2014-11-30

Läst i november

Thumbelina illustrated by Elsa Beskow 1920 via polarbearstale. blogspot.com.au

Det var visst redan dags att sammanfatta november månads läsning. Återigen en månad då jag helt enkelt inte hunnit med mig själv. Den har gått så fort.
Det har varit en helt okej läsmånad med tanke på att jag vissa veckor inte har hunnit läsa knappt något alls och en hel del bra böcker har jag helt klart läst. Dessutom känns det som om jag har lyssnat ganska mycket på ljudbok, framför allt kanske för att jag har varit ute och rört mig väldigt mycket i november månad och då är ljudbok bäst.

Dessa böcker har jag läst, 9 till antalet:

Många bra böcker som sagt men bäst denna månaden är nog avslutningen av Marchettas fantasyserie. Riktigt bra. (Okej glömde räkna Harry Potter - men han är alltid bäst.) Däremot märker jag att jag ligger lite efter med recensioner. En del är skrivna, men några måste jag sätta mig och skriva. 

Min konstigt resonerande hjärna

Nu är det ju så att jag var i Köpendanmark i går. Det råkade också vara så att jag faktiskt knappt handlade någonting alls, vilket i sig kanske var lite tråkigt, men så föll det sig i alla fall. Då resonerar helt plötsligt min hjärna lite som pappa Antons i Lönnebergas hjärna gör. Ni vet, soppskålen som kostade fyra kronor och doktorn i Mariannelund som bara tar 3 kronor och ja ni kan väl fortsättningen. Med andra ord har jag nu lyckats tjäna/spara massor av pengar. Kommer hem och inser att bara för att jag var så duktig i går så måste jag givetvis göra av med pengarna idag. Därav en besätllning på bokus istället för att spara pengarna till julklappar. Min hjärna är minst sagt skev...

books

En smakebit på søndag: Himlakoppar


Idag blir en söndag i pyntandes tecken. Alla mina adventsstjärnor och stakar måste upp idag då jag inte hunnit det tidigare i veckan. Men en liten smakbit kommer jag i alla fall bjuda på så här till frukost (min frukost eftersom dagen krävde en sovmorgon). Som vanligt kan man läsa mer om En smakbit på en söndag hos den norska bloggen Flukten fra virkligheten.

Dagens smakbit är hämtad från Himlakroppar av Eleanor Catton. Jätteboken är påbörjad, men inte mycket mer. Så tyvärr kan jag inte direkt bjuda er på någon sammanfattning på vad den handlar om. Smakbiten är i alla fall hämtad från sida 15 (precis i början). För att vara ärlig bjuder jag faktiskt bara på två meningar.

Det verkade som om de hade träffats av en slump, de tolv män som hade samlats i rökrummet på Crown Hotel. De var så olika, både när det gällde uppträdande och klädsel - bonjour, frack, sportjacka med knappar av horn, gula mollskinnsbyxor, skjorta i batist eller tvills - att de skulle ha kunnat vara tolv främlingar i en järnvägsvagn, var och en på väg till olika delar av en stad med tillräckligt mycket dimma och tidvatten för att skilja på dem; i själva verket samverkade varje man utstuderade avskildhet, när han fördjupade sig i sin tidning eller böjde sig fram för att i den öppna spisen aska av sin cigarr eller när han placerade handflatan på filtduken för att stöta med biljardkön, till den där djupa kropsliga tystnaden som uppstår sen på kvällarna på ett tåg - fast här doldes den inte av vagnarnas slammer utan av regnets ihållande smatter.

2014-11-29

Köpenhamn

Nu är nästan precis hemkommen från en liten tripp till Köpenhamn. Där har jag strosat gata upp och gata ner på Ströget och insupit atomsfären och faktiskt fått en hel del julkänsla. Köpenhamn är en otroligt mysig stad att gå i. Däremot har jag inte varit inne i en enda bokaffär då det kändes så där lockande att köpa böcker på danska. Jag hade nog förstått ungefär vart 50:e ord och då får man inte ut så mycket av berättelsen. Dessutom så var kanske inte mitt sällskap väldans intresserade av den här typen av affärer.
Men en mycket trevlig och mysig dag har det varit i alla fall. Trött blir man dock så jag ska redan nu ta och krypa ner i sängen och läsa lite. Tror faktiskt att jag ska ta och plocka fram någon klassiker för efter veckans bokbloggjerka så är jag jättesugen på att gripa mig an någon gammal goding.

