2014-09-30

Ett viktigt inlägg om en väldigt viktig bok


Av Boktjuven fick jag under mässan reda på att Brottsoffermyndigheten stod och delade ut en bok till alla människor som arbetar med barn. Detta var en bok som vänder sig till barn så att de vågar berätta om det är något i deras närhet som skrämmer dem. Barn ska alltid ha någon vuxen som de vågar vända sig till om det är något som är fel. 

Boken i fråga är ritad och skriven av Stina Wirsén och är fantastisk på alla sätt och vis, men då framför allt som ett stöd för barn som har det svårt. Den handlar om liten som inte har det så lätt hemma. Det bråkas och skriks. Liten är glad på förskolan och när hen är hos Någon men hemma är det inte lika bra. En dag tar Liten mod till sig och berättar för fröken.

Vill man veta mer om detta projektet eller om ni jobbar med barn så rekommenderar jag er att gå in och kolla på Brottsoffermyndighetens hemsida eller på jagvillveta.se

Mina nya bokmässeböcker #1

Så var det dags att börja presentera de böcker som har kommit hem till mig och jag tror att det får bli 4 eller 5 stycken inlägg av det. Först ut blir de barn- och ungdomsböcker som införskaffades av lite olika anledningar. De flesta av dem är gåvor från förlag och en del av böckerna kommer jag behålla, men några får nog gå till bättre behövande, till exempel mitt jobb eller systersonen.


Så fin

kingandqueenweasley:

Wingardium Leviosa (by Ottowl)

Hittade denna bild här och kunde inte låta bli att dela av mig till er av den.

Söndagen

Min mässöndag var en spännande sådan. Planerna för dagen var egentligen enbart att jag skulle gå runt och shoppa upp alla fina böcker jag hade lokaliserat tidigare dagar. Och visst blev det en helt del shoppande men framför allt blev det ju tv-intervju med utbildningsradion tillsammans med Anna på och dagarna går... samt ett montersamtal med Marika på Boktok73. Väldigt spännande båda grejerna och förhoppningsvis blev det en del kloka svar från min sida och kanske en och annan intressant fråga.
Ett seminarium hann jag också med och det var Starka kvinnor i historien med Johanne Hildebrant och Elisabet Nemert. Jag var lite tveksam på förhand om jag verkligen skulle gå men det ångrar jag absolut inte att jag gjorde för det var himla intressant. Hade gärna köpt båda deras böcker men fick nöja mig med en med tanke på den lilla bokhög jag redan hade.
Jag slutade med min mässa med att springa ytterligare en liten stund på golvet och göra något sista inköp. Vid tre kände jag mig sen faktiskt ganska nöjd och mätt på det hela och begav mig till stationen där det blev lunch med en bok i väntan på tåget.

Nöjd och glad kom jag sedan hem för att rasa i säng utan att kunna somna. Så kan det gå...


2014-09-29

Tematrio: Possessiva pronomen

Vi fortsätter på lite icke bokmässerelaterat en liten stund till och hoppar på Lyrans tematrio, som denna veckan handlar om possessiva pronomen. Här kommer tre alternativ från mig.

Kulla Gulla finner sin väg av Martha Sandwall-Bergstöm är en av de senare böckerna i serien om Kulla Gulla, fattighonet hos en torparfamilj som senare visar sig ha anknytning till Patron i Herrgården. Även om jag kanske inte kommer ihåg just vad denna boken handlar om på rak arm så älskade jag serien som liten. Är lite rädd för att läsa om den idag för det kanske sabbar den läsupplevelse jag hade då. Men jag samlar i alla fall på böckerna.

Tro dina ögon av Linwood Barclay är en spännande deckar-/actionhistoria om hur lätt man kan följa och spana på varandra på nätet. Denna boken höll mig definitiv fången och jag kan varmt rekommendera den.

Expeditionen - min kärlekshistoria av Bea Uusma är en berättelse om författarens jakt på sanningen om vad som hände under Andrée expedition och om hur besättningsmännen i luftballongen dog. En mycket bra historia även om den är helt annorlunda mot allt annat jag läser.

Fototriss: Arkitektur

Jag tänkte att eftersom det har varit massor av med matande om bokmässan (av förklarliga själ) den senaste veckan så måste jag helt enkelt bryta lite med en liten Fototriss. Veckans tema var arkitektur och när jag i söndags morse promenerade genom Göteborg passade jag på att ta lite kort. Fokus ligger på detaljer i arkitekturen först och främst.


