2016-09-30

Läsa i helgen

Dags att planera lite för vad jag tänker ägna min helg åt. Den här helgen blir det lätt för jag har tre påbörjade böcker som jag läser lite parallellt och det behövs nog just nu.

Bildresultat för the mad shipBildresultat för sedan du försvannBildresultat för flickan från bagdad

Som sagt så är alla påbörjade. Sedan du försvann har jag kanske läst 50 sidor i men den har så vansinnigt långa kapitel och det var inte alls vad jag behövde just nu så därför plockade jag även upp Tha Mad Ship. Den boken kommer att ta tid och läsa kan jag lova. Den är 900 sidor lång och skriven på inte världen enklaste engelska. Dessutom måste jag hela tiden försöka komma ihåg vad jag läste i första boken - då för ganska så länge sedan. Så ni förstår själva att den tar tid. Därför behöver jag också något lättsmält emellanåt, typ när jag går och lägger mig och då finns det ingenting som passar bättre än Christie. 
Jag räknar inte med att läsa ut någon av böckerna i helgen men en bit in i dem vill jag i alla fall komma.

Sammanfattning av September

Den här månaden har det inte alls blivit lika mycket läst som det blev i augusti, men jag har över lag läst lite längre böcker och dessutom så kom jag in en ny sorts period av trötthet som visst ska höra till det där med att vara gravid. Trots detta så har jag ändå läst många böcker.

Månadens böcker:

9655428273991955907Bildresultat för breven från önBildresultat för mörkermagikerBildresultat för stängd kistaBildresultat för fjäderbrevetBildresultat för björnstad fredrik backmanBildresultat för häxornas krigBildresultat för krigarnas borgBildresultat för förlorat ansikteBildresultat för olympens blodBildresultat för astrid lindgren agnes-margrethe BjorvandBildresultat för heir of fire

14 böcker för en helt vanlig jobbmånad är jag väldigt nöjd med. Sen har det tyvärr inte direkt blivit några böcker från min bokhylla den här månaden för recexen har ramlat in. Det är bara ljudböckerna och novellen som inte har varit recensionsexemplar. Men på det stora hela känns inte det som om det gör sådär värst mycket. Många recensioner har det också blivit den här månaden vilket bara är positivt. Och så till månadens bästa. Det kommer väl inte som någon som helst överraskning att Björnstad slår allt annat. Det har varit mycket annat som varit väldigt bra och som faktiskt fått femmor i betyg, men Björnstad är ändå dubbelt så bra.

Utifrån mina litterära mål:
  • Jag var visst nere i 112 oläsa böcker i bokhyllan. Nu är jag uppe i 115 för två två böcker har blivit köpta som jag inte hunnit läsa och ett recensionsexemplar. Men med tanke på hur många nya böcker som har trillat in den här månaden så är jag ändå nöjd med det.
  • Avslutat serier har jag definitivt gjort den här månaden. 4 stycken tycker jag är väldigt bra. De jag avslutat är Drakhjärta & Hamnskiftare (tror jag i alla fall), Half Bad, Bronsdolken och Olympens hjältar. Av Anna Karolina har jag även läst så långt det går. Heja mig. Sammanlagt har jag nu faktiskt avslutat 10 serier i år och några har jag även läst så långt det går. Mer än godkänt.
  • Antal nya författare läst den här månaden är 3 stycken (Brockmole, Martinsson, Bjorvand) så helt okej där med. Ingen från min boktolva däremot.
  • Jag har inte rensat något i bokhyllan den här månaden. Rensat så pass mycket tidigare månader så nu finns det inte så mycket mer att rensa just nu.
Utifrån mina utmaningar:
  • Inget stuket från Boktolvan som jag precis nämnde. Mest för att det kommit så många nya böcker så jag har inte ens hunnit kolla i bokhyllan efter dessa författare.
  • Heller ingen återknuten bekantskap från min lista. 
  • Länder besökta: Har varit både på Irland, i Frankrike och i Grekland den här månaden.
  • En punkt i Kaosutmaningen men den är redan avklarad.

Bokbloggsjerka 30 september - 3 oktober

jerka11Idag är Annika tillbaka med en jerka. Hon har befunnit sig i Barcelona de senaste två veckorna och vill därför gärna veta:

Vad har ni läst under tiden som jag har varit borta?

