2015-05-31

Några tankar en söndag

Perfect imagery

 • Så då var den här veckan också till enda. Lite läsning har jag hunnit med även om det inte har varit massor. Mest har läsningen fått lida för att jag har under veckan lidit av magkatarr. Jag blir helt utslagen när detta händer. Kämpar mig igenom jobbet men sen blir det sova som gäller och försöka hålla ihop.
 • I fredags hände det som knappt har hänt på flera månader. Det gick en dag utan ett endaste litet inlägg här på bloggen. Jag hann och orkade helt enkelt inte med det.
 • I helgen har vi haft besök av svärmor och svärfar. Trevlig, och vi underhöll oss bland annat med att titta på riktiga klassiker i svensk filmhistoria - Jönssonligan. Det var länge sedan jag såg dessa filmer, nästan inte sedan min egen barndom och jag märker att jag såg dem med lite andra ögon nu. Men roliga var de helt klart fortfarande.
 • När jag insåg att jag inte handlat böcker på en hel månad så började tankarna ganska så snabbt snurra. En liten beställning innan sommaren hade väl varit trevlig. Jag har några böcker jag skulle vilja köpa, men jag tror faktiskt att jag avvaktar ett litet tag till. Det är ju inte så att jag saknar böcker att läsa.
 • Denna veckan har jag satt rekord på antal sedda filmer helt klart. Har inte bara sett Jönssonligan utan jag och maken såg också Exodus i fredags. En film om Moses i vassen av Ridley Scott som jag tyckte var okej, inte mer. Snyggt gjort men handlingen blev inte så där värst märkvärdig.
Nöjer mig där, ska gå och påbörja en ny bok, eller kanske ta och titta på en film till. Vi syns nästa vecka!

Läst i maj

The Song of The Lilac Fairy  White May is flowering, Red May beside; Laburnum is showering Gold far and wide; But I sing of Lilac, The dearly loved Lilac, Lilac, in Maytime A joy and pride!  I love her so much That I can never tell If she's sweeter to look at, or sweeter to smell.

Oj så många böcker jag har läst i maj också. En hel radda med böcker varav en del riktigt bra böcker dessutom. Till och med har jag varit lite ganska på att recensera böckerna också, har bara några kvar, eller hälften, eller nåt..

Här är böckerna jag läst under maj:

15 böcker är nog förmodligen något slags rekord tror jag. 3 böcker har lyst lite klarare på bokhimlen denna månaden nämligen All the bright places, Sista riket och Den ökända historien om Frankie Landau-Bank. Tre väldigt olika böcker som alla varit fantastiska på sitt eget vis.
Nu ska jag sätta mig och fila på en lista med böcker att läsa nästa månad. Ska försöka få till en blandning som inte enbart innehåller recensionsexemplar.

Nytt i hyllan: Maj

Hör och häpna, men jag har faktiskt inte köpt mig en endaste bok den här månaden. Och eftersom jag har haft en jättebra läsmånad så borde ju antalet olästa böcker i hyllan minskat drastiskt.
Nu är det väl kanske inte fullt så enkelt för antalet recensionsexemplar som har hittat hem till mig är jättemånga. Många av dem är redan lästa, och några står på tur, några har jag redan visat, men här kommer de i alla fall igen.

Från Lavender Lit

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Från Modernista

EnklavMistborn. Sista riket

Från Bookmark förlag

LeonDöden på NilenBadortsmysteriet

Från Bonnier Carlsen

MylingenBjäran

Från Albert Bonnier

En förtrollad ö

Från Semic förlag

Maze runner. I dödens stadTrolldomsakademien - Isskeppet

Från Piratförlaget

Blod på snö

Från Historiska media

En sång från havet

Tack alla förlag så jättemycket. Jag är så otroligt tacksam att jag får ta emot och recensera dessa böcker. Tack, tack, tack....

En smakebit på søndag: Blod på snö


Nästa bok ut i min lilla aldrig sinande recensionshög är Blod på snö av Jo Nesbö. jag har läst handlingen men kommer inte för mitt liv ihåg vad den skulle handla om mer än att det lät väldigt spännande. Precis som jag vill ha det med andra ord. Och eftersom jag inte har hunnit börja på boken riktigt än kommer här en smakbit i sann söndagsanda från första sidan.

Snön dansade som bomull i ljuset under gatlyktan. Utan riktning, visste inte om den ville u eller ner, lät sig bara svepas runt av den helvetiskt iskalla vinden som kom in från det stora mörkret över Oslofjorden. Tillsammans virvlade de, vinden och snön, runt och runt i mörkret mellan de nattstängda lagerbyggnaderna på kajen. Tills vinden tröttnade och ställde ifrån sig sin danspartner längst in vid väggen. Där hade den torra, genomblåsta snön hopats vid skorna på mannen som jag nyss skjutit i bröstet och halsen.

Fler smakbitar hittar ni hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2015-05-30

En helt ovanlig lördag


Calvin and Hobbes, De's Saturday morning classic 9-13-14: Is it? It IS! It's SATURDAY! Oh boy! [check out this C&H board!]


