2016-12-31

Gott nytt år...

1913 Happy New Year postcard:

Gott nytt år till er allihopa. Även om 2016 har varit ett hemskt år på många sätt och vis så har det ändå varit det bästa året i mitt liv. Hur som helst hoppas jag att vi alla får ett lysande bra 2017.

Utmaning: Gamla författare

Nu fortsätter vi att utvärdera 2016 års mål. Turen har kommit att se hur det har gått att återknyta bekantskapen med vissa gamla favoritförfattare. Som vanligt skrev jag en lista, för varför skulle man inte skriva en lista, på författare som jag tidigare har läst och gillat och som jag gärna ville läsa igen. Och som vanligt siktade jag mot stjärnorna och skrev en lista på 15 författare. Som ni förstår så läste jag långt ifrån alla dessa 15 men några blev i alla fall lästa. Närmare bestämt 7, nästan hälften med andra ord.
Det här är en utmaning som jag gärna fortsätter med nästa år för helt ärligt så har jag gillat nästan alla av dessa böcker jag läst. Av vissa författare har jag till och med läst mer än en bok. Jag ska klura lite på fler författare för jag vill ju skriva en lista igen. Återkommer....

Här är författarna och böckerna jag har återknutit bekantskapen med:

Chris Colfer

Bildresultat för land of storiesBildresultat för land of storiesBildresultat för land of stories: beyond the kingdoms

Janet Evanovich

Bildresultat för stephanie plum series twentyBildresultat för stephanie plum seriesBildresultat för stephanie plum series

Lisa Jewell

Bildresultat för syskonmakaren

Carin Gerhardsen

Bildresultat för vyssan lull carin gerhardsenBildresultat för vyssan lull carin gerhardsenBildresultat för vyssan lull carin gerhardsen

Sarah J Maas

Bildresultat för throne of glas

Jonathan Tropper

Bildresultat för sju jävligt långa dagar

Belinda Bauer

Bildresultat för belinda bauer författare

2016-12-30

Läsa i helgen

Nu bjuder jag på en liten paus från allt utvärderande och tänkte att jag skulle planera vad som ska läsas i helgen. Visst, det ska väl firas lite nyår i helgen, men jag hoppas kunna åtminstone lyssna en del på ljudbok. Dessa böcker är i alla fall de jag tänker ägna min tid åt.

Bildresultat för gideons ringBildresultat för uppstigningens brunn

Utmaning; Nya författare

Keep writing!>> yeah, it's hard though                                                                                                                                                                                 More:

Okej - så här är läget. Precis som många andra så gjorde jag i början av året en liten lista på författar jag gärna skulle vilja stifta bekantskap med under året. En så kallad boktolva. Jag hade dock inte enbart 12 författare med på min lista utan 21 stycken. Varför nöja sig med så få när man kan få mer att välja och vraka mellan liksom. Som vanligt skulle man kunna säga att just denna utmaningen gick åt h*lv*t*. 6 författare blev i och för sig lästa och en påbörjade jag en bok som jag sen valde att inte avsluta.
Grejen med den här utmaningen är ju att försöka hitta nya författare att läsa. Men eftersom jag har läst 31 nya författare under året så känns utmaningen ganska så onödig. Och vi kan ju trots allt se den som lyckad.

2016-12-29

Utmaningar: Avsluta serier

Libri, montagne di libri! >>>>> anna hoyle, artist, melbourne, drawing, illustrator | books: Jag bestämde mig för att under 2016 skulle jag försöka avsluta ett antal serier. 5 stycken tyckte jag verkade lagom och satte som mål. Jag skrev också upp några stycken som jag gärna ville avsluta, för att ha lite att välja på liksom. Listan var ganska onödig, även om jag lyckades stryka 6 stycken av de 11 jag satte upp. Däremot har det gått bra att avsluta serier. Sammanlagt har jag avslutat/läst så långt det går på valt språk 22 stycken serier och det är jag väldigt nöjd med. Helt avslutade är 11 serier, vilket betyder att det inte kommer fler böcker i serien.

Dessa serier har jag läst och avslutat:

  • Grisha-triologin av Leigh Bardugo - 1 bok läst
  • Magisterium av Cassandra Clare och Holly Black - 1 bok läst, kommer fler böcker
  • Parasollprotektoratet av Gail Carriger - 2 böcker lästa
  • Kanekrönikan av Rick Riordan - 1 bok läst
  • PAX av Åsa Larsson och Ingela Korsell - 2 böcker lästa, kommer fler böcker
  • Den unga eliten av Marie Lu - 1 bok läst, kommer fler böcker
  • Stephanie Plum av Janet Evanovich - 3 böcker lästa, kan ha kommit en till nu sent på året?
  • Sookie Stackhouse av Charlaine Harris - 2 böcker lästa
  • Korpringar av Siri Petersen - 1 bok läst
  • Drakhjärta och Hamskiftare av Jerker Hultén - 2 böcker lästa
  • Half bad av Sally Green - 1 bok läst
  • Bronsdolken av Michelle Paver - 1 bok läst
  • Olympens hjältar av Rick Riordan - 2 böcker lästa
  • Amanda Paller av Anna Karolina - 2 böcker lästa, kommer fler böcker
  • Slottet Wadentierna av Simona Ahrnstedt - 1 bok läst
  • Cormoran Strike av Robert Galbraith - 1 bok läst, kommer fler böcker
  • Sagan om Turid av Elisabeth Östnäs - 2 böcker lästa
  • Magnus Chase and the Gods of Asgard av Rick Riordan - 2 böcker lästa
  • Hacker av Meredith Wild - 2 böcker lästa, kommer fler böcker
  • Karin Adler av Ann Rosman -1 bok läst, kommer fler böcker
  • John Puller av David Baldacci - 1 bok läst, kommer fler böcker
  • Will Robie av David Baldacci - 2 böcker lästa, kommer fler böcker?

