2014-04-30

Att vara ledig

Efter att ha haft en dag i går där absolut allt gick fel (då menar jag fel som i att kanske tvingas riva sommarstugan, bli nerspydd av ett barn och ännu värre saker som kanske inte behöver nämnas) så har den här dagen varit betydligt bättre. Och i morgon ska jag äntligen vara lite ledig och det är något jag har längtat efter sedan i påskas. Men ledigheten blir inte så långvarig. I morgon är det dags att börja ta tag i vårt bröllop på allvar. Bara 25 dagar kvar och massor att fixa med. Men en liten stund måste jag helt enkelt få läsa för min sinnesfrid.

Hur som helst. Jag skrev inte det här inlägget för att klaga. Tanken var helt enkelt att jag skulle passa på att önska alla en riktigt trevlig Valborg. Gör inget som jag inte skulle gjort och passa på att njut. Så syns vi i maj. OBS! Vad ni än gör så elda inga böcker. ;)

2014-04-28

Tiden går för snabbt

What reads the gnome? by Pascal Moguerou
Åh, vips så var klockan tio i nio. Jag har inte mer än hunnit hem, lagat mat och ätit den. Visst är det underbart med sådana dagar. Men nu ska jag i alla fall koka mig en kopp te och sätta mig och läsa en liten stund innan sängen väntar på mig. Läsandet får nog bestå av En engelsman i Paris tror jag. Är lite för trött för Wolf Hall. Har inte hunnit läsa i den på en vecka nu och det är fruktansvärt tråkigt tycker jag. Men, men det är en dag på lördag också.

2014-04-27

Tillbaka

Hej och hallå. Det blev ett helt ofrivilligt avbrott här på bloggen. Har i veckan haft besök av sambons släktingar. Det och jobb på heltid har inte gett fem minuters egentid. Inte blev det bättre av att man har jobbat hela helgen.
En bok har jag inte sett röken av sen i måndags knappt och jag saknar mina böcker. Inte ens ljudbok har jag hunnit lyssna på så kan ni förstå abstinensen.
Nu hoppas jag på bättre tur nästa vecka med läsningen men jag räknar inte med det. Men från och med onsdag så ska min arbetsbelastning vara tillbaka i det normala så då ska väl allt bli bättre.

Hoppas alla får en trevlig söndag för nu ska jag i alla fall passa på att njuta en liten stund innan sängen.

2014-04-23

Fantastisk början

Kan man börja en bok bättre än så här:
I november förra året räddade en bok livet på mig.
 Första meningen i En Engelsman i Paris av Nicolas Barreau.

Så tråkigt...

Så nu var påsken slut och med den uppenbarligen lästiden. Efter att ha kunnat läsa massor under fyra dagars ledighet inser jag nu att lästiden reduceras med ungefär 95 procent. Med lite tur hinner ja läsa 10 minuter i sängen innan jag somnar. Nåja, ska inte klaga - det handlar ju faktiskt om ett bröllop och det är ju en rolig sak. Sen ska vi ha släktingar till sambon sovandes här ett par nätter och det är alltid trevlig.

There comes a time when you're going to have to chose between turning the page & closing the book.

2014-04-22

Överfull brevlåda

Jag älskar dagar när man kommer hem från jobbet och brevbäraren har fått anstränga sig för att trycka ner en massa recensionsexemplar i brevlådan. Sammanlagt tre paket. Innehållet var också mycket spännande och nu har jag massor av böcker att läsa den närmsta månaden eller två. Fick också två recensionsexemplar i slutet av förra veckan som jag glömt visa upp som kommer här.

  
 


2014-04-21

Femton frågor

Idag har jag blivit taggad hos Vargnatts bokhylla och jag tänkte att jag skulle försöka ge mig på att svara på dessa femton frågor.

1. När började du att läsa?
Jag har faktiskt inget exakt minne av när jag började läsa. Jag antar att det var någon gång i 7 års åldern när jag började skolan. Däremot har jag massor av minnen av högläsning, både mamma och pappa har under hela min uppväxt läst högt för mig. Allt från pekböcker till kapitelböcker. Ett av de tidigare minnena av min egen läsning måste nog vara Kitty-böckerna som jag slukade i mängder. Men då var jag säkert i 10-års åldern.

