2012-09-30

Det här är jag

bookriot:

New Book Anxiety
 
Hög igenkänningsfaktor. Casual Vacancy just nu till exempel.
Hittade bilden på den underbara sidan prettybooks.

Återigen samma dilemma

Inget att läsa! Nej inte riktigt sant... BARA beslutsångest. Igen

Vill läsa Casual Vacancy - Har längtat som en tok efter denna bok. MEN. Eftersom jag ska bort i veckan som kommer under 4 dagar och förmodligen inte kommer hinna läsa någonting då så borde jag vänta. Vänta så jag kan ägna mig helhjärtat åt den.

Borde läsa Korståg - Andra delen i min 3 på 3 utmaning och visst gillade jag första delen men jag har läst väldigt mycket historiska romaner/äventyr under september så känner att jag vill vänta lite.

Kanske läsa Tystnades gåta - Egentligen också ett borde men den är ju så behändig att packa i resväskan nu när jag ska iväg. Får utan tvekan plats i ryggsäcken och kan läsas när det blir minsta lilla rast. (Excess)

Får nog ta och läsa Percy Jackson and the lightning thief - Känns som om denna är lagom lättsmält och en bok som borde gå snabbt att läsa innan jag ger mig in på alla de där borde, måste och vill...

Jane Eyre

Jane Eyre av Charlotte Brontë är en av mina absoluta favoritböcker. Jag har läst den ett antal gånger och tycker fortfarande att den är lika bra som första gången jag läste boken. Nu var det seriealbumets tur att bli läst.
Det är inte samma sak, inte ens nästan. Visst är historien den samma men den känns "bara" återberättad. Jag tycker det blir lite platt. Däremot kan jag vända på det. Har man inte läst boken och får seriealbumet i sin han så tycker jag det vore konstigt om det inte lockade till vidare läsning. Givetvis om man gillar den här typen av böcker.
I övrigt tycker jag att albumet har sina ljusa sidor. Många av bilderna är fint tecknade med en mycket trevlig layout.
Det blev ett lite spretigt inlägg men det var också en lite spretig läsupplevelse.

Jane Eyre

Betvingade

Betvingade av Simona Ahrnstedt kräver ingen närmare introduktion. Många verkar ha läst den, många verkar vilja göra det och nu har jag gjort det.
Illiana och Markus träffas av tillfälligheter som inte är helt optimatiska. Hon blir bortförd av en av Markus män (helt felaktigt kan tilläggas) och han råkar döda en av hennes bröder. Ingen lysande inledning om jag får säga vad jag tycker. Som följd av allt detta tvingas de båda gifta sig mot sin vilja men det verkar bli rätt bra i alla fall. För annars hade det uppenbarligen inte kunnat kallas romance.

Jag gillar det här. För vad finns det inte att gilla. Det är kärlek, det är vackra beskrivningar av ett medeltida Sverige i försommarskrud. Det är målande beskrivningar om kläder och platser, så där som jag verkligen vill ha det. Författaren lyckas verkligen skriva så att jag förflyttas tillbaka i tiden. Jag läser en hel del historiska romaner av olika slag och ibland kan jag liksom inte låta bli att fundera över hur lätt det är att kontakta människor på andra sidan jordklotet idag. Det är bara att ta upp telefonen ur fickan. När jag läser Betvingade så hinner jag inte ens tänka tanken för jag har verkligen förflyttats bakåt i tiden och det är ett av de högsta betyg jag kan ge en författare. Att lyckas förflytta ut mig från mig själv. Så jag kommer definitivt att försöka få tag på Ahrnstedts första bok. Det här vill jag verkligen ha mera av.

Tack Damm förlag för recensionsexemplaret.

2012-09-29

Fredagsmys

Gårdagskvällen blev inte riktigt som jag hade tänkt mig. Hade planerat att hälla upp ett glas vin och sitta och läsa Betvingade tills ögonen gick i kors. Men min kära far ringde och bjöd istället på hemmalagad pizza. Så på cyklen och ner till mamma och pappa för att sen käka pizza och spela sällskapsspel (skrattade så tårarna sprutade). Väl hemma många timmar senare så gick ögonen i kors så det var inte många sidor jag orkade läsa.
Inte heller idag lär det bli läst för idag blir det IKEA.

2012-09-28

Bronsdolken - den utstötte av Michelle Paver

Hylas är en utstött som lever ett liv som fårherde någon stans i Grekland på bronsålder. Men en dag förrändras allt. De utstötta blir attackerade av en gång otäcka människor (Kråkorna) och nästan alla blir dödade. Hylas syster Issi försvinner och nu ger hans sig av för att finna henne. Av en slump möter han på en dödende främligen, en främling som ger Hylas en vacker bronsdolk.

