2017-04-30

Brev till en nybliven förälder av Chimamanda Ngozi Adichie



Det här lilla korta brevet, ett manifest i 15 punkter om att vara feminist skulle jag vilja trycka i handen på precis varenda människa jag känner. Jag lyssnade på den här texten som ljudbok. Det tog mig 30 minuter eftersom jag lyssnar i dubbel hastighet. Annars hade det tagit ungefär en timme. En timme av era liv tycke jag ni kan offra på det här.
På många sätt känns det som om författaren har skrivit ner alla de där tankarna jag själv har och som jag inte på något sätt hade kunnat formulera varken i tal eller i skrift. Hon har också gett mig nya insikter och insynsvinklar som jag inte alla gånger har tänkt på och som jag tar till mig.  Personligen tror jag faktiskt att jag ska köpa in en kopia. En kopia som jag sen kan skriva i, styrka över och tycka och tänka kring. För precis så bra tycker jag att det är.

Bildresultat

Brev till en nybliven förälder får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-04-29

Damen i den röda klänningen av Agatha Christie



Det här är en liten novellsamling som om jag har förstått det rätt har getts ut för ungdomar. Om innehållet mest är riktat till den målgruppen har jag lite svårt att bedöma. Jag vet inte heller om det är vi i Sverige som har satt ihop novellsamlingen eller om Christie gjorde den från början. I alla fall innehåller den lite trevlig, lättsam läsning men där det också många gånger är relativt lätt att lista ut boven i dramat, vilket jag i vanliga fall ytterst sällan kan. Det kan också tillägga att vi får möta ganska många olika av Christies detektiver i samlingen, det är nog bara Poirot som saknas.

Bildresultat för damen i den röda klänningen

Damen i den röda klänningen får 3/5 i betyg av mig.

Nytt i hyllan: april

Det börjar bli dags att kolla igenom vad som har tillkommit i bokhyllan under april månad. Fortfarande har jag det hela under någorlunda kontroll och antalet böcker lästa från bokhyllan är fler är nya böcker och det är ju positivt. Däremot har jag inte hunnit läsa så många av de nya böckerna och det får jag försöka göra under de kommande månaderna.

Nya böcker i april:

Bildresultat för synd elin lucassiBildresultat för andras vännerBildresultat för törst jo nesböBildresultat för skam robert warholmBildresultat för någon måste stoppa ivy pocketBildresultat för det hänger en ängel i skogenBildresultat för något du inte vet att jag vet

Så tack till Kartago, Bonniers bokklubbar, Robert Warholm, Modernista, Bokfabriken och mamma och pappa för alla nya böcker. Nu ska jag bara se till att läsa också. Kanske

Läsplaner i maj

Jag läste alla böcker jag planerade för april och det känns faktiskt riktigt bra. Heja mig! Det är något märkligt tillfredsställande när man kan stryka alla punkter i på en lista. Därför får ju helt klart målet för maj vara att lyckas göra det ytterligare en gång. Även den här månaden väljer jag att enbart planera för 6 böcker. Kanske gör jag en ny lista när de är avklarade eller så går jag på känn. Här är i alla fall böckerna jag tänker läsa.

Bildresultat för andras vänner moriartyBildresultat för sthlm deleteBildresultat för djävulsstjärnanBildresultat för blå gryningBildresultat för konsten att tala med en änklingBildresultat för resan ut virginia woolf

2017-04-28

Låt vargarna komma av Carol Rifka Blunt



14-åriga Junes bästa vän är hennes morbror Finn. Finn som hon också är lite hemligt förälskad i trots att hon vet att det är alldeles fel. Men Finn lider av aids och har inte lång tid kvar att leva. Det sista han gör i livet är att måla av ett porträtt av June och hennes syster. När Finns så dör dyker Toby upp. Toby som tydligen har levt tillsammans med Finn i nio år men som June inte har haft en aning om. 


