2012-11-27

Cirkeln

Är nu i stort sätt färdig med cirklen och med bara några spår kvar kan jag inte påstå att jag är superimponerad. Mer kommer givetvis när jag har lyssnat fördigt på boken.

2012-11-25

Viktigt

Som många som har läst min blogg ett tag kanske vet så jobbar jag med det viktigtaste som finns i vår värld, nämligen barn. Därför kan jag inte låta bli att lägga ut en länk som jag tycker är otroligt viktig. Den handlar om att regering och Jan Björklund vill börja betygsätta våra barn från 4 årskursen. Läs gärna, men framför allt, om ni håller med om det som skrivs, skicka med en namnunderskrift.

http://kaostik.wordpress.com/2012/11/25/nej-till-betyg-i-4e-klass/
Författaren till länken heter Micke Gunnarsson och han har mycket av betydelse att säga till oss och om vår tro på barnen.

2012-11-24

Tävlar igen

Jag är med och tävlar hos Beas Bokhylla som fyller tre år. Det är en blogg jag följer noga och som har en mängd trevliga boktips. Så därför vill jag väldigt gärna gratta dem. Det jag hoppas på att vinna är Anna Karenina som verkar lämplig att läsa nu lagom till den filmatiseras.

2012-11-23

Bokbloggsjerka 23-26 november

Efter en veckas uppehåll är jag nu tillbaka och ska göra veckans bokbloggsjerka hos Annika. Denna veckan lyder frågan:

Lista 10 författare som du håller som favoriter just nu. Naturligtvis gör det ingenting om du även nämner den bok du värdesätter högst av var och en.

Hade lite svårt för att bestämma mig för det finns ju så många fantastiska författare där ute. Tankemöda en fredagskväll med andra ord. Det gillas.

  • Janet Evanovich - Älskar, älskar, älskar. Mest känd är hon för sina böcker om Stephanie Plum och dessa böcker är så otroligt hysteriskt roliga så det finns få som slår henne. Men även hennes lite mindre kända böcker är otroligt bra, i alla fall de jag har hunnit läsa. Ett mål är att i framtiden äga alla böcker av henne, helst på engelska för de är så otroligt bra.
  • Charlotte Brontë måste få vara med på min lista. Jag har bara läst Jane Eyre av henne, men den är så fantastiskt bra och jag bara älskar den så hon får vara med på min lista ändå. Tyvärr finns inte denna bok i min bokhylla. Vill ju ha den i en gammal vacker upplaga, inte den nyaste så därför har det inte blivit av att jag läst den.
  • Stephenie Meyer. Hallå...Twilight liksom. Jag gillar faktiskt skarp och tycker även mycket om filmerna. Bäst är första boken, Om jag kunde drömma.
  • Allas vår Astrid får hitta in på listan och då pratar jag givetvis om Astrid Lindgren. Det var länge sedan jag läste något av henne. Och framför allt gillar jag böckerna om Mio min Mio och Bröderna Lejonhjärta. Även Ronja är en stor favorit.
  • J.K Rowling kräver heller ingen närmre presentation. Gillar första boken bäst, Harry Potter och de Vises sten.
  • Harlan Coben är en författare som jag relativt nyligen stiftade bekantskap med och som jag fastnade för med en gång. Gillar både de fristående böckerna och böckerna om Myron Bolitar. Framför allt gillar jag ironin i språket som böckerna är skrivna med.
  • David Baldacci har länge varit en stor favorit. Böckerna om Kamelklubben är riktigt bra men även de om Sean King och Michell Maxwell är riktigt bra, framför allt Geniet. Sen finns det ju en rad fristående böcker som även de håller mycket hög klass.
  • Diana Gabaldon har jag också bara läst en bok av hittills, men vilken bok. Främlingen var helt klart förra årets absolut bästa bok och jag längtar till jag orkar gripa tag i andra delen. Tyvärr är det enorma tegelstenar med pyttetext som kräver lite engagemang.
  • Jag gillar ju även fantasy och första gången jag läste Eragon av Christopher Paolini så var jag fast. Gillar serien mycket även efter första delen och framför allt älskar jag hur han lyckas väva ihop hela historien på ett mycket positivt sätt.
  • Dan Brown får faktiskt hitta in på denna listan även om jag inte är i extas över alla hans böcker. Men Änglar och Demoner och Da Vinci koden är så fantastiska böcker som många har försökt skriva liknande böcker och det är böcker som jag gång på gång plockar upp för att det kanske är så att någon mer har lyckats skriva en sådan bok. Skulle nog vilja säga att just Änglar och Demoner är den bok jag läst/lyssnat på allra flest gånger. Varje gång jag blir sjuk så hamnar den i hörlurarna och jag njuter. Kan den utantill men det gör ingenting. Även Da Vinci koden är välläst.