Jag har läst böcker.... Det har varit supermyslässtund med världens bästa systerson och vi har om igen läst Inga rövare finns i skogen av Astrid Lindgren som både han och jag älskar så mycket. Och på tal om Astrid Lindgren har jag läst årets första biografi (okej första biografien på väldigt många år), den om Astrid Lindgren som är skriven av Agnes-Margrethe Bjorvand och har så fina illustrationer. Jag har också passat på att läsa en novell vilket inte händer allt för ofta och den här gången blev det premiär för Moa Martinsson. Det har blivit ganska så mycket ljudbok under den här perioden och så har jag läst ut årets bästa bok. Jag blir nämligen väldigt förvånad om något slår Björnstad av Backman när året är slut. En bra läsperiod helt enkelt.

Så detta är ett litet axplock av det jag har läst de senaste två veckorna. Vill ni veta mera så tycker jag nog ändå att ni ska kolla in månadens sammanfattning som kommer senare idag.

2016-09-29

Nytt i hyllan: September

Inte helt otippat så har september nog varit den månad då det har hittat hem allra mest böcker till mig. Jag har faktiskt varit ganska så duktig och läst de flesta, några är dock kvar och de tänker jag satsa på att läsa nu under oktober och november.

Först ut några recex:

Bildresultat för breven från önBildresultat för stängd kistaBildresultat för björnstad fredrik backman

Först ett recex från Bazar, sen ett från Bookmark och slutligen ett från Piratförlaget. Alla tre lästa, alla tre recenserade och alla tre älskade på lite olika sätt. Här finns en av årets bästa böcker helt klart med.

Bildresultat för häxornas krigBildresultat för krigarnas borgBildresultat för sedan du försvann

Half bad och Bronsdolken är från Semic förlag och redan lästa och recenserade. Sedan du försvann kommer från Modernista och den håller jag på att läsa för tillfället. 

Bildresultat för Olympens blodBildresultat för Förlorat ansikteBildresultat för astrid lindgren bok om

De tre sista rec exen den här månaden kommer från Bonnier Carlsen, Norstedts och Modernista. Alla tre är lästa, de två första recenserade. Astrid Lindgren boken får ni vänta lite på recension av för första recdag är inte förrän i oktober.

Sen har jag faktiskt också gjort mig en bokbeställning den här månaden. Jag behövde lite fantasy i mitt liv. Tyvärr har jag inte alls hunnit påbörja dem som jag hade tänkte för det kom en massa andra böcker emellan som behövde läsas först. Men snart hoppas jag hinna med och läsa dem.

Bildresultat för the mad shipBildresultat för nevernight

The Mad Ship är andra delen i en serie där jag läste första boken för en himla massa år sedan. Nevernight är precis ny vad jag har förstått men den har fått grymt bra recensioner så då blev jag väldigt nyfiken. Lite extra plus till båda dessa böckerna för de grymt snygga bokomslagen. 

Veckans bokbloggsfråga v 39 - Ska vi styra barns läsande

Veckans bokbloggsfragaIdag har jag slutat tidigt, och efter en tur via Lindex och Kappahl där de hade sötaste bäbiskläderna så landade jag här hemma. Göra ingenting är ungefär vad som står på listan just nu. Konstigt nog med en jobbdag kvar på vad som känns som en evighet men i alla fall över året så försvann läslusten för någon dag sedan. Eller, jag vet inte om det är lusten direkt, men jag vet absolut inte vad jag vill läsa. Inte en suck... Funderar på att plocka upp en Agatha Christie för det brukar alltid få mig på banan igen. Men vi får väl se ikväll. Tanken är i alla fall att jag under dagen ska försöka lyssna klart på Heir of Fire av Sarah J Maas. Har bara typ 2 timmars lästid kvar av den så det är fullt genomförbart.

Nu var det ju dock inte det detta inlägget skulle handlar om (varför blir det alltid så???) utan det skulle ju vara ett svar på veckans bokbloggsfråga som den här veckan handlar om barns läsande. Som vanligt är det hos Carola på Barnboksbloggen du hittar frågan.

Ska man styra barns läsning? Ska barnen få välja att läsa precis det de vill, eller ska man tvärtom jobba för att försöka få dem att läsa en viss sorts litteratur? Vad är viktigast, att barnens läslust bevaras, att barnen utmanas i sin läsning eller att barnen tar del av vissa välkända böcker beroende på sin ålder (klassiker, litteraturkanon). Och måste det ena verkligen utesluta det andra? Ska deras litteraturval skilja sig åt hemma och i skolan?

