2013-03-31

Liebster blog award


20130331-100631.jpg

Jag har fått en Liebster blog award tilldelad mig av Helena på  Fiktiviteter som jag tycker har en fantastisk blogg. Tack så mycket och även tack till det trevliga initiativet med Austendagen. Nu ska jag försöka svara på frågorna också.

Vad ville du bli när du var liten?
Ja förutom prinsessa så ville jag en runda bli veterinär, sen ville jag jobba med människor och barn och hjälpa dem som har det svårt i samhället. Sen ville jag säkert bli en massa andra saker men det har jag tyvärr drömt.

Vad är du idag?
Jag är förskollärare. Något jag absolut inte ville bli när jag var yngre men som jag för det mesta älskar idag.

Vart vill du helst resa?
Massor med ställen. Svenska fjällen i sommarskrud, stora städer runt om i världen, Egypen för att se på pyramiderna. För tillfället lockar nog dock mest London och den engelska landsbygden. Tyvärr är min sambo inte jätte intresserad av att resa så det blir inte så mycket av den varan för mig.

Var ser du dig själv om fem år?
Faktiskt ingen aning. Önskar jag kunde säga massor, men känner jag mig själv rätt så är jag där jag befinner mig nu.

Rött eller vitt?
Vitt när det gäller det mesta - med undantag av kläder för de lyckas jag alltid spilla på.

Sommar eller vinter?
Just nu skulle jag svara allt utom vinter för nu är jag så trött på den. Men egentligen tycker jag att alla årstider har sin tjusning och skulle inte kunna ge upp någon av dem.

Skog eller hav?
Bor i Karlskrona där det är hav överallt. Så har väldigt svårt att inbilla mig att bo på ett ställe där det inte finns hav. Men jag är barnsligt förtjust i att gå i skogen. Så otroligt rofyllt.

Vad gör dig ledsen?
Tyvärr finns det för många saker ibland som jag inte tänker gå in på här. Men för tillfället är jag otroligt ledsen på snön som vägrar försvinna.

Vad är det bästa du vet?
Min familj - sambon, mamma, pappa, syrran, svågern, systersonen och katten. Sen finns det ju de där sakerna som jag älskar att göra. Springa på loppisar i tid och otid. Läsa böcker och mycket mer.

Nu ska det väljas fem bloggar att skicka vidare detta till och det är inte lätt för jag läser väldigt många bra bloggar. Men mina fem blir till sex: iheartbooks, Mest Lenas Godsaker, Nilmas bokhylla, thecuriouscaseofthebooks, Vår bokvärld, Bokföring enligt Monika.

En smakebit på søndag: Tills döden skiljer oss åt


En smakebit på söndag är ett stående inslag på bloggen Flukten fra virkeligheten. Det går ut på att man skriver en liten smakbit ur boken man läser så att andra kan få tips och idéer på böcker att läsa. Sen är det ju väldigt trevligt att hoppa runt och läsa om vad andra läser.

För tillfället läser jag Tills döden skiljer oss åt av Ingrid Elfberg. Det är en svensk polisdeckare och Elfberg är en helt ny bekantskap för mig. Boken handlar om Erika som på nyårsafton lämnar sin man Göran för att han misshandlar henne. Och trots anmälningar hon görs tas hon inte på allvar. En polis kan ju inte bli slagen, framför allt inte av en annan polis i ett äktenskap. Citatet är hämtat från sida 93.


Tills döden skiljer oss åtErika nappade åt sig jackan och klev med raska steg längs korridoren, mot Pers rum. Det var dags att fortsätta med nya förhör. När hon passerade hörnet mot angrändande korridor, kom känslan av att huden hade krypt och inte längre passade över hennes kropp tillbaka. Hon stannade upp. Lungorna kändes trånga, hon hade svårt att få luft och insåg med ens att hon redan känt den välbekanta doften och närvaron. Hon stod stilla och kände hur Görans kroppsvärme och andedräkt nådde hennes hud.
"Erika gumman... Där är du ju."

2013-03-30

Jane Austen

Jag har aldrig sett mig som en samlare, trots att jag kommer från en familj där både pappa och syrran är makalösa på att samla på sig saker och ting. Jag däremot har alltid varit mer rationell och praktisk och har abolut inte haft några problem med att slänga och kasta saker. Men jag har börjat inse att jag kanske har fått en liten del av den där samlargenen i alla fall. Samlarobjektet är givetvis böcker, som många säkert kunde gissa sig till.

