2014-01-31

Dag 3

Din favoritserie
 
Det här är lätt. Väldigt lätt. För det finns faktiskt ingen serie som slår Harry Potter. Jag vill så väldigt gärna hitta något nytt att vara nördig kring, men hittills har inget tittat fram för mig. Det är HP som gäller.
 
Harry Potter Obsessed

Läst i Januari

Nu är vi inne på Januaris sista dag och det är lika bra att jag sammanfattar denna listan idag. Det har blivit vansinnigt mycket läst av väldigt blandad kompott och längd och format och storlek. Och nästan allt är läst under den första halvan av månaden då jag var inne i ett grymt lässug. Sista två veckorna däremot har jag knappt läst alls, utan har bara många påbörjade projekt. Bättring Anna.

Detta är i alla fall det som blev läst:
 • Shadow and Bone - Leigh Bardugo
 • Bronsdolken: Eldsandarnas ö - Michelle Paver
 • Epedemin - Harlan Coben
 • Häxan och lejonet - C. S Lewis
 • Hästen och hans pojke - C. S Lewis
 • Caspian, prins av Narnia - C. S Lewis
 • Lou! vol 1. Dagboksdagar - Julien Neel
 • Ella gör sig fri - Karin Boye
 • Coraline - Neil Gaiman
 • Lou! vol 2. Sommarblues - Julien Neel
 • Johnny Panic och Drömbiblen - Sylvia Plath
 • Jungfrustenen - Michael Mortimer
 • Kung Caspian och skeppet Gryningen - C.S Lewis
 • Beautiful Creatures Bok 2 - Kami Gacia & Maragreth Stohl
 • Lou! vol 3. Busskyrkogården - Julien Neel
 • Dagen noll - David Baldacci 
16 böcker lästa

5 ljudböcker/1 e-bok/2 noveller
14 svenska/2 engelska

Jag känner så här i efterhand att läsningen kanske inte har varit superbra utan det har varit en ganska medelmåttig månad. Några säkra kort (Lewis), lite experimenterande (noveller - inte min grej tyvärr) och lite sockersöthet i form av Lou som jag älskar.

Månadens bästa: Shadow and Bone får nog sno till sig den platsen. Och så Lou.
Månades sämsta: Novellerna av Boye och Plath

Och så var det den där TBR högen som jag gav mig själv i början av januari. 6 av 10 böcker lästa och det är helt okej i min bok. Jag kommer göra en lika dan lista i februari men den kommer vara något temainriktad.

January 2014

Bokbloggsjerka 31 januari - 3 februari

jerka11Veckans bokbloggsjerka hos Annika handlar denna veckan om förlag:

Vilket förlag tycker du släpper flest bra böcker per år?

Oj vilken svår fråga. Har faktiskt inte funderat speciellt mycket på detta alls. Jag gillar Gilla böcker men kan inte säga att jag har jättekoll på vad de släpper i år. Gillar också Semic, Forum, Styxx och Kabusa. Jag gillar många förlag helt enkelt och kan inte påstå att jag läser extra många från något speciellt förlag.

2014-01-30

Det som var till mig

Nu när besvikelsen lagt sig lite har jag öppnat paketet som var till mig. Detta var vad som låg i paketet och jag lovar att den snart lär bli läst. Tack Semic för rec exet.

Största besvikelsen någonsin

Tänk er tanken. Man kommer hem från jobbet - trött och sliten. Öppnar brevlådan och ser sådana där fyrkantiga bruna paket där och tänker jippi. Men vad får man se när man läser på kartongen - jo sambons namn. Han som inte ens gillar hårda bokpaket. Det är helt enkelt inte rättvist.
Tur att där i alla fall fanns ett till mig också...

Dag 2

En bok som du har läst mer än tre gånger
 
Oj, det finns många böcker som jag har läst mer än tre gånger. Vilken ska jag nämna? Jag tror faktiskt att jag nämner den jag håller på att lyssna om på för tillfället. Eragon av Christopher Paolini är en riktig favoritbok som jag tyvärr inte nämner så ofta. Älskar för övrigt hela serien som består av Eragon, Den Äldste, Brisingr och Arvtagaren. Det här är böcker om drakar och drakryttare och det är väldigt bra.
 
