2016-03-30

#hyllvärmare16

Vill bara påminna alla som är med i #hyllvärmare16 att nu är det bara två dagar kvar att läsa på. Sen kommer jag att försöka sammaställa till helgen och givetvis utse vinnaren.

Heja, heja

2016-03-29

Veckans utmaning: Resa till Afrika


Denna vecka befinner sig Kulturkollo i Afrika. Spännande! Eller det kanske är fel uttryck för en kontinent med så mycket splittringar, så mörk historia blandad med civilisationens vagga, härliga musikaliska rytmer, spännande språk och kulturer som är väldigt skilda från våra i västvärlden. Så spännande är kanske rätt ord i alla fall.

Veckans utmaning handlar om resor. Vilken är din drömresa? Berätta om en resa du gjort, en resa du drömmer om eller kanske en resa som du läst om. 

Först funderade jag mycket kring om det verkligen var så att jag var intresserad av att resa till Afrika, men så var jag nästa tvungen att slå mig själv i huvudet för mitt absoluta önskeresemål är och kommer förmodligen alltid att vara Egypten. Nu är det kanske inte ett land man i första läget åker till idag på grund av de oroligheter som finns i världen och jag vill kanske inte åka dit för den vackra miljön och landets beryktade renlighet. Nej självklart så är det historian, monumenten, Kairo museum och olika tempel som lockar mig. Jag vill se pyramiderna, jag vill se Abu Simbel, Luxor, Konungarnas dal, Tutankhamuns guldmask och allt annat spännande som ni kan komma på. Är man nörd, mytologifantast och historieintresserad så är det helt enkelt ett självklart val. Hade sen någon kunnat uppfinna en tidsmaskin också så hade det blivit ännu bättre.

Påsk-läsutmaning: Sammanfattning


Så var den där påsk-läsutmaningen över för det här året och för mig har det gått över förväntan - dåligt!!! Det har inte blivit något som helst läst under nästan hela påsken. Sammanlagt kanske 100 sidor och jag har inte ens räknat dem speciellt noga. Så tack för deltagandet (eller knappa deltagandet) och hoppas det har gått betydligt bättre för alla er andra. Och tack Mia för att du drog igång det hela.

2016-03-28

5 saker ni inte visste om mig

Reading cures all.:

Först ut tror jag att Anna på Sagan om Sagorna var och efter det har jag sett den här typen av inlägg lite var stans och tyckte det kunde vara roligt att göra den själv. Eftersom jag dessutom lider av energibrist till att komma på egna inlägga så passar det utmärkt att göra denna nu.

1. Hur många gånger man än räknar så kommer man enbart att komma fram till att jag har nio tår. Fråga pappa, han letade, och letade där på BB för typ 30+ år sedan och han hittade inte den saknade tån. Jag har dessutom väldig olika stora fötter och ett ben var länge längre än det andra tills läkaren bestämde sig för att gå in och borra lite i knät för att stoppa tillväxten.

2. Förutom förut nämnda operation i knät så gör jag allt jag kan för att hålla mig undan sjukvården. Är barnsligt rädd för sjukhus och läkare och hela den biten. Inte helt lysande och vansinnig grej att vara rädd för egentligen - men jag kan inte riktigt hjälpa det.

3. Jag är en väldigt slarvig och stökig människa. Och då menar jag att det kan se ut ungefär som ett bombnedslag hemma hos oss. Jag tror att det hela egentligen beror på lathet för jag precis som många andra trivs med att ha ordning och reda runt omkring mig. Men städandet har jag numera försökt skapa en rutin till - jag måste för det första skriva upp i min kalender att jag måste städa, annars blir det sällan gjort. Och så brukar jag unna mig lite blommor när det väl är färdigstädat.

4. Som bekant älskar jag ju fantasy. Men det tog väldigt lång tid innan jag blev färdig till att börja läsa de där magiskt underbara böckerna. Jag hade en klasskompis på gymnasiet som alltid satt med en fantasybok i näven, varenda rast vi hade. Hon hävdade att jag skulle gilla genren, men jag envisades med att det skulle jag inte alls. Det var ju för väl att jag vågade prova den några år senare och att envisheten inte fick vinna.

5. Jag äger en sommarstuga tillsammans med min syster. Den ligger ute i skogen och jag är väldigt dålig på att ta mig tid för att besöka den. Kanske kan jag ta mig lite tid i sommar för an riktig läshelg då jag får vara ifred och inga saker distraherar. Men det är mer troligt att jag stannar hemma.