2014-11-28

Det var på tok för länge sedan

Idag har jag gjort något som det var väldigt länge sedan jag gjorde. Jag var på biblioteket. Jag tror ärligt talat inte jag har varit där sedan tidigt i våras så det var verkligen dags igen. Målet var att komma hem med något seriealbum, och det gjorde jag. Men givetvis kom jag hem med en massa annat också. Dessutom hade jag kunnat plocka på mig hur mycket som helst tror jag. Men jag nöjde mig med 6 lån. Förhoppningsvis tar jag mig igenom dem och inte bara lämnar tillbaka dem olästa.

Bkbloggsjerka 28 november - 1 december

jerka11Det blir ett sent inlägg på veckan jerka men när man är på jobbet klockan sex så finns det inte en chans att man kan göra den på morgon vilket jag annars brukar ha som mål. Men, men... här kommer i alla fall ett svar.

Vilka nobelpristagare kan man hitta i din bokhylla?
alt. vilka nobelpristagare har du läst?

Jag är ingen storläsare av Nobelpristagare, men för det mesta har jag gillat det jag läst. Här kommer i alla fall en liten sammanfattning.

Jag har läst Doris Lessing, John Steinbeck, Imre Kertész och J.M Coetzee. Det står några till av vinnarna i mina bokhyllor, Ernest Hemingway, Orhan Pamuk och Selma Lagerlöf. Jag känner väl definitivt att jag borde ta tag i Hemingway och Lagerlöf som båda är författare som jag egentligen tror skulle passa mig alldeles utmärkt. På det stora hela borde jag nog ge fler nobelpristagare en chans. Man kan ju i alla fall börja med de svenska.

2014-11-27

Just nu läser jag...





I kväll börjar jag lite smått på Himlakroppar av Eleanor Catton. Boken är enorm, förmodligen den största bok jag äger men jag är himla nyfiken på den. Dock är jag lite skrämd av första kapitlets omfång. Det är över 500 sidor långt. Sen blir de bara kortare, och kortare efter det.

Mycket skrämmande siffror

Idag har jag varit på en sådär fantastiskt spännande och bra utvecklingsförmiddag. 3x45 minuters föreläsningar om genusarbete, jämställdhet och om entreprenöriellt (omöjligt att både säga och stava) ledarskap. Jättebra och inspirerande. Tänkte inte gå in på det så mycket här men eftersom det var Olika förlag som var inblandade i föreläsningarna så kom givetvis böcker lite upp på tapeten. Och det jag först och främst reagareade på är att de barnböcker som ges ut så har majoriteten av dessa böcker pojkar i huvudrollen. Det rör sig om så stora siffror som 57% MER pojkar än flickor sedan 2002 när mätningen började göras. Läskigt att höra - definitivt.
Läs gärna denna artikel som jag hittade på nätet om precis samma sak.

Så nu alla ni som skriver barnböcker eller har planer på att göra det, ha detta i åtanke när ni inleder er kreativa process.  

Omarbetade sagor

Neil Gaiman är ju ofta ett ganska nämnd författare. Jag har definitivt provat på honom i form av The Ocean at the end of the Lane och Coraline. Den första tyckte jag så där om och den andra var väl lite bättre men det var absolut inte så att jag jublade. Trots detta är jag fortsatt nyfiken. Framför allt är jag sugen på dessa båda. För som ni vet så älskar jag ju sagor och att våga sig på en omarbetning av dem gör definitivt att jag bara måste läsa. Är det någon som har läst och kan uttala sig om det är värda att lägga pengar på. Förmodligen lär jag göra det i vilket fall som helt men kunde ju vara kul att veta.

Hansel & Gretel (inbunden)The Sleeper and the Spindle (inbunden)

Torsdagscitat

You learnt that it was what's on the inside that counts. | 17 Magical Lessons Learned From Roald Dahl Books

2014-11-26

Mer vill ha....

Jag har läst Sagan om Ringen och Hobbiten, men det är en himla massa år sedan (kanske inte Hbbiten men resten). Det är faktiskt till och med så att jag äger kopior av dem. Men kolla på de vackra böckerna nedan och säg att jag nog måste äga ett exemplar av boxen. Jag har ju trots allt bara böckerna på svenska och de är ju så bra.


Quintana of Charyn av Melina Marchetta



Quintana of Charyn fortsätter där Froi of the Exiles slutar. Det handlar fortfarande om att rädda ett kungarike och det får räcka vad gäller bokens handling.