Utmaning: Jorden runt

Vintage world globes for a coffee room:

Tidigt i år bestämde jag mig för att ge mig ut på en resa tillsammans med Johanna och en massa andra av er. Vi skulle resa till så många länder vi bara kunde för att på så sätt få upptäcka så mycket som möjligt. Och i vanlig ordning har det rests en hel del även om jag ibland tycker jag är något ensidig i min resning/läsning.
Nåja, nu är det för sent att åtgärda det, istället dags att sammanfatta. Så här har det gått...

  • Jag har besökt 17 länder under lite längre perioder. Mellanlandningar har inte räknats.
  • Jag har också besökt 8 fantasyvärldar. Egentligen fler men har glömt deras namn.
  • Irland är det land jag har besökt flest gånger. 
  • Jag har besökt alla världsdelar utom Sydamerika. 
  • Här finns en utförligare lista över besökta länder.
Jag tror jag satte ett mål på att besöka 20 länder och indirekt har jag kanske gjort det. Men ändå har jag kanske inte riktigt nått målet. Trodde nog att jag skulle ta mig till lite fler länder. Det har hur som helst varit kul att hålla lite koll på vilka länder jag har besökt. Så kanske jag gör det nästa år också, dock utan att sätta något antal som mål.

2016-12-28

Lista över 2016

jpaddey: Recent commission for a lovely girl named Mély. Check...

Dagens inlägg och också första delen i att sammanfatta ett år av läsning blir den där listan som Kulturkollo satt ihop och som jag läst hos massor av er. Jag ska också ge den ett försök.

Årets mest oväntade: Att jag lite har fastnat i deckarträsket igen efter att knappt ha läst en deckare på flera år. Nu i höst har det blivit några stycken.
Årets klassiker: Madicken av Astrid Lindgren. Jag har faktiskt inte läst så många klassiker i år mer än Astrid Lindgrens. Jo jag har visst läst och älskat En förlorad värld av Evelyn Waugh också.
Årets nock out: Björnstad av Fredrik Backman utan konkurrens.
Årets kvinnokamp: Black Widow av Margaret Stohl. Okej kanske inte hur man först och främst tänker när man tänker kvinnorkamp men som vanligt är jag dålig på att läsa den typen av litteratur. Och så kan man ju också se det som att superhjälten från Avengers faktiskt slåss om än på andra sätt och så tycker jag i alla fall att fler kvinnliga superhjältar vore helt okej.
Årets gråtfest: Det har blivit några stycken men Breven från ön av Jessica Brockmole gräts det ganska så mycket till.
Årets gapflabb: Någon av Janet Evanovich böcker. Har läst några stycken och på sina ställen har jag skrattat rätt ut.
Årets historiska: Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. Helt fantastiskt bra bok som kunnat platsa in på många punkter.
Årets obehagligaste: Barn 44 av Tom Rob Smith. Herre j*vlar var den var obehaglig på sina ställen, men så vansinnigt bra.
Årets grafiska: Lumberjanes är väl i stort sett det enda grafiska jag läst i år - nästan i alla fall. Men bra var det och jag tänker absolut att jag skulle fortsätta på serien.
Årets nya bekantskap: Stefan Ahnhem eller Alex Marwood. Två riktigt bra deckarförfattare som jag ser fram emot att läsa mer av.
Årets utmaning: Att rensa i bokhyllorna var min utmaning för i år och det har gått över förväntan bra. Hur bra tänker jag återkomma till i ett annat inlägg.
Årets tegelsten: Kraften av Siri Petersen. En riktigt bra avslutning på en riktigt bra serie.
Årets återseende: Melina Marchetta är en riktigt bra författare och i år återsåg jag henne genom att läsa Francesca. Den tycker jag ni ska ta och spana in.
Årets aldrig mer: Tror faktiskt inte att jag har någon. Jag tänkte först Leigh Bardugo efter att ha avslutade hennes Grisha-triologi. Men sen kom alla lovord om hennes andra serie och jag läste Högt spel och förälskade mig i den boken. Så man ska aldrig säga aldrig.
Årets huvudperson: Hercule Poirot för att jag helt enkelt ofta återvänder till honom och jag älskar honom. Det har blivit några böcker om honom lästa i år.
Årets filmupplevelse: Jag tittar ju ytterst sällan på film och har lite svårt för att komma ihåg vad jag sett. Borde kanske skriva en filmdagbok också. Men har sett Inside out och den gillade jag i alla fall väldigt mycket.
Årets kan-inte-släppa-den: Granne med döden av Alex Marwood.
Årets skämskudde: Flickan från tjugotalet av Sophie Kinsella. Men skämskudde på ett positivt och väldigt roligt sätt.
Årets lyckopiller: Rick Riordan. Kan ta vilken av hans böcker som helst och jag bli lycklig av att läsa.
Årets debut: Eremiten av Thomas Rydahl
Årets citat: Hämtas ur Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr och lyder "Luften är ett bibliotek och ett arkiv över alla liv som levts, alla yttranden som fällts, och varenda utsänt ord ekar fortfarande där inne."
Årets TV-serie: Vänner! Vilket sällskap jag haft under många amningstimma. Omnämnas måste ju som vanligt även Game of Thrones göras och i år även Dödligt vapen.
Årets titel: Det är inte jag det är du av Mhairi McFarlane

