2012-07-31

Dag 15


30 days of books - Favourite male character

Man pratar om team Edward och team Jacob. Det är för mig ett självklart val och egentligen ingenting att diskutera. Sen finns det ett team som egentligen intressantare enligt min mening. Team Morelli eller Team Ranger. Nu pratar jag om Janet Evanovich och böckerna om Stephanie Plum. Ranger är den jag hejar på. Mörk, mystiskt och vrålsnygg. Jag vill hela tiden lära mig mer om honom och de böcker där han spelar en mer tillbakadragen roll är de böcker som är sämst minst bra enligt min mening. Tyvärr blev rollbesättningen av honom i rollen i nya filmen One for the money inte helt perfekt. Han som spelar Ranger är lite för mesig i framtoningen. Jag tycker att the Rock kunde spelat rollen. Hade nog kunnat vara mycket bra.
Slutligen så får Ranger absolut toppa platsen som min favorit bland manliga karaktärer.


30 days of Harry Potter - Favourite Tri-Wizard Tornament challenge

Med en stor fascination för drakar så blir den här frågan inte speciellt svår, givetvis gillar jag den första utmaningen mest. Det är spännande med vilken variation Rowling har lyckats beskriva olika draksorter och det är givetvis typiskt att Harry ska få den värsta draken. Tyvärr tycker jag inte de gjort så fina drakar i filmen.
2012-07-30

Denna dagen ett liv

Denna dagen av mitt liv har jag spenderat genom att rensa ut lite ur mitt förflutna. Närmare bestämt så har jag varit hemma hos mamma och pappa och gått igenom alla mina lådor med saker sparade från barndomen. Ett antal kartonger blev slängda. Räknehäften från skolan, teckningar från alla möjliga åldrar, en del plastleksaker och brev. Med andra ord så finns det inte mycket kvar. Lite ångest så här i efterhand, men samtidigt, vad ska man ha det till.

Däremot finns det en ska jag inte slänger. Aldrig någonsin. Alla mina barnböcker. Jag har redan från väldigt unga åldrar läst och blivit läst för och det finns massor med spännande böcker där hemma. Jag hittade pekböcker, bilderböcker, Kitty-böcker och Sune och massa, massa mer. Hittade bland annat en spännande Astrid Lindgrenbok som jag aldrig hade hört talas som (eller inte visste om i alla fall). Assar Bubbla eller Det var nära ögat att det inte blev någon bok om Pippi Långstrump är en bok som nog tyvärr tillhör lillsyrran men jag nog får ta och läsa snart.


Får försöka ta mig till mamma och pappa någon mer gång denna veckan för att så småningom försöka gå igenom alla vuxenböcker de har sparade i sitt förråd. Det brukar alltid kunna följa med en eller en annan bok hem (till sambons förtret).

Dag 1430 days of books - Your favourite book of your favorite writer

Oj vad svårt. Det är ju först och främst det där med att kunna säga sig favoritförfattare. Det blev ju uppenbarligen en hel drös när jag skrev om dem. Sen bara välja en bok av dessa författare. Skulle helt enkelt vilja kalla det omöjligt. Men väldigt högt upp på listan ligger Om jag kunde drömma av Stephenie Meyer. Gillar helt klart första boken mest, den är helt fantastisk.


30 days of Harry Potter - Favourite book cover

Inget är egentligen snyggare än något annat. Gillar de engelska omlagen bättre än dom svenska dock. Och Harry Potter and the order of the Phoenix är kanske lite bättre än de andra om jag måste välja ett. Annars hittade jag väldigt fina omslag när jag googlade lite.


Pinned Image

2012-07-29

Dag 13


30 days of books - Your favourite writer

Väldigt, extremt svårt att bara nämna en. Spontant skulle jag säga J.K Rowling men det finns så många författare jag kommer tillbaka till om och om igen. Läser t ex mycket av de stora amerikanska deckarförfattarna Michael Connelly, David Baldacci, Harlan Coben och John Grisham. Dessutom har jag läst det mesta av både Janet Evanovich och Nora Roberts. Dessutom får jag inte glömma Stephenie Meyer. Jag kan helt klart inte bestämma mig för en enda. Alla dessa författare skulle jag läsa om och om igen om jag bara fick tiden och chansen.

