2015-06-30

#juli

Yes - jag har i dag badad i havet innan det han bli juli månad. Det lovar gått inför semestermånaden. Nu är det nämligen enbart tre korta dagar kvar att jobba. Underbart!
Juli månad ska firas med semester, glass, bad, ett eller två glas vin, böcker och framför allt ska jag bara njuta. Nu hoppas jag bara att värmen ska anlända ordentligt - precis sådan som den har varit idag!

Läst i juni

Strawberry Fairy by Cicely Mary Barker

Jag började tydligen förra månadens inlägg med att konstatera att jag hade läst väldigt många böcker och jag kan konstatera det även denna månaden. Det går åt väldigt mycket böcker här hemma just nu och det är faktiskt himla bra. Nu hoppas jag bara att det fortsätter så under semestern.

Dessa böcker har jag läst under juni:

 • Trolldomsakademin: Isskeppet av Peter Bergting
 • En sång från havet av Katherine Webb
 • Konsten att vara Caroline av Peter Barlach
 • Enklav av Ann Aguirre
 • Döden på Nilen av Agatha Christie
 • James och jättepersikan av Roald Dahl
 • Den osynlige mannen från Salem av Christoffer Carlsson (Ljudbok)
 • Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
 • Mördaren ljuger inte ensam av Maria Lang
 • Rasmus på luffen av Astrid Lindgren
 • Stöld av Babian av Anna Karolina
 • Mord klockan fem av Agatha Christie
 • Pinocchio av Carlo Colodi
 • Amulett: Stenväktaren av Kazu Kibuishi (grafisk novell)
 • Projekt Rosie av Graeme Simsion
 • Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne
16 böcker hann jag med i juni. Helt otroligt. Sen är ju en hel del av dem barnböcker eller lite kortare böcker med det är ändå himla mycket läst. Bäst denna månaden är En sång från havet och Mina drömmars stad, tätt följd av Rasmus på luffen.

Top Ten Tuesday: De bästa böckerna hittills i år


Dags för en topp tio lista igen, och inte nog med det, det är dags att lista de bästa böckerna vi läst hittills i år. Listan är utan inbördes ordning.

1. All the bright places av Jennifer Niven
2. Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström
3. En sång från havet av Katheringe Webb
4. Mistborn: Sista riket av Brandon Sanderson
5. Odinsbarn av Siri Petersen
6. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
7. Livet efter dig av Jojo Moyes
8. Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin
9. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E Lockhart
10. Rasmus på luffen av Astrid Lindgren

När jag tittar på listan så här så är det massor av helt fantastiska böcker som jag har läst. Sen har jag läst väldigt många som varit väldigt, väldigt bra, men som kanske ändå inte riktigt har berört mig på samma sätt som dessa böckerna har gjort. Gemensamt för dem är att alla utom Den ökända historien om Frankie Landau-Banks har fått mig att gråta. Riktigt mycket i vissa fall till och med.
Nu hoppas jag bara att andra halvan av läsåret blir lika bra.

2015-06-29

#hemligheter

På dagens tema hos #sommalovmedkulturkollo måste helt enkelt en av året favoriter nämnas och visas upp. Visst har den visats upp innan men här kommer den igen.

VINTAGE KIDS BOOK Riley ChildRhymes by HazelCatkins on Etsy

Tänk lyckan av att som barn få vara med och dela en sådan fantastisk hemlighet som en trädgård. Vilka minnen av lycka det måste skapa och vilka fantastiska vänskapsband. Varför har jag aldrig fått äran att hitta något så vacker och hemligt.

"Mistress Mary, quite contrary..." illustration by Clara M. Burd for her book 'Mother Goose and Her Goslings', c. 1912-18. Courtesy The Texas Collection, Baylor University.the secret garden frances hodgson burnett - Google Search

Lyrans klassikerutmaning hittills


Jag trodde absolut att jag tog mig vatten över huvudet när jag började fundera på klassiker jag skulle läsa under sommaren tack vare Lyrans klassikerutmaning. Men det har verkligen gått över förväntan och under juni har jag hunnit med åtta klassiker. Här är böckerna som jag läst.


Mycket barnklassiker och deckarklassiker. Och alla ser kanske inte alla dessa böcker som klassiker men i mina ögon är de definitivt det, även om några av dem är lite modernare klassiker. Oavsett så är jag väldigt nöjd och jag kan nästan garantera att det kommer bli några klassiker lästa under juli också.

