2014-06-30

Fiskelycka eller läslycka

Kan man hitta mycket bättre läsplats. Maken o hans bror fiskar medans jag sitter på solvarma klippor o läser. Livsnjutare!!!

Läst i juni

Elsa Beskow Illustration- "Fairy of Midsummer" from 'The Flower's Festival' (Swedish author & illustrator ca. 1874-1953)

Juni månad har, om ni ursäktar uttrycket, gått så j*vla fort så jag vet inte vad. Det känns som igår som månaden började med vackert väder och badmöjligheter. Detta har i och för sig hunnit ändras allt eftersom månaden har gott och den typiskt svenska sommaren har tagit över.
Läsmässigt har det varit en helt okej månad tillslut där jag kanske inte hunnit med de 10 böcker som jag hade som mål, men likväl läst 10 titlar (novell och sagosamling inräknade). Klassen på litteraturen har också varit väldigt bra.

Dessa böcker har jag läst:

Många riktigt bra men månadens bästa måste vara Nordiska väsen och Barfotadrottningen som båda var fantastiska på sitt sätt. Ett plus i kanten till mig själv denna månaden som faktiskt har viddat min läsning geografiskt något med både en spansk och en fransk författare. Klapp på axeln!

Tematrio: USA

Med tanke på att fjärde juli närmar sig med stormsteg så vill Lyran i denna veckas tematrio att vi berättar om tre amerikanska favoriter.

Oj, vad svårt det blev. Hade det varit tre amerikanska favoritförfattare hade jag kunnat rabbla en lång lista, men av någon anledning har jag svårt att komma på tre enskilda böcker som har gjort intryck på mig och verkligen bitit sig fast. Tyvärr är amerikansk litteratur för mig mer lättsmält underhållning, mycket deckare som jag läser och sen kanske inte kommer ihåg så mycket av. Men ett försök ska jag ge det i alla fall.

1. Jag måste nog helt enkelt ha med Klienten av John Grisham på den här listan. Boken har mer än  20 år på nacken och även om den är riktigt bra så kanske det ändå inte är  det bästa jag har läst. Anledningen till att jag kommer ihåg den är för att den var den första vuxenboken jag läste och dessutom älskade jag den. Det var en helt ny värld av litteratur som öppnade sig för mig med denna boken och därför kommer den alltid ha en plats i mitt hjärta. Funderar ibland om jag ska läsa om den, men det kan ju sabba upplevelsen.

2. En annan stor amerikans berättelse jag läst måste nog bli Borta med vinden av Margaret Mitchell. Jag var nog inte mycket mer än 18-20 år när jag läste den men oj vad jag levde mig in i historien. Denna boken är en av anledningarna till att jag älskar historiska romaner.

3. Niceville eller The Help av Kathryn Stockett är boken om de svartas rättigheter i en småstad i södern på 60-talet. Mycket gripande och bra bok som berör på alla de rätta sätten.

Se jag kunde plocka ihop tre favoriter i alla fall, om jag bara fick tänka efter lite. Förstå mig heller inte fel, det finns otroligt många bra amerikanska böcker och författare - det är förmodligen det land jag läser mest böcker ifrån.

2014-06-29

I bokspegeln #2

Jag tänkte att jag varje söndag ska försöka att sammanfatta veckan som varit lite, att se hur det har gott med läsning, bloggning, bokköpande och mycket annat som kan vara förknippat med bloggen.

Detta har varit en väldigt avslappnad bokvecka. Maken var iväg till och med torsdag så jag trodde att jag skulle få massor läst. Så blev dock inte riktigt fallet, mest för att jag hamnade en himla massa framför bloggen. Jag har bland annat skrivit lite om vad jag ska läsa i sommar i tematrion, visat lite på olika vackra omslag i Top Ten Tuesday och givetvis deltagit i sista bokbloggsjerkan innan sommaren. Hoppade också på att delta i en läsbingo i sommar - hittills har jag lyckats kryssa av 3 rutor.

Recensionsmässigt denna veckan har det enbart dykt upp en recension och det var Nordiska väsen. Vilken fantastisk bok. Men jag lovar - fler recensioner är på g med tanke på att jag i helgen i nuläget läst ut två böcker och har bara några få sidor kvar i den tredje. Så recension på Barfotadrottningen, Längta och Dealing with dragons lär dyka upp nästa vecka.