2. Vilken är din favorit genre?
Jag kan inte säga att jag har en genre som är min favorit. Det skiftar hela tiden otroligt mycket. För några år sedan hade jag svarat deckare, innan det kärleksromaner. Just nu kanske det lutar mot fantasy trots att jag läser på tok för lite av den genren. Även historiska romaner av olika slag är en riktig favorit för tillfället. För mig är det viktigt att blanda min läsning annars blir jag lätt lite uttråkad.

3. Var brukar du köpa dina böcker?
Överallt och ingenstans ungefär. Jag köper otroligt mycket böcker på loppis, tyvärr blir det sällan att jag läser just de böckerna av någon outgrundlig anledning. Men eftersom böckerna är så otroligt billiga försvarar jag mig själv med att jag kanske kommer läsa dem någon gång, för jag är ju faktiskt sugen på den. Sen köper jag en del böcker på nätet, både adlibris, bokus och boodepository. Sen är det ju aldrig fel när man hittar böcker i mammas och pappas förråd. Det händer ganska ofta.

4. Går du till något bibliotek och lånar böcker?
Ja periodvis lånar jag massor av böcker på biblioteket. Men återigen, jag lånar mer än vad jag läser, tyvärr. Det måste vara någon sjukdom det där...

5. Har du någon speciell plats där du läser?
Ja för det mesta läser jag helst i min fåtölj inne i mitt bibliotek. Där sitter jag bra med en skön fotpall som jag använder flitigt och jag har tillgång till alla mina böcker, bra lyse, möjlighet att tända en brasa på vintern och allmänt en mysig miljö. Där läser jag bäst och där sitter jag mest.

6. Vilken är din favoritbok?
Om jag måste välja en så väljer jag En serie och det är givetvis Harry Potter. Men det finns så mycket bra litteratur så det är svårt att välja någon enstaka. Dessutom tror jag inte att jag kommer svara samma sak om 10 år. Men Harry kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.

7. Vem är din favoritförfattare?
Klarar helt enkelt inte av att enbart svara ett namn här, men Rowling finns med, Backman, Baldacci och givetvis Evanovich.

8. Har du en bokblogg där du recenserar böcker?
Absolut. Bloggen heter Fantastiska berättelser, ni kanske har läst en recension där någon gång.

9. Hur länge har du bloggar på din bokblogg?
Sedan i november 2011.

10. Läser du någon annan bokblogg/bokbloggar?
Jag läser massor av bokbloggar varje dag.

11. Inspireras du att skriva egna berättelser när du läser böcker?
Visst gör jag det och det hade varit jätteroligt att få ner all fantasi som jag faktiskt äger till en färdig berättelse, men tyvärr är jag inte tillräckligt motiverad till att sätta mig ner för att skriva. Jag saknar en viktig egenskap som jag antar att man behöver som författare, tålamod.

12. Hur lång tid tar det för dig att läsa ut en bok?
Här finns det helt enkelt inte ett svar. Det kan variera något helt otroligt. Under de bästa förhållanden; tid, bra bok, lätt språk, ostördhet så kan jag läsa ut en bok på runt 400-500 sidor på en dag. Så ser det tyvärr inte ut så ofta. Men i ett genomsnitt tror jag att jag ligger på 2 böcker/vecka.

13. Lyssnar du på musik när du läser?
Nej det kan jag inte påstå att jag gör. Någon enstaka gång kan jag få för mig att ha klassisk musik i gång men det är definitivt ett undantag.

14. Brukar du lyssna på ljudböcker?
Ja det gör jag definitivt - i stort sett varje dag, åtminstone en liten stund. Det är perfekt när man gör tråkiga saker som att laga mat, städa, motionera, vika tvätt eller när jag sitter och pysslar. Livet hade varit tråkigt utan ljudböcker.

15. Vilken bok läser du just nu och vad tycker du om den?
Just nu läser jag Wolf Hall av Hillary Mantel och är kommen ungefär halvvägs. Jag gillar den hittills även om den är mycket speciell, då framför allt i sitt språk som känns som om det faktiskt är skrivet på 1500-talet. Det är en sådan bok som kommer ta lång tid att läsa ut men som förmodligen kommer vara värd varenda minut när den väl är avklarad.

