2017-12-31

Gott nytt

1913 Happy New Year postcard

Eftersom jag inte vet hur mycket tid jag får till senare idag så passar jag på att önska er alla ett gott nytt år. 

2017-12-30

Mina nya böcker 2017

Något jag faktiskt varit bra på att göra under det här året är att läsa de böcker som har kommit hem till mig. Så därför tänkte jag bjuda er på lite statistik över antal inkomna böcker och vilka av dem som blivit lästa. Det här är kanske inte intressant för någon annan än mig men jag har stort nöje av det i alla fall.

Så här kommer det gå till, jag går igenom månad för månad (inga snygga diagram), och där kollar jag på antal nytillkomna, antal lästa, och om jag faktiskt gjort mig av men någon av böckerna.

Januari: 5 nya / 4 lästa / 1 utrensad
Februari: 2 nya /  2 lästa
Mars: 7 nya / 6 lästa / 1 utrensad
April: 7 nya / 5 lästa / 1 utrensad
Maj: 3 nya / 2 lästa
Juni: 9 nya / 9 lästa
Juli: 7 nya / 6 lästa
Augusti: 7 nya / 5 lästa
September: 20 nya / 14 lästa / 1 utrensad
Oktober: 10 nya / 7 lästa
November: 8 nya / 3 lästa
December: 3 nya / 1 läst

Sammanlagt blir det 88 nya böcker. 64 av dem har blivit lästa och 4 utrensade vilket gör att jag bara har 20 stycken kvar av årets skörd att läsa. Och med tanke på att jag har rensat bland gamla böcker under årets så gör det att jag nu i slutet av året har 50 böcker kvar att läsa i min bokhylla. Och även om jag ett tag var inne på att försöka komma ner till 30 olästa böcker så är jag ändå riktigt, riktigt nöjd. Det är en halvering sedan föregående år och det känns hur bra som helst.
tyvärr visar ju lite statistiken från sista kvartalet av året att det är på väg att gå åt fel håll igen men det struntar jag i för jag har i alla fall varit duktig och det känns fantastiskt skönt.

Nytt i hyllan december

Oj vad jag är sent ute känns det som. Den här veckan skulle ju ägnats åt att på något sätt sammanfatta läsningen för 2017 men framför allt för att publicera recensioner som jag har liggandes. Jag lovar att det är en ansenlig hög jag har här bredvid mig just nu. Men som vanligt kom livet och krånglande datorer emellan. Nu hoppas jag i alla fall hinna med att skriva några inlägg. Var beredda på att möjligheten finns för många inlägg per dag de närmsta dagarna.

Först ut tänkte jag presentera de böcker som har kommit hem till mig nu under december. Det är verkligen en helt hanterbar hög, men eftersom de alla har kommit den senaste veckan så har chansen att hinna läsa dem varit helt obefintlig. Men jag hoppas hinna läsa dem snart..

PinocchioSanningenMot den glittrande snön vid världens ände

2017-12-26

Veckans topplista: böcker jag ännu inte hunnit läsa

veckans-topplista-e1500991790676.png

Jaha, då är vi helt plötsligt inne på årets sista vecka. 2017 har helt klart varit ett riktigt toppenår, förmodligen det allra bästa i mitt liv. Men det får vi ta i ett helt annat inlägg för nu är tanken att jag ska visa på några av de böcker jag inte hann med att läsa i år som jag gärna hade velat läsa. Det är Johanna på Johannas deckarhörna som som vanligt håller i det där med en topplista och här kommer böckerna.

1. Ett litet liv av Hanya Yanagihara. Hypen på den här boken har ju varit minst sagt stor under året och jag ville så väldigt gärna läsa den. Men tiden, eller ron att sitta ner med en sådan bjässe till tegelsten har helt enkelt inte funnits. 2018 däremot ska det ske.

2. Sanningen om Alice av Kathrine Webb. Den här påbörjade jag någon gång under 2016 men sen kom jag aldrig längre. Vill så väldigt gärna läsa så snart måste det helt enkelt blir av.

3. The Mad Ship av Robin Hobb. Samma med denna. Det är ungefär 100 sidor lästa av den här tegelstenen. Men det är just det där med tegelsten i kombination av engelska som gör att jag inte har ro att läsa trots att jag vet att jag kommer älska.

4. Nevernight av Jay Kristoff. Ytterligare en bok som hypas jättemycket och som jag skulle läsa med en gång när jag köpte den men som ännu inte har blivit läst. Återkommande temat är att jag verkligen, verkligen vill läsa.

5. Törst av Jo Nesbø. Okej, egentligen borde väl Pansarhjärta så som den jag helst vill läsa för det är där jag är i serien, men av någon anledning så är det Törst jag vill komma till och verkligen hade tänkt läsa under året. Kanske för att det är den boken jag har i fysiskt format medans de andra finns som ljudbok, eller kanske för att den är ny och därför lockar lite mer. Oavsett så vill jag läsa ikapp serien.