Låt vargarna komma (pocket)

Ibland är jag lite smått allergisk när jag hör att en bok eller en film beskrivas som fin. Jag vet att det är ren tjurighet från min sida, men många gånger blir det helt enkelt så att jag väljer bort att läsa just den boken eller se den filmen. Enda anledningen till varför jag till exempel aldrig sett Så som i himlen, trots att jag är ett stort fan av Helen Sjöholm, är just det där ordet fin. Det är också anledningen till varför Låt vargarna komma har stått så otroligt länge oläst i min bokhyllan. Men så ibland är det bra när man får sina ryck och ska minska på de olästa böckerna. Då kommer man förr eller senare även fram till sådana där fina böcker. För fin är precis vad den här boken är. Och faktum är att jag tycker så otroligt mycket om den. June och Toby är fantastiska karaktärer och den vänskap som växer fram - ja det finns helt enkelt inget annat ord för att beskriva den än just fin. Men allra bäst tycker jag nog ändå om Junes syster Greta. Greta som på ytan har allt men som hela tiden söker efter det där som faktiskt betyder allra mest.
Det är också en liten gnutta viktig nutidshistoria som beskrivs i boken. 80-talet då aids visade sitt fula tryne ordentligt. Fördomar, mordmisstankar, och utanförskap. Det är helt enkelt så att det är viktigt att belysa den historian också. Låt det nu vara på ett väldigt fint sätt.
Så det här får helt enkelt bli en liten pärla bland böcker att bära med sig och fundera kring lite nu och då.

Låt vargarna komma får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Läsa i helgen

Läsplaner.... Den här helgen har jag inte lika stora planer som förra helgen, då jag ändå lyckades uppfylla de jag hade ganska så bra. Till helgen är det ju valborg och då lär det bli en hel del familjemys så tiden lär inte finnas för läsning. Men jag har tre böcker som alla är påbörjade och nästan lästa till hälften som jag gärna vill hinna läsa ut innan helgen och månaden är slut. Får se hur det går...

BildresultatBildresultat för en skugga blottBildresultat för skam robert warholm

Helgfråga v. 17


Den här frågan hade jag tänkt att jag skulle svarat på i går kväll, men så ville dottern inte på något sätt komma till ro förrän straxt efter nio och då valde jag att läsa istället. Mycket bättre...
Men nu ska jag försöka mig på att besvara Mias helgfråga.

Vad tror ni förlagen vinner på att ge oss bokbloggare recensionsexemplar?
Tipsa gärna om en bok ni tror inte fått så mycket uppmärksamhet om det inte vore för oss bokbloggare.

Jag tror helt enkelt att det handlar om att synas... och om pengar. Bloggar är ett lättillgängligt media i dagens samhällen och jag tror personligen att fler och fler läser bloggar istället för kultursidorna i de stora tidningarna och därför når förlagen ut till en större allmänhet, dessutom för en billigare peng än vad det kostar att trycka reklam. Dessutom kan man ju promota fler böcker än kanske enbart de största titlarna genom att skicka ut dem till läsare, både bloggare och t.ex till instagrammare. För jag tror vi alla kan vara ense om att vi är en utmärkt reklampelare. Men det gör mig ingenting. Jag tycker om att få hem böcker i brevlådan, jag tycker om att läsa dem, och jag tycker om att skriva på bloggen så det är win-win för alla parter.
Jag kan inte direkt tipsa om någon enstaka bok som har vunnit på att bloggas om men på det stora hela tror jag att det handlar om de lite mindre titlarna och författarna. För debutanter måste det vara lysande. En bok som Törst av Jo Nesbø får ju sin reklam ändå för att folk känner till både författare och serie, men böcker som kommer från ett lite mindre förlag och där författaren inte är en storsäljare redan, vinner definitivt på det.

Bokbloggsjerka 28 april - 1 maj

Det är helt plötsligt fredag igen och dags att svara på en fråga som Annika ställer i veckans jerka. Det är en svår fråga idag som jag nog tyvärr inte har något roligt svar på.

Vilket bokförlag ligger dig varmast om hjärtat och varför?

