2015-02-28

Läst i februari

Sven Nordqvist «История о том, как Финдус потерялся, когда был маленький» | "Картинки и разговоры"

Oj vilken bra läsmånad det har varit i februari. Jag har läst sammanlagt 9 böcker och kvaliteten på böckerna har över lag varit väldigt hög. Som vanligt dock så är det ju lite si och så med recenserandet. Det ligger nu en nätt hög på åtta böcker bredvid mig på datorskrivbordet som alla längtar efter att bli recenserade på något sätt.

Men nog om det, de böcker jag läst i februari är följande:
 • Falling Kingdoms av Morgan Rhodes
 • Lögnaren av Harlan Coben
 • Känslan av död av Elly Griffiths
 • Svart som natten av Ann Cleeves
 • Sätt mig i brand av Tahereh Mafi
 • Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson
 • Den lyckligaste dagen av Nora Roberts
 • Sigrid av Johanne Hildebrandt
 • Levande död i Dallas av Charlaine Harris
Som sagt det har varit en hel del bra litteratur också under månaden, tre stycken som fått full pott av mig. Bäst däremot är utan tvekan Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson. En bok som svepte undan fötterna på mig.

Något som dessutom har varit väldigt bra den här månaden är att jag faktiskt har följt min lanerade läslista. Av de 10 titlarna jag skrev upp inför månaden så har jag läst 9 och den tionde är enbart inte läst för att jag helt enkelt inte hann med den. Heja mig, nu ska det bli roligt att sätta ihop nästa månads lista.

Uppdatering 5 #hyllvärmare2015

Så då var det dags för februaris sista dag, vilket betyder sista dagen för min tävling. Vi är många som har läst hyllvärmare denna månaden vilket i alla fall jag har tyckt varit riktigt, riktigt roligt. Det verkar också som om många har gjort ett fantastiskt jobb.

Detta är bara en liten påminnelse till alla som har deltagit att det faktiskt är sista dagen. Jag skulle bil jättetacksam om ni på något sätt kan sammanfatta lite hur många hyllvärmare ni har läst så jag kan börja sammanställa och räkna poäng, och göra lotter och dra en lycklig vinnare. Vinnaren kommer jag att dra någon gång i början av nästa vecka. Hade från början tänkt göra det i morgon men eftersom jag då inte tänkte på att vi ska fira min svärmor som fyller 50 år så försvann möjligheterna till att fixa en vinnare i morgon.

Självklart kommer jag också att bjuda er på vad jag har läst under februari månad. Jag ska bara sätta mig och läsa ut sista boken.

2015-02-27

Bokbloggsjerka 27 februari - 2 mars

jerka11Sovmorgonsfredag och ändå sitter jag uppe framför datorn. Men vad gör man inte när det är dags för jerka hos Annika (och när räkningarna måste betalas).

Har du läst en bokserie som du slutat tycka om under resans gång och varför?

Oj detta har hänt oräkneliga gånger och ofta är det de serier som håller på i oändlighet, där man bara matas med nya böcker hela tiden. Det kan helt enkelt bli för mycket av det goda och ibland känns det som om författaren mot slutet bara skriver halvkassa böcker helt enkelt för att få sälja. Själva poängen med att skriva böckerna känns meningslös ( i alla fall i mina ögon ). Det finns tyvärr en hel del sådana exempel inom fantasyenren. Serien Sanningens Svärd av Terry Goodkind är ett sådant exempel. Första böckerna tyckte jag var lysande bra och jag slukade dem. Men någon gång när man besegrat världens ondaste skurk gång nummer två ( alltså 2 olika världens ondaste skurk ) så tycker jag det blir lite tjatigt. Hade faktiskt till och med nöjt mig om författaren hade fixat till ett snyggt slut efter bad-guy nummer 1. Kan väl avsluta med att säga att jag tror att det finns 23 böcker på svenska, jag slutade någon stans runt 13-14 och jag känner inte att jag har behov av att veta hur det slutade.

Jag nöjer mig med att svara på denna frågan idag. Krävs nog lite för mycket tankeverksamhet tidigt på morgonen om jag ska komma på ett riktigt bra slut. Det finns ju så många.

2015-02-26

Känsliga läsare varnas!

Så nu har så äntligen jag fått min beskärda del av bokrean. Kanske till och med lite mer än min beskärda del. 9 böcker kan ha råkat få ett nytt hem hos mig idag och några till väntar jag på. Och på tal om de där några till som ska flytta hem till mig. Det kan vara så att det (j*vla) paketet redan råkar finnas på utlämningsstället. Men tydligen så står det i mitt gamla efternamn så med andra ord kan jag inte hämta ut det. J*vla, s*t*ns, piiiiiiipppp!!!
-Vad ska jag göra för att kunna hämta ut paketet då, frågar jag lite snällt.
- Du får ringa leverantören...

Tror ni det finns något (pip) telefonnummer på cdons hemsida som man kan nå dem på. Nej, någon konstig chat som inte verkade fungera och mail. När det händer sådana här grejer vill jag kunna ringa - jag som inte ens tycker om att prata i telefon....

Tur att jag fick köpa några böcker sen då och att mitt paket från bokus i alla fall gick att hämta ut. Så nu är jag lite lugn igen.