2012-11-22

3 på 3

Jag får lovar att erkänna mig besegrad i 3 på 3 utmaningen hos Pocketlover. Jag inser med mindre än 10 dagar kvar av november, med över 500 sidor kvar i bok två och inte ens den tredje delen hemma, och en läslust som ligger närmare noll så finns det inte en chans att jag kommer hinna läsa ut Robyn Youngs serie om Brödraskapet. Jag tänker inte ge upp böckerna men de kommer heller inte har vidare hög prioritering. Just nu tror jag att jag kommer behöva något lättsamt och snabbläst istället.

2012-11-20

Läsa?

Just nu brottas jag med en icke existerande läslust som inte är av denna världen. Inte ens fem minuter i sängen när jag går och lägger mig. Få se om den återvänder till helgen när sambon är iväg och jag har huset för mig själv.

2012-11-18

Jaja

Jag har fallit till föga. Nu rullar Cirklen av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren i mina öron när jag är ute och rör mig. Hittills får jag väl tillstå att det är en rätt trevlig läsupplevelse.

3 snabba

Sitter här på morgonen och är inte på speciellt bra humör. Tänkte att jag kan lika gärna passa på att skriva några recensioner som har blivit liggandes ett tag.

Silvrets rike
Silvrets rike är fjärde delen i den fantastiska serien om Djingis Khan. Den här boken tar vid när den store Khanen själv är död och de maktspel som börjar utspela sig om vem som ska ta över facklan efter honom. Det är en krigisk bok men samtidigt väldigt väl beskrivna karkatärer som du känner starkt för. Det är samtidigt faschinerande att läsa om en här som är så välorganiserad så de lyckas med vad de än tar sig för i sin erövring. Jag gillar den här boken skarpt och måste snarast läsa/lyssna på femte delen som jag tror är den sista.

 

Under oktober månad kände jag för lättlästa spännande böcker. Och vad passade då bättre än Gullregn i Oktober av Maria Lang. Det är en långsam pusseldeckare om någon som vinner en massa pengar på lotto. Ingen i staden Skoga vet dock vem som har vunnit pengarna, förutom kanske vinnaren själv. När sedan en man hittas mördad med hjälp av Gullregn så tätnar mysteriet och kommisarie Christer Wijk får något att bita i. Lagom läsing i sängen som parallellärning och jag gillar.


Spionen som kom in från kylan är det första jag läst av John le Carré och jag kan väl inte påstå att jag var jätteinspirerad av historien. Det är en spionhistoria som utspelar sig i Östtyskland till stora delar. Det är mycket prat och lite action. Tyvärr kan jag inte skriva så mycket om boken för det var inte alls något som passade mig och handlingen och dess karaktärer flyttades långt bak i minnesbanken så fort boken var utläst.

2012-11-17

1 år

Sitter och tittar runt lite på min blogg. Och vad upptäcker jag. Jo för exakt ett år sedan tog jag mina första stapplande steg, eller kanske ska skriva tangenttryckningar, och skrev mitt första blogginlägg. Med andra ord grattis till Fantastiska berättelser som fyller 1 år idag. OCh vilket år sedan. Det har varit fantastiskt roligt att blogga och jag har framför allt börjart läsa på riktigt igen. Så där mycket som jag läste när jag var yngre men sen tappade. Dessutom har jag mötts av en mängd spännande boktips, fått recensionsexemplar av splitter nya böcker, chattat med en författare men framför allt interagerat med massor med underbara bokbloggare.
Jag firar mig själv med lite nya loppisböcker.