Jag älskar, älskar, älskar den här serien. När jag sitter uppe till klockan ett på natten är det ett ganska så tydligt tecken på att en bok är svår att lägga undan. Läsa mer, läsa mer och läsa lite till, och sen var den helt plötsligt slut.
Det här är en fantastisk fantasyserie - egentligen för den lite yngre läsaren än vad jag är men det gör ingen ting. Det är lika bra för det.
Kan inse med en gång att det här kommer inte bli en nyanserad recension, för det finns egentligen inte en enda sak jag kan skriva något negativt om. Jag kan inte ens klaga på längden på böckerna, för ja det är ganska så omfattande i storlek (som fantasy ofta är) men sidorna flyger förbi och varenda ord är av betydelse för historien. Språket är som vanligt när det kommer till Melina Marchetta väldigt, väldigt bra och jag gillar med den lätthet hon skriver. Jag har heller inga problem med att skilja berättarrösterna åt även om skillnaden kanske inte är så stor. Den endas röst som skiljer sig från de övrigas är Quintana för hon är skriven ur jag form. Men det behövs för denna väldigt komplicerade karaktär.
Jag gillar också hur karaktärerna i boken växer, med framför allt de motgångar de ställs inför. Och jag kan lova att de verkligen ställs inför en mängd motgångar, men på något sätt lyckas allt reda upp sig till slut.
Mycket av det boken förmedlar handlar om hur viktigt det är att höra hemma, att känna tillit och att få vara tillsammans. Visst kan man få bli ovänner, och visst är inte alltid livet lätt, men för det så kan man växa och framför allt vara en person som folk ser upp till.
Nu ska jag sluta skriva! Och ni borde sluta läsa det här. Istället tycker jag ni ska släppa vad ni har för händer och läsa det här i stället. För det är så bra...

3 anledningar till varför Quintana of Charyn är värd att krypa upp i soffan med:

1. Förra gången nämde jag Froi som karaktär, och egentligen hade jag väl kunnat ha en punkt till varenda karaktär i boken, men den här gången får det nog helt enkelt bli Lucian och Phaedra. Dessa karaktärer är definitivt några jag gärna hade läst en egen bok om och deras kärlek visar kanske mesta av någon att kärleken kan övervinna allt. De är inte bara av olika nationalitet utan gång på gång ställs de inför svårigheter som tvingar dem isär. Det spelar ingen roll. Det är komplicerad men det är så bra.

2. The Curse. Hela serien hade egentligen kunnat heta The Curse istället för The Lumatere Chronicles. I varje bok får vi lära oss något mer om dessa hemska förbannelser. men de är genomtänkta och väl utförda och de förhöjer definitivt historien. Men även om förbannelsen är själva kärnan i berättelsen så tar den definitivt inte över berättelsen. Den är bara ett hjälpmedel till en fantastisk historia.

3. Jag måste nog nämna språket. Det går inte att undvika. Jag känner det som om varenda ord är vägt för att se om det passar in i detta pussel av ord och tecken som tillsammans skapar en väldans bra historia. Det blir jättebra.

Quintana of Charyn får givetvis 5/5 i betyg av mig, precis som hela serien i stort. Läs, läs, läs.

Böckerna i serien är Finnikin of the Rock, Froi of the Exiles och Quintana of Charyn.

2014-11-25

Idag...

...skulle jag egentligen städat. Det är ganska rörigt här hemma och advetspyntet ska ju upp snart.
...skulle jag laga lax till middag, för det hade jag plockat upp ur frysen och borde därför äta.

...ska jag istället läsa ut Ringens gåta. Den är spännande och bra och då är det svårt att slita sig från den och uträtta tråkiga saker som städning.
...ska jag heller inte äta lax! Nog för att det ska vara nyttigt och så men det är faktiskt inte speciellt gott och jag vill helt enkelt inte. Jag har ägg i kylskåpet och det kan alltid tillagas på något sätt.

Ville bara göra er uppmärksamma på dessa helt onyttiga fakta om min dag. För ibland bara blir det så. Idag är en sådan dag.

Coooookkkkiiiieeesssss

Top Ten Tuesday: Vinterns läsning


Denna tisdagen vill The Broke and the Bookish att vi listar våra 10 böcker som står med på vinterns läslista. Vi kan väl säga att jag har rätt så högflygande planer, några jag känner att jag måste läsa och några jag väldigt gärna vill hinna med och läsa.

1. Britt-Marie var här av Fredrik Backman har jag sparat på lite extra så att jag ska kunna gotta ner mig lite extra i den i juletider. Backmans böcker brukar passa utmärkt till julhelgen.

2. Himlakroppar av Eleanor Catton är med sina 1100 sidor + perfekt för julmånaden och vintern. Tjocka böcker passar bra till vintern av någon anledning.

3. Jag vill väldigt gärna läsa Slända i Bärnsten av Diana Gabaldon. Om den blir läst i ett nytt vacker exemplar återstår att se eller om jag får läsa min gamla mindre fina pocketbok. Helt klart ytterligare en tjockis,

4. Poirots jul av Agatha Christie känns ju definitivt som ett måste. Denna måste jag helt klart köpa hem till mig snart så jag kan ligga på kvällen den 23:e och läsa den.