 

2014-01-29

Dag 1

Bästa boken du läste förra året?
 
Detta svaret är lätt. Bästa boken förra året var utan konkurrens (nåja lite konkurrens hade den kanske) är *trummvirvel* Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Läs min recension här om ni känner för det.
 
How true! I can't understand people who don't read - I worked with someone who said she never read books, but she had the TV on 12/24 hrs! How sad....I couldn't live without books.
 


Omslagsondag # 29: Faktaböcker

När det återigen var dags för Bokpotatens temaonsdag och jag så att det var faktaböcker som stod på menyn tänkte jag det har jag ju inte en enda, men jag får väl i alla fall kolla igenom bokhyllan. En eller två ska jag väl kunna vaska fram.

Jag tänkte mig inte för där riktigt. Jag har faktaböcker. Jag har många faktaböcker. Väldigt många faktiskt om man ska vara riktigt ärlig. Så här kommer enbart ett litet urval och bara någon enstaka bok per kategori. (Obs! Förvånansvärt lite faktaböcker om pedagogik och didaktik som ju egentligen borde vara min grej eftersom jag är förskollärare, men inte och de få som fanns får inte vara med på bild för de är otroligt fula.)

   
   
  
 
 
Snyggast måste ju Johnny Depp helt klart vara. Hur kan någon bok slå honom utseendemässigt. Sen måste jag ju slå ett extra slag för Blekinge, Sveriges trädgård. En otroligt vacker fotobok  med bilder från underbar Blekinge. Till bilderna finns det bland annat dikter av Harry Martinsson.

I mörkret

Hade tänkt spendera kvällen med att läsa igår kväll. Det gick ju si så där. Har lite svårt att läsa i mörker nämligen. Strömmen här hemma försvann så snällt i går kväll och det fanns inte mycket annat att göra än att gå och lägga sig. Jag är i alla fall utvilad - kanske....

2014-01-28

30 dagar

Hos Pocketlover och Sagan om sagorna hittar jag en utmaning som de kallar 30 dagar. Det går ut på att skriva ett inlägg om dagen i stort sätt. Det är lite för att hålla igång bloggande och lite för att det är en kul grej som jag bestämt mig för att göra det jag med. I och för sig har jag lite planer på mitt bloggande inför februari månad med det skadar ju inte att varva det bloggandet med den här utmaningen.

Här är listans 30 punkter:

Dag 01 – Bästa boken du läste förra året
Dag 02 – En bok som du har läst mer än tre gånger
Dag 03 – Din favoritserie
Dag 04 – Favoritbok i din favoritserie
Dag 05 – En bok som gör dig glad
Dag 06 – En bok som gör dig ledsen
Dag 07 – Den mest underskattade boken
Dag 08 – Den mest överskattade boken
Dag 09 – En bok som du inte trodde att du skulle gilla men som du älskade
Dag 10 – Favoritklassiker
Dag 11 – En bok som du hatade
Dag 12 – En bok som du brukade älska
Dag 13 – Din favoritförfattare
Dag 14 – Favoritbok av din favoritförfattare
Dag 15 – Favoritkaraktär: manlig
Dag 16 – Favoritkaraktär: kvinnlig
Dag 17 – Favritcitat från din favoritbok
Dag 18 – En bok som gjorde dig besviken
Dag 19 – En favoritbok som blev film
Dag 20 – Den bästa romantiska boken
Dag 21 – Favoritbok från din barndom
Dag 22 – Den bästa boken du äger
Dag 23 – En bok som du har velat läsa en längre tid 
Dag 24 – En bok som du önskar att flera hade läst
Dag 25 – En karaktär som du kan relatera dig själv till
Dag 26 – En bok som ändrade din åsikt om något
Dag 27 – Det konstigaste/mest överraskande handlingen/slutet
Dag 28 – Favorittitel
Dag 29 – En bok som alla hatade men som du älskade
Dag 30 – Din favoritbok - Always

Första inlägget kommer i morgon törs jag nästan lova. Det är i alla fall min ambition.