2012-11-14

Tävling

Boken är tankens barn pågår från nu och fram till julafton en rolig, julig tävling och den vill jag gärna vara med i. Den går ut på att under hela december framt ill julafton presenterar hon en julig bok i en adventskalender och sen får vinnaren välja en av dessa böcker som vinst. Kul va.
Sen vill hon gärna ha ett juligt tips och mitt är Julfritt av John Griham som är en väldigt trevlig, rolig bok om hur det går när man försöker välja bort att fira jul. Verkligen läsvärd.

2012-11-13

Uppdrag Moskva

I går kväll tog äntligen Robert Ludlums Uppdrag Moskva slut. Jag säger äntligen för det känns som om jag har hållit på med den i en evighet. Inte för att den är direkt dålig. Inte heller lysande bra kanske.

I Ryssland verkar en ny sjukdom ha fått fäste. Människor kommer in till sjukhuset och ingen kan svara på varför de får bölder, tappar allt hår och dör. Sen börjar sjukdomen dyka upp bland världens ledare, framför allt höga militärer i forna Sovjet Republiker samt rysslands experter inom CSI och andra likande organisationer. Jon Smith som arbetar som läkare i den amerikanska armen samtidig som han är hemlig spion åt den superhemliga Covert One får i uppdrag att ta sig till Ryssland för att lyckas reda ut vad ryssarna har för sig. Till sin hjälp har han journalisten och spionkollegan Fiona Devin.

Robert Ludlum har skapat en av mina absoluta actionkaraktärer inom filmen, Jason Bourne. Filmer som jag kan se hur många gånger som helst. Och han har skrivit en hel del böcker som jag gillat. Denna tillhör inte favoriten. Boken är full med spännande action och när väl dessa kapitel spelas upp framför mina ögon så är det verkligen full rulle. Det är verkligen som att sitta och titta på en riktigt bra actionrulle. Men sen kommer det tyvärr några riktiga snarkdelar. Delar där han har beskrivit hur den ena ledaren efter den andra insjuknar, eller tråkiga fakta om sjukdomen eller bla bla bla. Boken hade inte alls mått dåligt av att vara minst hundra sidor kortare. Jag hade hängt med i handlingen ändå.
Sen var det ju det här med Jon Smith. Under hela boken tycker jag att jag känner igen namnet. Jag känner igen själva upplägget på boken och om en läkare som ska rädda världen från den ena eller den andra farliga sjukdomen. Inte förrän när jag har 50 sidor kvar kommer jag på att det visst är samma karaktär som jag läst/lyssnade på för säkert 3 år sedan. Kan idag inte riktigt komma på vad den boken heter men har en känsla av jag nog gillade den bättre än vad jag gillade denna.

Jag kommer dock inte ge upp Ludlum - för ibland blir det faktiskt riktigt bra när han är i farten och det vill jag ju verkligen inte gå miste om.

Tack Damm förlag för recensionsexemplaret.

2012-11-11

This or that

Nu tänker jag också ta och skriva något kort om den här enkäten som legat ute ett tag. Jag har inte blirvit taggade men hör endå.

Ljudbok eller bok i handen?
Nu är det ju så att jag råkar gilla båda och att båda har sin charm. En vanlig bok har ju en viss känsla över sig, doft och något att ta i medans en ljudbok är helt underbart när man t ex städar, ute och går eller ska sova. Sen går den ju en aning långsammare att bli färdigt med vilket definitivt är på minussidan. Måste jag välja en så får det nog bli vanlig bok med andra ord.

Pocket eller inbunden?
Också svårt att svara på. Favoriten är nog nämligen en blanding i form av storpocket. En vanlig boks storlek och lätthet och pris som en pocket.

Påhittat eller verlighetsbaserat?
Påhittat nio gånger av tio. Klara framför allt inte av böcker där någorlunda okända männsikor skriver att jag haft det svår på det ena eller andra sättet. Sorry - det är synd om er men jag vill faktiskt inte höra. Klarar inte det.

