2016-11-14

Gå vidare av Rainbow RowellSimon Snow är Den utvalde. Det är han som ska rädda hela trollkarlsvärlden från den elaka Tråken som försöker förinta all magi. Men Simon har det inte helt lätt när han dels försöker kontrollera sina krafter och inte explodera samtidigt som han ska sköta sista året på magiskolan Watford och hålla koll på sin ärkefiende och tillika rumskamrat Baz. Det är mycket helt enkelt. Men så visar sig Baz's mammas spöke för Simon och det leder till att han och Baz slår sig ihop för att ta reda på vem som verkligen mördare henne.


Det här är en bok som jag hört talas som väldigt mycket framför allt via booktube. Och just bokens ursprung är lite extra roligt då den allra först förekommer i vissa stycken som en fanfiction som skrivs av Kath i Fangirl av en serie som på många sätt påminner om Harry Potter. Jag har läst Fangirl så jag kände igen vissa av bitarna, men det är absolut inget måste att man har läst den boken för att läsa Gå vidare. Inte heller måste man läsa Harry Potter även om jag alltid rekommenderar att man gör det.
Till en början av boken tyckte jag den kändes lite mesig. Just det där fanfiction elementet var ganska så tydligt och du kastas in i handlingen när Simon och hans vänner ska börja sista året på skolan. Men ju mer jag läser och ju längre in i historien vi kommer - ju mer blir det sin egen historia och det är då jag verkligen börjar gilla den. Visst känns det bitvis som om författaren driver lite med det här med fantasy och magi men det gör ingenting - det är snarare charmen med boken.
Det här är också en bok om kärlek och helt ärligt är det den biten jag gillar allra mest. Författaren väljer att göra ärkefienderna till ett kärlekspar och jag gillar Baz och Simon så mycket för det. Framför allt kändes det lite extra aktuellt att läsa om det i onsdags när USA precis har valt en homofob till president. Jag är tyvärr överlag dålig på att läsa böcker med HBTQ-tema vilket jag känner att jag borde bli bättre på för jag gillar det när jag väl gör det. Det är befriande att läsa saker som är utanför ens egen norm, man lär sig så mycket då.

3 anledningar till varför Gå vidare är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Att boken som trots allt är lite av en parodi väljer att ta upp så otroligt viktiga ämnen, det tycker i alla fall jag är otroligt bra.

2. Rainbow Rowell kan verkligen det här med att skriva. Hennes språkval känns så otroligt medvetet tycker jag och det gör berättelsen otroligt bra och driven. Sidorna flyger förbi och jag har inte tråkigt en endaste sekund.

3. Slutligen så är det ju faktiskt en fantasy och som alla riktigt bra fantasyböcker så finns det drakar och magi. Mycket mer behöver ju inte jag för att falla pladask för en berättelse.

Gå vidare får 4+/5 i betyg av mig.

Tack Berghs förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

3 kommentarer:

  1. Det var kul att höra att du tyckte om denna bok, har känt mig kluven till att läsa den för att andra har påpekat att de inte gillat den pga att det är en fanfic från Fangirl som används. Men jag gillade Fangirl och nu efter vad du har skrivit om denna så ska jag försöka läsa den. Tror att jag kommer att gilla den det låter så efter vad du har skrivit om den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man får lite ta den för vad den är och jag tror att det är ganska så viktigt och gå in med vetskapen att det är just "fanfic" man läser. Då hade i alla fall jag stort utbyte av den.

      Radera