Sookie Stackhouse

Varför har det dröjt så länge innan jag grep mig an bok två i True Blood serien, eller vad den nu heter??? Hittills gillar jag andra boken riktigt mycket och den innehåller ju så mycket humor vilket jag hade glömt från första boken. Sookie Stackhouse är ju absolut en väldigt trevlig karaktär att återstifta bekantskapen med. Kanske måste jag nu se till att läsa resten av böckerna också...

2015-02-25

Min fredssnigel och Uppdatering 5 #hyllvärmare2015


Denna otroligt söta lilla figur fick jag av ett barn på jobbet för någon dag sedan. Personligen tycker jag det ser ut som en snigel och den passar utmärkt att ha som bokmärke. Jag fick tydligt förklarat för mig att F'et på magen står för FRED. Fina budskap en åttaåring kan komma med.
Boken i fråga är som ni ser Levande död i Dallas vilket blir min nionde hyllvärmare nu i februari även om jag tvivlar på att jag kommer hinna läsa ut den.

Eftersom och därför

Eftersom nu dagen inte riktigt blev som jag ville, eftersom jag inte riktigt kunde hämta ut det paket som enligt min mening lämnade på fel utlämningsstället. Och eftersom jag inte har någon bil hemma och därav inte kan ta mig iväg till stan, inte ens till Ica Maxi och eftersom jag inte kan få ut någonting av bokreans första dag och eftersom det känns som om det är sju år tills i morgon eftermiddag då jag äntligen kan åka och kolla böcker.

Därför får jag väl helt enkelt låta avundsjukan koka inombords och därför får jag väl helt enkelt sätta mig och läsa någon av alla de gamla olästa reafynden och därför får jag väl låtsas att jag helt enkelt har alldeles tillräckligt många vackra böcker och därför får jag intala mig att jag inte behöver en enda bok till alls.

Eftersom och därför är det synd om mig just nu.....

Idag hoppas jag på...

...att jag får massor av stora fina paket i brevlådan. Och då gärna helst i brevlådan så jag slipper gå inom utlämningsstället på vägen hem, för jag hoppas som sagt på stora paket.

Parcels a bye gone era. I would love to receive a parcel... I think we should go back to the days of the parcel, it was usually something special and it was almost always wrapped with care.

2015-02-24

Om min fantasy: Tisdagsutmaningen

Words to live by! As J.M. Barrie Wrote "Fairies have to be one thing or the other, because being so small they unfortunately have room for one feeling only at a time. They are, however, allowed to change, only it must be a complete change.”

Ikväll tänker jag faktiskt för första gången hoppa på och delta i Kulturkollos Tisdagsutmaning. Det känns självklart eftersom det handlar om en av mina absoluta favoritgenre - fantasy! Jag lär följa slaviskt vad som skrivs där denna veckan och jag känner redan att suget efter en riktigt fet fantasybok är väldigt stort. Längtar så efter Det sista imperiet av Brandon Sanderson.

Hur som helst. Till utmaningen!!!

Vilken fiktiv plats skulle du besöka om du bara kunde?

Det finns absolut ett enkelt svar på den här frågan och ni kan väl aldrig gissa att svaret är Hogwarts. Men jag tänkte faktiskt gå lite längre i mitt svar och beskriva min absoluta favorittyp av fantasyvärld. Inte helt lätt, men helt klart värt ett försök.
Den perfekta fantasyvärlden för mig är förmodligen en djup skog. Jag älskar skog och mark och när dessa beskrivs på ett bra sätt så kan jag verkligen leva mig in i den. Tänk er alvskogen Elesmera i böckerna om Eragon av Christopher Paolini, eller varför inte Lothlorien i Sagan om ringen eller... jag ni fattar kanske poängen. Men för att göra det hela ännu bättre så gillar jag kontrasten när vi ena stunden befinner oss i de djupa, mörka, underbara skogarna - tills vi kommer till myllret på bakgatorna i städerna. En undangömd värdshuslokal där det kanske inte alltid är rent och snyggt men där man alltid kan räkna med att det händer något. Sen gillar jag ruiner av gamla städer. Där man kan höra historiens vingslag. Och så gillar jag.... Ja, listan kan göras lång. Men en bra grundsten är när det blir en medeltida känsla över historien. Då är jag oftast fast.
Fast mest vill jag nog i alla fall åka till Hogwarts.

Waterfall Castle in Poland. This looks like something out of a fairy tale! Want to visit here!


Om du fick välja en av alla dessa magiska varelser som ditt eget husdjur - vilket skulle du ta? Och varför?

För mig blir svaret alltid drakar. Jag älskar drakar. Det räcker med att ordet drakar står med i någon form av beskrivning så är jag genast intresserad. Drakar är mäktiga, kloka, skräckinjagande. De kan flyga och spruta eld men samtidigt är drakar i min värld förtroendeingivande på något sätt. Har man en gång vunnit en drakes förtroende så har man en "vän" för livet. Okej vi räknar inte in Smaug i mina favoritdrakar, utan har snarare en måttstock i Eragon igen.

I'd buy a little baby dragon just for you ❤️

Hitta på en egen trollformel! Hur låter den? Vad tänker du använda den till?

Oj vad svårt. Så långt har jag aldrig tänkt. Visst vill jag kunna trolla men jag tänker mig mer någon form av sinnestillstånd där du använder dig av grundelementen och böjer dem efter din vilja. Men jag ska definitivt komma på något.....

Volvus micropus...  - lätt översatt - förflytta mig till (...valfri plats...)

Cosmos "The Hands of God" Bad News for Atheists: Scientists Say Universe Shouldn’t Exist if Big Bang Is True.