2016-03-26

Glad påsk

Idag skiner solen och det kan väl inte bli bättre påskväder, i alla fall inte i mitt hörn utav Sverige. Med solen på näthinnan vill jag nu passa på att önska er allihopa en riktigt glad påsk, med massor av trevligt sällskap (fiktivt eller verkligt), god mat och en och annan godisbit om man föredrar det.

EASTER 10 MINUTE DECORATING- Create a beautiful Easter arrangement in under 10 minutes!:

2016-03-25

Bokbloggsjerka 25-28 mars

jerka11Varför in i h*lv*te ska man vakna så himla tidigt när man äntligen är lite ledig. Halv sju när man har sovmorgon är på tok för tidigt enligt min mening. Men, men - det är inte så mycket att göra åt. Det är bara att stiga upp och försöka få lite fixat innan maken vaknar. Först ut får bli jerkan med Annika.

Så här i påsktider gör vi det enkelt så att alla som vill hinner ut i solen (om den behagar titta fram): vad ska ni läsa i påsk?

Jag har ju egentligen redan skrivit om det här när jag skrev min TBR för påsk-läsutmaningen. Men det skadar jag inte att plocka upp det lite till.
För tillfället läser jag Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg. Efter den så tänker jag ta och plocka upp Står dig ingen åter av Anna Karolina. Lite påskkrim måste ju hinnas med. Sen har jag fler böcker på listan men ska jag vara ärlig så känns det inte i dagsläget som om jag kommer hinna sådär värst mycket mer. Det får bli en liten överraskning i sådana fall.

2016-03-24

Påsk-läsutmaning: Dag 2


Det blev visst en dag till utan att jag hann läsa så där värst mycket. Har läst ca 50 sidor idag men ikväll hinner jag väl kanske med några till. Nu börjar i alla fall min ledighet så det är nu jag hoppas att läsningen tar fart.
Black Widow är i alla fall utläst nu och det var lite på tiden. Har tyckt mycket om den men jag har hållt på med den så väldigt, väldigt länge och det är smått frustrerande ibland. Näst ut blir i alla fall Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg.

Hur går det för er andra?

2016-03-23

Påsk-läsutmaning dag 1


Jahaja! Den här påsk-läsutmaningen började ju på absolut bästa sätt. Det var tydligen hockey idag och då var jag tvungen att följa med. Inte till arenan där Karlskrona spelar kval mot AIK utan hem till mamma och pappa för de har ju de rätta kanalerna. Och jag kom dit direkt från jobbet så det visade sig att jag var väldigt orutinerad och glömde boken hemma i morse. Så idag har jag hittills läst 0 sidor och jag tror inte att det blir så värst många fler. Men jag kan ju försöka få till 10 eller nåt i alla fall.

Vänner

Idag ska jag göra något väldigt trevlig och väldigt efterlängtat. Jag ska ta och träffa några gamla vänner på en fika vänner som jag nog inte träffat ordentligt på ett år. Och det ska bli så himla kul. Det är konstigt att man är så fullständigt upptagen av sitt eget liv så att man inte kan trolla bort ett par timmar någon kväll i månaden. Jag är vansinnigt dålig på att komma ihåg att höra av mig så jag borde verkligen försöka bli bättre. Kanske ska jag till och med försöka kontakta mitt andra tjejgäng för att försöka träffa dem också snart.

Jag vet att det här blev ganska så obokrelaterat (fantastiskt bra ord jag hittade på där) men ibland behöver man få lyfta sådana här tankar också.

2016-03-22

Påsk-läsutmaning med Mia

Mia på Mias bokhörna ska ha en liten påsk-läsutmaning som börjar onsdagen den 23 mars (oj, redan i morgon) och håller på till och med annandag påsk (måndag nästa vecka). Vill ni veta mer föreslår jag att ni kollar in hos Mia.
Själv har jag då tänkt vara med, som ni kanske förstår. Jag hoppas på att det är precis vad jag behöver för att få igång mitt läsande igen för det går minst sagt trögt för tillfället. Tror jag behöver sol på allvar nu för jag är konstant trött.Men, men, det var visst en liten parentes. Detta inlägget skulle ju visa vilka böcker jag tänk mig att läsa. 6 dagars läsning hoppas jag i alla fall kan bli till 4 utlästa böcker. Och dessa ska jag välja mellan.


 • Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
 • Black Widow: Forever red av Margaret Stohl (förhoppningsvis tar denna slut redan på onsdagen)
 • Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg
 • Kungar och drottningar av Jerker Hultén
 • Står dig ingen åter av Anna Karolina
 • En välbevarad hemlighet av Kate Morton
 • Lögner av Lee Child
Som den uppmärksamme kanske lägger märke till så är många av dessa böcker kvarlevor från den där TBR-högen jag gjorde för mars. Men jag vill fortfarande läsa dem och har ännu inte hunnit göra det. Så då får det bli så...

Tematrio: Påsk

Så är vi inne i påskveckan och detta måste vi givetvis plocka upp även i Tematrion för veckan. Denna vecka undrar Lyran:

Berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!

Jag måste väl ändå säga att jag är uppvuxen i en kristen familj. Inte sådär så att vi har gått i kyrkan för jämnan, men församlingshemmet är jag mer eller mindre uppvuxen i för min mamma jobbar som församlingspedagog. Trots allt detta kan jag inte direkt påstå mig vara kristen.
Det där med påsken har väl alltid firats utan att för den delen varit speciellt "kyrkligt" firad. Så det där med påskliga traditioner och så vet jag inte om jag har. Men här är ett försök att svara på frågan i alla fall.

1. Många förknippar en socka vid sängen eller spiselkransen med julen. Inte jag och min syster. Vi förknippar det med påsk. För varje långfredag fick vi sätta upp en strumpa (gärna pappas stora racksockor) på sängstolpen och varje påskafton så hittade vi stumpan full av antingen godisägg eller någon liten sak. Det konstigaste av allt ihop var nog ändå att i kunde hitta spår av haren i hallen där det alltid låg en påse kvarglömd och det var alltid en frallpåse. Ni vet en sådan där man köper frallor i på morgonen.

2. Lotta på Bråkmakargatan tycker jag definitiv kan förknippas med påsken. Jag älskar det där avsnittet (boken med för den delen) när godisaffären i staden stänger lagom till påsk och Lotta trots det lyckas komma över ett ganska så stort parti av chokladtomtar. Dessa sätter hon sen ut under natten till glädje för hela hennes familj.

3. Det var en kyckling som hette Gullefjun som skulle ut och gå på promenad...
Jag avskyr den sången. Inte bara är det urbota löjlig, men också väldigt svår att sjunga. Men vad hjälper det när barnen på jobbet älskar den och den ska tragglas varje påsk. Idag ska vi dessutom sjunga den i en konsert för ett gäng människor på ett äldreboende. Tur att jag har lagt till lite trevligare Astrid Lindgren sånger i repertoaren.

2016-03-21

Fem små grisar av Agatha ChristieEn ung kvinna söker upp Poirot. Hon vill veta vad som hände hennes föräldrar då för länge sedan, om det verkligen var så att hennes mamma mördade hennes pappa. Poirot tar sig an det gamla fallet och som vanligt får han använda sina små grå för att komma fram till lösningen. Och ingen gåta är för svår för Hercule Poirot.

Fem små grisar

När jag läste den här boken upptäckte jag ganska så snabbt att jag nog faktiskt hade läst boken i fråga innan. Men vad gör väl det när jag ändå inte kom ihåg vem den där mördaren var. Och så är det ju som vanligt så bra läsning.
Jag gillar att denna handlar om ett gammalt mordfall, att han samlar ihop gamla vänner, älskarinnor och betjänter för att ta reda på vem mördaren kan vara. Det hela är så enkelt upplagt men ändå så klurigt uttänkt och jag gillar det väldigt mycket.

3 anledningar till varför Fem små grisar är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Poirots tankebanor är som vanligt helt underbara att läsa om. En annan har ju egentligen inte en susning över vem den skyldige kan vara men får ändå alltid samma aha upplevelse när det väl är slut.

2. Jag gillar titeln. Den bygger på ett barnkammarrim som Poirot kommer att tänka på när han tänker på mordet.

3. Som vanligt älskar jag allt med Christie, miljöerna, personerna, underfundigheten. Jag tycker nog helt enkelt att ni ska ta och läsa...

