2015-01-31

Läst i Januari

Any of the Sven Nordqvist books but especially Pancake Pie or Findus Christmas

Januari i år har varit en sådan där månad som har gått ruskigt snabbt samtidigt som det känns som om det är oändligt länge sedan vi firade nyår och inledde det nya året. Allt kan ha att göra med mitt nya jobb, för det gamla känns hur avlägset som helst.
Trots det där nya jobbet har jag faktiskt fått en hel del läst, i alla fall i början av månaden. Från den 18:e gick det däremot trögt och det berodde inte på något sätt på boken utan för att det var så mycket annat som konkurrerade med min tid och min hjärna. Men åtta böcker är jag mer än nöjd med, framför allt eftersom en del av dem har varit ganska tjocka. Jag har också bearbetat mina mål för året ganska så bra. Två serier har jag avslutat, rensat bokhyllan på massor av böcker och faktiskt inte köpt så vansinnigt många.

Nog om det, antar ni är mer nyfikna på vilka böcker jag läst.

 • Himlakroppar - Eleanor Catton 
 • The Sleeper and the Spindle - Neil Gaiman och Chris Riddell
 • Nattfilm - Marisha Pessl
 • Lotus Blues - Kristina Ohlsson
 • The Last Olympian - Rick Riordan
 • Beautiful Creatures bok 4: Den sista prövningen - Kami Gacia & Margaret Stohl
 • Siege and Storm - Leigh Bardugo
 • Silkesmasken - Robert Galbraith
Bästa boken denna månaden får nog bli The Last Olympian. Den kändes som en väldigt bra avslutning på serien och helt klart den bästa boken i densamma. Nu ser jag fram emot fler böcker av Rick Riordan.

Även denna månad har det gått dåligt med recensionsskrivandet och det måste jag verkligen bli bättre på nu. Har ett antal böcker att recensera ikapp. Sen måste jag berömma mig själv lite då 6 av 8 titlar kommer från mina läsplaner för januari. Det är ju inget måste att jag håller listan men det är kul att jag ändå har fått med så många titlar.

Läsplaner för februari

sven nordqvist mamma mu - Sök på Google

Eftersom jag har bett alla andra som ska delta i Hyllvärmarutmaningen att göra en liten lista över böcker de eventuellt kommer läsa så borde jag ju definitivt ta tag i det hela nu också. Vissa av mina titlar har stått ett tag i bokhyllan, vissa inte fullt så länge utan de införskaffades på bokmässan. Alla dessa böcker har jag i alla fall en gång varit väldigt sugen på att läsa och många av dem är jag fortfarande jättesugen på. Anledningen till att det inte är böcker som stått jättelänge i bokhyllorna med är att jag har rensat. Många av dessa riktigt gamla hyllvärmare är nu utrensade.

Februaris läsning kommer förhoppningsvis bestå av:

 • Falling Kingdoms av Morgan Rhodes (ungefär 1 år i bokhyllan)
 • Lögnaren av Harlan Coben (ungefär 1 år i bokhyllan)
 • Känslan av död av Elly Griffiths (ungefär 2 år i bokhyllan)
 • Svart som natten av Ann Cleeves (ungefär 3 år i bokhyllan)
 • The Enchantress returnes av Chris Colfer (ungefär 2 år i bokhyllan)
 • Sätt mig i brand av Tahereh Mafi (knappt 1 år i bokhyllan)
 • Den lyckligaste dagen av Nora Roberts (ungefär 1,5 år i bokhyllan)
 • Levande död i Dallas av Charline Harris (ungefär 2 år i bokhyllan)
 • Sigrid av Johanne Hildebrandt (ca 4 månader i bokhyllan)
 • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson (ca 4 månader i bokhyllan)
2015-01-30

Bokbloggsjerka 30 januari - 2 februari

Äntligen fredag! Igen!Äntligen jerka! Igen! Det är kul det här med jerka. Kolla in hos Annika för mer svar.