Jag väljer att avsluta min lista där även om det finns gott om punkter som jag inte tagit upp. Men det kommer fler utvärderingar, statistik och årets bästa av olika slag. Så stay tuned....

2016-12-27

Den första julen

Så nu är den här julen avverkad och så måste vi vänta ett helt år till nästa. Jag är nöjd med min jul även om de fyrkantiga hårda paketen lös med sin frånvaro. Men allra bäst var i alla fall att få fira julen med dottern.
Jag har heller inte hunnit med att läsa speciellt mycket. Men jag hoppas hinna med det lite nu i mellandagarna. Jag är däremot ytterst tveksam till att jag hinner med någon mer titel så nu i dagarna ska jag börja sammanfatta året vilket har varit ett mycket varierat läsår men ändå väldigt bra.


2016-12-24

God Jul

Vintage Christmas Scene - one of my all time favorite pictures 11/18/16 sch:

Nu har tiden kommit för att önska er alla en riktigt god jul. Jag hoppas ni får massor av det ni allra helst vill ha om det så är hårda paket, julskinka eller bara lugn och ro.

2016-12-23

Läsa i helgen

Nu är det äntligen dags för julhelg. I år kan jag i och för sig inte se fram emot extra ledigt eftersom jag är konstant hemma, men ändå. Den här helgen räknar jag inte med att hinna läsa så mycket. Men jag måste ändå få planera lite. Så dessa båda böcker hoppas jag i alla fall hinna öppna.

Bildresultat för the trial of apolloBildresultat för uppstigningens brunn

Och så måste ju ljudboken räknas med.

Bildresultat för den skyldige david baldacci

2016-12-22

Dags för nästa

Ytterligare en ljudbok är nu avklarad. Man hinner lyssna ganska så mycket när man går barnvagnspromenader eller ligger och ammar. Så Vyssan lull av Carin Gerhardsen är slut ich jag har börjat på Den skyldige av David Baldacci. Ska bli spännande att se hur länge den varar. Lär i alla fall räcka över jul då vi ska åka iväg till mannens familj.

Bildresultat för den skyldige david baldacci

2016-12-21

De bortglömda av David Baldacci



John Puller jobbar som utredare inom den amerikanska armén. Via sin far får han ett brev från sin faster i Paradise, Florida där han ombes komma ner och hjälpa henne med en sak. Människor verkar inte vara vad de utger sig för att vara och det verkar också som om människor försvinner. Men när Puller väl kommer ner till Paradise så har hans faster dött. Polisen anser att hon dött genom en olycka. Puller är inte fullt så övertygad och börjar själv utreda saken.

De bortglömda

Ytterligare en bok av David Baldacci läst och inte heller den här gången blir ja besviken. Den här boken grottar verkligen ner sig i mänsklighetens mörkare sidor och den har ett riktigt obehagligt tema. Ganska så tidigt in i historien förstår jag som läsare vad det kommer att handla om men det är ändå spännande att följa Pullers och de andra karaktärernas väg mot kunskap. Det enda jag ser som lite negativt i den här boken är egentligen huvudkaraktären. Jag har absolut ingenting emot honom men helt ärligt så är alla hjältarna som Baldacci skriver om ganska så snarlika, både i deras karaktär och hur jag gestaltar dem i mitt huvud. Här får vi följa en militär, in en annan serie en lönnmördare till CIA, någon gång Secret Service agenter och likheterna dem emellan är faktiskt ganska så stora. Trots det så stör jag mig inte massor. Anledningen till att jag reagerade den här gången är kanske att jag nästan med en gång efter att den här boken tog slut så började jag på en ljudbok om Will Robie som är CIA-killen.
Boken kräver heller ingen större ansträngning att läsa. Det är lättläst och stort driv så den har passat utmärkt att läsa nu när jag inte vet när jag kan tigga till mig nästa lässtund.

