2013-10-31

Ojsan

Där gick visst en beställning iväg hos adlibris. Men jag kan trösta mig själv med att hälften var julklappsböcker till systersonen.

Oktober månad läsmässigt

Okej då var helt plötsligt även denna månaden över och så var det bara två månader kvar av det här året. Hjälp!
Det har varit en ganska så okej läsmånad med ganska många böcker som har hållit ganska hög klass. Början av månaden höll jag högt lästempo - men tyvärr dalade det lite i slutet av månaden. Många recensionsexemplar har jag också hunnit med.

Fördelarna med en kollaps - Jonathan Tropper
Magin skepp - Robin Hobb (ljudbok)
Rörgast - Johan Theroin
Heja, heja - Martina Haag
De oskyldiga - David Baldacci
Dagboken från i morgon - Cecelia Ahern
Handen - Henning Mankell
Synda - Sylvia Day

Sammanfattning: Åtta böcker lästa varav alla var på svenska. Bäst var nog De oskyldiga. Baldacci är en favoritförfattare som återigen levererar. Nästa månad ska jag försöka hålla samma lästempo som denna månaden, kanske någon mera bok. Ska försöka läsa klart de recensionsexemplar jag har kvar och försöka fokusera först och främst på att inte köpa på mig så många fler böcker och att skriva alla recensioner som ligger och väntar. Men bäst denna bokmånad måste helt klart vara min nya stora bokhylla.

Fördelarna med en kollaps Ship of Magic                                                                      Rörgast Heja, Heja!
 
De oskyldiga Dagboken från i morgon Handen : ett fall för Wallander Synda

 

2013-10-30

Tillflyckt

När inspirationen tryter och livet känns så där allmänt hopplöst ja då tar jag och kryper ner i sängen. Läsa ett par sidor ur City of Bones ska jag nog klara av, men mest av allt tror jag att jag ska ta och skriva ner dagens händelser och känslor i min rödprickiga anteckningsbok och sen ska jag ta och lägga huvudet på kudden. God natt!

Good Night

Omslagsonsdag #16: Alla Helgon och Halloween

Oj vad svårt det var den här veckan när Bokpotaten uppmanade oss att titta efter omslag som vi på något sätt förknippar med Alla Helgon eller Halloween. Jag skriver under på det bokpotaten skriver om att hon inte gillar Halloween. Det är bara något affärerna har kommit på som ett extra sätt att känna massor av extra pengar (precis som alla hjärtans dag).
Men det var inte det vi skulle prata om här. Det var bokomslag. Jag har nu gått igenom mina hyllor på jakt. Det är väldigt fria associationer till vissa av omslagen. Ibland bara att det är väldigt grått och regnig på omslaget - därmed förknippat till november - alla helgon ligger i november. Bra va?
Här kommer mina omslag:

  Utrensning Midvinterblod Carrie

Dark Places Diamantsvärdet och träsvärdet. D. 2  Undead and Unwed Begravningsplatsen i Prag
 
Finast/läskigast måst nog Carrie av Stephen King vara. Gillar också Undead and Unwed. Jag älskar tecknade omslag i den har stilen. Har tyvärr alldeles för få.
Kommentera gärna och säg vilket omslag ni tycker bäst om.

2013-10-29

Vad jag vill

Nu ska jag sätta mig en stund och läsa - ovanligt va? Tänkte faktiskt strunta i "måste" läsningen och läsa precis vad jag vill. Det är nämligen en sådan dag. Vi tar nya tag i morgon med recensionsexemplaren.

Books

Kärlek vid första ögonkastet

Hogwarts textbooks (I want these!!!)
Vill ha... Anteckningsböcker från Hogwarts. Finns på etsy

Köpa lycka


Det är konstigt ibland hur suget sätter in. Jag pratar givetvis om suget efter att köpa böcker. För tillfället har jag ett enormt behov av att använda "klick-fingret" och beställa hem massor. Jag har en önskelista hos adlibris, hittat några böcker på cdon och är vansinnigt sugen på att prova bookdepository. Det "konstiga" är att det egentligen inte finns någon speciell bok jag längtar mig tokig efter utan det är bara själva köpandet och det spännande väntandet och uppackandet och insättandet i hyllan (där det för tillfället faktiskt får plats böcker). Är det någon som förstår vad jag menar, och faktiskt tycker lite synd om mig i mitt beroende.