Jag har en konstig förmåga att dra till mig böcker som om vi vore två ändar av en magnet. Jag kan till exempel inte gå in i en second hand utan att komma därifrån med ett antal böcker. Och sista tiden har en del av böckerna haft en sak gemensam - nämligen författaren. Jane Austen var visst hennes namn. Så fort jag ser en Jane Austenbok så bara måste jag köpa den, det är ju så billigt liksom, och detta trots att jag köpt en upplaga veckan innan. Okej. Än så länge har bara "samlingen" nått upp till fyra böcker man jag kan lova er att det lär bli fler. Jag ska bara hitta dem.

Och nu kommer vi till kruxet. Vad jag kan komma ihåg har jag bara läst Stolthet och Fördom samt Emma. Emma tycker jag inte ens så där jättemycket om. I och för sig älskar jag alla de filmer jag har sett - kanske framför allt Förnuft och Känsla (den med Kate Winslet). Men jag vet egentligen inte om jag älskar böckerna. Jag lever i någon form av fantasiromantik där jag bara måste älska böckerna. Det finns liksom inget annat alternativ. Och visst älskar jag Stolhet och Fördom men jag älskar faktisk Jane Eyre mer och hon är liksom inte ens Austen.

Ovasett om jag nu kommer älska alla Jane Austens böcker så har jag bestämt mig för att fortsätta samla på dem. Och jag ska läsa dem snart - allihopa - jag lovar. Och hur det än blir så kommer det att bli en otroligt snygg samling i min bokhylla.


Detta är ett inlägg i Fiktiviteters Austendag som jag kände att jag ville vara med i. Mer om denna dag kan du läsa här:

Tävling

Jag hittade en tävling så här i påsk som jag tänkte jag skulle delta i. Det är Böcker emellan som lottar ut ett exemplar av De utvalda: Hemligheternas rike av Kristin Cashore. Eftersom jag älskar den serien så vill jag ju väldigt gärna vara med och tävla.

2013-03-29

Bokbloggsjerka 29 mars - 1 april

Den längsta av fredagen är här. Och den är efterlängtad hemma hos mig Fyra dagars ledighet känns toppen. Denna fredag undrar Annika Vad ska du göra i påsk?

Jag har faktiskt planer på att hamna i en riktig läskoma, framför allt på söndag och måndag då det inte finns något annat inplanerat och sambon dessutom är iväg. I övrig blir det lite middag hos mamma och pappa idag med farmor och på lördag ska det visst bli påskbaluns. Det kan jag ju inte missa. Sen ska jag vara med i Fiktiviteters Austendag. Mycket spännande tycker jag att det ska bli.

2013-03-26

A Game of Thrones

Jag och sambon såg serien A Game of Thrones redan då den sändes för första gången i USA. Och redan från första avsnittet var jag fast och tyckte det var fantastiskt. Visst hade jag dessutom koll på att det faktiskt var en bok från början - för av någon anledning hade sambon koll på det.
Sen var det inte förrän långt senare som jag insåg att de här böckerna vill jag läsa och efter att ha kollat runt bland de ickefysiska bokhandlarna ett tag så beställdes boxen i pocketformat på engelska, till min födelsedag förra året. Ytterligare ett tag dröjde det innan jag blev färdig med att plocka upp boken - och anledningen var rädsla. Tänk om jag inte skulle gilla den, eller om jag inte skulle förstå engelskan (inbillar mig av någon anledning att fantsy är svårare att läsa på engelska eftersom det innehåller så många nya/påhittade ord). Dessutom är den ju inte precis liten med sina 800 sidor.

Men nu är den läst och det är jag väldigt glad för. För den var faktiskt precis så bra som jag kommer ihåg att jag tyckte serien var. Kanske ännu lite bättre. Däremot kan jag säga att det var både positivt och negativt att jag hade sett serien innan jag läste boken. Det blev absolut lättare att känna igen alla karaktärer - för jag lovar det finns massor. Men jag satt hela tiden och väntade på vissa saker som jag visste skulle hända från serien. Det störde rytmen i läsningen en aning tycker jag och jag kunde aldrig riktigt njuta av de stycker som kom emellan "höjdpunkterna" som jag bara satt och väntade på. Nu är det ju så att jag givetvis har sett säsong två av tv-serien också så jag kommer förmodligen att drabbas av samma sak när jag läser A Clash of King någon gång snart, och viadre även säsong 3. För nu vill det ju sig så att det är väldigt snart som den har premiär och det finns inte en chans att jag hinner läsa både bok 2 och 3 innan dess. Därför kommer jag att vänta med läsningen till säsong 3 är färdigtittad på och sen läsa de resterande böcker.