Och där kom livet i vägen....

Igår var en sådan där dag när jag inte hann med något alls. Eller det är kanske inte sant. Jag jobbade en hel dag plus att jag hjälpte syrran att flytta till hus resten av dagen.
Vad jag menade var egentligen att jag inte hann med något hemma igår. Inte en enda sida hann/orkade jag läsa. Inte en endaste kopp te orkade jag koka för att sedan dricka. Det var helt enkelt bara sängen som gällde.
Det värsta är att det inte lär bli bättre idag. För idag blir det jobb för hela slanten, ända tills klockan sju  ikväll. Då ska jag minsann skynda mig hem, för då ska jag banne mig i alla fall läsa några sidor. Kanske hinner jag till och med blogga om något vettigt, men räkna inte jättemycket med det.

Low Battery, by Lyona. Always trying to explain this one. No one seems to understand

2015-02-22

En smakebit på søndag: Sigird


Egentligen hade jag tänkt stiga upp ur sängen för ett par timmar sedan. Men sen drar allt ut på tiden (nåja sömnen i alla fall) och därför har jag inte kommit längre än till frukost. Men det är ju inte så illa det, för det är ju trots allt söndag.

Idag hade jag väldigt gärna velat läsa, men tyvärr måste dagen ägnas åt städning. Jag tror ett antal bombplan har flugit runt i mitt hus och vänt upp och ner på allt. Eller så har vi haft inbrott, eller så är det helt enkelt för länge sedan jag städade. Kan vara så.

Men nu var det inte det detta inlägget skulle handla om, det är värst vad man kommer på villovägar ibland. Tanken är att jag i detta inlägg ska bjuda er på en liten smakbit ur Sigrid av Johanne Hildebrandt. Detta är en bok som utspelar sig på 900-talet i dåvarande Sverige. Danerna (danskarna) har blivit kristnade men svear och götar fortfarande håller kvar vid asatron. Sigrid ska bli drottning i Svea rike och hon är även utvald av Freja.

Smakbiten är hämtad från sida 11 (precis i början)

Natt härskade när Sigrid skyndade mot mors gravkulle med hjärtat fyllt av förhoppningar. Mörkret förvandlade ekskogen till en annan värld där mörka trädkronor viskade fram sina hälsningar. De vilande kritterna och trälarna som vakade över dem var skuggor på marken. Det prasslade bland träden av oknytt, troll och bestar.
Vill ni läsa mer smakbitar föreslår jag att ni kolla in på bloggen Flukten fra virkeligheten.

2015-02-21

Nyfiken


Redan innan jag idag läst en del fantastiska recensioner så var jag helt klart nyfiken på Odinsbarn av Siri Pettersen. Nu är jag ännu mera nyfiken och känner att jag nog borde ta tag i och läsa den - snart! Eller vad säger ni, är den värd att läsa....

Däremot tycker jag verkligen inte om omslaget. (Bara som en liten parentes.)

Nytt i hyllan: Februari del 1

Jag lovade ju er för någon dag sedan att ni skulle få se vad det var i alla mina fina paket som jag fick hem. Dessa och ytterligare några böcker som har införskaffats på lite olika sätt tänkte jag att jag skulle visa upp för er.
Egentligen har jag ju tänkt ha dessa inlägg i slutet av varje månad, men eftersom det (tyvärr) redan är ganska många böcker och bokreaböckerna är på väg så får det helt enkelt bli ett tvådelat inlägg.


När man måste beställa en bok till en bokvän och när man känner att man måste komma upp i gratis frakt så får man ju helt enkelt passa på och köpa en bok till sig själv också, annars är man ju bara dum. The Miniaturist av Jessie Burton har jag haft ögonen på ett tag. Väldigt nyfiken på innehållet och boken är grymt snygg. Vad mer kan man önska.

   


Även denna bok har jag länge sneglat på och varit på väg att beställa. Så hittade jag den billigt på Ullared och slog till med en gång. Är egentligen inte en typ av bok jag brukar läsa men det känns som om jag måste det i alla fall.
Det är många snygga böcker införskaffade denna månad men den här är nog snyggast av de snygga. Fick jag av Elina i bokbytescirkeln och jag vill läsa den NU. Så fort februari är till enda kommer denna att läsas. 


Två loppisfynd har det blivit under februari månad och det är ändå en helt okej kvot. Livet efter dig läste jag baksidestexten på och kände med en gång att den måste jag läsa. Vad gäller Vävarnas barn så försöker jag samla på mig alla dessa böcker och när jag väl har dem så ska jag läsa. Jag tror jag kan älska denna serie så det känns som måsteläsning för mig.


Nu kan det råka vara så att jag vann Maddes tävling och fick hem denna bok i brevlådan (en bok som jag bara MÅSTE läsa snart). Sen kan det också råka vara så att jag glömt när jag gick med i den fina tävlingen och hade tur att jag hade råkat beställa boken som rec ex. Med andra ord så har jag två ex nu. Ska fila lite på hur jag ska göra, men läsa den det ska jag snarast.


19 kronor.... Japp, ni läste rätt. 19 kronor för dessa tre skönheter - tillsammans. Jag kunde inte låta bli. Dessa är endast ett coverbye. Jag har faktiskt inte en aning om ifall jag är så där värst sugen på att läsa dessa böcker, men de är så snygga, och framför allt tillsammans. Dessa ingick i min något för tidiga adlibris rea beställning.