Så var det där med att skicka vidare frågorna till någon annan. Denna gången skickar jag den till Bella på Bellas Bok, Linda på Nakit och Anna A på Annas bokbord.

2014-04-20

Läs-a-lot påsk: En sammanfattning

Läs-a-lot

Så då var denna påskveckan snart till enda, och läs-a-loten är det definitivt. I början av veckan han jag inte läsa så där värst jättemycket eftersom det var så otroligt mycket på jobbet. Men sen kom fredagen och min läsning kunde börja på allvar. Faktum är att jag enbart på fredagen läste fler sidor än vad jag gjorde under måndag till torsdag. Lördagens läsning hade också kunnat bli många fler lästa sidor om det inte varit så att jag valde Wolf Hall som min nästa läsning. Nu när jag är ca 250 sidor in i den kan jag lätt konstatera att det inte är världens mest lättlästa bok. Den kräver sin tid plus att texten är mini, mini.

Men summa summarium, antal sidor under den här läs-a-loten hamnar på 669 sidor, vilket jag kanske inte är jätte nöjd med men med tanke på hur veckan sett ut så får jag vara nöjd ändå. Nu ser jag fram emot nästa läs-a-lot och hoppas på mer lästid då.

Tack Bookshelf och Bokzoem som anordnat denna här läs-a-lot.

En smakebit på søndag: Wolf Hall


Så var det dags för En smakebit på en Söndag hos Flukten fra virekligheten igen. För tillfället jobbar jag för att bli ordentligt insatt i Wolf Hall av Hillary Mantel vilket har tagit lite tid men nu har det börjat lossna. Boken handlar om Thomas Cromwell och människorna runt Henrik VIII hov. Engelsk Tudor historia - väldigt intressant och spännande.

Smakbiten är hämtad från sida 128 och handlar om att kung Henrik vill bli av med sin drottning Katarina.

Aldrig förr har han stött på sådant dubbelspel. Faktum är att kungen vet att hans sak, juridiskt sett, är svag. Han vet det, men han vill inte veta det. Han har övertygat sig själv om att han aldrig varit gift och nu följaktligen är fri att gifta sig. Låt oss säga att hans vilja är övertygad, men inte hans samvete.

2014-04-19

Det högsta priset, det största offret

Utan att säga för mycket tycker jag nog att Bok 3 i Beautiful Creatures-serien är den bästa hittills. I Det högsta priset, det största offret lyckas Kami Garcias och Margaret Stohl trollbinda mig till att läsa vidare. Och vi kan väl säga som så, jag vill att Semic ska släppa bok 4 nu...

Varning denna recension innehåller spoilers från bok 2.

Efter att Lena under den 17 månen tog sig själv vid stora barriären och blev både en ljus och en mörk besvärjare så har ingenting varit sig likt i Gatlin. Domedagen verkar närma sig, staden lider av en värmebölja, gräshoppor har invaderat allt, Amma verkar vara ute på farlig mark och Ethan kan inte längre komma ihåg vissa saker och kan inte låta bli att känna sig förföljd. Och vad är det som varselsångerna berättar om denna gången, när det är dags för den 18:e månen.

Det här är bra. Jag har tyckt om de tidigare böckerna i serien men den här toppade dem. Den är fylld av vänskap, kärlek, mystik, underliga varelser, magi, amerikanska södern, vidskepelse och mycket mer vilket gör den till en bok helt i min smak. Bokens karaktärer får växa, framför allt Ethan och det gör historien ännu bättre. Det jag kan sakna lite i boken är den ljus magin, den används på tok för lite om man jämför den med den ljus. För även om det är de ljusa besvärjarna som använder sig av den så tycker jag inte den tar sig jätte positiva uttryck. 
Jag skulle vilja säga att boken är ganska mörk. Det är inte direkt en puttinuttig kärlekshistoria mellan Ethan och Lena utan de får hela tiden kämpa för varandra på olika sätt.

Det här är en bok som går otroligt snabbt att läsa (det har jag upplevt med de tidigare böckerna i serien också) och det är något jag gillar väldigt mycket. Sidorna bara rinner förbi under sidorna och hela tiden händer det saken i boken så man hinner aldrig stanna upp i sin läsning. Tur att boken därför inte kräver allt för mycket eftertanke. 