<3

2013-10-28

Godnattsagor

Nu ska jag bara äta en morot sen ska jag krypa ner i sängen och läsa en godnattsaga för mig själv och lyssna till stormen som viner utanför.
Vilken är er favorit godnattsaga?
A fairytale before sleep ...

Dagen som gud gärna hade fått glömma

Det här är dagen som gud gärna hade fått glömma. Utanför fönstret blåser det vad som känns som full storm. Fullt så illa är det förmodligen inte. Inne sitter jag med världens huvudvärk och är hungrig till tusen. Och mat lär jag väl få se mig om i stjärnorna efter. Idag är det nämligen 5:2 som gäller. Kanske skulle jag helt enkelt dra täcket över mig och sova tills i morgon.

Nej! Istället ska jag ta och tänka positivt - det brukar ju jag vara speciallist på (inte)!

När stormen blåser är det perfekt och sitta inne och läsa, tända några ljus och mysa i mitt nya bibliotek tillsamman med en kanna te (utan mjölk). Jag kan också passa på att ta på mig de där extra gosiga raggsockarna som bara passar till dåligt väder. Jag har dessutom sambon och katterna hemma och inne som jag kan passa på att gosa lite extra med. Positivt tänkande var det.

2013-10-27

Mobiltelefonen ber om ursäkt

Försökte tidigare, som några kanske såg lägg upp en bild. Det gick ju så där. Tanken var att bilden skulle föreställa min nya bokhylla. Vet inte alls varför mobilen skulle tjura för mig. Jag lovar det kommer komma en bild på bokhyllan, men inte ikväll. Är på tok för trött för det och ska dessutom börja jobba klockan 6 i morgon bitti.

Operation nya bokhyllan

Har köpt nya bokhyllor idag. Lite i panik hittade jag två billybokhyllor på blocket för 300. Inte exakt vad jag villevha men för tillfället duger de utmärkt. Nu ska de bara fyllas.

Mitt absoluta favoritträd

Thomerama
Bokträd

En smakebit på søndag: Fortet


Varje söndag håller den norska bokbloggen Flukten fra virkeligheten något som kallas en smakbit på en söndag. Det går ut på att varje vecka ge ett litet smakprov på det du läser.

Jag har precis börjat/är på väg att börja läsa Fortet av Bernard Cornwell så därför plockar jag ett citat precis från början (s 15). Kan tillägga att boken är en historisk roman som handlar om det amerikanska frihetskriget. Mycket mer vet jag faktiskt inte eftersom jag inte velat spoila för mig själv. Men jag ser mycket fram emot att läsa boken.

Det blåste inte särskilt mycket så fartygen släpade sig fram sakta fram på floden. De var tio till antalet, fem krigsfartyg eskorterade av fem lastfartyg, och det stigande högvattnet förde dem snabbare norröver än den nyckfulla brisen. Det hade slutat regna, men molnen var låga, grå och gruvliga. Det droppade monotont från segel och riggar.

2013-10-26

Jag är fast

Jag har hittat till Pinterest. Där kan jag fördriva många timmar tittandes på böcker. Ja - det är faktiskt så att man inte bara behöver läsa böcker - man kan titta på dem också. Är väldigt sugen på att skriva ut alla vackra bilder och pryda mina väggar med dem. Men jag nöjer mig med att posta några till här på bloggen.

This is true. Although, I wish it said a book is a hospital for the mind . . . i cannot tell you how many times I've picked up a book to deal with my anxiety
* reading in bed *
All together now....All you need is books...Everybody!
Books

Trummvirvel!

Som jag skrev för några inlägg sedan så har jag funderat ett tag på om jag inte skulle ta och ändra om i bloggen en del. Tadam. Nu var det gjort. Får se hur jag trivs med detta, tycker i alla fall om att den har blivit betydligt ljusare.