5. Lite chick-litt måste vara med på listan och det i form av The Jewels of Manhattan av Carmen Reid. Denna köpte jag på bokrean om jag inte minns helt fel, men med ett omslag fullt med snökristaller och vit vacker snö så känns den given.

6. Även The Christmas Wedding av James Patterson känns som ett givet val. Vet egentligen ingenting om boken mer än att jag tror att namnet talar sitt tydliga språk.

7. Sigrid av Johanne Hildebrant känns som om jag sagt att jag ska läsa ett tag. Nu när det är vinter borde det definitivt bli av.

8. I serien The Land of Stories av Chris Colfer har jag två böckers stående som är olästa. Detta borde göras något åt snarast. För visst passar sagor till jul, precis som resten av året.

9. Lotus Blues av Kristina Ohlsson står och väntar på mig i bokhyllan. Högst troligt att den kommer bli läst snart.

10. Nummer 10 lämnar jag tom för jag är inte dummare än att jag hoppas på att få någon bok i julklapp och då lär jag vilja läsa den med en gång. Det funkar så här hemma förstår ni.

Bubblare är förmodligen någon fantasybok då det saknas helt på listan. Lite Song of Ice and Fire eller kanske The Falling Kingdoms av Morgan Rhodes.

I hope you all find a reason to smile today …

2014-11-24

Intensiva måndagar

Idag är en sådan där rolig måndag då allt ska hända i ett, i ett. Först jobb heeeela dagen för att sedan skynda hem för att laga mat. Sen slänger jag i mig maten för att snabbt hinna ut och gå en liten runda innan jag ska iväg på nästa sak. Vid nio någon gång i kväll är jag väl hemma för att äntligen andas ut. Så värst lång  andning lär det väl knappast bli dock innan man måste i säng för att sedan börja om igen. Hej hopp för måndagar alltså.

Monday again quotes quote monday monday quotes. This pic is so funny... HAHAHAHAHA. I would b the same

2014-11-23

Upp och hoppa

Time for a little music-With an old time radio-Brings back sweet memories-Of long, long ago-Underneath an old oak tree-Just me and the books I love-No clouds in the forecast-Just sunshine up above.
Jag är inte helt förtjust i det här med söndagskvällar. De är faktiskt ganska så tråkiga. Främst anledningen är ju givetvis att i och med att söndagskvällen är här så närmar sig måndagsmorgonen med stormsteg och det är ju absolut ingenting jag längtar efter. Lite extra snopet blir det en sådan här söndagskväll när jag känner att klockan faktiskt är ganska mycket och att tiden för sänggående är väldigt nära. Just nu vill jag bara sitta och läsa. Jag är väldigt fast i Ringens gåta av Elisabet Nemert, mycket mer än vad jag trodde att jag skulle var. Så jag vill läsa.

Kanske kan jag utnyttja kvällen lite till men jag vet att då kommer jag bara vara grinig i morgon bitti. Men tio sidor till i sängen ska jag väl i alla fall klara av att läsa innan jag måste sova.

Och så levde de lyckliga av Lucy Dillon



Av en slump möts Anna och Michelle en dag på ett café och nästan med en gång uppstår en djup vänskap. Detta trots att Anna och Michelle egentligen är totalt olika varandra. Anna är en varm och generös kvinna, en riktig bokmal, gift med Phil och med tre styvdöttrar. Annas största önskan är att själv få barn. 
Michelle å andra sida är affärskvinna ända ut i fingerspetsarna. Hon är listornas mästare, ganska känslorkal och väldigt målinriktad. Hon lever själv, på flykt undan ett inte allt för trevligt äktenskap och en mängd andra mörka hemligheter. Den lilla inredningsbutiken hon äger och driver är däremot väldigt inbjudande och när hon snubblar över en lokal till ser hon alla chanser att utvidga verksamheten. Men kravet på att hon får hyra lokalen är att hon driver den som bokhandel i ett år först. Trots att hon inte vill tar hon chansen och anställer Anna att driva butiken.