Idag blir det inte mycket läst för min del. Vi har besök från södra delarna av landet och då måste man så klart umgås. Men jag vet att jag har 3 kapitel kvar i En förtrollad ö och jag vet helt enkelt att någon gång under kvällen så måste jag försöka få den utläst. Får väl helt enkelt gå och lägga mig lite tidigare och läsa ut den i sängen.

Currently reading tag

Denna tagen hittade jag inne hos Vargnatts bokhylla och tyckte den kunde vara rolig att göra i brist på annat att blogga om (för jag har absolut inga recensioner att skriva!?!).


1. Hur många böcker läser du vanligtvis samtidigt?
Det varierar väldigt mycket, men vanligtvis är nog 2-3 stycken. För tillfället är det nog 3, plus några påbörjade men som jag inte läser aktivt. De jag läser är Nora Roberts En förtrollad ö, och så lyssnar jag på Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson och Da Vinci koden av Dan Brown.

2. Om du läser mer än en bok, hur bestämmer du när du ska byta mellan böckerna (läser du ett speciellt antal sidor i en innan du byter till den andra)?
Oj, detta är väldigt olika. Oftast läser jag helt enkelt bara vad jag känner för. Ljudböckerna är ganska så situationsbunda (när jag ska sova, städa, motionera). I bland har jag en bok som jag enbart läser i sängen och då får det ju helt klart bli dags för den när jag kryper ner och den andra läser jag i min fåtölj.

3. Byter du någonsin bokmärke när du är en bit in i en bok?
Kan väl hända. Jag lägger inte så stor tankemöda bakom vilket bokmärke jag använder mig av. Men oftast får ett och samma bokmärke hänga med i ett par böcker. Förr var jag väldigt slarvig med det här med bokmärken och vad som helst kunde duga, t ex en gummisnogg eller ett kvitto. Numera har jag så många fina bokmärken och har dem på ett och samma stället så jag behöver inte springa runt och leta som en tok.

4. Var förvarar du boken du läser just nu?
Bredvid mig vid datorn. Den har sedan jag steg upp inte lämnat min sida, fast jag har inte öppnat den ännu, men bära med sig den måste man.

5. Vilken tid under dygnet spenderar du mest tid med att läsa?
Kvällarna helt klart. Jag har mest ro för läsning då även om jag givetvis läser vid andra tidpunkter på dagen också.

6. Hur länge läser du vanligtvis i ett svep?
Går inte att svara på. Allt från 30 minuter till flera timmar. Däremot måste jag oftast upp och röra lite på mig då och då medans jag läser. Brukar vara lagom att koka en kopp te.

7. Läser du inbundna böcker med "dust jacket" på?
Nej aldrig! Jag plockar till och med oftast bort den när jag lånar ut böcker. Allt för att skydda omslaget.

8. Hur läser du vanligtvis? Sitter, ligger, osv?
Sitter i min läsfåtölj.

9. Tar du med dig boken du läser överallt?
Nej det gör jag sällan. Jag har till exempel inte ro att läsa på jobbet så därför har jag lärt mig att det är onödigt att släpa på tyngden dit. I nödfall har jag en bok nedladdad på telefonen.

10. Hur ofta uppdaterar du dina framsteg i boken du läser på Goodreads?
Inte speciellt ofta. Det händer absolut men det är snarare ett undantag än en regel. Och gör jag det så gör jag det mest för min egen skull för att det är kul att se i procent hur långt man har kommit i en bok.


2015-05-28

Dubbelspel av David BaldacciSean King och Michelle Maxwell är privatdetektiver med förflutet inom Secret Service. Så när presidentens frus brosbarn blir kidnappat så ber rikets första dam radarparet om hjälp att hitta den kidnappade flickan. Det är en komplicerad utredning och de få ledtrådar som finns pekar åt på tok för många olika riktningar.
Samtidigt så brottas Michelle med sitt förflutna, något vi uppmärksammas på redan i boken innan (Geniet) och Sean väljer att hela tiden ställa upp för henne.

Dubbelspel

David Baldacci är en författare som jag aldrig blir besviken över när jag läser. Jag vet att jag får högt tempo och en spännande, väl uttänkt story och någorlunda trovärdiga karaktärer även om de har ett viss mått av hjälteskimmer över sig. Denna boken är absolut inget undantag.
Nu är det så länge sedan jag läste boken (skäms på dig Anna) och egentligen finns det inte massor att säga. Men jag kan rekommendera serien om King och Maxwell, eller egentligen vilken bok som helst av Baldacci.

3 anledningar till varför Dubbelspel är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Högt tempo med många spretande ledtrådar som sakta men säkert vävs samman till en riktigt bra actionbok.

2. Jag gillar att Sean och Michelles privata får ta del av historien också. Det enda jag önskar är att det inte vore så vansinnigt länge sedan jag läste Geniet för dessa båda böcker vävs samman en hel del, just på det privata planet. Själva kidnappningen är separat från detta.

3. Man kan säga vad man vill om att läsa om den amerikanska makteliten, men det blir i alla fall till spännande böcker i Baldaccis värld.

Dubbelspel får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.