Utgivningen i juli

Nu har det blivit dags att kolla igenom vilka böcker som verkar intressanta i julis utgivning. Det är ganska så begränsat med böcker denna månaden också och det är kanske tur för då hinner jag kanske i kapp något med böckerna här hemma.

Skuggan av ett år
Forum förlag ger ut Skuggan av ett år. Verkar helt klart intressant.

Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet
Boken med den långa titlen som är skriven av hans som skrev om Fakiren som fastande i ett IKEA-skåp. Wahlström & Widstrand ger ut denna boken i mitten av månaden.

Tre koppar choklad
Det här kan absolut vara en intressant bok. 3 generationer kvinnor i Barcelona Och så choklad förstås. Hittas hos Albert Bonnier förlag.

2015-06-28

Några tankar en söndag

More great vintage reading art.
 • Äntligen - värme!!! Idag har jag kunnat sitta ute och läsa hela dagen. En stund har jag till och med kunnat sitta och steka i solen. Tyvärr fungerar det inte för mig att göra det för länge. Jag tycker att det är jätteskönt, men jag blir tokrastlös av att bara ligga stilla. Ljubok och bok funkar sådär. Hjärnan blir liksom lite överhettad och orkar inte riktigt läsa/lyssna.
 • Helt otippat plockade jag upp Projekt Rosie på bokmässan. Helt otippat fick jag för mig att läsa den i fredags. Kanske egentligen inte helt otippat älskade jag den. Jag borde lära mig att läsa fler böcker av det här slaget för uppenbarligen gillar jag dem.
 • Denna veckan har det verkligen varit full aktivitet på bloggen känner jag. Det är riktigt roligt att blogga nu. Dessutom har jag faktiskt skrivit några recensioner som väntar på att publiceras. Nu är det bara tre kvar att skriva.
 • #sommarlovmedkulturkollo drog igång denna vecka och som ni förmodligen har märkt har jag tänkt delta. Ett riktigt roligt initiativ att tjejerna på Kulturkollo och jag ska verkligen försöka vara med varje dag. Det är ju lite inspiration till bloggandet om inte annat.
 • En vecka kvar att jobba!!! Det kräver faktiskt riktigt många utropstecken. Den betyder att jag nu har gjort ett halvår på mitt nya jobb. Det är inte klokt vad tiden går fort.
Nöjer mig där. Nu ska jag sätta mig och läsa Fangirl tror jag. På återseende nästa vecka.

#blommig

Ibland behöver livet inte vara mycket svårare än så här. Bra bok, blommor plockade i trädgården och givetvis en blommig mugg signerad Elsa Beskow. Givetvis med efterlängtad sommarvärme också.


Detta är ett inlägg i #sommalovmedkulturkollo

Sommarläsningstaggen

Jag har blivit taggad av Johanna på Johannas deckarhörna att göra Sommarläsningstaggen. Den tänker jag givetvis göra.

1. Vilka fem böcker bara MÅSTE hinnas läsas i sommar?

 1. Barn av sin stad av Per Anders Fogelström
 2. Britt-Marie var här av Fredrik Backman
 3. Slända i bärnsten av Diana Gabaldon
 4. Den lilla flickan som svalde ett moln lika stort som Eiffeltornet av Romain Puértolas
 5. Huset på udden av Agatha Christie
Det där med att säga säkert är ju väldigt svårt, men i alla fall de tre första lär bli lästa.

2. Vilken bok är du egentligen inte så sugen på men känner att det är dags att ta tag i?
Oj vad svårt. Har absolut ingen aning. Schakalen av Frederick Forsyth kanske. Den kom som ett recensionsexemplar tidigt i år och jag har ännu inte kommit längre än typ 20 sidor in i den - så det kanske är läge att ge den en chans under semestern.

3. Var är bästa stället att läsa på i sommar?
Som jag hoppas på att kunna läsa ute. Var som helst ute känns som en väldigt bra läsplats just nu. Men det är nog bara för att jag längtar efter sommaren. Men förmodligen kommer som vanligt att bästa läsplatsen vara i fåtöljen på sommarkvällarna - men med ytterdörren öppen.

4. Handen på hjärtat, var tror du faktiskt att du kommer att läsa i sommar?
Det beror helt på vädret. Men annars så blir det troligen fåtöljen. Solstolen känns också som ett starkt alternativ.

5. Vilken bok tror du kommer bli sommarens bästa?
Alltså - förhoppningarna på Barn av sin stad, Britt-Marie var här och Slända i bärnsten kommer förmodligen att bli hur bra läsningar som helst. Annars så ligger väl Rosie Projek av Graeme Simsion som jag läser just nu ganska så bra till. Eller alla andra bra böcker jag har läst denna månaden.