Vad är det nu som gör boken så bra? Jo jag måste säga att det är det fantastiska sätt som George R.R. Martin väver ihop alla karaktärernas handlingar, på det sätt han kan skapa en hel värld som ändå inte känns skapad (om ni förstå vad jag menar). Karaktärerna känns levande och levandegörs på ett väldigt finns sätt. Det här är absolut fantsy när den är som bäst. Det är långt ifrån en rosenskimrande historia och i och med att man inte kan vänta sig något av det som kommer hända, att hjältar kan dö och skurkar leva vidare i sin ondska, lyft historien ytterligare. De karaktärer som jag gillar mest är de karaktärer som jag har svårt att beskriva som onda eller goda utan helt enkelt bara mänskliga. Och vem är då favoriten? Får jag bara välja en så måste det bli Tyrion Lannister - dvärgen som jag gärna hade suttit ner och haft ett långt intressant samtal med. Han ser världen som den är och är inte rädd för att lösa problem på de sätt som krävs utan att alltid tänka på ära och berömmelse.

"Let me give you some counsel, bastard," Lannister said. "Never forget wath you are, for surely the world will not. Make it your strength. Then it can never be your weakness. Armor yourself in it, and it will never be used to hurt you."
Citat från sidan 57 av Tyrion Lannister
 
Om du vill veta mer vad boken handlar om kan du läsa det här:

2013-03-25

Tematrio: Deckare

Påsken närmar sig nu med stormsteg och därför vill Lyran att vi berättar om tre deckarfavoriter. Det här med Påskekrim är ju tydligen väldigt populärt nu och jag hade väldigt gärna fått en sådan i ett påskägg. Detta tror jag dock inte kommer hända eftersom sambon envisas med att säga att jag har för mycket böcker.

Här kommer i alla fall 3 deckarfavoriter.

 1. Daniel Silva är nog en författare som inte är jättestor i Sverige. I alla fall har jag bara lyckats hitta två böcker av honom på svenska. Mördarens märke fick jag för säkert 10 år sedan av mina kära föräldrar och är en av de få deckare jag faktiskt läst om. Sen kanske den kan beskrivas lite mer åt thriller-hållet, men bra är den oavsett. Den handlar om en CIA specialist som får i uppdrag att försöka få fatt på Oktober - världens farligaste yrkesmördare. På engelska finns det fler böcker av Daniel Silva och som jag sakta men säkert kommer att köpa på mig.
 2. Bland de bästa svenska deckare jag läst räknas Pepparkakshuset av Carin Gerhardsson. Idag kommer jag inte ihåg så mycket mer än att det handlar om mobbade barn och hur livet kan bli som utstött. Mycket bra tyckte jag i alla fall den var. Tyvärr har jag inte blivit färdig till att plocka upp del två. Tanken är att det ska bli i år i alla fall. Kanske till och med nu i påsk.
 3. Janet Evanovich skriver väldigt annorlunda deckare. Böckerna om Stephanie Plum har jag nämt förrut och kommer nämna igen, och förmodligen igen. Älskar humorn i böckerna och att själva deckargåtan är lite så där lagom komplicerad men fullkomligt makalös. Sen brukar det faktiskt bli lite spännande emellanåt. Att nämna en bok som är bättre än de andra är svårt, men jag vet att jag gillade Twelve Sharp väldigt mycket. Har fortfarande inte införskaffat nr 19. Skärpning Anna.

2013-03-24

En smakebit på søndag: A Game of ThronesÅterigen söndag och dags för En smakebit på Söndag hos Flukten fra virkeligheten. Just nu sitter jag och laddar och läser inför säsongsstarten av tv-serien A Game of Thrones. Boken jag läser är då givetvis den med samma titel av George R.R. Martin. Jag vet att jag borde vara på tredje boken just nu men jag har inte blivit färdig till att plocka upp boken förrän nu. Men förhoppningsvis/troligtvis kommer jag i alla fall att ha läst ut första boken tills 3:e säsongen börjar.

Citatet är hämtat från sidan 238 där Bran Stark ligger i sin säng efter att ha vaknat upp efter en olycka. Han är inte precis på bästa humör när han pratar med sin "barnskötare".

"I don't want any more stories," Bran snapped, his woice petulant. He hade liked Old Nan and her stories once. Before. Bit it was different now. Yhey hade left her with him all day now, to watch over him and clean him and keep him from being lonely, but she just made it worse. "I hate your stupied stories."
   The old woman smiled at him toothlessly. "My stories? No, my little lord, not mine. The stories are, before me and after me, before you too."

