2017-07-31

Planer för augusti

Nu har det blivit dags att planera läsningen för augusti månad. Den här månaden tänkte jag göra lite annorlunda mot vad jag brukar göra då det inte riktigt känns om om de månadsplaneringarna är helt relevanta för hela månaden. Förra månaden planerade jag att läsa 8 böcker. Sju av de böckerna är lästa och blev så ganska så tidigt i månaden. Men jag har som ni kanske förstått den här månaden läst betydligt fler böcker och jag har haft åtminstone ytterligare två läsplaneringar förutom dem jag har inför varje helg. Har funderat om jag skulle ha en lite mindre planering per vecka eller planera 6 titlar och göra en ny lista när de böckerna är avklarade. Jag tänker börja med det senaste alternativet för att testa hur det kommer gå.

Jag tänkte mig också att jag skulle försöka göra en planering för vad jag vill uppnå med bloggen varje månad. Det kan vara allt från att delta i olika utmanaingar, ändra om något eller vara bättre på att skriva recensioner. Jag provar mig fram ett tag så får vi se hur det går.

Först tar vi i alla fall och kolla på de första 7 titlarna jag tänker läsa under augusti.

Bildresultat för From Notting hill to new yorkBildresultat för vindens skuggaBildresultat för de öde fältenBildresultat för sekten som återuppstodBildresultat för gurun i pomonadalenBildresultat för down under johan ehnBildresultat för mörkögda augustinatt

Mål för bloggen och min läsning:
  • Se till att jag läser minst en bok på engelska så jag inte tappar den läsningen.
  • Försöka att inte läsa mer än 15 böcker utan istället ta mig tid att skriva om det jag läser.
  • Fundera kring om jag vill ända min design.
  • Minst en recension per vecka. 
  • Komma igång med Barnbokstorsdag igen.
  • Försöka blogga om något litet varje dag.
  • Förhandsskriv inlägg så det finns något att publicera då tiden eller inspirationen tryter.

2017-07-30

Nytt i hyllan: juli

Den här månaden inbillar jag mig i alla fall att det inte har kommit hem så många nya böcker till mig. Men man kan ju aldrig veta helt säkert så jag tycker vi kollar tillsammans.

Bildresultat för grejen med substantivBildresultat för stöld james pattersonBildresultat för stöld james pattersonBildresultat för gurun i pomonadalenBildresultat för ratqueens vol 1Bildresultat för ratqueens vol 2Bildresultat för du känner mig så väl

Okej, sju titlar var kanske inte så lite i alla fall. Men till tröst så har jag inte köpt en enda av böckerna och jag har dessutom läst alla utom Gurun i Pomonadalen (som mamma för övrig köpte till mig för 29 kronor, för en inbunden) coh Rättegången. Dessa båda tänker jag försöka se till att läsa i augusti. På det stora hela har jag nog minskat antalet oläsa böcker här hemma ganska så ordentligt. Håll bara ögonen öppna efter min sammanfattning av juli nästa vecka så ska ni få se.

2017-07-29

Intressanta titlar som ges ut i augusti

Det var hur länge sedan som helst sedan jag gjorde ett liknande inlägg.  Men nu när det är höst så kommer det ju som vanligt ut massor av nya spännande titlar och jag har faktiskt haft lite tid till att kolla upp vad som kan verka intressant. Så här kommer en liten lista på böcker som jag gärna läser. Däremot kommer jag inte skriva något om böckerna utan däremot länka dem till antingen förlagets hemsida eller till någon av internetbokhandlarna.

Omslagsbild: Saker ingen serSaker ingen ser av Anna Ahlund

Läste hennes förra bok Du, bara under juli månad och den var så pass bra så jag vill gärna läsa något mer av författaren. Saker ingen ser kommer ut den 17 augusti.
Förlag Rabén och Sjögren


Vi mot erVi mot er av Fredrik Backman

Backmans nya bok, Vi mot er är förmodligen årets mest efterlängtade bok för mig. Det finns helt enkelt ingen som skriver som Backman. Bokens recensionsdatum är 21 augusti.
Förlag: ForumCoffin RoadCoffin Road av Peter May

Jag har tidigare inte läst något av Peter May men för varje bok han ger ut så blir jag lite mera nyfiken. Så nu tänkte jag att är Coffin Road kommer ut skulle vara dags att läsa något av författaren. Bokens recensionsdatum är 13 augusti.
Förlag: Modernista
Bildresultat för miraklet emma donoghue

Miraklet av Emma Donoghue

Allra mest tror jag att det är det otroliga omslaget som gör att den här boken lockar. Men även innehållet verkar lovande och Miraklet läser jag gärna. Boken släpps den 2 augusti - så snart med andra ord.
Förlag: Louise Bäckelin förlag