Lite böcker har också hittat hem till mig, men långt ifrån lika många som förra veckan. Ett recensionsexemplar har det blivit - Minns mig som en ängel av Kristina Appelqvist - en bok som jag tänkt läsa som förberedelse inför bokmässan. På tal om bokmässan har jag givetvis skrivit lite om det här och här.
Två böcker blev också köpta på olika loppisar på min efterlängtade runda i går. Del 10 och 16 av Sagan om isfolket av Margit Sandemo. Har ännu inte läst någon bok i serien men tänkte att jag skulle försöka samla på mig böckerna för att sedan läsa dem. Många verkar gilla så det kan jag tänka mig att jag gör också.

minnsmigsomenangel_omslag_slutversion

Tack för denna veckan - nästa vecka är sista jobbarveckan och jag längtar efter ledighet och lästid...

Fototriss: Dörrar

Dags för det trevliga inslaget fototriss igen. Tyckte det var så roligt så tänker definitivt fortsätta vara med på detta. Denna veckas tema var dörrar.

Var igår hemma hos mamma och pappa en runda. Deras hus är från 1904 och har en mängd med trevliga gamla uthus på trädgården. Därav en mängd gamla vackra dörrar. Ska erkänna att jag hade kunnat göra en jättelång fotoserie på detta temat. Men tre skulle det vara och här kommer tre. Tilläggas bör väl att jag med dessa foton lekt med ett nytt fotoprogram jag har i mobilen. Mobilkameran duger också alldeles utmärkt att ta bilder med - förutom i skymning vilket jag givetvis lyckades med.

Ett gammalt växthus(fd blomsterhandel) på gatan där jag är uppvuxen. Det enda som i stort sett finns kvar är dörren. Sen finns det en massa ogräs och en hel det rör.


Mammas och pappas uthus. Dörrarna står vackert på rad. Egentligen är dörren längst bort den vackraste, med spegelfönster i. Det tänkte jag ju givetvis på först i efterhand.


Ett dörrvred som är så vackert i sin enkelhet.

Läs mer om vad fototriss går ut på här.

En smakebit på søndag: Dealing with dragons


Så var det söndag igen och det betyder sista dagen i juni, sista dagen i vecka 6 vilket i sin  tur betyder - enbart en jobbarvecka kvar. Åh vad jag längtar efter semester.
Men nu ska vi inte gå allting i förväg - det var söndag och då ska det givetvis bli en liten smakbit från någon av alla de böcker jag läser för tillfället.
Vill ni läsa mer smakbitar så rekommenderar jag er att gå in och kolla på Flukten fra virkeligheten.

Dealing with dragons är första boken i Enchanted forest Chronicles och den är skriven av Patricia Wrede. Boken handlar om Cimorene - en prinsessa som vägrar vara en prinsessa. Varför får inte prinsessor lära sig svärdsfäktning eller filosofi, eller magi. Det förstår inte Cimorene. När det sedan bestäms att hon som alla andra prinsessor ska gifta sig med en prins får hon helt enkelt nog och vandrar iväg. Hon hamnar hos drakarna...

Smakbiten är tagen från sida 66 där Cimorene har en konversation med andra prinsessor som är hos drakarna.

"You must have missunderstood," Keredwel said severely. No one volunteers to be a dragon's princess. It isn't done."
"Actually, Alianora's quite right," Cimorene said as she set the teacups in front of her visitors. "I did volunteer." She smiled sweetly at the thunderstruck expressions on the faces of the first two princesses. "I got tired of embroidery and etiquette."

2014-06-28

Just nu läser jag...

...eller ska i alla fall precis plocka upp!

Lördagsmorgon

För en gångs skull satt jag uppe riktigt länge i går kväll och läste. Förr kunde jag ligga halva nätterna och läsa men det orkar jag aldrig längre. Men igår blev det i alla fall så och Barfotaflickan av  Ildefonso Falcones fick jag utläst. Lovar recension snart och lovar att det blir en positiv sådan. 
Mer läsa idag lär det bli för det är inte direkt uteväder här hemma. Men först ska jag åka på loppis. Det var på tok för länge sedan nu och ser fram emot att få fynda lite.

But luxury has never appealed to me. I like simple things, books, being alone, or with somebody who understands. ~Daphne du Maurier, "The Lover"

2014-06-27

Nuläget!