Varje gång jag öppnar den här typen av böcker gör jag det med höga förväntningar. Så också med Bronsdolken - den Utstötte av Michelle Paver (författaren till Vargbröder). Jag förväntar mig att på något magiskt sätt få en möjlighet att försvinna ut ifrån mig själv, tillbaka till en barndom som jag har lämnat bakom mig. Jag förväntar mig helt enkelt att få svepas med på samma sätt som jag gjorde när jag läste Harry Potter för första gången.Så blir dock nästan aldrig fallet, inte heller den här gången. Men med det vill jag absolut inte mena att boken är dålig. Jag gillar den och tror verkligen den kan få personer som är något yngre än vad jag är att älska den. Och den innehåller faktiskt alla de där bitarna jag gillar så mycket; historia och mytologi, äventyr och en hjälte som på något sätt ska vinna för något annat är helt enkelt otänkbart. Dessutom är jag väldigt förtjust i kopplingarna till delfinen Silver och hade gärna haft med lite mer om det.

Som sagt - en helt klart läsvärd bok som jag varmt skulle kunna rekommendera till barn i bokslukaråldern och även för deras föräldrar.

Tack Semic för recensionsexemplaret.

Äntligen!

I vånda över att inte var på bokmässan (igen) så sitter jag i alla fall här hemma med världens bästa post och en alldeles ny älskling. Nu hoppas jag bara den lever upp till alla förväntningar.

2012-09-27

Myteriet på Bounty

John Jacob Turnstile är fjorton år då han haffas för ficktjuveri. I stället för ett år i fängelse väljer ha att ta chansen att mönstra på fregatten Bounty med kapten William Bligh. HMS Bounty ska åka till Otaheiti (Tahiti) för att utföra ett mycket viktigt uppdrag åt Kungen.
Det här är den välkända historien om myteriet som drabbar Bounty och kapten Bligh. En historia berättad ur en fjortonårings syn på livet.

Jag hade höga förväntningar när jag började läsa Myteriet på Bounty av John Boyne. Det fanns mycket som lockade med den, en välkänd historia i ny tappning, en historisk roman om äventyr och svunna tider med svunna ideal. Och boken lever verkligen upp till mina förväntningar. Det är en riktigt bladvändare som går otroligt fort att läsa samtidigt som den är underhållande. Mycket av historien utspelar sig på havet, antingen på Bounty eller i en livbåt. Som följd av det så blir det också mycket berättande om väder och vind. Men det gör ingenting. Det vävs hela tiden in massor med Turnstiles funderingar både vad gällde nutid och dåtid.

Ibland kan jag störa mig lite på alla tillbakablickar. När t ex Turnstile bodde hos en Mr Lewis, som drev en speciell sort inrättning för vackra pojkar. Det var ingen vacker inrättning. När detta förs på tal blir jag ibland förvirrad då hans barndom inte alltid hänger ihop. Ena gången har han inga minnen av sin barndom förutom att Mr Lewis kom och köpte honom av en dam där han brukade sova ibland, detta vid nio års ålder. En annan gång minns han när han mötte Lewis för första gången vid 4-5 år på gatan och fick pengar av honom och Lewis erbjöd honom att komma hem till honom och bo där. Missförstår jag det hela eller är inte alla bitarna helt överrensstämmande alla gånger?

Karaktärerna i boken är skrivna med mycket värme. Jag kan många gånger se dem väldigt tydligt framför mig och framför allt måste jag säga att jag (precis som Turnstile) får ett stort förtroende för kapten Bligh. Men också styrman Fryer verkar som en mycket trevlig person. Kanske är karaktärerna lite förskönade, de känns nästan "för" bra men det gör mig ingenting för ibland vill man hitta karaktärer i böcker som man kan lite på.

Språket är mycket målande i boken och jag älskar att han har fått språket gammalmodigt utan att för det sakens skull blir svårt. Jag kan t ex inte låta bli att skratta åt vissa beskrivningar som den unge fjortonåringen använder sig av; när man fick resning fick man dra i flöjten. Gissa själva vad det betyder.

Det är inte utan att man blir lite sugen på att åka till söderhavet på semester nu. Vackra stränder med massor med god frukt att äta. Ja tack!

Jag kan varmt rekommendera er att läsa den här boken om ni är sugna på en underhållande äventyrsroman och vill önska er bort till varmare breddgrader en stund.

Tack Bazar för recensionsexemplaret.

2012-09-26

Eftermiddagsläsning i lugn och ro

Vilken skön kväll. Hemma själv med katterna. Massa måsten men de struntade jag fullkomligt i - ska väl ha något att göra i morgon också. Två böcker har jag lyckats läsa ut i min sköna läsfotölj med en filt över benen, en kopp te brevid och mörkret som sakta men säkert smugit sig på. Nu blir det sängen och lite Jane Eyre innan ögonlockan faller ihop.

2012-09-25

Oj då!