Vad tycker du, fungerar upprepningar eller ser du helst att de lyser med sin frånvaro?

jerka11Jag är lite tveksam kring det här med upprepningar. Ibland tänker jag inte ens på det och ibland kan det störa mig våldsamt. Det beror också lite på vad det är för typ av upprepningar. En del författare har en förmåga att återupprepa handlingen om och om igen i samma bok. Då menar jag förklara igen vad som hände för 10 sidor sedan, eller hundra sidor sedan. Detta kan jag ha överseende med när det händer en gång, men när det händer fler gånger kan jag bli ordentligt irriterad. Lita på läsarens eget minne tack.
Däremot är det väldigt bra när en serie flikar in lite i handlingen om vad som hände i föregående bok. När man är som jag och läser böckerna i en serie med kanske ett år emellan så kan det vara lite svårt att komma ihåg vad som tidigare hänt. Då är som sagt upprepningar helt okej. Men även här - det ska skötas snyggt.

2015-01-28

Nytt i hyllan: Januari

Så då var det dags att sammanfatta vilka böcker som har kommit hem till mig under januari månad. Det har blivit några stycken men jag tycker ändå att jag har kunnat hålla det på en hyfsad nivå. Framför allt i och med att jag har rensat ut ca 100 böcker ur bokhyllorna.

Dessa har i alla fall hittat hem till mig:

Ängelns lek

Denna kan jag ha nämnt tidigare men om utifall att jag missat den så kommer den igen. Jag är väldigt sugen på att läsa något av Ruiz Zafon men jag har förstått att jag bör börja med Vindens skugga. Men denna är otroligt snygg i alla fall.

The Sleeper and the SpindleDrömbokhandelnTiga är guld

Det blev en liten beställning från adlibris, mest för att jag var tvungen att köpa Drömbokhandeln till bokcirklen Boktokarna. Den har tyvärr ännu inte blivit läst och det ser tyvärr ganska så mörkt ut för den också. 
Gaimans bok är däremot redan läst och jag lovar att det ska komma en recension någon gång snart. Måste, måste, måste.
Tiga är guld ser jag mycket fram emot att läsa. Tyckte mycket om första boken i serien.

SilkesmaskenForsyth/Schakalen

Två recex har trillat ner i brevlådan. Silkesmasken från Wahlström & Widstrand samt Schakalen av Albert Bonnier. Tackar så väldigt mycket för båda. Silkesmasken är ju pågående för tillfället och Schakalen ser jag väldigt mycket fram emot att läsa.

Småtrollen och den stora översvämningen (näköispainos)

Och så var det de där med loppisfynd. Jag har onekligen hållit igen denna månaden, med bara två böcker. Prostens barnbarn är en riktig barndomsfavorit och att hitta en Tove Jansson jag ännu inte läst var ju liksom en given succé. För en femma styck fick de definitivt följa med mig hem. 


Mera vego : Mat för hela familjen

Slutligen var jag också tvungen att göra något så ovanligt som att köpa mig en kokbok. I och med att jag håller på att ändra mina matvanor och min livsstil så kände jag att denna absolut borde få flytta hem till mig. Att den dessutom fått så fina lovord runt omkring i bloggosfären gjorde ju inte oddsen sämre när jag bestämde mig för att köpa hem denna.


Avslutningvis kan jag konstatera att jag har införskaffat 9 böcker denna månaden. Kokboken räknas inte riktigt in i statistiken, så vi låtsas att det är 8 böcker. Prostens barnbarn och The Sleeper and the Spindle är redan lästa, och Silkesmasken är snart slut. Med andra ord så plussas enbart 5 böcker in i olästhyllan. Jag tänker inte nämna här hur mycket jag har läst ännu, men jag kan i alla fall konstatera att min bokhylla har mått bra denna månaden, helt klart bantat ett par böcker. Och det känns som ett mål och en bedrift.

Vadå TV

Who needs a TV? My mind is a 55" flat screen that plays the books I read in HD.

