2015-04-03

The Miniaturist av Jessie BurtonNella lämnar landet i Holland för att installera sig som fru Brandt hos en rikt handelsman i Amsterdam. Som 17-åring har hon en mängd drömmar och visioner men ganska så snabbt märker hon att hushållet Brandt inte riktigt är som alla andra hushåll. Hemligheter är vardagsmat. Men så en dag får hon ett dockskåp av sin man i bröllopspresent, en miniatyr av huset de lever i. Nella börjar nu fylla huset med föremål, men föremålen är inte riktigt vad hon hade tänkt sig.


The Miniaturist

Det här är en bok olik det mesta jag har läst tidigare. Känslan påminner mig lite om The Night Circus av Erin Morgenstern men i  övrigt är den helt unik. Och unik på ett väldigt bra sätt kanske jag ska tillägga. För det är en riktigt bra bok.
Jag tror inte att jag någonsin tidigare läst en bok som utspelar sig i Amsterdam på 1600-talet. Det är lite av en helt ny värld som öppnas för mig. Amsterdam under den här perioden är en väldigt, väldigt rik stad - på grund av sin sjöfart och handel. Det genomsyrar boken. Det står i inledningen att den fattigaste i Amsterdam på den här tiden åt mycket bättre än de som bodde i andra stornationer så som England, Italien, Spanien och Frankrike. De rika sen åt bäst av alla. Det är ganska intressanta förutsättningar för en historisk roman tycker jag. För som jag tolkar berättelsen så är det två saker som styr Holländarna på den här tiden, girighet och kyrkan. Kyrkan är också något som styr berättelsen väldigt mycket. För att vara respekterad så krävs definitivt pengar, men också gudfruktighet. Att sticka ut, att var sig själv är absolut inte okej. Avbildandet av människor är under tiden för berättelsen förbjudet (till och med i kakform!!!) så ett dockhus fullt med miniatyrer är kanske inte det bästa.
Mycket av berättelsen kretsar kring familjen Brandt. De karaktärer som ingår i familjen är väldigt fascinerande och är berättade på ett sådant sätt så att mystiken kring dem svävar omkring. Det är egentligen bara Nella som man kan ha full förståelse för och mycket handlar om hennes strävan att lära känna sin make och svägerska.
Boken innehåller en liten skopa magisk realism och det kryddar definitivt till berättelsen lite. Men ska jag vara helt ärlig så är den egentligen inte helt nödvändig för historien. Jag hade nog tyckt lika mycket om boken även utan den. För djupet och känslan i den här boken gör den till riktigt bra läsning.

3 anledningar till varför The Miniaturist är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Känslan och det språk som används att förmedla den är definitivt något utöver det vanliga. Språket innehåller till och från holländska ord och uttryck. Och här har författaren lyckats med att låta det vara helt lagom. Inte för mycket (vilket det lätt kan bli) och inte heller för lite för då blir det ganska så meningslöst. Däremot så tror jag att jag ibland hade tjänat på att läsa boken på svenska om den hade funnit översatt. Jag har definitivt fått lära mig en mängd nya engelska ord och telefonen har varit till stor hjälp. Som tur väl är har det inte dragit ner tempot på läsningen nämnvärt.

2. Johannes Brandt, maken är en karaktär som jag gillar lite extra mycket. Han är inte helt lätt att förstå sig på men det finns en mängd djup inom honom som är spännande att få förståelse för ju mer berättelsen fortskrider. Han är definitivt en av de rikare i Amsterdam och det speglar absolut hans personlighet en hel del. Men han är definitivt mer.

3. Jag hade också velat ha ett sådant dockskåp. Eller kanske inte helt och hållet ett sådant, men en något verkligare kopia.

The Miniaturist får 4+/5 i betyg av mig.

Boken kan köpas hos Adlibris & Bokus & Cdon.


6 kommentarer:

 1. Hoppas den kommer på svenska framöver! Tulpanfeber av Deborah Moggach utspelar sig också i Amsterdam under 1600-talets början någon gång. Då när en tulpan kunde betinga lika högt pris som juveler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den behöver jag nog kolla upp då för det är alltid roligt att läsa om nya platser och epoker så man lär sig lite medans man läser.

   Radera
 2. Jag är så nyfiken på den här boken!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte uppenbarligen om den så jag tycker definitivt att du ska ta och läsa den.

   Radera
 3. Har tänkt läsa den nu innan min Amsterdamresa, kul att du gillade den.

  SvaraRadera