan. Denna tidlösa berättelse är en av de mest älskade barnböckerna i engelsk litteratur. Kenneth Grahames underbara fantasi och stillsamma humor fängslar både unga och gamla. Med magiska illustrationer av Robert Ingpen.

Gilla böcker:
En väktares bekännelser (häftad)Det här är en helt ny bok och en helt ny författare. Något jag med andra ord inte vet så mycket om. Men beskrivningen låter spännande för det finns ju faktiskt magiska väsen med i den. Så jag vill absolut läsa.

Beskrivning om boken från Bokus:

Stockholm är fullproppat med tomtar, troll, vättar och älvor. De flesta människor ser dem inte tack vare Tilda. Det är nämligen hennes ansvar att rådare och människor hålls ifrån varandra. 

I vanliga fall delar Tilda jobbet som stans väktare med sin mormor, men eftersom hon är i Norrland på ett särskilt uppdrag, är allt upp till Tilda nu. Ett angrepp av jordvättar i skolans källare hade räckt gott, och när det börjar rapporteras i nyheterna om folk som försvinner är det verkligen för mycket för en femtonåring, med bara en skabbig gammal hund till hjälp (även om han kan lukta sig till magiska överträdelser). I skolan finns dessutom Hakim, killen med världens brunaste ögon. Om han bara inte var helt trollbunden av överjordiskt vackra Natta, som av någon outgrundlig anledning verkar vilja bli vän med Tilda. 

Elin Säfström debuterar med en humoristisk ungdomsroman som på ett nyskapande sätt blandar samman nordisk folktro med urban fantasy till en nagelbitande spänningsroman full av magiska väsen.


Semic förlag: 
Bronsdolken. Krigarnas borg (inbunden)Nu tror jag att vi har kommit till den (vad jag har fått fram) avslutande delen i Bronsdolken-serien. En serie som jag har gillat mycket längs vägen så det känns lite sorgligt att den är slut. Men samtidigt vill jag veta hur det ska gå för Hylas och hans vänner.

Beskrivning om boken från Bokus:

Kampen om bronsdolken närmar sig sitt slut. Hylas och Pira återvänder hem från Egypten, och jakten på dolken fortsätter. Hylas barndomsvän Telamon tänker göra allt för att Kråkorna ska ta makten och bli oövervinnerliga. Helt ensam måste Hylas förfölja sin gamle vän och numera värsta fiende. Ingen av dem tänker ge sig.
Hylas syster Issi är fortfarande försvunnen - kommer de någonsin att hitta henne?
Rebeller samlas för att slåss mot Kråkorna. Tecknen visar att ödets fullbordan är här. Hylas måste lyckas, eller förlora allt.


Half Bad - Häxornas krig (inbunden)Det här är en avslutning som är väldigt efterlängtad. Jag älskar, älskar, älskar den här serien om onda och goda häxor, om knepiga relationer och magi. Kan inte vänta på att jag ska få ha den här boken i min hand. Extra roligt är det att faktiskt ha träffat författaren.

Beskrivning av boken från Bokus:

Den dramatiska sista delen i Half bad-serien! Ett mörkt, magiskt och gripande äventyr som inte liknar något annat.

Nathan är på flykt igen. Rebellerna håller på att förlora kriget. De är för få, utspridda och verkar chanslösa, trots att Nathan har övertagit sin fars starka krafter. Hans tidigare kärlek Annalise är nu hans mest hatade fiende. Våldet trappas upp och kampen blir alltmer förtvivlad.
Bara en sista, desperat utväg kan rädda dem. Nathan och Gabriel måste hitta en saknad amulett med förmågan att göra sin bärare oövervinnerlig.
Men räcker det? Kan Nathan ta sig igenom den svåraste prövning han någonsin ställts inför?


Bonnier Carlsen:
Olympens blod (häftad)Det är många avslutande delar nu men det är lite skönt. Och Riordan har jag fler böcker på lager som jag väldigt gärna vill läsa. Vad gäller Olympens blod så ska det bli väldigt roligt att återigen knyta bekantskapen med Percy och de andra och se om de kan besegra Gaia. Som en parentes så är omslaget hur j*vla snyggt som helst.