Nej, är det solklara svaret när jag första gången läser frågan. Man ska inte styra barns läsning - för läsning är något som ska vara lustfyllt och spännande. Fast egentligen är ju inga svar helt svarta eller helt vita, inget undantag som bekräftar regler och så vidare. Jag tycker egentligen inte att det handlar så mycket om man ska eller bör. Barn ska givetvis få läsa det de vill, om det nu är serietidningar, faktaböcker eller bilderböcker. Men det är din skyldighet att utmana barnen i deras läsande så att de ska få alla möjligheter att komma vidare. Med det menar jag absolut inte att man måste följa en viss litteraturkanon eller vad det nu kan vara. Nej, snarare handlar det om att hjälpa barnen att hitta de böcker som de kan utvecklas i. Vet jag till exempel att jag har en stark läsare så utmana dem med böcker i liknande genre fast med till exempel lite svårare text. Inte behöver till exempel en stark läsare i till exempel årskurs 1 läsa bilderböcker med 2-ordsmeningar när jag vet att de klarar av helt andra böcker. Jag tror snarare att om du inte hjälper barnen att komma vidare här - ja det är då du stryper deras läslust. Av lite princip läser jag heller inte en pekbok med mina 5-åringar på jobbet. Det är över deras kunskapsnivå och inte utmanande på något sätt. Så visst styr jag.
Sen tycker jag inte att man ska utesluta till exempel klassiker-läsning i de högre åldrarna i skolan. Men begreppet klassiker ska kanske ses över. Du måste ha ett syfte med läsningen i sådana fall. Ska du läsa en mossig klassiker bara för att det har man alltid gjort, eller vill du verkligen lära eleverna något av just den litteratur du har valt.
Jag känner att jag har riktat in mig ganska så mycket i mitt svar mot förskolan och skolan, men egentligen tycker jag inte det skiljer sig så mycket hemma. Fortfarande är det din uppgift som vuxen att uppmuntra till läsning. Och hemma har du verkligen alla möjligheter att utmana dem lite extra i sin läsning - för du känner själv ditt barn bäst, du vet vad de gillar och inte gillar. Utgå från det så finns det garanterat minst en bok som fångar barnens intresse. Sen om det är ett seriealbum, en bilderbok eller en faktabok - det är strunt sak samma. Dessutom finns det väl inte en bättre stund än att sitta tillsammans och samtala om det du läser - det hinns inte med i skolan.

Okej, nu har jag flummat igenom mig ett svar och egentligen är det väl ett ickesvar. För jag är kluven; nej du ska inte styra helt, men lite styrning behövs nog ändå ändå så länge det utmanar och barnen till läsning. Det absolut viktigaste är trots allt att inte kväva barnens intresse för läsning.

Olympens blod av Rick Riordan

Obs! Det här är en recension på sista delen i en serie och kan därför innehålla spoilers från tidigare delar.



Statyn av Athena Parthenos är nu återvunnen, men för den sakens skulle är inte våra hjältars uppdrag att se till så att jordgudinnan Gaia inte vaknar överståndet. Reyna och Nico tillsammans med satyren Hedge har fått i uppdrag att återlämna statyn till grekerna för att undvika ett krig mellan de grekiska och romerska halvgudarna. Samtidigt fortsätter resan för Percy, Annabeth, Jason, Piper, Frank, Hazel och Leo mot Grekland och Athen. Längs vägen är det som vanligt massor av monster som lurar och det är inte helt lätt att veta vem man kan lita på och vem som är fiende.

Olympens blod

Den här boken var definitivt en av årets mera efterlängtade boksläpp och nu när jag har läst den kan jag inte låta bli att känna mig lite sorgsen. För nu är ju äventyret slut - över - finito. Som jag har älskat den här serien rätt igenom - och den här boken är absolut inget undantag. Att en sista gång få återknyta bekantskapen med alla mina favoritkaraktärer och vänner är väldigt skönt.
Det är som vanligt högt tempo, mycket humor och en hel del ny kunskap om grekisk och romersk mytologi. Precis vad jag vill ha. Vi får dessutom läsa ur många av karaktärernas perspektiv (precis som vanligt) och även om jag till och från väldigt gärna skulle velat ha Percys berättarröst så känns det inte mer än rätt att vissa andra hjältar får spela den stora rollen i just den här boken. Jag tror ju ändå att jag i framtiden kanske, förhoppningsvis kommer att få mer Percy.
Det finns som sagt många karaktärer att bry sig om och att älska. Ibland är de så många om man räknar in alla gudar (med dubbla identiteter), jättar, monster och andra karaktärer så man lätt kan bli lite förvirrad. Ibland måste jag stanna upp och tänka efter vilken just den skurken var. Men det gör ärligt talat inte så mycket. Det talar istället till läsarens intelligens - att författaren är övertygad om att du kommer förstå och gör du inte det så spelar det ändå inte så stor roll för hela berättelsen är en enda röra ändå. Våra halvgudar kommer ju inte ihåg allt de heller så vad spelar det för roll om inte vi gör det. Plus i kanten för sådant!