Jag tror inte att jag har ett enda förlag som jag tycker lite extra mycket om. Jag skulle kunna svara Rabén och Sjögren eftersom de ger ut både Harry Potter, Astrid Lindgren och Tove Jansson. Den kombinationen ger ju onekligen lite extra varma känslor hos mig. Men samtidigt finns det så väldigt många förlag som ger ut väldigt mycket spännande och bra litteratur. Jag gillar också Gilla böcker som över lag har en utgivning som jag tycker mycket om, eller varför inte Modernista som håller sig a jour med vad som verkar vara stort på booktube och liknande källor. Wahlström och Widstrand brukar jag heller inte bli besviken på eller varför inte Bonnier Carlsen som bland annat ger ut favoriten Rick Riodan. Ja ni märker att jag har svårt att bestämma mig. Det finns helt enkelt för mycket bra.

2017-04-27

Från A till Ö-taggen


Jag har hittat en tag inne hos Monika som jag tänkte att jag skulle försöka ta mig an, med lite jämna mellanrum. Det kunde ju vara roligt att bjuda på något annat än recensioner på den här bloggen. Det känns nämligen som om det är det ända jag skriver för tillfället. Så som omväxling hoppas jag att det blir lite tag.

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

B - Besvikelse. En bok som inte levde upp till dina förväntningar.
Du såg verkligen fram emot att läsa den här boken. Anledningen spelar ingen roll. Men det slutade som en stor besvikelse.

C - Cirkus. En bok som det hände mycket i.
Saker hände hela tiden i den här boken. Du hängde knappt med.

D - Dramatik. En väldigt dramatisk bok.
Kärlekstrianglar, familjedrama, livsfarliga situationer. Dramatiken i den här boken gjorde det svårt för dig att lägga ner den.

E - Eftertänksamhet. En bok som fick dig att tänka.
Vare sig boken var en deckare eller bara fick dig att tänka mer på något speciellt i allmänhet. Den här boken gav din hjärna en work-out.

F - Fattig. En bok med en fattig huvudkaraktär.
Den här stackars huvudkaraktären har det inte lätt i livet. Kanske det blir bättre senare?

G - Gråt. En bok som lämnade dig i tårar.
Tårarna slutade inte strömma när du läst den här boken.

H - Humor. Den roligaste boken du någonsin läst.
Här strömmade tårarna av en helt annan anledning. Du kunde inte sluta skratta när du läste den här boken.

I - Ilska. En karaktär som gjorde dig frustrerad.
Ibland förstår man inte hur karaktärerna tänker. Just den här karaktären gjorde dig extra frustrerad.

J - Jul. En bok som bör läsas när det snöar.
Marken där ute är täckt av snö och du vill inget hellre än att krypa upp i soffan där inne och läsa om boken.

K - Klocka. En bok om tidsresor.
Det kan vara framåt eller bakåt i tiden. Vad föredrar du?

L - List. En ovanligt smart bokkaraktär.
Den här karaktären bara måste vara släkt med Einstein. Hur annars kan h*n vara så smart?

M - Mörk. En bok med mörka toner.
Det är inte Fifty Shades of Grey vi snackar om här. Nej, den här boken hade inte kunnat bli mörkare ens om du läste den på natten. Skräck, sorg, ilska. Den här boken levererar.

N - Nostalgi. En bok du läste som barn.
Den här barndomsboken får dig att le och önska att du var liten igen.

O - Okej. En bok som inte var dålig, men inte särskilt bra heller.
Den här boken fick dig att säga "Meh" och rycka på axlarna. Den var liksom bara okej.

P - Papegoja. En bok du känner härmade en annan.
Du känner att författaren var starkt inspirerad av en annan mer känd bok när du läste den här boken.

Q - Quagga. En bok som dog ut snabbt.
Quaggan dog ut under senare halvan av 1800-talet. Vilken bok känner du var hypad under en kort period, men sedan glömdes bort.

R - Rekommendation. Den bok du senast blev rekommenderad.
Hade ingen sagt åt dig att läsa den här boken hade du förmodligen knappt tittat på den.

S - Spoiler. En bok du blev spoilad om slutet på.
Argh, det är så frustrerande! Vilken bok blev du mest spoilad på?