MusanMusan av Jessie Burton

Jag tyckte så mycket om The Minituarist av författarens som jag läste för en himla massa år sedan. Så nu när hon släpper Musan så vill jag givetvis läsa den också. Bokens första recensionsdatum är 26 augusti.
Förlag: Modernista


The Hate U GiveThe Hate U Give av Angie Thomas

En av de riktigt hypade böckerna under året har helt klart varit The Hate U Give och jag är så nyfiken på att läsa denna. Så nu i augusti så kommer den till Sverige med samma titel som den amerikanska utgåvan. Här kan jag tyvärr dock inte säga att det är omslaget som lockar. Det amerikanska är så mycket snyggare.
Förlag: Natur och Kultur
Detta är givetvis bara ett litet axplock av alla de spännande titlar som ges ut under augusti, men helt klart de böcker som jag är allra mest nyfiken på. Det känns ändå rätt så genomförbart med  6 titlar. Kanske, med lite tur kanske jag läser allihopa.

2017-07-28

Läsa i helgen

För tillfället är jag väldigt kluven till vad jag ska läsa. Det är inte något som direkt lockar. Men läsa ska jag ändå försöka göra och den där känslan av tveksamhet försvinner säkert när jag har kommit in ordentligt i någon bok. Här är det jag väljer mellan i helgen. Lär även tillkomma någon ljudbok, då The Colour of Magic lär ta slut under dagen. Men jag har verkligen inte en susning om vad det kommer att bli för något.

BildresultatBildresultat för the colour of magicBildresultat för from notting hill to new york

Mitt Booktube-A-Thon så här långt

Bildresultat för booktube athon

Jag bestämde mig ju för att delta i årets Booktube-A-Thon i år som vanligt. Tyvärr känns det lite oinspirerande så här långt. Visst har jag läst massor, och många av titlarna är dem jag hade med på min TBR, men det är inget som lockar så där jättemycket. Men här kommer i alla fall en liten summering av det jag läst.

Sidantal: 1449 sidor
Antal böcker lästa: 6
Antal uppdrag avklarade: 4

Böcker lästa:
Bildresultat för rat queens vol 2Bildresultat för det lilla bageriet på strandpromenadenBildresultat för stöld james pattersonBildresultat för barnbrudenBildresultat för katitziBildresultat för det här är hjärtat

Böcker påbörjade:
Bildresultat för down under johan ehnBildresultat för from notting hill to new yorkBildresultat för vända hemBildresultat för the colour of magic

2017-07-27

Bibliotekshaul

Jag skrev ju igår att jag skulle försöka ta mig till biblioteket då jag ville ha något annat att läsa. Det visade sig att jag hade tittat fel på tiderna och därför var vår lilla filial stängd. Så istället fick jag helt enkelt smita inom stadsbiblioteket idag när jag var inne i stan och klippte mig. Och givetvis kom jag hem med några böcker.

Vindens skugga18705632338566212546077825207738

Bodil Malmstens lilla diktsamling har jag redan hunnit läsa, men kommer förmodligen läsa en gång till innan den ska lämnas tillbaka. Annars så ska jag ta och börja med Vända hem då det bara var en veckas lån på den. De övriga tar jag allt eftersom hoppas jag.

Barnbokstorsdag: Du. Dikter för nyfödingar av Stina WirsénIbland hittar man böcker som talar direkt till hjärtat. Det här är en sådan bok. Kanske är det för att jag befinner mig i det där stadiet med ett litet barn hemma, att jag nyligen gått igenom det där med förlossning och väntandet på att det lilla livet ska komma. Eller så är det helt enkelt så sagolikt vackert målat och skrivet så det inte går annat än att älska det.
Du. Dikter för nyfödingar
Boken är precis vad titeln säger. Små korta texter och dikter till Stina Wirséns fantastiska illustrationer, som beskriver moderskapet när det är nytt. Från det att barnet befinner sig i magen och tills det har vuxit upp. Det beskriver den där oförklarliga kärleken man känner.Jag har lånat boken på biblioteket, men jag kan lova att förr eller senare dyker den här boken upp i ett paket i min brevlåda. Det blir inte idag och inte heller i morgon, men jag lovar den kommer. Den ska läsas högt, den ska läsas i tysthet, men framför allt så kommer den att älskas, om och om igen.

Du. Dikter för nyfödingar får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.