2015-01-27

Klockan går alldeles för fort


“I dare say you never even spoke to Time!" "Perhaps not," Alice cautiously replied; "but I know I have to beat time when I listen to music." "Ah! That accounts for it," said the Hatter. "He won't stand a beating. Now, if only you kept on good terms with him, he'd do almost anything you like with the clock.” ― Lewis Carroll, Alice's Adventures in #Wonderland & Through the Looking-GlassJag hinner inte med mitt liv just nu, jag vet helt enkelt inte vart tiden tar vägen. Tyvärr är det läsningen som har fått stryka lite på foten, den och bloggen. Jag har fortfarande en hög på böcker som väntar på recension och Silkesmasken av Robert Galbraith har jag hållt på med i 10 dagar (jag räknade med att läsa ut den på kanska 4-5). Dessutom lär jag inte hinna med speciellt mycket läsning varken idag eller i morgon. Imorgon är det dags för 2-års kalas till världens bästa unge och det är väl allt som hinns med då.
Nu ska jag i alla fall försöka sno till mig en timme eller två med läsning innan sängen. Jag vill så gärna läsa massor ju.Reading Adventure by nicholasjackson on Etsy, $20.00

2015-01-26

Påminnelse om tävling/utmaningNu börjar februari närma sig ordentligt. På söndag är det så äntligen dags för min tävling. Detta är en liten påminnelse till er som funderat på att delta och för er som kanske har missat det. Läs och anmäl er här. För nu gäller det. 
Själv ska jag under de närmaste dagarna försöka plocka ihop min lilla hyllvärmarhög. 

Det ska jag...

Make Today Amazing Chalkboard Art Print

2015-01-25

Nattfilm av Marisha PesslAllting börjar med att Ashley Cordova hittas död. Hon är dotter till den mycket mystiska regisören Stanislas Cordova, han som gör de där hemsk filmerna som inte ens filmvärden vill visa, men som visas underground. Dessutom är det ingen som har sett honom sedan 70-talet.
Scott McGrath är journalisten som en gång försökt gräva i Stansislas liv, men då slutade det med att hans väldigt lovande journalistkarriär sattes i sank. I och med Ashleys död så väcks frågorna till liv igen och McGrath börjar sin undersökning. En undersökning som är allt annat än trevlig.Det här är absolut inte en bok som jag i vanliga fall skulle läsa, men så råkade jag snubbla över den på biblioteket och ett litet intresse väcktes. Kanske skulle jag ändå våga mig på den. Och det ångrar jag inte. Jag kastas in i ett mörker som jag inte alls brukar läsa om och känslan av att vara förföljd är minst sagt överhängande medans jag läser. Det är en sådan bok som kryper under skinnet på mig och det både älskar jag den för och vill samtidigt lägga ifrån mig den för. Det kan också tilläggas att jag absolut inte är lättskrämd.
Men sen händer det där som tyvärr är lite tråkigt. Någon stans i mitten av boken skiftar handlingen från att ha varit något som jag inte kan ta på, det som faktiskt gör det obehagligt, till något betydligt mer beskrivande. Då tappar jag lite av intresset och jag kan inte köpa det. Det intrresserar mig inte alls. Som tur väl är fångar den mitt intresse igen mot slutet och det är tur det.
Det finns egentligen mycket jag skulle kunna skriva om boken, men eftersom jag tyvärr har varit alldeles för lat med recensionsskrivandet och tyvärr av den anledningen glömt en del av mina känslor, och att jag dessutom tycker att man bör gå in i boken ganska så blind så nöjer jag mig där. Men tycker absolut att ni ska ta och ge den en chans.

