2017-05-31

Sedan du försvann av Morgan MatsonEmilys bästa och enda kompis Sloane har bara försvunnit, tillsammans med hela hennes familj. Hon svarar inte i telefon eller på sms. Det enda hon lämnar efter sig är en lista med uppdrag som Emily ska utföra. Det är inte helt lätta grejer heller, som kyss en främling eller sno något. Men i sin förtvivlan över att ha mist Sloane så bestämmer sig Emily att ta sig an listan, kanske kan den leda henne till var kompisen finns.

Bildresultat för sedan du försvann morgan matson

Jag har lite svårt att komma in i den här boken. Så pass svårt att det faktiskt har tagit enda sedan i september förra året att avsluta den. Men när jag väl kom in i den så tycker jag riktigt mycket om den. Jag älskar att se hur Emily växer som person längs vägen. Hur hon går från att vara en väldigt blyg person och som gör allt hennes kompis säger till henne och är nöjd med att bara få vara Sloanes kompis. Folk känner igen henne, men enbart för att hon hängt med Sloane. Men som sagt, hon växer. Tack vare listan lyckas hon skaffa sig nya kompisar, hon får uppleva massor av spännande saker och på det stora hela får hon en riktigt bra sommar.

Det är en väldigt lättsam och mysig läsning författaren tar oss med på. Jag läser vanligtvis inte mycket böcker i den här genren men jag kan förstå varför andra människor gör det och varför de kallar det mysig sommarläsning. För det är precis vad det är, det är som en skål glass en varm sommardag; lättsmält, förutsägbart och underhållande.

Sedan du försvann får 4/5 i betyg av mig.

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Läsplaner juni

Mina planer går fortsatt bra och det är så tillfredsställande. Tänk att kunna pricka av punkt för punkt för punkt. Jag är nördig, jag vet, men det är en så underbar känsla. Men nu var det ju inte riktigt det detta inlägg skulle handla om utan det är dags att göra en ny läslista som jag förhoppningsvis också kommer kunna pricka av allt eftersom. Den här månaden blir det 7 titlar, för jag kunde helt inte bestämma mig för 6 stycken.

Bildresultat för minns du den stadBildresultat för top dogg jens lapidusBildresultat för frälsaren jo nesböBildresultat för en dag david nichollsBildresultat för delhis vackraste händerBildresultat för efter festen lisa jewellBildresultat för störst av allt

2017-05-30

Nytt i hyllan: maj

Det har faktiskt varit en ganska så begränsad skörd under maj månad och det känns himla skönt faktiskt. Enbart dessa godbitar har hittat hem till mig. Jag tackar alla förlag som så snällt skickat dem hem till mig.

Bildresultat för en enda riskBildresultat för en enda risk

Bildresultat för och varje morgon blir vägen hem längre och längreFallet Walter Dabney

Fallet Walter Dabney av David BaldacciEn morgon på väg till FBI's högkvarter blir Amos Decker vittne till när Walter Dabney skjuter Anne Berkshire på öppen gata och sen skjuter sig själv. Deckers lilla grupp på FBI får fallet på sitt bord och det är inte det lättaste. Gärningsmannen är det ju ingen fråga om att hitta, men ett motiv. Och vem var egentligen Anne Berkshire.


Fallet Walter Dabney

Det här är tredje boken om Amos Decker som jag läser på ganska så kort tid (också den tredje boken i serien) och jag tycker nog helt ärligt inte jättemycket om den. Och det är ovanligt för jag brukar gilla allt jag läser av David Baldacci. Jag tycker att den är lite för långsam och så tycker jag att det lite för ofta upprepas att Decker är speciell, att hans perfekta minne är så bra och hans inte fullt så bra emotionella sida.

Handlingen som brukar ha full fart i Baldaccis böcker är betydligt långsammare än vad de brukar vara. Jag känner att det hoppas ganska så mycket hit och dit mellan olika teorier och där finns en hel del sidospår som jag inte riktigt förstår mig på.