30 days of Harry Potter - Most missed dead character

Jag gillar Sirus Black, framför allt i böckerna. Han trotsar det onda genom att inte ha några positiva tankar kvar när han sitter på Azkaban. Det enda han tänker på är hämnd. Dessutom älskar jag att han tillslut lyckas vinna Harrys hjärta och verkligen vill hjälpa honom på alla sätt. Och det var bittert när de båda i tredje boken inte kunde få spendera sin tid tillsammans.
Sirius är helt klart den karaktär jag grät mest till när han dog. Grät så mycket så jag fick lägga ifrån mig boken.
Jag tycker att Gary Oldman gör en fantastisk rollprestation även om Sirius beskrivs som snyggare i böckerna än vad han gestaltas i filmerna.

2012-07-28

Dag 12


30 days of books - A book you used to love but don't anymore

Är ledsen, men kan inte komma på en enda bok som jag älskat med inte gör längre. Den enda jag kan komma på är väl Tippen ska sova (viss reservation för titlen) för mamma och pappa har tjatat och tjatat om hur bra den boken var och hur mycket jag tyckte om att bita i den (tydligen var den av plast och badvänlig). Jag kan däremot inte uttala mig om bokens innehåll mer än att jag vet att Tippen är en hund och mamma och pappa har haft helt omöjligt att få tag på boken igen efteråt.


30 days of Harry Potter - Most beautiful character

För mig vinner Ginny Weasly den har frågan. I och för sig knappt över Hermonie men endå. Ginny har fint rött hår och hon verkar så otroligt snäll och det lyser liksom igenom. Harry gör helt klart ett bra val.2012-07-27

Bokbloggsjerka 27-30 juli

Tänkte återigen ge mig på att vara med på veckans bokbloggsjerka hos Annika. Denna veckan undrar hon lite om de böcker vi läst under året.

Vilken är den bästa respektive sämsta bok du hittills har läst i år?

Sämsta har jag rätt så lätt att svara på. Kärlekens arkitekt av Emilio Calderón är absolut ingenting jag skulle vilja rekommendera. Kan inte ens påminna mig handlingen mer än att den utspelade sig under andra världskriget i Italien. Tyckte inte heller vidare mycket om Angelologi Änglars tecken av Danielle Trussoni. Hade höga förväntningar på den men den föll pladask tyvärr.

Bästa är svårare för jag har läst himla mycket bra i år. Dessutom har jag läst en hel del böcker som ligger utanför min bekvämlighetszon och har därför upptäckt mycket nytt och bra. Hungerspelen av Suzanne Collins kan jag inte låta bli att nämna, även om jag blev en aning besviken på sista boken. Tyckte även väldigt mycket om E L James Fifty shades-triologi.

Dag 11


30 days of books - A book you hated

Hatar är ett väldigt starkt ord och jag tror inte att jag kan komma på en enda bok som jag hatar, eller hatat medans jag läst den. Visst har jag haft läsupplevelser som inte direkt varit angenäma men de böckerna brukar jag glömma bort rätt snabbt.
Däremot har jag en bok som ligger väl undanstoppad i min nattygslåda och det är Sankta Psyko av Johan Theorin. Hatar nej, men den väcker otäcka, jobbiga känslor i mig och därför ligger den där halvläst trots att jag älskar Theorins övriga böcker. Anledningen är att den ligger alldeles för nära min egen verklighet. Jag är själv förskollärare precis som huvudpersonen. Nej, jag har inte varit med och tappat bort ett barn på något sätt men det är en mardröm som jag tror alla som jobbar med barn har. Det absolut värsta som kan hända. Som om inte vore nog så jobbar jag också på en förskola som har anknytningar till psykiatrin. Den byggnad jag jobbar i har varit "den värsta" avdelningen i kommunen och vi vet till och ett rum där vi sitter och ätar där en människa har tagit livet av sig.
Av alla dessa anledningar lär inte Sankta Psyko bli utläst, trots att det har potential att bli en bra bok.