3 anledningar till varför Olympens blod är värd att krypa upp i soffan med:

1. För att jag som vanligt älskar den lite skruvade humorn som genom ord ger mig sådana fantastiska bilder i huvudet. Det finns ingen annan författare som lyckas så bra med det som Riordan enligt min mening. Hur skruvat det än är så lyckas han få mig att förstå genom att använda enkla ord och helt orimliga associationer. Och det får mig att skratta varje gång. Framför allt älskar jag hans beskrivningar av monstren för de är oftast allt annat än vackra.

2. I den här boken kan jag inte annat än att bry mig lite extra om de två karaktärer som jag tidigare kanske har känt varit lite av underdogs, nämligen Nico och Leo. De har kanske inte direkt varit i skymundan - men de har heller inte fått ta så stor plats som många av de andra hjältarna. I den här boken spelar de verkligen en väldigt avgörande roll. Över lag tycker jag att den här boken lyfter fram de hjältar som inte fått ta så stor plats innan och gör dem precis lika viktiga för uppdragets lyckande som de andra, typ Jason, Percy och Annabeth.

3. Att jag aldrig har tråkigt medans jag läser. Humorn nämnde jag i punkt ett men det är mer än den. För jag som läsare måste ständigt vara på alerten för annars kan det hända att jag missar något för det händer verkligen saker precis hela tiden. 470 sidor bara flyger förbi och jag har helt ärligt inte tråkigt en endaste sekund av dem. Det har jag inte tid med.

Boken får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret.

Tidigare böcker i serien är Den försvunne hjälten, Den fängslade guden, Athenas tecken & Dödens port.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Bokmagi

Nu var det länge sedan jag hade ett Bokmagi-inlägg. Börjar bli hög tid för det tycker jag. Då passar det ju utmärkt att jag bara de senaste dagarna har hittat massor av underbara, inspirerande fantasybilder. Ni vet sådana där bilder som jag kan titta på hur länge som helst och som får mig att tänka på Midgård eller vilken annan fantasyvärld som helst. Enjoy!

Fantasy:
Castle:
Altdorf by night:
Fantasy Art Engine : Photo:
Somewhere by David Lecossu:
Fantasy Island by peterconcept.deviantart.com on @deviantART:
http://fc09.deviantart.net/fs71/f/2010/236/4/5/Winged_City_by_Alayna.jpg:
 :
Der Baum der Ewigen. In seinem Inneren befindet sich eine scheinbar endlose Wendeltreppe. Allein die Ewigen entscheiden, wann die Seelen bereit sind, ihr Heiligtum zu betreten.:
Concept Art:

2016-09-28

Veckans tematrio - höstfärger i titeln

Det har blivit dags för mig att delta i veckans tematrio. Äntligen så börjar löven utanför mitt fönster skifta färg från grönt till gult, till rött och förmodligen i förlängningen tråkigt brunt Men just nu är naturen fantastiskt vacker att titta på. Den här veckan i tematrion är det tanken att vi ska väva samman det där vackra ute i naturen med titlar på böcker. Och precis som det står hos Lyran så tänker jag tolka lite fritt. Men visst kan vissa metallfärger skymtas i naturen så här års.

Berätta om tre böcker som har någon av höstens färger i titeln! Var så långsökta ni vill i era tolkningar.

1. Röd måne av Elisabet Nemert - En roman om häxjakten i Sverige och om en stark kvinna som avacerar till hovläkare. Ganska så länge sedan jag läste och kommer väl inte ihåg massor. Men en helt okej bok.
2. Tiga är guld av Lyndsay Faye - Denna har jag tyvärr inte läst ännu utan den står där så snällt och väntar i bokhyllan. Tyckte däremot väldigt mycekt om första boken av författaren.
3. Kopparhandsken av Holly Black och Cassandra Clare - Detta är andra boken i en fantasyserie om en trollkarlsskola. Här är det lite svårt att avgöra vem som är ond och vem som är god och sådana böcker har jag en tendens att gilla.