LWTL Book Club ! What is your favorite book? We have listed a few of | http://bookcovercollections.blogspot.com

I brevlådan v 5

Denna boken hittade hem till mig igår. En bok som jag var vansinnigt nyfiken på att läsa, till och med så pass så jag började redan igår. Och nu ska jag sätta mig och läsa lite till tror jag minsann.

Valentina
 
Boken fick jag av Bazar och det är en erotisk roman. Mycket mer vet jag inte men ni kan absolut gå in på förlagets hemsida och läsa mer om den.

2014-01-27

Tematrio: England

Denna veckan i Lyrans tematrio har turen kommit till England och engelsk litteratur. Jag tror mig veta att jag läser mycket engelsk litteratur men nu när jag skulle tänka ut tre böcker så stod det helt plötsligt stilla i skallen och jag fann ingen annan nöd än att traska in till bokhyllan för att kolla vad som fanns där.

Här kommer i alla fall mina tre engelska tips.

1. Jag tror det är fler än jag som kommer nämna deckarserien om Ruth Galloway av Elly Griffiths. Jag är väldigt förtjust i arkeologen Ruth och hon är väldigt lätt att identifiera sig med. Dessutom är deckargåtorna väldigt bra. Har tyvärr bara läst de tre första böckerna i serien så jag har lite att ta igen, när jag någon gång hinner.

2. Min absoluta favoritklassiker som jag har läst många gånger är Jane Eyre. Jag kan inte sätta fingret på vad det är som gör Charlotte Brontës mästerverk så bra, men bra är den.

3. Allas vår favorit, eller i alla fall min är så engelsk det bara går. Eller engelsk i en parallell värld. Jag har nämnt honom förut och kan absolut inte låta bli att nämna honom igen. Harry Potter!!! Ska jag välja en bok som jag vill pusha lite extra för så får det bli första boken - Harry Potter och de vises sten. J.K Rowling är helt enkelt min idol.

2014-01-26

Fan art

Har hittat en mycket trevlig sida. Det är en tjej som gör designs baserade på bland annat bokcitat. Hittat mycket snyggt som jag absolut kunnat tänka mig att rama in på väggen. Sidan heter Art of Risa Rodil och den hittar ni här.

Att vara utan läsning

Nu var vi hemma igen sambon och jag. Trots att jag hade förberett ordentligt med blandad läsning inför helgen så blev det inte ett enda ord läst. Det tar vi igen ikväll tycker jag.

2014-01-24

Bokbloggsjerka 24-17 januari

jerka11Fredagsnöjet bokbloggsjerka är det dags för hos Annika igen. Nu kör vi....

Har du ett konto på Boktipset, Goodreads eller båda? Vilken av dem är bäst och varför?

Jag har ett konto både på goodread och på boktipset. Men mycket mer än så är det tyvärr inte. Goodreads försöker jag (med början i år) att i alla fall lägga in de böcker jag läser och detta via deras app. Det är så smidigt när man kan göra allt på telefonen. Boktipset var jag inne på för något år sedan men jag fastnade aldrig riktigt. Så tyvärr lär ni inte hitta mig så mycket på något av ställena. Det duger så bra med bloggen.

2014-01-23

Fyndardag

Idag har varit en riktig fyndardag i vårt hushåll. Tyvärr har jag inte fyndat en enda bok däremot. Och inte har jag hunnit läsa något heller. Det ska det bli ändring på nu. Ska göra mig en stor kopp te av allt det nya goda te jag köpt idag och sen ska jag läsa lite om magi. Det gäller och passa på för till helgen lär jag inte hinna varken läsa eller blogg så värt mycket eftersom vi sticker till Skåne och sambons systers 30-årsfest

Magic is a Gift not all can see, but for those who can BLESSED are we ..

2014-01-22

Sängläsning

Trött, tröttare, Anna.
Nu ska jag släpa med mig katterna till sängen och så ska jag se om jag orkar läsa en sida eller två. Denna dagen har varit grymt lång, tur att morgondagen är kortare.

That moment you can't finish the page.
 

