2017-02-28

Tematrio: bra brittiskt

Det var ett tag sedan det var Tematrio nu, men Lyran är tillbaka och den här veckan har turen kommit till brittisk litteratur:

Berätta om tre riktigt bra brittiska romaner/författare!

1. Min absoluta favorit när det kommer till böcker är Jane Eyre av Charlotte Brontë. Jag älskar den mörka kärlekshistorian som tillslut får ett lyckligt slut. Har läst den ett par gånger men snart får det nog vara dags igen.

2. Det är ju ingen hemlighet direkt att jag är helt och hållet frälst av Agatha Christie. Jag håller sakta men säkert på att läsa mig igenom hennes utgivning. Många har jag läst och många finns det som tur väl är kvar. Favorit? Kanske 4.50 från Paddington.

3. Ibland är man dum.... Här sitter jag och funderar och funderar när svaret egentligen är hur enkelt som helst. Harry Potter och J. K Rowling. Mer behöver jag väl inte säga.

Så där fick ni mina tre brittiska favoriter - tre väldigt olika svar men alla väldigt, väldigt fantastiskt bra.

Nytt i hyllan: Februari

Det har varit relativt lugnt med nya böcker här hemma även nu under februari. Ett gäng barnböcker som jag hoppas kunna visa upp på torsdag och så två recensionsexemplar till mig (och dottern i framtiden) från Olika förlag. Av dessa två har jag hunnit läsa en men ännu inte recensera. Ska försöka hinna med det snart.

Detta är böckerna som kommit hem till mig:

Bildresultat för isportenBildresultat för spökskolan

Läsplaner för mars

Redan mars. Jag hinner inte med. Inser att jag redan har varit hemma i 5 månader, nästan ett halvår och jag vet verkligen inte vart tiden har tagit vägen. Men det är en fråga för ett helt annat forum eller inlägg. Här ska det planeras vad jag ska läsa i mars.
Eftersom jag under februari månad läst väldigt mycket korta böcker (se inlägg i morgon) så är min tanke att jag i mars ska göra precis tvärt om - koncentrera mig på de lite tjockare böckerna i bokhyllan - böcker som kan klassas till tegelstenar (över 500 sidor). Få se hur det kommer gå med det men här är i alla fall planerna för mars månad.

2395312978142160890952598586117257340

Det är möjligt att jag bryter av med något kortare, lättsammare, bland annat ett recensionsexemplar, men fokus på tjockisar.


2017-02-25

Förnuft och känsla av Jane Austen



Förnuft och känslaEllinor är den förnuftiga, som tänker igenom allt och som hela tiden försöker se konsekvenserna av allas handlande. Marianne är den känslosamma som handlöst förälskar sig, och som låter sina känslor styra alla hennes handlingar och som trots sin stora omtanke om alla är ganska så självisk i sin känslosamhet. Dessa båda är systrar och efter det att deras fader dött och deras styvbror lämnat dem utan det arv han egentligen hade lovat fadern så flyttar de till ett litet samhälle med sin mor och yngre syster. Där kastas de in i det sällskapsliv som finns och möter kärleken där den minst anas.

Så många gånger som jag har sett filmatiseringen av Förnuft och Känsla, den med Emma Thompsson, Kate Winslet, Hugh Grant och inte minst Alan Rickman. Och som jag har älskat den, betydligt mer än Stolthet och Fördom.
Länge har jag också varit osäker på huruvida jag verkligen läst boken eller inte. Nu kan jag konstatera att jag inte hade läst boken, inte förrän förra veckan då jag äntligen tog tag i den. Och jag kan också konstatera att jag inte alls tycker så värst mycket om den här boken. Inte alls faktiskt! Jag tycker det är för babblig, segdragen och Marianne som jag är så förtjust i från filmen är för självgod och rent av lite småelak mellan varven. Visst tar den sig lite mot slutet men på det stora hela så får den inget toppbetyg av mig. Vilket är så oändligt tråkigt. Jag kan ju åtminstone fortsätta att älska filmen.
Nu har jag i alla fall enbart Mansfield Park kvar att läsa av Austen. Frågan är om jag kommer göra det i år. Hoppas kan man ju i alla fall.

