2015-10-31

Min superhjältekraft

“Superhero Reader Girl” print by Irena Sophia | 24 Perfect Prints For People Who Love Books:

Läst i oktober

Cicely Mary Barker:

Så då är nästan, nästan oktober månad slut och det är dags att sammanfatta vad jag har läst under månaden. Och det är massor. Det är kanske inte jättemånga skönlitterära böcker i den bemärkelsen som jag brukar läsa utan det är en väldigt blandning av allt möjligt. Många titlar är det i alla fall.

 • Bronsdolken: Gravens fånge - Michelle Paver
 • Definitley dead - Charlaine Harris
 • Sword Princess Amaltea 3 - Natalia Batista
 • Om detta talar man endast med kaniner - Anna Höglund
 • Röta - Siri Pettersen
 • Jag och Earl och tjejen som dör - Jesse Andrews
 • Märit - Astrid Lindgren
 • Att vara jag - Anna Höglund
 • Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin - Elsa Beskow
 • Årets saga - Elsa Beskow
 • Par i brott - Agatha Christie
 • All together dead - Charlaine Harris
 • Komma fram - Rainbow Rowell
 • PAX: Gasten - Åsa Larsson, Ingela Korsell, Henrik Jonsson
 • Änglafall - Susan Ee
 • Sol-ägget - Elsa Beskow
 • Harry Potter and the chamber of secrets - J.K Rowling (ljudbok)
 • Kalle och Chokladfabriken - Roald Dahl
 • Gudar och Monster - Laini Taylor
19 titlar - någon form av rekord tror jag. I november tror jag inte alls att det kommer bli lika mycket läst. Det finns en hel del annat som jag måste fokusera på då.

2015-10-30

Nytt i hyllan: Oktober

Så är nästan oktober slut och det har kommit hem en hel del böcker till mig under månaden som gått. Ganska många av dem har jag köpt, inte så många har jag hunnit läsa. Här är i alla fall alla böckerna.

Arvet efter dig4.50 från PaddingtonPå ön (inbunden)En orolig grav (e-bok)En välbevarad hemlighet (inbunden)Eldtronen (inbunden)Gasten (inbunden)Röta (inbunden)Jag och Earl och tjejen som dör (häftad)Änglafall (inbunden)Black Widow Forever Red (inbunden)Ljuset vi inte ser (inbunden)

12 böcker. blev det ser jag. och jag inser när jag ser dem att jag bara har köpt fem av dem och att det med andra ord var ganska så många recensionsexemplar. Jag vet att jag brukar nämna från vilket ställe eller förlag jag har fått böckerna men tyvärr hinner jag inte riktigt det i dag. Kan ju i alla fall säga att de jag har köpt är På ön, En orolig grav, En välbevarad hemlighet, Eldtronen och Black Widow. Resten är recensionsexemplar. Nu ska jag bara se till att hitta lite tid att läsa dem. Det är tur jag har köpstopp nu så förhoppningsvis blir det inget sådant här inlägg nästa månad. Men man vet ju aldrig.

Läsa i helgen

Den här veckan har jag inte hunnit med så mycket läsning och så lär det fortsätta ett tag nu har jag en känsla av. Men lite läsning kommer jag i alla fall hinna med. Och framför allt ska jag verkligen läsa ut Gudar och Monster den här helgen - förmodligen redan idag.

2015-10-29

Utgivingen i novemeber

Det har blivit dags att kolla lite på vilka böcker som kommer ut i november. Tempot på nya böcker verkar nu sjunka och ärligt talat så är det faktiskt nästan skönt. För jag har så många böcker att läsa nu så jag blir alldeles matt, bara av att tänka på det. Men några böcker verkar det komma i alla fall och det är ju bra.
Tillbaka till Black Rabbit Hall av Eve Chase
Denna boken ges ut av Printz publishing och det står att den ska passa alla som gillar Downton Abbey och Kate Morton. Morton kan jag inte uttala mig om ännu men Downton är ju fantastiskt bra så jag är nyfiken.Utpost av Ann Aguirre 
Det verkar som om den här boken kom ut i slutet av oktober, men i mina första anteckningar om boken skulle den komma i november. Spelar ingen roll egentligen. Jag läste första boken i serien och tyckte att den var ganska så okej. Vet inte riktigt om jag ska fortsätta läsa serien eller inte. Modernista är det som ger ut boken.
Den skyldige (inbunden)


Den skyldige av David Baldacci

Baldacci går ju alltid hem hos mig och jag gillar serien om Will Robie väldigt mycket. Detta är fjärde boken om honom. Jag har ännu inte haft möjlighet att läsa tredje delen men det kan väl åtgärdas ganska så snart hoppas jag. Det är Bokfabriken som ger ut boken.Och det var ungefär det jag hittade som intresserade mig. Visst är det en underbart överkomlig lista.


2015-10-28

I read, I travel, I become - tag

Jag har blivit taggad av Liza på I regnet att göra hennes tag om att resa med hjälp av böcker. Ska bli spännande att göra så tack så mycket Liza.