3 anledningar till varför Nattfilm är värld att krypa upp i fåtöljen med:

1. Marisha Pessl språk är något i hästväg. Det är trollbindande och hon lyckas med att ha en lagom avvägning av hur hon ska skriva för att få mig att titta mig över axeln, samtidigt som hon kryddar språket med en alldeles underbar ironi och sarkasm, som gör att jag emellanåt kan slappna av. Jag älskar hennes formuleringar som tillexempel: Det finns kvantmekanik och strängteorier, och så finns det naturvetenskapens mest svårknäckta mysterium, kvinnor. (sida 101)

2. Boken uppbyggnad med internetutdrag. Varje gång McGrath gör en googling så kommer den upp i boken och jag kan läsa vad huvudpersonen läser. Lika dant så finns det små lappar och noteringar instuckna i texten. Allt detta är saker som jag fullkomligt älskar. Det är underbart när en författare går utanför normen och på så sätt förhöjer min läsupplevelse. Stort plus i kanten för det. Jag har dock hört att till den engelska upplagan ska det också finnas en app. Det är lite synd att det inte verkar finnas till den svenska.

3. Relationerna mellan karaktärerna. McGrath är vår huvudkaraktär men han har sina side-kicks och detta är själva väldigt trasiga personligheter. Det finns egentligen inget ljust med berättelsen och det år igen i den relation karaktärerna har med varandra.

Nattfilm får 4/5 i betyg av mig.

Andra böcker av författaren är Fördjupade studier i katastroffysik. Absolut en bok som jag numera är sugen på.

2015-01-23

Min kväll

Min kväll ikväll får helt enkelt bestå av mat och sedan läsning. Mycket trött efter en lång vecka så nu ska jag gå i dvala. Syns på andra sidan...

girl reading under the covers with flashlight - BOOKS - ILLUSTRATIONS This is SO me! Did this all the time growing up!

Bokbloggsjerka 23-26 januari

Så har så då äntligen fredagen kommit den här veckan också. Det är konstigt så man längtar. Som vanligt inleder vi dagen med en jerka hos Annika.

Hur ska en baksidestext vara för att fånga mitt intresse.

jerka11Ingenting jag har tänkt så där väldigt mycket på egentligen. För närvarande läser jag inte baksidestexten speciellt ofta. Jag köper mycket böcker utifrån tips på olika bloggar och på youtube och då är det oftast allt jag är intresserad av. Men visst händer det att jag läser baksidan någon gång ibland och då vill jag helst ha en kort, ganska informativ text som väcker min nyfikenhet utan att spoila för mycket. Jag vill gärna veta var jag befinner mig, vem jag ska få följa och givetvis kort om vad det är för typ av bok (genre). En kort beskrivning av början egentligen.

2015-01-22

Nu har jag bestämt mig


Tydligen kommer min egen ta-kontroll-över-bokhyllan vara den enda utmaning/tävling jag kommer koncentrera mig på under februari månad. Jag har även bestämt mig för att hoppa på en läs-s-lot som bland annat Anna på Bookshelf håller i. Eftersom temat på den läs-a-loten var böcker jag velat läsa länge så kändes det som om dessa båda event kan kombineras på ett alldeles utmärkt sätt.

Vill ni läsa mer om läs-a-loten (#läsOSalot) så tycker jag ni ska kolla in på Annas blogg.

Torsdagscitat

10 Quotes for the Ultimate Book Lover

2015-01-20

Jag ser det snöar

Random cuteness in the snow [ I Love Winter ]  Cinda Justice via Sabine Eckhardt onto PHOTOGRAPHY (NO NUDITY)This is a group board.


Och så kom snön till sydöstra Sverige också. Jag kan villigt erkänna att jag har längtat efter den men så kanske inte den där inte så trevliga extremt blöta varianten. Så resultatet blev ett par dyngsura skor (givetvis gympadojor så praktisk som jag är) och en allmänt tjurig Anna när hon väl kom hem från jobbet. Nu är jag i alla fall på bättre humör och bättre lär det nog strax bli eftersom jag nu ska sätta mig och läsa om Cormoran Strike i Silkesmasken. 100 sidor in så gillar jag mycket och hoppas på att hinna med en sådär 100 sidor ikväll också. Hade varit trevligt.