Men trots allt negativs jag skrivit så blir det ändå inte dåligt. Det är väl bara så att jag helt enkelt har så väldigt höga förväntningar när jag plockar upp en ny Baldaccibok och i den här boken infriades inte förväntningarna. Trots det kommer jag att fortsätta läsa Baldacci. För jag gissar på att det snart dyker upp en ny bok som jag inte kommer kunna hejda mig från att läsa. Dessutom har jag några av hans böcker i bokhyllan på engelska som jag snart borde ta mig an.

Fallet Walter Dabney får 3-/5 i betyg av mig.

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Tematrio - Kroppen

Dags för att besvara en Tematrio igen. Den här veckan vill Lyran att vi tipsar om böcker där kroppen är i fokus.

Berätta om tre olika böcker där kroppen och/eller kroppslighet spelar en stor roll!

1. En av mina absoluta favoritböcker när det kommer till thriller/deckargenren är Granne med döden av Alex Marwood. En riktigt otäck bok där kroppar definitivt spelar en stor roll. Tänker inte berätta på vilket sätt men jag tycker absolut att ni ska läsa om ni inte har gjort det.

2.  Odinsbarn är första boken i fantasyserien Korpringar av Siri Pettersen. Den berör bland annat kroppens olikheter och hur man betraktas olika beroende på hur man ser ut. Om man fortsätter med serien så finns temat kvar. Vad som är fint på en plats är helt klart inte accepterat på en annan. Mycket bra serie.

3. Mörk jord av Belinda Bauer handlar bland annat om hur man inte kan gå vidare och sörja klart när man inte hittar kroppen av ett försvunnet barn. Kan hoppet finnas kvar när kroppen inte är hittad eller hur ska man sörja. En läsvärd deckare helt klart


2017-05-29

Sommarläsningstaggen

För tredje året i rad tänker jag mig att jag skulle ta och svara på sommarläsningstaggen. Mina tidigare svar kan ni hitta här och här. Helt plötsligt är ju sommaren här och det har blivit dags att lägga lite lösa planer för vad jag vill läsa.

1. Vilka 5 böcker bara MÅSTE hinnas läsas i sommar?
Oj, vad svårt. Jag har faktiskt inte så där värst många måsten. Men här kommer några som jag tror kan bli måsten...

Bildresultat för minns du den stadBildresultat för syndafloder kristina ohlssonBildresultat för störst av alltBildresultat för det susar i sävenBildresultat för mörkögda augustinatt

  1. Minns du den stad av Per Anders Fogelström - för att den var med på listan förra året men ännu inte blivit läst trots att jag älskar den här serien.
  2. Syndafloder av Kristian Ohlsson - för att jag helt enkelt vill läsa denna, samtidigt som jag har senaste delarna i ganska så färskt minne.
  3. Störst av allt av Malin Persson Giolito - för att jag är så vansinnigt nyfiken på den här boken och för att så många har tyckt så mycket om den och för att jag vill läsa alla de nominerade böckerna till Årets bok.
  4. Det susar i säven av Kenneth Grahame - för att den finns med i min 3x3 utmaning och för att jag verkligen vill läsa och njuta av Robert Ingpens fantastiska illustrationer.
  5. Mörkögda augustinatt av Maria Lang - för att den också finns med i min 3x3 utmaning och för att jag är helt fast i Maria Lang träsket för tillfället.
2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i.
Dehlis vackraste händer av Mikael Bergstrand måste jag snart bli mogen för att läsa. Det är en sådan där bok som stått väldigt länge oläst i bokhyllan och som jag egentligen är lite osäker på om jag verkligen vill läsa men som jag mer eller mindre känner mig tvingad att läsa för att det två också står i bokhyllan och den är signerad och därför kan jag inte göra mig av med boken. Ja ni förstår logiken va...???

Bildresultat för delhis vackraste händer

3. Var är bästa stället att läsa i sommar?
Här blir det väl inget nytt revolutionerande svar. Helt klart vill jag läsa ute och då gärna vid en strand. Uppe vid sjön här i byn hade absolut inte varit fel. Men eftersom man får ta lästid när den bjuds får jag väl helt enkelt slänga mig ner på första bästa ställe istället för att leta efter platsen.

4. Handen på hjärtat, var tror du verkligen att du kommer att läsa i sommar.
Som jag skrev i den tidigare frågan, helt enkelt där jag får möjlighet. Troligtvis i läsfåtöljen här hemma eller möjligtvis på verandan i en stol. 