T - Trend. En boktrend du vill upplysa.
Böcker, speciellt ungdomsböcker, har gått igenom en massa trender. Ett år är det vampyrer, det andra är det sjöjungfrur. Vilken trend föredrog du?

U - Ungdom. En ungdomsbok du avgudar.
Hinduismen har tusentals gudar. Det finns tusentals ungdomsböcker i världen. Vilken ungdomsbok avgudar du mest?

V - Verklighet. En bok utan övernaturliga inslag.
Här finns inget av varken övernaturliga varelser, gömda kungadömen eller magi. Vilken är den bästa och mest verklighetstrogna bok du har läst?

W - Whisky. Vad är din smak när det kommer till böcker?
Vissa gillar whisky, andra föredrar jordgubbssaft när de sitter framför en varm brasa i sin stora herrgård (om man nu har en sådan, jag har klarat mig lika bra utan). Vilken genre i böcker är din smak?

X - Xylofon. En barnslig bok.
Xylofonen känns lite barnslig för många. Vilken bok/ungdomsbok känner du var för barnslig för dig?

Y - Ynkrygg. En feg karaktär.
Det finns många fega karaktärer i bokvärlden, men den här toppar listan. Vem är den största ynkryggen du har stött på i en bok?

Z - Zebra. En karaktär du inte visste var god eller ond.
Är h*n verkligen så ond eller god som h*n utger sig för att vara? En karaktär du var osäker på vilken sida tillhörde. Alternativt en karaktär som visade sig inte vara på den sida du först trodde.

Å - Ålder. En bok som utspelar sig för minst hundra år sedan.
Titanic, Jorden är platt, vikingaskepp, upptäckten av elden eller ännu längre tillbaka i tiden. Vilken är den bästa bok du har läst som utspelar sig för minst hundra år sedan? Notera att tidsresor från vår tid bakåt inte gills.

Ä - Ärvd. En bok du läste efter att dina föräldrar läste den.
En av dina föräldrar rekommenderade den här boken till dig efter att de själva läst den. Vad tyckte du själv om den?

Ö - Överskattad. En bok du inte tycker förtjänar hypen.
Jag tror att vi alla har varit där. Den här boken fick dig att undra varför alla andra tycker om den så himla mycket.

På ön av Tracey Garvis Graves



Anna har tagit ett extra lärarjobb över sommaren. Hon ska följa med familjen Callahan till en ö i Maldiverna där hon ska undervisa 16-åriga T.J som har varit frånvarande i skolan på grund av sjukdom. Anna och T.J tar ett senare flygplan än resten av familjen och det vill sig inte bättre än att planet kraschar. De tar sig till en ö i närheten, men det visar sig att den är helt öde. Där startar deras resa för överlevnad, men också deras relation till varandra.


Bildresultat för på ön

Jag kunde inte sluta läsa den här boken. Sida på sida läste jag och detta trots att jag i ärlighetens namn tycket det var riktigt dåligt. Framför allt är det språket som är så banalt, där meningarna känns stela och tråkiga och upprepande. Det är tidshoppen som inte har någon mening för mig. Det är den förutsägbara historien och det är relationen som tyvärr inte alls fungerar för mig. Och så är det de där prioriteringarna framför allt Anna har. Det är ett evig tjatande om hygienen och hur mycket hon saknar duschar och tvål och tandkräm. Visst det kan säkert kännas jobbigt att inte vara ren men jag tror ändå inte att det är huvudprioriteringen om man befinner sig på en öde ö. Vad gäller T.J så tycker jag att hans berättarröst på många sätt känns mer vuxen än Annas, och detta framför allt lite senare i boken.
Men som sagt, trots att jag inte alls gillar så kunde jag inte sluta läsa. Varför blir det så? Nu är det i alla fall läst och avklarad och jag kan lägga den bakom mig.

På ön får 2/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris som e-bok.

2017-04-26

Skymningsporten av Jeanette Winterson



Pendel i Lancashire är känt för att ha många häxor. Och så går det ju inte att ha det 1612. Ett gäng kvinnor haffas då under långfredagen då de sägs hålla en häxring och spärras sen in under fruktansvärda förhållanden i väntan på rättegång.