UndretMedan mörkret faller

Dessa två böcker låg också i adlibris beställningen. Jag är väldigt nyfiken på båda två, men de ligger kanske inte längst upp i vill läsa högen. Men som sagt. Nyfikenheten finns där definitivt.

Dessa 11 titlar får avsluta del ett. Men som sagt, det kommer definitivt en del två någon gång snart. Problemet är bara att jag kan inte för mitt liv komma ihåg vad det är för böcker jag har beställt. Det är i alla fall tur att jag är inne i ett riktigt läsflyt. Hoppas bara att det håller i sig.

2015-02-20

Just nu läser jag...

Jag är inne i ett helt otroligt bra läsperiod. Den senaste veckan har jag läst ut fyra böcker och påbörjat en femte. Den femte boken är Sigrid av Johanne Hildebrandt som jag hittills har hunnit 50 sidor in i. Den är också månades åttonde hyllvärmare vilket känns jättebra.

Nu ska jag ta helg

.

Visst låter det skönt och det är det också. Denna helgen måste jag verkligen försöka bli färdig till att städa och tvätta lite här hemma. Ingenting jag ser fram emot men ett nödvändigt ont. Sen är planerna också att jag givetvis ska läsa en hel del. Tänkte mig att jag skulle läsa klart Den lyckligaste dagen av Nora Roberts i kväll för att sen kunna börja på nästa hyllvärmare. Men allra först ska jag faktiskt ta och titta på Antikrundan. Det hann jag aldrig med igår eftersom jag var tvungen att avsluta boken om Miriam.

I helgen borde jag också ta tag i och försöka skriva ikapp lite recensioner. Det är inte klokt vad snabbt de hamnar på hög här bredvid datorn. Där ligger för närvarande fem böcker som det behöver skrivas ett par ord om plus att jag har någon ljudbok och någon e-bok att skriva om dessutom. När ska jag lära mig att recensera böckerna med en gång.


Bokbloggsjerka 20-23 februari

jerka11Denna veckan har gått så grymt snabbt så jag har knappt hunnit med. Det där med sportlov på fritids har i alla fall visat sig vara grymt kul. Jag är så glad för mitt nya jobb.

Hur som helst, det var inte det detta inlägget skulle handla om utan detta var tänkt bli ett inlägg på veckans bokbloggsjerka. Denna veckan vill Annika att vi berättar lite om vårt inläggsskrivande.

Var (och hur) författar du dina inlägg?

Jag är en impulsiv människa i mitt skrivande. Jag har försökt strukturera upp det på alla möjliga sätt, men det ända jag lyckas hålla någorlunda struktur i är mina recensioner där jag tycker det är skönt att ha en "mall" att utgå ifrån.
När det gäller själva skrivandet blir det oftast att jag helt enkelt sätter mig framför datorn och skriver det som kommer ut ut hjärnan och fingrarna. Jag försöker inte att analysera mitt skrivande för mycket för det hindrar mig i min otroligt kreativa process. Det är bättre att bara låta det flöda. Ibland blir det bra av det hela, somliga gånger kanske inte fullt så bra - men huvudsaken för mig är att jag får skriva.
Så har egentligen allt mitt skrivande fungerat. Även när jag skrev min C-uppsats på högskolan arbetade jag efter den principen. Först samlade jag givetvis alla fakta och sen skrev jag. Det var inte mycket ändrande i efterhand.
Nu kanske ni tror att jag är helt ostrukturerad i mitt skrivande men det är inte helt sant. Som bekant älskar jag ju att skriva listor. Jag har faktiskt en anteckningsbok där jag skriver upp en del av de inläggen jag vill skriva. Inte för att jag tror att jag skulle glömma, utan just för nöjet att skriva listor för hand.

2015-02-19

Jag heter inte Miriam av Majgull AxelssonMiriam fyller 85 år. Det är midsommarafton och det är en sådär typiskt vacker svensk sommardag. Miriam och barnbarnet Camilla går på den obligatoriska promenaden. Arm i arm vandrar de iväg, men under den här promenaden kommer hemligheter att berättar. Hemligheter som har gömt, ljugits om och levts med i nästan ett helt liv. Visst har det varit känt att Miriam är överlevande judinna från Auschwitz och Ravensbrück. Men sakta men säkert börja Miriam berätta sin historia. Att hon inte alls heter Miriam utan Malika, att hon inte alls är judinna utan rom.


Egentligen har jag en hel hög med böcker som borde få bli recenserade innan jag tar mig an den här boken. Egentligen borde jag kanske låta den sjunka undan lite för just nu ligger känslorna utanpå. Men jag känner att jag måste få skriva den här recensionen med en gång.

Jag heter inte Miriam är en bok som river och sliter i mig. Den berör mig på alla möjliga sätt som jag kan bli berörd. Det finns en anledning till varför den här boken vann bokbloggarnas litteraturpris. Det finns en anledning till varför den är så omtalat. Det finns helt enkelt en miljon anledningar. Fascinerad är egentligen fel ord att använda, men det är det som dyker upp i mitt huvud. Jag vill läsa mer, jag vill aldrig att boken ska ta slut, jag skulle förmodligen kunna sätta mig och läsa boken med en gång igen. I alla fall vissa utvalda stycken.