Oktober månads bokutgivning

Så nu kommer nästa månad som spottar ur sig nya fantastiska böcker som jag väldigt gärna vill läsa. Det kanske är lite lugnar än september men inte mycket. Det kommer helt enkelt massor av böcker som jag vill läsa.

Albert Bonnier:
Ensam kvar Det här är en debut som absolut väcker all min uppmärksamhet. Skogar och realityserier och apokalyps. Det är helt klart en kombo som intresserar. Dessutom tycker jag att jag har läst på tok för lite debuter i år.

Beskrivning av boken från Bokus:

Du är ensam djupt inne i skogen.

Du får inte längre kontakt med yttervärlden.

Långsamt inser du att något fruktansvärt har hänt.

Zoo står vid ett vägskäl i livet. Hon längtar efter äventyr och spänning, och hon behöver tid att tänka. Hon skickar in en ansökan, och snart är hon en av tolv deltagare som tävlar i en realityserie i den otillgängliga vildmarken i New England. Det handlar om att överleva, att visa uthållighet och övervinna psykiska utmaningar.

Samtidigt som serien spelas in inträffar det ofattbara: en världsomspännande katastrof hotar att slå ut civilisationen. Zoo, som är fullkomligt isolerad, märker först inte att spelet är över. Ovetande om vad som hänt fortsätter hon att kämpa och söker sig allt djupare in i skogen, utan att förstå att det inte längre finns några ledtrådar eller kameror gömda i träden, eller att förortskvarteren hon till slut når är övergivna på riktigt. Äventyret har gått överstyr. Zoo försöker ta sig hem, tillbaka till mannen hon lämnat. Och hon måste på allvar lära sig att överleva.

Forum förlag:
01_220pxJag har tidigare läst en bok av Stefan Ahnhem och den gav absolut mersmak. Under hösten tänker jag ge mig i kast med hans debutbok och kanske (förhoppningsvis) kommer jag till den här också. Intresserad är jag absolut.

Beskrivning av boken från Bokus:

Hur mycket av en människas liv kan man stjäla?

En bil kör ut över kajkanten i Helsingborgs hamn efter en våldsam biljakt. Allt pekar på att det var en olycka, men när föraren, en it-entreprenör som gjort sig en förmögenhet på mobilspel, obduceras visar det sig att han redan varit död i två månader
då han hållits nedfryst.

Det är vår och nästan två år har passerat sedan händelserna i Offer utan ansikte. På Helsingborgs kriminalavdelning har det varit ovanligt lugnt. Fabian Risk har kunnat ägna det mesta av sin energi åt att lappa ihop sin familj. Men även om varken han eller någon av hans kolleger skulle säga det högt börjar de bli uttråkade, och när det märkliga fallet med den nedfrusna miljonären landar på deras bord känner de alla samma sak: Äntligen händer det något.

Rakt över sundet har Dunja Hougaard tvingats ta på sig uniformen igen i sitt nya jobb som ordningspolis i Helsingör. Men när en hemlös utsätts för en så pass brutal misshandel att han avlider kan hon inte hålla sig från att dra igång en egen utredning där spåren snart leder till Helsingborg.

Fabian och hans team kämpar mot klockan i en utredning där ingenting visar sig vara som det ser ut. Snart vågar han inte längre lita på sitt eget omdöme, och finner de inte lösningen kommer snart nästa offer att hamna i frysen.

Till Sara, sedan bränns allt!Håkan Östlundh är en författare som jag till och från haft ögonen på ett tag. Den här boken av honom verkar väldigt bra. Det här verkar dock vara lite annorlunda än en "vanlig" deckare men det gör ju ingenting.

Beskrivning av boken från Bokus:

En familj i sönderfall

Efter sin populära Gotlandsserie om kriminalpolisen Fredrik Broman återkommer Håkan Östlundh med en roman inspirerad av hans egen uppväxt - om en familjs smärtsamma splittring och om en tjugofemårig tystnad som kan brytas först efter döden.