Och så levde de lyckliga

Ska jag vara helt ärlig så är jag inte helt förtjust i den här boken. Verklighetsanknytningen är helt enkelt för stor. Jag vet att det är många som älskar Lucy Dillons författarskap men nu har jag läst/lyssnat på två av hennes böcker och nu får det vara bra för mig. Jag gillar helt enkelt inte myskänlan som genomsyrar hela boken. Jag tycker att Anna är tjatig, och gnällig och borde lära sig att kommunicera lite bättre med sin man. Det blir tröttsamt. Dessutom är det värsta av allt att hon påminner mig för mycket om mig själv (ojdå - jag blev visst inte heller en person jag skulle tycka om). Michelle å sin sida är jag heller inte speciellt förtjust i. Hennes dåliga självkänsla är inte heller så värst intressant att läsa om. En sak som jag stör mig något alldeles extra på är butikernas namn (Home Sweet Home). Det är egentligen bara en liten detalj men jag tycker det blir på tok för klyschigt. Hela boken är egentligen för klyshig för min del.
Sen finns det visst en del bitar som jag tycker är mysiga att läsa om. Till exempel bokhandel. Den hade jag gärna spenderat många timmar i och botaniserat bland böcker och haft spännande litterära samtal. Sen är jag också väldigt förtjust i att Dillon börjar varje kapitel med en liten recension som någon av bokens karaktärer har skrivit till bokhandlen. Egentligen gillar jag väl det mesta med boken som har en viss anknytning till böcker. Men det är väl det hela.
Det finns ett par gånger under bokens gång som jag är beredd att ge upp den, men ändå så lyssnar jag vidare. Boken hämtar sig också lite mot slutet och det är väl egentligen tur det. Men som sagt - nu gör i alla fall jag slut med Lucy Dillon.

3 anledningar till varför Och så levde de lyckliga är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Bokhandlen. Jag hade gärna öppnat en lika dan bokhandel själv, fast kanske kombinerat med ett carfé. Jag kan verkligen se det framför mig.

2. Lucy Dillon är väldigt duktig på att beskriva känslor. Sen att det är känslor som jag absolut inte vill läsa om är en helt annan sak. Jag vill fly verkligheten när jag läser, inte hamna mitt inne i den.

3. Jag gillar faktiskt Rory, en av de manliga karaktärerna. Jag tycker absolut att han borde fått lite större utrymme.

Och så levde de lyckliga får 2+/5 i betyg av mig.

Andra böcker på svenska av författaren är: Ensamma hjärtan och hemlösa hundar, Hundar hus och hjärtats längtan och Tango för vilsna själar.

En smakebit på søndag: Ringens gåta


Idag är det söndag för den som missta. Sista söndagen innan vi går in i advent och jul. I morgon är det dessutom bara en månad kvar till julafton. Kan lugnt konstatera att jag inte hänger med i svängarna.
Då är det skönt att ha vissa rutiner som man följer, till exempel söndag = en smakbit hos Fluken fra virkeligheten.

Min smakbit denna veckan kommer från Ringens gåta av Elisabet Nemert, en bok som 150 sidor in verkar väldigt lovande. Den handlar om 1200-talets mäktiga Bjälbo-ätt och makten kring kronan i Sverige. En av huvudkaraktärerna är Helena, som vid 5 års ålder råkar ut för traumatiska saker som leder till att hon tappar sitt minne. Smakbiten är från sida 41.

" Du måste gömma dig."
Svens ord i hennes huvud. Likt ett jagat villebråd smög hon ombord på en av båtarna. I en tom hästspilta stod en kärra vars flak var täckt av en grov segelduk. Helena pressade in sin lilla kropp under den skyddande duken, försökte göra sig en plats bland tunnor och säckar. Hon kröp ihop i fosterställning och överlämnade sig till gråten. Hon grät sig trött, grät tills den barmhärtiga sömnen tog henne till sig.
I drömmen var hon tillbaka på Bjälbogården. Hon gick hand i hand med sin mormor, Ingrid Ylva, över sensommarens doftande ängar.
Helena väcktes av båtens gungande rörselser, av ljudet från många röster. Men flickans minne var blankt denna nya morgon. Rädslan hade stängt dörren till hennes barndom. Hon var som nyfödd. Hon ägde inte längre något namn, ingen familj. Det var den första dagen i hennes liv.


2014-11-22

Old books

Min nya "drog" är för tillfället doftljus. Jag lägger för tok för mycket pengar och äger på tok för många. Nej förresten, inte äger för många för jag använder dem ju alla, helst på samma gång. Så fort jag kommer in i en ny affär kollar jag efter doftljus. Ni kan då tänka er min lycka när jag såg dessa vackra ljus. Nu är det ju svårt att bestämma genom en datorskärm huruvida de luktar gott eller inte men det kan ju finnas ett visst behov av att införskaffa några av dem ändå. Namnen säger ju allt liksom.

Old Books -- Book Lovers' Scented Soy Candle              -- 8oz jarSassenach -- Book Lovers' Scented Soy Candle -- 8oz jar

Jag kan också meddela att förr i tiden fanns det också ljus med anspelning på Harry Potter, och Hogwarts men dessa verkar ha tagit slut till min stora förtvivlan. De var ju de jag vill ha allra mest. Hur som helst - ljusen kan man köpa här på etsy.