3 anledningar till varför De bortglömda är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. För att det är högt tempo och spännande rätt igenom. Samtidigt är den perfekt för mig just nu då den samtidigt inte kräver en jätteengagerad läsare. Precis vad som behövs ibland.

2. Trots att jag klagade lite på huvudkaraktären tidigare i recensionen så tycker jag ändå ganska så mycket om John Puller. Han är ganska så stereotyp men på ett positivt sätt. Det finns egentligen ingenting med honom som jag inte gillar - möjligtvis med armésnaggade frisyren som undantag. Det är verkligen inte min grej.

3. Jag gillade att få läsa om Florida, kanske mest för att jag och maken spenderade några dagar där i januari i år. Däremot beskrivs Florida som en solig och varm stat i den här boken. Det är inte riktigt överrensstämande med min upplevelse. Vem åker aldrig på semester och när hon väl gör det hamnar i ett Florida där temperaturen landar på 7 plusgradet. Och nej jag har inte glömt någon siffra.

De bortglömda får 4/5 i betyg av mig.

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

2016-12-20

Plötsligt händer det

Nu har dottern snart sovit i fyra timmar. Och förutom att tvätta - vilket jag inte gjort - så har jag inte haft något som hängt över mig och som måste göras. Så därför har jag faktiskt suttit och läst och hunnit läsa ut De bortglömda av David Baldacci. Så nästa uppgift blir att skriva en recension. Den kanske jag hinner under eftermiddagen - eller inte.
Så nu har jag ny ljudbok i öronen och ska börja på en ny bok. Ljudboken är Vyssan lull av Carin Gerhardsen och den fysiska boken blir Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson. Kanske kan jag med lite tur hinna läsa ut ytterligare en bok i december.

Bildresultat för vyssan lull carin gerhardsenBildresultat för uppstigningens brunn

2016-12-19

Springfloden av Cilla o Rolf Börjlind



1987 så begås ett hemskt mord på ön Nordkoster. En gravid kvinna mördas och ingen vet vem det är och mordet förblir olöst. 23 år senare tar sig Olivia Rönning som är polisstuderande sig en titt på mordet som ett skolarbete. För att få någon klarhet i utredningen vill hon ha tag på den ansvariga utredaren Tom Stilton, men det är lättare sagt än gjort. Han verkar ha försvunnit från jordens yta.
Samtidigt i Stockholm så drar ett gäng ungdomar runt i stan och misshandlar hemlösa. Misshandlarna filmas och läggs sedan upp på internet. Bland de hemlösa vi får följa möter vi Jelle och Enögda Vera. Händelserna i deras närhet påverkar dem minst sagt - på väldigt olika sätt.

 (pocket)

Den här boken införskaffade jag för en himla massa år sedan då jag var och lyssnade på författarna på ett boksamtal. När jag kom hem var jag lite osäker på varför jag hade införskaffat boken över huvud taget och trodde nog aldrig riktigt att den skulle bli läst. I år har jag ju dock haft en raid i mina bokhyllor och verkligen försökt beta av alla olästa titlar. Så därför blev denna framplockad och nu slutligen läst. I början läste jag den enbart - men efterhand började jag även lyssna på den som ljudbok. Det är trevlig när man kan kombinera lyssnande och läsande.
Och jag är glad att boken blev läst för ärligt talat gillar jag den väldigt mycket. Den är spännande, har ett gäng ganska så udda karaktärer, belyser ett problem från många olika håll och samtidigt lyckas den faktiskt överraska en hel del när jag väl närmade mig slutet. Jag skulle också vilja säga att boken är snabbläst, men med tanke på att det tog mig över en månad att läsa klart den så kanske det är lite att ta i. Men under normala omständigheter så tror jag att jag hade läst ut den på någon dag. Jag tycker att det märks att författarna har en bakgrund som manusförfattare för det är mycket repliker i boken och texten är väldigt tydlig i sina beskrivningar av vad jag som läsare ser framför mig. Det ser jag som något positivt.
Så för att sammanfatta det hela så skulle man kunna säga att jag som läsare inte ska ha så förutfattade meningar och ge saker en chans innan jag dömer ut böcker. För man kan bli väldigt positivt överraskad. Jag tänker absolut fortsätta att läsa den här serien. För jag gillar karaktärerna mycket och egentligen allt det andra också.