Sara Kvist är på väg tillbaka till sin självvalda exil i Los Angeles efter att ha begravt sin mamma i Stockholm. En mamma hon inte träffat på tjugofem år. Med i handbagaget har hon ett paket med påskriften: Till Sara, sedan bränns allt!
Paketet innehåller mammans efterlämnade anteckningsböcker och de väcker såriga minnen till liv. Minnen av något som började som ännu en av många skilsmässor under det tidiga och fria sjuttiotalet, men som slutade i en virvel av omskakande händelser som förändrade tillvaron för alla inblandade. Hur kunde Saras mamma, som var en sådan kärleksfull och omtänksam person, drivas till vansinnets rand? Hur kunde hon offra sina egna barn för att ta hämnd på mannen hon älskade över allt annat?

Förutom att konfrontera de smärtsamma händelserna i barndomen, som Sara så länge gjort allt för att glömma, tvingas hon också rannsaka sina egna val i vuxen ålder. Vad är det egentligen som drivit henne att gå bakom ryggen på maken Johan och riskera deras sju år långa förhållande? Har hon gjort det av kärlek och nödvändighet eller är det andra mörka och destruktiva krafter som fört henne vilse?

Printz Publishing:
Ytterligare en debut som minst sagt verkar intressant och som kanske inte är precis vad jag brukar läsa. Men det verkar i alla fall vara lite feelgood och det där med att en Hollywoodstjärna blir förälskad i en människa utifrån är lite av guilty pleasure för mig. Så den här vill jag väldigt gärna läsa.

Beskrivning av boken från Bokus:

Vasst och roligt om en förortsmammas kärleksäventyr i Hollywood. 

Sedan hennes man dog har Staceys liv förvandlats till ett kaos. Hon har tappat inspirationen till att skriva poesi och känner hela tiden att hon sviker sina barn. Tommy är en ovanligt beläst Hollywood- stjärna som plötsligt förälskar sig i Staceys poesiroman, en feministisk variant av Frankenstein, och vill förvandla den till film. 

Men att som ensamstående förortsmamma kastas in i Hollywoods glittrande värld bjuder på komplikationer. Speciellt när Staceys relation till Tommy blir allt mer laddad.Älska mig inte är en vass och rolig roman om lust, kärlek och feminism. Om två personer som är som gjorda för varandra även om de själva vägrar att inse det. Författaren Liz Kay är en amerikansk poet som vunnit flera prestigefyllda priser och som fått sina texter publicerade i ett flertal stora tidningar. Älska mig inte är hennes debutroman.

Rabén & Sjögren:
Omslagsbild: Harry Potter och Hemligheternas kammareBehöver den här boken någon närmare förklaring till varför jag vill ha den. Den går raka vägen upp på önskelistan inför julen. Får jag den och inget mer så är jag nöjd. Sen kanske jag egentligen vill ha den på engelska.

Beskrivning av boken från Bokus:

De illustrerade utgåvorna av J.K. Rowlings magiska klassiker är fulla av fantastiska färgillustrationer av Jim Kay, vinnare av Kate Greenaway-medaljen.

Sommarlovet är äntligen över! Harry Potter har längtat tillbaka till sitt andra år på Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Men hur ska han stå ut med den omåttligt stroppige professor Lockman? Vad döljer Hagrids förflutna? Och vem är egentligen Missnöjda Myrtle? De verkliga problemen börjar när någon, eller något, förstenar den ena Hogwartseleven efter den andra. Är det Harrys fiende, Draco Malfoy, som ligger bakom? Eller är det den som alla på Hogwarts misstänker - Harry Potter själv?

Gilla böcker:
Leigh Bardugo - Högt spel (inbunden 2016)Jag var väl i och för sig inte överdrivet förtjust i Grisha-triologin och framför allt inte i sista boken. Men den här serien har jag hört så mycket bra om och nästan alla säger att den är bättre. Därför måste ju även den här boken få en chans.

Beskrivning av boken från Bokus:

Sex osannolika tjuvar. En svindlande plan. 

Ketterdam är en myllrande hamnstad där allt är till salu för rätt pris och ingen vet det bättre än det kriminella geniet Kaz Brekker. Han erbjuds möjligheten att genomföra en livsfarlig kupp som kan göra honom rikare än han någonsin kunnat drömma om. Men han klarar det inte ensam 

En hämndlysten straffånge. En spelgalen prickskytt. En rymling född med silversked i munnen. En spion känd som Vålnaden. En hjärtskärare som använder sin magi för att överleva i slummen. En tjuv med osannolika utbrytartalanger. Kaz gäng är kanske de enda som kan rädda världen från undergång om de inte tar livet av varandra först. 