En liten hög


Här kommer en liten sneak peak på allt som införskaffades på bokmässan. Jag vet att det är en aning svårt att se så jag lovar att återkomma med flera inlägg på vilka böcker och grejer det är. Men som ni kanske förstår så kommer det ta ett tag att fota och fixa så ni får nöja er så här så länge. Jag ska också försöka sammanfatta min söndag vilket jag inte alls orkade med igår.

Fortsättning följer...

First thing first

Så då var den här dagen äntligen avklarad vad gäller jobbet. Bokmässa-hang-over är bara förnamnet. Jag har knappt fått ihop en enda mening så det här inlägget blir säkert toppen.
I alla fall har jag nu fått fram datorn och är äntligen uppkopplad igen. Nu ska jag dessutom äntligen få plocka upp alla mina böcker. Jag tänkte jag ska ta reda på hur många böcker jag har införskaffat. Lite rädd för svaret. Det är förmodligen runt 40 stycken. Återkommer med svar...

2014-09-28

Hemma

Så är jag äntligen hemma efter en väldigt lång dag. Allt har gått bra minus en nyckel som inte riktigt vill titta fram. Får leta i morgon för nu är jag trött och måste sova. God natt...

Slutet

Så nu sitter jag i bokbloggarambassadörssviten. Jag är trött i fötterna, trött i huvudet och trött i rygg och axlar. Men jag är så nöjd och glad. Mässan är nu slut för min del. Jag har några timmar kvar tills mitt tåg går men dem tänker jag spendera på ett kafé någon stans, ätandes lunch och drickandes te. Sen ska jag plocka upp någon av dagens inköp och sätta mig och läsa.

Bild på en öde svit...

Starka kvinnor i historien

Nu ska jag lyssna till två riktigt bra historiska författare. Har gillat båda av deras böcker. Johanne Hildebrandt och Elisabet Nemert. Så här snygg är för övrigt Nemert i kön medans vi väntar på att gå in. Jag hade också velat ha en sådan klänning.

Nu är det snart dags

Här sitter jag

Klockan 12 idag så sitter jag och Marika boktok73 här. Kom och lyssna vet ja....
Det är Massolits monter.

Uppenbarligen blev det inga mer inlägg i går kväll som jag hade tänkt. All energi tog helt enkelt slut. Idag är bokmässans sista dag och det är lite med sorg i hjärtat som jag stiger upp idag, men samtidigt ska det faktiskt bli lite skönt att komma hem ikväll. Nästa lördag ska bli så himla skön för då ska jag banne mig inte göra ett enda dugg. 

Bokmässan idag kommer att bestå av inköp (har faktiskt varit lite restriktiv innan), tv-inspelning med UR, montersamtal med Marika på Boktok73, kanske något enstaka seminarium och bara vara. Jag har några måsten på morgonen men sen blir det golvet en runda. Lär nog också sitta en del i bloggambassadörssviten och vila fötterna. 

"We buy books because we believe we are buying the time to read them." Warren Zevon

2014-09-27

Lördagen del 1

Jag inser med en gång när jag sätter mig ner och ska skriva det här inlägget att jag absolut inte kan göra det till ett enda inlägg. Många av de seminarier jag har bevistat idag kräver var sitt eget inlägg och det orkar jag under inga omständigheter göra idag. Dessutom har det ju varit mingel även idag och jag har fått träffa många helt fantastiska bokbloggare och haft många trevliga samtal om böcker och om livet i allmänhet. Även detta event kräver egentligen ett helt eget inlägg så kanske får det bli ett sådant lite senare ikväll, när jag har gjort allt annat som måste fixas ikväll.

Men jag ska i alla fall ge mig på att sammanfatta dagen och kvällen. Det hade kunnat sammanfattas: ont i fötterna (hej 18500 steg) men det tänker jag inte göra. Jag tänker sammanfatta den så här: en helt fantastiskt rolig dag där kvällen förmodligen var veckans absoluta höjdpunkt.

Jag lovar er fler inlägg, men först är det nog helt enkelt så att jag måste packa resväskan och jag måste bestämma vad jag ska hitta på i morgon.

Syns snart igen....

Vilar fötterna

Idag har varit en dag av ganska mycket vila fötterna. Har redan hunnit med 4 seminarium och nu väntar det femte i ordningen. Piratdrömmar med Elin Boardy, Amanda Svensson och Yuliki Duke. Ska bli spännande att se vad detta kan bli för något.