1. Favoritvy i böcker?
Oj, vad svårt. Men jag tror att jag svarar Irländska gröna kullar eller Skotska heder. Eller förresten, vi räknar in hela de brittiska öarna i det för engelsk landsbygd läser jag också väldigt gärna om. Det är något som jag väldigt gärna läser om och återvänder till.


2. Favoritvärld i en bok/bokserie?
Jag måste svara Harry Potter här och Hogwarts framför allt. Men jag skulle faktiskt också kunna svara Sagan om ringen här. För den världen tilltalar också väldigt mycket.


3. Var läser du bäst: flygplan, bil, tåg, buss eller annat transportmedel?
Jag har ju en liten tendens att bli lätt åksjuk om jag läser när jag reser. Så bil och buss går definitivt bort. Tåg fungerar ibland - och framför allt har jag märkt att det då fungerar bättre om jag får läsa på mobilen eller plattan. Flygplan kan jag inte riktigt uttala mig om eftersom jag aldrig har provat att läsa på ett sådant. Men det tänker jag testa i januari och jag hoppas verkligen att det går bra för vi har en lång flygning framför oss. Jag hoppas och tror också att det ska fungerar bra på färga eftersom det ingår i den där resan vi ska göra.

4. Vad läser du helst för typ av böcker på resan?
Jag tror faktiskt att jag svarar deckare för de är oftast väldigt lättsmälta och kräver ingen större ansträngning från en mosig hjärna (vilket jag gärna får när jag reser i alla fall). Även humorböcker fungerar. Men egentligen tror jag mera att det beror på boken än på genren.

5. Fantastivärld eller verklighet?
8 gånger av 10 väljer jag fantastivärlden. Eftersom jag älskar fantasy så är det kanske inte så konstigt.6. Tidsresor: Föredrar du att läsa om dåtiden, nutiden eller framtiden?
Jag älskar att läsa om dåtiden men även nutiden fungerar. Däremot är jag inte jätteförtjust i att läsa om framtiden. Den vill jag på något sätt upptäcka själv.

7. Besöker du hellre bokhandelskedjor eller privata lokala bokhandlar när du är utanför din hemort?
Privata helt klart. I alla fall om jag befinner mig i Sverige på resa. Utomlands fungerar alla boklådor lika bra.

8. Land/stad/plats jag vill besöka p.g.a en bok?
Denna listan kan göras väldigt lång. Först på listan stor nog dock Rom och där kan vi tacka Änglar och demoner av Dan Brown. Sen har vi Prag och då tackar vi Laini Taylor och Mörkrets dotter. Sen kan vi ju nämna Paris, London, New York, Dublin, Egypten och många, många fler.


9. Bokkaraktär du skulle vilja ha med dig på resan?
Jag vet inte riktigt, men det beror nog lite på vilken typ av resa det skulle bli. Fast jag tror att jag nämner Stephanie Plum. Hon vet ju i alla fall hur man hittar till alla bra klädbutiker med stor rea och vet hur man shoppar utan att egentligen ha några pengar. Sen hittar hon alltid till bra fikaställen och så händer det så klart saker runt henne också. Det kunde bli spännande.

10. Nämn en stad/ett land/en plats där du skulle vilja att en bok skulle utspela sig?
Jag hade gärna läst en skönlitterär bok som utspelar sig i Karlskrona, kanske framför allt för att jag alltid är lite nyfiken på hur en icke infödd ser på min stad. Det hade varit spännande att liksom titta på utifrån vilket jag upplever att man skulle kunna göra genom att läsa en bok.


11. Rekommendera en bok där resande/utforskande av plats har stor roll?
Utvandrarna (eller egentligen hela serien) av Vilhelm Moberg. Jag älskar dessa böcker så otroligt mycket. Är nog snart dags för en omläsning. När jag nu har tid vill säga.

12. Om du fick välja en bok att resa jorden runt med och rekommendera människor att läsa, vilken skulle du välja. 
Alla känner väl redan till Harry Potter så jag tror att jag faktiskt hoppar det den här gången. Men jag tror jag skulle vilja rekommendera Muminpappans memoarer för alla. För det är en så fantastisk bok på alla sätt och vis och jag tror att den skulle tilltala ett brett utbud av människor.


13. Beskriv din drömresa/favoritresa med en bokomslag eller en boktitel.
Form Notting Hill till New York...actually av Ali McNamara. Jag hade ju väldigt gärna åk till både London och New York så jag tycker att denna titeln passar utmärkt.

From Notting Hill to New York... Actually (Actually #2)

14. Tagga tre personer
Alltid svårt att bara välja tre men mina tre får bli Vargnatts bokhylla, Nellons bokblogg och Bellas bokblogg.

Jag och Earl och tjejen som dör av Jesse AndrewsGreg är en ganska så udda kille. Han gör allt för att överleva high school och det gör han genom att inte tillhöra någon gruppering och att inte ha några direkta vänner i skolan utan mer eller mindre vara bekant med alla. Den han har är istället Earl. Earl och han gör filmer tillsammans. Det är deras hobby, men ingen - absolut ingen - får se dem.
Sen råkar det vara så att Gregs mamma har bestämt att Earl också måste vara vän med Rachel. Det är nämligen så att Rachel har leukemi och då kan det ju passa bra att Greg muntrar upp henne lite.