Fem små grisar får 4/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2016-03-20

Några tankar en söndag


“There are perhaps no days of our childhood we lived so fully as those we spent with a favorite book.” — Marcel Proust:
 • Den här veckans positiva får bli hemligheter. Jag är mycket för hemligheter, de liksom bygger upp förväntningar och väldigt många positiva känslor. Mannen däremot avskyr dem och tycker enbart att det är jobbigt men som sagt - jag gillar dem. Just den hemligheten jag har i åtanke just den här veckan är dock min egen än så länge.
 • Jag skulle ju läsa massor den här helgen hade jag tänkt mig. Det har inte riktigt blivit så. Igår kväll läste jag väl för all del ett antal sidor men inga jätte mängder. Ikväll hoppas jag på att läsa ut Black Widow men det är absolut ingen garanti.
 • Det går segt med läsandet över lag nu. Vet inte riktigt vad det beror på men förmodligen har det att göra med att det är så mycket på jobbet just nu som snurrar i huvudet. Så jag är väldigt trött på kvällarna när jag kommer hem. Lägg då till intensiv träning och det blir liksom inte så många timmar kvar för andra nöjen.
 • Veckans tema på kulturkollo har ju varit mat som bekant. Nu har jag kanske inte plockat fram de där kokböckerna men idag har jag i alla fall provat på en ny maträtt. Kronhjortsskavsgryta med pasta. Helt okej faktiskt - i alla fall om man plockar bort de där enbären som skulle vara i.
 • Nästa vecka är det påsk och då drar Mia på Mias bokhörna igång en liten påskläsning. Jag hoppas på att mitt lässug kommer tillbaka tills dess och nästa vecka lovar jag att komma upp med en liten lista på vad jag tänker läsa. Något påskkrim ska det väl i alla fall bli.
 • Hel bokrelaterat kan man väl kalla blommor. Men jag bara måste nämna att idag hade Blomsterlandet 50 % på alla buketter och snittblommor. Snacka om att det var många tulpaner som fick flytta hem till mig. Nu är hela mitt hus fullt av underbar blommor - ett vårtecken så gott som något.
Nu ska jag diska av och sen sätta mig och läsa. Trevligt slut på helgen alla.

En smakebit på søndag: Black Widow Forever Red


För tillfället går det ganska så sakta att läsa. Jag har ärligt talat inte en aning om varför. Söndag däremot brukar vara en läsdag (eller i alla fall vill jag inbilla mig det). Men nu ska jag i alla fall bjuda på en smakbit ur Marvelboken Black Widow Forever Red av Margaret Stohl. Den handlar om Black Widow aka Natasha Romanoff (ni vet hon i Avengers) och om Ava Orlova som på något sätt verkar ha en länk till den världsberömda lönnmördaren tillika superhjälten.

The bullets didn't stop coming. They ripped across the roof, streaking past their targets by millimiters.
Ivan brought the big guns. Ivan want me back, Ava thought, her palms cold and sweaty. Even his name made her want to retch.

Det här är helt klart lite annorlunda läsning men jag har blivit så indoktrinerad i det här med superhjältar av mannen så jag gillar det. Sen är det ju alltid roligt att prova något nytt.

Fler smakbitar hittar ni som vanligt hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2016-03-19

Bokmagi

Dags för några sådana där fantastiska bilder igen för det var nog ett tag sedan tror jag. Jag har i alla fall hittat massor och här är bara ett litet urval som får mig att tänka på alver, drakar, riddare, äventyr och fantasi. Hoppas ni gillar.

Yun Byoung Chul PENE MENN ...to find this amazing land:
【情報】介面/場景/人物立繪 等等 各類原圖素材(2015.03.31更新) @碧藍幻想 哈啦板 - 巴哈姆特:
Stephan Martiniere (www.martiniere.com) This is his website, however the images are only to see.:
Ether - capital city:
magic river:
 :
ninjaticsart: Gatekeeper:
Aj:
Waterfall castle:
Virtueel Museum, Visuele hedendaagse kunst van de beste kwaliteit, Nederlands, pagina 27:

2016-03-18

Läsa i helgen

Den här helgen ska maken iväg till Göteborg med jobbet så jag har hela helgen för mig själv. Det finns vissa måsten som ska klaras av annars kan jag passa på att läsa hur mycket jag vill. Sen hur mycket det blir är lite osäkert, men här är i alla fall de böckerna jag tänker satsa på.

Bokbloggsjerka 18-21 mars

jerka11Äntligen fredag och det på så många fler sätt en ett men det behöver vi inte riktigt gå in på här. Nu ska i alla fall den här dagen klaras av och det ska bli väldigt skönt när den är över. Eller i alla fall jobbiten.
Nu ska jag i alla fall ge mig på att svara på veckans jerkafråga med Annika.

Har du någonsin haft en ”book hangover”, det vill säga en bok som tar slut på tok för tidigt och lämnar ett sådant avtryck/tomrum att du inte riktigt förmår dig plocka upp en ny bok för att aktivt försöka komma över den?  Vilken i så fall?