6. Vilken bok borde ALLA läsa i sommar?
Oj vad svårt. Det är ju alltid lika svårt att svara på. Förra året tipsade jag om Christie så i år får jag väl tipsa om Lang istället. För det är helt enkelt så att de där lättsamma, stillsamma pusseldeckarna passar utmärkt att läsa när det är sommar.

7. Strand eller hängmatta?
Här har inte heller mitt svar ändrats sedan förra sommaren. Stranden lockar mest, och så har jag ju ingen plats för en hängmatta i trädgården heller.

8. Deckare eller roman?
Återigen svarar jag nog deckare. Det är helt enkelt oftast mest lättsmält och är precis det jag vill ha under sommaren.

9. Favoritgenre?
Just nu är det faktiskt deckare. Det har förmodligen att göra med att hjärnan inte klarar av fantasy då jag måste koncentrera mig på att vara med och fantisera ihop de där nya världarna och förstå invecklade magisystem. Ett halvår utan att sova en enda hel natt sätter helt klart sina spår på hjärnkapciteten. Men det är inte utan att jag börjar längta efter en riktigt bra fantasy.

10. Tagga 3 andra.
Jag tänker inte tagga någon speciell. Alla som vill tycker jag absolut ska göra den.


Andras vänner av Liane MoriartyDen där grillfesten  sker lite av en slump. Det var inte riktigt meningen att den skulle bli av. Egentligen var det bara Erica och Clementine och deras män som skulle träffas en eftermiddag. Men så bjöd Ericas granne in dem till en grillfest och den där grillfesten blev inte som någon av dem hade tänkt sig och alla inblandade försöker i efterhand hantera den på sitt alldeles egna vis.


Det här är min första kontakt med Moriarty och på det stora hela tycker jag nog att det var en trevlig ny bekantskap. Hon skriver på ett lockande sätt som gör att man hela tiden vill komma framåt i historien. Ingenting är linjärt utan den byggs upp av många tankar från många olika karaktärer och det tar relativt lång tid innan man faktiskt får veta vad det var som hände på den där grillfesten. Och när man väl får veta så är det fortfarande mycket som både läsaren och karaktärerna har kvar att bearbeta. Jag kan ärligt säga att jag inte alls kunde lista ut vad det var som skulle hända/hade hänt. 

Boken är skriven ur många karaktärers perspektiv och det tycker jag absolut att den vinner på. Ibland kan det vara förvirrande att komma så nära inpå så många karaktärer och svårt att hålla dem isär men det upplever jag inte med den här boken. Jag tror snarare att det hade varit precis tvärt om. Karaktärerna har tydliga berättarröster och är på många sätt väldigt olika och det gör det lätt att hålla isär dem. För mig är bokens huvudsyfte just det där att få följa de olika karaktärerna medans de bearbetar festen.

Boken är inte bara skriver utifrån många karaktärer, vi får också följa två olika tidslinjer. Vi har idag, vilket är några veckor efter festen, och så får vi följa dagen som ledde fram till festen. Även det är bra och skickligt gjort. 

Men... Tyvärr är jag bitvis något ofokuserad medans jag läser/lyssnar. Jag vet inte om jag inte riktigt kan knyta an till historien, att jag faktiskt upplever den som lite väl långsam, eller om det helt enkelt är vardagen runt omkring mig som distraherar. Jag läser den många gånger i väldigt små etapper och det kan vara en av anledningarna till att jag inte helt fastnar. 

Så för att sammanfatta det hela lite så tycker jag om boken, men däremot inte tillräckligt för att verkligen fastna och förälska mig. Däremot kan jag absolut tänka mig att ge författaren ytterligare en chans. 

Andras vänner får 4-/5 i betyg av mig.

Boken är nominerad till Årets bok. Jag har tidigare läst följande nomineringar:
Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-05-26

Läsa i helgen

Klockan är sju och dottern har somnat. En hel oändlighet med tid ser jag framför mig eftersom hon aldrig annars somnar innan åtta. Den hela timmen ska jag definitivt utnyttja till läsning för det har jag inte hunnit med tidigare idag och knappt igår heller.  Här kommer de böcker jag tänker ägna mig åt i helgen.