BOK14

I torsdags gick Karlskronas årliga författarkväll av stapel - Bok14. Det är tredje året jag är där och jag tycker det är lika mysigt varje år. I år måste jag nog ändå säga att standarden var lite högre än vanligt. Alla författarna var intressanta att lyssna till. lite extra roliga. De författare som närvarade var Anna Jansson, Morgan Larsson, Tina Nordstöm, Jens Lapidus, och Lars Kepler (Alexander och Alexandra Ahndoril). Att få sitta och lyssna till författare prata om deras böcker är absolut väldigt trevlig och jag tror att ni är ganska många där ute som håller med mig. Kvällens bästa måste nog ändå vara Morgan Larsson, som jag egentligen inte hört så mycket om tidigare eftersom jag lever i min egen lilla bubbla. Men vilken människa till att kunna berätta. Han var verkligen en underhållare som jag kommer hålla ögonen öppna lite extra på.

Stor överraskning var också Jens Lapidus. Han lyckades verkligen med konsten att få mig riktigt intresserad av att läsa hand VIP-rummet. Detta är en bedrift eftersom jag tidigare inte alls haft något intresse av hans tidigare serie Stockholm Noir. Men som sagt, den nya boken vill jag väldigt gärna läsa. Trots detta höll jag mig på den säkra sidan av någon anledning och köpte enbart Anna Jansson bok Ödesgudinnan på Salong D'amour.

Det var inte bara författarsamtalen som var trevligt - vi underhölls lite av Sofia Loell, fick smaka på god mat och så hade jag givetvis väldigt trevlig sällskap också.

Så nu ska jag bara gå och hoppas på Bok15 nästa år och hoppas på minst lika bra författare då. Dessutom kan jag behöva gå till biblioteket och låna lite böcker.

Klassiska barnböcker för en billig peng


Bokus bokhandel - välj bland över sex miljoner böcker

Jag vill bara tipsa om att Bokus säljer ut de fina Astrid Lindgren klassikerna för 99 kronor styck. Perfekt att samla på sig nu inför jul och kommande födelsedagar. Det har i alla fall jag gjort.

Nytt i hyllan

Det kan ha varit så att jag har lovat er ett inlägg om de böcker jag har fått i min ägo den senaste veckan. Det är inga jättemängder men fyra är det i alla fall. Två recensionsexemplar och två böcker införskaffade under Bok14, den författarkväll som hölls i Karlskrona nu i veckan. Mer info om den kvällen och mina tankar kommer senare idag.

Himlakroppar

Denna fina bok fick jag som recex av Bromberg förlag. Den är så vacker och jag är så sugen på att läsa den. Men jag hade ingen aning om hur stor den var när jag skickade en förfrågan. 1100 sidor är väl lagom. Men det ska nog gå ganska snabbt ändå för jag har hör så mycket positivt om den. Den ska handla om guldletande på Nya Zeeland på 1860-talet. Samtidigt ska det vara en del olösta brott inblandade och ett äventyr. Jag vet inte jättemycket men är väldigt sugen på att läsa den.





Kanske är det allt du behöver veta




Boken som jag hört så mycket om utan att höra något alls egentligen. Alla recensioner jag har sett om denna handlar om att man ska inte veta någonting innan man läser den. Det väcker ju helt klart min nyfikenhet och gör att jag vill läsa den väldigt snart. Också ett recex.






Ödesgudinnan på Salong d'Amour




Jag är helt klart nyfiken när Anna Jansson ger sig in på en helt ny genre. Har ju läst alla böckerna om Maria Wern och gillat de flesta - det är bara de senaste jag varit så där förtjust i. Men en frisörska som ger sig in i matchmaking måste helt klart bli bra.





Tinas recept för unga kockar - vi fixar käket!

Något så ovanligt som en kokbok har hittat hem till mig. Detta är faktiskt en vinst vilket jag är väldigt tacksam för. Jag är ju ingen hejare i köket men kanske kan jag locka upp något litet ur denna boken. Om det blir någon recension ur den är däremot inte säkert. Jag brukar ju inte direkt recensera kokböcker.

2014-11-21

Julkalenderstipsning


Boken är tankens barn har även i år bestämt sig för att annordna en liten julkalender. Denna verkar väldigt rolig så jag tänker definitivt ta chansen att vara med. Vill ni veta mer om tävlingen och kalender så föreslår jag att ni kollar in på bloggen.

Alltid trevligt med paket

Framför allt när de är lite extra fina som det här. Det påminner mig om att jag har lite nya böcker att visa er, men det får bli antingen senare ikväll eller i morgon. För just nu hinner jag helt enkelt inte.