Omslagsonsdag # 28: Ögon

I denna veckan omslagsonsdag hos Elen på Bokpotaten blir det ögon. Hittade ett antal till slut.

  
  
  
 
Många av omslagen känns egentligen ganska lika i hur man fokuserat på ögonen, men sen har alla ögonen tusen (nåja 9) olika uttryck och det gillar jag. Snyggast är helt klart Tid att dö den här veckan, mest för att den sticker ut lite mer och jag gillar konceptet med en klocka i ögat.

2014-01-21

Saker jag skulle vilja läsa om

Jag inspireras  av Top Ten Tuesday och tänker knåpa ihop en egen liten lista om vad jag skulle vilja läsa om i framtiden.
 1. Jag skulle så väldigt gärna vilja hitta nästa fantastiska serie som jag inte kan slita mig från. Den ska "blow-my-mind" - Harry Potter style. Den måste inte nödvändigtvis handlar om trollkarlar och magi men det är ett plus. Jag vill verkligen hitta en serie som jag inte kan släppa och som lockar mig till läsning varje minut jag inte läser och som jag inte kan lägga ifrån mig när jag väl läser.
 2. Magi. Är väldigt magi sugen nu över huvud taget. Så fantasy kanske inte vore helt fel.
 3. Sagor. Längtar efter februari månad då jag riktigt skatt grotta ner mig i sagor och sagoinspirerad litteratur. Är lite sugen på att prova en fairytale re-telling också.
 4. En riktigt fantastisk kärlekshistoria hade inte varit helt fel. Två personer som verkligen behöver varandra hade inte suttit helt fel nu. Väldigt gärna i historisk miljö.
 5. Något riktigt roligt. Var på tok för länge sedan jag läste en bok som fick mig att skratta högt.
 6. Är lite sugen på att läsa en älv-bok. Irländsk folklore hade inte varit helt fel. Mycket prat om älvor och alver på jobbet just nu och därav inspirationen.
Jag nöjer mig nog med 6 punkter. Det är betydligt svårare än vad jag trodde att knåpa ihop vad jag vill läsa. Men egentligen hade det nog räckt med en punkt. En riktigt grym fantasyserie är det nog jag är sugen på som innehåller massor av magi, magiska väsen, kärlek och humor. Som dessutom ska vara riktigt bra.

fairytalemood: “Into the book world” by moffs

Bättre än boken.

Igår såg sambon och jag Catching Fire. OMG!!! Jag kan ärligt säga att jag inte var så förtjust i boken. Första boken var bra, tredje okej, tvåan nja. Men filmen. Här var det lite tvärt om; första filmen var bra andra var fantastisk. Jennifer Lawrence är kanon som Katniss. Och jag gillar Peeta väldigt väldigt mycket. Detta är ett typexempel på när filmen är bättre än boken. Det händer inte ofta men det händer. Nästan så jag är lite sugen på att läsa om böckerna nu. De kanske är bättre en andra gång.

The Hunger Games: Catching Fire (2013) Poster

2014-01-20

Dagen noll

David Baldacci är en av mina favoritförfattare vad gäller deckar- och thriller-genren. Av den anledningen kan jag absolut inte gå förbi en i stort sätt ny bok av författaren på loppis när den dessutom bara kostar 10 kronor. Det går inte. Punkt!

En annan favoritförfattare är Lee Child och hans böcker om Jack Reacher. Reacher som är super mannen, före detta militärpolis, stora stygga vargen liksom.

I Dagen Noll blandar vi det bästa från två världar. Baldaccis berättarstil med Childs story och karaktär.
Nu överdriver jag en del. Storyn är ju faktiskt helt och hållet Baldaccis men likheterna finns definitivt. Vi får möta John Puller som är specialagent inom USA's militärpolis. Han är stor och stark och har många medaljer på bröstet. Han skickas som ensam agent till en liten håla i West Virginia där det bor strax över 6000 människor. En överste (viss tvekan på militärgraden här) har mördats tillsammans med hela sina familj och Puller ska tillsammans med den kvinnliga polisen Sam Cole lösa fallet. Kan det ha något att göra med överstens tjänst på underrättelsetjänsten.