Och så var det slutet. Jag måste helt enkelt skriva något om slutet så sluta läsa nu om ni inte vill läsa om slutet. Jag tycker att slutet förhöjer boken. Ett tag gråter jag så att jag knappt ser texten längre. Trots tårarna känns slutet rätt, samtidigt som jag vet att det kommer en fortsättning och att jag kanske kan lista ut att nästa bok förmodligen kommer rätta till saker och ting, men ändå. Jag vill hur som helst ha fortsättningen nu, redan igår hade varit att föredra. Men jag får vänta enda till september. Men då ska jag läsa fortsättningen. Det kan jag lova...

Tack Semic förlag för recensionsexemplaret.


2014-04-18

Uppdatering Läs-a-lot påsk dag 3, 4 & 5

Antal sidor lästa i onsdags: 23 stycken
Antal sidor lästa i torsdags: 57 stycken (plus ca 5 timmar ljudbok)

Efter att enbart lyckats läsa ett litet antal sidor i onsdags och tordags har jag äntligen tagit igen det idag då jag riktigt kunnat försjunka i läsningen och faktiskt läst ut Beautiful Creatures. Det har varit riktig skönt att låta sidorna flyga förbi i rasande fart. Nu lockar däremot sängen men några få sidor till ska jag kanske hinna med. Frågan är bara vilken bok jag ska plocka upp härnäst. Är sugen på Wolf Hall men får se om ögonen orkar med minitexten.

Antal sidor lästa fredag: 251 stycken

Trevlig påsk

Vintage Easter Card Bunnies on each others shoulders.

Bokbloggsjerka 18- 21 april

jerka11Denna långfredag är väldigt efterlängtad. Fyra härliga dagar av ledighet och läsning och förgoppningsvis massor av mys med sambo, familj och katter. Men vi börjar väl med att svara på veckans bokbloggsjerka hos Annika.

Vilken är den mest skruvade tv-serie/film du har sett i din favoritgenre?

Den här frågan skulle ställts till min sambo som säkert har 30 serier igång samtidigt. Själv tittar jag för tillfället enbart på 3 stycken; Game of Thrones, Warehouse 13 och Once upon a time. Och ingen av dem ingår väl direkt i samma genre även om alla tre har ett fantasti element. Men skruvade vet jag inte om jag vill kalla dem. Det skulle väl vara Game of thrones i sådana fall. Där kan man ju i alla fall aldrig räkna up vad som ska hända ett enda avsnitt i förväg och det är ju alltid positivt.

2014-04-16

3 snabba

Nu känner jag att det var på tog för länge sedan jag skrev någon recension här på bloggen. Helt enkelt för att jag kanske inte upplevt att jag haft så mycket att skriva om de böcker jag läst. Så därför kommer här några minirecensioner.

Ögonblick att minnas av Nora Roberts
Detta är tredje delen i Robert serie i Nöd och lust. Boken handlar om Laurel som är konditorn på den stora bröllopsagenturen i Nöd och Lust. Laurel spenderar sina dagar med att baka de mest fantastiska tårtor och går runt och är småförälskad i bästa vännens brorsa Delaney. Till slut tar hon saken i egna händer när hon i ren frustration kysser Del. Detta är början till den (utan att spoila) livslånga kärleken.
Det här är helt klart inte en av Roberts bästa böcker. Från början till slut vet jag vad som ska hända och det blir nästan lite för sötsliskigt för min smak trots att jag många gånger gillat författaren. Men jag kommer att läsa fjärde delen, har man läst tre av fyra så finns det inte så mycket att välja på.

Trick med speglar av Agatha Christie
Miss Marple blir ombedd av en vän att åka och hälsa på dennes syster för hon känner på sig att något inte står helt rätt till. Carrie Louise (systern) är en genomsnäll människa som alltid tror det bästa om folk och Miss Marple känner nästan med en gång att något inte står helt rätt till på den skola för pojkar som hamnat på vift där som Carrie Louise och hennes man  Lewis driver. Och en kväll bevittnar en mängd personer hur Lewis och en av pojkarna hamnar i trångmål. Samtidigt händer det någonstans ett mord.
Det här är en mycket trevlig pusseldeckare av Christie. Som vanligt kan jag inte alls räkna ut vem den skyldige är men samtidigt blir det så solklart när jag får reda på svaret. Mycket trevlig bok.