Jag och Earl och tjejen som dör (Häftad med flikar)

Ja, vad ska man säga om den här boken. Det är nämligen en väldigt speciell bok skulle jag vilja säga. Och förväntar man sig att man ska få läsa en snyftare när man plockar upp den så har man definitivt fel bok. Visst finns det lite lätt sorgliga stunder men mest finns det humor. Greg ska föreställa en ganska så rolig karaktär. Tyvärr är det kanske inte så roligt att jag skrattar högt, men det finns definitiv stunder.
För mig ligger behållningen i den här boken framför allt i den väldigt udda vänskap som lyser fram mellan sidorna. Det är bokens styrka tycker jag. Inte för att den tar tre ganska udda karaktärer och trycker ihop dem och tror att det ska bli jättebra, utan för att det egentligen handlar om något som växer fram på lite annorlunda sätt.

3 anledningar till varför Jag och Earl och tjejen som dör är värd att krypa upp i soffan med:

1. Filmerna! Alltså det där temat som framgår i filmen om urusla filmer som två killar gillar och förvandlar till ännu mera dålig film. Det är roligt! Sen att boken periodvis är skriven som i filmscript (eller vad det heter) gör nästan det hela ännu roligare.

2. Berättarrösten i boken är något annorlunda mot vad jag brukar läsa. Det är Greg som berättar historien eller rättare sagt - han skriver boken och berättar händelsen om sitt liv i samma veva. Jag gillar det väldigt mycket.

3. Jag gillar det där faktumet att det faktiskt inte är en snyftare. Det är en bok om cancer men det är en rolig bok. Att klara av att skriva något sådant är skickligt gjort med tanke på vilket dystert ämne det är från början.

Jag och Earl och tjejen som dör får 4/5 i betyg av mig.

Tack B Wahlström för boken och för att jag fick vara med i stafetten.

Jag tog över stafettpinnen från Boktokig och hennes inlägg tycker jag ni ska ta och läsa. I morgon kan ni läsa vidare om boken hos Old adult reads young adult.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-10-27

Tisdagsutmaningen: Läslov

Läslover

När jag ändå är inne i ett riktigt skrivflyt passar jag väl på att ge mig in på veckans utmaning hos Kulturkollo när jag ändå håller på liksom.

Om du hade Läslov den här veckan vad skulle du läsa då?

Åh, så väldans gärna jag hade velat ha läslov. Det hade varit välbehövligt känner jag. Men vad hade jag läst. Först och främst hade jag läst klart Gudar och Monster av Laini Taylor som jag tyvärr inte riktigt hunnit med de senaste dagarna och jag inser nu att jag inte alls kommer att hinna läsa klart den till första recdag i morgon. Efter den skulle jag vilja sätta tänderna i Arvet efter dig av Jojo Moyes och sedan Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Skulle jag bli klar med dessa tre böcker vilket jag givetvis skulle eftersom det är imaginär lästid vi pratar om, ja då skulle jag läsa Dimensioner av Sofie Berthet, Lönnmördare av Jerker Hutlén och Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg.
Jag skulle verkligen behöva ett läslov känner jag åter igen. Gud vad jag ligger efter med alla recensionsexemplaren. Och jag vill ju verkligen läsa dem också.

Bloggstafett om en bok om cancer


Jag vet, jag bara försvann på ett par dagar. Det blir helt enkelt så när livet kommer emellan. Jag känner just nu att jag ligger vansinnig mycket efter med dem mesta jag behöver göra. Bland annat så har jag en liten recension att skriva som handlar om Jag & Earl & tjejen som dör av Jesse Andrews. Det är nämligen så att jag är en av deltagarna i den stafett som om boken som går av stapeln den här veckan. De som deltar är:

Måndag 26 oktober
Lexie läser

Tisdag 27 oktober

Onsdag 28 oktober
Fantastiska berättelser

Torsdag 29 oktober
Old Adult Reads Young Adult
Fredag 30 oktober
The World I Live In

Lördag 31 oktober

Söndag 1 november
I Heart Fantasy

Måndag 2 november
Bokentusiasten – En bokblogg

Spana i deras bloggar och se vad de tycker om boken, och framför allt så tycker jag att ni ska spana in här i morgon och se vad jag tycker...

PAX: Gasten av Åsa Larsson & Ingela Korsell & Henrik JonssonOmar, Selma och Nadia är kar i kyrkan en liten stund efter det att luciaövningen har gått av staplen. I väntan på skjuts så bestämmer de sig för att de ska leka Svarta Madame. Men leken går "bättre" än vad de hade väntat sig och redan samma kväll händer det mystiska saker för barnen. 
Barnen går i samma skola som Alrik och Viggo och när de får höra vad som har hänt så börjar de genast ana ugglor i mossen. Vad är det egentligen som har hänt?