2015-01-19

Några utlottningar

Såhär en måndagskväll när inspirationen inte riktigt är på topp efter en 14-timmarsdag så tänkte jag passa på att tipsa om några utlottningar som jag tänkte att jag skulle delta i.

bricken-utlottning


Först ut är Kulturkollo som håller i en utlottning av Bricken böckerna av Vibeke Olsson. Jag har en längre tid varit lite sugen på dessa böcker så tyckte det var läge att delta. Läs mer om deras utlottning här.Birthday_Cake_Transparent_Clipart-381999552


Näste blogg ut är C.R.M Nilsson som har en liten födelsedagstävling där man kan vinna 100 kronors presentkort på Adlibris. Eftersom önskelistan där är lång, så lång så hade det ju passat alldeles utmärkt. Läs mer om detta här.

Allra sist ut i detta inlägg så vill jag också passa på att tipsa om min egen tävling/utmaning. Vi är nu några stycken som vill läsa hyllvärmare i februari och jag är så taggad. Läs mer och anmäl er här.

2015-01-18

En smakebit på søndag: Siege and Storm


Smakbitsdags igen och nu är vi tillbaka hos Mari på Flukten fra virkeligheten. Vill ni veta mer om detta trevliga blogginslag tycker jag ni helt enkelt kollar in på hennes blogg.
Själv tänker jag bjuda er på en liten smakbit från Siege and Storm vilket är andra delen i Grisha triologin av Leigh Bardugo, en YA fantasyserie som utspelar sig i en värld med en hel del ryska influenser. Vår huvudperson Alina har upptäckt att hon har en väldigt speciell sorts magisk förmåga - och denna förmåga gör att hon hamnar rätt in i den politiska maktbalansen.

Jag har tagit min smakbit från början så här är ett litet utdrag från första sidan:

The boy and the girl hand once dreamed of ships, long ago, before they'd ever seen the True Sea. They were the vessels of stories, magic ships with masts hewn from sweed cedar and sails spun by maidens from thread of pure gold. Their crews were white mice who sang songs and scrubbed the decks with their pink tails.
The Verrhader was not a magic ship. It was a Kerch trader, its hold bursting with millet and molasses. It stank of unwashed bodies and the raw onions the sailors claimed would prevent scurvy.

2015-01-17

Lotus Blues av Kristian OhlssonMartin Benner är advokat. Han har en egen liten firma tillsammans med Lucy, han kanske flickvän och det går bra för honom i livet. Han har pengar och han har dottern Belle. Men en dag kommer det in en ny klient på kontoret. En klient som ber honom rentvå Sara Texas - den unga flicka som tagit på sig fem mord - och som dessutom är död. Trots att Martin hävdar att han absolut inte är polis och ingen utredare så kan han inte låta bli att dras in i fallet. Kan det verkligen vara så att Sara var oskyldig.

lotusblues

Tidigare har jag enbart läst Askungar av Kristian Ohlsson och gillade den väl helt okej, så jag ville verkligen ge den här en chans. Av någon anledning satt det långt inne att börja läsa den. Men så läste jag någon stans att Boktok73 gillade den väldigt mycket och tänkte, att nu måste det helt enkelt vara dags. Och det ångrar jag absolut inte. Det är en spännande, välskriven och beroendeframkallande deckare. Karaktären Martin Benner är kanske inte den mest sympatiske karaktär jag har träffat på, han är faktiskt ganska mycket av en mansgris men trots det så gillar jag honom. Jag hejar på honom och vill verkligen att han ska lyckas lösa gåta.
Jag är också väldigt fascinerad av handlingen. Jag tycker att den är väl genomtänkt och det är verkligen driv i den. Det händer något precis hela tiden så jag kan inte sluta läsa. Och det är ju bra, det är så det ska vara.
Lotus Blues påminner mig om varför jag har älskat deckare, och den påminner mig också om att jag borde läsa några fler böcker på det temat, en genre som tyvärr har hamnat lite i skymundan på min blogg.