Jag lyckades...

...gå igenom min favoritloppis utan att köpa en enda bok. Hur jag lyckades med det konsstycket undrar ni säkert. Jo genom att i största möjliga mån undvika att i huvud taget titta på dem. Ett-noll till mig.

Just nu läser jag...

... Fortet av Bernard Cornwell

Fortet

2013-10-25

Ingen aning

Hamnade på cdon's sida för de hade tydligen lite rea på sina böcker. Och visst har jag hittat lite jag vill ha men har ännu inte bestämt mig för om jag ska köpa eller inte. Däremot ramlade jag över något som jag inte hade en aning om. Jag har länge varit lite sugen på att läsa Chaos Walking-triologin av Patrick Ness som börjar med The knife of never letting go. Vad jag inte hade en susning om var att dessa böcker var översatta till svenska. Nu blev jag faktiskt lite mera sugen på att läsa dem. Snyggast är dock den bok som finns på bild nederst. Grymt snygg.

Tystnaden i bruset (Inbunden) Cirkeln och pilen (Inbunden) De brinnande knivarna (Inbunden)
 
Knife of Never Letting Go  

En trippel

Jag ligger så fruktansvärt efter med mina recensioner så jag tänkte jag skulle bjuda på en trippel - tre minirecensioner i en. Det bli väl bra. Tyvärr är det ett tag sedan jag läste ut böckerna så en del av handlingen har jag tyvärr glömt bort. Därför tänker jag länka böckernas handling.

Notorious NineteenNotorious nineteen av Janet Evanovich.
Stephanie Plum är tillbaka i sitt nittonde äventyr och återigen är det full fart och mycket spänning. Det är bilar som sprängs, galna religiösa figurer och heta känslor. Och jag älskar det om och om igen. Det är inget nytt hon skriver om Evanovich men det är inte heller vad jag förväntar mig. Jag vill bara ha den lättsamma humorn och samtidigt få sitta och sukta lite över Ranger. Jag vet att jag har sagt det förut men jag säger det igen, har ni inte läst något om Stephanie Plum så gör det.


Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon
Ensamma hjärtan och hemlösa hundarDet var många som pratade så gott om denna boken och förmodligen hade även jag kunnat tycka den var bra om jag bara hade läst den vid ett helt annat tillfälle. Men att sitta och läsa om infertilitet och graviditeter när man själv precis har förlorat ett barn var absolut ingen hit. På något sätt tog jag mig ändå igenom boken. Min känsla av den var dock att den absolut inte innehöll något nytt. Jag har läst om det förut och då har många gånger författarens namn varit Nora Roberts. Jag fick i alla fall gråta till boken och det var ju ganska skönt.


The Mazerunner av James Dashner
The Maze Runner                                                                    Oj vad jag hade höga förväntningar på den här boken. Såg verkligen fram emot en spännande bok med högt tempo. Att den skulle utspela sig i en labyrint var ju absolut något som höjde förväntningarna. Det plus alla bra recensioner den här boken fått. Mina förväntningar var dock på tok för höga för den här boken. Jag tyckte faktiskt att den var ganska seg och innehållsfattig. Inte för att det inte hände saker nästan hela tiden utan snarare för att det kanske hände för mycket grejer utan att något någon gång fick sjunka in ordentligt. Ibland vill man som läsare ha tid att andas. Jag fick istället lägga ifrån mig boken vid upprepade tillfällen för att jag inte orkade läsa mer just då. Mycket tveksamt om jag kommer plocka upp del två i serien.

Bokbloggsjerka 25-28 oktober

jerka11Äntligen fredag och dags för jerka hos Annika.

Ska du läsa någonting som lämpar sig väl för Halloween och i så fall vad?