Gasten

Oj, oj, oj... det här är nog helt klart den läskigaste boken i serien hittills. För en annan som sällan läser skräck så var det absolut ingen bra idé att läsa den när det var mörkt ute. Jag var helt enkelt tvungen att lägga ifrån mig boken en stund för det var så j*kla läskigt. Samtidigt är det ju läskigt på ett bra sätt. Visst det händer otäckheter men det är aldrig något som inte går att lösa.
I den här boken tycker jag inte att det är så mycket fokus på Alriks och Viggos hemförhållanden och inte händer det dem några konstiga saker i skolan heller. Det är absolut ingenting som jag har tyckt varit dåligt i de tidigare böckerna (snarare tvärt om) men det var ändå ganska så skönt att få den lilla andningspausen. Samtidigt är det ingenting jag tänker på medans jag läser utan det reflekterade jag över i efterhand.

3 anledningar till varför Gasten är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. För att den är läskig. Det var faktiskt helt okej att läsa en otäck bok. Sen är jag ju av den bestämda åsikten att kan man skriva bra för barn så berör det vuxna också. Det visar ju författarna helt klart att de klarar av. Sen tror jag absolut inte att boken är för läskig för barn. Barn mår bra av att få uppleva att vardagen kan vara otäck och läskig. Det är väl utmärkt att få lära sig det genom böcker istället för genom verkliga livet. Men det kan samtidigt vara bra att vara medveten om vad barnen har för bok i sina händer och kanske framför allt läsa tillsammans.

2. Alltså alla dessa svenska naturväsen som får hitta fram i dagsljus igen tycker jag är så roligt. För samtidigt som man läser en väldigt bra och spännande bok så får man lära sig något om vårt kulturarv. Det är väl fantastiskt så säg.

3. Jag tror jag har nämnt detta i alla de böcker jag har läst i serien, men alltså illustrationerna. De är halva nöjet... Jag älskar hur de är så fruktansvärt mörka och berättar en historien liksom hand i hand med orden.

Gasten får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-10-24

Harry Potter and the Cursed Child

Harry Potter Cursed Child Play.jpg

Alltså nu måste jag nog nästan åka till London i juli nästa år. För i går släpptes en väldigt spännande nyhet. Det är nämligen så att J.K Rowling, Jack Thorne och John Tiffany har skrivit en liten pjäs (eller liten är väl fel att säga) som heter Harry Potter and the Cursed Child. Den ska tydligen handla om Harrys son Albus och hur han växer upp med tyngden av en känd pappa (så tolkar jag det i alla fall). Så West End - here I come.
”Medan Harry kämpar med ett förflutet som vägrat stanna där det hör hemma kämpar hans yngsta son Albus med tyngden av en familjehistoria han aldrig velat ha. När det förflutna och nutiden möts lär sig både far och son några obekväma sanningar: i bland kommer mörker från oväntade håll" (J.K Rowling)
 Lite mer om den spännande nyheten kan ni bland annat läsa om här och här.

Idag ska jag...

Idag blev jag nästan väckt av min far. Med nästan menar jag att han ringer typ tre minuter efter att jag har slagit upp ögonen men ännu inte riktigt vaknat. Han ringde för att komma med ett väldigt lockande förslag. Loppis! Jag vet att jag skrev förra veckan om att jag inte hade varit på loppis på väldigt, väldigt länge och att jag då istället satt och sålde. Idag ska det inte säljas, idag ska det köpas. Jag älskar att gå runt och rota i korgar och lådor på det second-hand ställe vi ska till. Men jag lovar att jag ska hålla mig undan från bokhyllorna. Inga böcker får köpas! Det bästa är att inte ens kolla (som om det skulle gå).
Senare idag ska det bli kalas. Mamma har fyllt år så det lär bli lite god mat och lite umgås med familjen. Ser jag mycket fram emot. Resten av dagen ska jag sen bara vara och hoppas att jag får till lite läsning. Det har gått lite trögt de två senaste dagarna. Jag har helt enkelt inte varit lässugen utan velat ägna mig åt andra saker. Men det släpper väl så snart jag verkligen har kommit in i Gudar och Monster.

2015-10-23

Änglafall av Susan EeUndergången för människorna verkar ha kommit. Apokalypsen! Och det är änglarnas fel. De har invaderat jorden och människor tvingas fly för dessa överlägsna varelser som inte alls är så trevliga som man skulle kunna tro. Penryn och hennes syster och mamma ska precis ge sig till att fly. Men tyvärr hinner de inte så långt förrän en ängel faller till marken framför dem. Ängeln är jagad av andra av hans sort och de övermannar honom och skär av hans vingar. Av en ren impuls lägger sig Penryn i och det resulterar att hennes lillasyster kidnappas av änglarna.
Nu måste hon knyta förbund med ängeln utan vingar - Raffe. Allt för att rädda sin lillasyster. Raffe i sin tur vill väldigt gärna ha hjälp med att få fast sina vingar igen.

