2018-11-14

Hur har jag kunnat missa det här?

Jag märker att jag börjar bli lite ringrostig när det kommer till det här med att ha koll på bokutgivningar och spännande händelser i bokvärlden. Men hur jag har kunnat missa den här nyheten är för mig ett under. Att George R.R Martin har släppt en ny bok i Sagan om i och Elds värld. Det är Bookmark Förlag som ger ut Eld och Blod - historien om huset Targaryen del 1. Trots att jag hemskt gärna skulle vilja kasta mig över boken omgående så får jag nog inse mina begränsningar just nu och inse att när läsfarten är ungefär lika med noll så lär jag hålla på i flera år om jag påbörjade denna nu. För mycket kan man säga om Martin och hans värld men speciellt lättlästa böcker brukar han faktiskt inte skriva. Men på önskelistan till tomten lär boken i alla fall hamna.

2018-10-22

Arton grader minus a Stefan AhnhemEn man kör ner i Helsingborgs hamn. Först verkar det bara som det är ett fall av rattfylla men ganska så snart upptäcker rättspatologen att mannen i fråga har varit död länge, nedfryst. Det är bara det att mannen syntes på olika ställen i samhället för inte alls så länge sedan.
Efter en lugn period blir det därför dags för Fabian Risk och hans kollegor att börja rota i vad som verkligen kan ha hänt.


Jag tror på riktigt att jag skulle kunna räkna in Ahnhem bland mina absoluta favoritförfattare - i alla fall när det kommer till deckarförfattare. Oj, oj, oj vad bra det här är. Jag har nästan svårt att ta på vad det är som gör det så ruskigt bra men något är det ju uppenbarligen som gör att jag har svårt för att lägga berättelsen ifrån mig. Tempot påverkar ju helt klart för det är driv igenom berättelsen från första till sista sidan. Egentligen står nog poliskåren mest och trevar sig fram och det är mycket slumpen som gör att de överhuvudtaget börjar utreda fallet. Men trots trevande så händer det saker konstant. Och händer det inte hos polisen så händer det hos någon av alla de andra karaktärer som kanske inte är inblandade i huvudspåret men som definitivt spelar sin egen viktiga roll och som gör berättelsen mer komplex och verklig. För inte stannar världen runt omkring upp bara för att en människa hamnar i vattnet med sin bil. Det märks också tydligt i det språk Ahnhem använder att han tidigare har skrivit manus till tv och film. Det är något med bildspråket som blir så mycket tydligare och dialogerna får ta större roll vilket också gör att boken får ett högt tempo.

Mysteriet med den nedfryste mannen känns för mig som läsare egentligen ganska så solklart ifrån ett tidigt stadium. Inte vem eller varför, bara hur det hela har gått till och det gör mig inte ett smack. Det blir inte mindre spännande bara för att jag har en aning om att offren fryses ner - hallå, både titel och omslag spoilar om det. Men att försöka lista sig fram till varför det händer tillsammans med Fabian är mycket väl framlagt. Då och då dyker det upp små ledtrådar i berättelsen som gör att vi tillsammans kommer vidare, vi får upptäcka och klura tillsammans. Här är det raka motsatsen mot till exempel Poroit som i slutet av berättelsen berättar hela mordmysteriet för en och man undrar hur han kom fram till det. Här får vi som sagt klura tillsammans på ett helt annat sätt. Så bra!

Ja, jag kan nog lovorda den här boken i all oändlighet, och även hans tidigare böcker. Nu är det bara dags att se till att införskaffa Motiv X och läsa den. Jag tror absolut inte att jag kommer bli besviken.

Arton grader minus får 5/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-10-19

Falco av Mons Kallentoft och Anna KarolinaDet hela börjar med ett terrorattentat på en tunnelbanestation. Zack Herry befinner sig på plats och kan ta och tillintetgöra attentatskvinnan. Men var det en slump att Zack befann sig på platsen.
Det hela fortsätter sen med att en kollega hittas mördad på det mest fruktansvärda sätt. Kollegan var kontaktperson till en mullvad och Zack får ta över uppgiften samtidigt som han gör allt för att lösa de båda hemskheter som har hamnat på hans bord.