Fallet Walter DabneyBildresultat för since you've been goneBildresultat för ture sventon privatdetektiv

Bokbloggsjerka 26-29 maj

Veckans bokbloggsjerka är rolig tycker jag och den kommer gå ganska så fort att besvara. Vi ska helt enkelt avsluta en mening som Annika har påbörjat.

Om jag kunde bjuda mina favoritkaraktärer på middag....

... så skulle jag be någon annan laga den för jag är urusel på att laga mat.

Det var helt enkelt det första som dök upp i huvudet på mig. Och det är ju dessutom inte fel om någon annan står för maten, då kan jag passa på att vara riktigt social och ha trevliga samtal med alla karaktärer som jag skulle bjuda. Förslag på karaktär är givetvis Hermione Granger.

2017-05-25

Just-nu-enkät inför långhelgen

There is so much beauty simply in piles of books.❤️ #books #bookyards:

Linda inne hos Enligt O har satt ihop den här lilla enkäten för att kolla av vad man faktiskt läser för tillfället. Jag har en känsla av att jag har ganska så många påbörjade böcker som ligger och "skräpar" lite var stans så det är helt enkelt bara att sätta igång.

Vid sängen: Där ligger Girl on the train av Paula Hawkins och har så gjort ganska så jättelänge. Den är bara precis påbörjad, men det för andra gången så jag börjar misstänka att den faktiskt aldrig kommer att bli läst.

På soffbordet: Mest så ligger där för tillfället högar av barnböcker och makens Illustrerad vetenskap (hur nu de har hittat dit). Men underst i högen tror jag faktiskt att Minns du den stad av Per Anders Fogelström ligger som jag påbörjade förra sommaren och sen av någon anledning glömde bort. Den är jag däremot väldigt sugen på att läsa. Tittar jag lite extra noga så ligger där också Tiga är guld av Lindsey Faye, Resan ut av Virginia Woolf och Fallet Walter Dabney (okej, den ligger tekniskt sätt mer på golvet) av David Baldacci. Mest läser jag ur den sistnämnda.

I handväskan: Släpar inte med mig någon fysisk bok för tillfället, men om jag det gjorde så hade det förmodligen varit just Fallet Walter Dabney.

I öronen: Since you've been gone av Morgan Madson påbörjade jag i går efter en hel del velande. Har också påbörjat Det är jag som är Caroline av Peter Barlach och En dag av David Nicholls men de båda får nog faktiskt vänta ett tag på att bli lyssnade till.

På läsplattan: Jag läser inte på läsplattan för tillfället utan telefonen har fått ta över även e-böckerna. Där läser jag för tillfället Ture Sventaon privatdetektiv av Åke Holmberg - för jag var sugen på något väldigt lätt.

Borde jag påbörja: Frälsaren av Jo Nesbø så jag hinner komma fram till Törst innan det är dags att rösta i Årets bok och En enda hemlighet av Simona Ahrnsted så jag sen kan läsa En enda risk som kom som rec ex för ett tag sedan.

Borde jag läsa ut: Dödens märke av Veronica Roth då det är ett recensionsexemplar. Men tyvärr faller den mig inte alls i smaken så jag funderar på att lägga undan den. Sci fi och jag är helt enkelt inte bästa vänner och jag har hängt upp mig på den tanken och låst mig i läsningen.

Bokklubbsbok: Hör och häpna men jag är faktiskt inte med i någon bokklubb och det är nog lika bra det.

Längtar jag efter att få läsa: Top dogg av Jens Lapidus. Läste ut andra boken, Sthlm delete, förra veckan och den slutade riktigt spännande. Så nu längtar jag efter tredje delen.

3 andra böcker i min TBR-hög: Bara 3? Men närmast till hands får jag nog ändå nämna Dehlis vackraste händer av Mikael Bergstrand, Efter festen av Lisa Jewell och Ströst av allt av Malin Persson Giolito. Dessa kan möjligtvis dyka upp i en kommande månadsplanering.

Det var visst en himla massa böcker. Känns som om jag verkligen borde försöka avsluta en del påbörjat. Sammanlagt får jag ihop det till 10 påbörjade böcker. Några i och för sig enbart i starten men ändå.