Änglafall

Intresset från min sida vad gäller den här boken var faktiskt ganska så lågt till en början. Jag hade läst positiva saker om den och var kanske lite, lite nyfiken - men inte riktigt så nyfiken så att jag var tvungen att läsa boken. Nu däremot är jag tvungen att läsa fortsättningen och det gärna ganska så fort. Ibland är det tur att det trillar ner otippade böcker i brevlådan. Det är tur att man börjar läsa dem. För det blir ju faktiskt lite älsk av det.
Jag tycker att boken är riktigt bra från början till slut. Boken håller ett högt tempo, och hela tiden bjuds man på nya händelser och svårigheter. Det är inte en sockersöt berättelse om ungdomskärlek som man skulle kunna tror, även om det definitivt finns moment av det. Istället är det en överlevnadshistoria. Det är kanske inte en bok med så värst stort djup i sig och visst kanske det finns en del brister här och där om man väljer att analysera det hela lite djupare. Men det vill inte jag göra. För jag vill leva i den där känslan av att ha hittat en bok som slukade mig fullständigt.
Dessutom ställer den ju saker och ting lite på sin spets. Änglar ska väl vara snälla??? Och så en varning till alla som läser boken. Vilken cliffhanger till slut säger jag bara. Måste ha del två...Modernista skynda er och översett den också.

3 anledningar till varför Änglafall är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag gillar det faktum att de änglar som figurerar i boken är i många fall de änglar som vi är bekanta med sedan en annan bok - nämligen Bibeln. Det är Gabriel, Michael, Uriel och givetvis Rafael. Jag gillar det...

2. Humorn dyker fram på sina ställen och även om den inte finns där fullt ut så kan man ana den ibland. Bland annat tycker jag att på något sätt så blir Penryns mamma som lider av vanföreställningar och gärna pratar i tungor, blir ganska så rolig på ett väldigt sorgligt sätt. Och så älskar jag det faktum att en ängel kan vara agnostiker. Underbart!

3. Att man kan ana den där kärleken lite grann emot slutet. Jag gillar ju att läsa om ungdomskärlek ibland och här får jag precis lagom mycket tycker jag. Lagom till slutet dessutom....

Änglafall får 4+/5 i betyg av mig. En väldigt, väldigt stark fyra.

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Läsa i helgen

Fredag igen. Denna veckan har gått så vansinnigt fort så jag tycker inte att jag hinner med själv. Helgen kommer bestå av en hel del läsning. Tror jag i alla fall. Tanken var ju att jag skulle läst mycket i går också men då läste jag inte en endaste sida för då fastnade jag i annat.
Så kommer vi till det där jag ska läsa. Även här är jag lite osäker. Men jag plockar ihop en liten lista så får vi se vad det blir. Första boken är i alla fall solklar.

Gudar & monsterArvet efter digDimensioner : första boken i Nova-trilogin

2015-10-22

Födelsedagsutlottning hos Kajsa

Happy Birthday halloween

Hipp, hipp, hurra för Kajsa idag. Hon fyller år och därför tänkte hon som så att hon anordnade en liten trevlig födelsedagsutlottning med priser från bokus. Trevligt, trevligt... Så kolla in Kajsas bokblogg och läs mer om regler och annat. Och grattis Kajsa...


Tidig torsdag

Tidiga torsdagar kan vara bland det bästa på hela veckan. Det är då man kan göra allt trevligt som man vill göra, till exempel åka och shoppa eller sitta och läsa. Allt det där man borde göra som att städa och tvätta och sånt, det struntar jag helt enkelt i på de där tidiga torsdagarna. Det kan jag göra n annan dag. Idag får det bli läsdag. Gudar och Monster av Laini Taylor. Sen ska jag försöka blogga lite också för det har jag faktiskt tid till.

2015-10-21

Med stor förväntan

Nu är det dags.... nu har äntligen turen kommit till en av årets allra mest efterlängtade böcker. Gudar och Monster av Laini Taylor har jag velat läsa i ett år nu och äntligen så ska jag öppna upp den. Jag är så taggad, så exalterad så jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen.

Komma fram av Rainbow RowellGeorgie sitter nu med världens chans att äntligen kunna sälja sin alldeles egna komediserie. Det är bara ett problem - det är jul och fyra avsnitt behöver skrivas på 10 dagar. Och Georgie som skulle ha åkt till Nebraska med Neal och barnen för att fira jul hos svärmor.
Äktenskapet till Neal som redan tidigare varit lite i svajning får sig nu en rejäl törn och Georgie vet inte riktigt vad hon ska göra när Neal och barnen faktiskt flyger iväg på den tänkta julsemestern. 
Nu börjar ett antal telefonsamtal mellan Georgie och Neal för att försöka laga en relation som är så otroligt viktig för Georgie. Men det är inte helt vanliga samtal - Georgie befinner sig i nutid, medans Neal befinner sig för femton år sedan.