I min ungdom - för en sådär 10-15 år sedan så slukade jag var litteratur jag kunde komma över om andra världskriget. Så det här är långt ifrån den första boken jag läser om ämnet. Men ändå är det här helt nytt. För det här är något mer än en förintelseberättelse. Eller kanske inte - för det är en berättelse om att förinta sig själv, sitt namn, sin identitet, sitt ursprung - men att ändå överleva. Fast överlever man när man lever ett helt liv i rädsla. Jag vet inte! Jag kan aldrig leva mig in i hur det kan tänkas vara. Jag som kommer från den mest trygga uppväxt man kan tänka sig, jag som aldrig har fått kämpa i mitt liv, inte för något.

Om ni inte redan har fattat det så tycker jag att det här är en helt fantastisk bok som definitivt har återuppväckt min lust av att läsa mer böcker på samma, eller liknande ämnen. Jag känner att jag förmodligen borde ta tag i och läsa Anne Franks dagbok, Pojke i randig pyjamas och alla andra böcker jag kan komma på som ännu inte är lästa. Men framför allt känner jag att jag skulle vilja läsa mer om romerna, och om deras situation i samhället både idag, och igår och för ganska så länge sedan. Den känslan hade jag redan efter att jag hade läst Barfotadrottningen av Falcones, men nu är känslan ännu större. Nu dyker det där ordet fascinerad upp igen, men jag är verkligen fascinerad av det vandrande folket öden. Det är en kultur som intresserar mig och som jag gärna skulle vilja lära mig mer om. För det berör mig så djupt hur människor kan behandla andra människor på ett så fruktansvärt sätt.

Nu känner jag att jag har svamlat massor, och egentligen har jag nog inte skrivit något konstruktivt om boken. Kanske borde jag försöka mig på att skriva en mer vettig, analyserande recension någon annan gång men samtidigt så förmedlar denna recension otroligt mycket om vad jag känner för den. Detta är en bok som gör precis det böcker ska göra - den berör. Mer kan man egentligen inte önska sig.

3 anledningar till varför Jag heter inte Miriam är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Berättarförmågan som Axelsson visar i den här boken är enastående. Ja - den hoppar hej vilt mellan nutid, dåtid och någon stans mitt emellan, men jag har aldrig svårt att hänga med i svängarna. Jag sitter hela tiden trollbunden och vill veta hur det ska gå för Malika och för Miriam. Och alla avsnitten är precis lika intressanta.

2. Språket i säg är också helt underbart. Det går kanske hand i hand med berättandet, men samtidigt inte. Jag hittar citat i boken på var och varannan sida - vissa som är så klockrena och där några få ord kan berätta så mycket så jag nästan storknar. Allt känns så trovärdigt.

3. Kärleken! Det kanske låter banalt och tråkigt men det här är inte den typen av kärlek. Ja boken innehåller romantik. Typ en mening av det. Sen handlar det om en djupare kärlek. Kärleken till familjen. Kärleken till friheten. Att kärleken inte är omöjlig och att den kan dyka upp där man minst anar det, att man för vissa människor kan göra precis vad som helst. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det utan jag uppmanar istället alla som inte har läst den här boken att göra det.

Jag heter inte Miriam för 5/5 i betyg av mig. Hade lätt kunnat få mer om jag hade haft en större poängskala för det här är så bra det kan bli.

Sammanfattning av min Läs-OS-Alot

Kom på att jag ju måste sammanfatta min läsning under LäsOsAloten som var mellan del 11:e och den 17:e februari. Jag trodde inte att jag skulle hinna läsa så mycket men det visade sig att jag faktiskt hade ganska så fel. Det har blivit en hel del läst den senaste veckan i alla fall.

Jag läste:
- Känslan av död av Elly Griffiths 225 sidor
- Svart som natten av Ann Cleeves 383 sidor
- Sätt mig i brand av Tahereh Mafi 364 sidor
- Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson 199 sidor (ännu inte utläst)
- Den lyckligaste dagen av Nora Roberts 128 sidor (ännu inte utläst)

Detta blir sammanlagt 1299 sidor och det är jag mycket nöjd med.

När det gäller utmaningarna har jag tyvärr inte riktigt haft tid till att engagera mig i dessa. Oavsett så har det varit väldigt roligt och läsalots är alltid en lite extra inspiration till att läsa mycket. Jag passar också på och tackar alla som som anordnade detta.

Nu ska det mest bli Miriam


Nu känns det som om jag har klarat av den här dagen färdigt.
 • Försovit mig - Check!
 • Haft Gladiatorerna och fått brotta ner barn på jobbtid - Check!
 • Möte med livscoachen - Check!
 • Gymmat och sprungit - Check!
Nu är det helt enkelt bara duschen kvar och kanske lite mat om några timmar. Resten av kvällen jag jag inte röra mig ur fläcken. Jag ska läsa om Miriam som är så bra. Kanske jag till och med hinner läsa ut boken. 
Sen kanske, kanske, kanske jag måste titta på Antikrundan också. Ikväll är det dags för världens vackraste stad Karlskrona igen och när hemma är med i bästa programmet då måste man ju titta (för det gör jag ju aldrig annars!!!)

2015-02-18

Uppdatering 4 #hyllvärmare2015

Hej hopp och så fick jag ett par extra timmar hemma här på morgonen. Och eftersom det inte är någon mening med att gå och lägga sig igen så tänker jag utnyttja tiden på bästa sätt. Givetvis genom att läsa.
Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är den hyllvärmare jag håller på med för tillfället, parallellt med Den lyckligaste dagen av Nora Roberts. Måste säga att jag är väldigt nöjd med min utmaning så här långt. Har verkligen blivit färdig att ta tag i böcker som stått ganska så länge i bokhyllan. Några har kanske inte stått där fullt så länge men det är skönt att de har blivit lästa också.