 3 anledningar till varför Lotus Blues är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Farten i boken är nästan det som gör den bäst.

2. Jag älskar att jag ibland får små glimtar om vad framtiden kan utlova och själva upplägget i boken är superbra. Berättelsen har nämligen sin utgångspunkt i att Brenner berättar sin historia för en journalist, för att ingenting ska falla i glömska och det är väldigt bra.

3. Jag gillar Benners resa. Den mentala resa han gör genom boken från att ha varit en riktig skitstövel, till att sakta men säkert påminnas om vad som faktiskt är viktigt i livet. Kan verkligen pengar köpa lycka?

Lotus Blues får 4+/5 i betyg av mig,

Fortsättningen Mios Blues kommer ut i april och den ser jag med stor förväntan fram emot.

Tack Piratförlaget för recensionsexemplaret.

2015-01-16

Bokbloggsjerka 16-19 januari

jerka11Veckans jerka hos Annika är verkligen inte lätt att svara på men jag ska ge den ett försök.

När började du läsa och varför fortsatte du att läsa så mycket som du gör?

Ska jag vara ärlig så vet jag inte riktigt när jag verkligen började läsa. Jag tror att det var i ettan, men jag har inget direkt minne av det. Del två av frågan är egentligen inte enklare den. Jag kan inte minns att jag har haft någon jättefascination för bilderböcker utan egentligen tog det nog mer fart när mamma läste Kulla Gulla böckerna för mig. De var inkörsporten till magiska världar och framför allt väckte de mitt intresse för historiska levnadsöden och människans vara i samhället förr.
Nästa steg var Kitty-deckarna som jag slukade i mängder. Bäst var de jag hittade uppe på mormors och morfars vind. Det gjorde själva bokletandet till ett mysterium också. Den tredje hållpunkten som jag minns som viktig i mitt läsande är när jag och en kompis själva vår på biblioteket i 6:an och då jag för första gången lånade och läste en vuxenbok, vilket öppnade upp ytterligare en värd. Böckerna i fråga var dels någon av Danielle Steel (vilket var en trevlig bekantskap men som jag definitivt lagt bakom mig) och den andra var Klienten av John Grisham.
Utifrån dessa tre punkter har mitt läsande blivit en stor del av min värd och väldigt viktig för mig. Det är dessa känslor som har gjort mig till en läsare. Så här i efterhand låter det tidigt i mina öron att leta upp Danielle Steelböcker i 12-års åldern, men det fanns faktiskt inte så mycket ungdomslitteratur som var intressant för mig i tonåren. Det tar jag igen nu istället.

Det var ett litet försök till ett svar i alla fall. Några steg i mitt liv som har gjort mig till en läsare. Sen kan det ju tillägga att läsandet har accelererat väldigt mycket sedan jag började blogga och att det tidigare har gått lite grann i vågor.

2015-01-15

Torsdagar = en bra dag

Torsdagar är himla sköna alltså. Att sluta tolv är allt annat än fel. Det betyder att jag nu har massor av timmar framför mig då jag kan koncentrera mig på att läsa. Dessutom är torsdagarna också en väldigt bra dag på jobbet. Då har jag privilegiet att gå med barnen till biblioteket. Mitt nya jobb är nämligen så bra att där finns ett bibliotek. Ett bibliotek som inte bara är ett skolbibliotek utan också är till för allmänheten, så där finns massor av bra böcker för mig också att låna (som om jag skulle behöva det). Där finns också väldigt mycket nya ungdomsböcker, eftersom det är en F-9 skola jag jobbar på. Massor med bra saker som ni förstår.
Så torsdagen har nog helt klart förvandlats till en av mina favoritdagar på veckan (påminn mig om några veckor så får vi se om jag säger samma sak då).

2015-01-14

Just nu läser jag....