6. Vilken bok borde alla läsa i sommar?
Jag vet att jag är ganska så sent ute men Rosie Projek är faktiskt en riktigt mysig, lättläst sommarbok som jag absolut tycker att alla kan läsa. Nu har jag ju i och för sig inte läst ut den än, men jag tror att det kan bli hur bra som helst.

7. Strand eller hängmatta?
Strand tror jag. I alla fall längtar jag väldigt mycket efter väl insmord strandläsning.

8. Deckare eller roman?
Deckare passar nog faktiskt bäst på sommaren även om jag hittills inte har någon inplanerad som jag tänkt läsa.

9. Favoritgenre?
Fantasy förmodligen även om jag läser det mesta och just nu är inne i något som är väldigt väsensskilt från fantasy.

10. Tagga 3 andra
Jag vet inte vilka som har gjort denna men jag taggar i alla fall Maddes bokblogg,  Bloggbohemen och Älskar att läsa.

En smakebit på søndag: Projekt Rosie


Det blev inte så mycket läst i alla fall igår. Blev istället av vi bjöd hem mina föräldrar på middag. Idag hoppas jag hinna läsa i alla fall. Men först en smakbit ur en av böckerna jag läser. Fler smakbitar hittas som vanligt hos Flukten fra virkeligheten.

I Projekt Rosie får vi träffa Don som är ungefär som Sheldon i Big Bang Theroy. Allt är organiserat, allt är styrt av tider - det är bara de sociala som är ganska så svårt för Don. Därför har han väldigt svårt att hitta någon av det motsatta könet som han är beredd att gifta sig med och för att sedan fortplanta sig med. Han bestämmer sig därför att göra en enkät att utgå från. Men in stormar Rosie... Hon är fel på varenda variabel så det är ju inte den framtida frun.

Smakkbiten är hämtad från sida 42 då Don är på snabbdejting.

 Arrangören ringde i en klocka och mina tre minuter med Frances hade börjat.
Jag tog fram en enkät och skrev snabbt dit hennes namn - under rådande omständigheter fanns ingen tid för finesser.
"Jag har ornat frågorna så att eliminieringshastigheten blir den maximala", förklarade jag. "Jag tror att jag kan sålla bort de flesta kvinnor på kortare tid än fyrtio sekunder. Resterande tid kan du välja diskussionämne."
"Men då spelar det ju ingen roll", sa Frances. "Jag kommer att ha sållats bort."
"Bara som potentiell partner. Vi kan fortfarande föra ett intressant samtal."
"Men jag kommer att ha sållats bort."
Jag nickade, "Röker du?"
"Ibland", sa hon.
Jag lade enkäten åt sidan.
"Utmärkt." Det gladee mig att min frågeuppställning fungerade så bra. Tänk, vi kunde ha ödslat mycket tid på att prata om glassmaker och smink och annat, bara för att komma fram till att hon rökte. Självfallet var rökning inte förhandlingsbart. "Inga fler frågor. Vad skulle du vilja diskutera?"
Tråkigt nog var Frances inte intresserad av vidare samtal efter att jag hade slagit fast att vi inte var kompatibla. Mönstret gick igen även fortsättningsvis under kvällen.

2015-06-27

Nytt i hyllan: Juni

Vet ni om en sak? Undrens tid är tydligen inte förbi.... Nu ska jag inte påstå att jag är perfekt men jag har i alla fall varit väldigt duktig den senaste månaden. Det har bara kommit hem TRE, ja TRE nya böcker till mig den här månaden. Och två av dem är redan lästa och den tredje kommer med allra största sannolikhet bli läst snart. Och med tanke att jag har läst sådär 10+ böcker någonting den här månaden så måste ju det hamna på minus i bokhyllan.

I alla fall - här är böckerna som kommit hem till mig denna månaden:

Recex av Lind & Co

Köpta på cdon för ynka 98:- styck och ingen frakt. Riktigt kap med andra ord.

Så nöjd med mina nya böcker denna månaden. Nu återstår att se om nästa månad blir lika lyckad.

Giveaway hos Kajsa

Nu kan det vara så att Kajsa på Kajsas bokblogg har varit i London och köpt på sig lite trevliga saker som jag väldans gärna hade velat vinna. En Harry Potter-kasse och te. Hallå kan det vara mer jag. Kolla in hennes blogg för mer information om utlottningen.