Sankta Psyko

30 days of Harry Potter - Most handsome character

Här får jag verkligen använda mina grå. Kan inte påstå att det finns någon jag tycker är snygg varken ur beskrivningar ur boken eller från filmerna. Den enda jag kan tänka mig är Dean Thomas. Men efter ytterligare lite funderande kommer jag på Oliver Wood. Ja tack till honom. Synd att han bara är med i början av serien.


2012-07-26

Tre deckare

Under juli har jag bland annat läst deckare. För precis som många andra finns det få genre som passar bättre på sommaren. Här kommer några minirecensioner.

Huset vid havets slut av Elly Griffiths
Tredje boken om rättsarkeologen Ruth Galloway och polisen Harry Nelson. Den här gången hittas 6 skelett/lik i en by som är på väg att försvinna ner i havet. Liken visar sig vara från någon gång under andra världkriget och problemet blir att föröka lista ut varför de blev dödade och av vem.
En underhållande, lättläst bok som jag gillar mycket. I och för sig ligger det mycket fokus på personliga relationer, framför allt den mellan Ruth och Nelson. Jag personligen har inget emot det för personerna blir mer verkliga. Lite mer spännning i deckargåtan hade inte gjort något.Liket i biblioteket av Agatha Christie
I biblioteket på Gossington Hall hittas en morgon en död ung flicka. Överste och Mrs Bantry som bor där har ingen aning om vem flickan kan vara, men som tur väl är känner de miss Jane Marple. Miss Marpel och polisen börjar snoka och letar sig fram till hotell Danemouth där det verkar som om flickan kan ha varit en dansare.
Jag gillar Agatha Christies böcker kanske framför allt för att jag inte har en aning om vem mördaren är. Det kan verkligen vara vem som helst. Du vet aldrig förrän under de absolut sista sidorna.Till offer åt Molok av Åsa Larsson
En kvinna har blivit mördad i Kuravara där åklagare Rebecka Martinsson bor. Trots att Rebecka blir bortkopplad från fallet så kan hon inte låta bli att nysta lite grann. Och kanske kan det vara så att fler människor i kvinnans släkt har dött under mystiska omständigheter.
Äntligen har jag lyssnat på Åsa Larssons sista bok. Och jag gillar skarpt. I början tyckte jag det handlade lite mycket om hundar, men samtidigt kan jag förstå lite varför. Och sen måste jag säga att jag älskade författarens egna inläsning. Boken blir mer personlig när den läses på lite sävlig norrländska. Dessutom älskar jag böcker som utspelar sig i fjällmiljö. Älskar själv att visstas i fjällen (framför allt sommartid) och önskar jag kunde åka dit lite oftare.

Dag 10


30 days of books - Your favourite classic book

Utan konkurrens så vinner Jane Eyre av Charlotte Brontë. Älskar, älskar, älskar boken om stackars oskyldiga Jane som hittar kärleken när hon tar tjänst som guvernant på Thornfield Hall. Mr Rochester som verkar så grym och kall i början, men är det av en anledning. Det här är en bok som tyvärr inte står hemma i min bokhylla. Men det kan jag lova er att det kommer den att göra så småningom för det är verkligen en bok att älska och att läsa om och om igen. Är det någon där ute som inte har läst den så uppmanar jag er till att göra det.


30 days of Harry Potter - Favourite shop in Diagon Alley


Ollivanders. Behöver jag säga mer. Tänk att gå in i en affär som är full av dammiga lådor som alla innehåller trollstavar och trollspön. Utan en stav så är man ju faktiskt inte så där värst mycket till trollkarl. Dessutom verkar Ollivander själv vara en lagom mysig person som jag gärna hade velat lära känna lite bättre. Han måste ha otroligt kunskap om olika människor. Tänk bara att komma ihåg varenda stav man någonsin sålt.