Helt plötsligt händer det

Står precis brevid Sven Nordqvist och hör han prata med människor på Opal. Spännande....

Öde

Faktum är att det finns öde platser på bokmässan, även på lördagen. Denna korridor ärvalltid tyst och lugn och skön. Undrar om jag kommer tycka det i eftermiddag också.

Vaken???

Jag är vaken..... även om det är precis....måste....vakna....nu....

Idag blir det en dag full av seminarium. Har lärt mig att det är så man ska göra. Ganska mycket fantasy idag på schemat, eller väldigt mycket egentligen. Sen ska jag faktiskt ta och träffa mina kollegor när de kommer upprullande från Karlskrona.

Nu: dusch
Sen: frukost
Ännu mera sen: mässan

2014-09-26

Fredagen del 2

Vi kör väl helt enkelt del två av dagen med en gång och i det här inlägget tänkte jag bjuda på en massa bilder. Följer ni mig på instagram så kan det hända att ni har fått se bilderna tidigare men det får ni stå ut med, eller helt enkelt hoppa över det här inlägget.Det eftermiddagen och kvällen ägnades åt var det fantastiska Spänningsmingel som Marika (Boktok73) och Kriss (Bokdetektiven) hade anordnat. Bilden ovan visar på det väldigt trevliga gottebord som bjöds på. Själv plockade jag givetvis på mig några titlar som verkade intressanta.

På minglet fick vi äran att lyssna på tre stycken författare som alla var otroligt underhållande och bra på att berätta.

Först ut var Emelie Schepp som har debuterat med Märkta för livet. Hon berättade lite om hur det kom sig att hon blev författare, hur hon skriver och kort om boken. Detta är en bok som med stor sannolikhet kommer köpas in i morgon eller på söndag då den verkade väldigt bra. Helt klart väldigt inspirerande att lyssna till.


Sen var det Anders Fagers tur att berätta lite. Detta är en författare som ligger ganska långt utanför min bekvämlighetszon vad det gäller litteratur. Trots detta var det väldigt intressanta att lyssna till denna människa. Han kom in som en virvelvind och berättade om hur det är att skriva, och lite om var han får sin inspiration ifrån. Han ville också betona vikten av att göra trovärdiga karaktärer, framför allt då när man kanske skriver om ett ämne som inte är så trovärdigt i övrigt. Sen betonade han också vikten av research. Väldigt kul att lyssna till helt klart. (Ni får ursäkta kvaliteten på bilden nedan).


Sist ut av författarna på Spänningsminglet var Sofie Sarenbrant, en författare som jag tyvärr inte läst något av tidigare men som jag måste göra. Hon berättade lite om var hon finner sin inspiration och hur viktiga miljöerna är för henne i hennes skrivande. Hon pratade också om att för en person som henne själv som är väldigt lättskrämd så är det lätt att hitta på hemskheter som passar till deckare. 


Tre väldigt intressanta författarsamtal blev det helt klart som verkligen inspirerade en till att skriva själv. Kanske någon dag får ni plocka upp en bok där det står Anna Höglund på (visst ja, det finns ju redan en författande Anna Höglund). Kul, kul...
Minglet i sig var också väldigt trevlig och det var kul att träffa olika bloggare. Tyvärr blir jag ganska blyg i sådana här situationer och vet inte riktigt vad jag ska prata med folk om. Men trevligt ändå....

Kvällen avslutade jag och Kriss med att mingla lite hos Hoi förlag och med lite fortsatta samtal med olika författare där. Fick också prova på att dricka lakritsöl, vilket faktiskt var helt okej. Sen fick det bli McDonalds på vägen hem följt av en skön promenad. Jag har också lyckats skapa mig en ny addiction idag, te från Espressohouse. Jag insåg idag efter lunchen att jag inte hade druckit något te sedan i går morse så efter det har jag hunnit med två stora koppar. Nu är det ju så att Espressohouse precis har slagit upp portarna hemma i Karlskrona så det kan blir en dyr bekantskap. Tur att jag har te hemma.

Nu säger jag godnatt. Imorgon blir det fler inlägg men först läsa en liten stund och sedan sova gott i den sköna hotellsängen.

Fredagen del 1

Jaha då var snart fredagen också slut och med lite sorg i hjärtat inser jag att halva mässan redan är avklarad. Men även denna dagen har varit helt fantastisk och jag har faktiskt två dagar kvar att njuta av.

