2017-09-30

Läsplaner oktober

Det har blivit dags att planera nästa månads läsning. Jag vet inte alls just nu hur det kommer se ut med lästid under månaden, då jag numera jobbar 40 procent och barnet här hemma blir mer och mer vild för varje dag som går vilket resulterar i mindre lästid. Men några böcker ska jag försöka hinna med. Det får bli en månad då jag koncentrerar mig på recex och nya böcker här hemma. Men någon hyllvärmare ska jag försöka klämma in.

Efter EmmaBildresultat för skrik tyst så inte grannarna hörBildresultat för spelet är speletBildresultat för min mammas hemlighetBildresultat för för oss är natten ljusDet tunna svärdetRelaterad bildBildresultat för sista brevet från din älskade

Mål för bloggen:
  • Fortsätta med en jämt flöde av recensioner. 
  • Skriva om allt jag läser.
  • Skiva minst två inlägg relaterade till Barnbokstorsdag

2017-09-29

Läsa i helgen

Jag borde städa, jag borde tvätta, jag borde motionera. Massor av måsten och borde här hemma just nu men jag vill verkligen inte göra något av det, jag vill bara läsa. Vi får väl se hur det ska gå - har en känsla av att läsandet vinner. Dessa böcker står först i kön för läsning till helgen.

Bildresultat för erkan drakenbergs hemlighetBildresultat för efter emmaBildresultat för skrik tyst så inte grannarna hör

Nytt i hyllan: September

Det har trillat in massor av nya böcker den här månaden hemma hos mig. Så nu vågar jag knappt räkna hur många böcker jag är uppe i igen. Med tanke på att det har gått lite segare med läsningen så har det ju inte direkt minskat. (Kommer det fler böcker nu så får de vänta tills nästa episod av nytt i hyllan.)
Idag delar jag upp böckerna i lite olika kategorier, bara för att hålla det lite mer strukturerat för mig själv.

Födelsedagspresenter:

En värld av is och eld : historien om Västeros och Game of thronesHarry Potter and the Philosopher's StonePeter Pan och Wendy

Vinst:

Det tunna svärdet

Köpt:

Ställ ut en väktareSvarthusetBildresultat för ett litet livBildresultat för den grekiska hjälmen

Fått som recex:Visheten vaknarOraklets gåtaEfter EmmaBildresultat för skrik tyst så inte grannarna hörBildresultat för the hate u give svenskaBildresultat för den ultimata föräldraguidenBildresultat för spelet är speletBildresultat för min mammas hemlighetBildresultat för erkan drakenbergs hemlighetBildresultat för lilla dockanBildresultat för för oss är natten ljusBildresultat för för döden ingen ser

Tack till alla som har sänt eller gett mig böcker. Jag kan inte förstå att jag är så lyckligt lottad så jag kan få så många böcker. I år verkade dessutom som om jag varit extra snäll eftersom jag till och med fick böcker i födelsedagspresent, vilket aldrig händer annars. Men nu får jag nog se till att läsa lite, för enbart 6 av böckerna är lästa och så går det ju inte att ha det.

2017-09-28

Oktober månads utgivning

Jahaja... Det kan vara så att det fortsätter att ges ut massor av ny spännande litteratur, som vanligt på hösten ska väl tilläggas. Jag har egentligen fullt upp med alla de fina nya böcker jag fått i september, men jag kan trots allt inte låta bli att snegla på oktober månads bokutgivning. Den här månaden gör jag bara ett litet kollage av alla de böcker jag är intresserad av och bilderna är länkade till förlagen.

BegynnelseSwing timeExit väst01_220px9789176295298_200x_de-saknadeAllt eller ingetDet goda folket Omslagsbild: Norra Latin

2017-09-27

Utlottning av Saker ingen ser

Inne hos Cassandra på  C.R.M Nilssons blogg sker för tillfället en liten utlottning. Hon har råkat få två exemplar av Saker ingen ser av Anna Ahlund och efter att i somras läst Du, bara av författaren känner jag att jag väldigt gärna även vill läsa hennes andra bok. Så nu hoppas jag på lite tur.

Bildresultat för saker ingen ser

Vei bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl JohnssonEn seriebok om nordisk mytologi - det är väl klart som korvspad att jag måste läsa den. Och vilken tur att den sen fanns på mitt bibliotek så jag kunde låna och läsa. Boken handlar om Vei som är utvald av sin gud jätten Veidar i Jotunheim. När stjärnorna står i rätt position är det nämligen dags för tvekamper mellan jättarna och asarna och slagskämparna hittas bland annat hos människorna och hos valkyriorna.

Vei. Bok 1

Att jag är en sucker för mytologi är väl ingen nyhet och jag tror mig kunna de olika sagorna/myterna hyfsat. Här blir det dock en helt ny spinn på berättelsen och det gillar jag mycket. Det brukar vara jättarna som utmålas som de onda och farliga. Här får vi en ny syn på Oden och hans asar. Man får läsa om varför jättarna och asarna hamnade i konflikt med varandra och Oden är ju inte direkt "the good guy".

Det finns helt enkelt mycket att gilla med den här boken. Inte bara det faktum att jag gillar twisten på storyn, jag gillar också dialogerna, tecknarstilen med sin färgsättning. Lite extra gillar jag jättarna, deras utseende och deras relation till människorna.

Så nu ser jag mycket fram emot att läsa nästa bok 2 som ska vara avslutningen på serien. Det kan hända att jag innan dess måste köpa inte första boken så jag har båda, och kanske även läsa om den så det blir en enda lång sammanhängande härlig mytologisk saga.

Vei får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.