I söndags (med andra ord för två dagar sedan) beslutade jag mig för att införa köpstopp. Skrev en vacker liten lista med titalar jag var tvungen att läsa innan jag fick köpa fler böcker. Bestämde också att jag var tvungen att läsa minst 15 av titlarna innan jag fick låna böcker på biblioteket. Nu råkade det bara bli så att jag var inne i staden idag. Jag hade lite tid över och eftersom jag skulle kolla efter en bok till jobbet så råkade jag hamna på biblioteket. Som sagt! Två dagar höll det löftet. Det bara gick inte attt gå förbi en bok av Lisa Jewell som jag inte tidigar läst, The truth about Meoldy Browne. Dessutom hittade jag favoriten Jane Eyre i serieformat som också fick följa med hem. Blev det någon bok till jobbet? Nej, inte en enda...

Avlutade i alla fall statsbesöket på café med Jane Eyre i egen hög person. Det är inte fel att gå och fika själv ibland. Vardagslyx!

The Truth about Melody BrowneJane Eyre

2012-09-23

Dax att sluta köpa böcker

Nu har jag börjat inse att jag har mycket böcker som ligger och väntar på mig här hemma. Många böcker som lovar bra läsning och som jag egentligen vill läsa nu, men som av en eller annan anledning flyttas ner lite i läslistan för jag råkar snubbla över nästa bra bok som jag vill läsa. Faktum är att jag väntar på ytterligare några böcker som ska hitta hem för tillfället.
Så nu är det stopp. Köpstopp! Har försökt knapa ihop en lista med böcker jag måste läsa innan jag får köpa en ny bok. Och det blir en lång lista som jag har bestämt att jag får göra en egen sida av. Dessutom har jag bestämt mig att jag får inte heller låna böcker på biblioteket förrän minst 15 av titlarna är lästa. Det finns ett undantag som bekräftar regeln. Måste på något sätt införskaffa Rekviem som är sista delen Robyn Youngs Brödraskapstriologi och som jag läser i Tre på Tre utmaningen. Lite svårt att fullfölja utmaningen annars.

Önska mig lycka till för det kan jag behöva...

Hemligheten på Chimneys

Jag började lyssna på Hemligheten på Chimneys av Agatha Christie utan att veta ett dyft vad den handlade om. Jag förväntade mig ytterligare en pusseldeckare med antingen Miss Marpel eller Hercule Poirot som löste mordgåtan. Så jag började lyssnandet och väntade på att någon av de ovannämda skulle halka in i handlingen på ett bananskal. Men jag fick vänta förgäves. Ovannämnda personer är nämligen inte med - och ska jag vara ärlig så gjorde det ingenting.

Anthony Cade (en vagabond och sökare av problem) får i uppdrag av en vän att åka till London från Sydafrika för att lämna in ett viktigt manuskript hos en förläggare. Lönen för detta är 1000 pund. Sen får han också ett gäng utpressningsbrev med sig som han ska lämna tillbaka till viss Virginia Revel. Men problemen hopar sig och allt verkar ha någonting med godset Chimneys att göra. Så det är dit Cade beger sig, till på köpet på samma natt som någon blir mördad där.

En bra Christie-deckar som var precis lagom mycket underhållning som vanligt. Och det kändes faktiskt bra att ingen av Marpel eller Poirot var med i handlingen. Desstom var det bra att inte veta något innan jag började lyssna på boken. Hela historien blev till en överraskning.

Del ett av tre

Nu är första delen ur min tre på tre utmaning hos Pocketlover utläst. Brödraskapet av Robyn Young fick inleda denna triologi.

Det är menat att William Campell ska bli riddare i Tempelherreordern på 1200-talet. Han är serivient när vi får lära känna honom och han vill gå i sin fars fotspår så han kan komma till det heliga landet för att träffa honom. Men allt går inte riktigt som han hade tänkt sig. Vänskapsband knyts och bryts, vackra flickor tittar in i berättelsen och fanatiska präster. Samtidigt pågår i Palestina ett krig. Mamluck-sultanen Baybars har gjort till sin livsuppgift att driva ut alla kristna från detta land som enligt honom enbart tillhör muslimerna.

Som ni märker har Palestinas/Israels situation inte förbättrats så där värst mycket. Man kan inte låta bli att undra om det inte ligger något ondsint i marken som drar till sig krig och elände.
Jag gillar den här boken, ganska mycket till och med. Den innehåller det mesta, både krig och kärlek. Den har fina personskildringar, även om det är många och man kan inte låta bli att känna med personer på båda sidorna. Det är inte någon person/sida som framställs som ond (nåja båda sidorna framställs som rätt onda) utan man får en inblick i hur det är både för de kristna och för mamluckerna. Och det är kanske det som är grejen. För vem har egentligen rätt att bestämma över andra människors tro och levene. I krig kan aldrig något bli rätt och vad tjänar man egentligen på det förrutom land och guld. Det är förspilland av människorliv och vilken religion, vilken gud vill egentligen det. Inte någon jag har hört talas om i alla fall.
Jag kan varmt rekommendera att läsa den här "lilla" boken. Med sina över 500 sidor tog den lång tid att läsa, men det berodde inte alls på boken (TIDEN). Jag ser med värme fram emot nästa del i triologin - Korståg - som står och väntar på mig i hyllan. Ska bara läsa lite recensions exemplar först.