Nej, det kommer jag med största sannolikhet inte att göra. Det här med skräck är absolut inte min genre. Inte för att jag direkt läst massor av den varan med det passar helt enkelt inte för mig. Tycker inte alls om den krypande obehagskänlan varken i bok eller på film. Så nej tack för Halloween-böcker för mig.
Däremot lär jag kanske läsa en del om demoner, vampyrer och häxor för lite då och då läser jag ett par sidor ut City of Bones. Det kanske kan räknas som Halloween litteratur utan att den för den delen är skrämmande.

2013-10-24

Librocubicularist

Precis läst ut Synda av Sylvia Day och jag lovar att det snart kommer en mycket positiv recension av den. Nu ska jag göra något så ovanligt att gå och lägga mig utan att påbörja en ny bok. Det är lite för sent för det och jag vet ärligt talat inte riktigt vad jag skulle läsa här näst. Men jag är ju inte helt boklös. Uppe på nattygsbordet ligger City of Bones och väntar på letton och sen har jag ju en ljudbok till mitt förfogande också. Lär nog somna gott ikväll (också).

Librocubicularist: (n.) A person who reads in bed.

Handen

Handen : ett fall för WallanderJag kan inte riktigt säga hur gammal jag var när jag tog steget från barnavdelningen på biblioteket till vuxenavdelningen. Jag är ganska säker på att det i alla fall var någon gång under högstadietiden. Det var som om helt ny värld öppnade sig och jag var fast. Det var Danielle Steel, Sidney Sheldon, John Grisham och Henning Mankell.

Det här med deckare var ju också något helt nytt (för mig i alla fall) och det var kanske därför som jag slukade alla böcker jag kunde hitta om Kurt Wallander (tror till och med att jag läste alla som fanns då på 1990-talet). Dessutom tyckte jag att de var så fantastiskt bra.

Därför var det inte lite att leva upp till nu när jag efter så många år återigen plockade upp en Wallander bok. I Handen vill Wallander flytta ut på landet. Han vill ha ett litet hus eller en liten gård där han kan ha en hund. Livet på Mariagatan passar honom inte alls längre. Så när hans kollega Martinsson ska sälja ett hus åt en släkting åker Wallander ut för att kolla det. Men när han går runt och kollar snubblar han över något som visar sig vara en människohand och efter lite grävande hittas ett helt människoskelett.

Då kommer vi till den där biten där jag ska beskriva vad jag tyckte om boken och faktum är att jag inte kan påstå att jag är överförtjust. Det känns lite platt och upprepande. Språket är enkelt och utan några finesser. Boken är bara på 120 sidor så det finns heller inte så mycket utrymme att bygga en bra historia kring. Det är egentligen bara ett evigt malande om Wallanders känslor och om hur trött han på något sätt verkar vara på livet som polis utan att han egentligen säger det rätt ut. Kanske är det faktiskt så att Mankell är trött på att skriva om Wallander. Dessutom är Wallander urtypen av svensk medelålders polis. Han lyssnar på opera och gnäller, lever utan en kvinna (hans dotter Linda räknas inte) och är lite så där lagom småfet.

Boken innehåller också extra om Wallanders värld. Det är något jag aldrig sett förut och det känns lite överdrivet. Så intresserad är jag inte av att återskapa kontakten.

Nej det här fick helt enkelt vara punkten i mitt och Wallanders förhållande. Han var utmärkt som inkörsport till deckarvärlden, men efter det har mycket vatten passerat under broarna och jag har läst så ofantligt många mycket bättre deckare.

Tack Leopard förlag för recensionsexemplaret.

Ännu en bild

Books

2013-10-23

Dagboken från i morgon

Jag bekantade mig med författaren Cecelia Ahern genom filmen P.S I love you med Hillary Swank och Gerard Butler. Det är nog en av de absolut bästa filmer jag har sätt, helt fantastisk och en film som jag varmt rekommenderar.
Av den anledningen blev jag otroligt nyfiken på att läsa boken. Tyvärr är det här ett av de tillfällen där boken inte var lika bra som filmen. Men trots detta så var det en bra bok som definitivt väckte mer nyfikenhet kring författaren.