Farlig midsommar av Tove Jansson
Det blir översvämning i mumindalen. Hela muminfamiljen tvingas fly och av någon anledning hamnar de på en gammal övergiven teater som flyter runt i vattenmassorna. Men så kommer de olika karaktärerna ifrån varandra. Ska de någonsin finna varandra igen.
Å så jag älskar muminböckerna och den här är absolut inget undantag. Den är så mysig och varm och jag älskar varje minut av läsningen.
Recensionsexemplar i lådan

Fått hem några recensionsexemplar denna veckan. Tre stycken som jag ser väldigt mycket fram emot och som definitivt klättrat högt upp på läslistan. Nästa bok kan faktiskt bli Wolf Hall som jag hört så mycket gott om och som verkligen borde var någonting för mig.

Wolf Hall För in de dödaEinsteins arvingar

2014-04-15

Läs-a-lot påsk Dag 2

Idag var tanken att när jag klockan halv sex kom hem från jobbet skulle få försjunka i några timmars läskoma - i alla falla en fyra stycken. Men som vanligt när jag har planerat något blir det inte riktigt så. På väg hem ringde syrran och var vill-inte-vara-ensam-sjuk och erbjöd sig att gärna komma och hälsa på mig i ett par timmar och givetvis ta världens bästa systerson (14 månader) med sig. Så det blev mostermys och systermys och mammamys för hon hittade också hem till mig. Så läsa blev det inte då.

I stället har jag lärt systersonen som hittade fram till bokhyllan att man ska klappa på böckerna istället för att dra ut de fina inbundna böckerna i sina fina omslag. Han blev väldigt lycklig för applåderna som följde när det klappades. Uppdrag utfört.

Lite har jag i alla fall hunnit läsa ur Beautiful Creatures bok 3. Nästan 67 sidor är jag definitivt nöjd med eftersom jag inte hann sitta så länge. Hittills är boken också mycket bra. Jag vet inte varför jag har väntat så länge med den.

Nu ska jag krypa ner i sängen för det lär bli en lång dag i morgon. Ska ta Bertrams Hotell med mig till sängen och kanske lyckas läsa 10 sidor.

Vintage Book~Beautiful clasp. Doesn't that clasp just want to make you open it...

Tematrio - En deckare i påsk

Äntligen är det påskveckan och jag längtar till torsdag klockan 13 då jag ska gå hem från jobbet och vara ledig hela påsken. Ska bli så skönt. Tydligen har det blivit så att deckare är något som hör påsken till och denna veckan vill Lyran att vi presenterar just favoritdeckare, eller i mitt fall idag, deckarförfattare.

 Vilka är dina tre favoritdeckare? Presentera en bok, författare eller romanfigur. 

1. Harlan Coben har en skrivstil som passar mig perfekt. Jag älskar den ironi som språket i Myron Bolitar-deckarna är skrivna med. Älskar, älskar, älskar. Sen lyckas han som oftast också få till en väldigt bra och klurig story och det är ju ganska viktigt för en deckare om man så säger. Men det är inte bara böckerna om Bolitar som är bra. Även hans fristående böcker gillar jag skarpt även om jag inte läst alla på väldigt länge. Det blir helt enkelt någon lite då och då.

2. David Baldacci och jag går långt tillbaka i tiden. Eller i alla fall ca 10-12 år. Från den första bok jag plockade upp av honom som jag tyvärr inte kommer ihåg namnet på nu - enda fram till den bok jag läste sist vilket var Dagen noll, har jag gillat. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är jag gillar så mycket men det måste helt enkelt vara en blandning av bra karaktärer och bra handling.

3. Eftersom jag inne i ett Christie-stim för tillfället måste jag helt enkelt nämna Agatha Christie. Böckerna är helt enkelt fantastiskt mysiga. Mer behöver egentligen inte sägas.

2014-04-14

Läs-a-lot påsk Dag 1

Så då var första dagen av den här läs-a-loten avklarad. Läst lite över 70 sidor och det måste jag säga att jag är nöjd med eftersom jag jobbat dubbla jobb idag samt varit på fotografering. Började också dygnet i natt med lite ljudbok. Svårt att beräkna sidor men ca 1 timme lyssnade jag i min kunde-inte-sova-bubbla inatt. Nu är jag däremot trött så sängen väntar på mig. Lite ljudbok och sen sova gott.
I morgon tar vi nya tag med läsandet - någon timme ska jag väl klara av då också.