Harry Potter eller Twilight?
Svårt men Harry Potter vinner nog den duellen även om det inte är med jättestor marginal.

Fantasyvärld eller vår värld?
Jag gillar båda och vill väldigt gärna ha en blandning. Får jag inte läsa blandad litteratur tröttnar jag lätt.

Kindle, Ipad eller annat?
Nej tack för mig. Håller mig till en riktig bok eller en ljudbok. Jag sitter tillräckligt framför tekniska prylar som jag gör. Sen kan det vara förståligt att det finns. Måste vara utmärk när man är ute och reser men det är jag så sällan.

Låna eller köpa?
Jag har under alla år lånat väldigt mycket böcker och tycker det är en fantastisk upplevelse att få komma till biblioteket och botaniera - faktiskt bättre än att gå in i en bokhandel. Men i år har det blivit att jag köpt mer och mer böcker vilket märks i bokhyllorna.

Bokhandlar eller online?
Online. Priset är så pass mycket bättre och sen erbjuds även ett större utbud. Det är ytterst sällan jag handlar i en bokhandel. Second hand däremot är mycket trevlig och billigt.

Ensamstående bok eller triologi?
För det mesta vill jag faktiskt ha ensamstående böcker - eller i alla fall böcker som är fristånde men innehåller samma karaktärer. Det har nog lite med att göra med att jag vill blanda litteraturen så pass mycket så jag sällan kommer ihåg att läsa färdigt hela serien och därför glömmer vad första boken handlat om när jag tar upp trean fem år senare. Och sen måste man ju ofta vänta på uppföljaren. Sen finns det ju givetvis undantag som bekräftar reglen.

Tjock eller kort bok?
Beror lite på vad jag är ute efter. 300-400 sidor brukar vara lagom, men om det sen räknas till kort eller tjock är jag inte människa till att bedömma.

Romans eller action?
Ingen bra actionbok utan lite kärlek och ingen romans utan att det händer lite på vägen. Så med andra ord vill jag ha lite av båda.

Mysa under filt eller steka i solen?
Definitivt filten. Tycker inte om när det blir för varmt. Så filten vinner alla gånger.

Varm choklad eller latte?
Dricker inte kaffe så latte går bort med en gång. Dricker inte heller onaturligt sötade grejer heller så därför dricker jag inte choklad speciellt ofta heller. Men måste jag välja så blir det chokladen annars får ni gärna ge mig en stor kopp te.

Läsa recenssioner eller bilda egen uppfattning?
Helst bildar jag mig en egen uppfattning, men det är klart att om jag sett många positiva recenssioner på en bok så lockar det till läsning. Tycker däremot att det är väldigt roligt att läsa recenssioner på böcker jag själv läst och se hur olika man kan tycka.

Lästid

Nu har jag ägnat mig åt pluggande och annat alldeles för mycket den här helgen tycker jag och kryper därmed upp i min läsfotölj (om jag får plats för två katter) och öppnar Uppdrag Moskva som väldigt gärna få bli utläst idag. Inga höga förhoppningar om detta dock.

2012-11-10

Bokbloggsjerka 9 - 12 november

Hos Annika denna veckan: Har du en ”guilty pleasure” eller en favorit som eventuellt kan förvåna oss jerkare?

Jag kan inte påstå att jag någon gång har gömt vad jag läst, eller skämts för den delen. När jag var yngre så läste jag en hel del Harleqin som jag kanske inte direkt skyltade med men inte gömde jag det heller. Sen kanske jag inte väljer att läsa den typen av böcker i dag. Men å andra sidan finns det gott om böcker som jag känner så med.
Smaken ändras helt klart med åldern. T ex hade jag nog i tidiga 20 år gett mig in på att läsa middelgrade eller YA böcker. Det var jag för gammal och klok för då. Men hallå... Idag läser jag mycket böcker av den här typen och tycker många gånger att det är riktigt bra. Detta får jag nog tacka Harry Potter för som öppnade ögonen för mig på helt nya typer av litteratur som jag nog aldrig läst annars. Även Twilight kan haft en finger med i spelet.