Bildresultat för skymningsporten

Jag förstår tyvärr inte storheten med den här boken. Den har fått höga recensioner och många pratar sig varma om den. Tyvärr är den inte alls något för mig. Eftersom den är så kort kommer kan jag inte lära känna karaktärerna på djupet. Jag tycker den känns rörig då den hoppar fram och tillbaka i tiden. Sen är det givetvis förfärliga hemskheter människor utsätter varandra för och häxprovet är väl det mest korkade test som någonsin uppfunnits. Men för att jag skulle ha gillat det så hade jag nog behövt mer. Jag är nog helt enkelt en sådan läsare som föredrar den lite tjockare boken så jag kan få lite mer sammanhang i det jag läser.  Sen ska jag kanske tillägga att jag absolut inte tycker att boken är dålig, den har absolut kvaliteter, men efter ganska så stora förhoppningar så faller den ganska platt.

Skymningsporten får 3-/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-04-25

Tretton skäl varför av Jay Asher



En dag står en kartong innehållande 13 kassettband utanför Clay Jensens dörr. Det visar sig vara ett självmordsbrev, där flickan Hanna Baker förklarar för 13 personer varför hon tillslut valde att ta sitt liv. Efter du har lyssnat klart på banden så ska du skicka dem till nästa på listan, och om de inte skickas vidare så finns det en kopia som kommer att spelas upp för allmänheten. Och det vill du nog inte veta av.


Oj vilken bok. Det här är något helt annorlunda mot det mesta jag har läst. Det finns ingen räddning, för Hanna är redan död och det är fascinerande att lyssna på hennes berättelse om varför. Boken berättas utifrån de tretton sidor på olika kassettband som självmordsmeddelandet är intalat på. Samtidigt som vi får höra Hannas ord genom Clays öron får vi också ta del av hans tankar och hans känslor kring det som hänt. För han var smått förälskad i Hanna och det förstärker ju berättelsen ytterligare.
Men trots att jag älskar själva tanken med boken så blir jag ändå aldrig riktigt, riktigt berörd på djupet. Ett säkert sätt att se det är att jag faktiskt inte grät en endaste gång trots att möjligheterna var många. Jag tror att det är för att jag ibland upplever boken som lite rörig. Det är många namn som figurerar och Hanna själv är bitvis lite osammanhängande i sitt berättande. Lite synd för det här kunde verkligen ha blivit absolut hur bra som helst.
Jag har förstått att boken ska finnas som serie på Netflix och den får jag nog faktiskt ta och se.

Tretton skäl varför får 4/5 i betyg av mig.

Tyvärr verkar boken vara slut hos de stora bokhandlarna men du kan alltid bevaka den hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Årets bok 2017 - nomineringarna

Årets Bok 2017

Nu har nomineringarna till Årets bok 2017 släppts. Jag kan konstatera att jag har läst 2 av böckerna varav den ena (Björnstad av Backman) var riktigt bra. Men det var många titlar som jag var nyfiken på och nu tänkte jag utmana mig själv genom att läsa dessa böcker innan jag lägger min röst.

Här kommer de nominerade:  

 • Törst - Jo Nesbø
 • Andras vänner - Lianne Moriarty
 • Vargarnas tid - Elisabet Nemert
 • Lykttändaren - Pontus Ljunghill
 • Italienska nätter - Kathrine Webb
 • Hennes nya namn - Elena Ferrante
 • Björnstad - Fredrik Backman
 • Glöm mig - Alex Schulman
 • Flickorna - Emma Cline
 • Störst av allt - Malin Persson Giolito
 • Sanning och skvaller - Curtis Sittenfeld
 • Ett litet liv - Hanya Yanagihara
De jag läst är Björnstad och Sanning och skvaller. Törst och Andras vänner finns i bokhyllan och ska läsas snart. Extra nyfiken är jag på  Störst av allt och har så varit sedan den släpptes. Nu har jag ju en extra anledning att läsa den.