Bildresultat för ett litet livBildresultatBildresultat för the mad shipBildresultat för nevernightBildresultat för törst

Min bokliga julklapp

I vanlig ordning har tomten väldigt svårt att köpa julklappar till mig då han tycker att jag har på tok för mycket böcker. Ni och jag vet ju att man absolut inte kan äga för många böcker men tomten verkar inte riktigt ha förstått det ännu. Men en fining fick jag i alla fall och den är jag otroligt nöjd med. Har redan läst och tyckt mycket om men den kan nog behöva läsas om i alla fall snart. 

Pinocchio

2017-12-25

#läsitsnow17

Idag inleds #läsitsnow17 som är en läs-a-lot som Nelly på Nellons bokhylla anordnar. Jag tänkte att jag skulle försöka vara med utifrån hur mycket tid jag får till. Det jag tänker mig att jag ska läsa är:

Bildresultat för visning pågårBildresultat för skam robert warholmBildresultat för exit västBildresultat för demonerna jan mårtensonBildresultat för vinterfolketBildresultat för from notting hill with love actually

Får se hur det hela avlöper nu. Jag kommer i alla fall sätta mig med Visning pågår nu en liten stund medans dottern sover och maken sticker till jobbet.

2017-12-24

En riktigt god jul

Jenny Nystrom                                                                                                                                                                                 More

Vill önska er alla en riktigt god jul med massor av hårda paket, mycket lästid men framför allt mängder tid att njuta av det ni tycker allra bäst om i juletid.

2017-12-18

Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri



Emilys familj är en samling högljudda individer med mycket åsikter och som framför allt tycker väldigt mycket om att ha kul. Och till jul blir det extra mycket allt. Att återigen då komma hem till jul utan make eller pojkvän känns inte som ett alternativ om man inte vill få öronen avtjatade. Och fram tills alldeles nyligen trodde Emily verkligen att hennes pojkvän sedan 8 månader tillbaka skulle följa med. Eftersom så tydligen inte är fallet och hon verkligen inte vill berätta det för familjen anställer hon sin odräglige granne att följa med henne hem över jul.


Det här är en sådan bok som jag öppnar för att jag vet precis vad jag ska få läsa, en fluffig kärlekshistoria med lyckligt slut. En sådan där bok som behövs med jämna mellanrum och som passar ypperligt nu när det närmar sig jul. Och trots att jag får allt det där så lyckas faktiskt berättelsen överraska mig med sin värme och framför allt sin humor. Bitvis sitter jag här hemma och skrattar högt och det är så befriande att läsa. Karaktärerna är en skön samling men som innerst inne verkligen bryr sig om varandra även om det på ytan är just ganska så ytligt. Djupet finns där och när allt kommer till kritan så visar boken på att familjen verkligen betyder så otroligt mycket.
En annan sak som jag gillar med boken är att Emily inte är sådär typiskt klängig som jag upplever en hel del kvinnliga karaktärer i liknande böcker. Visst, hon gör ganska så mycket för att få med sig en man hem till en tjatande mamma vilket är lite av en kliché men hon har tåga och det gillar jag.

Så det här är absolut en bok jag rekommenderar er att läsa nu i jul om ni har möjlighet. Humor, värme, snö och sen lite romantik på det. Vad mer kan man behöva. Extra plus till boken för att den också lyckades ta mig ur min lässvacka.

Jag kommer hem till jul får 4+/5 i betyg av mig.

Tack Printz publishing för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.


2017-12-15

Läsa i helgen

Helg igen och dags att klura på vad som ska läsas. Lästiden lär vara ganska så obefintlig för av någon anledning känns det som om jag har mindre "fri"tid när det är helg än under veckorna. Helgen ska nämligen ägnas åt julbak och sen ska jag mysa med dottern och förhoppningsvis planerar hon sovmorgon i morgon eftersom hon har fått stiga upp "tidigt" för att var på förskolan.

Men så till läsningen. Mitt största mål den här helgen är att i alla fall avsluta Visselblåsaren av John Grisham. Jag har haft den boken igång så länge och jag kommer ingen vart och det trots att jag inte tycker den är dålig. Nu har jag ungefär 150 sidor kvar och jag kommer kämpa för att läsa ut den. I övrigt har jag inget sådär bestämt. Har precis avslutat Andra andningen av Sofie Sarenbrant och funderar på om jag inte ska ta mig an tredje delen i Emma Sköld med en gång eller om jag ska klura på något annat. Dessa böcker väljer jag mellan att lyssna på i helgen.