2013-03-23

Bokbloggajerka 22-25 mars

Så är äntligen Annika på Annikas litteratur- och kulturblogg tillbaka vid datorn och serverar bokbloggsjerka. Denna veckan handlar det om förväntningar och hyllningar.

Kan du ge exempel på en hyllad bok som du avskydde eller som du inte alls förstod dig på?

Hypnotisören hördes det så mycket gott om när den kom ut och givetvis blev jag väldigt sugen på att läsa den. Men jag tyckte den föll platt, så pass att jag faktiskt inte orkade ta mig igenom den. Kankse hade den blivit bättre på slutet men jag gav upp. Tror inte heller att jag kommer ge den en ny chans, har alldeles tillräckligt med böcker ändå.

Ytterligare än sådan hyllning är Cirkeln. Okej - vad vad det som var så märkvärdigt med den. En helt okej bok men absolut inte fantastisk som alla verkar tycka. Eller är det fröken tvärt emot som tycker och tänker. Jag kan ha den förmågan ibland.

2013-03-21

Nils Ferlin

Jag har läst lite var stans att det är världspoesidagen idag. Nu är det ju inte så att jag är en storläsare av poesi direk. Snarare kan jag väl säga raka motsatsen. Men för några veckor sedan hittade jag ett exemplar av Nils Ferlins diktsamling Barfota barn och kände att jag ville ge det en chans. Har hört Nils Ferlin själv läsa upp någon av sina dikter och Anna Jansson använder sig ständigt av hans dikter i sina böcker så Nils Ferlin kändes som ett bra val.
Och idag av alla dagar blev diktsamlingen utläst. Och vad tyckte jag då? Kan väl forfarande inte riktigt påstå att det är min melodi helt och hållet. Däremot kan jag tänka mig att ge det ytterligare något försök.

Trots allt detta så måste jag säga att det finns en versrad (heter det så) som sticker mig i själ och hjärta och som jag tycker är så fantastiskt vacker ...du barfota barn i livet. Den raden tagen ur sitt sammanhang talar om svensk sommar, lek i gräset, smultron på grässtrå, skrubbade knän. Nu är väl inte innebörden i dikten sådan, men den raden.

Torsdagsnöje

Det är bara till att inse. Lär inte bli så mycket läst idag (heller). Har varit en urkass läsevecka denna vecka. Men när man kommer hem från jobbet vid ca sju efter ca 12 timmar så är man rätt trött. Dessutom är det ju veckans tv-underhållning snart på G. Ja, jag tittar på antikrundan som det enda programmet på hela veckan. Det finns flera anledningar än böcker till att jag besöker loppisar ca 1 gång i veckan.

2013-03-18

Tematrio - Saint Patrick

I går var det Saint Patrick's Day och det är en stor dag på Irland och det vill Lyran fira lite genom att vi ska berätta om tre böcker som är skrivna av Irländska författare. Och tre stycken hittade jag även om en är lite halvfusk. Hade jag letat lite hade jag förmodligen hittat 3 äkta irländska författare eftersom Irland är ett land jag gärna läser om och dit jag gärna skulle vilja åka någon gång i framtiden.

1. Marian Keyes är en av mina favoritförfattare och hon var också den första jag kom att tänka på. Det är svårt att bara välja en av hennes böcker men favoriten måste nog ändå vara Är det någon där? som jag älskade. Fantastisk bok som jag blev väldigt överaskad av.

2. John Boynes författarskap stiftade jag bekantskap med förra året då jag läste Myteriet på Bounty. En bok som jag gillade. Funderar på att läsa något mer av Boyne i framtiden.

3. Nu kommer halvfusket. Ian Sansom är författare som har skrivit böckerna om Israel Armstrong, den något klumpige, självcentrerade bokbussbiblotikarien ur Fallet med de försvunna böckerna (älskar titlen). Nu är det ju så att böckerna utspelar sig på och Sansom bor på Nordirland och Nordirland tillhör ju egentligen Storbrittanien och jag är inte helt säker på att de där firar Saint Patrick's Day. Det heter ju i alla fall något med Irland.