Mitt kök ska få sig en omgång

Någon i det här huset (inte jag) har till helgen bjudit in svärmor och svärfar för en hel helg. Tro mig inte fel på något sätt, det ska bli mysigt men själv känner jag att det kanske inte är helt rätt läge. Huset ser ut som ett bombnedslag (som vanligt ungefär) och själv har jag drabbats av magkatarr som gör att jag helst bara vill krama värmedynan. Men tji fick jag, i stället ska det städas, handlas och fixas. Det är i alla fall tur att jag har två tidiga dagar till mitt förfogande.

Nu tänker jag ta mig an köket. Sällskap ska jag givetvis också ha i form av Leo Junker i Den osynlige mannen från Salem som jag hittills tycker mycket om.

Om man nu tycker väldigt mycket om att städa så råkade jag hitta en lista. Detta vore väl något.... för någon annan än mig. Hur kan de tro att jag skulle orka städa på morgonen...

Keep your house clean (yes, deep cleaned, even!) with one chore per day, includes a printable list. It is worth a try!!!

2015-05-27

Just nu läser jag

Med en värmedyna på magen tar jag nu och kryper ner i sängen med senaste (???) Nora Roberts boken; En förtrollad ö. Efter 40 sidor ungefär så tycker jag nog att den har börjat bra. Återkommer senare med ett mera utförligt utlåtande.

Grattis Lyran

Vilket fantastiskt minne jag har ibland alltså. I flera dagar har jag tänkt att jag skulle ta och gratta Lyran då hennes blogg fyller 7 år. Hon har dessutom en liten utlottning där man antingen kan vinna fina bokstöd, eller varför inte en vacker muminmugg. Helt hade jag nog velat vinna en muminmugg.

Mistborn: Sista riket av Brandon Sanderson


Världen är mörk och dyster, ingenting växer och ständigt faller det ett regn av aska över Skaa. Skaa är människor som är egendom till Överstehärskaren som har regerat landet i 1000 år. Överstehärskaren har ett litet antal människor som han värderar lite högre och det är adeln. De lever i en helt annan värld än skaa och de är många gånger priviligierade med allomanti som är förmågan att använda sig av metaller för att förstärka sig själva och sitt yttre.
En liten grupp människor samla. De är skaa, men har lyckats slå sig fria genom att tillhöra ett tjuvgäng. De samlas för att genomföra en kupp mot Överstehärskaren och deras ledare Kelsier har en plan. Kelsier är också allomantiker och tillsammans med gatungen Vin försöker han infiltrera adeln.

Mistborn. Sista riket

Att detta var årets mest efterlängtade och åtråvärda bok för mig kommer kanske inte som någon överraskning för någon som läser här inne någorlunda regelbundet. Hypen runt boken har varit enorm. Men kunde den nu leva upp till de skyhöga förväntningar jag hade???

Det kunde den absolut och det med råge. Som jag har njutit varenda sekund av läsningen och 740 sidor gick otroligt snabbt och lätt att läsa (trots för lite lästid).
Egentligen har jag svårt att förklara för er vad det är som gör att boken är så fruktansvärt bra. Kanske har det med själva handlingen att göra. Jag har tidigare inte läst så där värst jättemånga böcker som har handlat om en kupp på det sätt som denna boken gör, men filmerna är många till antalet och jag har gillat dem alla.
Det kan också ha med karaktärerna att göra. Det är en skön blandning av olika karaktärer där var och en faktiskt har ett väldigt specifikt syfte för att ta berättelsen vidare. Givetvis har vi Vin och Kelsier som är våra huvudkaraktärer och dessa känns väldigt levandegjorda. Men det finns också ett brett spektrum att bifigurer som är både underhållande, och viktiga.
Eller kanske är det världen som är väl uppbyggd, väl uttänkt och realistisk. Den innehåller definitivt en eller en annan mystisk varelser, men annars påminner den ganska mycket om en dystopisk fantasyvärld. Allt det gröna är borta och ingen vet riktigt vad en blomma är. Ständigt och jämt faller också ett askregn över landet och jag skulle väldigt gärna vilja veta varifrån det kommer. Det är här jag inser att detta enbart är första boken i en triologi. Det lämnas några få frågor öppna som jag gärna skulle vilja ha ett svar på. I övrigt så är det ett väldigt snyggt slut.
Den sista saken som förmodligen spelar roll för att jag älskar den här boken är magin. Jag tror aldrig att jag tidigare på ett så bra och tydligt sätt förstått en boks magiska regler och hur den fungerar. Och då menar jag aldrig (inte ens i Harry Potter). Den är genialsikt uttänkt och väldigt bra förklarad, utan att jag för den delen känner att jag läser en faktatext. Jag lär mig magin samtidigt som Vin får lära sig den och då blir det tydligt.

Att säga att jag ser fram emot fortsättningen nu är en underdrift. Jag hade helst velat ha den i min hand i går. Fast samtidigt så är det ingen panik, just i och med att boken är så snyggt avslutad. Men vi får se om jag kan vänta på svensk översättning.

3 anledningar till varför Sista riket är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag har svårt för att bestämma mig för om jag älskar Vin eller Kelsier mest. Oavsett så är de fantastiska karaktärer som känns som personer jag förmodligen gärna hade velat lära känna.

2. Från början tyckte jag att det lät ganska så förutseende med metaller som magiskt hjälpmedel, men jag har helt klart fått en ny syn på dessa.