#himmel

När jag såg hashtagen i dagens #sommarlovmedkulturkollo var himmel hade jag på något sätt i min hjärna gjort kopplingen till att idag skulle jag banne mig kunna skriva om hur jag skulle sitta ute på verandan under blå himmel och läsa många sköna timmar. Nu var det ju inte riktigt så verkligeheten såg ut denna underbara svenska sommar (skrivet med massor av ironi). Istället är himlen något mellan vi och grå som ni kan se på bilden nedanför.
Men eftersom jag är en väldigt positiv person (ironi igen) så hittar jag ju lösningen att då kan jag istället sitta inne i läsfåtöljen med gott samvete och läsa. Så det tänker jag ägna stora delar av dagen åt.

2015-06-26

Bibliotekslån

Det kan vara så att det snart är semester och det kommer betyda att jag inte längre har tillgång till biblioteket i den utsträckning jag är van vid. Därför passade jag idag på att gå ner och lämna tillbaka lite böcker. Givetvis kom det med lite böcker hem som jag kan ägna sommaren åt.

Skattkammarön (inbunden)Jorden runt på 80 dagar (inbunden)

Amulett - del 1 (inbunden)Amulett - Stenväktarens förbannelse (inbunden)
Americanah (pocket)

Så nu har jag, om jag mot förmodan inte skulle hitta något i bokhyllorna, något att läsa under semestern också.

#deckare

Deckare är något som verkligen passar till sommaren. Alla typer av deckare går bra och förmodligen är det för att de är relativt lättlästa. Men deckare i all ära - vad vore genren utan Agatha Christie. Som ni kanske har märk den senaste tiden så har det varit ganska så mycket Agatha Christie här på bloggen den senaste tiden och det finns ganska stor chans att det blir mer den närmaste tiden. Är nämligen inne i ett riktigt stim och vill läsa mer och mer och mer.

Men vem är nu den där Christie. Här kommer korta fakta om henne (allt hittat på nätet).

 • Väldigt viktig information. Hon var född den 15 september vilket är ett alldeles utmärkt datum att fylla år. I år är det ju dessutom 125 år sedan hon föddes 1890.
 • Kallas för deckardrottningen och tillsammans med Arthur Conan Doyle är det hon som har hjälpt till att forma genren. 
 • Har såld enorma mängder böcker, så pass mycket att det bara är Shakespear som överträffar henne.
 • Ett 80-tal romaner och noveller visar lite hur produktiv hon var.

2015-06-25

21 påstående om mig

En lista får det bli idag. En lista som jag hittade hos Monika och som jag tänkte kunde vara lite rolig att fylla i.

Jag heter Anna.
Jag är för tillfället ganska så hungrig.
Jag är bra på att organisera och strukturera. I alla fall på jobbet.
Jag tycker inte om ormar. De är otäcka varelser.
Jag är dålig på att städa och hålla rent om kring mig. En riktig slarver.
Jag läser massor. För mycket enligt mannen i mitt liv.
Jag gillar när jag blir positivt överraskad, oavsett vad det gäller.
Jag sjunger ofta och gärna. Hur bra det är kan väl ibland diskuteras.
Jag älskar såklart mannen.
Jag är inte speciellt bra på att laga mat, även om jag försöker bättra mig.
Jag föredrar mjukiskläder.
Jag tycker om bröd alldeles för mycket.
Jag är beroende av te. Borde faktiskt försöka dricka lite mindre, eller i alla fall annat än svart.
Jag har på mig träningskläder. Ska iväg och träna skrivstång om en ministund.
Jag dricker inte sötad dryck. Undantaget är de få gånger jag dricker alkohol.
Jag lyssnar på ljudböcker. Perfekt promenadsällskap.
Jag blir arg på Game of Thrones. Usch vad arg jag var i sista avsnittet.
Jag blir rädd av inskränkthet.
Jag önskar en viss sak så väldigt mycket.
Jag är pinsamt dålig på att vika den tvättade tvätten. Så följden är att jag har rena strumpor men hittar de inte bland allt annat.
Jag är uppvuxen i samma by där jag bor nu, och jobbar på samma skola som jag själv gick i när jag var liten. Snacka om vidgade vyer.

Downton Abbey Quote We All Have Chapters by reimaginationprints, $10.00

Så - då vet ni lite mer om mig i alla fall....