Som jag älskar böckerna om Zack. De fyra tidigare delarna har jag slukat med hull och hår, men det var inte utan att jag var lite nervös när jag gav mig in i denna med tanke på att Kallentoft hade en ny författarkollega till denna. Men jag hade ingen som helst anledning till att vara nervös. Det är fortsatt samma höga tempo, samma blodiga och bildliga språk som gör att precis allt blir synligt för mitt inre öga. Helt ärligt märker jag inte av någon skillnad alls.
Det känns egentligen ganska så konstigt att man tycker något så pass rått är bra, men det är precis vad det är. En total verklighetsflykt för inte hade jag "roats" av allt blod i verkliga livet. Jag trollbinds också av Zack jakt på sin egen identitet och familj samt hans egen kamp mot droger och missbruk. Just missbruket är ändå under någorlunda kontroll i den här boken och det gillar jag. För trots allt hejar jag ju på att det ska gå så bra som möjligt för Zack.

Falco får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-10-17

Inkräktare av Tana FrenchEn kvinna hittas mördad i sitt hem. Där finns inte ett spår efter mördaren men med en gång misstänks en partner då det är dukat romantisk för två och det står mat i ugnen som skulle serverats. Egentligen ska Conway och Moran precis avsluta sitt skift när mordet hamnar på deras bord. Det är ett mord de egentligen inte alls är intresserade av att lösa - ingen prestige och de är trötta efter natten, men nu är det bara att sätta igång. 

Inkräktare

Jag tror egentligen att jag har svårt att ge den här boken en helt rättvis recension för jag höll på att läsa den precis när jag upptäckte att jag var gravid och därför hamnade den lite i skymundan. Jag hade svårt att knyta an till boken och tyckte mest att Conway var en irriterande huvudkaraktär och att kapitlen var på tok för långa och med för kompakt text. Sammanlagt tog det mig 4 månader att läsa ut boken och det gör ju att omdömet blir lite vacklande.

Vad är det då som gör att jag inte riktigt fastnar i läsningen, förutom den då uppenbara lässvackan. Coway till exempel. Hon är en karaktär som jag inte på något sätt kan knyta an till. Hon är gnällig och missförstådd i allt hon tar sig för och ser krokben i allt kollegorna gör för henne. Okej, hon har kanske inte haft den lättaste starten på mordroteln men hon gör ju absolut ingenting för att få det att fungera själv. Alla andra (utom möjligen kollegan Moran) är skitstövlar och hon är offerlammet. Jag har lite svårt för sådant även om jag kan se att det är medvetet gjort av författaren. Sen kan man för all del se en utveckling hos karaktären mot slutet men det hjälper mig inte jättemycket.

Jag har också lite svårt för att hon ser konspirationsteorier i precis allt. Okej att det kanske inte lutar åt det där partnermordet som alla först tror att det är, men hur många olika tok-teorier kan man ha. Jag blir lite trött.

Och så var det som sagt det där extremt lång kapitlen. 40-50 sidor med tätskriven text som knappt har några styckeindelningar är inte ultimat när man redan befinner sig i en lässvacka. Det går trögt då alltså.

Trots allt negativt jag har att säga om boken så är det ändå mot slutet en fängslande historia. French kan det där med att knyta ihop berättelsen väldigt snyggt och mot slutet har jag svårt att slita mig från historien. Tempot ökar en aning, man börjar kunna se vartåt det ändå lutar och Conway mognar en hel del, får lite självinsikt. Så i slutänden blir det faktiskt till en riktigt bra detektivhistoria.

Inkräktare får 4-/5 i betyg.

Tack Albert Bonnier förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-10-16

Hur är läget?