Dagboken från i morgon påminner en del om P.S I love you. Det är jobbiga ämnen som berörs, framför allt om döden och ensamheten därefter. Vi får följa Tamara som har mist sin far och sitt hem, sin höga sociala status, allt i ett enda slag. Som följd försvinner även hennes mor in i sig själv och är i stort sätt okontaktbar. Tillsammans med sin mamma tvingas hon att flytta ut till sin morbror och hans något lustiga fru på landsbyggden. Väl där försvinner mamman längre och längre bort från verkligheten, morbrodern gör inte så mycket för att hjälpa till och hans fru bortförklarar i stort sätt allt med att tala om vädret.
Men en dag rullar bokbussen fram till grinden och i den sitter en snygg kille och kör. Detta är början på ett nytt kapitel av Tamaras liv. Där hittar hon också Dagboken. Dagboken som är skriven i morgon och berättar om dagens händelser.

Jag måste erkänna att jag inte var speciellt exalterad i början av boken. Jag tyckte mest den var väldigt långsam och faktiskt lite dryg. Men den växer, med samma fart som Tamara växer som människa, i den fart hon börjar bli en ödmjukare, trevligare människa och det börjar hända mer och mer underliga saker där på landsbygden. Det är väldigt skickligt av författaren att skriva på detta sättet. Tamara är verkligen ingen trevlig ungdom där i början, hon är bortskämd och elak och trots att det är hemska saker hon går igenom väcker hon ingen sympati hos mig. Men som sagt, boken växer.

Konceptet med dagboken tycker jag är väldigt roligt även om det ibland blir väldigt förvirrande, och då menar jag inte bara om det som står skrivet i dagboken, utan mer att jag inte riktigt får ihop tidsperspektivet riktigt ibland. Ibland känns det som om hon skriver texter som utspelar sig under flera dagar osv. Lite svårt att beskriva men lite förvirrande var det. Men som sagt - älskar konceptet med en magisk dagbok i den verkliga världen.

Boken innehåller en mängd betydligt trevligare karaktärer än Tamara. Till exempel älskar jag nunnan Syster Ignatius som bor i närheten. Henne hade jag velat träffa i verkliga livet. Jag kan heller inte låta bli att tycka väldigt bra om morbror Arthur trots sin tyslåtenhet och visst distanstagande. Även Weseley, en kille som hon möter lite senare i historien verkar väldigt trevlig om ni frågar mig.
Oavsett om man älskar karaktärerna eller hatar dem så är personporträtten otroligt väl beskrivna och bra. Det är egentligen dem som gör boken.

Även om boken hämtade sig mot slutet så är det här tyvärr inte en bok som kommer stanna kvar på näthinnan så där väldigt länge. När jag läst ut den så tycker jag den var bra, men efter det har den tyvärr tappat lite. Men den är absolut läsvärd även om jag saknar det där lilla extra som gör den till en riktigt bra bok.

Stort plus för det vackra omslaget i alla fall. Jag skulle väldigt gärna ha en egen dagbok/skrivbok som såg ut så.
Tack Bazar för recensionsexemplaret.

Omslagsonsdag # 15 Löv

Har jag sagt att jag älskar hösten. Jag älskar de färger som liksom förvandlar världen runt omkring oss till ett magiskt skimmer av gult och rött. Jag älskar också våren. Den där tiden runt första maj när bokarna exploderar i skiraste grönt och det känns som om sagorna är närmre än vad de borde vara. Alla dessa underbara känslor som gör att jag älskar beror så otroligt mycket på löv. Veckans tema i omslagsonsdagen hos Bokpotaten.

Man hade kunnat tro eftersom jag älskar löv så borde jag ha ett gäng med vackra böcker med löv och blad på. Men jag hittade knappt en enda som var riktigt snygg och framför allt inget där löven var i fokus. Här kommer i alla fall en liten kavalkad av dem jag hittade.

 Brunstkalendern Älskaren
 Mississippi 
     
Magikerna
 
Om jag nu måste välja ett som är lite snyggare än dem andra så måste det vara Älskaren. Magikernas omslag är också helt okej.