Lizzy Stewart

2015-02-17

Top Ten Tuesday


Veckans tisdagslista hos The Broke and The Bookish handlar om de där bokrelaterade problemen som finns, för ja visst finns dem. Tänkte att jag skulle försöka mig på en lista.

1. Precis som förmodligen alla andra som läser den här listan har jag ett stort problem med mitt högra pekfinger. Det är alldeles för snabbt på att klicka så hjärnan och plånboken hinner sällan med i svängarna när det ska köpas böcker. Kanske skulle man flytta på musen till vänsterhanden - för den är absolut inte lika snabb på att beställa hem böcker.

2. Jag har tyvärr en för liten brevlåda. Tänk vad smidigt och vad mycket lästid jag hade sparat om de paket som höger pekfinger är skyldig till hade hamnat direkt i brevlådan istället för att jag hade behövt gå och hämta ut alla paket på närmaste utlämningsställe.

3. Jag har alldeles för få plastbackar. Det är nämligen så att för ett tag sedan så fick jag ett ryck och rensade ur mina bokhyllor. Visst låter det väl jättebra. Nu har jag faktiskt massor (nåja allt är relativt) av plats i hyllorna för nyiköp. Men var hamnade de utrensade böckerna undrar nog ni nu. Jo så värst utrensade är de kanske inte när de numera har sin nya boplats i högar på golvet och på stolar i samma rum som de bodde i tidigare. De har bara fått en något mindre angenäm plats och därav för lite plastbackar. Jag kan ju inte bara bära upp böckerna på vår fuktiga och dragiga vind utan att skydda böckerna på bästa sätt. 

4. Inga pengar till plastbackar - köper böcker istället.....

5. På tal om alla tomma hyllcentrimetrar i bokhyllorna. Jag har stora problem med hur jag ska sortera böckerna. Snyggast är om alla böcker hade varit lika höga, samma format och så vidare. Då hade jag lätt kunnat sortera utifrån författarnas namn. Men det blir inte fullt så snyggt när jag har vissa böcker inbundna och vissa i pocket av samma författare. Ja ni förstår problemet va.... Det bär emot att sära på samma författare, och framför allt när vi kommer till serier.

6. På tal om serier, det blir så fruktansvärt jobbigt när en författare inte kan skriva klart alla delarna i en serie på en gång. Varför ska man behöva gå och vänta i flera år på att läsa färdigt. Dessutom har man ju glömt vad första delen handlar om när man har kommit till del 47. Då måste man ju läsa om...

7. Ett stort bokligt problem är ju helt klart att man har för lite lästid. Varför kunde man helt enkelt inte få vinna x antal miljarder kronor så att man istället för att jobba kunde få ägna sin tid till att läsa. Hade jag vunnit de pengarna hade jag definitivt skaffat mig en hushållerska som städade, tvättade, diskade och lagade mat. För ärligt talat - hur mycket underbar tid hade inte alla dessa tråkiga sysselsättningar omvandlats till. Dessutom ger de en ju dåligt samvete så att man inte riktigt får till den där rätta läsron som är så otroligt viktig.

8. Varför är böcker så billigt men samtidigt så dyrt. Vi har ständigt diskussionen (jag gnäller) hemma hos oss om varför maken alltid måste köpa/önska sig så dyra grejer. Jag tycker det är onödigt att köpa saker till datorn för flera tusen, eller spara pengar till en fyrhjuling som ändå bara kommer samla damm i garaget. Men ibland får man nog ta och bli lite själkritiskt. Okej, böckerna är mycket mycket billigare än till exempel ett grafikkort, men ska vi slå ut det på ett år spenderar jag betydligt mycket mer pengar på böcker. Böcker som jag (läs pekfingret) absolut behöver när de köps in men som ärligt talat samlar ganska mycket damm de också, fast i bokhyllan. Sen är de ju vackra att se på. Så egentligen är det inget problem. 

9. Bloggen är ett problem. Och underbar!!! Men faktiskt så är den också där och snor en massa lästid (detta inlägget har till exempel snott 30 minuter av mitt läsliv). Det är dock inte bara tid den snor för i och med att man inte bara ska skriva egna inlägg så kan det ju vara ganska trevligt att ibland läsa vad alla andra skriver också. Och det är då man kommer till bloggens största problem. I alla fall jag har fått upp ögonen för så mycket spännande litteratur som genast måste införskaffas. Det blir helt enkelt en ond cirkel. Mindre tid till att läsa, mer att läsa, mer damm på bokhyllorna, fler diskussioner med maken om att han inte får köpa vad han vill osv, osv, osv.

10. Nämnde jag att jag köper för mycket böcker.

Att vara ett troll kräver förberedelser

Idag lär bli en dag av mycket väntan. Jag ska på jobbet idag agera aktör i ett sagoäventyr. Det betyder att jag ska klä ut mig till troll och skrämma barn i skogen (ungefär). Däremot lär det bli mycket väntan mellan varven och vad ska man då som ensamt troll ta sig till i en skog? Detta kan ju absolut bli ett problem för många, men är man förutom troll boknörd så kan man ju alltid rusta sig och packa ner en bok i ryggsäcken. Ifall, ifall, man hinner öppna den - det är ju inte helt klart.