Springfloden får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

2016-12-18

Några tankar en söndag


Fairy tales are more than true; not because they tell us that dragons exist, but because they tell us that dragons can be beaten.  … G.K. Chesterton:
  • Den här veckans bästa är sänghäng... I morse var jag och lillan uppe och åt frukost men sen hamnade vi i sängen igen och där låg vi se länge i dvala och bara mös tillsammans med hennes pappa. Lite ljudbok, massor med mys, en liten powernap och ingenting i världen att passa. Så borde alla mornar få vara.
  • De här veckan har jag lite övergivit tv-seriernas värld och mer och mer börjat närma mig böckerna igen. Precis innan jag satte mig vid datorn avslutade jag Springfloden som jag har läst och lyssnat på i kombination. I slutänden blev det till en positiv överraskning.
  • Det här säger jag förmodligen varje år men gode värld vad december månad har gått snabbt hittills. Redan fjärde advent och mindre än en vecka kvar till julafton. Alla julklapparna är för en gångs skull redan inhandlade även om vi fortfarande väntar på att en del ska dyka upp med posten. Helt ärlig är jag lite nervös över just detta faktum, att de beställda paketen inte riktigt ska hinna komma. Vad gör man då? Min tillit till posten är inte direkt på topp just nu.
  • Och på tal om den där posten som inte riktigt behagar komma - för nästan en månad sedan fick jag en förfrågan om jag ville läsa några böcker. Jag tackade ja, eftersom det var titlar som jag var väldigt sugen på att läsa. De har ännu inte kommit hem... 
  • Vi ska åka iväg över jul. Och som vanligt krävs det ju då packlistor. I år funderar jag däremot inte så mycket över vad jag ska packa i läsväg. Faktum är att jag är tveksam till om jag kommer packa ner en endaste bok. Däremot är listan lång över vad som ska packas till dottern. Så problemet med vad som ska packas är konstant, bara fokus som skiftats.
Nu ska i alla fall jag ta och förvandla mig till matmaskin en liten stund och påbörja en ny ljudbok. Ha en bra söndagskväll alla.

2016-12-16

Läsa i helgen

Kanske, kanske kan man få lite läst i helgen, det beror helt och hållet på hur min lilla madam bestämmer sig för att sova. Förhoppningen är i alla fall att jag ska få några sidor lästa. Och det är dessa två böcker jag tänker fokusera på. Springfloden håller jag på med både som fysisk bok och som ljudbok och De bortglömda läser jag enbart som fysisk bok. Båda två har jag kommit ungefär halvvägs i.

Bildresultat för de bortglömdaBildresultat för springfloden

2016-12-15

När jag bryter mina egna mallar

I wish I had one if these from my old school room typing class:

Ibland är jag en ganska så inrutad person. Vissa saker tycker jag helt enkelt att för att få det gjort på bästa sätt så är det lika bra att jag gör det själv även om det leder till merarbete. Framför allt är jag sådan på jobbet men även här hemma är det vissa saker som bör göras på vissa sätt.
På bloggen är det vissa typer av inlägg som jag nästan alltid skriver på samma sätt. Recensionerna är en sådan sak där jag på förhand har en "mall" som jag går efter i mina tankar. Nu kommer jag till problemet. Min sömntrötta hjärna orkar inte tänka i så många olika steg just nu och vill jag få en recension skriven så kommer jag nog ibland bli tvungen att justera den där mallen lite. Det bär emot men samtidigt känner jag att det är bättre att kunna presentera en recension även om den inte ser lika dan ut än att inte skriva någon alls. Så nu ska jag bara vänja mig själv lite vid den tanken.

2016-12-14

Vågspel av Ann Rosman



En segelbåt hittas drivande vind för våg utanför Orkneyöarna. Det är en svensk båt och ägaren kommer från öarna kring Marstrand i Sverige och därför inbjuds Karin Adler och hennes kollega Folke att komma över och bistå den lokala polisen i deras letande efter båtens ägare.
Parallellt får vi följa en expedition med dykare som befinner sig utanför Orkneys kust under 1970-talet då de är på jakt efter en skatt som tros ha tillhört Tsarfamiljen och som sjönk tillsammans med skeppet Hampshire under första världskriget. Men dykandet går inte fullt så lätt som man hade hoppats.


Som vanligt är Ann Rosman mästare på att skriva fängslande böcker även om jag nog tyvärr tycker denna är en av hennes sämre. Jag tycker aldrig riktigt att handlingen kommer igång och det är tyvärr först under de sista kapitlen som jag verkligen förstår vart allt har lett till. Det blir liksom inte riktigt den deckarhistoria som jag hade räknat med. Däremot är det bra och informativ bok om dykning, om längtan efter att hitta den där skatten som kan förändra allt om den så är av det glittrande slaget eller av mer mänsklig karaktär. Den innehåller många typer av relationer och ett övergripande tema är tillit enligt min mening. Sen innehåller den vissa inslag av mytologi och skrönor och sådant är ju alltid plus när det gäller mig.
Så över lag så är har jag väldigt blandade känslor till den här boken. Som deckare - vilket jag hade räknat med när jag satte mig för att läsa så tycker jag inte att den är så bra, men ser man den som en roman så är den betydligt bättre. Oavsett så är den bra skriven och jag vill snarast ha mer av Rosman.

Vågspel får 3+/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

2016-12-13

En liten hälsning

Pettson and Findus (bilderböcker) by Sven Nordqvist, Sweden:

En av årets mysigaste dagar är här. Än har jag inte riktigt haft tid att kolla något luciatåg, men jag ska försöka kolla på svts lite senare. Mest gick jag i alla fall in här för att önska er alla en riktigt trevlig luciadag. 