2017-05-24

Och varje morgon bliv vägen hem längre och längre av Fredrik BackmanEn gammal man för ett samtal med sin barnbarn. De sitter på en bänk vid ett torg och farfar försöker förklara att han inte längre minns saker. Både för barnbarnet och för sig själv.


Och varje morgon blir vägen hem längre och längre

Det här är en liten, men mycket viktig bok om Alzheimers och demens, berättad på Fredrik Backmans alldeles underbara sätt. Han lyckas på ett vackert sätt berätta om en sjukdom som är allt annat än vacker och det är absolut en berättelse som berör. Tyvärr är ju dock inte formatet mitt allra bästa, jag har svårt att hinna knyta an till karaktärerna och det känner jag att jag tappar lite på. För min del hade det gärna fått vara en hel bok. Men ur novellsynpunkt så är det förmodligen precis så bra som det kan bli för min del. Förmodligen kommer jag till och med att försöka läsa om den någon gång. Någon gång när jag är helt ensam här hemma. När jag kan läsa i lugn och ro på ett annat sätt och då jag hinner med "tänkaefterpauser". Och inte nog med det - jag kommer att lämna över boken till mamma och pappa och syrran. För när man ändå har den här hemska sjukdomen så nära inpå sig så kan det vara bra att få bearbeta det hela med lite Backman.

Boken får 4,5/5 i betyg av mig.

Tack Forum för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Book Outlet

Book Outlet

Alltså... jag har kanske legat i en dvala det senaste året eller så men jag har totalt missat att det dykt upp en (för mig) ny bokhandelssida på den svenska marknaden. Jag har tidigare hört talas om Book Outlet, den amerikanska versionen, men att den skulle finnas på svenska hade jag inte en susning om. Men bookoutlet.se finns och det lilla jag har hunnit kolla så verkar det vara lite billigare än Adlibris och Bokus. Någon som handlat och som kan rekommendera?

2017-05-23

Skam av Robert WarholmErik hittar sin hustru död nedanför trappen. Eftersom han aldrig riktigt vet vad han ska göra frågar han mamma som säger att hon har trillat ner och att Erik måste åka till fjärdingsmannen. Fjärdingsman upptäcker att hon inte alls har trillat utan att hon definitivt har blivit slagen i huvudet och strypt.
Ganska så snabbt blir en zigenare  som vistats i trakten beskylld för mordet. Och jakten på honom sätter fart.


Jag blir positivt överraskad av vad jag läser. Den här boken är inte alls vad jag väntat mig och det är trevligt. Jag är inte insatt i historien som boken bygger löst på så för mig blir det helt och hållet en överraskning när jag börjar läsa.Jag gillar karaktärerna och att vi får en inblick i vad som kan ha lett fram till det där mordet från många olika synvinklar. Sen gillar jag ju alltid att få en liten inblick i hur det kan ha fungerat i ett litet samhälle, då för ganska så länge sedan.
Tyvärr upplever jag ibland att jag blir lite skriven på näsan, vissa förklaringar som jag känner inte alls hade behövt vara med och som inte direkt tillför läsningen något. Men dessa är så få så jag kan absolut förlåta det och njuta av min läsupplevelse.

Skam får 3/5 i betyg av mig.

Tack författaren för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Tematrio: Mammor

Det börjar nalkas morsdag. På söndag är det dags men redan i veckans tematrio är det dags att lyfta dessa fantastiska människor som kallas mammor. Eller, nåja... alla är kanske inte sådär värst lämpade för uppgiften, men då blir de kanske mer minnesvärda.

1. Alltså, mammornas mamma kommer för mig alltid vara Molly Weasley. Hon dyker liksom upp som gumman i lådan så fort jag tänker på mammor i litteraturen. Hon hade gärna fått vara min mamma, trots att jag är ytterst nöjd Harry Potter-böckerna.

2. Ja kommer inte ihåg mammans namn i Vassa föremål av Gillian Flynn men nog är hon minnesvärd alltid. Jag tänker inte säga mer för att inte riskera att spoila för någon.

3. Cersei Lannister är ju onekligen en mamma utöver det vanliga. Hon är absolut inte en karaktär som man gärna knyter kontakt med men hennes moderskänslor är absolut ingenting att tveka över. Du hittar henne i Game of Thrones eller i A Song of Ice and Fire av George R.R Martin.