Beautiful Creatures Bok 4, Den sista prövningen

Att läsa är i stort sätt det enda jag orkar med om kvällarna nu för tiden. Jag har fortfarande adventsljusstakarna kvar i fönstren, ett antal berg av tvätt, om även disken börjar anta oordnade proportioner. Sen är det ju recensionerna till bloggen som jag måste ta tag i. Det tar på krafterna att börja på ett nytt jobb, men det är så otroligt roligt också.
Så som sagt när jag är ledig så läser jag. I går kväll avslutade jag Percy Jackson serien av Rick Riordan och måste säga att jag förmodligen gillade sista boken mest. Positivt överraskade av den helt klart. Sen tog jag tag i nästa serieavslutning. Så just nu läser jag Beautiful Creatures bok 4: Den sista prövningen av Kami Garcia & Margaret Stohl.

Jag läser också:

 • Siege and Storm av Leigh Bardugo
 • Den gamle och havet av Ernest Hemmingway
 • Barn 44 av Tom Rob Smith
 • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
 • Svärdets makt av George R R Martin (Ljudbok)
Så ni förstår - jag har full upp med mina böcker och förmodligen har jag missat någon. 

2015-01-13

Top Ten Tuesday


Jag tänkte som så att jag skulle delta i veckans Top Ten Tuesday. Det brukar ju alltid vara trevligt. Nu var det bara så att den där frågan inte var helt lätt att besvara. Berätta om tio böcker som kom ut 2014 som jag gärna ville läsa men inte hann med. Det är nämligen så att jag är uruselt på sådant här. Visst jag skriver oräkneliga listor med böcker jag vill läsa, men tyvärr är jag fruktansvärt oorganiserad så jag hittar aldrig mina anteckningar (trots att de befinner sig i en och samma anteckningsbok). Men några titlar har jag lyckats komma på, mycket tack vare er andra. Har nämligen tjuvkollat lite på era listor för att påminna mig själv lite.

Här kommer de...

 • Sigrid av Johanne Hildebrant
 • Britt-Marie var här av Fredrik Backman
 • The Zig Zag Girl av Elly Griffiths
 • Beautiful Creatures Bok 4; Den sista prövningen av Kami Garcia & Margaret Stohl
 • Sätt mig i brand av Tahereh Mafi
 • Jag ger dig solen av Jandy Nelson
 • En enda natt av Simona Ahrnstedt
 • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
 • I Mullbärsträdets skugga av John Grisham
 • De jagade av David Baldacci

2015-01-12

Tematrio: Jobba, jobba, jobba

Så var det dags för en Tematrio med Lyran igen. Det känns som om det var väldigt länge sedan jag deltog i en sådan. Men denna veckan ska jag allt vara men och uppgiften känns inte allt för svår.

Berätta om tre böcker som innehåller skildringar av huvudpersonens yrke.

 • Helt nyligen läste jag ut Lotus Blues av Kristina Ohlsson. Hennes huvudperson i boken heter Martin Brenner och han är advokat. Hans uppgift i boken är att börja nysta i ett gammalt brottsmål, men det leder honom in i en massa hemskheter. Riktigt bra bok.
 • Bok nummer två som jag tipsar om är The Kill Artist. Huvudpersonen Gabriel Allon är något så pass ovanligt som restaurator. Detta beskrivs till viss del i boken. Men man ska också ha klart för sig att Allon har ett annat jobb också. Han är spion/lönnmördare inom den israeliska underrättelsestjänsten. Det var ett par år sedan jag läste boken men jag gillade den mycket, precis som jag gillat mer av författaren, vars namn är Daniel Silva.
 • Stephanie Plum har svårt för det här med arbeten. Hon fick sparken från underklädersfirman hon jobbade vid och kunde absolut inte hitta något annat. Så tillslut fick hon tvinga sin kusin Vinnie att ge henne ett jobb på hans prisjägarfirma. Att jaga personen som har smitit från borgen är långt ifrån så spännande som man hade kunnat tro. Men roligt blir det i alla fall - för läsaren. Läs mer i One for the Money av Janet Evanovich.