2016-12-11

Några tankar en söndag


❤ Reading!:
  • Veckans bästa ska visst utses och eftersom jag inte utsett något på några veckor så tar jag chansen att utse dottern till veckans bästa. Förmodligen skulle jag kunna ha henne som veckans bästa nu och för alltid men jag ska försöka att vara lite nyanserad i fortsättningen. Men idag får hon titeln veckans bästa...
  • Det ska visst bli jul snart har jag hört. För första gången i världshistorien har jag noll julfeeling av väldigt uppenbara anledningar - se punkt ett. Det är till och med så illa att jag inte ens har fått upp en endaste stjärna eller ljusstake. Någon julduk har hamnat på något enstaka bord men det beror mest på att mamma var här och stökade lite grann. Men för mig är de där grejerna ganska så oviktiga i år. Det lär bli jul ändå och vi har i alla fall köpt julklappar. Är jag konstig som känner så här... för jag vet att det är vissa i min närhet som inte riktigt förstår det hela. 
  • Jag läser igen. Okej nu ska man kanske inte ropa Hej i onödan men det kändes riktigt bra i går då jag kunde sätta mig ner i en timme och läsa medans lillflickan sov i vagnen. Dessutom har jag avslutat en ljudbok som jag försöker knåpa ihop en recension till. Så framsteg!
  • På tal om avslutad ljudbok - nu har jag ingen aning om vad jag ska lyssna på här näst. Tror jag vill ha någon deckare för det kräver inte så mycket av mig som lyssnare men jag vet ärligt talat inte riktigt. Tacksam för tips...
  • Jag skrev visst här ovan att jag inte hade någon julkänsla, men jag har i alla fall bestämt mig för att försöka skapa lite genom att ikväll titta på julfilmernas julfilm. Okej det finns två filmer som passar bra in i kategorin, den ena är Grinchen men den jag tänkte mig se är Ensam hemma. Den bara måste ses såhär dagarna innan jul. 
Ha nu en bra kväll så syns vi nästa vecka!

En smakebit på søndag: De bortglömda



Det har inte direkt varit en underbar natt här hemma - men det betyder å andra sidan att det blev väldigt lugnt nu så då tänkte jag passa på att blogga och kanske till och med läsa. Faktum är att jag faktiskt de senaste dagarna kommit igång lite med läsningen igen och igår eftermiddag fick jag faktiskt ungefär 70 sidor lästa och det känns som en väldigt stor bedrift. Därför tänker jag bjuda er på en liten smakbit ur boken jag läser för tillfället vilket är De bortglömda av David Baldacci. Fler smakbitar hittas som vanligt hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

Bokens handling är ännu lite oklar för mig precis som jag vill ha det. Den handlar i alla fall om militärpolisen John Puller och han har rest till Florida för att träffa sin faster. Fastern har precis skrivit ett brev till Johns far där hon ber John komma ner till henne för att hjälpa henne med en sak. Väl på plats i Florida upptäcker John att fastern är död och polisen är säkra på att det är en olycka som skett.

Min smakbit kommer från sida 59.

Bildresultat för de bortglömdaPolisstationen i Paradise låg två kvarter från stranden, i ett tvåvåningshus av sten med gipsstuckatur. Stationen hade orangegult terrakottatak och ett par palmer på framsidan. Den låg bredvid ett Ritz Carlton-hotell och såg snarare ut som en country club än ett ställe dit poliser begav sig för att få sina patrulleringsuppdrag och bilar innan de gav sig ut på jakt efter brottslingar.
"Var det för att hålla uppsikt över den kriminella elementen som ni placerade stationen där brottsligheten är som värst?" sa Puller till Hooper när han steg ur polisbilen och såg sig omkring.

2016-12-10

New York Times "By the book" tag

Hittade en enkät hos Bokföring enligt Monika och den tänkte jag passa på att göra, för enkäter är alltid kul och alltid bra att fylla bloggen med när inspirationen kanske tryter lite i övrigt.


1. What book is on you nightstand right now?
Oj, där ligger visst en liten hög, men helt ärligt läser jag inte ur någon av dem för tillfället. Kanske för att jag inte läser för tillfället. Men i förgår läste jag faktiskt några sidor ur Tragedi i tre akter av Agatha Christie.

2. What was the last truly great book that you read?
Senaste riktigt fantastiska boken är helt klart Björnstad av Fredrik Backman. Även offer utan ansikte av Stefan Ahnhem var riktigt, riktigt bra.

3. If you could meet any writer - dead or alive - who would it be? And what would you want to know?
Jag skulle absolut vilja träffa J.K Rowling - finns liksom ingen konkurrens där. Vad jag skulle vilja veta från henne däremot har jag absolut inte en aning om. Bara tanken gör mig alldeles star struck och jag skulle förmodligen inte få ur mig ett endaste ord. Men så finns det i och för sig en död författare som jag gärna velat träffa och det är Astrid Lindgren. Henne skulle jag kanske inte vilja prata så mycket böcker med utan barn. För hennes kunskap om barn och att få vara barn måste varit enorm och jag tror vi hade kunnat ha ett trevligt samtal.