2012-07-25

Dag 9


30 days of books - A book you thougt you wouldn't like but ended up loving

När jag gick på mellanstadiet läste vår lärare högt ur Bilbo. Denna historia älskade jag, trots att historien försvann lite ur mitt minne. Därför ville jag ju givetvis redan vid 10 års ålder läsa Sagan om Ringen. Jag började - och storknade. Nä fy, det var absolut ingenting för mig. Så efter ca 20 sidor gav jag upp och bestämde mig för att det var en bok att hata.
Sen kom den där hysterin - ni vet då filmerna släpptes. Alla pratade om Sagan om ringen och helt plötsligt väcktes en liten nyfikenhet hos mig igen. Kanske skulle jag ge boken en chans till. Jag var ju faktiskt både äldre och visare (i alla fall äldre).
Början av boken är lite seg. Då menar jag förklaringen om vad en Hob är för något. Men jag tänkte att jag måste i alla fall ge boken några sidor till, och sen blev det några till, och några till, enda tills jag var så fast så att jag verkligen föll. För det är med kärlek jag tänker på denna underbara fantasy-svit och den har blivit läst mer än en gång, och lär läsas igen. Det är tur man inte är tjurskallig jämt utan vågar ge böcker en andra chans.


30 days of Harry Potter - Least favourite subject

Har väldigt svårt att skriva om ett ämne jag inte gillar. För jag gillar dem ju alla och hade gärna lärt mig allt som går att lära sig på Hogwarts. Men Örtlära verkar kanske inte så där jublande kul i och för sig. Det verkar finnas på tok för konstiga växter för att jag ska gilla det helt och hållet.
2012-07-24

Dag 8


30 days of books - Most overrated book

Eftersom jag gillar fanatsy så såg jag framemot att läsa Diamantsvärdet och träsvärdet av Nick Perumov som jag hade hört så mycket fantastiskt om. Detta ryska underverk som var en ny Tolkien och allt annat positivt som man kunde skriva om en bok. Jag hade gått och längtat tills jag skulle få läsa boken och sen köpte jag den (relativt billigt) på bokrean för 2 år sedan. Men så besviken jag blev. Första boken (enda jag har läst till dags datum) var rörig och förvirrande. Många karaktärer som jag inte förstod mig på och allmänt rörig handling. Trots allt detta hämtade den sig något på slutet och jag började fundera kring om den kanske var något att ha trots allt. Då var den helt plötsligt slut. Kanske ska jag läsa del två, medans jag forfarande har ettan i någorlunda färskt minne, kanske inte. Men den levde i alla fall inte upp till mina förväntningar.


20 days of Harry Potter - Favourite subject
Nu är det i alla fall lätt. I böckerna finns det ingenting som trollbinder så som Försvar mot svartkonster. Visst älskar jag Förvandlingskonst och Trolldryck. Men svartkonster slår det mesta. Den kan ju i och för sig bero på Rowlings speciella inriktning mot detta ämne och att Harry själv benämner det som sitt favoritämne. Det känns som ett ämne man verkligen kan ha nytta av. I alla fall i de fientliga tider som råder.


2012-07-23

Bokkatter och nya böcker

Har inte läst så mycket de senaste dagarna trots intressanta böcker  som ligger och väntar - påbörjade och allt. Istället har det blivit mycket slösurfande på datorn, ett och att annat avsnitt av olika serier/dokusåpor och framför allt annat - hämtande och tittande på bokkatterna. Mina nya bäbisar.