3. Språket har jag glömt nämna och det behöver nämnas, för det är riktigt bra. Detaljerat men rakt på sak och framför allt är det väldigt målande. Jag befinner mig själv mitt i händelsernas centrum, jag ser smutsen som våra karaktärer ser, jag känner känslan av en mjuk säng och jag blir hungrig av maten som beskrivs. Jag tycker helt enkelt att det är toppen. Det känns också som om Modernista har lagt stor vikt vid översättningen och vad jag kan bedöma så är det väldigt bra gjort.

Sista riket får 5+/5 i betyg av mig. Så bra....

Tack Modernista för recensionsexemplaret.

Boken kan inhandlas på Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-05-26

Böcker för stranden i sommar

Top Ten Tuesday är det dags för idag. Det var ett tag sedan jag sist var med men nu får det var dags igen och några böcker jag skulle vilja läsa på stranden ska jag nog kunna komma på ett gäng.

På stranden passar det med lätt och spännande läsning. Deckare är nog faktiskt att föredra för de kräver inte massor av tankeverksamhet, och risken för störtfloder med tårar är oftast relativt liten (man vill ju inte skämma ut sig). Andra genre som funkar är helt klart romantik och kanske någon lättare ungdomsbok. Därför ser min lista ut på följande sätt. Vilka som kommer bli lästa av dessa i sommar har jag svårt att bestämma men det känns i alla fall som böcker som är lätta att plocka med.

1. Döden på Nilen av Agatha Christie
2. Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang
3. Blod på snö av Jo Nesbö
4. Klubb död av Charlaine Harris
5. En förtrollad ö av Nora Roberts
6. Kometen kommer av Tove Jansson
7. Vyssan Lull av Carin Gerhardsen
8. Enklav av Ann Aguire
9. Heartless av Gail Carriger
10. Isskeppet av Peter Bergting

Snabbt, lätt och absolut inte för tjocka böcker.

Marvels

2015-05-25

Tematrio: Presenter till mor

Så var det måndag och tematrio med Lyran igen. Alltid ett trevligt inslag tycker jag och denna veckan kan jag definitivt behöva kolla runt lite extra för att få lite inspiration: berätta om tre bra morsdagspresenter att ge eller få!

Jag är själv inte mamma så vad jag önskar är i det hela irrelevant. Tyvärr är min mamma inte någon större läsare (i alla fall inte för tillfället) så böcker går bort. Men några saker ska jag väl kunna komma på.

1. Några trevliga magasin är något min mamma skulle gilla. Någon inredningtidning, eller kanske faktiskt en hälsotidning. Kan givetvis kombineras med den något tråkiga gåvan trisslott.

2. Blommor! Det går inte att komma ifrån. Min mamma älskar blommor och blir alltid barnsligt glad för dem. Extra roligt om man hittar någon lite udda sort, eller som jag en gång gjorde, gav henne en kurs i blomsterarrangemang.

3. Varför inte en trevlig parfym eller trevlig ansiktskräm. Det skulle gillas av min mor i alla fall.

Så då få vi bara hoppas att mamma inte läser det här inlägget och om du mot förmodan gör det i alla fall så kan du ju kommentera med något annat du skulle vara intresserad av.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. LockhartPå sommarlovet mellan första och andra året på High School händer det sig att Frankie växer till sig och från att ha varit en ganska tanig och alldaglig flicka blir hon en riktig snygging som alla killarna lägger märke till. Hon lyckas bli tillsammans med Matthew som går fjärde och sista året. Utåt sett är Frankie väldigt nöjd, men innåt börjar hon sakta men säkert att revoltera. Skolan hon går på är en internatskola med anor och där är det alltid pojkarnas tillvaro som styrt och ställt. På sitt eget lilla sätt börjar nu Frankie göra karriär på den lite mörka sidan, för att bevisa att hon är mer än ett snyggt skal.

Den ökända historien om Frankie Landau-Banks

Oj, oj, oj vilken bok. Det här är en liten pärla på så många olika sätt. Man kan inte annat än älska Den ökända historien om Frankie Landau-Banks. Den är vitsig och rolig, den är feministiskt och samhällspolitisk, den handlar om att göra revolt från föräldrar och vänner och syskon och normer och.... ja,, jag hade nog hålla på ett bra tag till. Men först och främst är det en väldigt bra bok, allt det andra kommer liksom på köpet.
Frankie är en väldigt skön karaktär, som man inte kan annat än tycka om. Hon brottas hela tiden med känslor av att vara nöjd över att ha fångat skolans snyggaste kille, samtidigt som hon känner att han inte släpper in henne ordentligt i sitt liv. Hon vill samtidigt vara till lags och vara accepterad för den hon är.
En annan sak som jag gillar väldigt mycket med historien är att den inte är förutsägbar. Ungefär efter 20 sidor trodde jag mig ha räknat ut vad den skulle handla om. Jag fick ganska så fel och ständigt ändras min bild av boken och vad jag tror ska hända. Sådant gillar jag.

3 anledningar till varför Den ökända historien om Frankie Landau-Banks är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Det är ett kapitel som i stort sett helt handlar om att leka med ord och dess olika former. Det är helt underbart och efter det kapitlet så dyker det upp små ljusglimtar och nya ord lite var stans i texten. Frankie är en riktig ordnörd och det gillar jag.