Alltså, det här med att blogga går sådär. Jag har som intention att jag ska blogga och i alla fall skriva några recensioner, men så går tiden och ingenting blir skrivet (knappt läst heller för den delen). Den här gången kan jag i alla fall skylla på att internet har strulat här hemma. Jag bor med en sådan där datornörd som har tjatat hål i huvudet på mig om att vi måste skaffa fiber när möjligheten erbjuds. Så nu under tidig höst blev allt äntligen klart och internet har fungerat 10 gånger sämre än vad det gjorde innan. Kan ju i och för sig bero på att jag inte längre har någon kabel utan bara kör på Wi-fi men man tycker ändå att det borde fungera någorlunda.
Nåja, slutgnällt.

Egentligen hade jag inget vettigt att meddela mig om just nu mer än lägesuppdatering. Men nu när jag ändå befinner mig här så kan jag passa på att berätta om lördagens allra bästa. Jag och Elin var nämligen inne i stan tillsammans med min syrra och hennes två barn. Det är ju ganska så allmänt känt att barn en lördag inne i en stad brukar påpeka det faktum att det är just lördag och att det brukar finnas godisaffärer inne i staden. Så inte denna underbara 5-åring vi hade med oss. Han gick och tjatade om när vi skulle gå till biblioteket. Bokaffären dög också men biblioteket var bäst. Så givetvis traskade vi dit och botaniserade bland böckerna, läste lite högt och lekte i vårt fantastiska biblioteks läs- och lekhörn. Kan man ha en bättre lördag? Jag bara undrar?

Det var kort om läget, nu ska jag se om jag inte kan vara lite produktiv och skriva någon recension också när jag ändå sitter här. Men det får bli en överraskning för er för man vet aldrig riktigt vad som händer.

2018-09-24

3 snabba

Egentligen förtjänar dessa böcker mer än ett snabbt litet omdöme, men eftersom det har börjat bli en liten hög med böcker att recensera här bredvid mig och för att jag sällan har den rätta energin till att sätta mig vid datorn och skriva så får det helt enkelt bli ett eller ett par samlade recensionsinlägg.

Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat av Caleb Krisp
Det här är tredje och avslutande delen om den minst sagt självgoda flickan Ivy. Hon försöker här ta sig till en parallell värld där hon ska rädda sin bäst kompis Rebecca. Men det magiska halband, Klockdiamanten, som hon behöver använda sig av verkar inte riktigt fungera som den ska. 
Ivy bjuder som vanligt på en mängd knasig underhållning. Boken är riktad till den yngre läsaren men det spelar ingen roll för den passar i alla fall mig precis lika bra. Den är kvick, rolig, underhållande och lite spännande på sina håll. Hela serien rekommenderar jag varmt.
Boken får 3+/5 i betyg av mig.
Tack Modernista för läsexemplaret.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Bokhandeln pÃ¥ Riverside DriveBokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck
Charlotte befinner sig i en tuff del av livet. Hon är nybliven änka och samtidigt lämnas hon en bokhandel i arv av en moster hon knappt hört talas om. En bokhandel med stora ekonomiska svårigheter vad det visar sig. Så hon beger sig till London för att sälja bokhandeln men hamnar mitt i en samling av människor som på många sätt kanske kan hjälpa henne att läka. Sen är det dessutom något speciellt med atmosfären på Riverside Drive.
Jag hade höga förhoppningar på den här boken för antalet positiva recensioner är enormt. Så jag kastade mig med liv och lusta in i läsningen och fann att jag blev helt nöjd med min läsupplevelse. Det här är en sådan där bok som för mig ger ett litet andningslugn i en annars ganska så stressad vardag. För mig är det inte på något sätt mindblowing litteratur utan ett sätt att bara få slappna av. Boken är charmig, den innehåller mängder med referenser till böcker vilket alltid är bra, den får mig att må bra. Och ibland är det precis tillräckligt att begära av en bok.
Boken får 4/5 i betyg av mig.
Tack Louise Bäckelin förlag för läsexemplaret.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