Förnuft och Känsla får 3/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.


2017-02-24

Läsa i helgen

Oj... då var det dags att bjuda på lite vad jag tänkte mig läsa nu i helgen. För en gångs skull vet jag inte riktigt vad det ska bli, men här bjuder jag på några förslag i alla fall.

Bildresultat för polis polis potatismosBildresultat för svekets offerBildresultat för en skugga blott

Helgfrågan v.8


Jag fortsätter på tema ensamtid och skriver väl lite till. Här kommer mitt svar på veckans helgfråga som Mia håller i.

Har ni några planer för helgen? Hur ser er favoritläsplats ut? Eller har ni fler?


Så här ser den ut, min lilla oas i hemmet (mitt i all stökighet). Tyvärr har jag inte hunnit vistas där så värst mycket den senaste tiden utan mycket av min "läsning" har skett i sängen, eller på promenader eller vi andra hushållsysslor. 

Mina planer för helgen är att vi ska till min syster och hennes familj i kväll. Hennes man har lagt ner sjukt mycket pengar på ett Teenage Mutant Ninja Turtles-brädspel som tydligen ska invigas ikväll. Vi är lite sådär skönt nördiga på våra olika sätt hela min familj och är det inte Marvel, så är det Star Wars eller TMNT eller varför inte Harry Potter. Det ska i alla fall bli väldigt roligt att träffas och umgås. 

Bokbloggsjerka 24-27 februari

Jag har nu snott åt mig lite egentid för första gången den här veckan känns det som. Både maken och dottern ligger på övervåningen och sover och då tänkte jag passa på att blogga ikapp lite. Kanske hinner jag till och med skriva någon recension.
Först ut får i alla fall jerkan bli. Den här veckan undrar Annika:

Jag kan inte gå in på en bokhandel utan att köpa böcker som jag känner ett absolut tvång att äga just där och då. Jag utgår ifrån att alla känner igen sig (eller har jag fel?), var tror du att detta tvång/denna impuls bottnar i?

Jaha, det där känner jag definitivt igen, även om det inte alltid är just böcker som måste inhandlas. Det kan vara kläder eller godsaker eller loppisdukar eller vad ni vill. Jag har helt enkelt svårt att låta bli att handla. Och vad bristen på impulskontroll beror på har jag absolut ingen aning om. Förmodligen så beror det på konsumtionssamhället i stort som vi lever i. Vi möts omedvetet hela tiden av så mycket input som skriker åt oss, köp detta eller detta så blir du en lyckligare människa. Det är reklam, det är rabatter, det är f*n och hans moster. Och det är ju så vansinnigt fel. För visst hade jag egentligen varit lyckligare om jag hade kunnat spara de där 200 kronorna som boken/tröjan/duken kostade och samlat ihop till en resa eller en annan upplevelse. Men man kan ju i alla fall konstatera att marknadsförare av olika produkter borde få väldigt bra betalt eftersom de får alla oss andra att göra av med våra pengar.

2017-02-22

Bokrean i backspegeln

Idag har ju som ni alla vet bokrean kört igång. Jag har precis varit nere på utlämningsstället och hämtat ut ett paket, som inte innehöll en endaste bok till mig själv. Några till dottern och en födelsedagspresent som jag köpt till fullpris. Jag kommer inte göra någon beställning på böcker till mig själv heller. Hittar jag något i fysisk butik kanske jag köper, men troligast inte.
Men jag tänkte kolla in hur det har gått med läsandet av förra årets böcker. Även då var jag faktiskt riktigt duktig och höll igen köpandet. Endast fyra böcker blev det.

Offer utan ansikte (inbunden)I mullbärsträdets skugga (inbunden)De skandalösa (inbunden)De jagade (inbunden)

Av dessa fyra är tre lästa. Det är bara I Mullbärstärdets skugga som ännu inte "hunnits" med. Men jag är inte så orolig. Det är definitivt en bok som kommer att bli läst, förr eller senare, för det är ju trots allt en riktig favoritförfattare.