2017-05-21

Liten sommarläsningsenkät

Backyard hammock plus tree lights makes magic. I will buy my home and plant two trees for my hammock in the first summer! #ad:

Lyran la i går upp en liten sommarenkät som jag blev sugen på att besvara. Igår var det ju dessutom sommar, idag är jag inte fullt så säker.

1. Brukar du läsa mer eller mindre, eller som vanligt på sommaren?
Jag kan faktiskt inte säga helt säkert men om jag får gissa så tror jag att jag möjligtvis läser lite mindre än vanligt på sommaren. Eller i alla fall så här i början av sommaren. Det finns så mycket annat man vill hinna med, umgås, ha picknick eller helt enkelt bara ligga och slumra i solen. Men som sagt, detta är bara ett antagande från min sida.

2. Läser du samma typ(er) av böcker som under övriga delar av året, eller läser du något speciellt på sommaren? 
Jag tror att jag läser ungefär samma typ av litteratur. Kanske blir det i vanliga fall lite fler deckare, men eftersom jag har fastnat i deckarträsket för tillfället så känns det inte helt aktuellt som svar. Jag tror också att jag väljer att läsa lite fler tegelstenar och klassiker under sommaren, då jag har mer energi att lägga på dessa böcker.

3. Beskriv den ultimata sommarläsningsplatsen! Inkludera gärna smaker dofter o.s.v.
Bästa stället att läsa på sommaren är på min altan på kvällen. Temperaturen får gärna ha gått ner lite grann, men det får fortfarande gärna vara en sådär 18 grader. Jag kryper då gärna ner under en tunn filt i en stol, har lite ljus tända, ett glas vin bredvid mig och kanske något gott att tugga på typ popcorn. Bästa är också om myggen håller sig på avstånd. Så kan jag sitta och läsa länge.

4. Vilken bok är perfekt en slö dag på stranden/i hängmattan?
Helt klart en deckare - i pocketformat (enda gången jag föredrar pocket). Jag tror jag skulle tipsa om Stefan Ahrnhem. Superduper bra deckar - men ganska så tjocka så därför lite otympliga. Annars fungerar en Agatha Christie utmärkt eftersom de inte kräver någon större tankeförmåga.

5. Berätta om en bra bok som utspelar sig på sommaren!
Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang utspelar sig definitivt på sommaren. Första boken är det också och på senare tid har jag riktigt fastnat för Langs författarskap så då passar det väl utmärkt att tipsa om en av hennes böcker.

2017-05-20

Mutter, mutter....

Jag kan inte låta bli att bli lite sur. Började i torsdags på Tiga är guld av Lyndsay Faye och jag läste den som e-bok via Storytel.  Men efter bara ett kapitel inser jag att bara ungefär vartannat kapitel finns med. Hur ska man kunna läsa en bok då...? Som tur väl är har jag boken hemma i bokhyllan också och får väl helt enkelt läsa den så. Men vad ska jag nu ha som e-bok?

2017-05-19

Läsa i helgen

Pust.... Äntligen lite andningsuppehåll och tid för bloggen. Värmen kom äntligen hit men med det en extremt varm och ledsen bebis. Så det har inte funnits tid till varken blogg eller läsning. I alla fall de senaste dagarna. Tidigare i veckan var det nog bara lite motivationsbrist.

Men nu sitter jag så äntligen framför datorn (med ett glas bubbel med jordgubbar i kan tilläggas) och funderar lite lätt på vad som ska läsas till helgen. Läslusten är inte på topp men lite ska jag väl hinna med. En ljudbok, en e-bok och en fysisk bok planerar jag för. Sen får vi se om jag känner för något annat istället...

Bildresultat för andras vännerBildresultat för tiga är guldFallet Walter Dabney

2017-05-16

Från A till Ö - taggen

Det känns som om det är mycket nu. Samtidigt känns det som om jag inte gör något alls. Jag borde skriva recensioner, inspirationen saknas dock så istället får det bli del 1 i taggen Från A till Ö.

A - Allvarlig. En bok du tog på allvar.
En bok som tog upp allvarliga ämnen. Du läste den för underhållning, men tog den på allvar.