NaondelNaondel av Maria Turtschaninoff
En mängd kvinnor från väldigt olika delar av världen tvingas samman under en lång tidsrymd i ett harem hos den grymme visiren Iskan. Detta är deras berättelse över sina livsöden och hur de i slutänden grundade Det Röda Klostret.
Den här boken har jag velat läsa sen den kom ut 2016 men ibland blir det helt enkelt inte av. Jag älskade Maresi som är första boken i serien och måste självklart läsa även denna. Och trots en lite seg start så är jag sen trollbunden av alla de berättelser de många kvinnorna berättar för mig. Berättelser om ondska, om magi om längtan efter frihet och om förlust och kärlek. Boken är så fint skriven så den går raka vägen in i hjärterötterna och vrider om. Vissa berättelser är givetvis mer berörande än andra men på det stora hela är det en vacker bok om överlevnad och om gemenskap där gemenskap inte borde finnas. Nu måste jag se till att läsa tredje delen snarast.
Boken får 4+/5 i betyg av mig.
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-09-05

Önskelistan

Det börjar bli dags för att fylla år igen. Och även om jag betvivlar att det dyker upp några hårda paket så finns det givetvis en del titlar jag väldigt gärna skulle vilja ha. Faktiskt inte jättemånga, men några.

Motiv X (Fabian Risk, #4)Den mörka ängeln (Ruth Galloway, #10)40968074

2018-09-04

Läsplaner för september

Det kan tänkas kontraproduktivt att i ett inlägg säga att det är lustläsningen som får styra mig i min läsning just nu och dagen efter komma ut med en plan för sin läsning. Men lite struktur är ändå skönt att ha och det är något speciellt med att kunna stryka från en lista. Sen är jag dessutom igång och läser 3 av 4 titlar redan så vi hade kunnat kalla inlägget för läser just nu.

Oavsett vad vi kallar min lista så är detta fyra titlar jag vill avverka i september:

 • Det är ugglor i mossen - Maria Lang
 • Triptyk - Karin Slaughter
 • Solitairen - Anna Lihammer och Ted Hesselbom
 • Sveket - Linwood Barclay
Det är ugglor i mossenTriptyk (Will Trent, #1)SolitairenSveket (Promise Falls, #1)

2018-09-03

Sammanfattning av min lässommar

I vanliga fall brukar ju jag göra en liten sammanfattning av vad jag läst i slutet av varje månad. Det har inte skett sen i slutet av maj så därför tänkte jag att det kunde passa att sammanfatta sommarens läsning istället nu när hösten är här.

Det har varit en mager lässommar som ni säker redan har förstått. Huvudet har varit fullproppat med en massa annat och energin till läsning har helt enkelt inte funnits där. Men slutligen i augusti verkar det faktiskt som det släppte en aning och det blev några riktigt bra böcker lästa. Fast vi tar och börjar från början med juni.

Lästa i juni:
 • Sommaren på luffen - Eli Åhman Owerz
 • Magnus Chase and the Ship of the Dead - Rick Riordan
 • Slutet blir döden - Agatha Christie
 • Den lilla bokhandeln runt hörnet - Jenny Colgan
 • The princess saves herself in this one - Amanda Lovelace
 • Vinprovarna - Jan Mårtensson
28254101280061201355177335274789The Princess Saves Herself in this One (Women are Some Kind of Magic, #1)Vinprovarna (Homan, #7)

Lästa i juli:
 • Long way down - Jason Reynolds
 • Den grymmaste månaden - Louise Penny
Long Way Down by Jason ReynoldsDen grymmaste månaden by Louise Penny