4. What books might we be suprised to find on your bookshelves?
Jag vet inte riktigt om jag är så värst förvånande i den aspekten. Det mest förvånande är kanske att där faktiskt finns lite andra böcker än bara skönlitterära. Där finns faktiskt en del faktaböcker och då främst om Egypten och mytologi. Sen ligger där faktiskt också en faktabok om Whiskey och den är den mest förvånande boken i hela huset för den tillhör maken och inte mig. Maken som är totalt illitterat. 

5. How do you organize your personal library?
Alfabetisk ordning efter författarens efternamn. Precis som på ett vanligt bibliotek med andra ord. Sen kan det ju hända att böckerna hamnar lite i oordning ibland när jag börjar bli för lat för att fixa till det. 

6. Wath book have you always meant to read and haven't gotten around to yet? Anything you feel embarresed never to have read?
Väldigt, väldigt länge har jag tänkte läsa Jerusalem av Selma Lagerlöf, eller egentligen vad som helst av författaren. Men det blir liksom aldrig av. Nu har jag hittat en liten bok med julberättelser i bokhyllan som jag kanske skulle kunna läsa i jul så jag i alla fall har läst något av henne. Vad gäller andra delen av frågan så tror jag faktiskt inte att det finns något som jag skäms över att jag inte läst. Kanske något recensionsexemplar då som jag inte riktigt hunnit med/känt för. 

7. Disappointing, overrated, just not good: what book did you feel you were supposed to like but didn't? Do you remember the last book you put down without finishing?
Jag blir sällan väldigt besviken på en bok av någon anledning. Vet inte vad det är som gör det men oftast lyckas jag liksom pricka rätt ganska så ofta. Den senaste jag kan komma på som jag verkligen trodde att jag skulle gilla men som jag mest bara tyckte var seg var Ruin and Rising av Leigh Bardugo och den läste jag i januari. Konstigt då att man kan älska nästa bok man läser av henne. Senaste boken jag inte avslutade då? Det finns en hel del böcker som har åkt tillbaka i bokhyllan den senaste tiden, inte för att jag inte tänkt avsluta dem men för att tillfället för dem varit fel. Någon bok som jag vet att jag inte kommer att avsluta var det nog däremot extremt länge sedan det hände. Theroins Sankta psyko förmodligen. 

8. What kind of stories are you drawn to? Any you clear of?
Jag dras helt klart till böcker med magiska element - helst fantasy. Jag undviker helst biografier och memoarer.

9. If you could require the president to read one book, what would it be?
Oj vad svårt. För det första så kanske frågan ska appliceras på vår statsminister men det blir ändå lika svårt. Men förmodligen skulle jag vilja leta upp någon bra barnbok som visar livet för små barn som inte har det sådär värst lätt och som visar var resurserna behöver sättas in. Om det finns någon sådan bok vet jag ärligt talat inte, men det skulle behövas. Kanske skulle behöva skriva den själv.

10. What do you plan to read next?
Jag borde verkligen se till att plocka upp De bortglömda av David Baldacci och Uppstigningens brunn av Brandon Sanderson. Två recensionsexemplar som har legat ganska så länge här hemma och väntat på att läsas.

2016-12-09

Miss Peregrine's home for Peculiar Children - filmen

Bildresultat för miss peregrine's home for peculiar full movie

Det blir ganska mycket film för tillfället och härom dagen passade maken och jag på att se Miss Peregrine's home for Peculiar Children. Vårt omdöme om filmen kan väl sammanfattas i Nja.... Filmen var absolut välgjord och jag tilltalades av fantasirikedomen på det där barnhemmet. Karaktärerna är minst sagt spännande och det fanns verkligen ett stort spektra av olikheter som tilltalade mig. Däremot tyckte jag inte att handlingen var så mycket att hänga i julgranen. Kanske var jag för trött för att hänga med i vad det hela gick ut på men filmen gav mig inte så mycket i form av handling. Jag tyckte det var ganska så platt och det var inte förrän mot slutet som det verkligen hände lite saker.

Jag har inte läst böckerna som filmen är baserad på. Helt ärligt har jag inte haft något speciellt sug efter att göra det heller då bilderna i dem har skrämt mig halvt fördärvad de gånger jag har bläddrat i böckerna i affärer. Efter att ha sett filmen har inte min nyfikenhet ökat så det kommer nog helt enkelt aldrig hända att jag läser dem. Filmen var fullt tillräcklig för mig den här gången.

2016-12-08

Lite extra värme i hjärtat

Ibland får man post. Det som vanligtvis glädjer i brevlådan är ju som bekant bokpaket. Dessa har lyst med sin frånvaro den senaste tiden trots att jag faktiskt väntar på två böcker. Men dem är det ändå inte någon vidare panik med eftersom jag ändå inte läser så värst mycket just nu. Fast det finns ju annan post som är ytterst trevlig. Till exempel när man får ett handgjort kort från klassen jag lämnade för ett år sedan och som jag väldigt många gånger har saknat väldigt mycket. Det värmde väldigt mycket i hjärtat och det kan också hända att jag grät en tår eller två. Vilket i och för sig inte är så värst ovanligt de här dagarna då kroppen uppenbarligen uppfann något som heter hormoner.