Veckans utmaning: Hälsa och välmående


Just nu är jag ohälsosammare än vad jag har varit på riktigt länge känns det som. Eller kanske har jag varit så här ohälsosam under halva graviditeten och direkt efter men att jag då känt att jag har haft något att skylla på. Nu har jag ingenting att skylla på längre.
Så för att svara på veckans fråga hos Kulturkollo - när mår jag som bäst?

Vilket är ditt allra mest hälsosamma tips? Vad gör du för att boosta självförtroendet? När mår du som allra bäst?

Jag skulle vilja påstå att jag mår som allra allra bäst både fysisk och psykiskt efter att jag har avklarat ett riktigt tuff träningspass och sitter och äter något gott efter det. Det kan vara ett knäckebröd och en kopp te, eller en riktigt god fredagsmiddag med ett glas vi. Var eller vad jag äter spelar inte så stor roll. Det är den där sköna känslan i kroppen när man har klarat av något riktigt tufft och känner sig så nöjd.
Sen kanske jag är lite ytlig, men jag mår faktiskt bra de gånger jag ser bra ut också. När man har klätt upp sig lite extra, och maken faktiskt tittar en extra gång och komplimenterar.
Men så finns det faktiskt en stund på dagen som slår alla andra. Det är när vi vaknar på morgonen, dottern och jag, hon tittar på mig med sina kloka ögon och sen bara ler sitt största leende. Bättre än så går helt enkelt inte att må.

Så mitt tips är helt enkelt att hitta den där stunden i vardagen som får dig att må bra och helt enkelt komma ihåg och njuta av det.

2017-02-20

Rödhake av Jo Nesbø



RödhakeAv en slump råkar Harry Hole komma över information om att ett Märklin-gevär har avfyrats i en skog. Detta är ett extremt ovanligt vapen som först och främst används av attentatsmän och prickskyttar. Vad gör ett sådant gevär i Norge? När han börjar nysta i det hela dras han in i en härva av något som verkar ha hänt under andra världskriget. Men han vet inte riktigt hur det hela hänger ihop. Samtidigt växer sig nynazismen större och det verkar som m det finns en källa inne på polishuset.

Tidigare har jag läst några böcker av Jo Nesbø, närmare bestämt bok 1 & 2 & 7. Ja, jag vet... skäms på dig Anna. Tror dessutom att bok 7, Snömannen, var den första jag läste. Nu när jag försöker läsa ikapp mina böcker i bokhyllan så stod sen bok 3, Rödhake snällt och väntade på mig och jag slog slag i saken. Nu undrar jag bara varför jag glömt läsa vidare i serien om Hole. Den är ju bra ju.
Den här boken innehåller allt en riktigt bra deckare ska innehålla. Den är spännande, lite lagom rå, högt tempo och så gillar jag ju lite extra när det finns referenser till andra världskriget. Hole själv är ju lite av en antihjälte, men det tycker jag gör honom verklig. I tidigare böcker har han väldiga problem med spriten men i den här boken lyckas han någorlunda hålla det i schack, utom en liten vända i mitten ungefär.
Nu ska jag inte låta det gå fem år tills jag läser fjärde delen i serien. Jag har i och för sig inte den hemma i bokhyllan, där har jag i stället bok 9. Tumme upp på den. Men det betyder ju faktiskt bara att det kan vara okej att köpa del 4-8.

Rödhake får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-02-19

Några tankar en söndag


OLIVIER SILVEN:
  • Den här veckan har jag verkligen inte fått mycket bloggat. Det är helt enkelt så att livet har kommit emellan och då får det vara så. Främst beror det på att jag har fått en dotter som vägrar att sova dagtid. Det kunde ju absolut varit värre, men ibland är det lite tröttsamt och framför allt blir hon gnällig av att inte sova.
  • Jag är så jäkla nöjd med hur många hyllvärmare jag avverkar. Det känns hur bra som helst helt enkelt.
  • På torsdag har vårt bibliotek något som heter Baby Café och som ska vara för barn mellan 0-1,5 år. Tror faktiskt att jag ska ge det ett försök. I alla fall om vi tar oss ur sängen så pass tidigt på morgonen. Annars går det fler tåg.
  • Jag är lycklig över att det där med böcker intresserar mitt barn. Hon sitter glatt i mitt knä och lyssnar när jag läser. Bilderna är intressanta men mest spännande är det nog att få känna och klämma och smaka på sidorna.
Nu ska jag ta och göra mig en sista kopp te för dagen och sen ska jag lägga mig i sängen och läsa lite Maria Lang. Det känns precis lagom.