Tyvärr började kanske inte dagen idag på allra bästa sätt. Egentligen skulle jag varit på bloggfrukost på morgonen men av olika anledningar så blev det inte av. Därav så hade jag lite dåligt blodsocker, (trots köpemacka) och så var jag väldigt trött på morgonen. Men med lite chokladboll i magen så var det snabbt avhjälpt.

Idag har det bara blivit ett seminarium (Dystopi eller utopi) trots en hel lista. Men jag tyckte definitiv att Ursula Poznanski och Maths Cleasson var väldigt intressanta att lyssna till. Framför allt blev jag lite extra sugen på att läsa Maths Cleassons böcker om Linux. När de beskrev böckerna som lite Harry Potter fast i rymden så blev jag givetvis väldigt nyfiken. Av Poznanskis böcker är jag nog lite mera sugen på att läsa Saeculum även om här pratades det mest om Sveket som är första delen i en triologi som hon har skrivit.

UttagningenKristallstaden

Jag har också bara hunnit med ett monterprogram under dagen. Det var Att bygga ett eget universum med Maria Turtschaninoff, en finsk fantasyförfattare. Hennes bok Maresi lät definitivt intressant och kan eventuellt bli till ett inköp på söndag, lite beroende på hur mycket andra böcker som inhandlas.


Sen var det dags för dagens höjdpunkter som jag ju har skrivit om tidigare. Men nu finns i alla fall Britt-Marie var här av Fredrik Backman, samt Stackars Pettson av Sven Nordqvist.

Efter dessa signeringar var det dags för en välbehövlig lunchpaus och jag hade turen att pappa var uppe i Göteborg med jobbet så det blev en trevlig lunch tillsammans med honom. Jag kunde också skicka med honom ett par kassar böcker hem så har jag lite mindre att släpa på på söndag.

Två mål uppfyllda

Så då var två av målen med bokmässan avklarade. Har fått bok signerade av både Sven Notdqvist och av Fredrik Backman. Med det är jag väldigt nöjd och fler foton kommer.

Dystopi eller utopi

Idag är jag helt ärligt ganska trött. Därför är det skönt att sätta sig och lyssna på ett seminarie. Ursula Poznanski, Maths Cleasson och Lotta Olsson får det bli. Lite fantasy passar mig utmärkt.

Snart blir det historisk frukost

Jag måste helt enkelt skriva något lite om bokmässan idag med. För trots att jag tycker att klockan är jättetidigt och jag har stora behov att sätta igång för jag ska snart ge mig av, sitter jag här insvept i ett täcke och känner att jag börjar bli jätteladdad. Först ut idag blir Historiska medias mingelfrukost. Jag offrar den goda hotellfrukosten för detta. Sen rullar det på med spännande monterprogram och seminarier.

Målet för idag är ju förutom att ha kul att få en bok signerad av Sven Nrdqvist. Sen ska jag faktiskt lämna mässområdet en liten runda för att passa på att luncha med min pappa som rullar i Göteborg lagom till lunch för att sedan ge sig iväg igen.

Syns i vimlet

Bokbloggsjerka 26-29 september

jerka11Ett litet andningshål så här mitt i bokmässan måste helt enkelt jerkan hos Annika få bli. Veckans fråga är:

Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ)

Ja det händer att jag följer serier, inte tu tal om saken. Och får jag ge en kvalificerad gissning (klart jag får) så är nog fantasyserien Sanningens svärd av Terry Goodkind. Här är ett exempel på en serie som jag tyckte tappade fotfäste när den kommit förbi en sådär 7-8 böcker. Ändå tror jag att jag har läst 13 eller 14 stycket. Vad ja vet så finns det än så länge 25 böcker översatta till svenska. När jag läste lite så visar det sig att man har delat orginalböckerna i flera när man har översatt till svenska men det finns en ansenlig mängd av dem också.
Detta är helt klart en serie som hade mått bra av lite färre böcker. Anledningen tycker jag främst är att jag tycker handlingen blir krystad. För den är lite uppbyggd så att när huvudkaraktären väl har räddat världen från den onde, härskaren över hela världen så dyker det helt plötsligt upp ytterligare en ännu ondare härskare över en helt ny värld som hotar den förta världen. Det blir lite för mycket för mig. Dessutom tycker jag att i och med att de har delat upp böckerna så känns en del av de senare böckerna även lite tunna i handling.