Redan när jag läste första kapitlet så kände jag att det här kommer bli bra. Det här kommer jag att gilla. Men av anledningen som kallas sömn så hann jag bara läsa det där enda kapitlet första dagen. Sen kom nästa dag och några timmar senare så var boken helt enkelt slut. Jag stäckläste och kunde inte för allt i världen lägga ifrån mig boken. Som jag älskar den känslan. Sidorna bara flög förbi i rasande fart och jag älskar varenda minut, ja till om med varenda sekund av boken, Jag älskar hur Georgie tvingas rannsaka sig själv och hur hon beter sig mot Neal. Jag älskar att jag själv blir lite smått förälskad i Neal trots att han är raka motsatsen mot vad jag egentligen tycker om när jag läser om män. Fast egentligen är han nog ganska så lik mannen som jag faktiskt har valt att leva mitt liv tillsammans med så så där värst konstigt blev det nog inte ändå.
Det är en väldigt stillsam berättelse. Så på så vis påminner boken ganska så mycket om de andra böcker jag har läst av Rowell, De handlar helt enkelt om normala människor, med normala problem och normala lösningar på problemen. Sen gör det ju inte något för min del att just den här boken innehåller en magisk telefon. Allt blir ju alltid lite bättre med en liten gnutta magi.

3 anledningar till varför Komma fram är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. På grund av dess enkelhet och verklighetstogenhet. Konstigt för att komma från mig, jag vet men ibland är det precis vad man behöver.

2. Jag får julkänslor. Det är kanske inte vad man räknar med i oktober och kanske inte riktigt dags att få dem än heller men jag gillar det. Jag gillar att jag vill se snön falla. Jag gillar att jag vill ha det varma, ombonade hemmet (kanske inte Georgies hem - men svärmors) och så givetvis julkaksbak.

3. Georgies familj behöver få omnämnas. För jag älskar den trots dess knasighet. Vi har lillasyrran som är arton år. Vi har mamma som bryr sig så mycket om sina mopsar, men som egentligen är en väldigt bra mamma, och så har vi givetvis mamma nya man som bara är två eller tre år äldre än Georgie själv vilket givetvis leder till en ganska så konstig relation mellan de två. Men det är galet bra.

Komma fram får 5/5 i betyg av mig för så underbart bra är den.

Boken är utgiven av Gilla förlag och jag fick den på ett av bokmässans mingel. Så tack för boken.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-10-20

Din ande fixar allt vad du vill ha...


Tänk, om man kunde få 10 önskningar uppfyllda av en sådan där anden i lampan variant. Så underbart det hade varit. Jag hade förmodligen inte lagt alla mina önskningar på bokrelaterade saker i "normala" fall, men eftersom det är en bokblogg så tar vi väl och önskar boksaker.

1. Jag har ju redan ett bibliotek, men tyvärr är hyllorna allt för fulla så det hade ju absolut inte gjort något om väggarna på något magiskt sätt expanderades lite och att där helt plötsligt fanns platsbyggda, fina bokhyllor med gärna ett lönnfack eller två.

2. Det finns vissa saker som är extremt tråkiga och det finns vissa saker jag mycket hellre skulle lägga min tid på. Så ett självstädande hushåll hade inte varit helt fel. Och när vi ändå håller på så kan huset få sköta tvättandet, diskandet och matlagandet också. För ärligt talat så är det så j*vla tråkigt. Jag skulle ägna min tid åt läsning och åt träning och annat roligt.

3. Att önska sig lite pengar hade ju faktiskt inte varit helt fel heller. Tillräckligt med pengar så jag kan köpa vad jag vill, åka vart jag vill och kunna gå ner i tid på jobbet. Hade varit underbart skönt att bara jobba 75 %.  Pengarna skulle på så sätt generar tid som jag känner att jag saknar fullständigt just nu.

4. Jag önskar på magiskt vis att jag skulle bli en snabbare läsare. I dagsläget läser jag väl medelfort, men att öka takten hade absolut inte gjort någonting.

5. När det ändå finn andar-i-lampor så måste det ju finnas annan magi också. Så hokus pokus så hade jag också fått ett brev från en uggla som inbjöd mig till att börja på Hogwarts. Hallå... det går ju inte att inte önska det.

6. Den där författardrömmen hade väldigt gärna kunnat få bli uppfylld också. Tänk att få jobba på heltid med att skriva böcker. Fast heltid skulle det inte behöva handla om för jag måste ju fortfarande ha tid att läsa alla de där böckerna jag vill. Och om man ska jobba som författare så måste man skaffa sig ett stort socialt nätverk, för hade jag inte träffat människor på jobbet så måste man ju göra det på fritiden. Svår balansgång det där alltså. Men kunna skriva vill jag kunna göra i alla fall.

Sen hade jag kunnat fortsätta att göra listan otroligt lång, men ärligt talat så hade det nog mest handlat om nya böcker jag skulle vilja ha och författare jag ville skulle skriva fler böcker men jag hoppar det.