2016-12-07

En liten uppdatering

#spoonie #tired:

Jag passar på att sno åt mig lite tid framför datorn. Det är inte riktigt så lätt att sno åt sig de där få egenminuterna som jag trodde innan dottern kom. Okej, jag trodde väl inte att jag skulle ha all tid i världen men jag trodde inte heller att jag skulle ha så lite tid som jag har. I morgon är hon två veckor gammal. På den tiden har jag inte hunnit läsa ett endaste ord i en bok. Jag har inte hunnit bläddra igenom mina sociala flöden, jag har knappt hunnit duscha. Det är smått kaotiskt. Konstigast av allt är att jag samtidigt känner att jag gör absolut ingenting. Okej jag har hunnit med en del filmer tillsammans med mannen men det har varit ett öga på skärmen och ett på dottern. Sen har jag också påbörjat en omtittning av Vänner och det tror jag har varit min räddare i nöden. Många amningstimmar har lagt på Ross och Rachels relation, Joeys och Phoebes tokigheter, Chandlers skämt och Monicas små manier. Underbart! Jag håller också sakta men säkert på att lyssna mig igenom Vågspel av Ann Rosman. Som vanligt har hon skrivit en bra bok även om jag ännu inte har en aning om åt vilket håll mysteriet är på väg.

This was great.                                                                                                                                                     More:

Oavsett hur gnälligt det låter i texten över så njuter jag av det till fullo. Hallå, världen finns ju faktiskt kvar när jag har kommit ut ur min sömntrötta koma. Det är i alla fall trevligt att se att ni verkar hålla er kvar här och kika in lite då och då. Det uppskattar jag mycket. Jag tänker inte lova någon regelbunden uppdatering men jag ska i alla fall försöka komma in lite då och då. Men nu tänker jag återgå till Vänner för jag orkar faktiskt inte läsa nu heller.

2016-12-06

Fångad av Meredith Wild



Erica försöker jonglera livet genom att driva sitt företag, skapa en trygg relation tillsammans med sin något kontrollbehovsaktiga nya pojkvän Blake, samt skapa en relation till sin pappa som hon precis har träffat för fösta gången i sitt liv. Ganska så mycket att göra med andra ord men egentligen är hon ganska nöjd med livet. Eller i alla fall tills Mark dyker upp.

Wild_Fangad_3D

Första delen i den här serien tyckte jag jättemycket om. Jag tycker om den här delen också men där finns en del störningsmoment som jag däremot har lite svårt för så jag kan tyvärr inte tycka om den lika ohämmat. Det är fortfarande högt tempo, trevliga inslag åt vuxenhållet om ni förstår vad jag menar och jag tycker väldigt mycket om Blake. Erica har jag lite svårare för kanske främst för att hon har vissa problem med att kommunicera. Visst det har väl Blake också men jag tycker inte att hon ska hålla på och moralpredika för honom när hon inte är bättre själv. Just det här med kommunikationsproblem är något av det jag har svårast för att läsa om. Jag blir så frustrerad när de inte bara öppnar munnen och pratar med varandra. Så många problem som kunnat lösas utan blod, svett och tårar om man bara öppnat munnen. Sen finns det i berättelsen en liten antydan till triangeldrama och det är inte heller min kopp te. Jag kan säga så mycket att det i alla fall inte är Mark som är inblandad vilket ni kanske tror. Mark är ingen trevlig karaktär.
Så på det stora hela så gillar jag berättelsen, men det finns vissa delar som tyvärr drar ner helhetsbetyget lite för mig. Jag kommer definitivt att fortsätta läsa serien och jag hoppas till nästa bok att karaktärerna har lärt sig sin läxa och nu samtalar med varandra.

3 anledningar till varför Fångad är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Lättsmält underhållning är precis vad som behövs ibland och den här boken bjuder på precis just det.

2. En trevlig kille som kanske till viss del är lite väl beskyddande och svartsjuk men för mig fungerar det alldeles utmärkt. Jag skulle inte ha något emot att träffa Blake.

3. Välskrivna heta scener.

Fångad får 3+/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

2016-12-02

Nytt i hyllan: November

Som jag skrev i min sammanfattning så har det trillat in en del böcker under november månad - och enbart i form av recensionsex vilket jag som vanligt är väldigt tacksam för. Några av dem har jag hunnit läsa, andra inte men snar så....

Dessa är böckerna och de förlag som skall tackas är Opal, Albert Bonniers, Bookmark, B Wahlström, Bokfabriken, Modernista och Idus förlag. Slutligen också ett tack till Anne-Marie Schjetlein som skickade sin första bok till mig efter att jag läst och recenserat Döden den bitterbleka förra månaden.

Bildresultat för korpgudinnanAdvokatenBildresultat för korpgudinnanBildresultat för fångad meredith wildBildresultat för vi är enBildresultat för de bortglömda david baldacciBildresultat för uppstigningens brunnMistborn bok II: Uppstigningens brunn del 2KurirenNils och den blinkande stjärnanDöden kvittar det lika