Studier

Idag ska här pluggas. Jag ska göra en djupdykning ner i min pedagogiska plattform och lära mig om olika inlärningsmetoder. Äventyrspedagigken - hear I come.

2012-11-09

Författarafton

Igår kväll var jag på författarafton/bokevent. Det var första gången jag var på något liknande  men det var absolut inte sista gången. Måste säga att det var mycket trevlig och både jag och mamma var väldigt nöjda när vi åkte hem. Maten var god, tevliga diskussioner av författarna (se här vilka författare) och de bjöd verkligen på sig själva. Har svårt att säga vilken författare som var bäst att lyssna till, men man kan inte förneka att Pär Johansson, grundaren till Glada Hudick-teaterna var otroligt inspirerande att lyssna till.
Det enda negativa med kvällen var att jag inte hade tillräckligt med kontanter med mig och därför fick bara en bok följa med mig hem. Men Springfloden av Cilla och Rolf Börjlind verkar onekligen spännande och den får jag snart hugga tänderna i. Givetvis är den signerad till mig, min första signerade bok.

 

2012-11-06

Bok12

På torsdag ska mamma och jag gå på Bok12. Ett bokevent som kommunen här hemma annordnar där Agneta Sjödin, Sara Begner, Katerina Janouch, Cecilia & Rolf Börjlind samt Pär Johansson deltar. Tyvärr har jag inte läst något av någon författare men tycker det ska bli väldigt roligt ändå.

Bok 12


2012-11-05

Citat

Förgylld måndag

När man kommer hem en mörk måndagskväll efter en mycket lång dag på jobbet och blodsockret som har landat någon stans nere vid fotknölarna så blir man i alla fall mer positiv när man öppnar brevlådan och hittar dessa godbitar. Som lite extra plåster på såren var det fina bokmärket som låg i en av böckerna.

 
Tack Boklysten för denna trevliga bokhögen.

2012-11-04

Samla böcker på hög

I torsdags vann jag fyra böcker som jag har skrivit om här. När jag berättade detta för sambon i går fick jag en stor suck och kommentaren; Men Anna då, varför kan du inte vinna saker som vi behöver, typ pengar eller något.
Vet inte alls vad han menar. Det är väl klart att jag behöver böcker.

De utvalda - tankeläsaren

I fredags natt läste jag ut De utvalda - tankeläsaren av Kristin Cashore som jag fått i recensionsexemplar av Månpocket. Men oj så bra jag tyckte det var. Så bra att jag knappt ville att den skulle ta slut, men slut tog den och fort gick det. Riktigt fort till på köpet - sträcktläste den under varje ledig stund.

Katsa är särling och har därför en gåva - dödandets gåva och hon tvingas fullgöra kungen av Midlunds hemska vilja. I sort sätt alla människor fruktar henne och det är den enda verklighet hon känner till. Tills hon en dag bestämmer sig för att starta rådet och när hon en dag räddar en lienid (kungens far) som har blivit kidnappad. Då möter hon Po - prins av Lieniden och helt plötsligt har Katsa en vän. Po är också särling och han har stridens gåva och tillsammans ger de sig ut på ett äventyr som går ut på att ta reda på vem som kidnappade Pos farfar och varför.

Det här är fantasy när det är som bäst. Den innehåller en lagom komplicerad story som griper tag i en. Karaktärerna väl skrivna och det är inte svårt att tycka om dem. Framför allt gillar jag Po som är känns som en person som jag gärna hade velat möta, väldigt mänsklig och otroligt positiv för det mesta. Katsa känns mer reserverad att läsa om men den är kanske inte så konstigt om man har tvingat utföra kungens straff och mord sedan man var åtta år gammal.
Jag gillar att boken är avslutande - utan att vara det. Den slutar med andra ord inte med en cliffhanger som många andra fantasyböcker gör och som jag tycker kan bli för mycket ibland. Det känns som om jag bara skulle kunna läsa denna boken och vara nöjd med det. Men ni ska absolut inte tro att jag kommer nöja mig med det. Nej nu måste jag ha fortsättningen. Allra helst igår om det hade gått. För det har var en mycket bra bok som jag varmt kan rekommendera till alla som gillar fantasy och man behöver inte ens vara fantasyfantast för att gilla det.