Bokbloggsjerka 21-24 november

jerka11Om förra veckans jerkafråga var svår, så är det egentligen ingenting mot vad veckans fråga hos Annika är, men denna är svår på ett helt annat plan, på ett helt annat sätt. Denna veckan går vi till djupet av vem jag är och förmodligen kommer jag inte hinna eller kunna svara på fråga på ett helt konkret sätt.

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Jag läser därför att det gör mig till en annan människa. I böckerna kan jag få möjlighet att fly min egen, ibland väldigt tråkiga verklighet. Böckerna hjälper mig att se platser och personer som jag aldrig skulle kunna få se eller lära känna annars. Jag får möta den himlastormande kärleken, för även om jag älskar min man på alla sätt och vis så är den inte himlastormande, på det sätt jag får läsa om i böcker. Böcker är också ett sätt för mig att rota i min egen fantasi och kreativitet, den ger mig möjligheter att analysera och reflektera, de lär mig saker och fakta och känslor och mod. Böcker hjälper mig helt enkelt att utforska mig själv, min verklighet, men också den jag skulle vilja vara och vad jag skulle vilja se. Att jag sedan läser en hel del fantasy och historiska romaner hjälper mig att resa och uptäcka platser och tider som jag aldrig kommer att få upptäcka på något annat sätt. Jag flyr verkligheten.

Jag tror jag nöjer mig här. Som ni märker skulle jag förmodligen kunna hålla på hur länge som helst, men det har jag helt enkelt inte tid med. Kanske ska jag någon annan dag försöka sätta mig och bena i svaret lite djupare, eller så låter jag det helt enkelt vara så här och konstatera att jag är en läsare, det är helt enkelt en del av min identitet.

2014-11-20

Torsdagscitat

To remember this awesome idea - for our literature-theme, buy wooden plaques, paint them in wedding colors and place love quotes from books on them!

Snälla, snälla tomten

Jag vet att det finns betydligt många fler och förmodligen betydligt nyttigare saker jag borde önska mig av tomten i år men det finns absolut ingenting som jag vill ha så mycket som jag vill ha denna box. Så snälla tomten, ta och kolla in hur vackert detta är och ignorera att jag har alla böckerna redan på svenska, och de flesta av dem dessutom på engelska. (Jag kan nästan tänka mig att skänka iväg mina engelska kopior om dessa hittar hem till mig.) Bilderna hittade jag här och boxen kan köpas här.



 
 
 
 
 

2014-11-19

Avi

Idag låg det en liten trevlig avi i brevlådan och väntade på mig. Jag ska ta och åka raka vägen till affären och kolla vad det kan vara för något roligt. Återkommer med besked om vad det är.

2014-11-18

Froi of the Exiles av Melina Marchetta




Tre år efter att Finnikin och Isaboe har återerövrat sitt land Lumatere så börjar folket äntligen återhämta sig. Men än är det mycket kvar att förhandla om med rikena runt omkring och framför allt vill alla ha hämnd över Charyn. När då möjligheten uppenbarar sig för dem att skicka en lönnmördare in i deras rike för att mörda kungen så tar Isaboe och Finnikin genast möjligheten. Den de skickar är pojken Froi, för han har den rätta åldern att lura sig i palatset.


Oj, oj, oj vad det här är bra. Jag älskar det. Jag älskar karaktärerna. Jag älskar världen och länderna. Jag älskar språket. Jag älskar magin och religionen och jag vill veta mera hela tiden. Det här är en fantastisk serie. 
I första boken får man stöta på en förbannelse, i denna får man möta nästa och den är nästan ännu värre. Tänk er ett kungarike där det på arton år inte har fötts ett ända barn. Det sägs också att den enda som kan bryta förbannelsen är den sistfödda. Den sistfödda råkar i detta fall vara prinsessan Quintana. Fast inte på något sätt behandlas hon med den vördnad som hon förtjänar. Stället används hon som befruktningsboskap och det är inte vackert. Berättelsen är hjärtskärande och hemsk. Men ändå älskar jag den på alla sätt. Marchetta har lyckats med konsten att berätta en trovärdig historia, trots att det inte finns en enda del i berättelsen som grundar sig i verkligheten. Det är det som gör en bok riktigt bra och det är anledningen till att jag älskar fantasy. Och även om ni inte gillar fantasy så tycker jag definitivt att ni ska ge denna serie en chans. Jag är så glad att jag snart ska läsa fortsättningen. Jag hoppas på en minst lika bra bok till.

3 anledningar till varför Froi of the Exiles är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Froi är en väldigt välskriven karaktär. Han är komplex och tror sig själv om enbart ont. Han har absolut inte haft den bästa uppväxten, själv på gatorna i Sarnak. Men egentligen är han god, han är snäll och älskvärd och jag älskar att läsa om hur han växer som person, från tonåring till man. Visst kan ett hemskt temperament lysa igenom ibland men han är så mycket mer. 