2. De uppdrag som Frankie planerar om skolans hemliga sällskap är helt enkelt väldigt kluriga och roliga. De måste läsas om.

3. Att det är en fantastiskt söt liten bok som bara gör mig glad när jag läser den. Det är nog egentligen det bästa med hela boken, den känslan jag fortfarande får i kroppen, till och med en vecka efter att jag läst ut den.

Boken får 5/5 i betyg av mig.

Andra böcker av författaren är Kanske är det allt du behöver veta som jag också gillade väldigt mycket.

Tack Lavender lit för recensionsexemplaret.

Boken kan du köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Mörkrets demoner: Ondskan vaknar av Kami Garcia
Kennedys mammas död är upptakten till en massa hemska saker som börjar hända Kennedy. Helt plötsligt börjar hon attackeras av spöken och demoner, hon som aldrig har trott på sådana tidigare. In i hennes liv kommer då tvillingarna Lukas och Jared som talar om för henne att de tillhör Den svarta duvans legion och att hon också gör det. Nu börjar ett äventyr där det gäller att stoppa att en väldigt ondskefull demon.

Mörkrets demoner. Bok 1, Ondskan vaknar

Jag var ganska så förtjust i Beautiful Creatures-serien av Kami Garcia & Margaret Stohl och när jag såg att Kami Garcis egna bok skulle släppas på Semic så blev jag ganska så nyfiken. Sen är det ju det där med spöken som jag tidigare inte kan påminna mig att jag har läst så där värst mycket om som gjorde mig lite nyfiken till.
Det här var absolut en helt okej bok med lite lagom mycket spänning. Nu är det en vecka sedan jag läste ut den och trots att jag tyckte den var spännande och ganska medryckande så måste jag ändå erkänna att den har inte satt några permanenta spår i mig. En helt okej bok med andra ord utan att röra upp himmel och jord men inte speciellt minnesvärd. Jag kan förmodligen tänka mig att läsa en eventuell fortsättning för den slutade definitivt med en cliff hanger.
Jag ser på adlibris så har de vänt boken till 9-12 åringar. Det var absolut ingenting jag reflekterade över medans jag läste boken. Hade jag gissat så hade målgruppen varit något äldre, typ 14-17, men samtidigt är boken väldigt lättläst och tunn så kanske skulle den i alla fall passa den något yngre läsarskaran. 

3 anledningar till varför Ondskan vaknar är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag var väldigt förtjust i musikreferenserna som finns i boken. Det gav mig en hel del nya uppslag på artister och låtar att lyssna på. Är det snygg gjort så gillar jag det. 

2. Jag gillar att inte alla spöken är onda utan att de ibland försöker hjälpa till för att förhindra ondskan. 

3. Det finns bilder och symboler uppritade i boken. Det är alltid något jag gillar och som jag tycker förhöjer läsupplevelsen.

Mörkrets demoner: Ondskan vaknar får 3/5 i betyg av mig.

Tack Semic för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-05-24

Några tankar en söndag


Antique Books
 • Idag har jag haft en underbart skön dag då jag bara har koncentrerat mig på att läsa. Nu är det mindre än 100 sidor kvar i Sista riket och kanske hinner jag läsa ut dem senare ikväll. Nackdelen med att ägna en dag åt böckerna är ju att huset runt omkring ser ut ungefär som ett bombnedslag, men det tänker jag fundera på en annan dag.
 • På tal om bombnedslag! Det är helt klart överskattat med en välskött trädgård. Vi har hittills i år inte klippt gräset en enda gång för maken har försökt att laga gräsklipparen som trilskas med oss. Men med 2500 kvadratmeter tomt så borde vi snart vara berättigade att köpa ett par får som kan beta på vår äng. Kunde kanske bli snygg det med tillslut.
 • Ikväll ska vi ut och äta. Det tycker jag faktiskt på något sätt att vi är värda maken och jag. 
 • Även om det inte blev en massa recensioner denna veckan som jag lovade har jag i alla fall bjudit på två. I morgon kommer det två till. Den ena är färdigskriven den andra ska jag försöka få till i kväll.
 • Jag har ju som jag nämnt tidigare idag inte fått så värst mycket läst i veckan (med undantag i dag då) men en bok har jag i alla fall läst ut. Det är Matilda av Roald Dahl och det har helt klart gett mig mersmak på både Dahl och barnboksklassiker över lag. I fredags passade jag på att låna hem några från biblioteket på jobbet. Danny bäst i världen eller kanske Rasmus på luffen måste läsas snart. Kommer förmodligen påbörja någon av dem i början av nästa vecka.
Ha det bäst alla så ska jag ta och få lite god mat i mig.

En smakebit på søndag: Bardortsmysteriet


Så var det söndag igen och det är en alldeles speciell söndag. Inte för att någon kallad mumsmums visst vann någon stor (helt ointressant i mina ögon) tävling utan för att maken och jag firar ett år som gifta. Det är inte klokt vad det här året har gått fort. Jag hinner helt enkelt inte med.