36529118
187758033313174918719853

2017-12-14

Barnbokstorsdag: Super-Charlie och skurksystern



Jag blev väldigt glad när Super-Charlie & skurksystern av Camilla Läckberg dök upp här hemma i brevlådan för ett tag sedan. Det här var min första bekantskap med Super-Charlie men jag misstänker att vi absolut kommer att läsa mer om honom här hemma.

Boken handlar om Super-Charlie som helt plötsligt får en ny liten syster. Hon verkar ha en egen superförmåga men Charlie måste hela tiden passa på henne för att se vad det är hon gör. Det går ju inte för sig att hon får styra hela familjen som hon vill.


Bildresultat för super-charlie och skurksystern

På det stora hela gillar jag boken väldigt mycket. Den har stor fantasirikedom samtidigt som den berör den där avundsjukan som lätt kan infinna sig när man får ett litet syskon. Sen att just den här systern verkar ha extra många skurkegenskaper gör ju inte det hela lättar.
Tyvärr har jag dock lite svårt för en del av språket som jag stöter på. Jag gillar inte att det inte är konsekvent i hur de vuxna benämns i boken. Det är mamman och pappan medan mormor inte får någon ändelse utan bara är mormor. Det är säkert gjort med ett specifikt syfte men jag förstår det inte och det hackar min läsning lite.

Men trots denna lilla petitess gillar jag boken. Jag kan också tänka mig att den passar barn väldigt bra. Elin är än så länge lite för ung för den och jag har inte haft möjlighet att prova den på jobbet. Men snart ska jag hitta en lämplig testperson och se hur boken tas emot.

Tack Bonnier Carlsen och författaren för recensionsexemplaret.

2017-12-13

Lucia-dagen

Tänkte bara lite snabbt kolla in här och önska er alla en riktigt trevlig Lucia. Själv har jag firat dagen med inskolning och nu tänker jag sätta mig en stund och läsa ur Visselblåsaren av John Grisham samtidigt som jag lyssnar på vinden som viner utanför fönstret. Kanske får det bli en mugg glögg till boken.

Lucia crown. Many mornings growing up celebrating this day.

2017-12-12

Sektens barn av Mariette Lindstein



Femton år har gått Sofia och Benjamin tog sig bort från Dimön och sekten ViaTerra och framför allt från Franz Oswald. Det har varit 15 lugna år men nu verkar det inte bättre än att sekten åter har hamnat i rampljuset. Det verkar dessutom inte bättre än att Franz har fått upp ögonen för deras dotter Julia. Sofia bestämmer sig för att den här gången ska hon slå tillbaka på alla sätt hon kan när det börjar hända saker med hennes familj. 


Sektens barn

I början av den här boken kände jag direkt en viss obehagskänsla. Ska skiten behöva upprepas ännu en gång, det var mina tankar. Ska de aldrig bara få bli fria. Det visar lite på hur starkt de två första böckerna verkligen påverkade mig. Där i början var jag till och med lite osäker på om jag verkligen klarade av att läsa även tredje boken. Men så kom jag på riktigt in i handlingen och då kunde jag givetvis inte sluta läsa utan sögs in i berättelsen. Visst fanns obehagskänslorna kvar men nu på ett lite annorlunda sätt och jag smittades lite av Sofias kämparglöd och hennes vilja att verkligen visa världen vem Franz Oswald är.

Det finns delar i den här boken som verkligen är skrämmande och då tänker jag framför allt på hur barns mående kan gå så under radarn. Jag vet ju att tyvärr mår inte alla barn i Sverige bra och de kan leva under hemska förhållanden. Men i det här fallet läggs ytterligare en dimension till berättelsen och när det mänskliga psyket manipuleras så mycket som är fallet är så blir det helt enkelt otäckt.

Återigen är det i alla fall en riktigt bra bok som Lindstein har skrivit och jag är så glad att jag inte la den i från mig trots att jag var på väg att göra det där ett tag. Men nu får det nog vackert dröja ett litet tag innan jag läser om en sekt igen för det är scary stuff.

Sektens barn får 4/5 i betyg av mig.

Tack Forum förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

2017-12-11

Begynnelse av Dan Brown



Robert Langdon befinner sig i Barcelona. Han är där för att lyssna på ett framförande av en före detta student och numera god vän. Vännen Kirsch säger sig ha kommit fram till en upptäckt som för all framtid kommer att ändra människans framtid. Men innan Kirsch har hunnit avslöja vad han kommit fram till så blir han skjuten och Langdon kastas in i en katt och råtta lek för att försöka ta reda på vad upptäckten kunde bestå av. Till sin hjälp har han Ambra, en kvinna som är väldigt känd i Barcelona för tillfället.

Begynnelse

Som vanligt när man öppnar en Dan Brown bok så gäller det att spänna fast säkerhetsbältet och göra sig beredd på en fartfylld läsupplevelse. Det är full fart från början tillslut och man hinner absolut inte ha tråkigt på resan. Däremot känner jag att den här boken i mångt och mycket är en sämre upprepning av Änglar och Demoner som är min favoritbok av författaren. Det är nämligen precis samma element som är med i den här boken som i framför allt Änglar och Demoner men även DaVinci koden. Det är en stor hemlighet som någon, förmodligen kyrkan, vill skydda till varje pris från att den ska läcka ut. Vi förflyttas från plats till plats i en jakt på ledtrådar för att hitta sanningen. Sen finns det alltid en vacker kvinna med på färden.  Att man får följa med på en resa i arkitektur, konst och historia är också en likhet. Det i sig är inget negativt och är det något Brown verkligen lyckas med så är det att väcka min reslust. Jag sitter hela tiden med telefonen precis bredvid mig så jag ska kunna googla på konstverk och byggnader för att få ytterligare en förståelse för läsningen och det gör givetvis att jag själv vill se och uppleva alla platser och fantastiska ting.

Så tyvärr blir det här lite av en besvikelse för min del. Jag har läst det förrut och då mycket bättre. Kanske är det dags för Brown att hitta ett nytt koncept att skriva om. Men jag vill absolut ha fler böcker av honom för han kan verkligen berätta en historia.

Begynnelse får 3-/5 i betyg av mig.

Tack Albert Bonnier förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

2017-12-10

Sammanfattning av november

Det var minst sagt en seg läsmånad under november. Men sista dagarna så släppte det äntligen och bara sista veckan tror jag att jag läste 4 av dessa böcker och det är jag så glad för. Lite deckare som går i 190 verkar ha varit medicinen den här gången.

Lästa böcker:
  • De vackraste av Karin Slaughter
  • Super Charlie och skurksystern av Camilla Läckberg
  • Årstider av Stephen King
  • Grace av Anthony Doerr
  • Begynnelse av Dan Brown
  • Sektens barn av Mariette Lindstein
  • Jag kommer hem till jul av Joanna Bolouri
  • Vila i fris av Sofie Sarenbrant
  • Minnesbäraren av Kamilla Oresvärd
  • Jägaren av Kamilla Oresvärd
De vackrasteSuper-Charlie och skurksysternGraceBegynnelseSektens barnJag kommer hem till julVila i fridMinnesbärarenJägaren

Ganska så stor blandning av böcker den här månaden också och det känns bra, även om det blev ganska så mycket deckare mot slutet som sagt. Att jag läst en Stephen King bok är väl det mest otroliga, men just denna novellsamling har jag velat läsa så länge och jag är verkligen inte besviken över att den nu är läst. Månadens bästa däremot får nog helt klart bli Jag kommer hem till jul. Visst var den otroligt förutsägbar men jag fick mig en hel del goda skratt längs vägen.

Sammanfattning utifrån mina litterära mål:
  • Goodreads = 175 böcker. Avklarat. Närmar mig 200 och lär definitivt hinna med det innan året är slut.
  • Hyllvärmarminskandet går inte direkt lysande för tillfället. Men 5 böcker från bokhyllan har jag i alla fall läst den här månaden.
  • 3x3 utmaningen är avklarad.
Det börjar nu bli dags att klura på nya utmaningar till nästa år. Har ni några förslag så är ni välkomna att tipsa mig. Jag tror ju inte jag kommer hinna läsa så mycket nästa år eftersom det i januari är dags att börja jobba heltid, men någon liten utmaning i läsandet skulle jag vilja ha.

2017-12-09

Never ending önskelista

Känner ni igen er i att önskelistan av böcker inte direkt minskar från jul till jul. Det är väl klart ni gör för annars hade ni förmodligen inte klickat er in på det här inlägget. Jag har hur som helst en hel del spännande titlar som absolut skulle kuinna få ligga under granen hemma hos mig. Så till tomten... i år önskar jag mig:
  • 1793 av Niklas Natt och Dag
  • Kåda av Ane Riel
  • Yxmannen av Ray Celestin
  • Den sorglöse hemsamariten  av Mikael Bergstrand
  • Den goda dottern av Karin Slaughter
  • Musan av Jessie Burton
  • Stanna hos mig av Ayobami Adebayo
  • Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren
  • Turbo Twenty-Three av Janet Evanovich
  • Hardocore Twenty-Four av Janet Evanovich
  • Exit väst av Mohsin Hamid
  • 18 grader minus av Stefan Ahnhem
  • Nordiska myter av Neil Gaiman
1793KådaYxmannenDen sorglöse hemsamaritenDen goda dotternMusanStanna hos migNorra LatinTurbo Twenty-Three: A Stephanie Plum NovelHardcore Twenty-Four: A Stephanie Plum NovelExit västAtten grader minusNordiska myter : från Yggdrasil till Ragnarök

Jag lovar att det finns fler, men jag får nog begränsa mig lite.