Dessa sötnosar lockar bort tankarna från böcker jag vill läsa och det var till och med viktigare än bokpaketet jag fick sms om att hämta idag. 4 nya underbara böcker som jag helst skulle vilja läsa med en gång.2 nya Sophie Kinsella. Blev riktigt förälskad i Nya kontakterKärlek och Köksbesvär och Mitt nya jag hittade hem till mig.
Jeffery Deaver är en författare jag läst mycket av. Älskar böckerna om Lincoln Rhyme, kanske just för att huvudrollen är lite udda. Nu har han gett sig in på att skriva om en inte så udda huvudroll, nämligen allas vår agent 007 med rätt att döda. Kan bli spännande och därför hittade även Carte Blanche hem till mig.
Slutligen blev det en bok av Daniel Silva, The Kill Artist. En författare som jag har två böcker av tidigare. Två böcker som jag fick i påskpresent när jag var ung, yngre än idag i alla fall. Jag älskade dessa båda böcker, Mördarens märke och Livvakt av lögner. Dessa böcker är dock de enda jag har hittat av honom på svenska. Och nu när jag har kommit in på att läsa lite mer på engelska tänkte jag ge honom en ny chans och se om han kan återvinna mitt hjärta.

Dag 7
30 days of books - Most underrated book

Jag har väldigt svårt att att säga den mest underskattade boken. Dels för att jag läser väldigt mycket utifrån vad jag känner för eller hittar på biblioteket. Min blogg är relativt ny (ca 6 månader) och jag har därför sällan lyssnat på andras betyg innan jag läst en bok utan bildat mig en egen uppfattning. Jag kan inte påstå att jag har läst någon bok som jag känner har fått jättedåliga recensioner och som jag har har älskat. Och många gånger brukar jag - tyvärr följa med strömmen och tycka som många andra. Jag är inte så svår att imponera på.30 days of Harry Potter - Least favourite professor

Dolores Umbridge utan konkurrens. Det var inte ens svårt. Jag hatar människan. Hon gör mig illamående. Hennes hrmm ger mig kalla kårar och gåshud över hela kroppen. Jag kan inte heja mer än när centaurerna är efter henne i förbjudna skogen. Usch och fy för Dolores Umbridge.

 
Ett bevis på hennes fruktasvärda gåspenna.

2012-07-22

Dag 6


30 days of books - A book that makes you sad

Jag har gråtit till många böcker. Och filmer. Jag gråter till allt som går att gråta till. Det har nog lite med att göra att jag aldrig gråter i verkliga livet, i alla fall ytterst sällan. Men till böcker flödar tårarna fritt. En film som verkligen fick mig att gråta rätt igenom var P.S I love you och därför var det med fasa jag gav mig in på att läsa boken. Och visst grät jag. Men kanske inte så mycket som jag hade räknat med. Men det är absolut den första bok jag kommer att tänka på när det gäller "ledsenhet".  Är det någon där av Marian Keyes är också en sådan bok, men det är en helt annan historia (eller dag om ni så vill).

Äskar rollprestationerna i filmen. Både Butler och Swank är underbara.30 days of Harry Potter - Favourite professor

Lätt!! Eller kanske inte? Jag älskar professor Severus Snape, men samtidigt kan man inte låta bli att hata honom. Han är faktiskt inte riktigt snäll. Sen älskar jag Lupin. Han som verkligen låter eleverna lära sig något vettigt, i alla fall enligt  min mening. Eller McGonogall som är där för allas bästa - stäng men rättvis. Jag älskar dem alla. Sen kan vi ju inte glömma Dumbledore - fast endå inte. Men så har vi ju Hagrid som helt plötsligt blir professor. Men bäst? Det var kanske inte så lätt. Snape - Lupin - McGonogall - Dumledore - Hagrid. Svaret får  nog till slut hamna hos Snape och då mycket tacka vare Alan Rickman underbara prestation. Och ska jag lita helt till - och enbart till böckerna - så får det nog bli professor Lupin. Lupin som känner Harrys föräldrar, som blir en varulv då och då och som faktiskt, helt förutsättningslöst vill elevernas (och framför allt Harrys) bästa.