Bonnier Carlsen:
PestanEtt av mina favoritförlag släpper en bok i en av mina favoritserier. Jag ÄLSKAR PAX! Jag vet att jag egentligen är fel målgrupp men det struntar jag fullkomligt i - för det här är så bra och förväntningarna på denna boken är väldigt höga.

Beskrivning av boken från Bokus:

Fler och fler insjuknar med märkliga symptom i Mariefred. Och ingen kan hitta något botemedel. När Alriks och Viggos egen familj drabbas dras killarna in i en kamp mot klockan för att finna en lösning. Men hur kan en sådan mystisk sjukdom bekämpas?
Samtidigt har Iris kommit på en plan för att ta reda på vem Svarthäxan är. Men planen är livsfarlig. Dessutom luktar den ruttet lik ...






Modernista:
Bildresultat för i spindelns nät james pattersonJames Patterson har jag hört väldigt mycket om men jag tror faktiskt inte att jag har läst någonting av honom. Men jag provar gärna nytt och den här verkar vara en väldigt spännande bok.

Beskrvning av boken från Bokus:

 I spindelns nät inleds med den dubbla kidnappningen av dottern till en berömd Hollywood-skådespelerska och finansministerns unge son. Och det är ändå bara början...
Gary Soneji är en mordisk seriekidnappare som tänker begå århundradets brott. Alex Cross är den briljante, analytiske mordutredare som ställs emot honom. Jezzie Flanagan är chef på Secret Service - och den tredje parten i en av deckargenrens mest sällsamma konstellationer.
Alex och Jezzie kommer varandra nära under utredningen. Men tidpunkten är den sämsta tänkbara. Gary Soneji är i toppform, och det senaste av hans vedervärdiga brott har skett i Alex distrikt och mitt framför näsan på Jezzies mannar.
Alex ställs inför den ultimata prövningen: Hur överlistar man en genialisk psykopat?

Tjuren Ferdinand (inbunden)Varför leker inte du med de andra små tjurarna, och stångas du med.... Är det inte det mest klassiska julcitatet man kan tänka sig, även om det är totalt ojuligt egentligen. En klassisk barndomsfilm och nu släpper Modernista boken som jag i alla fall aldrig läst. Fin är den dessutom.

Beskrivning av boken från Bokus:

Tjuren Ferdinand är en av världslitteraturens stora barnboksklassiker; översatt till fler än 60 språk. Dess huvudfigur är långt mer berömd än sin författare och hör snarast till mytologin. Alla känner till den snälla tjuren som hellre luktar på blommor än stångas med de andra ungtjurarna och omöjligen låter sig provoceras på tjurfäktningsarenan.
Tjuren Ferdinand är en av vår kulturs mest kända symboler för pacifism. Det var också så boken togs emot när den kom ut 1936 - och tankeväckande nog blev förbjuden i flera totalitära länder - och förmodligen var det därför den sägs ha varit Mahatma Gandhis favoritbok.

Precis som vid återutgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen så har Robert Lawsons originalillustrationer restaurerats med digital teknik och stor möda lagts vid att återskapa känslan och kvalitén från originalutgåvan av denna klassiska barnbok.

Wahlström & Widstrand:
Karriär i ondska (inbunden)Karriär i ondska är trejde boken om privatdetektiven Cormoran Strike. Har gillat tidigare böcker i serien och länge väntat på att denna ska släppas.

Beskrivning av boken från Bokus:

Det förflutnas skuggor 

Ett paket med en kvinnas avhuggna ben levereras till Robin Ellacott. Hennes chef, privatdetektiven Cormoran Strike, inser att det finns fyra personer från hans förflutna som kan vara involverade - alla fullt kapabla till obeskrivlig brutalitet.
Cormoran Strike blir alltmer övertygad om att polisen i sin utredning fokuserar på fel person, och tar tillsammans med sin assistent Robin saken i egna händer. Jakten leder dem till de tre andra misstänkta männens mörka och skrämmande världar, men medan alltfler fasansfulla handlingar begås, håller tiden på att rinna ut ...
Karriär i ondska är den tredje boken i den lovprisade serien om Cormoran Strike och hans beslutsamma unga assistent Robin Ellacott - en smart deckare med oväntade vändningar i Londonmiljö.