Visst har jag haft Book-hangover. Ett flertal gånger till och med. Och ofta blir det sällan de där gångerna när man räknar riktigt med det. Tyvärr står det nu ganska så stilla i mitt huvud så jag kan inte bjuda er på en enda titel (vilket är hemskt - vart har mitt minne tagit vägen) men jag lovar att återkomma om jag kommer på något.

2016-03-17

Bokbloggsfrågan v 11

Veckans bokbloggsfragaNu har jag kommit in efter en helt underbar dag ute i det vackra vädret. Så underbart skönt det är att ha ett jobb där man får vistas ute i friska luften. Inte fullt lika roligt en gråkall novemberdag kanske men det tänker vi inte på nu.
Men som sagt, nu har jag kommit in en liten runda och passar på att svara på veckans bokbloggsfråga hos Barnboksbloggen vilket faktiskt rör det jag skrev i inledningen lite.

Den här veckan är jag intresserad av dig som person bakom bokbloggen. Vad jobbar du med eller pluggar till? Är böcker, läsande och skrivande en del av din jobbvardag också, eller är det bara ett fritidsintresse? Trivs du med ditt jobb eller drömmer du om att jobba med något helt annat, i så fall vad? 

Många av er som läser här med lite kontinuitet vet kanske att jag jobbar som förskollärare och för tillfället jobbar jag med en rolig, men helvild 5-årsgrupp. Jag har precis gått tillbaka till den här arbetsplatsen efter att ha varit och gästspelat på en skola under ett år. Däremot kan jag villigt erkänna att trots att jag är hela 30 plus så känner jag kanske inte riktigt att jag har bestämt mig för vad jag vill bli när jag blir stor. Därför har jag precis nu i dagarna ansökt om att läsa vidare och lotten föll på specialpedagogik. Är dock inte helt säker på att det är yrkesvalet för mig, men det känns som en ganska naturlig fortsättning på förskollärarbanan.
Annars hade jag gärna jobbat med historia och religion på något sätt, kanske som lärare gör de högre åldrarna eller varför inte som arkeolog eller något sådant spännande. Valen är många, möjligheterna kanske inte fullt lika många då man sitter med huslån och annat småkrafs.
Böcker i vardagen då. För mig är böcker och läsning först och främst en fritidssysselsättning. Visst stöter jag på dem frekvent i mitt yrke också och jag älskar att läsa högt. Men först och främst är det fritid. Däremot kanske jag hade velat göra något mer av det. Skriva hade jag ju definitivt velat kunna, men jag ger aldrig mig själv rätt motivation för att verkligen åstadkomma något. Så det blir nog inte så mycket av med det.

Nu hoppas jag ni har fått möjlighet att lära känna Anna lite bättre. Det finns ju egentligen hur mycket som helst som är jag men jag tror ändå att det här blir ganska så lagom.

Utläst

Det verkar som om det endast var en liten minisvacka, ni vet den där lässvackan jag pratade om härom dagen. För igår låg jag uppe på tok för länge och läste ut Attachments av Rainbow Rowell. Det gick helt enkelt inte att lägga den i från sid. Därför ska det bli väldigt spännande att se hur pigg jag är idag.

2016-03-16

Veckans utmaning: Till bords

Asterix & Obelix:

Den här veckan pratas det mat och kokböcker på Kulturkollo. Min relation till mat är något ambivalent men som Obelix sjunger i någon av alla de där filmerna om Asterix och Obelix - Äta bör man annars dör man...

Så veckans utmaning ser ut såhär...

1. Finns det någon kokbok du älskar trots att du faktiskt inte använder den särskilt mycket?
Jag älskar båda mina Leila Lindholm kokböcker; a pice of cake & one more slice. Jag gillar Leila, både när hon hade sitt bakprogram och hur hennes recept är utformade och hennes inredningsstil. Av de båda ovannämnda är kakboken förmodligen den som är lite mer använd än den andra fast jag skulle verkligen vilja inrikta mig på att baka bröd. Men kakor är lättare. Det är väl ungefär det enda i köksväg som jag är bra på om jag ska vara riktigt ärlig (och då är diska inräknat). För kakor kräver ingen större fantasi. Du följer receptet till punkt och pricka - då blir det bäst.

