2015-09-30

Tisdagsutmaningen: Hur skriver du?

Antique Typewriter (with lettering)

Så var det visst onsdag igen och dags att ta tag i tisdagsutmaningen hos Kulturkollo som är en väldigt intressant fråga/frågor. Det där med skrivande är kul och för det mesta mitt sätt att använda mig av min kreativitet. Så frågorna lyder:

1. Berätta något om ditt skrivande - vad skriver du (blogg, poesi, brev)? Var skriver du? När skriver du? Hur? Varför?
Jag skriver ganska så mycket skulle jag vilja säga, framför allt i perioder. Dels har jag ju bloggen som jag relativt regelbundet uppdaterar och skriver på. Jag försöker där variera olika typer av inlägg, både lite längre texter och kortare. Sen skriver jag också dagbok periodvis. Framför allt har jag funnit att det är väldigt skönt att skriva de perioder då jag kanske inte mår så där väldigt bra. Då kan jag skriva sida efter sida med inre funderingar och samtidigt som det kanske inte får mig på bättre humör är det ett sätt för mig att lätta mitt hjärta (så att säga). Jag har väldigt svårt att uttrycka mig i talat ord och väldigt svårt att öppna upp för människor (oavsett hur väl jag känner dem) så därför är det så skönt att ha den där dagboken att skriva i. För att uttrycka sig i ord är inga problem.
Även på jobbet skriver jag till och från (även om det är lite mera från där jag jobbar just nu). Det skrivs planer och planeringar, utvärderingar, dokumentationer, mål och veckobrev. Ja allt möjligt helt enkelt.
Skönlitterärt skrivande är något jag väldigt gärna vill syssla med. Ibland får jag lite inspiration och får ner ett par sidor på papper (i datorn) men tyvärr kommer jag sällan längre. För höga prestationskrav om att skriva den nästa stora boken. Lysande va och höga tankar om sig själv. (Haha)
Givetvis skriver jag listor också. Man kan skriva listor om och till allt. Listor är bäst!
Var jag skriver beror lite på vad det är jag skriver, men när jag skriver på bloggen så sitter jag givetvis vid datorn, i datorrummet. När jag skriver dagbok sitter jag för det mesta i köket och dricker te samtidigt. När jag var i Göteborg fanns det ett fint litet skrivbord som jag kunde sitta vid och det hade jag gärna haft ett här hemma.
Vad gäller tidpunkten så finns det bara rätt. När som helst på dygnet fungerar att skriva (även om jag har mest tid på kvällarna). Ofta sitter jag och skriver ett par rader till frukost om mornarna också. Det kan både vara på bloggen och i dagboken.
Nu är detta ett väldigt långt svar men måste ju erkänna att jag visst tycker om att skriva vid datorn, men att skriva på papper är oslagbart. Jag älskar att se sida efter sida fyllas med text. Dessutom finns det ju så många fina anteckningsböcker och kalendrar att skriva i. Det är också väldigt viktigt vilken penna man skriver med. Helt ska det vara någon svart filt eller gelpenna. Det blir snyggast. Tusch funkar också.

2. Dela med dig av din bästa skrivinspiration - har du en favorithandbok eller ett knep för att få igång bokstäverna?
Nix och nej, jag har ingen direkt inspriationskälla som får mitt skrivande att lossna. Oftast är det en känsla hos mig själv som startar skrivandet. Ibland blir jag väldigt inspirerad av bilder och fotografier också. Jag är också av den åsikten att en bild förstärker en text. Det kan vara en illustration i en bok eller att man sätter in en bild på sig själv i dagboken som på något sätt beskriver mig just nu.
Däremot ska jag kolla in era tips på den här frågan lite extra. För det hade nog inte varit helt fel att få lite inspiration ibland - för det där med att skriva (och då framför allt skönlitterärt) är något som jag ständigt vill utveckla. För jag mår bra av att få skriva. Så lätt är det.


Läst i september

Sweet Chestnut Fairy, Cicely Mary Barker:

Tillslut så kom då äntligen läslusten tillbaka ordentligt. Nu läser jag så att jag inte har tid med något annat vilket är lite synd (egentligen). Men det är samtidigt väldigt skönt för jag behöver verkligen den avslappning jag får genom böckerna. Förhoppningsvis kommer läsflytet att fortsätta in i oktober nu. 

13 böcker hann jag med i september och här kommer de:
  • Älskaren från huvudkontoret av Camilla Grebe
  • Trummornas dån av Diana Gabaldon
  • Ung i ghettot av David Safier
  • Ett vattentätt alibi av Agatha Christie
  • Hald bad: Det mörka ödet av Sally Green
  • Den blå pelargonen av Agatha Christie
  • Döden i floden av Agatha Christie
  • Diomedes hästar av Agatha Christie
  • Röd drottning av Victoria Aveyard
  • Athenas tecken av Rick Riordan
  • Harry Potter and the Philosopher Stone av J.K Rowling (Ljudbok)
  • Dead to the World av Charlaine Harris
  • Dead as Doornail av Charlaine Harris
Om september har varit en bra läsmånad så har den istället varit en riktigt dålig bloggmånad. Några recensioner är skrivna, några böcker kommer att bli skrivna om och vissa ska jag bara försöka skriva några ord om. 
Vilken har då varit månades bästa: förmodligen Det mörka ödet, Athenas tecken eller Dead to the World. Harris böcker är jag för övrigt helt fast i nu så jag ska se om jag kan slita mig och läsa något annat. Har ju lite på hög om man säger så.

