2015-04-22

Medan mörkret faller av Anna LihammerPå anatomen i Uppsala mördas en natt prosektor Gustaf Eklund på ett horribelt sätt. Detta är starten på en kedja händelser som utspelar sig under november 1934. Kommisare Carl Hell kopplas in på fallet och han tvingas tillbaka till Uppsala, som han har allt annat än positiva minnen av. Han är kontroversiell och bestämmer sig för att han ska ha polissyster Maria Gustavsson med sig som kollega. 

Medan mörkret faller (inbunden)

Det här är en mörk bok. Inget tal om saken. Nazismen sprider sig i Europa och så även i Sverige. Det finns ett tänk i Sverige om renhet och rasbiologernas plats i både politiken och vetenskapen är av stor vikt. En ny lag har också gott igenom, nämligen den om tvångssterilisering. Allt detta är saker som är av stor vikt i berättelsen. Den handlar mycket om det mänskliga psyket, om att alla måste leva upp till en speciell standard och det är så skrämmande att läsa om. Ännu mera skrämmande förmodligen för att det faktiskt inte enbart är historia utan mycket på  grunda av vad som händer i vårt samhälle idag. Dagligen möts i alla fall jag av inlägg och utläggningar där människor tycker si och så om hur Sverige är idag och det är läsning som jag inte ens vill se. Vart hän är vi på väg om vi inte kan visa medmänsklighet. Just av den anledningen är den här boken viktig! Och hemsk! Jag älskar att författaren har vågat lyfta de här bitarna, inte bara om främlingsfientlighet och rädsla för psykiska sjukdomar, utan också kvinnans kamp om sin rätt i samhället.
Tyvärr räcker inte det här hela vägen för mig. Boken är jättebra på många sätt men för mig är den tyvärr för långsam. Det är så mycket runt omkring och vid det tillfälle jag läste boken ville jag ha något lättläst och snabbt. Det är inte den här boken. Den innehåller långa utläggningar, mycket tankearbete, och konversationer som faktiskt inte leder någon vart. Nästan så att boken är för avskalad i de aspekterna. Jag tycker att karaktärerna blir lite platta. För Maria handlar det om att våga hävda sig inför Carl och Carl han tänker mest på en person som han inleder ett förhållande med, en person han absolut inte borde inleda ett förhållande med. Det tar för mycket fokus.
I början av boken var det till och med så pass att jag funderade på att lägga undan boken, men någon stans i mitten/slutet hämtar den upp sig något och det blir kanske inte direkt spännande men i alla fall så flyter sidorna på snabbare och slutet är faktiskt helt okej. Jag ångrar inte på något sätt att jag i alla fall bestämde mig för att läsa ut boken. Och trots att jag inte är helt såld på berättelsen så är jag absolut lite nyfiken på nästa del som nu precis har kommit ut. Kanske att jag plockar upp den någon gång i framtiden. För jag tyckte definitivt om att läsa om tidsepoken trots alla sina mörka sidor.

3 anledningar till varför Medan mörkret faller är värd att krypa upp i soffan med:

1. Det är en väldigt fascinerande tidsepok att läsa om där jag känner att jag är ganska så outbildad. Jag får lära mig om Sverige och hur det såg ut här under 30-talet. Jag älskar när jag kan lära mig något av skönlitterära böcker och det känns som om författaren har läst på om tidsepoken och vet vad hon skriver om.

2. Miljöbeskrivningarna är det absolut inget fel på. Tyvärr är de lite väl talande ibland och av vissa beskrivningar blir jag rent av fysiskt illamående. Sen att jag har jobbat på en plats där det tidigare har varit sådana miljöer som beskrivs gör det ännu mera levande för mig.

3. Detta är helt klart en bok som väcker känslor på många sätt.

Medan mörkret faller får 3/5 i betyg av mig.

Bok två i serien heter Än skyddar natten.

Boken kan köpas hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade Än skyddar natten bättre än den här :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då kanske jag ska ta och läsa den. Jag är absolut fortsatt nyfiken på författaren, även om jag inte var helt såld på denna.

      Radera