Lästa i augusti:
 • Mysteriet på Asthall - Jessica Fellowes
 • Yxmannen - Ray Celestin
 • Falco - Mons Kallentoft och Anna Karolina
 • Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat - Caleb Krisp
 • Bokhandeln på Riverside Drive - Frida Skybäck
 • Arton grader minus - Stefan Ahnhem
 • Inkräktare - Tana French
Mysteriet på Asthall (Mitford Murders #1)Yxmannen by Ray CelestinFalco (Herkulesserien #5)Ge mig Ivy Pockets huvud på ett fat (Ivy Pocket, #3)Bokhandeln på Riverside DriveArton grader minus (Fabian Risk, #3)Inkräktare (Dublin Murder Squad #6)

Så det blev i alla fall femton böcker på hela sommaren och det är någon titel mer än jag trodde. Sommarens bästa får nog helt klart gå till Arton grader minus. Ahnhem gör det igen och igen och igen, skriver frantastiskt spännande bladvändare. Nu bara längtar jag till Motiv X kommer och som tur väl är behöver jag ju inte vänta så länge. 
Som en liten bubblar vill jag tipsa lite extra om Long way down av Jason Reynolds. En kort men fantastisk bok som jag redan känner att jag måste läsa om för att verkligen uppfatta dess nyanser och budskap.

Jag brukar också sammanfatta mina läsmål för året i slutet av de här inläggen men jag tror faktiskt att jag lägger ner det för tillfället. För mig handlar det om lustläsning just nu och därför så är mål inget att sträva efter. Däremot kan jag konstatera att jag har uppnått mitt Goodreadsmål om 70 böcker. Det kan ju i alla fall vara värt att fira lite.


2018-08-14

Tack

Först vill jag bara på att säg tack för alla grattis och stöttande kommentarer i mitt förra inlägg. Det gör ju att jag verkligen vill fortsätta vara en del av denna fantastiska community som alla bokbloggare utgör. Tydligen triggade det även igång min läslust vilket får ses som en liten bonus. Under de senaste fem dagarna har jag hunnit avsluta fyra böcker vilket känns smått otroligt. Tre av dessa var dessutom fysiska böcker vilket är mer än vad jag läst de senaste tre månaderna. Den där högen med påbörjade böcker minskade helt plötsligt väldigt drastiskt. 

Några av de utlästa böckerna har varit recensionsexemplar så jag ska under de kommande dagarna försöka mig på att skriva små omdömen om dem och sen ska jag fortsätta att beta av böcker här hemma.

2018-07-30

Kan mina läsande dagar vara över?

Hej alla. Det var verkligen längesedan det var någon aktivitet inne på den här bloggen och man skulle väl kunna säga att det är en mängd olika faktorer som bidragit till det. Men egentligen är det nog bara livet som kom emellan.

För det första så har min läslust helt försvunnit. Inte ens ljudböcker fungerar speciellt bra för tillfället och jag vet helt ärligt inte när jag läste ut en fysisk bok senast. I april förmodligen... Att blogga om böcker när det inte finns några böcker att blogga om är helt enkelt ganska så svårt även om skrivlusten har funnits där till och från.

Att läslusten sen har försvunnit har faktiskt en ganska så enkelt förklaring och den har faktiskt att göra med det faktum att mina läsande dagar kanske faktiskt är över - i alla fall för de närmsta åren. Det är nämligen så att Elin ska bli storasyster. Och när vi ändå håller på så slår vi på stort och blir fem i familjen. Det är alltså tvillingar som den senaste tiden har sugit all energi ur kroppen på mig (de båda plus värmen vill säga). Och jag inser att det förmodligen kommer fortsätta att vara så de närmsta åren.

Nu är det så att jag för allt i världen inte vill släppa bloggen och jag hoppas och tror att någon bok då och då i alla fall kan få bli läst - åtminstone fram till januari. Hur mycket aktivitet här kommer vara är osäkert, men jag ska försöka att inte försvinna helt i all fall. Om inte annat så kanske jag kan blogga om en barnbok eller två.