Positiv överaskning

För det mesta besöker jag alltid det stora biblioteket inne i staden för att det är större. Jag inbillar mig därför att jag ska hitta mer böcker där. Och tro mig jag hittar definitivt böcker - det är aldrig något problem. Men idag blev det så att jag blev billös och var tvungen att återlämna några böcker och därför fick jag vackert gå till det bibliotek som ligger i byn där jag bor. Och jag måste säga att jag blev väldigt positivt överaskad. Framför allt måste jag säga att utbudet på bra ungdomsböcker är minst lika bra som i staden. Kan ju bero på att det är ett skolbibliotek också men ändå. Jag som bara skulle lämna tillbaka några böcker kom givetvis därifrån med en liten nätt hög på 5 böcker. Jag tänker definitivt gå tillbaka till den lilla filialen - jag fick ju dessutom både motion och en stund med min braiga ljudbok.

2013-03-17

Tävling

Books on my mind har en liten trevlig påsktävling där man kan vinna två böcker. Den är jag gärna med och deltar i. Böckerna man kan vinna är Anreas Romans Doktor Joseph och den andra är Ingen jord den andra lika av Varg Gyllnader. Nu hålller jag tummarna.

En smakebit på søndag: Kretsen


I en smakebit på en söndag ges en liten inblick i det bloggare läser för tillfället. Det är den norska bloggen Flukten fra virkeligheten som driver denna inläggsserie.

Det jag tänkte presentera denna vecka är ett litet stycke ur Kretsen av Maggie Stiefvater, en bok som handlar om Blue som hela sitt liv har fått höra att hon kommer döda sin sanna kärlek. Den handlar också om fyra killar med  Gansey i spetsen som har gett sig själva ett uppdrag att hitta en gammal walsisk kung som sägs sov i sin grav och bara väntar på att bli väckt.

KretsenSmakbiten är hämtad från sidan 134 där Blue en natt tar sig ut i sin trädgård.

I natt fladdrade ett kuslig, obestämt ljussken över trädets blekgrå stam. Blue tvekade utanför dörren och försökte förstå var det skälvande ljuset kom ifrån. Hon lade ena handen mot husväggen, som fortfarabde var varn efter dagens solsken, och lutade sig framåt. Nu såg hin ett stearinljus på trädets baksida, inkilat mellan de nakna, slingrande rötterna. Den darrande lågan försvnn och sträckte sig uppåt och försvann igen.

2013-03-16

Chaos Challenge

Kaosutmaningen

Hittade en rolig utmaning hos Nilma som hittde den hos C.R.M. Nilsson och hon i sin tur hittade den någon annan stans. Tyckte det verkade vara en kul utmaning. Däremot har jag ingen aning om jag kommer klara den eller inte men det är sådant man märker.
Utmaningen går ut på bocka av punkter från en lista med 35 stycken sådana. Klara man 20 är man godkänd, en bok får bara användas en gång och man har fram till 1 januri 2014 att bli klar. Utmaningen började tydligen 1 mars så jag gör precis som Nilma och räkna därifrån även om det har gått ett par dagar.