2017-04-24

Sophies historia av Jojo Moyes



Sophie är kvinnan som har fått sitt porträtt målat av sin man. Detta är innan första världskriget och när hennes man är ute i kriget så är tavlan en av hennes enda tröst under Tysklands ockupation av Frankrike. En tysk officer har däremot fått upp ögonen för tavlan.
Under modern tid hänger tavlan i Livs sovrum. Hon är änka och fick tavlan i bröllopspresent av sin man. Men nu har det dykt upp krav från Sophies familj, som hävdar att tavlan är ett krigsbyte som tyskarna stal under kriget och de vill ha tillbaka tavlan. Liv vill absolut inte göra sig av med tavlan.

Sophies historia

Den här boken är för mig en sådan där bok som lämnar mig med en känsla av "jaha - och mer då". Jag tycker varken om boken eller tycker illa om den utan den hamnar precis där i mitten. Jag kan inte riktigt knyta an till berättelsen, eller bry mig speciellt mycket om karaktärerna. Vilket känns synd för potentialen hos boken tyckte jag ändå fanns där. Kanske är det så att boken hade tjänat på att bli läst i stället för lyssnad på men jag är ändå en aning tveksam.
Trots det så är det här inte min sista Jojo Moyes bok jag läser. Det finns fler i hyllan och de har egentligen lockat mig mer när jag köpte dem.

Sophies historia får 3/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-04-23

Några tankar en söndag


"I Saw Her in the Library" print by The Black Apple                                                                                         More:
 • Idag är det visst världsboksdagen. Det har jag firat genom att inte läsa ett smack än så länge. Lite ljudbok, men ytterst lite. Det roliga i det hela är att hon sov fyra och en halv timme på förmiddagen och jag hade lätt hunnit läsa ut en bok på den tiden. Istället spenderade jag dessa timmar med att se på youtube.
 • Det jag har tittat på ä filmer om bullet journaling. Jag har bestämt mig för att testa detta planeringssystem och måste få input på vad jag vill ha med i den. Någon som har tips och idéer får väldigt gärna kommentera detta inlägget.
 • Jag kan inte fatta att det bara är en vecka kvar av april. Snart börjar väl bokarna slå ut här nere i mitt hörn av Sverige. Bokens första blad kan vara den absolut finaste färg jag vet och är därför så otroligt lycklig över att jag bor precis bredvid en bokskog.
 • Jag funderar mycket på om jag inte borde rensa lite till i min bokhylla. Det har blivit någon form av mani det där med att minska på olästhyllan för mig. Jag blir nästan stressad av att det dyker upp nya trevliga böcker i brevlådan. Men det är något som är lite typiskt mig. Går jag in för något så går jag in för det med hull och hår (konstigt uttryck). Så jag skulle inte bli förvånad om jag en vacker dag står där men  olästa böcker och helt plötsligt måste börja om från början med boksamlandet. Men det är nog mest önsketänkade.
 • Och på tal om föregående punkt har jag bestämt mig för att skriva en liten lista över böcker jag väldigt gärna vill köpa när jag har nått ett visst antal olästa. Än så länge har jag konstigt nog bara bestämt mig för Harry Potter and the Chamber of Secrets, den illusterade utgåvan som jag måste äga. 
 • Nu ska jag sätta mig och läsa en runda. För något måste ju läsas en sådan här dag. Hipp, hipp, hurra för världsboksdagen idag....
Ha det gött så så ses vi nästa vecka. Då lovar jag att det blir fler recensioner...

2017-04-22

Vardagsliv: Ronja moment


För en vecka sedan hade vi snö. Även idag har marken varit vit men den här gången av vitsippor. Ni vet sådär vit som den är i filmen om Ronja Röverdotter, och så man själv känner att det där med vårskrik inte är en dålig idé. För faktum är att jag aldrig mår så bra som då jag får komma ut i skogen för första gången på våren. När det är varmt, massor att upptäcka, och det bästa sällskapet.


Syrran ringde mig i morse och undrade om inte jag och dottern ville följa med på lite picknick. Så istället för att städa så drog vi oss ut i skogen. Jag, syrran, systersonen på 4, systerdottern på 1 år och dottern på 5 månader. Varför ska man göra det lätt för sig liksom. För lätt var det absolut inte. Vi valde nämligen att gå rätt ut i skogen längs Blekingeleden, där rötter och stenar snarare var en regel än ett undantag, detta med två vagnar.