Den första bok so dyker upp i mitt huvud är All the bright places av Jennifer Niven. Detta är en bok om två ungdomar, Finch och Viola som träffas uppe på skolas tak, båda med en tanke om att ta livet av sig. Men där och då händer det något som sakta får dem att bli vänner.
Det är en fantastisk bok om psykisk ohälsa men också om vänskap och kärlek. Absolut en allvarlig bok och som verkligen berör ett viktigt och allvarligt ämne.

Bildresultat för all the bright places


Tematrio: Pojkar

Denna veckan var temat på Lyrans Tematrio ganska så självklart. Eftersom vi förra veckan pratade om flickor har det såklart blivit pojkarnas tur.

Berätta om tre bra romaner som handlar om pojkar!

1. Pojken i randig pyjamas av John Boyne är ett självklart inslag i den här trion. En fantastiskt bok om en pojke vars pappa är högsta ansvarig på Auschwitz men som inte har en aning om varför vissa människor tvingas gå runt i pyjamas hela tiden.

2. PAX-serien av Åsa Larsson och Ingela Korsell handlar om två ganska så vilsna pojkar som kastas in i en ny verklighet när de kommer till Mariefred. De får möta alla möjliga väsen som ingen länge tror på men som verkar vara mer än verkliga.

3. Pojkarnas pojke måste väl ändå vara Peter Pan av J. M Barrie. Pojken som absolut inte vill bli stor och som slåss mot pirater och indianer. Jag har läst boken på engelska en gång men skulle faktiskt väldigt gärna även läsa den på svenska.

2017-05-13

Bokbloggsjerka 12-15 maj

Hann inte riktigt med att svar på jerkan i går så vi tar den idag istället. Den här veckan handlar det om döda författare.

Finns det en numera avliden författare som du skulle vilja hedra? Vem och varför i så fall?


Bildresultat för astrid lindgren citat

På den här frågan kommer mitt svar alltid bli Astrid Lindgren. Visst har hon redan fått massor av hyllningar, men enligt min mening så kan hon inte få nog. Inte bara har hon skrivit fantastiska böcker som på många sätt har varit med och skapat min barndom och mig som vuxen utan hon har gjort så mycket för barn över lag som förtjänas att lyftas fram om och om igen.
Dessutom måste jag ju tillägga att hon har lyckat med att förknippa litteratur och film till en årstid. Syrran och jag var i skogen för ett par veckor sedan och båda två kunde inte låta bli att berätta hur våra känslor till våren är så tätt förknippat med både Ronja och Barnen i Bullerbyn så man blir alldeles varm om hjärtat och får barndomslängt. Kanske handlar det om frihet, men också om lek och gemenskap och värme.
Det blev visst ett ganska så flummigt svar men det får ni ta.

Bildresultat för astrid lindgren citat

2017-05-12

Läsa i helgen

Lite planer för läsningen i helgen måste jag också försöka bjuda på. Jag kan inte garantera läsning under helgen för jag håller på och se klart på Vänner (en säsong kvar) och det måste ju konstigt nog prioriteras. Men lite läsning hoppas jag i alla fall på. Någon bok måste ju bli läst den här veckan också.

Bildresultat för sthlm deleteBildresultat för extremt högt och otroligt näraBildresultat för tragedi på en lantkyrkogård

Egentligen borde jag kanske också ge Resan ut av Virginia Woolf något kapitel till men helt ärligt så lockar den mig inte alls. Men jag ska i alla fall ge den två kapitel till innan jag bestämmer mig för om jag ska avsluta den eller inte.

Bildresultat för resan ut

Helgfrågan v.19

Just nu finns det inte mycket tid för bloggande. Jag har en dotter som nästan inte alls vill sova, varken dag eller natt. Så bloggen blir helt klart lidande. Läsningen går det lite bättre med men det beror mest på att jag kan lyssna på böcker medans jag försöker få henne att sova.


Men nu tänker jag passa på att svara på frågorna som Mia ställer i veckans Helgfråga. De är följande:

Vad äter ni ? (gärna recept)
Vad läser ni?
Vad ska ni titta på film/tv-serie,eurovision eller bio?
Vad smaskar ni på? 