2012-09-22

Mitt rum, ett bibliotek?

Idag har jag spenderat kvalitetstid med kära mamma. Vi har varit och letat efter tapeter till mitt rum (läs mitt bibliotek och pysselrum). Men det är verkligen inte det lättaste att hitta tapeter. Framför allt när det bara är till en vägg och de övriga väggarna ska ha kvar sin färg. Det ska passa till väggar, piano och bokhyllor. Sen kom jag på att då måste jag nog ha nya gardiner samt klä om min läsfotölj samtidigt. Och kanske måla om bokhyllan (och rensa så alla nya böcker får plats).
I-landsproblem men oj vad det snurrar i huvudet.

 
Vad ska jag välja?

2012-09-21

Bokbloggsjerka 21-24 september

Denna veckan blir det lite upprepning mot mitt inlägg som kom tidigare i veckan. Annika vill nämligen att vi: Berätta om en bok (eller flera) som du har fått, lånat, köpt, etc. den här veckan.

Men förutom alla de böcker som beskrevs har faktsikt ytterligare en bok hittat hem till mig, nämligen Betvingade av Simona Ahrnstedt. Detta är en svensk romance som ska handla om  maktspel och intriger i Östergötlan 1349 då Markus och Illiana möts. Vet egentligen inte så mycket om den men ser fram emot att läsa den.
Rec ex från Damm förlag.

Uppdatering:

Idag när jag kom hem från jobbet låg ytterligare ett vackert litet bokpaket hemma och väntade i brevlådan. Denna gången ett rec ex från Excess nämligen Tystnades gåta av Steve Hamilton. Mycket spännande att läsa både format och bok. Boken handlar om Michael som upptäcker att han har en fallenhet för att öppna lås, alla sorters lås och detta gör honom mycket attraktiv på de kriminellas marknad.
Dessutom fick jag ett fint fodral till boken samt fina bokmärken att hänga i boken. Tackar, tackar...

2012-09-19

Lärarinnan i Villette

Det var ett tag sedan jag lyssnade färdig på Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström. Det var en bok som jag valde av många anledningar, bland annat att jag ville ha något kort och lättsmält, samt att jag hört en del om författaren. Men jag blev faktiskt lite besviken.

Precis som titeln antyder så blir en lärarinna från Villette överkörd. Man funderar först om det var en smitningsolycka men flera vittnen menar att det var med avsikt som hon blev överkörd. Undersökningsdomaren Madam Poirot blir ansvarig för fallet.

Nej. Jag lockas faktiskt inte alls av historien. Politiken är inblandad (brukar inte vara ett gott tecken när det gäller mig), jag lyckas inte lära känna karaktärerna som är väldigt många känns det som. Dessutom blir det aldrig riktigt spännande eller gripande för att jag ska gilla det. Så tyvärr Ingrid Hedström kommer jag nog inte läsa mer av dig.

2012-09-18

Massor med böcker till mig

I helgen har det firats födelsedag så det har stått härliga till (men det är rätt skönt att det är vardag igen). Jag, sambon och syrran har alla fyllt år. Själv önskade jag mig givetvis böcker i födelsedagspresent, trots alla böcker jag redan har att läsa. Och några böcker, och bokrelaterade saker, hittade hem till mig.


Först och främst måste jag visa en bild på hur otroligt duktig min sambo är på att slå in paketet. Kan upplysa alla att det är inte snöre ni ser runt paketet - det är buntband. Sen givetvis måste silvertejpen användas.


Innehållet var betydligt finare. Bokboxen om Percy Jackson av Riordan samt bokboxen om A Song of Ice ande Fire av George R R Matrin. Mycket trevlig läsning ser jag framför mig efter som jag har gillat och älskat (i den ordningen) filmatiseringarna. A Game of Thrones är helt magnifik om man frågar mig.


Deckarspelet är något jag ser fram emot att spela. Älskar deckar och är helt frälst i att sitta och spela sällskapsspel. Enligt mig finns det inget bättre sätt att umgås. Till spelet kan ja koka mig en kopp te. Blev något förvånad när jag såg formen på paketet (tepåse) men det stod att det var från Bokia. Men det hade sin lilla förklaring.


Jag gillar att äta kakor (tyvärr) men framför allt gillar jag att baka dem. När det sen råkade finnas en alldeles utomordentlig liten kakbok med mitt namn på så var det klart att jag skulle få den i födelsedagspresent. Ska bli väldigt spännande att smaka dessa kakor.


Slutligen vill jag visa upp ett recensionsexemplar som låg och väntade på mig när jag kom hem från jobbet idag. Myteriet på Bounty av John Boyne tror jag är en bok som verkligen kommer att passa mig. Ser mycket fram emot att läsa den. Tack Bazar.