En smakebit på søndag: Ondskans pris


Det har blivit söndag på något sätt igen och dags att bjuda på en liten smakbit i det jag läser för tillfället. Jag avverkar deckare i rasande fart och har nu kommit till Ondskans pris av Set Mattson, en historisk deckare som utspelar sig i Malmö precis i krigslutet 1945. Flyktingströmmen till Malmö är stor. En av flyktingarna hittas mördad och det blir ett fall för Douglas Palm.

Min smakbit hämtar jag från sida 74 och det är ett utdrag ur en artikel som finns med i boken.

Bildresultat för ondskans prisDödskepp till Malmö
Sent på fredagseftermiddagen lade döden till vid Nyhamnens östra kaj i Malmö. Den kom med det tyska fartyget M/S Homberg. Döden var mager med insjunkna kinder, tomma ögon och vaxfärgad hud. Den var uthungrad och klädd i trasor. Den stankt och var svårt sjuk men ännu inte fullbordad.
Men för många av de nästan 1400 flyktingarna som fanns ombord på fartyget måste döden vara nära förestående. En av dem som snart kan få möta den, om han inte redan gjort det, är en ung pojke som heter Josef Lipski. Han påstår att han kommer från ett besök i Helvetet och även om han nu har lämnat Hades förgård riskerar han att snart vara på väg tillbaka till dödsriket. Denna gång för att stanna.

Fler smakbitar finns som vanligt inne hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

2017-02-17

Läsa i helgen

Det har blivit dags att klura lite på vad jag tänker läsa i helgen. För lite läsande och lyssnande lär det definitivt bli tal om. Här kommer fyra titlar som jag räknar med att jag ska hinna bekanta mig lite med i helgen. Tre riktiga kortisar är det bland annat men de ska också läsas.

1865941920519891793733516038770

Helgfrågan v. 7


Nästa vecka börjar bokrean. Nästa onsdag för att vara exakt (brukar den inte börja på tisdagar). Jag kanske inte direkt ska stå och hänga på låset, men reor ska i alla fall uppsökas.
Denna veckas helgfråga handlar om detta underbara fenomen.

Vilka är dina bästa bokreatips? Var handlar du helst dina reaböcker?

Jag har i år inte förhandsbeställt några böcker, och vet helt ärligt inte om jag är så värst sugen på att köpa några mängder för att jag helt enkelt inte får plats med dem. Men visst kan jag tipsa lite ändå, för det finns gott om riktigt bra böcker som jag redan läst och äger.

Bokus säljer hela serien Önskemånglarens dotter av Laini Taylor för sammanlagt 99 kronor. Har ni inte läst den så är det mitt allra bästa tips. Så bra serie och så bra pris för inbundna böcker.

  (inbunden) (inbunden) (inbunden)

Mitt allra bästa barnbokstips är Lilla Bä - Det finurliga fåret av Mark Sommerset. En riktigt rolig barnbok för barn (och vuxna) som har lite kiss och bajs humor på ett minst sagt finurligt sätt. Den kan bli din för 39 kronor på Bokus.

 (inbunden)

Om man spanar in vilka böcker som jag allra helst hade velat köpa så tror jag det får bli Vi är alla helt utom oss av Karen Joy Fowler som Akademibokhandeln rear ut för 69 kronor. Har hört mycket gott om den och det förlaget brukar ge ut bra böcker.

Vi är alla helt utom oss

Och så till del av frågan. Helt ärligt så föredrar jag att springa i bokhandlarna och stormarknaderna och handla böcker på rean. Det handlar nog om den där sköna känslan av att lassa famnen full av böcker man väldigt gärna vill köpa. Visst är det roligt att få bokpost också, men det är betydligt vanligare att det kommer paket i lådan, än att jag springer och köper böcker i fysisk bokhandel. Det händer helt ärligt nästan bara under bokrean och därför är det extra mysigt.

Bokbloggsjerka 17-20 februari

Igår hanns den stackars bloggen inte med alls, så jag ska försöka ta igen det lite idag. Först ut blir det bokbloggsjeka med Annika. Det går helt enkelt ut på att snabbt (utan att tänka för mycket) avsluta följande mening:

Att läsa en bra bok är som att...

....kasta sig ut i någon annans verklighet och att få bli en del av den.

Ja, det sista där var förstås min avslutning på meningen. Det finns mycket som skulle kunna så plats i den där meningen, men det är någon form av tjusning med att verkligen svara snabbt och skriva det första man tänker.

2017-02-15

Serien om Fredrika Bergman av Kristina Ohlsson

Bildresultat för kristina ohlsson

Eftersom det nu gått ett tag och jag inte längre har böckerna färskt i minnet så tänkte jag göra något lite annorlunda. Jag tänker kalla det för en författar-recension, där jag i stora ordalag behandla böckerna i Fredika Bergman-serien  utan att gå in på enskilda böcker. Det är mer författarskapet jag tänkte att jag skulle recensera.

Böckerna i serien består av Askungar, Tusenskönor, Änglavakter, Paradisoffer och Davidsstjärnor.
Senare i vår utkommer också Syndafloder.

Böckerna är svenska deckare, men jag tycker ändå att de skiljer sig en del från den typiska deckaren, i alla fall ju längre in i serien du kommer. Framför allt tycker jag man kan se att författaren hittar sin egen berättarröst mer och mer och från bok tre tycker jag mig kunna se en viss förändring i sättet hon berättar sin historia och det till det bättre. Askungar och Tusenskönor tycker jag är helt okej böcker - därifrån och framåt blir det riktigt bra böcker, bättre och bättre...
Böckerna berättas från många karaktärers perspektiv, men framför allt Fredrika Bergman och Alex Recht. I och med detta ser i alla fall jag en tydligt karaktärsutveckling vilket jag gillar och vill ha av deckare som ingår i en längre serie.
Många av böckerna, men framför allt Paradisoffer och Tusenskönor tar upp frågor som det märks att författaren är väldigt insatt i. Vad jag har läst mig till så har hon tidigare jobbat som statsvetare med säkerhetsfrågor och det syns i författarskapet. Det tycker jag är bra, för det lyfter trovärdigheten ytterligare.
Sen finns det småställen i texterna som jag reagerar på i lite mindre positiva ordalag. Det handlar om små vardagliga ting som att en karaktär tyvärr inte kan sitta och titta på nyheterna medans hon jobbar, vilket nästan verkade som självklart att man skulle kunna göra. Småsaker som sagt, men som jag ändå reagerade på medans jag läste och lyssnade.
Jag måste också säga något om sluten på böckerna som jag gillar väldigt mycket. De slutar med en större händelse som gör att jag vill veta mer. Samtidigt tar inte nästa bok vid där det hela slutade utan jag får sakta men säkert reda på vad som verkligen ska hända. Det är snyggt gjort och för mig var det absolut en fördel att läsa böckerna relativt tätt så de där hintarna i slutet av böckerna fanns färska i mitt minne.

Det är tur att Kristina Ohlsson är en produktiv författare, för ännu har jag några böcker kvar att läsa. Syndafloder då först och främst och sen kanske jag ska ta och läsa hennes skräckroman Sjuka själar. sen finns ju givetvis alla böcker hon skrivit för barn som jag absolut är sugen på att testa.

2017-02-14

En hälsning

Alltså.... jag hade både en och två planer om vad jag skulle blogga om idag, men som det blir ibland så kommer livet emellan. Vi har i alla fall haft en riktig toppendag, jag, maken och Elin så bloggen får vackert vänta till en annan dag.

Men en liten Alla 💖´s dags hälsning vill jag i alla fall skicka till er.