Till en början är jag lite tveksam till historien. Jag tycker det är lite för mycket copy-cat över det hela och tycker det är lite synd att en så bra författare som Baldacci inte kan hitta på något eget. För som sagt, likheterna till Jack Reacher är väldigt många.
Men efter ett tag slutar jag bry mig och sugs in i den bra boken. För det är en bra bok. Den innehåller mycket spänning, högt tempo och en bra story. Att det är något mystiskt som sker i det lilla samhället är inte speciellt svårt att lista ut, och ärligt talat - det hade ju inte funnit någon bok om det inte varit något mystiskt. För det här är absolut ingen kärleksroman.
Det här med småstadsmentalitet är spännande tycker jag. Hur kan man dölja något stort (för ja det blir ett lite större problem en än mördad familj) i något som är så litet. Det känns som att någon måste se något när staden är så liten. Eller så inbillar jag mig i min fantasi att den är ännu mindre än vad den verkligen är. Jag ser framför mig en enda huvudgata kantad av övergivna små affärer, ett slitet café och inte mycket mer. Sett för mycket på film kanske.

Jag läste mig till att det här bara är första delen i en serie om John Puller. Och ja, trots viss reservation kommer jag inte kunna låta bli att leta upp dessa böcker. Har jag tur kanske det står någon hemma i hyllan redan, men det tror jag inte. Mer David Baldacci kommer jag i alla fall att läsa.


Tematrio - Bokprylar

Så var det dags för tematrio igen hos Lyran och denna veckan vill hon att vi berättar om bokliga prylar som triggar bokbegäret hos en boknörd.

1. Jag trodde aldrig jag skulle gilla min platta så mycket som jag gör. Jag älskar min letto. Den är så bra och det går smidigt att läsa böcker på den. Den är inte bättre än boken men faktiskt så är det riktigt bra ändå och inte jättelångt ifrån.

2. Bokmärken. Jag skrev för inte så väldigt länge sedan ett inlägg om att jag var bokmärkeslös. Jag måste helt enkelt ta och införskaffa en bunt som jag sen kan slarva bort ett efter ett. Vad som funkar som bokmärke är däremot inte så petnoga.

3. Jag har nämnt den förr och lär nämna den igen. Jag älskar min läsfåtölj och utan den hade jag inte klarat av att läsa lika många böcker som jag gör. Den har perfekt lutning för ryggen, lagom mjuk och hård, perfekt höjd på fotpallen. Det enda är att den är gräsligt ful och har några ganska konstiga fläckar som inte riktigt går bort varav en definitivt är glögg och den andra förmodligen te med mjölk. Men min läsfåtölj är i alla fall bäst.

4. Jag måste bara ha med en fjärde punkt trots att jag vet att det bara ska vara tre. Men jag kom på min lila läskudde också. Ni vet den där som ser ut som en saccosäck och som man sätter fast den tjocka boken i för att sedan slippa använda händerna för mycket. Den är jättebra och helt klart 2012 årets bästa julklapp.

2014-01-19

En smakebit på søndag: MagiSå då var det söndag och vi får väl se hur jag överlever denna. Satt uppe på tok för sent och läste ut En dag av David Baldacci. Plus att jag började på en bok till. Den boken, Septimus Heap Magi av Angie Sage är den bok jag tänkte presentera i veckans En smakebit en söndag via bloggen Flukten fra virkeligheten.

Egentligen vet jag inte alls vad det här är för typ av bok, men jag gissar på fantasy. Den handlar om magi och trolldom i alla fall. Silas Heap hittar en dag när han är på väg hem till sin fru Sarah ett litet nyfött barn i skogen. Han tar med sig flickan hem och hon får bli en del av familjen. Men kan det vara så att den lilla flickan som de döper till Jenna faktiskt är en prinsessa.

Smakbiten är hämtad från sida 25.

När dragen grydde och Silas och Sarah äntligen somnade, hade de bestäm sig för att familjen Heap skulle göra som den brukade göra. Knega vidare och hoppas på det bästa.
Så i nio och ett halvt år höll Silas och Sarah tyst. De låste och reglade sin dörr, de pratade bara med sina grannar och sådana som de kunde lita på och när magi ströks från skolschemat undervisade de barnen i magi där hemma på kvällarna.
Och det var därför alla i familjen Heap när nio år hade gått hade gröna ögon med en genomborrande blick. Alla utom en.