1. Läs en bok vars originaltitel är på svenska. (Klar: När skönheten kom till Bro av Anna Jansson)
2. Läs en bok som är skriven av en nu avliden författare. (Klar: Utvandrarna av Vilhelm Moberg)
3. Läs den sista delen av en trilogi eller serie. (Klar: Goddess av Josephine Angelini)
4. Läs en bok med två personer på omslaget.
5. Läs en bok som publicerades 2007. (Klar: City of Bones av Cassandra Clare)
6. Läs en bok vars titel består av tre ord (som till exempel Sagan om Ringen). (Klar: Som en drömbild av Nora Roberts)
7. Läs den första volymen av en serie eller trilogi. (Klar: Starcrossed av Josephine Angelini)
8. Läs en bok som handlar om vampyrer. (Klar: Hemlös av Gail Carriger)
9. Läs en bok som har över 600 sidor. (Klar: A Game of Thrones av George R.R Martin)
10. Läs en bok vars författare har ett M i för-och efternamn. (Klar: Invandrarna av Vilhelm Moberg)
11. Läs en bok vars omslag är mestadels rosa. (Klar: Tiara och Dr Martens av Meg Cabot)
12. Läs en bok med ett par på omslaget (ett romantiskt par, jfr. fjärde punkten). (Klar: Dreamless av Joaephine Angelini)
13. Läs en bok med träd på omslaget. (Klar: The Name of the Wind av Patrick Rothfuss)
14. Läs en bok från ett, för dig, nytt förlag. (Klar: Underbara Helvete av Jamie McGuire, Kalla Kulor förlag)
15. Läs en bok som snart kommer på film (under 2013 eller 2014). (Klar: City of Ashes av Cassandra Clare)
16. Läs en bok som har mindre än 300 sidor. (Klar: Mr Dixon försvinner av Ian Samson)
17. Läs en bok som publicerades under 2013. (Klar: Kretsen av Maggie Stiefvater)
18. Läs en bok som handlar om älvor eller alver.
19. Läs en bok med en av de fyra elementen på omslaget. (Klar: The Ocean at the End of the Lane av Neil Gaiman)
20. Läs en bok som är skriven av en författare under 30 år. (Klar: Sword Princess Amaltea av Natalia Batista)
21. Läs en bok med ”The” i början av titeln. (Klar: The Maze Runner av James Dashner)
22. Läs en bok som handlar om demoner eller andar. (Klar: En Julsaga av Charles Dickens)
23. Läs en bok vars titel innehåller sju ord (jfr. sjätte punkten).
24. Läs en dystopi.
25. Läs en bok vars omslag är mestadels röd. (Klar: Notorous Nineteen av Janet Evanovich)
26. Läs en (översatt) bok vars omslag är samma som originalet. (Klar: Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon)
27. Läs en bok om tidsresor (som till exempel Tidsresenärens Hustru). (Klar: Rubinröd av Kerstin Gier)
28. Läs en bok vars huvudperson har speciella kunskaper/egenskaper/krafter. (Klar: Harry Potter and the Deathly Hallows av J.K Rowling)
29. Läs en debutroman. (Klar: Överenskommelser av Simona Ahrnstedt)
30. Läs en fristående bok. (Klar: Tills döden skiljer oss åt av Ingrid Elfberg)
31. Läs en bok utan människor på omslaget. (Klar: Full Scoop av Janet Evanovich)
32. Läs en bok vars omslag är mestadels vit. (Klar: Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman)
33. Läs en bok som publicerades 2012. (Klar: Synda av Sylvia Day ((på svenska))
34. Läs en bok som i originalspråk varken är svenskt eller engelskt. (Klar: Safirblå av Kerstin Gier)
35. Läs en bok om änglar.

2013-03-14

Zeus

Efter att i går ha läst ut Starcrossed och i helgen läst ut Game of thrones seriealbumet är jag nu sugen på mer av båda dessa ting (grekiska gudar, serier och Game of thrones). Började ju läsa Game of thrones boken i går kväll och sen hittade jag det här. Verkar lite spännande tycker jag.

Zeus: King of the Gods (Olympians, #1)
 
Detta är första albumet om Olympians av George O´Connor. Och kanske skulle detta kunna vara något att prova (inget jag brukar läsa). Lite sugen blev jag i alla fall. Någon som läst?

2013-03-13

Jag erkänner...

... nu ger jag helt enkelt upp.

För över en månad sedan påbörjade jag Anna Karenina av Lev Tolstoj med mycket höga förväntningar. Det är bara att erkänna, jag brukar älska den här typen av böcker. Men nu ger jag som sagt upp. Efter 700 sidor av 880 så slutar jag läsa den. För faktum är att jag har lyckats ta mig 700 sidor in i boken är ett under och dessutom fattar jag inte varför jag har fortsatt läsa. Visst den innehåller mycket tankvärt och det är definitivt en bok man skulle kunna diskutera om hur mycket som helst, men det är för mycket snack runt omkring själva historien. Oändliga monologer som egentligen inte tillför handlingen någonting. Jag kan förstå monologerna för de gör verkligen att man får en bild för karaktärerna men det finns efter 700 sidor inte en enda karktär jag kan tycka speciellt mycket om. Att de är komplexa är det minsta man kan säga.
Allt detta är inte något jag vill ha ut av min nöjesläsning. Läsning ska gå snabbt och lätt utan att jag ska behöva bry min hjärna allt för mycket. Med Anna Karenina fungerar inte det.
Så nu sätter jag in tegelstenen i bokhyllan igen och ägnar mig åt betydligt roligare saker (vilket jag har gjort nu ett bra tag ändå).


P.S Jag kommer att se filmen för jag tror faktiskt att det är en bok som passar bättre på film - ett lite mer lättsmält medium i det här fallet.

2013-03-12

Tematrio - Skola


Denna veckan vill Lyran veta om böcker som utspelar sig i skolmiljö eftersom hon ska börja jobba i en sådan. Och kanske hamnar hon inte i en magisk skola även om mycket magiskt verkar hända i skolmiljö. Framför allt i de böcker jag först och främst kommer att tänka på.
1. House of night-serien av P.C and Kristin Cast är en serie som jag rätt så nyligen börjat läsa och som jag hittills har gillat. Ja - det är en skola där det händer mystiska saker och mycket har det att göra med att det är en skola där ämnen handlar om hur man ska förvandlas till en vampyr.