Tea With Friends: Valentine's Giveaway Week Day #2:

2017-02-13

Ny bok av en riktigt bra författare

23447923En av de allra bästa böcker jag har läst är Aritotle and Dante Discover the Secrets of the Universe. Nu är författaren Benjamin Alire Sáenz tillbaka med ytterligare en bok med nästan lika snyggt omslag i alla fall. Hoppas bara att den är lika bra inuti. Boken heter i alla fall The Inexplicable Logic of my Life och handlar om Sal som försöker hitta sin plats i tillvaron under sista året på high school. Detta kan man läsa om den på Goodreads:

"Sal used to know his place with his adoptive gay father, their loving Mexican-American family, and his best friend, Samantha. But it’s senior year, and suddenly Sal is throwing punches, questioning everything, and realizing he no longer knows himself. If Sal’s not who he thought he was, who is he? "

7 mars verkar den släppas och jag tänker absolut hålla ögonen på den.



Kuriren av Henrik Blanckert



Bildresultat för kuriren henrik blanckertJacob har inte direkt levt ett stillsamt liv. Han har arbetat bland annat som legosoldat och hans yrke har gjort att han inte direkt varit hemma speciellt mycket. Bland annat detta har lett till att hans kontakt med sin son har varit minst sagt bristande och tillslut valde sonen att helt ta avstånd från honom. Så när Jacob får veta att hans son blivit mördad på ett hotellrum i Manila rasar hans värld samman. Han beger sig till Filippinerna och försöker själv ta reda på vad som har hänt.

Full fart framåt skulle ja vilja beskriva den här boken som. Här kan vi verkligen snacka action för hela slanten. Det är en ganska rå bok, mycket mörker och mycket mänskligt lidande i undre världen. Det märks att författaren själv är insatt i området. Jag gillar dock vad jag läser, för i den här boken får jag verkligen resa. Jag ser verkligen allt framför mig.
Något jag däremot är lite tveksam till är slutet. För mig blev det lite hastigt, lite oavslutat. Kanske var det meningen för kanske kommer det fler böcker.

Kuriren får 3/5 i betyg av mig.

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-02-12

Några tankar en söndag

sp_0865_magic_book:
  • Ytterligare en vecka med massor av böcker avverkade, men bara 2 recensioner. JAG MÅSTE BLI BÄTTRE PÅ ATT SKRIVA RECENSIONER MED EN GÅNG! Ja, det kräver versaler, för då kanske jag kan fatta.
  • Min bästa loppis börjar sin bokrea nästa vecka. Mellan 2.50 och 5 kronor gissar jag att böckerna kommer kosta. Jag har inte varit på loppis på snart tre månader så nu är det verkligen dags. Mannen och dottern lämnar jag hemma och så ska jag botanisera bland alla titlarna. Men, jag ska som vanligt försöka hålla i pengarna, mest för att jag fortfarande vill minska antalet olästa i hyllan och del för att det faktiskt inte får plats så många fler böcker i mina bokhyllor.
  • Till lite skrämmande fakta, mina olästa deckare i bokhyllan är nu nere i 12 stycken. Några av dem kan jag inte ens läsa för tillfället för det är en bok i en serie där det saknas några titlar innan jag kan ta mig an den. Det visar lite på vilket deckar-sug jag haft den senaste tiden. 
  • Okej, jag erkänner - 12 är kanske ett felaktigt antal för antalet Christie och Lang böcker är förmodligen mer än 12 bara de, men av någon anledning räknas inte de in i samma kvot.

En smakebit på søndag: Böljelek



Den här söndagen jobbar maken så det kommer förmodligen att bli en väldigt lugn sådan. Här hemma jobbas det med sovrutiner och om jag lyckas få dottern att sova mer än en halvtimme i sträck så tänker jag passa på att läsa, förhoppningsvis de resterande sidorna i Böljelek av Limme & Palmqvist som jag läser för tillfället. Boken i fråga handlar om kyrkoherde Eldfeldt som ska klura ut ett antal mord där offren har fått siffran 13 målade i pannan. Anledningen till att jag har fått upp ögonen på boken är för att den utspelar sig nästgårds, i lilla Blekinge, vilket är synnerligen ovanligt. Här kommer en smakbit ur boken.