Skickat iväg maken på trevligheter. Häller därför upp mig själv ett glas rosé och öppnar en bok. Lite trevligt måste ju jag också ha... Trevlig helg alla!

A glass of wine....

Bokbloggsjerka 27-30 juni

jerka11Sista jerkan innan sommaruppehåll bjuder Annika på idag och hon kom med en enligt henne enkel fråga.

Vilket är ditt litterära land? 

Jag vet inte riktigt om jag håller med för det finns ju så många. Men får jag bara välja ett så är det förmodligen Irland som dyker upp i mitt huvud. Jag älskar de miljöer som beskrivs helt enkelt och vill väldigt gärna åka dit. Saken blir ju inte bättre av att maken är precis hemkommen därifrån. Dessutom gillar jag de författare jag läst från Irland även om det kanske inte är så många. Kommer i alla fall på Marian Keyes. I hennes böcker är det kanske inte miljöbeskrivningarna dock som är i fokus.

Nu är det ju så att listan hade kunnat göras mycket längre så jag måste bara stolpa upp några. Observera, det är mer platser i vissa länder, mer än vad det är hela landet.

  • England
  • Skottland
  • Norra Sverige (fjälltrakten)
  • Amerikanska södern (runt Mississippi, Tennessee typ)
  • Italien



2014-06-26

Bokmässan #3

Med tanke på den recension som kom tidigare i dag som handlar om väsen och oknytt så kan jag inte låta bli att ännu mera lockas av två seminarier som ska gå av stapeln på bokmässan.

Båda seminarierna är på lördagen 27 september.

12.00-12.20 Morwhayles egen magiska skola tar form
Det är författaren och illustratören Peter Bergting som ritar och berättar om sitt fantasyäventyr för barn 9-12 år. Det utlovas också att man ska få lära sig det bästa sättet att rita drakar.
Jag har inte läst serien om Morwhayles men är lite smått sugen. Kanske är det dags att ta tag i det innan bokmässan. Vadå 9-12 år liksom. 29 år funkar säkert också utmärkt.

9789155260477_200_trolldomsakademien-eldhaxan9155257186

16.30-16.50 All världens monster och vidunder samlade i illustrerat lexikon
Kristofer Gustafsson berättar om monster och vidunder som finns med i hans lexikon. Lär känna bekanta och obekanta fantasifoster...
Här hoppas jag på massor information och fina bilder. Inte heller denna bok finns i min ägo men jag kan lova att jag är väldigt sugen på att bekanta mig med denna.

Nordiska väsen av Johan Egerkrans



Visste du att gårdstomtar ofta bor ensamma medans vättarna är flera i samma familj. Visste du att trollen på många sätt är lika oss människor i både utseende och hur de för sig. Visste du att det finns varelser som heter Kyrkogårdsgrimm och Askefora. En sak har de i alla fall gemensamt alla dessa oknytt och monster. De tillhör de nordiska väsen som finns i våra skogar och marker, i våra gårdar och kyrkor.

Nordiska väsen (inbunden)

Det här är helt enkelt boken med stort B. Helt fantastisk på alla sätt och vis. Det är inte bara den snyggaste bok jag har sett i hela mitt liv utan även innehållet håller väldigt stor klass. Jag tänkte i mitt stilla sinne att jag ska ta något väsen då och då. Inte jäkta igenom boken. Det gick ju som det gick med den saken. På två kvällar i sängen (jag som inte ens brukar läsa i sängen), ungefär  timmars läsning så var boken slut. Och jag som redan innan har arbetat mycket med detta och som är väldigt intresserad av oknytt blir ju inte direkt mindre intresserad. Den innehåller precis den lagom mängd fakta som jag vill ha, som jag försöker lära barnen på jobbet och som sätter igång fantasin. Min egna fantasi och kreativitet rusar på högvarv och det är nästan så att jag gråter över tanken på att jag precis ska släppa de femåringar jag har på jobbet, vi som är bästa vänner med trollen, som aktar oss noga för älvornas älvringar och som ha busiga vättar under borden som käkar upp de oliver vi tappar. Jag skulle vilja köpa boken till dem alla i present. Nej, jag ångrar mig - det borde vara varje barns rätt att äga denna bok för kunskapssökande och för att deras fantasi aldrig ska få sina.
Men om man nu är vuxen då och kanske inte ens tror på oknytt och väsen. Jo man kan definitivt ha behållning av den här boken ändå. För boken är skriven med värme och humor och kanske, kanske kan den största tvivlaren börja tro. Och om man mot förmodan inte skulle göra det så kan man i alla fall ha väldigt stor behållning av bilderna.
Jag måste faktiskt prata lite om bilderna också. Lite... för det räcker egentligen att säga fantastiska! För det är vad bilderna är. Underbara, fantastiska, vackra, ljuvliga och alla andra positiva ord man kan komma på. Som betyg för bilderna kanske det räcker med att säga att jag lätt skulle kunna betala pengar bara för bilderna och rama in dem på mina väggar. 
Det är inte några vackra bilder på det sätt som man kanske tänker sig vacker i första hand. De är snarare vackra på det sätt att de trollbinder, de är lite hemska och otäcka. Det är trots allt inga snälla väsen.