2. Det motsatta då, vilken kokbok är den mest nerkladdade och använda i bokhyllan där hemma?
Tillåt mig skratta. Jag kan lova på heder och samvete att det inte finns något kladd i någon av mina kokböcker - helt enkelt för att jag aldrig använder dem. Visst köper jag på mig dem lite då och då. Något enstaka recept har jag väl också gett mig på att prova, men mer är det inte. Och visst är det synd, för många av mina kokböcker är verkligen fina och jag skulle vilja prova så många olika recept, men det blir liksom aldrig av. Dels har jag aldrig rätt ingredienser hemma om jag skulle vilja få för mig att vara lite spontan i köket. Inte heller är jag så där värst bra på att tänka ett steg längre än näsan räcker, trots att jag gillar att göra listor (så varför inte matlistor) och sist men kanske den största anledningen - jag tycker helt enkelt inte att det är så roligt att laga mat.
Men jag ska bättra mig. Det skulle kunna vara ett löfte (lite sent, jag vet) för 2016 - att laga mera mat från mina kokböcker.

Som en liten parentes till allt det ovannämnda så måste ju internet omnämnas. Där hittar jag nog ändå majoriteten av de recept jag använder mig av. Både vad gäller bakning och matlagning. Det är en skatt utan dess like. Inte lika fint som en kokbok, men väldigt praktiskt.

2016-03-15

Hemma, var ligger det någon stans?

books in a book:

Just nu känner jag mig som Kristina i Kristina från Duvemåla, precis som titlen på inlägget antyder. Har nämligen inte varit hemma många timmar denna veckan.
Jag vet att det inte dök upp något inlägg här på bloggen igår och det känns väldigt konstigt för mig eftersom jag brukar försöka lägga upp minst ett inlägg om dagen. Men igår hann jag helt enkelt inte med det. Det var årsmöte med lärarförbundet och jag kan väl ärligt erkänna att det inte var de mest fantastiska tre timmar jag spenderat i mitt liv.
Inte heller idag kommer det bli sådär värst djupt här på bloggen. Det är helt enkelt ytterligare en sådan där mastodontdag som gör att jag inte orkar göra någonting nu på kvällen. Inte ens läsa kan jag erkänna. Istället kommer jag förmodligen lägga mig i sängen alldeles strax och kolla på Harry Potter and the Prisoner from Azkaban. Jag har av någon anledning bestämt mig för att titta om på filmerna.  Det är en förlängning av att jag helt enkelt inte känner för att läsa. Har ni hört vilken hemsk tanke, men i morgon kommer förmodligen lusten tillbaka då jag har några fler timmar till mitt förfogande.

2016-03-13

Några tankar en söndag


LC:
 • Äntligen är den här, eller i alla fall kan man ana sig till den. Våren alltså! Så den här veckans bästa får helt klart bli solen och känslan av att det nästan är varmt. 
 • Det här har i övrigt varit en ganska så slö veckan, vad gäller blogg och läsning. Jag har väl för all del fått upp en del inlägg på bloggen, men det har känts ganska så oinspirerat. Dessutom har jag bara läst en endaste bok och det lär inte bli så mycket mer i kväll heller. Den här dagen har jag nämligen valt att spendera tillsammans med svt play där jag tittat på allt från Antikrundan till Det sitter i väggarna. 
 • Något jag däremot har gjort massor den här veckan har varit att träna. Det känns skönt att vara igång igen med det och nu gäller det bara att hålla igång det också. Men det är bara att inse att när jag tränar som mest så blir det betydligt mindre tid till läsning. Man får helt enkelt prioritera.
Jag nöjer mig där idag. Som sagt är jag väldigt oinspirerad och extremt slö idag. Får hoppas på att det blir bättre till i morgon. Ha nu en riktigt bra söndagskväll allihopa så syns vi nästa vecka.

En smakebit på søndag: Attachments


Så var et söndag och dags att bjuda på en smakbit igen. Igår påbörjade jag Attachments av Rainbow Rowell så smakbiten kommer från den, sida 109 närmare bestämt.

So, this was what Lincoln's romantic life had come to. Reading what women wrote about other men, other attractive men. Guitar gods and action heroes and readheads.

Fler smakbitar hittas som vanligt hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2016-03-12

10 favoriter: deckare

För någon vecka sedan så var temat för Top Ten Tuesday att man skulle välja en genre och lista sina favoriter i den genren (eller något liknande). Detta tyckte jag kunde vara väldigt intressant, även om jag inte gjorde listan då. Tänkte istället att man kanske skulle kunna göra många listor, faktiskt en till varje genre jag läser. Så nu tänker jag göra ett försöka att börja lista genrer jag gillar och jag börjar med deckare/thrillers - kanske inte en genre jag läser jätteofta men lite då och då i alla fall.