2014-01-18

Top 100 Science-Fiction and Fantasy books

Hittade en trevlig lista på de 100 bästa sci-fi och fantasy-böckerna. Listan är framtagen av npr-books 2011 och innehåller många spännande titlar. Jag har läst 9 av titlarna (egentligen fler böcker eftersom många är serier) men där finns en hel del till jag skulle vilja läsa varav några redan väntar i bokhyllan. Läs hela listan här.

Högst upp på listan, på första plats är, trumvirvel.....

Statusuppdatering

Sidor lästa hittills idag: 8
Sidor köpta hittills idag: 1998

Jag får inte riktigt den ekvationen till att gå ihop. Jag skulle ju bara läsa idag - inte köpa 7 böcker. Men jag kan inte tacka nej när pappa bjuder med mig på loppis och sen blir det liksom som det blir. Jag har i alla fall fått min Janet Evanovich-samling komplett, minus bok 20 som kommer i nästa bokbeställning.

Nu måste jag i alla fall sätta fart och läsa.

Läsa

Idag ska jag läsa, läsa och läsa. Måste kanske våga mig ut i snön för att skotta lite och gå till affären så jag får mat men sen ska jag läsa, läsa och läsa.

Vi börjar med lite David Baldacci så får vi se var vi hamnar sen.

"Taking a deep breath, Josey tore the paper in half, then in fourths, then eighths. She tossed the pieces into the wind, where they turned into paper birds that floated through the air, finally landing peacefully on the water." THE SUGAR QUEEN by Sarah Addison Allen

2014-01-17

What to read next...

Jisses vilken dag. Så kom snön till lilla staun och skapade mindre panik. Uppe i norr hade man förmodligen bara fnyst lite på näsan åt denna nederbörden. Lång arbetsdag har det också varit med både positiva och negativa inslag. Nu tar jag i alla fall helg och jag ska definitivt sätta mig och läsa nu. Jag har egentligen bara ett problem. Jag har inte en susning om vad jag ska läsa, eller vad jag är sugen på. Funderade på att plocka upp Eon av Alison Goodman men kom på att det förmodligen inte var en jättebra kombination eftersom jag lyssnar på Eragon av Christopher Paolini. Drakar och drakar kan kanske förväxlas och alltså ingen bra slalomläsningskombination.
Jag har påbörjat både Wolf Hill av Hilary Mantel och Dagen Noll av David Baldacci men ingen av dem lockar så där värst jättemycket. Men förmodligen kommer det bli någon av de böckerna jag läser. Eller så ska jag helt enkelt gå in och botanisera i bokhyllan för att hitta nästa toppenläsning. För jag lovar er - där finns böcker.

Bokbloggsjerka 17- 20 januari

jerka11Fredag morgon och jag vill inget hellre än att krypa ner i sängen istället för att åka och jobba. Tyvärr har man väl inget val. Jag börjar i alla fall min fredag som vanligt med att delta i Annikas bokbloggsjerka.

Vilken är den absolut bästa tv-serie/film du har sett i din genre? Serien eller filmen behöver inte vara en filmatisering av en författare du har läst men den/de ska ha en stark anknytning till din favorit genre.

Oj vad svårt. Jag har ju otroligt svårt att säga vilken min favoritgenre är men jag får väl helt enkelt ta ett axplock.

Jag gillar historiska romaner väldigt mycket och därför är det väl inte så konstigt att jag här nämnder Downton Abbey. Otroligt bra serie som jag fullkomligt slukade. Längtar efter säsong 5.

Just nu är jag inne i ett sagostim och tänker dedicera mitt februari till sagor. En riktigt bra serie om sagor är Once upon a time som handlar om en tjej som hamnar i staden Storybrook, som är en stad som har hamnat där genom trolldom som den elaka drottningen ur Snövit utfört. I Storybrook står tiden stilla och ingen kommer ihåg vem de verkligen är.