2015-01-11

Smakebit på søndag: The Last Olympian


Idag har vikarien Astrid Terese å bloggen Betraktninger fått ta över En Smakbit på en söndag - och det går ju precis lika bra det.

Efter mycket velande härom dagen så föll tillslut mitt val av bok på Percy Jackson and The Last Olympian. Detta är femte och sista delen i  The Olympians, skriven av Rick Riordan. Det kändes som om det var på tiden att verkligen ta tag i och läsa den. Vill ju veta hur allt ska sluta.

Smakbiten är hämtad från sida 79 där Percy återser sin tama "Hell hound".

Mrs. O´Leary saw me before I saw her, which was a pretty good trick considering she's the size of a garbage truck. I walked in to the arena, and a wall of darkness slammed into me.
"WOOF!"
The next thing I knew I was flat on the ground with a huge paw on my chest and an oversized Brillo-pad tongue licking my face.

2015-01-10

Vansinnigt efter

För närvarande är jag sjukt långt efter vad det gäller recensionsexemplar. 5 eller 6 böcker ligger och väntar på att bli recenserade. Så ni kan räkna med lite av den varan snart här på bloggen. Men inte idag. Idag är det roligare att läsa så det tänker jag göra.

Red Books with Hearts Tea Cup & Saucer via http://thelittlecorner.tumblr.com

Ta kontroll över bokhyllan: TävlingNu tänkte jag att det var dags för mig att anordna en liten utmaning och tävling. Jag fick idén inne hos en amerikans blogg som heter Caffeinated Book Rewiewer och utmaningen går ut på att ta sig an alla de där hyllvärmarna som står i bokhyllorna . Jag vet att jag har alldeles för många och jag tror mig veta att jag inte är ensam.

Så  mellan den 1:a februari tills den 28:e februari så läser vi hyllvärmare i massor. Vilka är med mig???? Och för att göra det ytterligare lite intressantare så gör vi det hela till en tävling.

Efter en del funderande och överläggande med mig själv så kom jag fram till att det inte handlar om vem som läser flest böcker för vi läser ju så olika snabbt och jag är mycket för rättvisa. Däremot går vi efter procent. Läser du enbart en bok under februari och det är en hyllvärmare så har du läst 100 procent hyllvärmare. Har du läst tio böcker och åtta är hyllvärmare så grattis - då har du nått 80 procent. För varje 10 procent du klarar av så får du 1 poäng.

Med andra ord 80% = 8 poäng, 65% = 6 poäng och så vidare

Låter det krångligt! Det är det förmodligen - men var inte oroliga det enda ni behöver göra i slutet av månaden är att sammanfatta vad ni har läst så ska jag försöka ge mig på resten.

Ni kan också få ihop lite fler poäng.

1. Kommentera här nedanför att ni vill vara med.
2.. Tipsa om tävlingen på er blogg.
3. Följ mig på bloglovin.
4. Genomför tävlingen.

Sammanlagt 14 poäng med andra ord.

Regler:

 • Gör en lista innan utmaningen innan första februari där ni listar vilka böcker ni tänkt läsa. (Måste inte följas till punkt och pricka men det är alltid skönt att ha något att utgå från + roligt för mig att läsa).
 • Boken måste ha stått i bokhyllan sedan senast  december 2014.
 • I slutet av månaden eller under resans gång behöver det uppdateras på något sätt på bloggen vad man läser/läst. Måste inte var en renodlad recension, men något ord om den bok man läser så jag kan hålla lite koll. Länka gärna till mig!
 • Om man använder sig av twitter eller instagram så använd #hyllvärmare2015 så hittar vi varandra.
 • Sista anmälningsdag är den 30 januari
Slutligen till det viktigaste - vad vinner man?

Vad sägs som ett presentkort på 150 kronor på adlibris. Det hade kanske inte varit helt fel.

Presentkort 100 kr - digitalt  Presentkort 50 kr - digitalt