Maken jobbar ikväll så jag och E tänker passa på att umgås med min mamma. Vi har bestämt att vi ska ut och gå en runda då det faktiskt är hyfsat väder idag, sen följer hon med oss hem och så lagar vi fläskfilé i ädelostsås och till det serverar vi sötpotatis i klyftor. Så lätt och gott. Du fräser helt enkelt fläskfilén (gärna tillsammans med lite konserverade champinjoner). Sen häller du över gorgonzolaost som du smält tillsammans med crème fraiche och så låter du det helt småputtra en stund. Salta och peppra efter behag. Sötpotatisen skalar du och delar och kör in i ungen, med lite olja och kryddor så klart. Sen var det klart! Hur gott som helt.

Efter det blir det nog helt enkelt lite umgänge, en del prat, en dotter som ska läggas. Och det får nog ungefär vara min fredagskväll. Kanske hinner jag läsa lite och då hoppas jag på att läsa klart Djävulsstjärnan av Nesbø som jag tycker mycket om. TV och snacks blir det nog däremot inget av.

2017-05-08

Tematrio - Flickor

Nu var det väldigt länge sedan jag hade möjlighet att delta i Lyrans Tematrio, men idag ska jag försöka få ihop ett inlägg.

Berätta om tre bra romaner som handlar om flickor!

1. Maresi: Krönikor från röda klostret av Maria Turtschaninoff handlar verkligen om flickor. Eller rättare sagt flickor som har "isolerat" sig på en ö med ett kloster och där inga män är välkomna. En mycket bra fantasyroman.

2. Vem som helst utom Ivy Pocket av Caleb Krisp är första delen i en serie för slukaråldern. Ivy är den föräldralösa flickan som det inte alltid går så bra för men som har självförtroende till tusen och därför på något sätt lyckas lösa problemen i slutänden. Väldigt roligt och bra.

3. Flickan från tjugotalet av Sophie Kinsella är en trevlig bok om en flicka som helt plötsligt kan se någon gammal släkting som spöke. Detta spöket är i form av en flicka som njöt av livet som ung på tjugotalet.

Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel BjørkDet hänger en mördad flicka i skogen. Hon är 6 år gammal och ska snart börja skolan. På sig har hon en klänning av dockmodell, hon har en skolväska och ett hopprep. Det värsta är att hon har siffran ett inristad på en nagel, nummer ett som den första i en serie.
De som kopplas in på fallet är den före detta specialenheten med Holger Munch och Mia Krüger i spetsen. Båda dessa poliser med en hel del i bagaget som inte underlättar utredningen alla gånger.

29557926

Det här gillar jag. Det är helt klart något lite speciellt med norska deckare och den här är definitivt en av de bättre jag läst på senaste tiden. Framför allt gillar jag att det känns som om jag kastas in i en verklighet som redan existerar, Mia och Holger har sedan långt tidigare varit ett team och längs med berättelsens gång får vi lära känna deras tidigare fall och vedermödor. Det känns som om detta skulle kunna vara en senare bok i en serie, men det är första boken. Författaren har gjort det där som jag tycker allra bäst om, han har tagit sin läsare på allvar och utgår från att jag kan hänga med trots att han kastar mig in i en ny verklighet.

Själva utredningen är spännande, har en mängd trådar och vi får följa en mängd spännande karaktärer medans de försöker hitta mördaren och förhindra fler mord. Det pratas om en seriemördare och om det verkligen kan finnas i lilla Norge (har ni hört den hypotesen förut i böcker?).

Boken har också ett sidospår som egentligen inte tillför massor till handlingen. Medans jag läste funderade jag en hel del på varför det överhuvud taget fanns med i boken. Jag kan ha en viss förståelse för det, men samtidigt hade boken kunnat vara ganska så mycket tunnar utan det. Men samtidigt är sidospåret i sig också spännande och det är nästan så jag hoppas att nästa bok berör det. För det finns en bok till på svenska och den heter Ugglan dödar bara om natten och den har åkt upp ganska så högt på vill läsa nu listan. Så kanske ser ni en recension av den också inom en snar framtid - eller kanske inte. Listan är ju som bekant lång.

Det hänger en ängel ensam i skogen får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.