Stöld av babian av Anna KarolinaAmandas storasyster tog för några år sedan livet av sig efter en våldtäkt. Något är inte som det ska va anser Amanda har därför sökt sig till polisen och där jobbar hon efter en egen agenda för att få reda på sanningen. Hon använder sig av alla medels för att trassla sig in i händelserna kring systerns död.
Adnan är mannen som precis kommit ut från fängelset. En smågangster som tyvärr är något intrasslad med de stora fiskarna - skyldiga dem pengar och så. Inte helt ultimat helt enkelt.
Magnus är polis. Men han lever på gränsen till det olagliga och att sälja inside-information till pressen är hans lilla brott. Han bortförklarar dock allt i sitt eget huvud - allt han gör gör han ju för allas bästa. 
Alla dessa tre karaktärer för en invecklad dans med varandra.


stoldavbabian 250

I början av boken var jag skeptisk. Jag tyckte inte riktigt att handlingen gav mig något och språket var jag alls inte förtjust i - jag tyckte det var för naivt och för nybörjaraktigt. Sen kom jag längre och längre in i handlingen, blev mer och mer involverad och mot slutet hade jag väldigt svårt att lägga boken i från mig. Faktum är att jag inte ens har kunnat sluta tänka på boken nu när den är slut och jag vill väldigt gärna ha del två i min hand, helst i går, men tydligen måste jag vänta ända tills september.
Vad är det då som gör att min inställning till boken ändras. Mycket har nog faktiskt att göra med att det inte är en normal deckarhistoria enligt svenska deckardrottningsmallar. Det är inga trevliga karaktärer vi möter - egentligen är det väl Adnan som är den mest sympatiska och på pappret är det egentligen han som är the bad guy. Jag gillar de kapitel där Adnan är i fokus och det där språket som jag gnällde på i början har egentligen ett syfte. Det är skrivet på någon form av "nysvenska" och det tillför Adnans karaktär trovärdighet och personlighet. Sen kan det ju också vara så att Adnan är den där typen av bad guy som jag lätt förälskar mig i när det kommer till litteratur och film. Han känns om en sådan där karaktär som jag gärna skulle vilja krama länge.
För att återgå till att det här inte är vår normala deckarhistoria så kan jag meddela att det inte finns ett solklart mordfall att lösa i den här boken. Visst misstänker Amanda mord på sin storasyster men det mordet var för flera år sedan. Istället rör vi oss i Stockholms undre värld. Det är narkotika och prostitution och så får vi möta på maffian lite här och där också.
Jag tycker absolut att det här tillslut blev en mycket läsvärd bok och jag är så glad att jag inte la den ifrån mig (vilket jag hade planer på). Istället får jag nu sitta och våndas ända till i september.

3 anledningar till varför Stöld av babian är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Adnan är nog den största anledningen till att jag gillar boken så mycket. Honom hade jag förmodligen gärna mött i verkligheten (eller inte).

2. Jag gillar det faktum att boken känns så trovärdig. Det märks faktiskt att författaren är polis på riktigt för inblicken i hur allt fungerar känns rätt och riktigt. Dessutom ger ju det där språket rätt jargong till berättelsen.

3. Tre (eller egentligen fyra) berättarperspektiv kan vara av både ondo och godo. I det här fallet är det lyckat och jag kan tydligt märka vem det är jag läser om.

Stöld av babian får 4/5 i betyg av mig.

Bok nummer två om Amanda och Adnan heter Står dig ingen åter och kommer som sagt i höst.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

#strandbryn

Idag i #sommarlovmedkulturkollo tänker jag egentligen bara ge er ett råd. Om ni har planer på att läsa i strandbrynet - vilket givetvis är underbart skönt - smörj in er! Vis av erfarenhet så blir det väldigt svårt att sova natten efter på grund av konstiga röda fält på kroppen. Aj, aj, aj...


2015-06-24

För lika

Sitter precis och läser Mord klockan fem av Agatha Chritie. Det är många karaktärer och därför lite svårt att hålla isär dem. Extra svårt är det när en heter Nigel Chapman och en Collin McNabb. Jag har ärligt talat inte en susning om vem som är vem. Varför välja två så snarlika namn? Eller är det bara jag som tycker de är lika.

Recenserandet går sådär

Okej - jag erkänner - jag är tjatig. Men nu är det väldigt drygt med den där högen med böcker som bara växer och växer och måste recenseras snart. Innan jag glömmer bort händelser och känslor och tankar. 6 eller 7 böcker måste jag ta tag i och skriva snart - och fler lär det förmodligen bli.

There's nothing better than the smell and feel of an old book! Sometimes I think I want to get a kindle, but it just wouldn't be the same as reading a good old fashioned book!

#läserjustnu

Det där med vad jag läser för tillfället brukar jag försöka presentera någon gång i veckan. Och eftersom dagens team med #sommarlovmedkulturkollo är just vad jag läser just nu så passar det ju utmärkt.