Vi fikade, vi lekte Ronja och Birk (systersonen hade passande nog sett filmen igår), hittade gravkummel från fornnordisk tid och hade det bara hur bra som helst. Dessutom fick vi ju ett träningspass på köpet. 



PS! Jag upptäckte att jag inte tagit ett enda kort på vitsippor.

Från och med du av Mhairi McFarlane



Anna vill inget hellre än att hitta mr Right. En man som är riktigt romanstisk. Men för att hitta honom krävs det en hel del dejtande och inte tror hon att hon har hittat rätt när hon stöter på James som under hennes skoltid var en av alla dem som mobbade henne. Men de tvingas att jobba ihop och trots hennes farhågor så fungerar det ganska så bra.


Bildresultat för från och med du

Jag är riktigt förtjust i författarens sätt att skriva underhållande böcker som ändå har en liten gnutta djup i sig. Visst följer den alla de där mallarna som man är van att läsa om i chick-lit (det vill säga tjej möter kille) men samtidigt är det lite nytt. Framför allt tycker jag om att männen beskrivs mer som "vanliga" män och inte någon form av superhjältevariant till kille. Sen är det också lite extra bra att boken innehåller humor. När jag plockade upp boken kände jag att det var precis det jag behövde - att få sitta och småskratta lite för sig själv medans man läser. Så vill ni ha en bra och välskriven bok med underhållningsvärde och precis den där känslan av att nu ska de leva lyckliga i alla sina dagar - då tycker jag att ni ska plocka upp den här boken.
Sen finns det en bit i boken som jag är lite ambivalent till och det är hur övervikt beskrivs. Annas känslor kring sin egen kropp efter att ha gått ner massor i vikt blir till en ganska så stor del av boken. Ibland kan jag känna att Anna nedvärderas för hur hon brukade se ut, och glorifieras nu. Då var hon ful, nu är hon snygg. Lite den fula askungen över det och jag stör mig på vissa av dessa bitarna. Samtidigt känner jag igen mig i det, den där känslan av att inte riktigt duga när man är överviktig Så på det stora hela är det väl bra att det tas upp i boken - lite osäker på sättet dock.
Men det är bara en liten del av boken som gör mig osäker - i övrigt så är det hur bra som helst.

Från och med du får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-04-21

Läsa i helgen

Det har blivit dags att planera helgens läsning och just nu vet jag inte riktigt vad jag vill läsa. Men jag tror att jag blir nöjd över dessa fyra böcker. Jag lär absolut inte hinna alla, men någon av dem ska väl hinnas med. Tilläggas bör att det är enbart Nemesis som är påbörjad så mina mål är väldigt högt ställda den här helgen.

Bildresultat för nemesis nesböBildresultat för skam robert WarholmBildresultat för damen i den röda klänningenBildresultat för låt vargarna komma

Någon måste stoppa Ivy Pocket av Caleb Krisp



Ivy Pocket är tillbaka. Denna fantastiska flicka som kan så mycket och har instinkter som ingen annan. Den här gånger är hon i London. Hon har fått flytta hem till en mamma och en pappa. Alldeles utmärkta människor är det som har adopterat henne, om hon får säga det själv i alla fall. Kistmakare är de också och klientelet är alla nöjda, även om de är lite döda i slutänden. Men klockdiamanten gör sig påmind och Ivy får inblickar i den andra världen och till sin numera döda vän Rebecka.Kan Ivy kanske till och med göra något för att rädda Rebecka.


Återigen har Caleb Krisp skrivit en alldeles utomordentligt rolig och underhållande bok. Jag sitter och småler boken igenom och skrattar till och med högt lite då och då. Ivy är en alldeles utomordentligt trevlig karaktär och inte bara om hon får säga det själv, även om hon inte egentligen är sådär värst bra på något annat. Boken är också full av väldigt trevliga illustrationer som berättar otroligt mycket. Precis den typ av tecknarstil som jag är väldigt förtjust i. Miljöerna är också trevliga, London kring sekelskiftet 1900 plus att vi ibland får en inblick i en fantasyvärld. Vad mer kan man begära av en bok. Så jag tycker absolut att ni ska ta och plocka upp den här boken och ägna några timmar åt Ivy Pockets knasiga värld.