2015-10-19

Tematrio: Priser och sån't

För någon vecka sedan kom det där tillkännagivandet om nobelpriset och idag var det tydligen August tur. Och ärligt talat så intresserar det mig precis lika lite som nobelpriset gör. Sorry alla där ute som tycker det är viktigt - för mig är det totalt ointressant.
Trots det har jag givetvis läst en hel del böcker som faktiskt har fått priser (dock inge en enda Augustvinnare) och det är det Lyran vill att vi ska skriva om idag. Alltså prisvinnande bra böcker.

Berätta om tre prisade böcker du läst eller har lust att läsa.

1. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe eller Livet outgrundliga mysterier som det heter på svenska är skriven av Benjamin Alire Sáenz. Den har fått massor av priser och är värd precis varenda en av dem. Helt fantastisk bok om att hitta sig själv. Och har du mot förmodan inte läst den så tycker jag att du ska göra det för så bra är boken.

2. Jellicoe Road av Melina Marchetta är ytterligare en bok som jag tyckte så fantastiskt mycket om och som också har fått något sådant där tjusigt pris. Nu känns det som om det är ganska så länge sedan jag läste den och tyvärr har jag glömt en del av handlingen. Men känslan av boken finns fortfarande kvar där. Kanske ska man satsa på att läsa om den någon gång.

3. Himlakroppar av Eleanor Catton är en tegelsten till bok och dessutom ska man absolut vara beredd på att den tar lång tid att läsa. Men den är bra, och då framför allt när man har kommit en bit in i handlingen. Det som gör den så bra är nog framför allt för att den är så ny och udda. Jag har i alla fall aldrig läst något liknande tidigare.

Köpstopp!


Jag skrev lite om detta ämnet i går när jag skrev mitt inlägg Punkter på en söndag, men jag tänkte förtydliga mig lite närmare idag.
Från och med i dag och fram till och med vi åker på vår bröllopsresa i januari 2016 tänker jag införa köpstopp av böcker. Detta gäller allt vad böcker heter, inga undantag vad gäller att köpa. Först tänkte jag ha ett undantag med den nya illusterarde Harry Potter-boken om jag inte fick den i julklapp. Men har jag klarat mig fram till jul från oktober så lär jag med största sannolikhet klara mig en månad extra. Kanske till och med kan köpa mig den i USA i sådana fall.Recensionsexemplar kommer fortfarande vara okej att fråga efter men verkligen bara när det gäller böcker jag verkligen är sugen på att läsa (vilket ju i och för sig för det mesta är fallet).

Anledningen?
Givetvis handlar det en hel del om att spara pengar inför resan, men det är absolut inte den största anledningen, bara anledningen som fick mig att börja. Men faktum är att jag får lite smått panik när jag tänker på hur många böcker jag har köpt eller fått de senaste månaderna (eller månaden sedan bokmässan). Jag har så många böcker som behöver läsas så det är smått stressande. Jag känner att jag skulle vilja hinna ikapp i alla fall lite grann. Recensionsexemplaren måste läsas och även alla andra böcker som jag egentligen så gärna vill läsa.

Drömmålet?
Är att läsa 50 böcker innan jag köper en ny. Jag är också väldigt nöjd med 30. 30 böcker på 3 månader känns faktiskt ganska så realistiskt. Men huvudmålet är givetvis att ta mig till USA innan jag köper något. Där vill jag faktiskt kunna unna mig någon bok, även om det inte blir för många då det blir så tungt i resväskan.

Nu återstår det bara att önska mig själv lycka till. Det ska helt enkelt gå...

Par i brott av Agatha ChristieTommy och Tuppence är ett gift par i England på 20-talet. Framför allt är Tuppence väldigt äventyrslysten och när paret får möjlighet att gå under cover som privatdetektiver hoppar de genast på tåget. Deras jobb är att avslöja en liga som opererar genom detektivbyrån. Vid sidan om tar de sig också an andra fall. Eftersom de egentligen inte är detektiver på riktigt så försöker de förvandla sig till stora litterära karaktärer.

Par i brott

Jag hävdar ju hela, hela tiden att det där med noveller absolut inte är min grej och det där med novellsamlingar är det absolut ingen idé att ge sig på. Men så råkar det komma en novellsamling med Agatha Christie som bekant är en jättefavorit här hemma och då bara måste jag ju prova. Och det är tur att jag gör det. Verkligen tur till och med för annars hade jag ju missat att få stifta bekantskap med Tommy och framför allt med Tuppence. Det finns egentligen bara ett ord för att använda för att beskriva vad jag tycker om boken Par i brott och det är kärlek. Jag fullkomligt älskar - från första till sista sidan. Det är helt underbart. Egentligen är det inte riktigt vad jag förväntar mig av en Agatha Christe - den är betydligt mer sirlig, ironisk och framför allt humoristisk. Visst är det underbart att läsa om Poirots självgodhet men det är är bättre. Framför allt så älskar jag hur det många gånger är Tuppence som är lite mer "rivig" och som många gånger löser gåtorna, medans Tommy är lite mera försiktig. Jag tycker det är så bra att den faktiskt är lite feministisk, mitt under 20-talet då boken är skriven.
Jag kan inte påstå att jag alla gånger förstår referenserna till de klassiska karaktärerna. Jag har inte riktigt den insikten i brittisk kriminallitteratur från 20-talet. Det har dock förlaget löst på ett väldigt bra sätt och skrivit ett litet förord till novellsamlingen som gav mig en viss förståelse. Däremot stör det inte min läsning att jag inte riktigt kan med de karaktärerna ändå. Det är ett väldigt roligt inslag i novellerna.
Nu ser jag fram emot att få stifta bekantskap med tv-serien med Tommy och Tuppence. Det kan faktiskt bli precis hur bra som helst.