John Barleycorn Must Die: Around the Table with...Brian & Wendy Froud. Part 1


2015-02-16

Vissa dagar är bättre än andra


Tre bokpaket och två reakataloger. Väldigt trevligt att komma hem idag helt enkelt. Sen misstänker jag att adlibrispaketet är bokreabeställningen som kommer - redan! Jag vet inte alls att jag beställt något annat därifrån. Vad det övriga är vet jag inte heller riktigt, har mina aningar men vet som sagt inte.

2015-02-15

Vad ska jag läsa här näst?

Nu går det undan, så snabbt att jag knappt ens hänger med själv. Har precis läst ut Sätt mig i brand och är totalt golvat. Behöver nog snabbt komma igång med nästa bok. Frågan är bara vad jag ska ta tag i. Igår kväll när jag plockade upp tidigare nämnda bok så hade jag en plan klar för mig i vilken ordning jag skulle läsa mina böcker. Nu är jag inte fullt lika säker längre. Kanske ska jag helt enkelt ta och ge mig ut på en promenad eller löprunda för att sedan bestämma mig. Det kan funka.

Annars får ni gärna komma med förslag. De böcker det står mellan är:

En smakebit på søndag: Sätt mig i brand


Denna söndagen kom alldeles för fort trots att det känns som om jag varit ledig massor. Även denna söndagen kommer jag spendera med att göra ungefär ingenting förutom att läsa. Möjligtvis bloggar jag lite och jag ska ut och går en rund någon gång under dagen. I övrigt kommer Sätt mig i brand av Tahereh Magi få vara mitt sällskap. Och ur den boken kommer också veckans smakbit. Sätt mig i brand är tredje och avslutande delen i Shatter me serien.

Smakbiten är tagen från sida 69.

"Jo", säger han. "Precis så enkelt är det. Allt annat är bara ett skämt för dem. Texterna, konstföremålen, språken. De vill bara skrämma människor, kuva dem och ta ifrån dem deras individualitet, fösa ihop alla i en enda mentalitet som bara tjänar deras egna syften. Det är därför de kan och vill slå ner alla motståndsrörelser - ett faktum dina vänner inte hade riktigt klart för sig. Och nu", säger han, ar de straffats för sin okunnighet."
Han stannar stridsvagnen.
Stänger av motorn.
Låser upp dörren.
Och jag är fortfarande inte redo för det här.

Fler smakbitar kan ni hitta på hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten.

2015-02-14

Uppdatering 3 #hyllvärmare2015

Fjärde hyllvärmaren är nu utläst. Jag känner att jag har kommit in i ett riktigt läsflow för tillfället. Precis läst ut Svart som natten av Ann Cleeves och var definitivt positivt överraskad av den. Näst i tur blir Sätt mig i brand av Tahereh Mafi, vilket är tredje och avslutande delen i Shatter me serien. Den har stått i bokhyllan ett bra tag nu men har dragit mig för att läsa den. Men ikväll så...#läsosalot

Det finns onekligen några fördelar med att vara halvkrasslig. Man har alla anledningar till att sitta uppkrypen i fåtölje, väl inpackad och med en katt i knät och läsa. För det har jag verkligen gjort hittills idag. Över 200 sidor ur Svart som natten av Ann Cleeves är redan lästa och jag räknar kallt med att läsa klart boken idag. Med andra ord bra för #läsosalot.
Vad jag ska börja på sen vet jag inte riktigt. Att det blir en hyllvärmare känns som ett solklart val, även att det inte kommer att bli en deckare. Får helt enkelt spana in min lista över månadens böcker. Alltid hittar jag väl något.

Ont i halsenJaha då var det tydligen alla hjärtans dag. Jag ska försöka göra något roligt av det lite senare idag. Just nu sitter jag mest och tycker synd om mig själv, med halsont och en väldigt osamarbetsvillig kropp. Inte precis hur jag hade tänkt mig den här helgen. Men, men inte mycket att göra åt. Läsa ska jag väl klara av i alla fall. Fortsätter med Ann Cleeves lite sen måste jag nog plocka upp något som inte är deckare. Tre på raken är i mesta laget känner jag, som inte brukar läsa så där värst mycket deckare.

2015-02-13

Detta känns som en lång dag

För andra dagen på raken var jag på jobbet klockan sex på morgonen. Det är tidigt men det medför det positiva att jag kan gå hem redan klockan halv tolv. Helt okej sätt att inleda helgen.
Efter det känns det som om jag har hunnit med massor. Maken och jag har sprungit på stan, lunchat tillsammans (vilket aldrig händer annars). Ett par nya stövlar blev inhandlade till mig vilket alltid är trevligt.

Men dagen tog ju inte slut där liksom. Sen fick jag äntligen en stund i läsfåtöljen och där har jag suttit nästan konstant sedan klockan sex. Den bok jag läser nu är Svart som natten av Ann Cleeves och nästan hundra sidor in tror jag att jag gillar den. Boken har inte på något sätt tagit mig med storm men jag har en känsla av att jag kan bli ganska så överraskad av handlingen. Om inte annat så är den definitivt lite annorlunda.
Nu ska jag koka mig en kopp te och så ska jag fortsätta att njuta av fredagskvällen. Det blir definitivt någon timmes läsning till, sen kanske jag kryper ner i sängen relativt tidigt (jag var trots allt uppe väldigt tidigt) och tittar lite på en film. Känns ungefär som vad jag kommer att orka med ikväll.