2. Magikerna av Lev Grossman läste jag innan jul och den beskrivs som en bok någon stans mitt emellan Harry Potter och Narnia. Det stämmer väl rätt så bra men trots detta tycker jag inte alls att det var en speciellt bra bok. Riktigt besviken blev jag, Men - halva boken utspelar sig i en magikerskola.

3. Och på tal om magikerskola. Jag har nämnt hans namn förrut och lär nämna den igen men när man talar om skola kan man ju inte låta bli att nämna Hogwarts - det går liksom inte. Harry Potter bara måste få vara med på den här listan - hur många som än lär nämna honom. Hogwarts är en skola där jag gärna offrat mig och satt mig i skolbänken igen.

Top ten tuesday


Veckans Top ten Tuesday hos The Broke and the Bookish handlar om tio böcker jag planerar att läsa i vår. Det här med att planera min läslista är jag inte så bra på - i alla fall inte att hålla den. Men här kommer en rätt så troligt gissning där jag i alla fall lär läsa hälften av dem.

 1. Paper towns av John Green
 2. The Racketeer av John Grisham
 3. Till varje pris av David Baldacci
 4. A game of Thrones av George R.R. Martin
 5. Utvald av P.C. and Kristin Cast
 6. Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper
 7. Blameless av Gail Carriger
 8. Inferno av Dan Brown
 9. Rädda mig inte av Tahari Mafi
 10. 1984 av George Orwell

2013-03-10

En smakebit på søndag: Starcrossed

 
Söndag igen och jag vet faktiskt inte vart veckorna tar vägen - jag lovar... Men söndagen har ju med sig det positiva att det är dags för en Smakebit på en söndag hos Flukten fra virkeligheten.

Veckans bok har jag egentligen ingen större aning om vad den handlar om, mer än att den har med grekiskt mytologi att göra och det är något som alltid triggar igång mig och blir mer eller mindre självklart att jag ska läsa. Började läsa på den i går kväll så jag har inte hunnit så långt heller. Boken jag pratar om är hur som helst Starcrossed (Helena på svenska) och är skriven av Josephine Angelini.
Starcrossed
Citatet är hämtat från sida 38.

The glass on her nightstand was empty and her mouth was so dry it felt tender and sore. She swung her legs out of bed to get water from the bathroom and gasped when her feet touched the hardwood floor. She switched on her lamp to get a bettter look, but she already knew what she was going to see.
The soles of her feet were cut deep and peppered with dirt and dust, and her shins were scratched with the hatch-mark pattern of thorns.

2013-03-07

Maxgräns

Ibland kan jag tycka att det borde finnas en maxgrän för hur många böcker man får låna på biblioteket. I alla fall om man går i mina skor. Skulle bara hämta ut en bok som jag reserverat men kom hem med fyra. När jag ska hinna läsa dessa böcker har jag absolut ingen aning om. Förmodligen kommer minst en bok förbli oläst. Men jag vill ju så gärna läsa dem och helst nu. Varför och varför läser jag inte snabbare eller var ledig lite mer...

Dessa fick i alla fall följa med hem idag.

Paper Towns
The Racketeer. John Grisham StarcrossedThe Woman Who Died a Lot

2013-03-06

Tematrio - Bokrean

Bokrean började ju som bekant förra veckan och med den följde x antal hundralappar spenderade i olika bokaffärer. I veckans tematrio ber Lyran oss att berätta om tre fynd. Och trots att jag visat bilder innan på alla 17 fynden så kommer här 3 favoriter.

 1. Inga rövare finns i skogen har så länge jag kan minnas vara en av mina favoriter bland Astrid Lindgrens kortare historier. Jag stod länge och höll i den på Bokia men tyckte att 79 kronor var lite dyrt även om boken är fantastiskt vacker. När jag sen var på Ica Maxi och hittade den för 49 kronor kunde jag inte låta bli. Nu ska jag bara bestämma om jag ska behålla den själv eller om min systerson ska få den.
 2. Ja, jag har läst Stolthet och Fördom av Jane Austen och ja jag hade köpt den på engelska lördagen innan i pocketutgåva. Men så låg den ju där och såg så fin ut i sitt danska band, sitt fina ljusblå bokmärksband och med den fina bilden på framsidan. Då kunde jag inte riktigt låta bli. Och trots att jag länge tvekade så är den ett av de bästa fynden. Det finns liksom ingen gräns för hur många exemplar man kan ha av favoriterna.
 3. Till varje pris av David Baldacci blev jag väldigt glad när jag hittade för en billig peng. Hade missat denna av favoriten och den var nog en av de böcker som var mest självklar att den fick följa med hem.
Slutligen kan jag ju påstå att alla min böcker var bra böcker i år. Böcker jag verkligen vill läsa och några av dem har jag funderat länge på att köpa. Nöjd med bokrean trots det kanske inte jättestora utbudet.