Söndagsfix

Nu efter frukosten ska det äntligen tapetseras. Å vad jag längtar och väntar. Sen tror jag att jag ska försöka måla om min bokhylla så allt blir så där vackert som jag vill ha det. Då kan man också passa på att ränsa lite i hyllan kanske.

2012-11-03

Skola

Vem har sagt att en skola behöver se tråkig ut...?

Plötsligt händer det...

...man får den där boken i händerna som gör att man absolut inte kan sluta läsa förrän det är slut. Som tur väl var hände det en fredagkväll och klockan hann faktiskt inte bli mer en midnatt innan boken var slut. Men endå - ett sånt flyt efterfrågas igen och igen och igen. Boken i det här fallet var De Utvalda - tankeläsaren av Kristin Cashore. Recension kommer senare under helgen.

2012-11-02

Bokbloggsjerka 2 - 5 november

Veckans jerka hos Annika är följande: Veckans fråga lyder kort och gott: vad ska du ägna dig åt för bokliga aktiviteter under Halloween helgen?

Denna helgen blir nog tyvärr inte så där värst mycket nöjeläsning. Har i och för sig tänkt läsa ut De Utvalda: Tankeläsaren av Kristin Chashore. I övrigt ska det städas, tapetseras och så ska jag även försöka trycka in lite plugg. En styck reflektionsuppgift ska skrivas till kursen jag går och det är förmodligen lika bra att jag sätter igång.

2012-11-01

Jippi

Jag vann...

För ett tag sedan var jag med i en tävling hos Boklysten där jag tävlade om Shetlandskvartetten och jag VANN! Gud vad roligt. Måste också tacka Boklysten för en trevlig tävling.

Bye bye oktober

Ytteligare en okej månad, som hämtade sig på slutet har det blivit. Detta även om jag inte direkt läst det jag hade tänkt. Det ligger fortfarande en Casual Vacancy och väntar på att bli läst, ynka 60 sidor in. Tre-på-tre utmaningen har också fått ligga och vänta så det får bli prio ett i november - när alla recensionsexemplar är lästa. För det har det nämligen blivit en hel del av den här månaden, nämligen 4 stycken. I övrigt har det blivit en hel del fantasy och nya bekantskaper.

Oktobers böcker:

Percy Jackson and the lightning thief - Rick Riordan
Shannaras talismaner - Terry Brooks (Ljudbok)
Tystnadens gåta - Steve Hamilton
Tronen av drakben 1, Simon Månkalv - Tad Williams (Ljudbok)
Boken om Joe - Jonathan Tropper
Gullregn i Oktober - Maria Lang
Surt sa räven om rabarberna - Karin Brunk Holmqvist
Arvet från Stonehenge - Sam Christer
Spionen som kom in från kylan - John le Carré
Eric - Terry Pratchett

Antal böcker lästa/lyssnade på = 10
9 på svenska, 1 på engelska, 2 ljudböcker

Oktober roligaste bok:
Eric och Boken om Joe slåss om den har vinsten. Båda roliga men på helt olika sätt. Den ena tragikomist medans den andra helt enkelt är tokig och levererar ordklyveri så man kan skratta på sig.

Oktober mest spännande bok:
Har åter igen svårt att välja. Men tror faktiskt att segern går till Arvet från Stonehenge.

Oktobers överraskning:
Boken om Joe alla gånger. Jag blev helt nockad. Trodde inte riktigt att Tropper skulle vara något för mig men det visade sig att jag hade fel.

Oktobers sämsta:
Även om det i stort var en bra läsmånad så fanns det några böcker som tyvärr inte höll standarden. Tronen av drakben, Surt sa räven om rabarberna och Spionen som kom in från kylan var böcker som inte imponerade.

Oktobers bästa:
Boken om Joe. Har ni inte läst den så tycker jag ni ska göra det.