Nytt i hyllan: September del 2

Så - då var det dags för alla de där böckerna som hittade hem till mig under Bokmässan. Och eftersom de är hur många som helst så tänker jag inte skriva så mycket om dem, utan bara visa ett litet kollage och berätta att jag vill läsa allihop helst i går. Har beslutsångest i vilken ordning jag ska läsa dem.

Gudar & monsterLockwood & Co. Den skrikande trappanKomma fram
Sista brevet från din älskadeEtthundra milSophies historiaSword Princess Amaltea. Bok 3Jag och Earl och tjejen som dörLips TouchI ljusets maktFrån och med duDet är inte jag, det är duAtt vara jagHalf bad : ondskans sonStår dig ingen återVinterfolketRötaHalf a KingTop Secret Twenty-One
KungadotternWars of the Roses: TrinityPresentask med fem noveller av Astrid Lindgren

Det var några stycken det ja. 27 stycken blev det (till mig) och jag är så väldans nöjd.

2015-09-29

Utgivningen i oktober

Oktober bjuder på så många böcker så att jag vet egentligen inte åt vilket håll jag ska kolla. Samtidigt har jag redan så mycket nya böcker här hemma så det nog är lika bra att ta det lugnt vad det gäller oktobers utgivning. Borde egentligen inte ens kolla. Sen kan jag ju meddela att en del av dessa böcker redan har hittat hem till mig så då är det ju okej liksom.

Dimensioner : första boken i Nova-triloginMidnattssolDet är något som inte stämmerDonatornClinchLevantenGuds barnGray MountainEn amerikansk förlustDrömmar, dårskap och en kär liten sakAlvernas livSkärvor av minnenGudar & monsterGastenRötaJag och Earl och tjejen som dörKomma framMaximus ringRosieeffekten

Och så givetvis en av årets stora begivenheter - en bok jag måste köpa...

Harry Potter och De vises sten

Vill be er om ursäkt för att jag inte gått in på var ifrån de olika böckerna kommer och vad de handlar om. Det var helt enkelt för många för att jag skulle orka gå igenom det. Men massor av godbitar finns där i alla fall helt klart. Och jag vill läsa dem allihop...

Nytt i hyllan: september del 1

Okej! Antalet nya böcker hemma hos mig denna månaden är helt sanslöst. De är så många så att jag inte riktigt vet när, var och hur jag ska hinna läsa dem alla. Men det kommer att gå. Jag måste bara lägga upp en plan för det hela.
Men för att få lite ordning på torpet som det så vackert heter så tänker jag dela upp detta Nytt i hyllan inlägg i två delar. Före bokmässan och bokmässan helt enkelt. Tänkte börja i rätt ordning, med dem jag fick innan och sen kommer de jag införskaffade på mässan.

Nu kör vi:

MonstrumologenRöd drottningDimensioner : första boken i Nova-trilogin

Dessa tre är recensionsexemplar från Modernista. Jag tackar så mycket för dem. Dessutom är de vansinnigt snygga att titta på.

Par i brottFem små grisar

Bookmark var så snälla och skickade dessa båda till mig. Egentligen var tanken att jag skulle få 4.50 från Paddington också men det blev något fel och istället fick jag en bok om Red Bull. Kanske inte riktigt lika spännande men så kan det bli ibland. Tack i alla fall till Bookmark.


Fortsätter på Christie-tema. Dessa fyra noveller hittade också hem till mig och jag kan meddela att de redan är lästa. Från Novellix.

Vikingablot

Forum har också varit snälla. Denna ser jag mycket fram emot att läsa.

Stenhuggarens dotter

Helt otippat låg denna boken i lådan en dag, men jag blev väldigt glad för den. Jag har läst någon bok tidigare i denna serien så det ska bli spännande att se hur Ewa Klingberg förvaltar staffetpinnen. Tack till Historiska media.

Bronsdolken. Gravens fånge

Del fyra i Bronsdolken måste ju givetvis läsas. Jag har påbörjat Gravens fånge och hoppas hinna läsa lite till i den i kväll. Tack till Semic.

Athenas tecken

Sist och definitivt störst blev Athenas tecken som jag fick av Bonnier Carlsen. Jag älskar den här boken och den här serien.

Så det var del 1 av septembers nyförvärv. Massor av trevliga rec ex. Vissa är lästa, andra inte men jag ser massor fram emot att läsa dem allihopa. Bokmässans böcker hoppas jag hinna skriva om i morgon.