2017-07-26

Det börjar eka tomt i bokhyllorna

Inspiration

Okej, nu överdriver jag faktiskt ganska så mycket, men känslan finns där i alla fall. Antalet olästa böcker i mina bokhyllor ha ju som bekant minskat betydligt under året som gått och för det allra mesta känns det fantastiskt bra. Men just nu har jag lite problem med vad jag faktiskt ska ta och läsa här näst. Jag hade två böcker planerade ur bokhyllan för den här veckan, Down Under av Johan Ehn och From Notting Hill to New York... Actually av Ali McNamara, men ingen av dem lockar för tillfället. Den första för att jag under den senaste veckan läst två böcker på samma tema och det helt enkelt kan bli för mycket av det goda, och den andra för att jag helt enkelt är för lat för att läsa på engelska. Känner att jag har tappat det lite under det senaste året. Men så skulle jag leta efter något annat i bokhyllorna och hittar inget som lockar där heller. Ljudböcker däremot har jag en hel drös av som lockar, men jag vill samtidigt sitta ner och läsa fysiska böcker. Så det är väl tur att jag skulle till biblioteket och lämna tillbaka lite böcker senare idag. Tills dess får jag väl helt enkelt lyssna på ljudbok. Det lilla bageriet på Strandpromenaden av Jenny Colgan har i alla fall börjat väldigt bra.

Några snabba

Jag är så vansinnigt långt efter i recensionsskrivandet så nu får jag skriva några snabba recensioner.

Stenhuggarens dotter av Ewa Klingberg
Detta är sjunde delen i serien Släktet
Sissela och hennes far ger sig av mot Stockholm för att hjälpa till med utsmyckningen av kyrkor. Under vägen dit förlorar dock Sissela sin far så väl i Stockholm får hon hittar nya vägar att försörja sig. Tillslut hamnar hon i kungen och drottningens sällskap. Men hovet är en farlig plats att befinna sig under den här tiden. Bröder slåss mot bröder i kampen om tronen.

Jag gillar vad jag läser. Det är som vanligt spännande att läsa om Sveriges kamp mot det rike vi befinner oss idag. Jag gillar Sissela som karaktär samtidigt som det ibland kanske inte känns jättetrovärdigt för Sissela har tur och får verkligen vara den hon vill i ett Sverige som inte är så snälla mot sina kvinnor. Men på det stora hela en bra och intressant bok.

Boken får 3/5 i betyg.
Tack Historiska media för recensionsexemplaret.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

Falkens döttrar av Elvira Birgitta Holm
Detta är åttonde delen i serien Släktet
Ingrid och Ylva är tvillingar och döttrar till Sissela. Men de båda flickorna är så olika man kan vara. Ingrid är tryggt gift och lever ett lugnt och någorlunda stillsamt liv på gården. Ylva däremot är ett yrväder, går gärna runt i manskläder, vill inte gifta sig med sin trolovade och flyr därför från hembyn.

I den här boken är det mycket som händer och då framför allt kring Ylva. Ingrid som karaktär är inte jättespännande att läsa om, men Ylva sticker ut och är intressant. Kanske för att hon faktiskt är ganska så manlig i sin utstrålning och inte bara i det faktum att hon helst går i manskläder. Nej hon är egoistisk, hård och ganska så känslokall men på ett bra sätt. Jag gillar vad jag läser och sidorna flyger förbi snabbt. En relativt trovärdig bok som speglar en intressant tid i Sveriges historia.

Boken får 3+/5 i betyg av mig.
Tack Historiska media för recensionsexemplaret.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

En väktares bekännelserEn väktares bekännelser av Elin Säfström.
Tilda är en av två väktar i Stockholm. När man är väktare måste man se till så att troll, älvor och andra varelser sköter sig och inte exponerar sig för människorna. Men så när hon för tillfället väktar själv i staden, eftersom hennes mormor som är den andra väktaren tvingats åka till norrland så börjar det hända mystiska saker i staden. Barn och unga pojkar börjar försvinna och Tilda vet inte riktigt vad hon ska göra för att lösa problemen.

Den här boken tror jag banne mig är skriven just för mig. Det är som om författaren har tittat in i mitt huvud (framför allt när jag befinner mig på jobbet) och förstått vad jag vill läsa om och om mina tankar kring vad väsen är för något. Skulle författaren kunna tänka sig att börja jobba på samma förskola som jag så hade vi haft hur kul som helst med att lära barnen om svenska väsen.
Men skämt å sido så verkligen älskar jag den här boken. Den är väl ballanserad i hur mycket den bjuder på för att det ska vara precis lagom spännande och roligt på samma gång. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa nästa del.