Idag hann jag sätta mig och läsa en stund på morgonen innan jag var tvungen att sticka till jobbet. Fatta min frustration när jag tvingades lägga ifrån mig boken med enbart epilogen kvar. Sjukt snopet. Boken är nu utläst och det var Anna Karolinas bok Stöld av babian. Så tekniskt sätt läser jag ju faktiskt inte den just nu.
Men nog har jag böcker på g i alla fall. Jag har kommit ungefär halvvägs in i Pinocchio och tänkte se om jag inte skulle kunna läsa klart den i kväll. Sen läser jag också Mord klockan 5 av Agatha Christie och det känns som om den skulle kunna bli ganska så bra. Men när de två böckerna är utlästa så är jag faktiskt lite tveksam till vad jag ska läsa efter det. Det blir kanske nästa veckas läser just nu inlägg.

2015-06-23

#omläsning

Då kör vi nästa inlägg i #sommarlovmedkulturkollo. Turen har kommit till omläsningar. Det kan kanske sägas mycket om det men jag tänkte istället bjuda på en bild på den bok som jag förmodligen har läst/lyssnat på flest gånger.


Jag kan den förmodligen utantill vid det här laget, men det lär inte stoppa mig från att lyssna på den igen. Vad som är så bra med den vet jag faktiskt inte riktigt, men det måste vara blandningen av historia, religion, mystik och himla mycket action. Även Da Vinci-koden är omläst många gånger men inte Dan Browns andra böcker.


Alphabooks tag


Denna hittade jag hos Nelly på Nellons bokblogg och tänkte att den kunde vara kul att spara för att göra. Målet för tagen är att nämna en favoritbok på varje bokstav, vilket inte alls är så lätt som man kanske skulle kunna tro.

A - All the Bright Places av Jennifer Niven
B - Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones
C - Chanslös av Gail Garriger
D - Den hemliga trädgården av Frances Hodgson Burnett
E - En man som heter Ove av Fredrik Backman
F - Finnikin of the Rock av Melina Marchetta
G - Gullregn i oktober av Maria Lang
H - Harry Potter och de vises sten av J.K Rowling
I - Inheritance av Christopher Paolini
J - Jane Eyre av Charlotte Brontë
K - Kamelklubben av David Baldacci
L - Livets outgrundliga mysterier av Benjamin Alire Sáenz (egentligen på engelska)
M - Muminpappans memoarer av Tove Jansson
N - Nattens cirkus av Erin Morgenstern
O - Odinsbarn av Siri Petersen
P - Pax: Nidstången av Åsa Larsson & Ingela Korsell
Q - Quintana of Charyn av Melina Marchetta
R - Rasmus på luffen av Astrid Lindgren
S - Sista riket av Brandon Sanderson
T - Twilight av Stephenie Meyer
U - Utvandrarna av Vilhelm Moberg
V - Vince & Joy av Lisa Jewell
W - Wallflower - Stephen Chbosky
X - 
Y - 
Z - 
Å - 
Ä - Änglar och demoner av Dan Brown
Ö - Övertalning av Jane Austen

De fyra sista bokstäverna gick helt enkelt inte att komma på någon bok till. Dessutom var tydligen bokstaven I extremt svår att hitta något till, men tillslut så. Vissa bokstäver hade jag däremot kunna skriva hur många titlar på som helst.

2015-06-22

Tematrio: Landsbygden

Förra veckan rörde vi oss i en stad, närmare bestämt Stockholm men nu är det dags att förflytta sig till landsbygden. Egentligen är jag nog mest en landsbygds-tjej men det är ganska så tydligt när man tittar i bokhyllan att jag mest läser böcker som utspelar sig i stora städer. Men några landbygdsböcker har jag allt kommit på.

Berätta om romaner som utspelar sig på landsbygden, svensk eller utrikisk.

1. Jag måste ha med Utvandrarserien av Vilhelm Moberg. Förmodligen är det den allra bästa serie jag läst och det känns som om det snart börjar bli dags att läsa om dem. Ett problem bara - jag äger dem inte.

2. En klassiker och favorit som jag däremot äger är Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jag älskar boken, och jag älskar att läsa om den engelska landsbygden. Kan vara bland det bästa jag vet.

3. En lite modernare bok som utspelar sig en hel del på landsbygden/eller kanske snarare vid havet är en nyare favorit i form av En sång från havet av Katherine Webb. Riktigt bra bok om mörk kärlek men vi får definitivt möta naturen från dess vackraste sidor.