Beskrivning av boken från Bokus:

Trots de sju hjältarnas ansträngningar håller Gaia på att vakna. Nu saknar hon bara det sista offret: Blodet av två halvgudar ska offras på Akropolis i Grekland. De sju måste korsa det livsfarliga Egeiska havet och ta sig dit för att stoppa henne. Samtidigt är Reyna, Nico och Coach Hedge på väg åt till USA, där de hoppas kunna hindra kriget som är på väg att bryta ut mellan de grekiska och de romerska halvgudarna. Men de upptäcker snart att förrädare har tagit över lägren. När halvgudarna vänder sig emot varandra kommer ingen kunna stoppa Gaia.

Mörkrets krafter har vaknat. Sju ungdomar måste besegra dem. Nu slår profetian in:Sju halvblod ska ödet kalla. För storm eller eld måste jorden falla. 


Modernista:
Mistborn. Uppstigningens brunn. Del 1 (inbunden)Jag är lite osäker till om den här verkligen kommer att komma ut i september - för när första boken skulle släppas så drog allt verkligen ut på tiden. Hoppas, hoppas att den kommer när det är sagt för jag vill läsa den här boken helst igår. Så taggad. Tyvärr är boken uppdelad i två delar vad det verkar som och det är jag en aning skeptisk till. Jag vill ha hela berättelsen med en gång och inte uppdelad. Kanske får ta och läsa på engelska i alla fall.

Beskrivning av boken från Bokus:

Ondskan är besegrad. Men kriget har bara börjat...
De gjorde det omöjliga: de lyckades övervinna den gudalika varelse vars brutala regim hade pågått i tusen år. Nu måste Vin - tjejen från gatugänget som blivit landets mäktigaste dimfödde - och Elend Venture, den idealistiske unge adelsmannen som är förälskad i henne, bygga upp ett nytt fungerande samhälle i askan efter imperiet.
De har knappt hunnit börja då tre separata arméer går till anfall. När belägringen intensifieras tycks en uråldrig legend erbjuda en glimt av hopp. Men även om den existerar, så är det ingen som vet hur man hittar Uppstigningens brunn, eller vilken sorts kraft den består en med.
Dödandet av Överstehärskaren visar sig ha varit den lättare delen. Att överleva i svallvågorna efter hans fall kommer att bli den verkliga utmaningen...
Mistborn bok II: Uppstigningens brunn är uppdelad i två volymer, vara detta är den första.


Bookmark förlag:
Stängd kista (inbunden)Jag läste Monogram morden som är författarens första bok där hon gör sin tolkning av favoriten Poirot och jag tyckte hon lyckades väldigt bra. Så en till bok gör absolut ingenting. Som vanligt har Bookmark lyckats över förväntningar vad gäller bokomslag.

Beskrivning av boken från Bokus:

Irland, sommaren 1929. Edward Catchpool och Hercule Poirot bjuds in till Lillieoak, den kända författarinnan lady Athelinda Playfords residens. Väl på plats inser de att de inte är de enda gästerna på godset. Däremot inser ingen av de inbjudna vad lady Athelindas intentioner är förrän det är för sent ...
 
Stängd kista är Sophie Hannahs andra deckare med den omisskännlige Hercule Poirot i en av huvudrollerna. Hon handplockades av Christies familj för uppdraget att skriva om detektivens spännande återkomst i Monogrammorden. Med stängt-rum-deckarenStängd kista bevisar Sophie Hannah att hon är mer än en värdig förvaltare av deckardrottningens arv.


Som ni förstår har jag nu lite att läsa. För jag vill verkligen läsa varendaste en av de här titlarna. Undrar om tiden räcker till.

5 kommentarer:

 1. Ja jösses hur ska man hinna med.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet ärligt talat inte. Dessutom släpps de ju nästan samtidigt hela högen under den där underbara helgen i september som går under benämningen Bokmässan.

   Radera
 2. Det känns lite som att de intressanta boksläppen bara blir fler och fler för varje månad. Samtidigt som jag blir glad så blir jag lite uppgiven... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker alltid, varje år att september och oktober är de månader då det släpps flest böcker som jag är sugen på. Konstant!!! Men jag håller med dig om att man blir lätt uppgiven - hur ska man hinna med liksom.

   Radera
 3. Om du mailar mig din adress så ska jag se till att du får ett exemplar av En väktares bekännelser. Jag blev så himla glad över att du spanat in boken innan den släppts, trots att jag är nykomling. /Elin Säfström (envaktaresbekannelser@gmail.com)

  SvaraRadera