Jag älskar också fantasy och där kan jag inte låta bli att nämna Harry Potter filmerna. Jag tycker de är otroligt bra även om de inte når upp till böckernas standard.

Jag slutar med att nämna genren äventyrsromaner gärna med mystiska föremål och legender som väver samman historia, fiktion och verklighet. Gillar du också detta tycker jag absolut att du ska kolla upp Warehouse 13. En rolig och spännande serie om ett gäng före detta Secret Service agenter (om jag inte minns helt fel) som numera får jobba på ett mystiskt ställe där de samlar in artefakter från olika tider som är "förtrollade". Titta på den - jag lovar den är otroligt bra.

2014-01-16

Beautiful Creatures Bok 2

Varning!
Det här är inte en recension för någon som inte läst första boken i serien. Känn er härmed varnade!
Nedan följer nu en recension av Beautiful Creatures Bok 2: Svåra val, magiska hemligheter av Kami Garcia & Margaret Stohl

Boken tar vid ungefär när första boken om Ethan och Lena slutar. Efter Lenas morbror Maccons död är ingenting sig likt och Ethan kan inte förstå varför. Lena tar mer och mer avstånd till honom. Dessutom börjar hon umgås med sin kusin Riley som är en mörk besvärjare. Inte ska väl Lena välja att bli en mörk besvärjare?

Jag gillade första boken väldigt, väldigt mycket och kunde därför inte låta bli att plocka upp bok två. Och jag gillar denna boken också, kanske inte riktigt lika mycket som första boken men alldeles tillräckligt. Återigen tycker jag det är så fantastiskt bra att den är skriven från Ethans perspektiv. Det gör den till något extra. Ethan känns också som en väldigt skön kille och jag gillar honom som karaktär. Lena däremot är jag lite skeptisk till i denna boken, men det kan ha att göra med att hon faktiskt inte är så där värst delaktig och väldigt sluten. I övrigt måste jag säga att jag gillar karaktärerna över lag. Det är en skön blandning mellan goda, onda, snurriga, stränga, mystiska och mycket mer. Men bäst är ändå Link som är Ethans kompis. Han är rolig och ställer alltid upp i alla väder. Gillar! Sen gillar jag Amma också, Ethans gamla nanna, hushållerska, extramamma och sierskan. Jag älskar att hon bakar och jag blir så sugen på alla pajer hon bakar. Men jag skulle nog inte vilja bli utfodrad av Amma i alla fall. Hennes inställning till mat är något annorlunda enligt min mening i alla fall:
Hon fnös och började lägga upp massor med bacon på min tallrik. För Amma skulle jag alltid vara sex år gammal. "Du ser ut som en levande död. Vad du behöver är lite näring till hjärnan, så att du klarar de där proven."
Ja bacon är nog det solklara valet när det gäller näringsrik mat, eller vad tror ni? Jag fick mig i alla fall ett gott skratt.

Något mer som jag gillar med boken är att den driver med den amerikanska södern - eller framför allt småstaden. Jag kan riktigt föreställa mig Gatlin, alla smågatorna som kantas av kyrkor, och sen skvallret. Men det är skrivet med en sådan skön ironi. Det gillar jag.

Boken har också ett väldigt skönt flyt i texten. Sidorna bara flyger förbi och det är som sagt alltid ett gott tecken. En bok där man läser 100 sidor på mindre än en timme kan helt enkelt inte vara dålig - i alla fall inte enligt min matematik. Så stort plus till det.

Med dessa ord avslutar jag nu denna recensionen. Mycket bra betyg till denna boken.

Tack Semic för recensionsexemplaret.

2014-01-15

Film

Jag tillhör skaran som gillade Hundraåringen. Så därför blev det bio ikväll. Och jag måste säga att filmen är över förväntan. Herngren har lyckats med att fånga samma humor som boken består av även om filmen i sig är väldigt avskalad. Helt okej film med andra ord men jag tycker att den går minst lika bra att titta på hemma i soffan. Inga specialeffekter precis. Plus också det Robert Gustafsson som gör Allan Karlsson riktigt bra.