Som vanligt är det Lyran som håller i det här med tematrio och jag tänker definitivt titta runt lite för att få några fler tips på böcker som utspelar sig på landsbygden.

#semester

Detta är ett inlägg i #sommarlovmedkulturkollo och dagens hashtag är semester.

Två veckor har jag kvar att jobba och just nu känns det som två ganska så långa veckor. Men sen ska jag njuta av 4 veckors härligt semester då tanken är att jag ska läsa massor, åka till Stockholm, grilla, umgås och ta det lugnt. Men jag har faktiskt tänkt fylla min semester med olika tråkiga måsten också. Ett litet uppdrag ska jag ge mig själv några dagar i veckan. Allt från att städa städskrubben (när gör man egentligen det annars, men nu får där inte plats med mer skräp) till att rensa kökslådor, eller måla om byrån som jag tänkt så länge. Inga svåra grejer men måste utmana mig själv annars kommer jag ligga platt fall i närmare fyra veckor och ärligt talat - då känner i alla fall jag mig grymt försoffad.

Döden på Nilen av Agatha ChristieEn kryssning längs Nilen. En nygift rikt arvtagerska. En försmådd ung kvinna. En yrkesmördare. En massa udda personligheter som alla bär på något i bagaget. Ett begånget mord. Och så givetvis en världsberömd detektiv på semester. Ska mördaren denna gången kunna fly undan Hercule Poirots utomordentligt intelligenta hjärna.

Döden på Nilen (Inbunden)

Undrens tid är inte förbi. Jag klarade av att lista ut vem mördaren var och till och med ganska så tidigt i boken. Det har aldrig tidigare hänt i en Agatha Christie bok. Jag vet inte om jag har sett just denna boken tidigare eller om jag har läst den för väldigt länge sedan, men jag tror faktiskt inte det. Det kändes bara väldigt logiskt på något sätt.
Tyckte jag då sämre om boken? Absolut inte. För det är ändå en riktigt bra pusseldeckare som många gånger fick mig att tvivla på min slutsats och jag sitter hela tiden på spänn för att försöka lista ut det.
Ni har redan hört mig gå på om hur mycket jag älskar Agatha Christie, hur mycket jag har lärt mig älska Poirots självgodhet och hur jag älskar de sociala stämningar och ställningar som hon beskriver i sina böcker. Jag känner att jag behöver inte fortsätta mala om detta för jag känner precis samma sak i den här boken.

3 anledningar till varför Döden på Nilen är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag har tidigare nämnt att jag älskar att läsa om Egypten och att det förmodligen är mitt absoluta favorit önskeresemål. Här får jag vistas på en Nilenkryssning som jag själv inte har fått uppleva i person, men tack vare boken så får jag det i alla fall. Det är ju underbart. Sen får jag dessutom vistas bland lite glitter och glamour och det är ju absolut inte fel.

2. Jag klarade att lösa gåtan. Det kan nämnas igen och igen och igen för jag är helt chockad över mig själv. Men det var en bra lösning på gåtan. Inte allt för komplicerad, vilket det ibland kan tendera att bli.

3. Jag kan ha nämnt bokens omslag och layout tidigare, men även det kan nämnas igen. Dessa nyutgåvor av Agatha Christie är de absolut vackraste böcker jag vet, eller i alla fall som jag har möjligthet att ha hemma i min bokhylla.

Döden på Nilen får 4/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-06-21

Några tankar en söndag

The Studio 1913 - Harold Knight. #reading #books #readers
 • Så då var årets mysigaste helg snart förbi. Av en mängd olika anledningar älskar jag den här helgen hur mycket som helst, och även om det har varit ett alldeles utmärkt skitväder så går det faktiskt utmärkt att fira midsommar i gummistövlar och regnkappa över klänningen. Huvudsaken är i alla fall att få träffa alla.
 • Vi har dessutom haft gäster här hemma nu sen i onsdags. Det är hur trevligt som helst och trots att de har varit här har jag kunnat klämma in lite lästid. Att sitta i kökssoffan och läsa och dricka te medans alla sover i huset och regnet öser ner utanför fönstret är faktiskt ganska så mysigt. Men det ska bli skönt att få tillbaka sin läsfåtölj i morgon.
 • Jag måste erkänna att jag är imponerad av mig själv att jag har hunnit läsa ut tre böcker den här veckan, även om det inte har varit några megatjocka böcker utan snarare tvärt om.
 • Det är bara två veckor kvar tills semestern nu. Faktum är att det är nu det är dags att börja längta nu (för det har jag ju inte aaaalls gjort tidigare). Och sommarens läshög börjar så sakta ta form i mitt huvud.
 • Det är nästan så att jag skäms, men jag har ännu inte på allvar satt igång och plugga in årets bokmässakatalog. Jag skyller på att post-it lapparna gick åt till höstens utgivning. Det gick verkligen åt många lappar i den.
 • Varför, å varför har inte min cdon beställning kommit än. De var ju alltid supersnabba förr, men nu har det gått över en vecka. Nu undrar ni säkert vad det är jag beställt, men det lovar jag att visa upp i ett annat inlägg.
Over and out
//Anna

Vinnarna

Shabby, Chic, and Cheap: And the winner is...