2017-09-26

Årets bokmässa

Bildresultat för bokmässan

Det har varit väldigt tyst på den här bloggen om årets bokmässa. Och utan att hymla så kan jag säga att det någon stans handlar om avundsjuka. Jag ska som ni förstår inte dit (i år heller) och det beror dels på ekonomin och dels på att Elin vägrar att sova om inte mamma är i närheten. Det känns inte heller så lockande att släpa med henne dit även om jag har en känsla av att hon hade tyckt det varit hur roligt som helst.
Så istället får jag sitta här i min avundsjuka och fantisera om att jag kanske kommer dit nästa år. Och till er som ska dit - ha det så roligt njut.

2017-09-25

Tematrio - Starka känslor

Oj vad det var länge sedan jag deltog i en tematrio, men idag har jag hör och häpna lite tid över. Äntligen börjar det fungera att maken i alla fall får söva Elin och då hinner jag samla vuxenpoäng som att betala räkningar, men jag får också möjlighet att blogga lite vilket jag verkligen inte haft tid till den senaste tiden.
Den här veckan vill Lyran att vi:

Berätta om tre böcker som innehåller och/eller väcker starka känslor hos dig!

1. The Hate U Give av Angie Thomas måste få vara med på den här listan. Okej, jag har redan skrivit om den en gång idag men jag lär tjata ögonen ur er med den boken den närmsta tiden. Och starka känslor kan man minst sagt snacka om. Ilska och sorg är väl känslorna som dominerar men även glädje mitt i allt det mörka.

2. Nästa bok lär ju inte direkt komma som en överraskning, men känslornas mästare måste ju ändå vara Fredrik Backman. Den bok av hans som förmodligen väcker allra mest känslor måste nog ändå vara Björnstad. Frustrationen och ilskan i den boken går definitivt att ta på.

3. Den tredje boken jag väljer får nog blir Harry Potter and the Order of the Phoenix av J. K Rowling. För helt ärligt tror jag inte att jag någon annan gång stött på en karaktär som jag tycker så vansinnigt illa om som professor Umbridge. Sen är ju ilska ett rätt genomgående tema i just den femte Harry Potter-boken så det passar ju ganska så utmärkt. Men Umbridge - jag får rysningar bara jag tänker på henne.

The Hatu U Give av Angie ThomasUnder en fest på ett lov befinner sig Starr på en fest i sitt grannskap. Hon brukar inte befinna sig där då hon numera går på en skola i ett vitt område, men här är hon i alla fall. Där möter hon sin kompis Khalil och när festen urartar ger de sig därifrån tillsammans. Men de hinner inte så långt innan de blir stoppade av polisen och trots att de båda ungdomarna sköter sig så blir Khalil skjuten. Detta är upptakten till en inre och yttre resa både för Starr och för grannskapet Garden Heights.

The Hate U Give

Det har blivit dags att recensera årets förmodligen i särklass allra bästa och värsta läsupplevelse. Och viktigaste! The Hate U Give är helt enkelt en alldeles fenomenal bok som har tryckt på alla de rätta knapparna för att skapa en fantastisk läsresa. Det är en sådan där bok som gör mig så vansinnigt arg så jag bitvis måste lägga boken ifrån mig. Mycket för att jag vet att polisbrutalitet och förutfattade meningar mot en minoritet är något som tyvärr fortfarande 2017 är dagens sanning. Jag gråter av ilska och frustration medans jag läser och bitvis är jag så arg så händerna bara skakar. Det ansvar som läggs på Starr i boken är också något som gör att jag tänder på alla cylindrar, ett ansvar som barn inte ska behöva axla.

Författaren är dock så otroligt bra på att berätta sin historia så trots att jag ibland känner alla de känslor jag beskriver ovan så får boken mig också att skratta högt periodvis. För bokens styrka är inte att den beskriver de brutaliteter som förekommer i ett marginaliserat samhälle där droger och pengar styr, utan den visar på att tillsammans, som en familj, som ett samhälle är vi trots allt starka. Den får mig att verkligen fundera och det är ju precis det jag vill ha ur en bra bok. Det är tillsammans vi kan skapa en förändring. Ingen ensam person kan göra det.

Det finns så många ungdomsböcker idag där den starka, ensamma tonåringen klarar att förändra en hel värld. Så är det inte här. Jag nämner familjen ovan och den behöver nämnas igen, igen och igen. Starr har en helt fantastisk familj. Hon har två föräldrar som ställer upp för henne no matter what, som blir arga på henne men som ändå finns där och tröstar. På så sätt påminner boken mig lite om Aritstotle and Dante Discover the Secrets of the Unviverse. Jag tror mycket på att det är tack vare familjen i bakgrunden som en människa kan växa och vara så stark som Starr trots allt blir. Det är också tack vare familjen som hon faktiskt vågar skaffa sig en vit pojkvän, vågar stå upp för sig själv och vågar utmana systemet. Trots att det får henne att fundera kring sina sociala värderingar och vem hon är som person. För det där att hitta sig själv är viktigt i en ungdomsbok och den här boken är inget undantag.

Jag skulle kunna hålla på och skriva hur mycket som helst om den här boken. För den är så j*vla fenomenal. Jag tror i ärlighetens namn inte ens jag fått ur mig hälften av mina tankar och funderingar. Det finns mycket att läsa och lyfta och diskutera. Men jag tycker istället ni ska läsa den själva. Var bara beredda på en bergochdalbana till läsning.

The Hate U Give får givetvis 6/5 i betyg. För precis så bra är den.

Tack Natur och Kultur för att jag fick boken som recensionsexemplar.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon & Bookoutlet.