2011-11-29

Svart cirkel av Jonas Moström

Idag på väg hem från jobbet lyssnade jag ut på Jonas Moströms bok svart cirkel. Skönt och avslappnande att gå och lyssna och jag måste verkligen komma igång och ut och gå igen. På det sätter tillgodogör man sig en himla massa bra böcker och det blir inte alls jobbigt att gå. Tyvärr är ju vädret inte det absolut bästa för tillfället.

Tillbaka till Svart cirkel. En helt okej svensk polisdeckare. Jag jublar kanske inte men tycker endå att den är bra, trots att jag rätt tidigt lyckade lista ut mördaren. Kanske avsiktligt av Moström, men gillar när man inte får reda på det förrän i slutet.

Bokens handling:
Stadens hemvändande rockstjärna hittas skjuten under minst sagt mystiska omständigheter på ett hotellrum. På sig har han både en pistol och narkotika, detta trots att inte någon han känner vet att han sysslar med droger eller vapen. I knät har han dessutom en uppslagen porrtidning. Nu är det upp till polisen Johan Axberg (ursäkta eventuell felstavning, har ju lyssnat på boken) och hans kollegor att lösa fallet.

Jag gillar Johan och jag har absolut inget emot hans vänner och kollegor. Känns som rätt så vanliga människor med problem både i litet och i stort och som känns nära i dagen samhälle. Det enda jag stör mig en del på är att alla pesoner i boken benämns med för- och efternamn eller bara efternamn - utom Axbergs flickvän (som för övrigt ligger långt ute i perifirin) och hans kvinnliga kollega Sofia. Alltså bara tjejer som benämns med förnamn. Är detta medvetet från författaren. Jag tycker i alla fall att det känns rätt sexistiskt. Är det dessutom vanligt att i Sverige gå och kalla varandra för efternamn.

Slutsats av boken är att jag absolut kan tänka mig att läsa mera av Jonas Moström. Däremot känner jag ingen brådska över att kasta mig över ytterligare en av hans böcker. Så småning om kanske.

Klick, klick...

Vill ha böcker... Behöver böcker... Har inte plats för fler böcker... Men sen får man syn på något spännande när man läser sin mail. Två nya pocketböcker för endast 69 kronor på adlibris. Sen sa det bara klick, klick om musen och två stycken var beställda. En Harlan Coben - Rivalen. En författare som jag nyligen hittat fram till och som jag tycker skriver riktigt bra. Lite smått ironiskt men endå väldigt spännande. Den andra var en ny författare som heter Elias Palm med boken Corpus Delicti. Aldrig hört talas om men alltid spännande att testa något nytt. I värsta fall har jag ju faktiskt en julklapp klar, men jag tror jag behåller dem själv.

Rivalen Corpus delicti

 

2011-11-28

Påbörjad...

Jag sitter vid köksbordet. Ljusen brinner. Utanför fönstret blåser och stormar det. Regnet smäller mot rutorna. Framför mig på bordet ligger Arvtagaren uppslagen tillsammans med en stor kopp te. Sämre kan man avsluta sin vecka...

2011-11-27

Diamantsvärdet och träsvärdet del 1

Förväntningarna var skyhöga. Det var mycket som tilltalade mig med boken och dessutom hade jag hör en del om den.

Om jag skulle börja bakifrån. Slutet är som en typisk fantasybok. Slutar mitt i så man är tvingad att läsa fortsättningen. Det är ju egentligen här jag precis har lärt känna karaktärerna (jag lovar det finns många fler än en i denna boken) och jag vill inte riktigt att den ska sluta så. För jag har inget större behov av att läsa del två.

I mitten börjar det hända lite saker. Jag får en mening om vad boken ska handla om i alla fall. Men det tar ca 200 sidor innan jag gör det. Karaktärerna börjar växa fram så smått, kan skilja dem åt. Det är dankan Agata (vad en dank är får jag aldrig riktigt klart för mig), vi har Fess som jobbar för det grå förbundet (en spion/lönnmördare), vi har Sidri (gnomen), Tavi (trollkvinnan) och Kan-Torogh (den friborne). Efter det finns givetvis den missförstodde kejsaren som inte har någon makt. Och Regnbågen med alla sina trollkarlar med och grader och färger och förbund så jag blir rent snurrig. Sen inte att förglömma, mannen under marken!!!???
Som sagt en himla massa karaktärer och då har jag inte ens nämt alla biroller.

Början av boken förstår jag inte alla. Det sprutas fram namn, raser, olika krig och händelser. Där finns demoner och monster och jag läser men vet absolut inte vad jag har läst. Kan inte följa någon form av röd tråd. I alla fall inte förrän i slutet när jag lite mer kan förstå vad det faktiskt handlar om. Dessutom fann jag det störigt när det slängs in en massa konstig krumelurer som ska föreställa namn, men de får aldrig någon riktig förklaring.

Nu känns det som om jag har svamlat en massa om handlingen. Och det är inte så konstig för jag får inte fram någon klar handling. Det hela går (nog) ut på att raserna ska hitta diamantsvärdet och träsvärdet för (jag tror) att de har någon speciell makt. Sen ska (nog) det stora krigen utbryta mellan människorna/hunnerna och alla de gamla folkslagen (danker, gnomer, alver, orcher, kobolder m.m).

En alldeles för rörig bok för mig och jag är ytterst tveksam om jag ska läsa fortsättningen.

2011-11-26

Oj då...

Hamnde på loppis idag. Tänkte jag skulle se om jag kunde hitta någon adventsljusstake till huset idag. Kom hem med en massa annat istället. Bland annat några böcker, för det hade jag ju inga innan. Men jag tycker faktiskt att man fyndar när man får med sig åtta böcker hem och bara betalade 70 kronor för dem. Bland annat hittade jag en serie med H C Andersens sagor. Gamla fina böcker med sagor för en sago-tok som jag. Älskar gamla sagor och använder mig mycket av det på jobbet. Tror dessutom att jag är ganska så bra på att berätta för barnen. De sitter tysta som små ljus.
 

Övriga böcker jag hittade var:
  • Agatha Christie - Fem små grisar
  • Nick Drake - Nefertiti dödsboken
  • Ed McBain - da capo

Inte nog med detta. Precis innan var jag på biblioteket. Inte bra. Har nu en jättehög med böcker som jag hellst skulle vilja läsa just precis nu. En sned bild på biblioteksfynden:
  • Maggie Stiefvater - Frost (har höga förväntningar på denna bok)
  • Bacca Fitzpatrick - Fallen ängel
  • Louisa M Alcott - Unga kvinnor

 

2011-11-23

En fin fin namnsdagspresent

Äntligen har den kommit. En 900 sidors tegelsten med namnet Arvtagaren av Christopher Paolini. Har väntat och längtat för jag älskar dessa böcker. Så förväntningarna är skyhöga. Hur ska Eragon och Safira klara av allt de ställs inför. Tur att man har supersnälla föräldrar som gav mig den i namnsdagspresent i förra veckan.
Vill egentligen börja läsa idag, men har bestämt mig för att läsa färdigt Diamantsvärdet och trädsvärdet del 1innan jag påbörjar den. Traven med halvlästa böcker är för stor. Dessutom börjar jag äntligen komma in i den boken. Hade lite svårt för den i början trots stora förväntningar.

2011-11-17

Det här med bloggar

Har ett tag nu läst ett antal bokbloggar och tyckt att det varit oerhört inspirerande. Har ett lässug nu som jag inte haft på riktigt länge.
Och eftersom jag har blivit så inspirerad av andra och fått så otroligt många boktips tyckte jag att jag kanske skulle försöka mig på det här med att blogga. Blogga för att försöka inspirera någon annan lästokig där ute i vårt avlånga land. Dessutom har jag alltid tyckt att det är roligt att skriva så nu får jag kombinera läsning och skrivning vilket ska bli kul.
Nog flummat för idag. Får ju inte hålla sig borta från boken hur länge som hellst.