Så nu vet ni i all fall anledningen till att det har blivit lite tyst och kommer att fortsätta vara det lite till och från.

Ha det bäst...

2018-06-01

Sammanfattning av maj

Under maj månad har jag inte läst ut en endaste hel fysisk bok. Några böcker har jag kombinerat läsning och lyssning av men inte en endaste hel fysisk bok. Det är helt enkelt så att den STORA tröttheten slog mig med full kraft och jag kan nog räkna kvällarna då jag varit uppe till efter 9 på en hand.
Men några riktigt bra ljudböcker har jag i alla fall hunnit med och det är jag så tacksam för. Tack och lov att ljudböcker finns när man inte orkar annat.

Lästa böcker:

 • Mischling - Affinity Konar
 • I egna händer - Cecilia Sahlström
 • 1793 - Niklas Natt och Dag
 • Patrioterna - Pascal Engman
 • Kyldygnet - Philip Birk
 • Kvinnan vid kanalen - Set Mattsson
 • Döden går på cirkus - Jan Mårtensson
 • Utvandrarna - Vilhelm Moberg
Bildresultat för mischlingBildresultat för i egna händer cecilia sahlströmBildresultat för 1793Bildresultat för patrioterna pascal engman

Bildresultat för kyldygnetBildresultat för kvinnan vid kanalenBildresultat för döden går på cirkusBildresultat för utvandrarna bok

Som sagt, många böcker som höll hög klass i den här högen. Kategorin bäst får gå till Utvandrarna. Den är en omläsning så det gills kanske inte att alla andra bra böcker får tävla mot en av mina absoluta favoritböcker. Det går liksom inte att bli mycket bättre. Men 1793 var grymt bra och även Mischling fick en 5:a i betyg. Så tre fullpoängare under månaden får anses som bra.

Sammanfattning utifrån mina läsmål:
 • Jag fortsätter trots en seg månad att hålla mig långt före i resan mot att läsa 70 böcker under året. Hittills har jag läst 57. Kanske når jag 70 innan juni är slut men jag betvivlar det utan får nog ta lite mer än ett halvår på att nå årsmålet.
 • Att avsluta eller läsa i kapp serier börjar gå lite trögare nu och bara en bok blev läst under månaden. Men det känns ändå okej och jag har hittills läst 13/17.
 • Den här månaden har jag läst om Utvandrarna. Och som jag nämnde tidigare, jag blev inte besviken, den är fortfarande bäst. 3/6 omläsningar gjorda nu.
 • I 3x3 fick Utvandrarna också checka av en punkt. Nu har jag bara Ett litet liv av Hanya Yanagihara kvar att läsa och den hoppas jag kunna ägna all min tid åt under semestern. Just nu känns den dock lite skrämmande.
 • I #hyllvärmare2018 blev det ingen bok läst den här månaden. Det gör inget för det är redan 8/12 lästa.
 • Och så till en ny, lite inofficiell kategori - Årets bok. Jag skulle så gärna vilja läsa alla tolv innan det är dags att utse vinnaren. Det började inte så bra i och med att jag bara hade läst 1 bok när nomineringarna släpptes men jag har fått hela två böcker lästa under maj så hurra för mig. 1793 och Mischling är båda två värda sin nominering. 3/12 lästa nu.

2018-05-31

Läsplaner för juni

Jag var inte beredd på att sätta mig och planera juni månads läsning än. Vad det beror på vet jag inte riktigt men det har förmodligen med det faktum att göra att jag faktiskt inte har en aning om vad jag vill läsa. Så att den här läsplaneringen följs känns just nu ganska otrolig men jag ska ge den en chans.

Bildresultat för inkräktare frenchBildresultat för vinprovarna mårtenssonBildresultat för den grymmaste månadenBildresultat för ge mig ivy pockets huvud på ett fatBildresultat för den lilla bokhandeln runt hörnetBildresultat för slutet blir döden