Så har det blivit dags att dra vinnarna av de båda presentkorten på cdon som jag har fått äran att lotta ut i sammarbet med bloggportal.nu.
De båda vinnarna är:

&

Om ni kontaktar mig på plu03aps (at) msn.com så ska jag skicka koderna till presentkorten till er. Vill också passa på att tacka alla som har varit med och deltagit. Alltid lika roligt att så många hittar till min blogg.

En smakebit på søndag: Rasmus på luffen


Idag blir det lite fusk för i ärlighetens namn läste jag ut boken som dagens smakbit är plockad från i natt. Jag brukar försöka hålla mig till böcker jag läser för tillfället men alltså inte idag.
Boken är Rasmus på luffen av Astrid Lindgren och jag tror inte den kräver någon närmare förklaring.

Smakbiten är hämtad från sida 39, när Rasmus precis har rymt från barnhemmet och vandrat en hel natt.

Rasmus på luffenDen korta sommarnatten blir lång, när man vandrar på vägarna. Vandrar i all evinnerlighet, tills fötterna knappt orkar flytta sig. Tills ögonlocken nästan faller ihop och man är så sömnig att man går där och nickar. Gryningen kommer, solen kastar sina första strålknippen in mellan träden, men man värker det inte. Det glittrar i gräsens spindelvävar, vattendropparna blänker i daggkåpans blad, de lätta morgondimmorna försvinner ingen vet vart, och i närmaste björktopp sitter en ottekry trast och häver upp morgonens första jubeldrill. Men man märker det inte. För man är så trött och sömnig. Så över all beskrivning sömnig.
Men så kommer man äntligen till en grå liten lada, just en sådan som luffare tycker om att sova i. Mitt ute på en äng står den och ser så inbjudande ut i all sin gråhet. Den här tiden på året är sådana ängslador fulla med hö.
Mödosamt får Rasmus upp den tunga dörren. Det är skumt och tyst därinne och höet doftar starkt och gott. Han drar en suck djup som en snyftning och kastar sig ner, han sover redan.

Fler smakbitar kan ni som vanligt hitta hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2015-06-20

Visst låter det lockande

Jag har precis läst ut Maria Langs Mördaren ljuger inte ensam och har bestämt mig för att plocka upp Stöld av Babian som införskaffades under bokmässan förra året. Jag vet egentligen inte så mycket om boken och vill inte veta heller innan jag börjar läsa - det brukar bli bäst så. Men några små ord stod skriva på skyddsomslagets insida som verkligen fick mig intresserad.
Vem som helst kan begå brott. Vissa gör det för pengar, andra hämnd, somliga kan bara inte låta bli. Polis eller kriminell spelar ingen roll.

Visst blir man lockad. Jag ser i alla fall fram emot att börja läsa boken nu.

Enkät: Låt böckerna beskriva ditt liv!

Denna hittade jag hos Vargnatts bokhylla för ett tag sedan och tänkte passa på att göra den jag också.

Är du man eller kvinna?
Flickan från 20-talet (Kinsella)

Beskriv dig själv:
En liten smula underbar (French)

Hur mår du?
Längtan bor i mina steg (Zimmergren)

Beskriv stället du bor på:
En förtrollad ö (Roberts)

Vart skulle du vilja resa?
Mina drömmars stad (Fogelström)

Beskriv din bästa vän:
Ängeln (Reiz)

Favoritfärg:
Smaragdgrön (Gier)

Väder just nu?
Springfloden (Börjlind)

Favoritårstid:
Gullregn i oktober (Lang)

Om ditt liv vore ett Tv-program, vad skulle det heta?
Kroppspanik (Skott)

Vad betyder livet för dig?
Vilseledd (Barclay)

Vad är du rädd för?
Alla själars natt (Harkness)

Dagens aforism:
Innan jag somnar (Watson)

Hur skulle du vilja dö?
Härifrån till evigheten (Jones)

Motto:
Kanske är det allt du behöver veta (Lockhart)