Jag har alltid varit intresserad av historia, och kanske framför allt antikens historia ihop vävt med mytolgi. Därför gillar jag givetvis böcker som berör dessa ämnen. Conn Iggulden är en författare som verkligen lyckats med att skriva intressanta, spännande böcker och i Svärdets fält och i Krigets gudare beskriver han Julius Caesar. Kan väl tillägga att detta är bok tre och fyra i serien Kejsaren och att det var väldigt många år sedan jag läste de två första (långt före bloggens tid).
Böckerna handlar om hur Caesar kommer till makten genom att vara en otroligt stor, karismatisk, genialisk och omtyckt härförare. Han vet precis hur han ska tala till folket för att få dem med sig. Han är också omgiven av en skara väldigt lojala generaler och andra personer som hjälper honom i hans strävan efter att bli som Alexander den store.
Vi får följa med från Spanien, till Rom, till Gallien, till Brittanien, tillbaka till Rom och därifrån vidare till både Grekland och Egypten. Vi får vara med i hans krigståg mor de blåmålade britterna och mot galler som får mig att tänka på Asterix och Obelix. Men bästa är nog ändå när han är i Egypten och möter Kleopatra. Den egyptiska kulturen är ett av mina älsklingsområden.
Det är mycket som händer på relativt få sidor, och det är mycket krig som titlarna antyder. Jag gillar det, mycket till och med. Fast ibland kan man ändå bli lätt förvirrad när man lyssnar och för en kort stund tappar lite fokus. Karaktärsregistret är enormt. Vissa är med boken igenom (Julius förstås men även Markus Brutus), andra omnämns bara ett antal gånger. Boken skiftar också väldigt mycket perspektiv och det är långt ifrån enbart Caesar vi får följa. Min favorit måste nog ändå vara Brutus och jag hade kunnat läsa mycket mer om honom.
Det är också mycket intriger och känslor involverade. Julius förhållande till Servilia, Brutus mamma är ett sådan relation som väcker många känslor hos olika personer. Det är också en hel del avundsjuka om att vara Caesar närmast och att vara hans gunstling. Många är de som står i den store mannens skugga. Men det är också många som inte gillar honom och hans planer.
Den romerska kulturen är otroligt fascinerande att läsa om. Det är inte mycket mytologi egentligen, men deras tänkande kring en republik och deras tankar kring vad en diktator är blir intressant. För oss är en diktator någon som tar makten för att sedan enväldigt styra ett land. I antikens Rom blev man vald till diktator. Diktatorn hade givetvis all makt under sin valperiod men måste hela tiden väljas om av senatorerna. Intressant. Jag älskar böcker som kan lära mig fakta blandat med en skönlitterär berättelse. För det ska man ha klart för sig när man läser och det berättar också författaren om i eftertexten att stora delar av berättelsen är sann men den har också ändrats en del för att bli till en intressantare berättelse.
I år har Iggulden släppt en 5 del till Kejsaren serien. Den heter Gudarnas blod. Som jag har förstått det så är den egentligen ganska fristående. Den handlar om det som skedde efter att Caesar uttalat - Även du min Brutus. Förmodligen kommer jag att läsa även femte delen, men för tillfället känner jag mig ganska mätt och väntar därför ett tag.