Så var detta lilla inlägget färdigskrivet och om ni inte hör från mig på ett tag så vet ni att jag ägnar all min tid till att läsa.

2012-09-14

Bokbloggsjerka 14 - 17 september

Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?

Dagens jerka hos Annika kräver ett rätt så långt svar och delvis ganska flummigt eftersom jag egentligen aldrig funderat kring varför jag gillar en viss typ av böcker. Dessutom läser jag det mesta nu för tiden, mycket för att man får så många tips om böcker som ligger utanför ens bekvämlighetszon, men som man endå blir sugen att prova. Ibland visar det sig faktiskt att tipsare kan ha rätt om böcker man inte alls tänkt sig läsa från början.

Jag är en person som tycker om att använda min hjärna, i alla fall så pass mycket så jag inte får ont i den. Tycker om att klura på problem och försöka hitta lösningar (även om jag inte är så där värst bra på det alla gånger). Jag tror att den är en av anledningar till att jag gillar att läsa deckare och olika former av mysterieböcker och böcker om gåtor. Älskar t ex att läsa Dan Browns böcker för de får mig verkligen att fundera och klura. Kluringar är helt enkelt toppen.

Sen tycker jag mycket om att läsa fantasy - till min egen stora förvåning i början. Men anledningen till att jag gillar det är egentligen väldigt enkel. I mitt huvud ryms hur mycket skit och fantasi som helst. Det kan fullkomligt bubbla ur mig tokigheter om troll, jättar, alver och tomtar, och framför allt när jag är på jobbet (annars skulle nog folk tycka jag var tokig). Jag gillar attt inbilla mig att dessa övernaturliga väsen finns, trots att jag inte på något sätt tror på dem. Men fantasi att skapa dem i mitt huvud har jag. Dessutom har många fantasy-böcker en viss likhet med svunna tider, t ex medeltiden i hur de är klädda och vad de använder för vapen. För att balansera all min fantasi så är jag nämligen också väldigt historieintresserad och gillar att föreställa mig hur folk levde förr i världen. Fantasy kombinerar fantasin och faktan på något underbart sätt. Och slutligen så finns det ju faktiskt ofta magi och trolleri.
I denna kategori kan man väva in både paranormal romance och dystopier eftersom de har en viss inslag av icke-verklighet.

Historiska/gamla klassiker kan tolkas in i tidigare svar. Jag vill veta hur människor levde förr och historisk tidpunkt spelar egentligen ingen roll. Men gärna får vackra miljöer och kläder beskrivas.

Egentligen kan man sammanfatta mina intressen för böcker i att det handlar om att få möjlighet att förflytta mig till miljöer som är helt skilda från min verklighet och som inte känns alldeles trovärdigt alla gånger. Kanske ju därför som jag inte är så intresserad av vanliga romaner och biografier/memoarer.

2012-09-13

Lästid??? Vad är det?

Denna veckan är verkligen helt sjukt körig. Långa arbetsdagar och extremt mycket födelsedagsfirande då båd jag, sambon och syrran fyller år under en rymd av 6 dagar. Dessutom fyller sambon och syrran jämt så på lördag blir det megakalas (i alla fall känns det så just nu). Det städas, lagas mat, fixas med presenter och helst skulle någon form av tipsrunda/lek planeras. Idag har vi dessutom satt upp ett partytält (ja det är varmt till helgen, jag har bestämt det) och nås sedan av rykten om att det ska bli storm i natt. Nu orkar snart inte mina nerver mer. Jag blir nog som en person i de gamla goda klassikerna, en människa med svaga nerver. För inte blir det bättre när det verkar som om alla andra (läs födelsedagsbarnen) tror att allt bara löser sig per automatik.
Så med andra ord - just nu längtar jag till nästa helg med lugn och ro och mycket läsande, för det hinner jag inte nu.

2012-09-12

Födelsedagstävling

Idag fyller Annika år, stort grattis till henne. Det firar hon med en alldeles utmärkt trevlig tävling. Jag är givetvis med och tävlar för hon har en alldeles utmärkt boksmak enligt min mening.

En man som heter Ove

"Han var en man av svart och vitt. Och hon var färg. All hans färg."

För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan på mail om jag ville vara med och bokcirkelchatta via boktipset.se om En man som heter Ove tillsammans med bland annat författaren Fredrik Backman. Eftersom det lät som en kul grej så tackade jag ja trots att jag varken hört talas som boken eller var helt säker på att det var en bok för mig. Men så här i efterhand måste jag säga att jag är otroligt glad och tacksam att jag fått läsa den här boken, att få lära känna Ove, Parvaneh, katten och alla andra människor som bor i det inte längre så lilla radhusområdet.