3 noveller som är lite extra bra att krypa upp i fåtöljen med:

1. Mannen i dimman tyckte jag väldigt mycket om. Den handlar om en känd skådespelare som ingen egentligen vet något om hennes förflutna. Tommy, utklädd till präst och Tuppence möter henne på en pub efter ett misslyckat fall.

2. Mannen som var nummer 16 är sista novellen i samlingen och jag tycker att den knyter ihop boken på allra bästa sätt.

3. En kanna te är en av de första novellerna och Tommy och Tuppence håller på att rätta in sig på detektivbyrån. Det är roligt att läsa om när de får sin allra första klient och framför allt hur de försöker få till sig flera klienter.

Novellsamlingen Par i brott får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-10-18

Några tankar en söndag


Reading (Barbara Cantini):
 • Jag skrev i fredags att jag inte trodde att jag skulle hinna läsa så mycket den här helgen. Men jag hade fel. I fredags satt jag nämligen och sträckläste Komma fram av Rainbow Rowell. Recension på den kommer nästa vecka, men jag lovar att det blir en positiv sådan. Sen har jag även hunnit läsa ut PAX: Gasten och ska börja på nästa bok efter det här inlägget. Jag har dock inte helt och hållet bestämt mig för vilken det ska bli.
 • Idag var jag och skulle sälja saker på loppis. Det gick väl sådär, för ärligt talat så var det inte så mycket folk. Men fyra böcker tror jag att jag lyckades sälja, utav fyra kassar. Det mest positiva var egentligen att jag inte kom hem med några nya saker i alla fall. Heja mig.
 • Min katt och jag är inte bästa vänner just nu. Eller i alla fall inte tidigare idag. Jag tycker nämligen inte att det är helt okej att markera revir på mina bokkassar. Faktiskt så är det ganska så förbjudet att göra det. Men Molle tyckte att det var en utmärkt idé uppenbarligen.
 • Denna veckan har det trillat in massor av böcker. Några recensionsexemplar, men också böcker som jag har köpt. Så nu har jag ännu mera att läsa. Den där högen är extremt hög just nu, jag måste nog rensa undan några böcker in i bokhyllorna. Böcker som kan få vänta ett litet tag i alla fall. Det positiva är i alla fall att jag har läst lika många böcker som det har kommit hem till mig så det blir kanske plus minus noll i statistiken.
 • På tal om att köpa böcker. Nu får det faktisk vara nog. Jag behöver spara pengar nu med tanke på den där bröllopsresan som jag skrev om i går. Det betyder att bokköpen måste prioriteras bort. För jag har böcker så jag klarar mig året ut nu. Och då menar jag egentligen recensionsexemplar och splitternya böcker som jag har köpt. Sen var det alla de andra. Det enda undantaget är den där Harry Potter-boken som jag kommer köpa om jag inte får den i julklapp. Ni fattar att jag skriver om ett köp-stopp nu va. Läskigt!
 • Nästa vecka här på bloggen hoppas jag hinna få till några recensioner. Högen med böcker som det behöver skrivas om är hög och några av dem har recensionsdatum inom en snar framtid. Så nu är det dags att ta sig i kragen.
Ha det bäst nu under resten av kvällen så syns vi nästa vecka...

En smakebit på søndag: Gasten


Igår kväll inledde jag min läsning av femte delen i PAX-serien, nämligen Gasten. Igår kväll var jag också tvungen att lägga ifrån mig den en liten stund för den var riktigt, riktigt läskig där ett litet tag. Nu är det i alla fall dagsljus när jag ska fortsätta min läsning.

Men en smakbit måste ni väl ha så här kommer en från sidan 46. Nadia och hennes kompis Selma har lekt Svarta Madame och konstiga saker har börjat hända hemma hos Nadia.

GastenMen mammas röst är med ens helt förändrar. Hon låter som en batteridriven leksak där batteriet håller på att ta slut. Hennes röst är alldeles seg och trött.
- Zeeeldaaa...
Nadia ser förskräckt på mamma. Mammas hår är alldeles vitt. Vitt som snö.
Och pappa! Pappas huvud har fallit framåt. Han för handen mot nacken som om han hade ont. Sedan rasar han omkulle som ett dött träd.
Farfar lutar sig mot väggen och glider sakta ner på golvet.
- Spring, kraxar farfar. Spring härifrån, Nadia.
Men Nadia kan inte springa. Hennes ben är gamla och har ingen kraft.

Fler smakbitar kan man som vanligt hitta hos Flukten fra virkeligheten.