Boken får 5/5 i betyg av mig.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

Etthundra mil av Jojo Moyes
Jess liv är inte precis perfekt. Sedan hennes man stack så räcker inte pengarna till hur mycket hon än jobbar. Dessutom är det inte lätt med en tonåring där hemma som inte passar in och som ständigt blir retad och ett annat barn som lever i sin egen värld av matematik. Men så dyker chansen upp att dottern får delta i en olympiad i matematik. Problemet är att de då måste ta sig ända till Skottland. Genom en slump så blir hennes arbetsgivare Ed den som får skjutsa familjen etthudra mil genom Storbrittanien, på små slingrande vägar. Här lär de känna varandra.

En het okej bok av Jojo Moyes. Ännu har jag inte läst något av henne som närmar sig Livet efter dig, men den här kommer nog trots allt på andra plats. Jag gillar den lättsamma tonen i boken och trots att livet är svårt för Jess så försöker hon alltid se det från den ljusa sidan. Visst är boken förutsägbar, men ibland behöver man en förutsägbar bok och jag hade inte plockat upp den om jag inte vetat vad jag skulle få. Så helt okej läsning för min del.

Boken får 4/5 i betyg av mig.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

2017-07-24

Sekten på Dimön av Mariette LindsteinSofia får ett erbjundande att komma till ön Dimön och starta upp ett bibliotek på herrgården där. På herrgården drivs en anläggning som heter ViaTerra och vars grundare är Franz Oswald. Läran de jobbar efter går ut på att hitta tillbaka till sitt ursprung utifrån ett antal teser och till en början finner Sofia det väldigt intressant och lärorikt.
Sakta men säkert försämras dock alla villkoren för personalen i ViaTerra. Oswald är lynnig, manipulativ och diktatorisk och personalen blir mer eller mindre till slavar under hans vilja. 

Sekten på Dimön

Det är otäckt hur en karismatisk person kan manipulera vuxna människors tyckande och tänkande till i stort sett ingenting, att de kan se det som naturligt att de tvingas leva instängda innanför taggtråd och murar, jobba i stort sett dygnet runt och samtidigt hjärntvättas till att vara misstänksamma mot varandra, ta på sig skulden för att det ha regnat in eller andra saker som denna otäcka karraktär Franz lyckas med. Sekter överhuvudtaget är såhär när man tittar på det utifrån helt j*vla obegripliga, men uppenbarligen kan det ju hända precis vem som helst.
Boken beskriver hela upplevelsen på ett väldigt bra och spännande sätt. Ibland är jag tvungen att pausa för det är verkligen otäck läsning, kanske framför allt för att jag vet att det ligger sanning bakom de fiktiva orden. Att följa Sofias resa ner i förtvivlan och hennes sympati för Franz som får göra allt slitgöra till hennes "uppvaknande" och resa för att frigöra sig är spännande. Däremot kanske jag upplever övriga karaktärer som ganska så platta, men å andra sidan, man blir kanske inte mångdimensionell när man befinner sig mitt i en sekt. Bitvis blir berättelsen också lite långdragen, men på det stora hela tycker jag väldigt mycket om läsningen. Nu ska jag se till att läsa vidare i serien. Två böcker kvar...

Sekten på Dimön får 4+/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

2017-07-23

Frågor jag fått om förintelsen av Heidi FriedHeidi Fried var bara tonåring då hon under slutet av Andra världskriget hamnade i koncentrationsläger. Hon spenderade ett år av sitt liv i fångenskap under de mest avskyvärda förhållanden man kan tänka sig, men kom ut därifrån med livet i behåll och har sedan 80-talet åkt land och rike runt och föreläst om vad som verkligen hände och om varför kunskap är så viktig för att det inte ska få hända igen.

Bildresultat för frågor jag fått om förintelsen

Jag hittade boken på biblioteket och bestämde med en gång att jag ville läsa den. Det är precis som titeln säger ett gäng frågor som hon har fått när hon föreläst och hon går sakligt igenom dem alla. Enligt min mening är den här boken fenomenal. Inte för att man inte har hört historierna innan, och inte för att jag på något sätt gråter ögonen ur mig. Det här är ingen ny kunskap. Jag har läst och både skönlitterära och fackböcker på ämnet tidigare. Det som istället gör den så bra är just den där sakligheter. Det är fakta rakt på utan att hon framställer sig som det offer som hon på alla sätt är. Hon ser på händelserna med klara ögon och vill verkligen visa att vi kan ta lärdom av det som hände så att det inte ska få hända igen. Och just det att hon är konkret i sina förlag på lärdom gör att jag tar boken på riktigt stort allvar. Här har vi helt klart en dam som vet precis vad hon pratar om. Hon har inte bara egna erfarenheter, hon är påläst. Och vad de anledningarna så är den här boken fenomenal.

Boken får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.