Ove är 59 år gammal och har precis fått sluta på sitt jobb. Ove är en bitter person som inte förstår sig på människor utan vill hellre ha raka linjer och vinklar. Han bor i ett radhus i ett radhusområde där  skogen har försvunnit som fanns där när han och hans fru Sonja flyttade in i huset. Ove har inte varit borta från jobbet en enda dag i sitt liv och han brukade vara ordförande i bostadsrättföreningen innan han en dag råkar ut för det som han kallar statskuppen och han blir avsatt. Dessutom tycker Ove att det är jätteviktigt att allt är som det alltid har varit, t ex har Ove kört SAAB i hela sitt liv och det finns det ingenting något/någon kan ändra på. Alla andra är dumma i huvudet.
Men så en dag flyttar en ny familj in i ett av grannhusen, mitt när Ove är fullt upptagen med att skruva upp en krok mitt i taket. Det verkar som om någon håller på att riva hela huset. Ut ur huset rusar Ove och får se hur den nya familjen backar in i hans brevlåda. Kan ingen köra släp nu för tiden och dessutom ÄR DET FÖRBJUDET ATT KÖRA BIL I BOSTADSOMRÅDET.
Helt plötsligt är ingenting som det ska vara längre.

Jag skulle kunna beskriva boken med tre ord, värme, kärlek och humor. Men den är så oändligt mycket mer. För den handlar även om ensamhet och om sorg och om vänskap. Vågar man titta på djupet i den här boken så är den otroligt sorglig men den är skriven med sådan humor så man kan inte låta bli att skratta. Bitvis skrattar jag så att jag nästan är dubbelvikt. Nästa stund gråter jag. För det här är verkligen en bok som berör mig i det innersta. Jag har väldigt svårt att skriva ihop något om handlingen utan att faktiskt avslöja för mycket, för du som läsare måste få upptäcka det själv. Jag skulle kunna hålla på i det oändliga med att lovorda boken för för mig var det verkligen kärlek, om inte från allra första sidan, så i alla fall ifrån den tredje. Så läs och älska. För kärlek är nog det där enda ordet som behövs för att beskriva Fredrik Backmans debutroman. Helt klar årets bästa bok och jag kommer att rekommendera den till alla som vill höra på.

Anders (en av grannarna) berättar att det lilla mähät (Oves namn på Anders flickvän)  har varit otrogen mot honom i ett par månader.
"-Usch, utbrast Parvaneh, Jimmy och Patrick i en mun.
- Han kör Lexus, tillade Anders.
- USCH, utbrast Ove."
2012-09-10

Tematrio - Den blomstertid...

Denna veckan vill Lyran att vi berättar om tre böcker med en (eller flera) blommor i titeln. Först trodde jag att det skulle vara helt omöjligt men det visade sig att med lite fantasi så hade jag flera böcker. Här kommer de tre som var mest direkta.

  • Blå Dahlia av Nora Robert är första delen i triologin om kvinnorna och spöket i Harpers handelsträdgårds-serie. Stella flyttar tillsammans med sina två söner tillbaka till sina hemtrakter och börjar jobba på en stor handelsträdgård. Hon flyttar in till ägaren Rosalind i det gigantiska huset som ligger på ägorna. Där träffar hon dels på ett spöke och givetvis en spännande man. Typisk Nora Roberts stil men endå helt läsvärd. Del två och tre (som jag inte äger) hade också passat in här eftersom de heter Svart Ros och Röd Lilja.
  • Vagga av törnen av Josephine Cox kan jag allvarligt inte säga om jag har läst eller inte. Jag vet att jag har påbörjat den några gånger men vet inte om jag läst färdigt. Hur som helst står den här hemma i bokhyllan och samlar damm (tyvärr) och jag vet inte om jag någon gång kommer ta reda på om jag läst den eller inte.
  • Vit Oleander av Janet Fitch kan jag däremot ärligt säga att jag inte läst. Hittade den i ett soprum en gång för länge sedan där en snäll person satt ner en hel låda med böcker att plocka ur. Men läst har den dock inte blivit då det funnit så mycket annat som lockat mera.
2012-09-09

En söndag i städandets tecken

Idag hade jag tänkt ut att jag skulle helt sonika strunta i allt och alla runt omkring och istället krypa upp i min läsfotölj och se till att få igång läsningen av Brödraskapet riktigt ordentligt. Nu blev det inte riktigt så utan istället så fick jag för mig att börja städa, och detta redan innan frukosten. Sen blev det att jag fastnade i städandet och plockandet och tvättandet (och lite näbbmusjakt mitt i alltihop). Detta tack vare att det var så skönt att gå och lyssna på ljudbok hela dagen. Nu är det med andra ord inte så mycket kvar av Lärarinnan i Villette. Kanske blir den till och med utlyssnad på idag.