Beautiful Creatrues bok 4: Den sista prövningena av Gacia & Stohl

Varning! Innehåller spoilers från tidigare delar.Ethan hoppade från vattentornet och nu befinner hans sig på en plats där han och Lena är åtskilda från varandra. Däremot stöter han på andra gamla bekantskaper, människor eller spöken, som kanske kan hjälpa honom att återvända till Lena. För det är allt han verkligen vill göra.
Äntligen tog jag tag i mig själv och läste klart denna sista delen i Beautiful Creatures serien. Jag har gillat tidigare delar och jag blev inte besviken på den här heller även om jag kände att jag hade glömt ganska mycket detaljer av tidigare delar.
Det är alltid svårt att skriva en recension på en sista del i en serie. Man kommer spoila, känns oundvikligt. Sen är det så svårt att skriva en rättvis recension på enbart sista boken. Det blir gärna på serien som helhet. Men det får väl helt enkelt bli så.
Boken/serien är i mina ögon väldigt lättläst. Sidorna flyger förbi och jag trivs med karaktärerna, språket och givetvis med handlingen också. Jag kan väl egentligen inte påstå att jag har sett något stor karaktärsutveckling hos Ethan och Lena men det gör mig inte så mycket. För först och främst gillar jag nog magin (som vanligt - jag vill ha egen magi). Jag kan i den här boken tycka att Ethan egentligen är lite gnällig. Han gjorde valet i bok tre att offra sig själv, men i bok fyra gnäller han över det och ångrar sig. Fast jag bortser från detta och ser allt det andra positiva istället. Jag gillar Linc väldigt mycket, han som är Ethans bästa kompis och som jag vet det har skrivits en spin off serie kring. Sen gillar jag Maccon, Lenas morbror.

3 anledningar till varför Den sista prövningen är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag gillar tanken på parallella världar och framför allt tycker jag att det är snyggt gjort. Scenerna på kyrkogården är väldigt bra påhittade i min mening.

2. För att det är lättsam underhållande läsning. Många gånger är det precis vad som behövs och då är den här boken/serien perfekt. Du kan inte riktigt vänta dig högkvalitativ läsning, men underhållning är det definitivt.

3. Lite magi sådär i veckorna är aldrig fel när det kommer till mig.

Den sista prövningen får 3+/5 i betyg av mig.

Övriga böcker i serien heter: Mörka drömmar livsfarlig kärlek, Svåra val & Det hösta priset.

2015-02-12

Uppdatering 2 #hyllvärmare2015

For more book fun, follow us on Pinterest : www.pinterest.com/booktasticfun AND on Facebook : www.facebook.com/booktasticfun


Så nu har det snart gått halva tiden av februari. Hittills ligger jag på 100 % hyllvärmare och det är jag väldigt nöjd med. För mig har utmaningen verkligen varit en inspiration till att läsa dessa gamla dammiga böcker. Nu är det i och för sig inte så att jag har läst massor, men två böcker är utlästa och den tredje blir förmodligen utläst ikväll, allra senast tidigt i morgon.

Hur går det för er andra. Jag tycker det verkar som om det hittills har gått bra för er, det jag har läst och sett. Jag lovar att jag snart ska försöka sammanställa hur många böcker som blivit lästa men jag har helt enkelt inte hunnit.

Dag 1 av Läs-OS-Aloten


Första dagen av läs-loten är avklarad. Jag gick ut lungt i detta marathonevent. Jag hann med 35 sidor i Känslan av död av Elly Griffiths plus 1 timmes lyssning av Svärdets makt av George R.R Martin.
Dag 2 har nu också börjat. Jag har hunnit jobba färdigt, jag har hunnit ta en lite tupplur för att ladda batterierna och nu är det dags att sätta sig med Känslan av död. Förrutom ett litet avbrott för lite träning så räknar jag med att hinna läsa massor av timmar under dagen.
Vad gäller de läsgrenar som presenteras varje dag så tänker jag satsa på uppsamlingsheaten. Igår hann jag helt enkelt inte och idag vill jag bara läsa.


Torsdagscitat

divergent quote

2015-02-11

Börjar maratonläsa

Så nu har äntligen min kväll kommit och jag har tid att sätta mig ner i fåtöljen och läsa lite till Läs-OS-Aloten som började i natt vid midnatt. Jag kommer läsa ur Känslan av död av Elly Griffiths vilket också är en hyllvärmare. Jag börjar idag läsa på sida 58. Trevlig läsning nu till alla andra.


2015-02-10

Tematrio: Historiska romaner

Jag känner att det nu var ett litet tag sedan jag var med i Lyrans tematrio men veckans tema passar mig utmärkt så tänker definitivt delta.

Berätta om tre bra historiska romaner eller filmer!

1. En av förra årets allra bästa läsupplevelser är Barfotadrottningen av Ildeofonso Falcones. Den berör zigenarnas förtryck i Spanien på 1700-talet. Riktigt bra och riktigt gripande. En bok som jag trots sin storlek inte ville skulle ta slut.

2.Wolf Hall av Hilary Mantel tog evinnerligt lång tid att läsa men det var den värd. Mycket bra berättat om Henrik VIII och hans hov med Cormwell i spetsen. Måste ta tag och läsa klart andra delen.

3. Vill man ha lite mera action i sina historiska romaner så tycker i alla fall jag att man ska vända sig till Conn Iggulden och med fördel hans serie om Djingis Khan. Riktigt bra böcker tycker jag.