3 anledningar till varför Nordiska väsen är värd att krypa upp i fåtöljen med: 

1. Boken är viktig, den är en del av vårt kulturarv, vår historia och det är något vi måste värna och vara rädda om. Aldrig kan man lära sig för lite om historia och sagoväsen.

2.  Kreativiteten som boken sprudlar av. Jag blir glad ända in i hjärteroten av allt. Boken är så väl genomtänkt, från omslag, till font, till bilder, till hur den är upplagd som ett uppslagsverk. Allt!

3. Helt enkelt för att den finns. Det finns helt enkelt inte en anledning till varför man inte ska läsa den här boken. Den är värd de två timmar det tar att läsa den, eller 2 veckor om man lyckas hålla sig lite mer än vad jag gjorde. Dessutom finns det ingen åldersgräns för vem den passar. Från 4-104 år helt enkelt.

Nordiska väsen får 5+/5 i betyg.

Jag hoppas nu på fler böcker och bilder av Johan Egerkrans. Jag lovar att jag kommer köpa dem alla.

2014-06-25

Sommarbingo

Jag tror faktiskt att jag ska haka på Boktokigs sommarbingo. Det låter som en himla rolig idé. Sen vet man aldrig hur väl den kommer följas men jag ska ge den en chans.
Mer regler och hur det går till kan ni läsa hos Boktokig.

Så här ser sommarbingon ut:

Att vara tacksam

Det gäller att vara tacksam för de små sakerna ibland. Som att få möjlighet att sluta 1 1/2 timme tidigare. För att bensinen i gräsklipparen var slut så jag återigen inte kunde klippa gräset. För att det fanns någon kaka kvar i kakburken som jag nu kan äta.

Sen behöver vi kanske inte gå in på allt det där negativa; till exempel att jag faktiskt var 45 minuter tidigare på jobbet i morse och faktiskt förtjänat att gå hem lite tidigare. Att gräset bara måste klippas innan det mer eller mindre ser ut som en äng. Att jag faktiskt bakade kakorna i går så det var för väl att det faktiskt fanns kakor kvar och att jag egentligen inte alls behöver äta kakor.

Nåja. Idag är jag positiv och tacksam och går istället och sätter mig och läser ur Barfotadrottningen.

2014-06-24

Om omslag på en tisdag


I Top ten tuesday ska man berätta om omslag man gillar eller inte gillar. Verkar kul så jag ska se vad jag kan få ihop. The Broke ant the Bookish är det som vanligt som ansvarar för denna inläggsserie.

Gillar:
1. Tecknade omslag. Gärna då i glad färger och där det ser ut att hända saker samtidigt så de inte blir statiska.
2. Omslag med siluetter. Det är helt enkelt grymt med siluetter, framför allt om de sticker av mot någon snygg kontrasterande färg. Vitt och svart är snyggt, det kan inte hjälpas.
3. Omslag med stor text. Jag gillar ju det där med ord och tycker att de är vackra.
4. Omslag med få färger. Gärna kanske vit bakgrund och sen bara två, tre färger i samma färgskala som poppar upp.
5. Medeltida/fantasyvapen på omslaget. Jag har absolut ingen aning om varför jag gillar det men framför allt är det snyggt med svärd på omslag. Jag är konstig, jag vet...
6. Gamla lite mer grafiska omslag/vintage omslag. Jag gillar överlag omslag från 50-60 talet.
7. Läderinbundet - Ja, ja, det kanske inte är så mycket omslag över det, men snyggt är det i alla fall...