Något annat som jag inte riktigt heller har hunnit med är att läsa den här veckan. Av den anledningen så håller jag fortfarande på med Sista riket av Brandon Sanderson. Men eftersom jag tycker det är tråkigt att upprepa mig och faktiskt också har en bok vid sängen så tänker jag idag bjuda på en smakbit ur Badortsmysteriet av Agatha Christie. Fler smakbitar hittar ni hos Flukten fra virkeligheten.

Unga Nick Buckley har råkat ut för en massa nära döden upplevelser. En av dem råkar hända precis vid sidan om Poirot som med en gång tar olyckshändelserna för något helt annat, nämligen mordförsök. Dessa ser han nu som sin uppgift att reda ut, allt för att förhindra ett mord.

Smakbiten är hämtad från sida 30.

Badortsmysteriet"Mademoiselle, kan ni berätta lite om de här olyckshändelserna?"
"Ja visst, men det finns inte mycket att säga. Det var bara fåniga olyckshändelser. Det hänger en tung tavla över min säng. Den föll ner en natt. Av en ren tillfällighet råkade jag höra en dörr stå och slå någon stans i huset och gick upp för att stänga den - och det gjorde jag och klarade mig. Annars hade den väl krossat skallen på mig. Det var nummer ett."
Poirot såg inte road ut.
"Fortsätt mademoiselle. Låt oss gå vidare till nummer två."

2015-05-23

Fint sällskap

Ni vet de där barnen på Saltkråkan, de stöter i ett avsnitt på ett gäng rävungar som Skrållan kallar vovve. Ni vet hur fruktansvärt söta de är va????
Nu kan det råka vara så att jag idag har upplevt vackraste löprundan i historien då jag någon meter framför mig stöter på just en sådan där liten fining. Rävungen stod där på cykelbanan, spanade in mig lite sådär med huvudet på sned och sedan försvann den vidare in i buskaget. Helt plötsligt blev det mycket lättare att springa och jag kunde till och med ha överseende med de där snokarna jag stötte på strax efteråt.

(Okej detta var helt icke bokrelaterat, men det behövdes berättas överallt där det går att berätta. Lycka!!!)

Noll ord

Igår var en sådan där dag när jag faktiskt inte fick ett enda ord läst, hemska tanke. Och inte ser det mycket bättre ut idag. Kanske hinner jag sno till mig en timme innan jag ska iväg ikväll, men först ska jag ut och springa.

Klassikerutmaning: Mina gedigna listor att välja mellan


Tidigare i veckan gick Lyran ut med sin Klassikerutmaning som går ut på att läsa själv valt antal klassiker under månaderna juni, juli, augusti. Jag bestämde mig ganska så snabbt för att det här vill jag nog vara med på. Problemet är ju snarare att välja ut några klassiker och sen faktiskt försöka läsa dem, trots att man bestämt sig. Vi får väl se hur det går men jag ska i alla fall vara med.
Jag skrev i en kommentar hos Lyran att jag först och främst vill läsa Pinocchio av Carlo Collodi och Per Anders Fogelströms Stad-serien (i alla fall någon bok i serien). Men sen sitter jag där och funderar och kommer helt enkelt på hur många böcker som helst jag skulle vilja läsa. Så jag har nu bestämt mig för att göra en liten lista att välja från. Både barnboksklassiker som jag är för tillfället redan är inne i ett stim och läser samt några vuxenböcker.

Barnklassiker jag vill läsa:
 • Pinocchio av Carlo Collodi
 • Berättelser om Nalle Puh av A.A Milne
 • Rasmus på luffen av Astrid Lindgren
 • Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
 • Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
 • Danny bäst i världen av Roald Dahl
 • James och jättepersikan av Roald Dahl
 • Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne
 • Trollkarlen från Oz av L. Frank Baum
 • Skattkammarön av Robert Louis Stevensson
Vuxenklassiker jag vill läsa:
 • Döden på Nilen av Agatha Christie
 • Bardortsmysteriet av Agatha Christie
 • Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
 • Greven av Monte Cristo av Alexander Dumas d.ä.
 • Förnuft och känsla av Jane Austen
 • Den gamle och havet av Ernest Hemmingway
 • Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang
 • Jerusalem av Selma Lagerlöf
 • Här ifrån till evigheten av James Jones
 • En studie i rött av Sir Arthur Conan Doyle
Om man ska vara riktigt realistisk lär jag väl förmodligen inte hinna med så värst många av dessa böcker. Men där är i alla fall en stor blandning av moderna klassiker och riktigt gamla klassiker. Agatha Christie böckerna är väl egentligen de enda två böcker jag kan garantera kommer bli lästa, men sen får vi ser. Några mer klassiker bör jag hinna med.

2015-05-22

Recensioner

Alltså... jag vet att jag lovade er att jag skulle bjuda på en massa recensioner den här veckan men för att vara helt ärlig har jag helt enkel inte haft tid att sätta mig ner för att skriva dem. Så högen vid sidan av datorn är konstant. Den ligger där så fint och inväntar eventuellt ledig tid i helgen.

2015-05-21

Pippis dag i dag

Pippi Longstocking

Alltså, min kärlekssaga till Pippi började ganska så tidigt, då jag redan i tre års åldern kunde den klassiska bilderboken utantill. Jag hade en kompis till mamma och pappa att läsa den för mig en midsommardags morgon. Kan väl tillägga att kompisen i fråga inte var sådär jättepigg den morgonen och med glädje försökte hoppa över några sidor då och då, men se det gick jag inte med på.