2013-03-03

En smakebit på søndag: Som en drömbild


Söndag och dags för en smakebit igen hos Flukten fra virkeligheten. Just nu håller jag på med ett par böcker men smakbiten denna veckan kommer från Som en drömbild av Nora Roberts.

Mackensie jobbar som bröllopsfotograf i hennes och vännernas bröllopsfirma. Det är ett jobb hon älskar men själv tror hon inte på den livslånga kärleken. Men sen en dag snubblar Carter in i hennes ateljé och sen kan man lista ut resten själv för som jag gissar lär den sluta som alla andra Nora Robertsböcker.

Smakbiten hittar jag på sidan 76 och utspelar sig på ett café där Mac och Carter sitter och pratar.

Som en drömbild"Jag gillar att fotografera människor i det jag kallar ögonblicket. Det avgörande ögonblicket, du vet? Det är så häftigt, ger en riktig kick. Men det finns många ögonblick. Ett bröllop med alla ritualer och alla inblandade som anstränger sig för att få just precis det de önskat sig - det är ett stort ögonblick."
Hon log och lyfte koppen till munnen. "Drama, patos, teater, sorg, glädje, romantik, passion, humor. Allt ryms. Och jag kan ge dem allt detta i mina bilder. Ge dem en skildring av hela förloppet - och har jag tur kan jag också fånga just det där avgörande ögonblicket som förvandlar det ordinära till det unika. Vilket är ett väldigt omständigt sätt att säga att jag helt enkelt gillar mitt jobb."

2013-03-02

Läst i februari

Februari har varit en månad som stora delar bara ägnats åt en enda bok. Okej inte riktigt men Anna Karenina har tatt massor med tid och kraft och ändå är den inte slut än. Men med 180 sidor kvar börjar jag närma mig slutet och oavsett vad jag tycker om boken så finns det mycket man kan skriva i en recension.
Men för att lätta upp läsningen lite var jag tvungen att variera mig en aning så därför fick jag tillslut ihop en hyfsad läslista under februari månad.

Februaris böcker:
Askungar - Kristina Ohlsson
Själlös - Gail Carriger
Chanslös - Gail Carriger
Dynastins arvinge - Conn Iggulden (Ljudbok)
Beautiful Creatures - Kami Garcia & Margaret Stohl
Drakens ögon - Stephen King
Synder, erotiksa noveller
Sveket - P.C & Kristin Cast

Antal böcker lästa/lyssnade på: 8 st
8 på svenska/0 på engelska/ 1 ljudbok

Februaris överraskning:
Själlös och Chanslös blev jag väldigt positivt överraskade av. Fantastiska böcker.

Februaris sämsta:
Drakens ögon har jag hållt på med länge och den föll mig verkligen inte i smaken.

Februaris bästa:
Carriger får nog ta den här platsen med sina två böcker detta även om Beautiful Creatures också var en väldigt bra bok.

2013-03-01

Bokbloggsjerka 1-4 mars

Denna veckan i Annikas bokbloggsjerka vill hon veta:Vilken genre önskar du att du kunde läsa men som du bara inte kan stå ut med?

Vad skulle det kunna vara undrar även jag. Jag skulle kunna skriva poesi men egentligen tycker jag det verkar rätt så torrt och tråkigt - och framför allt svårförståligt.
Jag skulle också kunna skriva biografier och memoarer. Men faktum är att det passar helt enkelt inte mig. Jag är inte intresserad av att veta något om männsikor riktiga liv. Jag vill ha fiktion och saga. Påhittat utav bara f*n. (Ursäkta språket!) Undantaget kan vara en person som intresserar mig väldigt mycket och då gärna en person som redan är död. Och jag är väldigt förtjust i böcker som blandar en känd historisk personlighet och gör det till fiktion - typ Conn Iggulden.
Så summa summarium så läser jag nog det jag känner för. Jag är i alla fall inte rädd för att prova nya genre. Ibland funkar det, ibland inte.