Ogillar:
8. Tjejer i snygga klänningar. Hallå...vad är det för trend liksom. Det finns ytterst få snygga omslag på detta temat.
9. Fotografier på människor över lag. Nix nej till livs levande människor på omslag. Funkar inte riktigt på mig. Jag vill uppfinna min egen karaktär. Däremot om det är taget på väldigt långt håll eller om man inte ser ansiktet så kan det fungera. Kanske.
10. Byggnader är inte riktigt min grej. Det finns ingen uppfinningsrikedom i det hela. Givetvis finns det undantag men överlag så...

Tänk att jag lyckades få ihop 10 stycken. Inte illa. Och i bilder följer nedan så får ni gissa själva vilken kategori vilket omslag passar under.





Bokmässan #2

Det kommer en hel del författare till bokmässan som jag är grymt förtjust i, men bäst tror jag ändå att jag gillar Fredrik Backman av de jag har läst om hittills. Att jag älskar En man som heter Ove och Min mormor hälsar och säger förlåt är väl ingen överraskning om man har läst min blogg lite i alla fall. Och i höst dyker ju faktiskt nästa bok upp. Britt-Marie var här verkar precis som tidigare böcker var väldigt bra och är ett måste ha i min bokhylla. 

BMVH4

Britt-Marie var här.

En roman om förälskelse, andra chanser och att sparka på det som rullar.

Britt-Marie är faktiskt inte passivt aggressiv. Det är bara det att smuts, repor och felaktigt organiserade besticklådor får henne att skrika på insidan. Hon har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat litet samhälle vid en väg där allt utom den ölstinkande pizzerian är nedlagt eller till salu. Britt-Marie avskyr fotboll, Borg har inget annat än fotbollen kvar. Det är sannerligen inte början på en underbar vänskap.
Men när byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, då bryr de sig inte om petitesser som att hon absolut inte vill ha det. När Britt-Marie dessutom blir utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarie finns det ingen återvändo.
Britt-Marie var här är en kärlekshistoria och en kärleksförklaring. Om en kvinna som väntat ett helt liv på att hennes ska börja, och om samhällen vid vägar där fotboll och pizzerior är det sista som överger människorna.


Text och bild har jag hämtat här. Fredrik skriver också på sin blogg att boken kommer säljas i förhand på bokmässan och att han kommer sitta där och klottra sitt namn i böckerna. Visst låter det bra! Så den här boken skrivs definitivt upp på inköpslistan för bokmässan och att komma till signeringen ska jag också försöka få till. 

(Om inte annat verkar det som om Fredrik ska komma till Karlskrona i november och det kan jag ju inte missa.)

Det här är ett inlägg i min uppladdning inför Bokmässan 2014.

2014-06-23

Tematrio: Sommarläsningsplaner

Oj vad länge sedan det var jag deltog i Lyrans tematrio känns det som, så nu är det definitivt dags.

Berätta om tre böcker du planerar att läsa i sommar!

Om vi börjar med att säga så här, jag har massor av böcker jag vill läsa i sommar och känner definitivt att semestern är på tok för kort. Men jag ska i alla fall begränsa mig till tre och hoppas att jag hinner med dem i sommar.

1. A Clash of Kings av George R.R Martin. Jag vill, jag vill, jag vill så väldigt gärna fortsätta med denna serien. Tyckte jättemycket om första boken och älskar serien så nu måste jag ta tag i den.

2. Göken rop av Robert Calbraith. Förhoppningarna är höga och jag längtar efter att sätta tänderna i den (inte bokstavligt). Men kanske för att förväntningarna är så höga så är jag lite rädd för att läsa den också. Tänk om jag blir besviken.

3. Sätt mig i brand av Tahereh Mafi. Sista boken i Shatter me serien som alla redan verkar ha läst, på engelska. Jag klarade av att vänta tills den kom ut på svenska men inte längre. Nu måste jag få reda på slutet.

Hoppas ni  också har många bra böcker framför er. Trevlig läsning till er alla i sådana fall. Och om ni inte har så många bra böcker att se fram emot (yeah right) så finns det ju alltid en massa trevliga inköpsställen för böcker, och en massa trevliga loppisar där man alltid kan hitta något att läsa!

Det ser svart ut

Just nu är det här en väldigt otäck dag. Jag börjar halv tio och tvingades stiga upp klockan halv sju. Jag har 15 minuters färdväg till jobbet så ni kan förstå att det är på tok för tidigt att gå upp. Anledningen då? Sotaren! De har fått för sig att det är dags att sota igen och alltså måste jag stiga upp (OBS - jag är ingen morgon människa).