2014-09-25

Torsdagen

Så då är jag tillbaka på hotellet igen. Jag var på väg att skriva äntligen, men det är en sanning med modifikation. Det är nämligen så att jag har haft fantastiskt roligt och njutit av varenda minut av den tid jag spenderat här. Jag har fått se författare, jag har lyssnat på spännande seminarier (i alla fall två), jag har i stilla mak vandrat på mässgolvet fram och tillbaka och njutit av stämning och av alla vackra böcker.

Bäst av allt är nog ändå att jag har träffat fantastiskt många och trevliga bokbloggar och det har fikats, ätits lunch, minglats och till alla näras och käras förskräckelse ätits pizza på en libanesisk restaurang. Det är nämligen så att jag är grymt rädd för att prova maträtter som jag inte vet vad det är.

Så med andra ord, en väldigt lyckad först dag på mässan. Handlat har jag givetvis också gjort, men faktiskt inte så mycket som jag hade kunnat tro. Ändå så rinner pengarna iväg, för 50 kronor här och 40 kronor där blir tillslut ganska många pengar.

Dagens köp har helt klart varit anteckningsböcker. Jag tror att jag har inhandlat 3 stycket och ska jag vara ärlig så har jag nog ingen jätteanvändning för dem, men handla dem måste jag ändå. Sen har det givetvis kommit med en helt del böcker hem till hotellrummet. Lite roligt är ju att jag går runt bland alla nya fina böcker och lyckas ändå hamna i Erikshjälpens monter där jag handlar gamla böcker. Nåja jag tycker ju de är extra fina men ändå.

På tal om Erikshjälpen så måste jag ge dem en eloge till deras monter. Så otroligt vackert fixad så jag hade lätt kunnat gå där i en timme (yta på 3x3 meter typ). Sen var även The English Bookshops monter en riktigt trevlig överraskning. Ja, jag hade hört talas om den tidigare, men jag måste erkänna att jag blev tokförälskade i deras klassikerhylla. Där hade jag säkert kunna köpa tio titlar i olika utförande och format. Tummen upp!

Vad gäller seminarier så blev det ju som sagt bara två. Det andra jag skrev om, Författarskola för de yngsta tyckte jag var riktigt, riktigt intressant och det speglade mycket av det jag själv kan se inom mitt yrke och definitivt tips jag säkert kan använda mig av.

Jag nöjer mig faktiskt där ikväll. Nu ska jag sätta mig och gå igenom mina kassar för att ordentligt se vad jag har fått för fynd med mig hem. Sen ska jag nog faktiskt sova. I morgon bitti blir det nämligen upp ganska tidigt för ett frukostmingel hos Historiska Media.

Längtar till i morgon och hoppas att jag får träffa ännu fler av er.

Bjuder på en bild från The English Bookshop. Vill ha är det på dessa...

På programmet

Nästa punkt på programmet blir nu Författarskola för se yngsta.

Årets första seminarie

Läs för tusan, läs med Fredrik Backman, Eric Haraldsson, Johanna Lindbäck, Katarina Lycken-Ruter, Barbro Westlund och Patrik Hadenius. Fullsmockat.

Nu är jag här

Bokmässan dag 1

Så god vänner. Nu är frukosten inmundigad, jag har borstat gaddarna och ä är allmänt reda. Det är bara datorn som jag plockas ihop och snabbskorna på sen är jag redo för äventyret idag.

Jag ska försöka hålla i pengarna lite - jag menar väldigt lite - så att jag inte handlar upp alla pengar första timmen i alla fall.  Men lite måste jag i alla fall få köpa. Jag ska också försöka ta mig till vår ambassadörssvit och sitta där en runda för att dela med mig av mina intryck till er. Och jag kommer också blogga från mobilen.

Håll i hatten god vänner för nu kör vi....

2014-09-24

Anna - bloggambassadör

I morgon är det äntligen dags. Min planering för dagen hittar ni här. Och så tycker jag det vore jätteroligt om ni skulle få syn på mig och då kanske hälsade. Känner igen mig gör ni när ni ser denna. Och är ni riktigt snälla så kanske ni kan få en egen.


Laddar batterierna


Nu är jag tillbaka på mitt hotellrum efter en mycket trevlig kväll då jag äntligen, äntligen har fått träffa några av mina bokbloggarambassadörskollegor live. Så kul jag har haft det. Jag har fått gå runt och tjuvkika bakom kulisserna på mässan, sitta i samtal med Bokmässans grundare och övrig personal och så har jag fått umgås och dicka vin och mingla så smått. Helt enkelt en väldigt lyckad start på min bokmässa.

Nedan bjuder jag på en bildkavalkad från kvällen.