Känner du Pippi Långstrump?

Sen kom filmerna. De är tittade på avigt och rätt och även om jag älskar alla de lite kortare filmsnuttarna så måste jag nog säga att jag gillar långfilmerna bäst. Pippi på rymmen är helt klart min favorit, förmodligen för att jag gärna själv hade gett mig ut på ett liknande äventyr och för att Sverige är så fantastiskt fint filmat i filmen dessutom.


När Pippi, Tommy och Annika är i godisbutiken måste nog också nämnas förresten. Så gott allt godiset ser ut och så avundsjuk jag är. Och sen har vi spunken, älskar spunken.

The candy shop scene in Pippi Longstocking (Pippi Långstrump) <3

Astrid Lindgren är högt älskad hos mig, både böckerna men kanske framför allt filmerna. De är en så stor och central del av min litterära och kulturella uppväxt. Jag hoppas och tror att Pippi får leva i 70 år till.

Pippi Langkous - Inger Nilsson (born in 1959) is a Swedish actress. She started her career 9 years old, when playing the main role in the tv-series based on Astrid Lindgren's famous children's books about Pippi Longstocking. - loved Pippi when I was a child...I wanted to be her & drove my Mum crazy wanting a pet monkey like she had!

2015-05-20

En ganska så fullklottrad dag idag med

Almanackan har varit ganska så fullklottrad idag också. Det har varit jobb och det har varit träning. Men ändå är jag hemma betydligt tidigare och ska sätta mig och mysa med min bok. Men det var egentligen inte därför jag skrev detta inlägget. Jag var bara tvungen att berätta om de fina böckerna som låg i brevlådan idag. Det var Badortsmysteriet och Döden på Nilen av Agatha Christies nyutgåvor som Bookmark förlag ger ut. Jag ÄLSKAR de här omslagen.

Christie_Badortsmysteriet_3DChristie_DodenPaNilen_3D

2015-05-19

Jag hinner inte läsa

Lovely #Matilda. Great #QuentinBlake. Perfect #RoaldDahl.


Jag hatar sådana här dagar. När man inte kommer hem förrän efter klockan nio och inser att jag måste äta och det är vad jag orkar göra innan jag går och lägger mig. (Jag bloggar faktiskt medans jag äter). Det är synd för jag hade så gärna velat läsa lite i Sista riket för den är så bra hittills. Jag gillar konceptet med en stöt, eller en kupp i en fantasybok. Tänk er lite Oceans 11. Och magin är så fantastiskt bra beskriven så jag för en gångs skull förstår precis hur det går till att använda den. Heja, heja.

Men som sagt, det blir inget av det i kväll. Istället ska jag nana kudden och kanske läsa ett kapitel i Matilda, bara för att man behöver få läsa i alla fall några ord på en dag. Annars räkans det inte till en bra dag.

2015-05-18

En enda natt av Simona Ahrnstedt


Natalie De La Grip och David Hammar möts över en lunch. Hon möter honom mest utav nyfikenhet, han möter henne för att han skulle vilja ha med henne i kuppen att ta över hennes familjs finansimperium. Allt utvecklas till betydligt mer över den där lunchen och de båda kan helt enkelt inte sluta träffa varandra.

En enda natt

Jag har gillat tidigare böcker jag läst av Ahrnsted och hon har absolut en förmåga att skriva rykande heta romanceböcker som faktiskt har lite mera substans än vad jag förknippade med romance innan (typ Harlequin). Det är även denna gången en väl uppbyggd historia och hon lyckas absolut med att få historien att hetta till en del. Men det där med Stockholms adelsklass och övre skick, och med vräkigt mycket pengar och finans anspelningar är tyvärr ingenting för mig. Jag kan inte ta det till mig fullt ut. Sen tycker jag inte heller så där väldans mycket om David Hammar. Ja han kan säkert vara lite trevlig, men för mig beskrivs han inte som attraktiv och ärligt talat i en sådan här bok så är det ganska så väsentligt. Biffiga typer är inte min melodi helt enkelt.
Så det finns en del saker som gör att jag inte köper den här boken rätt av. Visst den har sina moment och historien i sig är faktiskt lockande, men som sagt miljön är inte för mig den här gången. Så tycker ni om att läsa om överklass Stockholm och om biffiga läckerbitar så tror jag inte att ni finner några större fel på den här historien.

3 anledningar till varför En enda natt är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Natalia De La Grip måste jag säga att jag gillar, även om hon är lite skadad av sin överklassuppväxt. Däremot gillar jag att hon vågar stå på sig och framför allt mer och mer ju längre historien går. Jag önskar nästan att hon hade fått vara lite mera feminist och vågat stå på sig lite mer framför allt gentemot fadern.

2. Jag hade gärna fått lära känna Natalias vän Åsa Bjälke lite mer. Hon var en intressant karaktär som jag tror hade kunnat få växa om Ahrnsted får för sig att skriva en bok även om henne.

3. Hon är duktig på att måla bilder Ahrnsted. Allt hon skriver blir väldigt levandegjort i mitt huvud. Det är inte alla gånger som jag får så tydliga bilder medans jag läser.