1. Kamelklubben av David Baldacci. Första boken i en serie om ett gäng lite lätt utstötta medelålders män som ser konspirationsteorier lite var stans. Deras ledare är Oliver Stone och han kan väl ganska lätt beskrivas som en hel konspirationsteori hela han. Baldacci är en av mina favoriter när det kommer till genren och den här är väl värd en läsning.

2. Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen. Jag fick boken av en kompis, läste första sidan och var sedan helt fast. Helt ärligt kan jag inte minnas massor av storyn för det är så många år sedan jag läste den, men jag vet att den handlade om mobbade barn och hur det kan bli i slutändan. Riktig bra...

3. Lotus Blues & Mios Blues av Kristian Olsson. Dessa båda böcker måste nämnas ihop för det går inte läsa den ena utan att läsa den andra. Det är full fart rakt igenom om boken är berättade på ett ganska så speciellt sätt vilket gör att i alla fall jag dras in i historien väldigt mycket. Sen är det inte världens mest sympatiske huvudkaraktär men det förhöjer snarast läsningen.

4. En hemlig plats av Tara French. Denna läste jag för inte alls speciellt länge sedan. En pojke som blir mördad på ett flickinternat. Mycket mer behövdes inte för att jag skulle bli väldigt intresserad av boken. Och den är så bra... den är otäck och den kryper under skinnet på en lite grann. Den tar sin tid att läsa men är väl värd tiden.

5. Stöld av Babian av Anna Karolina. I den här polisdeckaren är det språket som gör att jag fastnar för historien. Men givetvis också det där otagbara som är svårt att förstå vart det ska leda men som sen är så självklart. Den är riktigt bra den här boken.

6. Änglar och demoner av Dan Brown. Förmodligen den deckare jag har läst flest gånger och ska man vara helt ärlig så läser jag den kanske inte först och främst för själva deckarhistorien, men boken tror jag klassas som en deckare/äventyrsroman och mord förekommer ju definitivt. Det är dock miljöerna som gör det. Alla fantastiska beskrivningar av en stad som jag så väldigt gärna vill besöka.

7. Mördarens märke av Daniel Silva. Återigen en bok som jag läste för så väldigt, väldigt länge sedan och som jag faktiskt läst om men ändå har lite svårt att komma ihåg handlingen. Det är konstigt att den ändå kan ta sig in på den där topplistan. Även om jag inte kommer ihåg själva handlingen så kommer jag ihåg känslan av boken, spänningen som gick rätt igen. Jag vet att det förekommer en sådan där världskänd lönnmördare i den i alla fall. Och så kommer jag ihåg miljöerna i slutscenen. Men det tänker jag inte nämna här. Jag har läst någon bok till av Silva och även dessa var väldigt, väldigt bra.

8. Leon av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Egentligen hade jag nog lika gärna kunna skriva Zack för båda böckerna i den här serien är vansinnigt bra, men jag kommer ihåg det där otäcka lejonet från Leon lite mer och jag är så förtjust i att läsa om Zack och hans demoner.

9. Silkesmasken av Robert Calbraith. Här är det deckare på riktigt, som i pusseldeckare. Det är en detektivbyrå han jobbar på, den där Cormoran Strike och han löser gåtor genom gediget arbete och genom att använda sig av sitt huvud. Det är så bra...

10. 4.50 från Paddington av Agatha Christie. Det går inte för mig att ha en sådan här lista utan att ha med en Agatha Christiebok. Dock inte helt lätt att välja en favorit för det finns många och jag gillar dem alla. Denna är nog dock den bok jag gärna går tillbaka till och läser om och om igen. Så bra tycker jag att den är.

Det var 10 deckare av olika slag det. Vet inte när nästa inlägg i serien kommer men jag törs nästan lova att det gör det.

Hur går det för er?

Tänkte bara ta och kolla hur det går för alla i Ta kontroll över hyllan-utmaningen. Själv har jag hittills läst 4 (snart 5) hyllvärmare och får anse mig själv nöjd. Det är skönt att läsa från den där bestämda högen med hyllvärmare som jag plockade fram och dessutom är det himla skönt att äntligen läsa de där böckerna som står och dammar. Än så länge inget sug efter något nyare.

2016-03-11

Läsa i helgen

Den här veckan har jag ju inte hunnit med att läsa någonting, men jag hoppas att det blir bättre nu när helgen äntligen är här. Jag kanske inte kommer hinna läsa några jätte mängder men någon bok ska det väl i alla fall bli.

Här är dem jag kommer att prioritera i helgen och Half a King är nästan redan slut.