10782670Mieån, som skar igenom staden som en åder, sprang ursprungligen från sjön Mien i Småland. Den letade sg ned hela vägen från norra till södra Blekinge, ända fram till Karlshamn, för att slutligen rinna ut i Östersjön. Trots att Karlshamn hade fyra broar som förband de två stadsdelarna med varandra, Nya staden och Gamla staden, användes en särskild roddbåt flitigt för att transportera människor från den ena sidan till den andra. Mannen som rodde kallades Femöreskaptenen eftersom han tog fem öre turen och det var också han som hade hjälpt Jönsson och stadsfiskal Kant att hitta en lämplig segelbåt så att de kunde ta sig ut till Ekefyr.

Fler smakbitar hittas som vanligt inne hos Mari på Flukten fra virkeligheten.


2017-02-11

Helgfrågan v. 6


Tänkte ta och besvara Veckans helgfråga som Mia håller i. Den lyder...

Hur är det med er, läser ni bokserier i rätt ordning eller kan ni hoppa lite? Har ni någon favoritserie?

Jag läser allra, allra helst en bokserie i rätt ordning. Även om böcker anses vara fristående så är det ofta små hintar till tidigare händelser som retar mig om jag inte kommer ihåg dem. Sen är det ju så att jag många gånger läser fantasy och då går det ju helt enkelt inte att missa en tidigare del, då får man ju inget begrepp om handlingen.
Men ingen regel utan undantag, det finns faktiskt vissa böcker som jag av olika anledningar kan få för mig att läsa lite hur som, som visst kan räknas som serie, men sällan är en egentlig serie. Agatha Christies böcker till exempel, eller Maria Langs. Här läser jag mer böckerna lite som jag kommer över dem. Men skulle jag råka ha dem i rätt ordning så läser jag dem gärna i den.

Favoritserie då! Har jag någon sådan? Jag har som vanligt svårt att bara benämna en serie, men Laini Taylors serie Önskemånglarens dotter är definitivt en favorit. Böckerna om Robert Langdon av Dan Brown älskar jag, lika så Lumatere Chronicles av Melina Marchetta.


2017-02-10

Läsa i helgen

Eftersom jag ikväll har en ganska så gnällig bebis så blir det bara ett snabbt inlägg om vad jag hoppas hinna läsa och lyssna på  helgen.

Bildresultat för böljelekBildresultat för vargbröder del 3Bildresultat för rödhake nesbö

Bokbloggsjerka 10-13 februari

Hör och häpna... jag är uppe först medans resten av familjen ännu inte är uppstigna. Det tär väl på liten bebis att vara envis och inte vilja sova dagtid. Någon gång måste man ta igen det och tydligen har jag begåvats med en liten som vill sova natt och morgon. Klagar absolut inte....
Så här sitter jag helt själv vid datorn, äter min frukost och dricker te ur min fina Farbror Blå mugg. För just den där muggen och några till i samma kollektion är en av mina absolut nödvändigaste boksaker, vilket veckans Bokbloggsjerka handlar om.

Vilka bokliga saker (förutom böcker) kan du inte leva utan?

Just Elsa Beskow-muggarna är otroligt viktiga och väl använda hemma hos mig. Eftersom jag är en te-drickare av rang och dricker säkert mellan 6-10 koppar per dag så är det viktigt med den perfekta muggen. Dessa muggar är sköna att dricka ut, håller värmen bra och är bokligt snygga.
Förutom just Beskow-muggarna har jag även några Mumin-muggar (lite små för te) och två penguin-muggar. Sistnämnda hade jag gärna haft fler av.

En annan boklig sak som är av yttersta vikt för mig just är min telefon. Kopiösa timmar av ljudbokslyssnande är dess centrala huvuduppgift för tillfället. Glöm att ringa och sms:a!

Dessa båda ting är det viktigaste boksakerna för mig just nu. Fler finns men de kan jag om jag ska vara riktigt ärlig, klara mig utan ibland.