En enda natt får 3-/5 i betyg av mig.

Uppföljaren till den här boken heter En enda hemlighet och har precis släppts av Forum bokförlag.

Tack Månpocket för recensionsexemplaret.

Boken kan köpas hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Tematrio: Olästa klassiker

Lyran håller under sommaren en klassikerutmaning som jag funderar på om jag inte skulle ta och delta i. Jag tycker ju om att läsa klassiker men tyvärr blir det av alldeles för sällan. Men kanske ändå att jag ska vara med.
Under veckans tematrio fortsätter hon på samma ämne och ber oss att: Berätta om tre klassiker du inte läst, men är nyfiken på!

1. Jag är så nyfiken på Per Anders Fogelströms Staden-serie. Böckerna står här hemma i bokhyllan (i alla fall de flesta) och jag vet att jag kommer att gilla dem när jag väl läser dem. Trots det så kommer det så mycket emellan.

2. Alltså det är nästan skämmigt att erkänna att jag tror mig veta att jag inte har läst Förnuft och Känsla av Jane Austen - ännu! Jag har sett filmatiseringar hur många gånger som helst och älskar men det blir vara inte av...

3. Oliver Twist är en sådan där bok som jag sagt oräkneliga gånger att jag ska läsa men det har ännu inte blivit av (återkommande tema i temat märker jag). Precis som tidigare nämnda böcker så står den så vackert i bokhyllan och väntar. Undrar hur länge till den ska behöva vänta?

Bubblare: Greven av Monte Cristo, Pinocchio, Jorden runt på 80 dagar.

2015-05-17

Några tankar en söndag


 • Det har som jag skrivit om tidigare varit ett otroligt bra läsår hittills och den här långhelgen är absolut inget undantag (trots att jag faktiskt jobbade ett par timmar i fredags). Jag har avverkat 6 böcker sedan i onsdags natt. 6!!! Plus att jag har kommit en lite lagom bit in i en sjunde bok. Okej, det har inte på något sätt varit långa, eller för den delen speciellt svårlästa böcker men ändå.
 • Bloggmässigt har det väl varit sådär. Jag har ingen riktig inspiration till att skriva en massa gör tillfället men det kommer väl snart igen.
 • Har det varit en bra helg läsmässig så har det varit en urusel helg motionsmässigt. Man blir faktiskt ganska försoffad när man läser så mycket.
 • Min utlottning har avslutats och vinnarna är utsedda. Imorgon lovar jag att paketen dessutom ska vara skickade.
 • Alltså, ett tag var jag väldigt duktig på att skriva recensionerna med en gång efter att jag hade läst böckerna. Men nu kan det råka vara så att jag har tappat mitt flitiga skrivande lite och det ligger en vacker hög bredvid datorn. Jag måste ta tag i detta nu.
Nu tänker jag avsluta här för denna veckan. Nästa veckar lovar jag att försöka bjuda på i alla fall några recensioner.

En smakebit på søndag: Sista riket


17 maj firar våra norska vänner idag. Själv firar jag att jag äntligen ska börja läsa Mistborn bok 1: Sista riket, årets i särklass mest efterlängtade bok. Jag kan inte ge er någon som helst form av synopsis utan jag ska gå in i den här boken med blinda ögon så gått det nu går. Det är episk fantasy och den är en tegelsten på 700 sidor +, men för mig är det just nu enbart spännande.

Smakbiten är hämtad precis ifrån början.

Mistborn. Sista riketIbland oroar jag mig för att jag inte är den hjälte som alla tror att jag är.
Filosoferna försäkrar mig att detta är rättan tid, att tecknen har visat sig. Men jag undrar fortfarande om de har tagit fel person. Så många människor förlitar sig på mig. De säger att jag kommer att hålla hela världens framtid i min famn.
Vad skulle de tänka om de visste att deras förkäme - Tiderna hjälte, deras frälsare - tvivlar å sig själv? Kanske skulle de inte alls bli chockade. På sätt och vis är det detta som oroar mig mest. Kanske undrar de, innerst inne - precis som jag gör.
När de ser mig, ser de då en lögnare?

Fler smakbitar kan ni hitta hos Mari på Flukten fra virekligheten.

2015-05-16

Snacka om läsflyt...igen

Detta året är verkligen helt makalöst vad gäller läsningen. Har redan läst över 50 böcker sammanlagt i år och det känns som om det är långt mer än vad jag brukar klara av på fem månader.
Just nu har jag påbörjat Mörkrets demoner: Ondskan vaknar av Kami Garcia. Eftersom det är en liten korting på 250 sidor så tror jag nästan att jag kan hinna läsa klart den ikväll, senast i morgon bitti. Snabba ryck med andra ord.
Nu ska jag också ta mig en liten promenad för att rensa huvudet lite. Tänkte börja lyssna på Christoffer Carlssons Den osynlige mannen från Salem. Det är en bok jag inte har hört så där värst mycket om, men som jag ändå blev lite nyfiken på. Är det någon som läst och vad tyckte ni i sådana fall. Hur som helst så finns det inget som är så bra att lyssna på medans man går som deckare.

denosynlige_inb_low