2015-04-10

Den försvunne hjälten & Den fängslade guden av Rick Riordan
Den försvunne hjältenDen försvunne hjälten

Jason vaknar upp i en skolbuss hållandes en flicka i handen. Han vet att han heter Jason med något annat minne har han inte. Tydligen är tjejen hans flickvän Piper och tillsammans med henne och vännen Leo blir de under en skolutflykt attackerade av konstiga vindandar. Vindandar - vad är det??? Men som tur väl är blir de räddade, av en flicka vid namn Annabeth och de förs till ett läger där de får veta att de är halvblod. Men lägret ger Jason dåliga vibbar, det känns som om han inte borde vara här. 

Den fängslade gudenDen fängslade guden
Percy Jackson är hans namn. han blir jagad av monster som har ormhår och som inte kan dö. Men inte heller han kan dö. Det verkar som om han kan styra vattnet och som om han har en hud som järn, men vad hjälper det när monstrena hela tiden återskapar sig. I flera veckor har de jagat honom och nu börjar Percy bli trött. Men samtidigt känner han att han är nära sitt mål och när han slutligen stöter på en hippietant så finner han hjälp. Hjälpen finner han i Frank och Hazel och de tar honom till ett romerskt läger. Men lägret ger Percy dåliga vibbar, det känns som om han inte borde vara här.

Det här är fullständigt genialiskt. Jag skriver dessa två recensioner ihop för även om det är bok ett och två i serien Olympens hjältar så är de så väl sammansvetsade böckerna så de måste läsas ihop. Helt fantastiskt bra. Percy Jackson känner vi ju till sedan tidigare. I fem böcker har jag fått följa honom när han ska rädda Olympen från titanerna. Med allt det i bagaget så kastas jag in i en bekant värld där jag förstår reglerna (eller bristen på regler som gäller), men karaktärerna jag får möta är nya, eller i alla fall huvudkaraktärerna. I bok två sen så är Percy tillbaka, men ny är istället spelplanen ny. Allting är så väl genomtänkt och varenda liten bit av historien hänger ihop. Jag älskar det.
Som vanligt är jag helt fascinerad av Riordans sätt att skriva. Jag skulle så väldigt gärna krypa in i huvudet på författaren och försöka följa alla de tankebanor som leder fram till allt vansinnigt som han sen lyckats formulera till ord och meningar. Han beskriver att halvbloden har ADHD i de flesta fall för de har så mycket energi som måste kanaliseras. Men ärligt talat Riordan måste nästan själv ha ADHD för att kunna komma fram till alla tokigheter. En hjärna som går på högvarv helt klart. Det är i alla fall helt hysteriskt. Tänk er bara en jätte som tror att han blir attackerad av handgranater som istället visar sig vara mumsmums. Ekologiska, glutenfira mumsmums! Eller en metalldrake som heter Festus och som äter bensin (eller annan brinnande farlighet) blandad med tabasco, Många skratt får jag i alla fall. Däremot tycker jag nog att humorn är lite mera dämpad i de här böckerna i jämförelse med böckerna om Percy Jackson och även om det händer saker mest hela tiden så tycker jag ändå att tempot är lite lägre än i Den röda pyramiden av författaren som jag läste tidigare i våras. Det är mer välbalanserat i de här böckerna.

Att det kommer in en mängd nya karaktärer som vi får lära känna känns bra. Han skriver ur ett flertal perspektiv och kapitelindelningarna visar vilken karaktär vi får följa. Dessa följer ett mönster och det tycker jag är bra och alla karaktärerna får ta precis lika mycket plats, alla i stort sätt har lika många kapitel. Det visar att alla är viktiga för berättelsen.
Som sagt jag älskar det här och är så tacksam att Bonnier Carlsen valde att ge ut bok ett och två samtidigt. Det hade varit jobbigt att vänta på utvecklingen. Nu hoppas jag bara att fortsättningen av serien kommer snart, annars kommer det bli svårt att vänta. Jag vill ha mer Percy Jackson och mer Jason Grace i mitt liv.

3 anledningar till varför Olympens hjältar är värd att krypa upp i soffan med:

1. Jag älskar som tidigare nämnt att läsa om mytologi och mytologiska varlelser/väsen. När det är skrivet med kunskap och humor och med mycket action så blir det så bra.

2. Jag har läst ut båda böckerna ( ~1000 sidor) på bara 5 dagar. Det är med andra ord ganska så lätt lästa böcker där sidorna bara rinner förbi. Det gillar jag. Läsningen är så intensiv så den blir aldrig långtråkig.

3. Humorn är som vanligt det bästa med Riordans böcker. Jag älskar den.

Den försvunne hjälten får 5/5 i betyg av mig.
Den fängslade guden får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplaren

Böckerna går att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar