2016-01-31

En smakebit på søndag: THe Bronze Horseman


Nu har äntligen turen kommit till Pauliina Simons The Bronze Horseman. Har hört så mycket gott om denna historiska roman som utspelar sig i Ryssland så det ska bli så bra att äntligen få läsa den.
Smakbiten idag kommer precis från inledningen.

Light came through the window, trickling morning all over the room. Tatiana Metanova slept the sleep of the innovent, the sleep of resless joy, of warm, white Leningrad nights, of jasmine June. But most of all, intoxicated with life, she slept the exuberant sleep of undaunted youth.
She did not sleep for much longer. 
When the sun's rays moved across the room to rest at the foot of Tatiana's bed, she pulled the sheet over her head, trying to keep the daylight out. The bedroom door opened, and she heard the floor creak once. It was her sister, Dasha.

Fler smakbitar hittar ni hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2016-01-30

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret av Brian SelznickHugo bor på en tågstation. Han sköter om alla dess klockor. Samtidigt har han en maskin som han gör allt för att laga. För att klara av det så måste han stjäla kugghjul och skruvar och andra lämpliga delar från leksaksmakaren på tågstationen. Men en dag blir han upptäckt.

Invention of Hugo Cabret

Det är första gången jag läser något av Brian Selznick men jag kan lova att jag är väldigt sugen på att läsa något annat han har skrivit och illustrerat. Det här är nämligen en läsupplevelse som ingen annan. Boken är över 500 sidor lång men du läser ut den på ett par timmar. Det är nämligen illustrationerna som berättar hälften av historien. Och som jag älskar dessa illustrationer. Det är så smart gjort och det blir så bra.
Sen är det ju en spännande historia också. Vad är det för en speciell maskin han har hittat Hugo och ska han få den att fungera. Och vem kan ha skapat den från allra första början.

3 anledningar till varför En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. De svartvita illustrationerna som liksom suger in mig i berättelsen.

2. Av någon anledning för den där maskinen det extra spännande. Jag gillar ofta sådana där uppfinningar som nästan känns magiska, utan att de egentligen är det. De visar bara på människans stora uppfinningsrikedom.

3. Även texten i sig behöver omnämnas. Själva språket i sig är kanske inte jättespeciellt, men han använder det på ett speciellt sätt. Sidorna med text kan vara fullklottrade. Men de kan också bara innehålla någon mening. En bok som är uppbyggd på detta sättet tillför så mycket mer till läsupplevelsen.

En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret får 3+/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon på engelska. Men vill man läsa den på svenska som jag gjorde så föreslår jag ett bibliotek.

2016-01-29

Bokmagi

Så kör väl vi på lita fantastiska bilder igen. Bara för att det är roligt...

25 Beautiful and Realistic 3D Character Designs and Models for your inspiration. Follow us www.pinterest.com/webneel:
Igor Morski.:
 :
In the Kingdom ~ Along the Strait of Ara Lulia (Assassin's Creed concept, by R. Lacoste).:
Ruins of metal 2 by Quentin Mabille, via Behance:
Fairies Welcome:
A lost clan of dwarves, they said. Treasures untold, they said. No one mentioned the hike.:
Fantasy:
As Duztin sailed away shackled and doomed for the arena once again, Jezebella ran alongside him, kicking off her slippers as her bare feet broke into a sprint. Her heart leapt as he looked up, his long blonde hair draping his face like silk curtains. They locked eyes as the royal guards appeared out of thin air, knocking her down as her lover drifted away.:
forest-h ✤ || CHARACTER DESIGN REFERENCES | キャラクターデザイン | çizgi film • Find more at https://www.facebook.com/CharacterDesignReferences & http://www.pinterest.com/characterdesigh if you're looking for: bande dessinée, dessin animé #animation #banda #desenhada #toons #manga #BD #historieta #sketch #how #to #draw #strip #fumetto #settei #fumetti #manhwa #cartoni #animati #comics #cartoon || ✤:

Sagan om Turid: Kungadottern av Elisabeth ÖstnäsTurid växer upp på en kungagård någonstans i Svea rike. Från att ha varit en blomstrande kungagård där hennes far har styrt som en mäktig kung, är gården nu fattig och livet är allt annat än lätt. Turid lever av tyngden över att tvingas gifta sig. Hon måste också lära sig att bli en mäktig völva, för att kunna hjälpa byn att spå framtiden.
Samtidigt kommer svälten och livet blir ytterligare lite svårare. För att rädda sitt folk gör Turid allt hon kan för att hjälpa.

25929066

Det här är en underbar liten bok. Egentligen är den skriven för /barn/ungdomar men som vanligt har jag minst lika mycket behållning av den som något barn skulle ha.
Boken är ganska lågmäld och vi får följa Turid i alla hennes tankar kring att växa upp med alla höga krav. Den handlar också om relationer. Relationen till sin fosterbror, relationen till sin fostermor och relationen till Sten som "bara" är son till smeden och därför inte en pojke man kan gifta sig med.
Boken beskriver väldigt bra hur livet skulle kunna se ut i en vikingaby i den där tiden mellan asatrons starka fäste och där någon stans i bakgrunden lurar Vite krist (alltså Jesus). Och samtidigt som boken har en väldigt bra berättelse så har jag minst lika stor behållning av faktan. För faktan finns definitivt med. Jag kan lära mig mycket om vikingatiden, även om om författaren själv har sagt (när jag lyssnade på henne på bokmässan) att hon har tagit fakta och tolkat den till en verklighet. Jag märker ändå att hon är väldigt påläst. Det känns troligt och realitistiskt det hon skriver och därför älskar jag det.
Så nu tycker jag att Elisabeth Östnäs kan skynda sig ut med nästa bok. För den här slutade ju definitivt med en cliffhanger och jag måste få reda på fortsättningen.

3 anledningar till varför Sagan om Turid är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Just det här som jag beskrev tidigare - att det är så otroligt snyggt gjort vad gäller det som är verkligt och det som är fiktion. Författaren har tolkat vikingatiden så jag tror på det i alla fall.

2. För mig är ju alltid mytologi intressant. Många gånger har jag plockat upp böcker enbart av den anledningen. I den här boken har kanske inte gudarna så där väldans stor betydelse, men samtidigt formar de ju människorna liv och levene. Man blotar, Völvorna har stort inflytande i samhället och hela tiden är där små element som styr människorna och Turid.

3. Turid är helt enkelt en karaktär som biter sig fast. Hon känns trovärdig, stark och snäll. Heja den starka flickan Turid.

Sagan om Turid: Kungadottern får 4+/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus & Cdon.

2016-01-28

Utgivningen i februari

Nu var det ett tag sedan jag gjorde ett sådant här inlägg så nu är det dags att kolla lite på vad som ges ut i februari och som jag gärna skulle vilja läsa.

Modernista ger ut tredje delen i Kanekrönikan och jag måste ju få läsa hur det ska gå för Sadie och Carter.

Den stora verklighetsflykten
Forum ger ut den här boken som verkar ganska så rolig. Beskrivs som en bitsk feelgood roman och så nämns knytt i beskrivningen. Då blir jag intresserad.

Begravd jätte
Wahlström & Widstrand ger ut den här boken som handlar om England på 500-talet. Den beskrivs som en magisk resa och mycket mer behövs inte för mig.

Kopparhandsken
Bonnier Carlsen ger ut andra delen i Magisterium-serien: Kopparhandsken. Jag tyckte mycket om första delen och är definitivt intresserad av denna.

En hemlig plats
Albert Bonnier ger ut den här boken om ett mord på en 16-årig pojke på innanför murarna på ett flick-internat. Kan bli jättebra och dessutom är jag lite nyfiken på författaren. Blir liksom aldrig färdig till att plocka upp henne.

Det finns säkert massor av fler intressanta böcker, men jag har inte hunnit sätta mig in i utgivningen massor. Och det är väl tur det för jag har massor av böcker att läsa här hemma.
2016-01-27

Takedown twenty av Janet EvanovichStephanie Plum har i uppdrag att leta reda på uncle Sunny Sunucchi. Han står inför rätta för att ha kört över en annan gangster, inte bara en utan två gånger. Men som vanligt är det inte helt lätt att leta reda på en maffiaboss i Trenton. Framför allt inte när berörda maffiaboss är omtyckt av hela befolkningen och dessutom skyddas av dem.
Samtidigt som Stephanie och hennes minst sagt udda medhjälpare Lula letar efter Sunny så springer det en giraff lös på gatorna. Hur kan ingen ha sett en giraff i en storstad i New Jersey?
Som vanligt är dessutom Stephanies kärleksliv en aning förvirrat och komplicerat. Det blir lätt så när man umgås med två sexiga, megaheta killar.

Takedown Twenty

Som jag har älskat Janet Evanovich böcker genom åren. Jag har liksom slukat titel efter titel och köpt hem dem så fort det släpptes nya. Men så började jag bokblogga och möttes av så otroligt många nya spännande böcker så jag glömde bort den där älskade bountyhuntern och hennes män. Tur då att jag råkade snubbla över en av de nya böckerna på bokmässan i år. Och tur att jag nu äntligen har kommit vidare i serien.
Och kanske är det ärligt talat lite bra att vi tog en liten paus Stephanie och jag för nu helt plötsligt skrattar jag högt igen. Skämten känns nya och fräscha och inte som om jag har läst om dem innan. Visst händer det fortfarande att en och annan bil blir till molekyler och viss är Lula helt (ursäkta uttrycket) jävla galen, men jag älskar varenda minut jag läser. Förmodligen hade jag kunnat sätta mig ner och sträckläsa nummer 21 och 22 nu med en gång också.

3 anledningar till varför Takedown twenty är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Lula!!! När Lula presenterades i de första böckerna var jag ganska så avigt inställd till denna donna som klär sig i åtsmitande spandex i storlek S trots att hon är vad man skulle kunna kalla en stor vacker svart kvinna. Men hur kunder jag ärligt talat inte gilla henne....??? Mer egoistisk, underbar karaktär får man nästan leta efter. Man kan räkna med att något galet kommer definitivt att hända när Lula är i närheten, och det är utan konkurrens alltid Stephanie det händer.
The dog made a move toward us, and Lula and I turned tail and ran. Lula missed a step, crashed into me, and we rolled ass over teakettle down the staris, landing in a heap on the foyer floor. "Lucky I ended up on top of you, or I might have hurt myself, Lula said. 

 2. Ranger är en av de där båda männen i Stephanies liv och förmodligen den bokkaraktär som är allra, allra sexigast. Det finns liksom ingen annan. Så lite hetta kan man absolut räkna med när man läser.

3. Giraffen! På riktigt, hur kan man komma på att det ska springa runt en giraff i storstan utan att någon verkar ha sett den. Att sen Lula döper den till Kevin och försöker mata den med isbergssallad gör ju det hela ännu mera roligt. För er som tycker att det låter löjligt och överdrivet med en giraff. Ni har alldeles rätt för det är precis vad det är. Det är det som gör det så vansinnigt sjukt roligt. Och jag vet att jag har dålig humor...

Takedown twenty får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2016-01-26

10 böcker jag väldigt gärna vill läsa under år 2016

Jag har sett båda hos Nelly och hos Regan att de gör lite listor men några böcker som de har i sin bokhylla som de väldigt, väldigt gärna vill läsa under 2016. Jag tyckte det verkade som en roligt idé men för min del blir det ingen video utan ett helt vanligt inlägg.

En välbevarad hemlighet
Kate Morton har jag varit sugen på att läsa något av väldigt länge. Det känns som om jag skulle kunna gilla hennes böcker och alla brukar gilla vad de läser. Nu råkar det vara så har jag har En välbevarad hemlighet hemma i bokhyllan sen ett tag så nu finns det egentligen inga undanflykter. 

Black Widow Forever Red
Maken är Marvelnörd och det kan ha smittat av sig en liten aning på mig. Så den här är jag sjukt taggad på att läsa och har så varit ända sedan jag såg att boken fanns första gången. Ändå har den inte blivit läst ännu.

Katedralen vid havet
Jag läste Barfotadrottningen av Falcones för två år sedan och det blev 2014 bästa bok. Sen hittade jag Katedralen vid havet på loppis för typ 10 kronor och köpte den med en gång. Och så blev den stående i hyllan. Den är ju så tjock. Men jag vill läsa den.

Står dig ingen åter
Första boken Stöld av Babian var så bra så jag måste läsa denna. Står så fint och väntar på mig i bokhyllan.

Half A King
Fantasy som jag har fått för mig ska passa mig väldigt bra. Köpte den på bokmässan men velat läsa den ett bra tag innan dess också. Så det finns ingen som helst anledning till att vänta mera.

Wise Man's Fear
Återigen en del två i en serie av en bok som jag tyckte väldigt mycket om. Känns som ett tema. Jag har boken på svenska i bokhyllan (i två delar) men har inte riktigt bestämt mig för om jag ska läsa den på svenska eller engelska. Läste första boken på engelska för typ 2 år sedan.

Land of Stories: The Enchantress Returns
Bok två en gång till. Första boken är det nog tre år sedan jag läste och gillade. Måste ju bli färdig att fortsätta någon gång. Dessutom har jag tredje boken i bokhyllan också.

Timeless
Enda boken jag har kvar i den här serien och det ska bli så spännande att se hur allting slutar. Böckerna är ju roliga och beroendeframkallande så varför denna har fått stå oläst i bokhyllan så länge är en riktig gåta.

Attachments
Gillat allt jag läst av Rowell hittills så denna måste jag se till att läsa snart. Jag tror nog att den är lika bra som de övriga.

Kungar & Drottningar
Läst ju ut Lönnmördare nu i jul så det måste bli dags för del tre snarast. Tvåan slutade med en grym cliff hanger. Så kan vi ju inte ha det.

2016-01-25

Den nionde graven av Stefan AhnhemSveriges justitieministern har försvunnit när han lämnar riksdagshuset. Fabian Risk får i uppdrag att snoka reda på vad som kan ha hänt. Men han måste göra det i smyg för egentligen är det SÄPO som ska hålla i trådarna. 
I Danmark mördas en kvinna på ett väldigt brutalt sätt. Först verkar det som om maken är den skyldige men Dunja Hougaard vid rikskriminalen i Köpenhamn tror inte riktigt på den förklaringen.
Nu börjar jakten på två gärningmän. Samtidigt verkar människor runt om i länderna försvinna. 

Den nionde graven

Jag fick den här boken av min pappa efter att han hade varit och lyssna på författaren. Jag hade givetvis hört talas om Ahnhem innan, tyckt han verkade lite intressant, men samtidig lite osäker på att jag någon gång skulle bli färdig att plocka upp något av honom. Så det var en himla tur att pappa köpte boken till mig för det är en riktigt bra, skrämmande, nervbitande deckarhistoria. Den är riktigt mörk och riktigt rå, men som sagt riktig bra och välskriven.
Det är inte så ofta jag läser svenska deckare nu för tiden så därför tror jag att jag gillade boken lite extra. Jag läser inte boken på slentrian som jag märkt att jag kunnat göra med svenska deckare under en period. Men den här känns också lite annorlunda, kanske just för dess råhet. Det är konstigt att man kan uppleva hemska saker som bra och spännande.
Nu måste jag helt enkelt plocka upp Offer utan ansikte också när jag får tillfället.

3 anledningar till varför Den nionde graven är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Hela tiden matas jag med olika trådar som många gånger inte verkar ha någonting gemensamt. Samtidigt kan jag ana en större bild och funderar många gånger över när poliserna ska komma fram till samma slutsats. Trots det kan jag inte riktigt lista ut vem mördaren/mördarna är, för de kommer aldrig riktigt in i mitt synfält.

2. Spänningen är hela tiden närvarande och när jag väl är ordentligt inne i historien har jag svårt att släppa boken ifrån mig. Ligger vaken en aning för länge på nätterna bara för att få läsa vidare i boken.

3. Utan att spoila så tror jag att jag gillar slutet. Jag har velat lite fram och tillbaka över vad jag egentligen tycker, men ärligt talat så lutar jag mot att jag gillar det väldigt mycket.

Den nionde graven får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2016-01-24

En smakebit på søndag: Ruin and Rising


Idag bjuder jag på en liten smakbit ur ytterligare en fantasybok. Nu har jag kommit till sista delen i Grisha Triologin och boken heter Ruin and Rising av Leigh Bardugo. Smakbiten är precis från början av boken.

The monster's name was Izumrud, the great worm, and there were those who claimed he had made the tunnels that ran beneath Ravka. Sick with appetit, he ate up silt and gravel, burrowing deeper and deeper into earth, searching for something to satisfy his hunger, until he'd gone too far and lost himself in the dark.
It was just a story, but in the White Catherdral, people were careful not to stray too far from the passages that curle around the main caverns.

Fler smakbitar hittas som vanligt hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2016-01-23

Vad man kan tänkas köpa

Inom en inte allt för avlägsen framtid så ska jag och maken åka till USA. Kommer inte nämna när, men jag börjar lite smått få resfeber i alla fall. Syftet med resan är inte USA egentligen utan en västindienkryssning som jag tror att jag har nämnt tidigare. Men några dagar i staterna har vi i alla fall. Och då måste man ju uppsöka en bokhandel. Det bara är så och så får maken gnälla hur mycket han vill.
Nu ska jag inte handla massor av böcker - man får ju tänka på vikten, men någon bok lär det bli och här är några av dem jag är väldigt sugen på.

Magnus Chase and the Gods of Asgard, Book One: The Sword of SummerThe Eyre AffairSix of Crows
Crown of MidnightWho's That Girl?Newt's Emerald


Eldtronen av Rick RiordanSadie och Carter Kane har återigen hamnat i hetluften. Det verkar nämligen som om kaosormen Apep är på väg att vakna och med honom ödeläggelsen av hela världen. Den enda som någon gång har kunnat hålla kaos i schack var solguden Ra. Men det var länge sedan han pensionerade sig och nu för tiden (vart han nu kan finnas) sägs han bara vara en dement gammal gud. Sadie och Carter måste hitta Ra och göra allt för att rädda världen. Till sin hjälp har de som vanlig en hel del gudar samt en del andra nya vänner.

Eldtronen

Jag älskar ju allt som har med mytologi att göra. Sen älskar jag allt som Rick Riordan har hitta på. Och så älskar jag spännande äventyrsberättelser. Så med andra ord så älskar jag Eldtronen också. Jag tycker att den här boken som är andra delen i Kanekrönikan är bättre än den första (Den röda pyramiden heter första boken) men dock inte fullt lika bra som böckerna om Percy Jackson och hans vänner.
Egypten är ju ett land som har fascinerad mig länge så det är väldigt roligt att läsa om de egyptiska gudarna och den egyptiska historien (även om det inte ligger så mycket fokus just på det sistnämnda).
Som vanligt med Riordans böcker så blir det hysteriskt på många sätt och vis. Jag tror aldrig att jag har stött på en författare som lyckas så pass mycket med att hitta på de mest makalöst konstiga saker. Och jag får skratta vilket alltid är ett plus när jag läser en bok.

3 anledningar till varför Eldtronen är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Bes är dvärgguden. Han är också barnens beskyddare i den här boken. Som dvärggud var man tydligen ganska så respekterad i Egypten. Dessutom har han verkligen en väldig användbar superkraft (om man kan kalla gudars förmågor för superkrafter). Han är nämligen så vansinnigt ful så man blir rädd... Men jag gillar honom mest för att han får mig att skratta.

2. Fantasi är något väldigt bra... Det är helt klart det bästa....

3. Jag gillar det sätt som Riordan har valt att berätta boken. Den berättas nämligen som en uppläsning. Författaren har fått ett band skickat till sig på något sätt och han skriver helt enkelt ner vad Sadie och Carter berättar på den här inspelningen. Orginellt och bra tycker jag. Dock märker jag inte jättestor skillnad mellan berättarrösterna.

Eldtronen får  3+/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus & Cdon.

2016-01-22

Läsa i helgen

Nu ska vi se vad jag har för planer i helgen. Vet inte huruvida de kommer att införlivas, eller ens hur mycket jag kommer att ha tid att läsa. Mest ska det shoppas i helgen, så läsningen får nog stå tillbaka lite.

Här är några alternativ i alla fall:

Bokmagi

In the Morlimi forest north of her home Tanwen Umadon watch in wonder as she again can conjure fire in her hand and isn´t burned by it.:
Our Ends Are Beginnings (Showcasing 50 Creative Photo-Manipulations on CrispMe):
by Saatchi & Saatchi for the Schusev State Museum of Architecture in Russia:
Sanctuary by rashomike.deviantart.com on @deviantART. I think Lavi, the kid, and Quinn/whatever her name is stay here for a little while:
Tuomas Korpi. Another idea for Kiley's guardian.:
Giant phosphorescent mushrooms in underground cavern city, art by JamesCombridge:
#emilykinney - "If any doubt remained that the strange structure was a portal, it vanished as soon as the mist melted away. Fynn, simultaneously fighting off cardiac arrest and blinking profusely, couldn't move (aside from the afore mentioned blinking). His jaw was slack, his arm frozen in the air, his hand still coiled firmly around the pulley, and all he could do was gape.":
And in this ethereal kingdom, hidden deep within the shadows of the forest, where no mere earthly soul was ever permitted to enter, begins the story of Orestes the Powerful. He hadn't always been the powerful, in fact he started out as rather the opposite, you see... ( ok I'm off to write the rest of the story in my journal, but only thanks to this picture...):
Awesome Concept Art by Mateusz Ozminski:
Enchanting waterfall castle.: