2012-10-30

Din bokhylla

Hos Bokugglan hittar jag den här småroliga utmaningen, din bokhylla.

Så här gör du:
Gå till din bokhylla. Till den översta hyllan, längst till höger. Räkna till din 34:e bok. Om hyllan tar slut så fortsätt till hyllan under och om du inte har 34 böcker, så börja om från ett. Ta ut boken. Fyll i formuläret här under.

Titel: Det målade huset
Författare: John Grisham

Bläddra till sidan 68 och skriv första meningen på rad 13: Far tog med mig bakom redskapsboden och pryglade mig med sitt bälte.
Sista ordet på sidan 97: och
En sak som finns på framsidan: En grusväg
Tredje meningen i hela boken: Cardinals låg fem matcher efter Dodgers när två veckor återstod, och säsongen verkade hopplös.
Det första ordet du såg på sidan 33: gryningen
Vad tycker du om den här boken: Länge sedan jag läste den men vad jag kommer ihåg tyckte jag att det var en ok bok även om den var väldigt annorlunda mot var Grisham brukar vara.

2012-10-29

Godnattsaga

Det är bara att inse. Nu är hösten här för att stanna. Det blåser halv storm (minst) utanför fönstret och inne har vi hela 17 grader kallt. Får nog helt enkelt ta och krypa ner i sängen med det tjockaste täcke jag äger över mig. Då kanske jag kan få upp värmen i kroppen lite. Sen kan jag även passa på att läsa lite om Rensvind ur Terry Pratchetts Eric - en roman om Skivvärlden. På något sätt får jag riktigta godnattsagovibbar från dessa böcker.

 
Ett citat ur boken:
Några få bin surrande runt honom. I likhet med andra biodlare bar Döden flor. Inte för att det fanns något att sticka, men det hände att ett bi tog sig in i hans skalle och surrade omkring och gav honom huvudvärk.

Bilder hittade här.
 
 


2012-10-28

Spöken

:D ☮❤~Mary
 
Tyckte denna var lite passande i dessa tider. Annars läses här väldigt lite skräck så jag lär inte få bekanta mig med några spöken.

Arvet från Stonehenge

Arvet från StonehengeDet är skönt med en extra timme så här på morgonen, då känns det nämligen inte som om jag legat hela dagen och läst. För det är vad jag gjort här på morgonen, och det i en bok som jag absolut inte kunde lägga ifrån mig.

Arvet från Stonehenge är Sam Christers debut och en mycket bra sådan. Den handlar om mystiska sällskap med anknytning till Stonehenge och allt har sin utgångspunkt i under sommar solståndet och ett självmord av arkeologen, gravplundraren och Nathaniel Chase. Gideon Chase, Nathaniels son åker till sin fars hus och dras med en gång in i mystiska händelser, t ex genom att någon försöker bränna ner huset för att dölja något. Samtidigt sker mystiska mord i grevskapet och en kidnappning som vänder världens ögon mot Stonehenge.

Det här är en mycket bra äventyrsroman som ger lite vibbar till Dan Browns da Vinci koden och Änglar och demoner. Även om den inte håller riktigt samma klass så är tempot högt och fyllt med en mängd spännande händelser. Intrigen är mycket bra. Det är många intriger som vävs samman på ett mycket bra sätt. Där finns också väldigt många karaktärerna, där en del är mycket givande för historien och andra som jag kanske hade klarat mig utan. Det enda som jag har lite att invända på är slutet som blir något abrupt i vissa delar. Dessutom är jag inget fan av bokens väldigt korta kapitel (en halv sida i bland). Hade gärna haft något längre kapitel men jag vande mig efter ett tag i läsningen och det hela flöt på bra.

Slutligen vill jag avsluta med att boken gav ett mycket positivt helhetsintryck och att jag ser fram emot att läsa mer av författaren - gärna med Gideon Chase i fler roller - för fler mystiska och spännande brödraskap har jag absolut inget emot att lära känna.

Tack Bazar förlagför recensionsexemplaret.

2012-10-26

Bokbloggsjerka 26-29 oktober

Denna veckan undrar Annika: Betygsätter du böcker? Varför/varför inte?