Någon måste stoppa Ivy Pocket får 4/5 i betyg av mig.

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Först boken heter Vem som helst utom Ivy Pocket.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Bokbloggsjerka 21-24 april

Förra veckan hann jag inte med att besvara Annikas jerkafråga men den här veckan tänker jag definitivt vara med.

Hur avgörande är karaktärerna tycker du?

Generellt skulle jag vilja säga att karaktärerna är väldigt viktiga. De är oftast böcker där jag verkligen får lära känna karaktärerna på djupet som stannar kvar i mitt minne och som får väldigt höga betyg hos mig. Böcker som En man som heter Ove och Mitt namn är inte Miriam. Det är också viktigt att det runt huvudkaraktären finns fler karaktärer som på något sätt väcker känslor. Det måste inte nödvändigtvis vara positiva känslor.
Sen finns det ju givetvis böcker där handlingen är så speedad, där det händer saker precis hela tiden och karaktärsutvecklingen blir lidande. Det finns givetvis böcker som är väldigt bra inom detta området också, till exempel böcker av David Baldacci (karaktärerna är kanske fortfarande inte dåliga i dessa böcker, men av lite underordnand betydelse). Men över lag är trots allt karaktärerna det viktigaste

2017-04-20

Helgfrågan v. 16


Det har blivit dags att besvara Helgfrågan hos Mia igen och tänkte göra det lite snabbt innan jag kryper ner i sängen.

Följer du en eller flera författare på facebook och /eller Instagram? I så fall vilka och varför?

Ja, jag följer en del författare och då framför allt på Instagram eftersom jag både tycker att Instagram är mer lättillgängligt och roligare, samt att jag sällan kollar facebook nu för tiden. Men att följa på Instagram tycker jag om, man får en liten inblick i författarnas liv och hur det ser ut när de skriver. Jag följer både svenska och utländska författare och ibland har det till och med skett ett litet utbyte i kommentarer eller att författare gillat mina bilder. Då blir i alla fall jag lite Starstruck. Några av de författare jag följer är Ann Rosman, Simona Ahrnstedt, Fredrik Backman, Sarah J Maas, Harlan Coben och Rainbow Rowell. Fredrik Backman är absolut en författare jag tycker ni ska kolla in för han är väldigt underhållande även i sina små bildinlägg.
Kan också lägga till att jag följer ett antal författare på Twitter också även om jag inte är inne där så ofta. Min bästa författare där är givetvis J. K Rowling. Undrar om jag inte kanske borde spana efter henne på Instagram.

Synd av Elin Lucassi




Jag har mer och mer börjat gilla att läsa serier. Eller det kan helt enkelt bero på att jag den senaste tiden fått hem två album som recex som jag har gillat mycket och som gett mig en hel del att tänka och fundera kring. Senast ut är Synd av Elin Lucassi som jag passade på att läsa under påskhelgen, främst för att jag tyckte namnet passade till högtiden.
Bildresultat för synd elin lucassiDet finns mycket att känna igen sig i när man läser. Många feministiska och politiska tankar som verkligen är klockrena. Sen finns det också en hel del som jag inte riktigt kan hålla med om men på det stora hela håller jag ändå med.
Tecknarstilen är kanske inte riktigt min favorit. Jag är ju en sådan där som gillar det lite mera naturtrogna sättet att teckna. Samtidigt kan jag tycka att hennes bilder säger en hel del i sig själva, det krävs många gånger inte några förklaringar och långa utläggningar i text.
Har svårt att göra någon djupare analys av det här utan jag vill istället uppmana er till att läsa. Lätt och trevlig läsning är det som ändå får läsaren att tänka.

Synd får 3+/5 i betyg av mig.

Tack Kartago och författaren för recensionsexemplaret.

Albumet finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.