Nåja, nu är jag i alla fall uppe, så det är väl bara att plocka upp närmsta bok och sätta sig och läsa. Lär väl i alla fall hinna få några sidor lästa i min påtvingade morgonpigghet...

2014-06-22

I Bokspeglen #1

Jag tänkte att jag varje söndag ska försöka att sammanfatta veckan som varit lite, att se hur det har gott med läsning, bloggning, bokköpande och mycket annat som kan vara förknippat med bloggen.

Läsningen denna veckan har väl egentligen inte varit superbra. Jag håller på med läsning av Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones och den har jag också skrivit om här. Boken är definitivt bra men jag har helt enkelt inte hunnit med att läsa så mycket. Eller - idag hade jag hunnit läsa massor men då har jag varit fullt upptagen att att sitta vid datorn istället. Kul va!

På bloggen har det dykt upp lite blandad kompott, detta trots att tidigare i veckan gjorde blogger inte alls som jag ville. Men två recensioner har jag i alla fall fått upp och så lite om Game of Thrones, en bokbloggsjerka och deltagit i en utlottning hos Boklysten. Detta är också veckan då jag provat Fototriss för första gången.

Igår bestämde jag mig också för att delta i en läs-a-lot hos Nelly och Jenny. Den går av staplen den 5 juli så jag kommer återkomma lite mer med mina mål för den och vilka böcker jag tänker läsa.

Denna veckan blev veckan då det helt plötsligt bara var 100 dagar kvar till bokmässan och det har jag börjat skriva mer om tidigare idag.

Detta är veckan då böckerna har trillat in med jämna mellanrum. För ett litet tag sedan så fick jag lite otippat lite extra pengar på bokkontot (ja jag har ett sådant) och givetvis var jag tvungen att göra en beställning med en gång. Fast det krävdes en hel del planerande och plockande för att se hur jag på bästa sätt skulle få ut det mesta och bästa av pengen. 
Denna lilla hög blev resultatet, och förhoppningsvis är det mycket spännande läsning framför mig.


Böckerna uppifrån och ner är:
  • Dealing with dragons (bok 1 ur The Enchanted forest chronicles) av Patricia C. Wrede
  • Peter Pan av J.M. Barrie
  • Falling Kingdoms av Morgan Rhodes
  • Wars of the Roses - Stormbird av Conn Iggulden
  • The Assasins Curse av Cassandra Rose Clarke
  • Stolen Songbird av Danielle L Jensen
Har också fått hem två e-böcker från Bonnierförlagen (icke färdigkorrigerade upplagor). Dessa är:
  • En enda natt av Simona Ahrensted
  • Leona - Tärningen är kastad av Jenny Rogneby
Mycket läsning att ta sig an nu. Så tack för mig, syns nästa vecka.

Fototriss: I luften

Tänkte att jag skulle ge mig på att delta i det här med fototriss. Värkar vara för roligt för att jag ska kunna låta bli, så trots att detta är en bokblogg så får ni titta på lite halvdåliga fotografier från mig.
För er som inte vet vad fototriss är för något så tipsar jag er om att gå in här och läsa på lite själva, men på det stora hela går det ut på att man varje vecka få ett uppdrag på något man ska fota och sedan lägga upp sina 3 bilder på bloggen.

Veckans tema är: I luften
Mina bilder är tagna mot himlen alla tre, men det är ju upp till var och en.


Här låg jag helt enkelt på marken och tog bild rätt upp i luften. Himlen är allt annat än blå idag....


Vår fantastiska ek som står i trädgården. Den avtecknar sig så vackert i kontur mot himlen. Ännu finare är den nästan på vintern när man enbart ser de knotiga stammarna och grenarna.


Om man står nere vid roten på ett träd och tar rätt upp i kronan blir resultatet så här. Mycket träd blev det onekligen idag.

Bokmässan #1

I skrivandet stund är det enbart 94 dagar och 17 timmar kvar tills bokmässan slår upp portarna för 2014. Och det är ju minst sagt lite speciellt för mig. Det är dags att ta min bokmässeoskuld och det är något jag har längtat efter i många år.
Nu tycker jag det börjar bli dags att ta tag i lite mer med hårdhandskarna inför uppladdningen. Lite mer inlägg här om mina tankar och funderingar kring detta, böcker jag läser som uppvärmning och framför allt mina förväntningar. Jag är inte helt på det klara med allt jag ska skriva, så det tar vi lite som det kommer.

Seminarieprogrammet är i alla fall igenom tittat nu. Och som jag skrev på bokmässans community så är det nu jag inser bokmässans storhet, hur mycket där faktiskt finns att titta på och upptäcka. Vissa dagar i början är det nästan så jag känner att jag kanske borde prata med chefen för det är ju en himla massa barnrelaterade saker jag vill lyssna på. Sponsring kanske! Sen inser jag ju också att det vore himla bra att någon lite snabbt kom på hur man kunde klona en människa. Har nog aldrig känt så stort behov att vara på flera platser samtidigt.
Är det liksom meningen att man ska hinna gå på mässgolvet samtidigt som man sitter på tre olika seminarier samtidigt.


Som ni ser på bilden är mitt seminarieprogram ganska så fullt av små färgglada lappar. Dessa lappar symboliserar alla seminarier jag kan tänka mig att gå på. Det kommer nog dock krävas flera omläsningar, tittningar och en hel del organiserande innan jag har fått ihop ett schema för alla dagarna som jag känner mig nöjd med.

Idag nöjer jag mig så här, men jag lovar det kommer mera. Och tjatig lär jag bli också för som sagt, det här ska bli jätte kul. Men får ni inte nog av mitt tjat här så är det bara att kolla lite extra på bokmässans Community, eller följ mig via twitter (@fantastiskaber), eller instagram (plu03aps) kanske. 

Så hoppas jag att vi syns på bokmässan alla.

Massor av glädjekramar en grå söndag....

En smakebit på søndag: Barfotadrottningen


Idag är en något trött söndag. Dessutom är det en väldigt tyst söndag för maken har givit sig iväg till Irland men jobbet. Allt är bara väldigt orättvist just nu - hallå jag vill också åka till Irland.
Tur då att det finns böcker jag kan trösta mig med. Tänkte därför bjuda på en lite smakbit ur boken jag läser för att kanske muntra upp er också. Som vanligt är det den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som står bakom den här trevligheten.

Veckans läsning består av Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones och den handlar om vänskap och förtryckelse. I boken får man möta Caridad som är en precis frigiven slav från Kuba som hamnar i Spanien. Utan någon uppfattning om att vara fri, om att ta hand om sig själv, och utan någon stans att ta vägen. Det slutar i alla fall med att hon hamnar hos en zigenarklan och får en vän i den unga Milagros. Samtidigt pågår en förföljelse av Zigenarna i Spanien.

Smakbiten är hämtad från sida 192-193 i boken.

BarfotadrottningenCaridad lydde och gick bort mot Triana. När hon kom förbi de gripna zigenarna på gatan drog hon ner på takten. Fanns Milagros bland dem? Soldaterna avväpnade dem och tog ifrån dem deras smycken och prydnader, samtidigt som en ny här, denna gång av skrivare, började anteckna deras namn och ägodelar.
- Vems är den här mulan? skrek en soldat som höll en mager mulåsna i grimman.
- Min, skrek någon.
- Sluta, din lögnhals! utbrast en kvinna. Den där tillhör en daglönare från Camas!
Andra skrattade.
Hur kan de skratta? tönkte aridad förundrat medan hon letade efter Milagros i gruppen.

2014-06-21

Utlottning hos Boklysten

Tidigare i år läste jag Jungfrustenen av Michael Mortimer. Jag tyckte väl sådär mycket om den men kan inte låta bli att vara lite intresserad av fortsättningen i alla fall. Nu har Boklysten en utlottning av boken Fosildrottningen som jag tänkte passa på att delta i. Delta ni också vetja men jag hoppas givetvis på vinst.... Må bäste bokbloggare vinna....

Den fantastiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp av Romain Puértolas



Pugalendhi Kushanu Pate är  fakir till yrket och kommer från en liten Indisk by där alla tror på hans lurensdrejerier och hokus pokus. Han har lyckat få byn att samla in pengar så han kan åka till Paris och köpa sig en spiksäng på IKEA. Utrustad med en falsk 100 euro-sedels, med tryck enbart på ena sidan och i sin vita turban beger hans sig ut på detta äventyr. Väl på IKEA bestämmer han sig för att han lika gärna kan sova på varuhuset. Det går inte riktigt som planerat dock utan för att inte bli upptäckt gömmer han sig i ett skåp, ett skåp som ska ut på resa.