Nej, jag betygsätter inte mina recensioner eller de böcker jag läser. Har haft funderingar kring att göra det men tycker faktiskt att det känns svårt. Antingen är en bok bra, jättebra eller dålig. Någon gång kan jag snubbla över en suveränbok också men då framgår det ofta i recensionen och jag brukar ha rätt så bra minne för böckerna - kanske inte handling men känslan den förmedlade till mig.

Men... Jag tycker väldigt mycket om att läsa andras betyg på lästa böcker. Faktum är att det är ofta det jag läser först och som avgör om jag orkar läsa hela recensionen eller inte. Så jag är definitivt ambivalent vad det gäller betygsättning.

2012-10-25

Reklamklassiker

Så här har jag det hemma just nu. Mycket gnäll och ingen som helst verkstad. Själv ska man klara allt trots att man själv är förkyld. Tur att det finns stora baljor med te att brygga samt en mycket spännande bok att läsa.

2012-10-24

Hur länge en bok har stått i hyllan

På många bloggar runt om kan jag läsa att böcker har blivit utlästa som stått en viss tid i bokhylla. Allt från två år till tio. Nu undrar jag hur man kan komma ihåg detta? Visst hyser jag stor kärlek till mina böcker men jag vet absolut inte när jag ska fira deras födelsedag. Men skämt och sidor. Har ni några knep för att komma ihåg det - typ skriva i boken - eller har ni bara otroligt bra minne?

2012-10-22

Ännu mera böcker att läsa

Bring Up the BodiesIdag skulle jag till biblioteket för att lämna tillbaka lite böcker. Kunde inte riktigt låta bli att komma hem med ytterligar lite spännande böcker till min absolut inte sinande bokhög.

Först ut blir Hilary Mantels Bring up the bodies. Har hört så mycket positivt om den och nyligen fick den ju pris så därför kände jag att jag inte kunde låta bli att låna den. Vet egentligen ingenting om den så det får bli en överraskning. Däremot vet jag inte om man behöver läsa Wolf Hall först. Någon där ute i bloggosfären som vet?

C.S Lewis har väl alla hört talas om. Narnia är legendariskt helt enkelt. Däremot hade jag ingen aning om att han även gjort en Sci-fi serie. Alltså fick Utflykt från tyst planet följa med hem. Brukar inte läsa sci-fi men kunde inte låta bli när det var den författare det var. Ska bli spännande att se om det är något att ha.

Sist ut från biblioteket blir Eric av Terry Pratchett, en roman om Skivvärlden. Detta bukar vara så sagolikt underhållande så jag brukar bara låna någon bok då och då för att faktiskt ha något kvar att läsa. Dessutom alldeles lagom tjock med sina 140 sidor.

EricNär jag kom hem låg det sedan ytterligare en recensionsbok i lådan. Denna gången var det fantasy av Kristin Cashore nämligen De Utvalda - tankeläsaren. Denna boken ser jag mycket fram emot att läsa och har så gjort sedan jag först hörde talas om den. Tack Månpocket för den.

Surt sa räven om rabarberna

Surt sa räven om rabarbernaGunnar och Berta är pensionärer och har tvingats flytta från sitt hus till en lägenhet inne i Simrishamn. Till sin lycka har de fått Hjördis och Konrad som grannar både i hyreshuset men framför allt vid sin kolonilott. På gamla dagar har de fått nya bästa vänner och livet känns underbart. Men så blir det lite tokigt den dag Gunnar möter Holger, en annan koloniägare, i blomsteraffären när han ska köpa blommor till Berta. Gunnar gillar inte riktigt Holger. När Holger frågar om Gunnar ska ut på friarstråt så svarar han att ja det ska han, säg inget till Berta bara. Sen är ryktet igång och Gunnar klurar in sig i fler och fler lögner.

I går kväll läste jag ut Surt sa räven om rabarberna av Karin Brunk Holmqvist. Tillsammans med baksidetexten var det kanske framför allt titlen som lockade mig till läsning. Helt fenomenal tycker jag att den är. Däremot blev det lite platt fall för mig. Boken är för ytlig och handlingen lite för lam eller snäll. Visst kan jag gilla karaktärerna i boken men samtidigt inte. De är för mesiga. Det blir liksom ingenting av handlingen och den där lögnen som boken ska bygga på blir bara en liten, liten del av handlingen. Det ska pratas blommor och cyklar och fester och blommor och så vidare. Så tyvärr blir inte det här en bok som hamnar på min topp tio lista. Dessutom tror jag att jag tillhör lite fel ålderskategori för att den ska passa mig helt och hållet. Farmor skulle nog gilla den.

Trots detta vill jag tacka Kabusa böcker för att jag fick detta recensionsexemplar.

2012-10-20

Boken om Joe

himlen-boerjar-haer_3D_beskuren.jpgNu har jag tagit min Jonathan Tropper oskuld. Jag säger oskuld för det var verkligen så förlösande och fantastiskt. Det är många som tidigare har skrivit om Tropper och jag har hela tiden tyckt det inte riktigt var min grej, men jag var tvungen att prova i alla fall. Det är jag väldigt glad att jag gjorde.

Boken om Joe handlar om Joe (hör och häpna) Goffman. Han är författare och har skrivit den storsäljande boken Bush Falls, en delvis självbiografisk bok om något som hände när han gick sista året på high school. Han lämnade Bush Falls efter skolan för att aldrig återvända. Eller i alla fall hade han inte tänkt återvända. Inte förrän det visade sig att hans pappa fått en stroke och låg för döden.
Det är inte helt lätt att återvända till staden, en stad som bär på många minnen, många människor som inte är direkt förlåtande och till vänner som man inte träffat på 17 år.

Den här boken är helt j*vla underbar. Jag älskar den från första sidan och sugs med i den något lågmälda, oändligt sorgsna berättelen. Tropper beskriver en ensam människa på en väldigt levande sätt och jag befinner mig själv i Bush Falls. Den är så otroligt varm och många gånger vill jag kliva in i sidorna för att bara krama om Joe och säga att det faktiskt är ok att vara ledsen för det är jag själv mest hela tiden. Samtidigt kan jag inte låta bli att le ibland. Den största ljuspunkten i boken är Wayne, Joes kompis från high school, en människa som också han är ett vrak, en spillra av en människa (döende i aids kan tilläggas) men som hela tiden ser ljus på livet och som lättar upp historien på det mest fantastiska sätt. Även Jared, brorsonen är en riktig favorit, med sina galna upptåg.

Jag kommer definitivt att läsa mer av Jonathan Tropper, och jag kan verkligen rekommender den här boken till alla som vill höra på.

Tack Gilla böcker för en fantastiks bok.

2012-10-19

Bokbloggsjerka 19 - 22 oktober

Finns det någon bok/författare/karaktär som har inspirerat dig så pass mycket att du har bytt yrke, skaffat dig en ny hobby eller tagit ett kliv ut i det okända på annat sätt?

Först var jag lite tveksam till om jag skulle besvara veckans bokbloggsjerka hos Annika. Inte alls för att det var en dålig/tråkig fråga men för att mitt svar skulle bli så in i bombens kort. För att vara ärlig så är det Nej. Visst kan jag hitta mindre inspiration i vissa böcker kanske först och främst ur facklitteratur. Men det har ju på intet sätt inspirerat mig i banbrytande riktningar. Har mest fungerat som tips och ideér.

Däremot har jag många gånger haft funderingar på att jag kanske skulle göra något annat t ex har jag alltid tyckt arkeologi verkat så himla roligt. Men hallå!?! Hur ofta hittar verkligen arkeologer något banbrytande, t ex en gammal grav från faraonernas tid. De fynden får jag nog hitta i min fantasi och när jag läser böcker om Ruth av Elly Griffith eller om Robert Langdon av Dan Brown.

Dessutom kan böcker många gånger väcka hobbier till liv och man kan hitta intresseområden som man inte riktigt visste om. Det är nog därför som jag många gånger kommer tillbaka till och läser historiska romaner. Hade jag bara varit lite smartare - typ Skalman smart - så hade jag definitivt uppfunnit en tidsmaskin så jag kunde besökt alla underbara platser och se alla underbara moden och arkitetoniska under. Och tänk så många fantastiska (och mindre fantastiska) människor man då hade fått möta.

Ett flummigt svar på en fråga där svaret egentligen bara är nej, men det får ni ta.

2012-10-18

Utlottning

Boklysten har en väldigt trevlig utlottning hos sig. Hon firar att hon haft 10000 besökare. Inte fy skam det. Det man kan vissa är kvarteten av Ann Cleves, deckargåtor som utspelar sig på Shetlandsöarna. Eftersom det är böcker jag varit sugen på att läsa ett tag så är jag givetvis med och tävlar.

2012-10-17

Ännu mer i lådan

Veckoskörd = Fyra nya recensionsexemplar. Förutom det jag hittade igår ligger nu också Uppdrag Moskva av Robert Ludlum (Damm förlag) och Arvet från Stonehenge av Sam Christer (Bazar) på skrivbordet hos mig och väntar på att bli lästa. Tackar, tackar...

Arvet från Stonehenge

2012-10-16

Brevlådefynd

Trevlig i brevlådan när jag kom hem idag.


Innehåll: Surt sa räven om rabarberna av Karin Brunk Holmqvist (Kabusa) samt Boken om Joe av Jonathan Tropper (Gilla böcker).

Tackar tackar Kabusa och Gilla böcker för recensionexemplaren.

2012-10-15

3 x fantasy

Till och från läser jag rätt så mycket fantasy och på senaste tiden har det blivit tre böcker (två av dem ljudböcker). Här kommer tre snabba recensioner.

Shannaras talismaner av Terry Brooks. Detta är fjärde och sista delen om Shanaras ättlingar och de tre tidigare delarna läste jag ut för säkert två år sedan. Nackdelen med fantasy är att det aldrig är helt avslutande böcker och därför orkar jag sällan läsa alla i en följd, framför allt om det är stora massiva böcker som dessa. Och eftersom det var ett tag sedan jag läste de tidigar hade jag lite svårt att komma in i handlingen, men det gick till slut. Handlingen i korthet är att Par, Wren och Walker-Bo (alla ättlingar till alv-ätten Shannara) får i uppgift att rädda landet från de farliga skuggonerna och deras ledare Rimmer-Dal (ursäkta eventuell stavning). De får olika uppgifter av druidskuggan Alanon, de ska finna Shannaras svärd, föra tillbaka druidfästningen Paranor till världen och hitta de försvunna alverna. På varsitt håll ger de sig sen ut på sitt uppdrag.
Jag gillar den här fantasysviten och vet inte varför jag inte läst färdigt den tidigar. Den innehåller alla de rätta elementen; en värld som hotas, alver och dvärgar och andra mystiska varelser. Jag gillar den också för att den är rätt orginell samtidigt som det är en helt vanlig fantasy. Inga lånade namn så långt ögat ser, där finns nya varelser som jag inte stött på tidigar (både onda och goda). Dessutom finns det både kvinnliga och manliga hjältar och det är ju aldrig fel.

Tronen av drakben, Simon Månkalv av Tad Williams är den andra fantsyboken jag lyssnat färdig på på sistone. Detta är del ett i sviten sagan om Minne, sorg och törne.
Simon Månkalv är kökspojke på slottet Osten-Ard. Där råder frid och har länge gjort under styret av kung Prester-John. Men Prester-John är döende och där lurar intriger mellan hans båda söner. Simon verkar inte bry sig så mycket om det här men råkar givetvis hamna mitt i smeten.
Vad jag ska tycka om den här boken har jag inte riktigt bestämt mig för. Lättsmält - Ja. Däremot har det inte hänt så där jättemycket än så kanske att jag därför måste ge den en chans till. Jag gillar trots allt huvudkaraktären Simon som lever lite i sin egen fantasivärld och som väldigt gärna både vill lära sig att trolla och att bli riddare. Men här finns ingen orginallitet. Katoliket gör korstecknet för att symbolisera Jesus som dog på korset. Här gör de trädtecknet istället för attt symbolisera deras gud som dok för folket synder hängandes i ett träd. Ser ni likheten. Dessutom är alla namnen verkliga, men med en liten svängning i bokstäverna, t ex Novander = November.

Percy Jackson and the Lightning Thief av Rick Riordan är första delen om Percy Jackson. Jag har tidigare sett filmen och tyckte den var lite lagom underhållande och ville därför läsa boken. Percy är killen som inte har det så lätt för sig. Han har dyselexi och AD/HD och har blivit relegerad från ett antal skolor. Men ett sommarlov märker Percy att han inte riktigt är som alla andra. Han får nämligen veta att de gamla grekiska gudarna forfarande lever och verkar och att han dessutom är son till en av dem, havsguden Poseidon. För att inte bli dödad av sin farbror Hades får Percy börja på ett sommarläger för halvblod. Men ingenting varar för evig utan Percy får i uppdrag att hitta Zeus blixt som har blivit stulen.
Det här är lagom underhållning. Lite småroligt blandat med historia. Finns det ett bättre sätt för barn att lära sig historia än att läsa om det i böcker som går att relatera till deras verklighet. Kommer definitivt att läsa de övriga delarna om Percy Jackson.
2012-10-14

Nu är det dax!!!


En liten juvel

Vet inte riktigt vad jag ska skriva om Tystnadens gåta av Steve Hamiton. Den lämnar mig nämligen rätt så tom nu när den är slut. För det är en vacker historia om en mycket tragisk pojke, en pojke som gör allt för kärleken.

När Micheal är 8 år drabbas han av något fruktasvärt. Så fruktansvärt att han inte sagt ett ord sedan händelsen. Så fruktansvärt att han inte klara av att berätta det för mig som läser, i alla fall inte än. Han måste berätta sin historia på ett annat sätt.
Micheal har en talang som gör att han kan öppna lås, alla lås. Och hamnar man då i lite fel sällskap så kan det sluta med att det blir mycket fel till slut.

Det här är inte den typiska deckaren. Den är väldigt stillsam och på något sätt vacker. Trots detta är den väldigt hemsk. Michael är trots allt bara tonåring under historiens gång och han tvingas ställa upp på saker som en tonåring knappt ska veta vad det är för något. Han hamnar i farliga kriminella kretsar där han är kassaskåpspojken.

Jag vet att allt jag skrivit låter något förvirrande, men jag kan inte göra något åt det. För det här är en riktigt bra bok som du som läser detta bör läsa själv. Den har förvandlats från en bok till en liten juvel i min hylla - en bok som jag kommer klappa på lite då och då. Dessutom måste jag applådera språket som är rakt, enkelt och levande.Kort om formatet. Detta var min första Excessbok och definitivt inte min sista. För när jag väl hade vant mig så var det fenomenalt att läsa, det gav mig nästan en lyxig känsla, med det tunna pappret och lilla formatet. Tack Excess för recensionsexemplaret.

2012-10-13

Ett stöd

Råkade hamna vid några bokstöd idag när vi var och handlade. Men jag hann inte mer än tänka tanken att det skulle jag kanske behöva när jag insåg att det behöve jag inte alls, snarare nya bokhyllor. Men många fina bokstöd finns det.

Förlåt mig bokgud för jag har syndat

Idag har jag varit på loppis. Väldigt bestämd var jag när jag gick in, skulle inte gå och titta på bokavdelningen, för som sagt 130 olästa i hyllan så behövs inga mer böcker. Och dessutom har jag köpstopp.
Ni kan ju själva lista ut hur det gick...
+ 6  (egentligen bara 5) böcker i hyllan. - 30 kronor i plånboken. Sämre kunde det ju vara. Dessutom gills det inte när man köper riktiga klassiker t ex Jane Austen och Victor Hugo i snygga band. Eller hittar Jellico Road för en femma på storpocket. Dessutom hjälpte det mot det deprimerande humöret jag har haft de senaste dagarna.2012-10-12

Bokbloggsjerka 12-15 oktober

Efter att ha missat förra veckans jerka är jag på igen. Denna gången serverar Annika oss två snabba frågor.

Det har väl knappast gått någon förbi vem det var som vann Nobelpriset i litteratur, och en av veckans frågor är naturligtvis om det var rätt person som kammade hem priset?

Jag är inte speciellt insatt i Nobelpriset och därför kan jag inte svara på om det var ett bra val eller inte. Har aldrig hört talas om författaren men kanske att jag någon gång får för mig att läsa något av honom. Bokrean brukar vara en bra tid för det. Rolig i alla fall att det var en Kines. Har aldrig läst någon bok från Kina.

Hur många böcker finns just nu i din att-läsa-hög?

Det korta svaret 130 stycken! Opps!!! Trodde inte det var riktigt så många. Men för att vara ytterligare lite mer exakt kan jag tillägga att igår kväll plockade jag ihop en låda med böcker som ska upp på vinden. I den ligger ytterligare ca 20 böcker som jag inte läst (men som jag förmodligen aldrig kommer läsa heller).

2012-10-11

Garnboll

Slutade tidigt på jobbet idag. Väldigt, väldigt skönt måste jag säga och efter full rulle förra helgen så kan jag inte annat än längta tills det är fredag kväll.
Idag har jag i alla fall roat mig med att lyssna på bok samtidigt som jag gjort en garnboll till katterna. Det var inte igår man gjorde en sådan till sig själv inte. Sen ikväll har jag suttit och läst ur Tystnadens gåta. Mycket trevlig bekantskap so far.

2012-10-07

Hemma

Tillbaka på hemmaplan igen efter en av de mest fantastiskt kurser jag någon sin läst. Men är idag sjukt trött med någon dag ska jag uppdatera er lite vilka sagoäventyr jag har varit ute på. Man kan lugn säga att jag har levt i en bok, utan att faktiskt läst någonting.

2012-10-03

Packa

Idag ska jag packa. För i morgon drar jag iväg på utbildning i dagarna fyra. Tycker det ska bli väldigt roligt (äventyrspedagogik är det som ska läsas). Tyvärr är jag inte mitt allra piggaste jag. Ont i halsen så in i bomben och en förkylning som ligger på lur och bara väntar på att bryta ut. Den får vackert vänta tills det blir måndag.
Med på resan får Tystnadens gåta av Steve Hamilton,min första Excess-bok följa med. Den ser jag mycket fram emot att läsa. Även Percy Jackson lär hänga med, lagom lättläst (men lär inte hinna läsa ut den idag).

2012-10-01

Snipp snapp snut, nu är september slut

September har varit en månad där födelsedagar och födelsedagsfester prioriterats före läsning. Men många böcker har i alla fall trillat ner i lådan så bokskörden har varit väldigt positiv. Läsmässigt har månaden varit helt okej. Hoppas däremot på någon mera bok nästa månad.

Septembers böcker:

It's so easy (och andra lögner) - Duff McKagan
Mitt nya jag - Sophie Kinsella
Lärarinnan i Villette - Ingrid Hedström (Ljudbok)
Hemligheten på Chimneys - Agatha Christie (Ljudbok)
Brödraskapet - Robyn Young
Myteriet på Bounty - John Boyne
Bronsdolken, den Utstötte - Michelle Paver
Betvingade - Simona Ahrnstedt
Jane Eyre - Charlotte Brontë (Seriealbum)

Antal böcker lästa/lyssnade på = 9
9 på svenska, 0 på engelska, 2 ljudböcker, 1 seriealbum

Septembers roligaste bok:
Mitt nya jag får nog bli den roligaste - även om den inte var tokrolig som tidigare böcker av Kinsella. Dock helt läsvärd.

Septembers mest spännande bok:
Har inte läst någon bok som jag tyckte var jättespännande denna månaden. Så det får bli pass.

Septembers överraskning:
It's so easy (och andra lögner). En biografi som var riktig intressant. En intressant historia om ett av Rockhistoriens bästa band.

Septembers sämsta:
Lärarinnan i Villette var ingenting för mig. Egentligen en lättnad då jag inte behöver bry mig om att läsa in alla Hedströms böcker.

Septembers bästa:
Många väldigt bra böcker men ingen som har stuckit ut direkt. Möjligtvis att Betvingade toppar som en riktigt bra bok, men även Brödraskapet var bra och Myteriet på Bounty.