2. Charyns huvudstad Citavita är byggd på bergstopparna vid en ravin. Det finns bara en väg som leder dit och djupet ner i ravinen används flitigt i berättelsen, men inte på ett positivt sätt. Men jag gillar ändå att föreställa mig staden, med grottor som människorna har gjort till sina hem, med tunnlar och gångar som leder lite var stans och med gudshuset som när som helst se ut att tippa. 

3. Charyns mytologi är helt klart intressant och jag hade gärna lärt mig mer om den och dess gudar. Tydligen väljer man själv vilken gud man vill tillbe och alla har de olika egenskaper som de står för, till exempel vishet och så vidare. Här får Marchetta gärna skriva en bok till.

Froi of the Exiles får 5/5 i betyg av mig.

Andra böcker jag läst av författaren är Jellico Road och Finnikin of the Rock. Tredje och sista boken i serien The Lumatere Chronicles heter Quintana of Charyn.

Det här var andra boken för mig i Tre-på-tre utmaningen hos Pocketlover.

2014-11-17

Jag höll nästan på att glömma

Idag är ingen vanlig dag, för idag är bloggens födelsedag! Hurra, hurra, hurra!!!!

Det var i sista stund jag kom på att idag är det ju faktiskt bloggens 3 årsdag. Jag kan inte fatta att jag har skrivit här i 3 hela år. Så roligt det har varit sen och det här året har definitivt varit det roligaste av dem alla. Har ju för första gången fått vara på bokmässan och det är helt klart bloggens förtjänst. Jag har för första gången fått möta många av er andra bokbloggare och jag känner att jag riktigt har landat i mitt skrivande. Nu hoppas jag bara på ytterligare tre år med massor av nya spännande böcker, läsning, möten och annat roligt som hör bloggandet till.


I am what I am, thats a great thing to be. If I say so myself Happy Birthday to me. dr. seuss. birthday card.. $3.95, via Etsy.

Tematrio: Dystopier och jordens undergång

Denna veckan är det dags att tipsa om dystopier och postapokalytiska böcker i Lyrans tematrio. Det är inte en genre som jag läser speciellt ofta, det lockar mig helt enkelt inte och de få böcker jag har läst har jag inte varit stormförtjust i. Men några ska jag väl försöka komma på.

1. Divergent-triologin av Veronica Roth måste jag säga tillhör en av de serier jag faktiskt gillar. Den håller bra, hög kvalitet rätt igenom och jag tycker verkligen att författaren har lyckats skapa en bra dystopisk värd.

2. Jag har också läst The Hunger Games av Suzanne Collins och här kan jag väl egentligen bara påstå att jag gillar första boken. I detta fallet tycker jag faktiskt att filmerna är bättre än böckerna och jag ser mycket fram emot att se tredje filmen snart.

3. Delirium av Lauren Oliver har jag också läst. Men om jag kan rekommendera den vet jag faktiskt inte om jag tycker. Visst hade den sina ljusa stunder och jag tyckte mycket om slutet men i övrig är det inget jag jublar över. Det kan vara anledningen till att jag fortfarande bara har läst första boken i serien.

Som ni ser är min lista ganska torftig men jag kan verkligen inte komma på något jag läst eller gillar. Egentligen är det bara Divergent jag verkligen tycker ni ska läsa, för den är riktigt, riktigt bra. Men jag är inte den som inte kan ändra mig. Bjud mig gärna på tips som jag kan läsa.

En vanlig måndag

John KennIdag är det förmodligen gråare än gråast utomhus. Novemberregnet smattrar mot rutorna och jag vill inget annat än att krypa ner under en filt och stanna där resten av kvällen. Men tyvärr så fungerar ju livet inte riktigt så. Istället ska jag på med varma, sköna kläder och så ska jag stoppa ljudboken i öronen och ut och gå en runda. Det är väldigt tur att Kungarnas krig av George R.R Martin är ytterst intressant och lyssnansvärd.
Efter det så är väl klockan lagom mycket för matlagning och sen så ska jag i väg. Har jag tur hinner jag läsa några sidor ikväll ur Quintana of Charyn - för nu är den väldigt spännande och jag vill bara läsa, läsa och läsa.

“The Heart wants what it wants - or else it does not care”  ― Emily Dickinson  - Sandra BartochaSå kommer min måndag förmodligen att se ut. Det värsta är att jag hade kunnat hinna med så mycket mer, framför allt av läsningen. Hopplöst att sluta tidigt ibland. Det betyder nämligen att jag började tidigt och av någon anledning kräver då min kropp en liten tupplur när jag kommer hem. Värdelöst men skönt

Ha en trevlig måndagskväll alla


.