Bokbloggsjerka 11-14 mars

jerka11Hej och hå... Det är ingen bra fredag idag, men nu är jag i alla fall hemma och dem kommer bara att bli bättre. Och då börjar vi med en jerka och sen ska jag koka mig en kopp te och ut och sätta mig i solen tror jag banne mig.

Vilken är din favorit när det gäller ljudböcker (bok, uppläsare eller både och)?

För mig finns det en solklar vinnare och det är Stephen Frys uppläsning av Harry Potter böckerna. Jag har har lyssnat på dem mängder med gånger och kommer att lyssna på dem många gånger till. Så enkelt är det ibland.

2016-03-10

Helt orelevant

Omar Rayyan:

Nu har jag i alla fall fått någon timme till läsning. Det känns så himla skönt!!! Den här veckan har verkligen inte varit ultimat för något alls som heter böcker. Sena kvällar, massor av träning och inget alls över till något annat. A Half King som jag läser för tillfället är riktigt bra så jag hade gärna suttit uppe i någon timme till men i morgon ska jag upp och öppna på jobbet. Nu ska jag i alla fall gå och lägga mig och lyssna på lite Harry Potter. Förmodligen somnar jag ovaggad. Det är lite konstigt med just det här Harry Potter kapitlet - det bär lite emot att lyssna på. Anledningen är att det heter Sectumsempra och jag gillar inte alls hur Harry beter sig i just det kapitlet. Det är nog det enda kapitlet i hela serien som jag inte är så förtjust i.

Här blev det visst mest en massa svammel men det är för att jag är så vansinnigt trött och inte alls borde blogga utan ligga i min sköna säng. Så god natt...

PS. Vem behöver inte en bild på en mus som rider på en höna. Viss ironi i det men bilden är i alla fall ljuvlig.

Vårläsning - en enkät

Denna enkät om den efterlängtade våren och dess läsning hittade jag hos Johanna på Johannas deckarhörna. Det finns inte så mycket att säga om det, men nu kommer enkäten i alla fall.

Vad läser du för bok/böcker just nu?
För tillfället håller jag på med Half a King av Joe Abercrombie och jag tycker väldigt mycket om den. Tyvärr har jag inte riktigt haft den tid jag velat till att sitta ner och läsa den. Men snart är det helg och då är det dags. Jag håller också på att lyssna på Harry Potter and the Half Blood Prince av Rowling.


Vilka nya böcker som släpps i vår ser du mest fram emot att läsa?
Jag har urdålig koll i år måste jag erkänna, Jag vet att Bambi av Kallentoft och Lutteman släpps någon gång och den vill jag absolut läsa, sen ser jag också fram emot PAX: Näcken av Larsson och Korsell. Rosmans Vågspel ser jag också fram emot samt Rosens sällskap av Marie Lu och Ormens skugga av Riordan, men det är ungefär de böckerna jag har koll på. Men det var visst ganska så många ändå.

NäckenRick Riordan Ormens skugga

Vilket är ditt bästa vårtecken, som du längtar mest efter och som du känner att när du sett det då är det verkligen vår?
Väldigt svårt. För mig handlar det nog om när jag kan gå ut i enbart fleece och solen skiner på en blå himmel. Då är det vår för mig. Men alla sorters vårblommor är också välkomna; blåsippor, skilla, snödroppar, vintergäck, krokus, påskliljor, pärlhyasint... och givetvis hav av vitsippor.


Vilken är den bästa bok du läst hittills i år?
En förlorad värld av Evelyn Waugh förmodligen.


Om några veckor är det påsk och många läser gärna "påskekrim" då. Har du några sådana planer?
Jag tänkte att jag skulle vara med på Mias bokhörnas lilla påskläsning och kanske blir det då att jag väljer någon deckare. Står dig ingen åter av Anna Karolina ligger bra till för att bli läst då.


Finns det någon debutant eller för dig ny författare som du ser extra mycket fram emot att läsa i vår?
Ny för mig är Kate Morton och henne är jag väldigt nyfiken på och lär läsa i vår. Hoppas jag i alla fall. Så det får bli mitt svar.


Slutligen: finns det någon bok som ger dig extra mycket vårkänsla? (Kan vara genom omslag, innehåll...Berätta varför du väljer just den).
Vet inte riktigt. Det första jag kommer och tänka på är nog Ronja Rövardotter just för det där berömda vårskriket. För visst känner man igen sig i den känslan, av att vilja gå ut bland vitsipporna och bara gasta bort allt vad tråkig vinter heter.