2 snabba


Det var ett tag sedan jag lyssnade färdigt på Själakistan av Ann Rosman och det var lite dumt att jag inte satte mig och skrev en recension med en gång för tankarna kring boken har börjat avta lite grann. Denna gången ställs i alla fall Karin Adler inför ett problem med ett lik utan huvud. Ett lik som påträffas vid en offersten. Lite senare samma dag hittas ett huvud i en trädgård, ett huvud utan näsa. Hör huvudet och kroppen ihop och varför saknas näsan? Även i denna bok blandas nutid och dåtid och det är en väldigt tragisk berättelse på många plan i grunden. Samtidigt blir boken aldrig tung för det vävs in så mycket om relationer i nutid som lättar upp.
En helt okej bok utan att för den sakens skull kräva för mycket av mig som lyssnare. Jag gillar Ann Rosmans böcker och kommer definitivt ge mig in på del tre av Ann Rosman inom en snar framtid.

I Mitt nya jag av Sophie Kinsella vaknar bokens huvudkaraktär upp på sjukhus och kan inte minnas vad som hänt de senaste tre åren. Förr var hon en underbetald assisten på ett mattföretag, hade sneda tänder och viss övervikt. Nu är hon vacker, med raka tänder och dessutom chef på samma företag. Och gift - med en riktig snygg miljonär. Vad har egentligen hänt? Och varför vill inte hennes vänner prata med henne längre.
En mysig bok som kanske inte får mig att skratta högt som andra Kinsella-böcker jag läst men som jag absolut finner underhållande. Den här typen av böcker är befriande att läsa och jag kommer definitiv läsa mer av Kinsella.

2012-09-08

Boktrappa

En sådan här fantastisk trappa funderar jag starkt på om man inte kunde fixa här hemma. Hade varit väldigt snyggt....

Pysseltidning

Idag får det nog bli tidningsläsning. Mycket trött idag och därför kan det vara perfekt och sätta sig med en kopp te, en glass och tidningen 101 nya idéer som nog är min favorittidning. Tycker man om att pyssla så är den perfekt läsning.

2012-09-07

Bokbloggsjerka 7-10 september

Veckans fråga i jerkan lyder: Vad läser du just nu?

I går kväll avslutade jag läsningen av Sophie Kinsellas Mitt nya jag och började ta mig mig an Brödraskapet av Robyn Young som ingår i min tre på tre utmaning. Ska bli väldigt spännande att se vad jag tycker om den. I hörlurarna snurrar för tillfället Lärarinnan i Villette av Ingrid Hedström. Inte i den heller har jag kommit så värst långt i men den verkar bra.

2012-09-04

Omslag

Vad tycks om dessa omslag. Lika eller?


 
Det verkar som om de bara har spegelvänt det nedre omslaget och förstorat det en aning. I annat fall bara måste det vara samma.

Den övre boken står hemma i min bokhylla och är en helt okej bok om en tjej som hamnar i ett fängelse i Bangkok. Den undre boken Har jag faktiskt ingen aning om vad det är för bok mer än att jag snubblade över omslaget och tyckte det verkade bekant...!!!

2012-09-03

Loppisfynd

Jag och pappa var på loppis i lördag. Eller second hand måste jag säga för att inte skrämma slag på sambon som tycker jag har sprungit på alldeles för många loppisar den närmsta tiden (vilket jag inte alls har). Tre böcker fick i alla fall följa med hem och en av dem är jag riktigt nöjd över.


Krig och Fred av Leo Tolstoj är här i en alldeles underbart vacker bindning. Jag är långt ifrån säker på om jag någon gång kommer läsa den men eftersom jag älskar gamla (nåja inte jättegammal i detta fallet) och eftersom jag har Borta med vinden i samma serie kunde jag inte låta bli när den bara kostade en guldpeng.
Nej jag är inte helt och hållet King oskuld men så nära man kan komma (enbart en tunnis har jag läst och det var säkert för över 10 år sedan). När jag då hittade en lagom tjock King bok i Drakens ögon, som dessutom verkar vara någon typ av saga (hallå, jag älskar sagor och drakar) och när dessutom boken innehöll en mängd vackra illustrationer så fick även den följa med hem för en tia.
Sist och faktiskt minst också fick Inte han av Sheila O´Flanagan följa med hem. Chick-litt är något jag varit sugen på att läsa nu så enbart av den anledningen fick den följa med hem.

Nu ska jag bara försöka hitta tid så jag hinner läsa alla mina böcker. Precis när man har hunnit dra ett stäck över en bok i läslistan så får man skriva dit nästa. Det finns absolut ingen risk att jag blir utan böcker.