Det här är berättelsen om en mycket osannolik resa, som har vissa likheter med Hundraåringen. Berättelsen är laddad med roliga karaktärer, inre förnyelser, och ett för mig klockrent språk. Jag gillar den här typen av böcker väldigt mycket, älskar när saker drivs till sin spets på ibland ett ganska grovt sätt. Jag drog ett exempel med IKEAs uppbyggnad i ett inlägg här, och det är så klockrent. Tänk att komma till västvärlden från en civilisation som inte är van vid automatiska dörrar, och som knappt vet vad en övervakningskamera är utan istället tror att det ligger krypskyttar uppe på skåpen och spanar på en istället. Jag gillar det definitivt.
Sen måste jag säga att den här romanen vinner på att inte vara längre än 250 sidor. Alla Pugalendhis äventyr är roliga men med för många upprepningar/oföruttsedda äventyr tror jag att jag hade tröttnat. Det finns någon form av gräns ibland och det lyckas författaren med att hålla.
Slutet är väl egentligen det enda jag inte är stormförtjust i. Jag vet inte riktigt varför men jag tror att det lite saknar en poäng eller humorn som resten av boken har. Nåja jag ska inte klaga för jag tycker mycket om boken.

3 anledningar till varför Den fantastiska berättelsen om fakiren... är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Titlen! Jag älskar verkligen titeln. Och att sedan titelns humor lever upp till resten av historien gör ju det hela ännu bättre. Det är verkligen en smått fantastisk berättelse (passar ju dessutom min blogg yppelrigt, med tanke på bloggens namn).

2. Pugalendhi som karaktär. Han känns som allt annat än charmerande. Piercingar i hela ansiktet, en allt annat än en ren turban (han har inte tagit den av sig på tio år). Trots detta verkar damerna i boken finns honom just charmerande och snygg. Lite smått vild om man så säger. Dessutom tycker jag uttrycket inte alla hästarna i hagen eller inte den  vassaste kniven i lådan passa in alldeles utmärkt på honom. Han har levt sitt liv genom att lura andra men hur han har lyckats vet jag inte riktigt. Trots alla hans fel och brister gillar jag honom. Framför allt är jag väldigt förtjust i när han får för sig att  han ska omskola sig från fakir till författare. Om det inte är mer som krävs så skulle jag nog också klara av att bli författare. Och tänk att få 100 000 euro för några sidors kladd, i förskott. Då har jag definitivt valt fel yrke.

3. Jag måste nämna språket här. Framför allt älskar jag alla små parenteser i boken som förklarar hur olika namn ska uttalsas, till exempel Pugalendhi Kushanu (uttalas Bygglände, kursa nu), kusinen Makhaoee (uttalas Mackapär) eller byn han kommer ifrån Yogoorpahi (uttals Yoghurtpaj). Dessutom kan uttalen ändras med jämna mellanrum. Den typen av humor gillar jag. Man får faktiskt driva med allt, jag älskar det.

Den Fantstiska berättelsen om Fakiren som fastnade i ett IKEAskåp får 4/5 i betyg.

Denna boken är författarens debutroman. Jag ser framemot flera.

Tack Wahlström och Widstrand för boken.

 

2014-06-20

Bokbloggsjerka 20-23 juni

jerka11Egentligen har jag inte tid att sitta framför datorn just nu. Ska baka grymt mycket kakor och pajer till midsommarfirandet som går av stapeln klockan fyra. Helst ska jag ju hinna göra mig i ordning också innan dess. Men ett kort svar på Annikas jerka ska jag väl hinna med.

Hur länge väntar du innan du påbörjar en ny bok?

Jag plockar alltid upp en ny bok direkt efter att jag läst ut en. Det kan gå någon timme och utläsanadet sker på dagtid, men jag kan inte gå och lägga mig utan ha minst en bok på g, även om jag bara läst ett par sidor ur den. Min bokångest kommer oftast om jag på kvällen läst ut en väldigt bra bok och inte vet vad jag ska läsa här näst. Då har jag väldigt svårt att krypa till kojs, i stort sett omöjligt faktiskt.
Som en lösning på det här problemet håller jag oftast på med ett par böcker samtidigt. Heja Slalomläsning!