Tematrio - TitelmänDenna veckan vill Lyran att vi: Berättar om tre romaner/noveller/texter med ett mansnamn i titeln! Jag hade lite svårt till en början att hitta böcker men tillslut hittade jag tre i alla fall.  • Alexander av Valerio Massimo Manfredi. En historisk roman om Alexander den store, första delen. Jag har bara den första delen hemma och har också bara läst denna. Inte en av de bättre historiska romaner jag läst. Tyvärr! Och det lär heller inte bli att jag kommer läsa fortsättningen.
  • Ramses i Akacieträdets skugga av Christian Jacq. Här har vi och andra sidan en historisk roman som jag älskar. Älskade denna serie och jag vet att jag satt och läste denna boken (sista av fem) på tåget hem från Gävle när jag bodde där. Jag minns det för att jag satt och grät så tårarna sprutade och vansinnigt pinsamt var det.
  • Ralphs party av Lisa Jewell. Minns inte så mycket av den här boken mer än att jag tyckte den var bra och den var en inkörsport till författaren som jag tycker mycket om.

2012-09-02

Lite rock-cult

Guns N' Roses är ett band jag kanske inte följt slavisk men ibland får ett sug att lyssna lite på ibland. För de har trots allt skapat en del oförglömliga rockklassiker. Däremot har låtarna alltid gått på högvarv hemma eftersom syrran är/var ett stort fan, långt efter den stora gruppen slutat existera i sitt ursprungliga skick. Däremot var syrran och jag uppe i huvudstaden och lyssnade till Axl Rose och det "nya" bandet.

Sen dök It's so easy (och andra lögner) upp i min väg och jag började för några dagar sedan att läsa den. It's so easy som är basisten Duff McKagans självbiografi om tiden i bandet, både genom lätta och tuffa tider.

Boken är svart med lite rosor på (då pratar bokomslaget) och boksidorna och är också svarta. Och det passar för boken är tung och svart i sitt innehåll också. Det är en historia om musik, droger och alkohol. Om hur McKagan kunde dricka två flaskor vodka om dagen och blanda det med kokain för att orka dricka ännu mera. Det är sådana fantasimängder så en annan kan inte ens föreställa sig det. Och det var en vardag han levde i under ett stort antal år.
Nej det här är verkligen ingen förskönande historia på något sätt och den ger en inblick i hur musikindustrin kan fungera och hur tung den verkligen kan bli. Men den ger också en bild av att det faktiskt går att ta sig ur helvetet.

Det var en mycket intressant bok som jag är glad att jag har läst och som jag kan rekommendera om man är intresserad av musik och rock, och kanske framför allt Guns N' Roses. Men även i syfte att förstå missbruk (eller få en inblick i det helvete det är).

För att avsluta ger jag här en av tidernas bästa rockballader - November Rain - med en enligt mig lysande video.

 
 
Tack Ponto pocket för recenstionsexemplaret.

2012-09-01

Då var Augusti förbi

Augusti har inte varit en bra läsmånad för mig. Inte alls faktiskt. Har varit lite för mycket annat som har hänt. De första två veckorna gick OS på tv och det händer faktiskt bara en gång var fjärde år så där hamnade jag större delen av min vakna tid. Dessutom fanns det ju något mer att titta på och skratta åt, nämligen två små söta kattungar som har fått stå för underhållningen denna månaden. Men nu känns det i alla fall som jag är tillbaka på banan igen och har en gedigen läslista framför mig.

Augustis böcker:
The Kill Artist - Daniel Silva
Oväntat besök på Star Street - Marian Keyes (Ljudbok)
Carte Blanche - Jeffery Deaver
Det ögat inte ser - Lee Child
Själakistan - Ann Rosman (Ljudbok)
En man som heter Ove - Fredrik Backman

Antal böcker lästa/lyssnade på = 6
4 på svenska, 2 på engelska, 2 ljudböcker

Augustis roligaste bok
En man som heter Ove vinner solklart.

Augustis mest spännande bok:
Tror att jag skriver The Kill Artist på denna även om både Själakistan och Det ögat inte ser hade stor spänningsfaktor.

Augustis överraskning:
En man som heter Ove. Mycket positiv överraskning eftersom jag inte hade några förväntningar alls.

Augustis sämsta:
Carte Blanche levde inte riktigt upp till förväntningarna trots att den handlar om James Bond och jag är ett stort Bond-fan.

Månadens bästa:
En man som heter Ove. All förklaring kommer den 12 september när första recensionsdag är.

Bokbloggsjerka 31 augusti -3 september

Veckans fråga i veckans bokbloggsjerka lyder som följer: Vad gör en svensk kriminalroman typisk svensk för dig?

Till en början kände jag att det var en relativt svår fråga som krävde en del funderande. Men när jag väl funderade lite så känns det rätt så självklart. Kan börja med att skriva att jag nästan uteslutande (nu för tiden) läser kvinnliga svenska kriminalromaner, t ex Camilla Läckberg, Ann Rosman, Anna Jansson och kompani. Och gemensamt för dessa tycker jag är att de allra flesta har någon form av antingen mytologisk anknytning eller annan historisk betydelse. Det handlar om häxor, om andra världskriget, eller bara om historiska anfäder till huvudpersoner eller offer. Och jag är absolut inte den som klagar för jag gillar när det finns lite runt omkring historien och inte bara själva deckargåtan. Då kan jag välja att läsa andra författare.