2014-04-13

Otäckheter

I tiden verkar onekeligen oknytt och naturväsen ligga. Förra årets storsäljare Nordiska väsen (som jag ännu läst men så gärna vill ha) följs nu av nästa bok med en vill ha stämpel. Nu är det Semic som ger ut Monster & Vidunder - Leikon över världens väsen.
Mycket lockande vill jag lova.


Läs-a-lot påsken


Nästa vecka har jag tänkt att delta i den läs-a-lot som Bookshelf och Bokzoem anordnar över påsken (nästa vecka). Chansen finns ju att vinna en bok, men framför allt är det gemenskapen i att delta som lockar att delta. Det är första gången jag är med på en läs-a-lot men suget har funnits där tidigare.
Jag tänker inte direkt sätta upp några mål för min läsning eftersom det fortfarande är väldigt mycket på jobbet i veckan och jag vet helt enkelt inte hur mycket tid jag kommer ha. Men 50 sidor per dag låter i alla fall som lite realistiskt och uppnårbart. Vilka böcker jag kommer läsa tänker jag inte heller ge min in på och skriva i sten men förmodligen kommer jag i alla fall att läsa Beautiful Creatures bok 3 som jag måste ta tag i nu.

Regler för läs-a-loten är följande (om man vill ha chansen att vinna en bok):

  • Kommentera att man är med i läs-a-loten hos Bookshelf eller Bokzoem.
  • Måste kommentera minst en gång på blogg, twitter eller instamgram hur det går med läsningen. Hashtagen är #läsalotpåsk
  • Läs-a-loten pågår från 14/4 00:00 till 19/4 23:59.
Själv ska jag försöka uppdatera lite varje dag, men ska väl inte lova för mycket.

2014-04-12

Helgjobb

Nu blir det jobbarhelg - läger för förhoppningsvis väldigt trevliga konfirmander. Det lär ju faktiskt inte bli så där värst mycket dötid men väska är ändå packade med två böcker och en läsplatta. Boknördigt helt klart och förmodligen fullkomligt onödigt.

2014-04-11

Bokbloggsjerka 11 - 14 april

jerka11Fredag = helg = bokbloggsjerka hos Annika. Det där med helg blir väl lite si så där men jerkan ska jag definitivt knåpa ihop ett snabbt svar kring.

Detta svaret skulle jag vilja beskriva lite som att man aldrig har några kläder att ta på sig trots att garderoben är full bara det att vi omsätter det i böcker. Och ja, detta är hos mig ett vanligt fenomen hemma hos mig, framför allt när jag har läst ut en riktigt bra bok. Då går jag länge och klämmer och känner och plockar ut böcker ur bokhyllan. Kanske läser en eller två sidor i boken och sedan sätter tillbaka den. Det är de där gångerna då jag har ett extremt läsbehov men det finn helt enkelt ingenting som lockar. Lösningen på problemen brukar vara att plocka upp random bok - gärna ganska tunn eller väldigt lättläst och småläsa lite i den bara för att låta tiden gå. Sen går man och lägger sig tidigt så är problemet för det mesta löst till dagen efter. Ofta är det då inte den där random boken som lockar utan något helt annat. Då har jag helt plötsligt massor som lockar till läsning igen. Så svaret är egentligen att ge det lite tid och sysselsätta sig med något annat (annan läsning) så länge. Ljudböcker kan också fungera.

2014-04-09

Omslagsonsdag #39: Översta hyllan

Omslagsonsdag hos Elen igen och denna gången var det dags att leta snygga böcker från översta hyllan. Jag hittade snygga omslag på alla mina översta hyllor, fem bokhyllor hade jag att botanisera ur. Dessa blev det lilla fina urvalet.


Nu har jag ju verkligen valt ut mina snyggaste omslag på dessa hyllor så det är svårt att bestämma sig för vilket som är snyggast. Men jag måste säga att jag är barnsligt förtjust i mina James Bond omslag och Mina Agatha Christie omslag därför toppar nog dessa denna vecka. Vad tycker ni...?

2014-04-08

Äntligen

I går var det äntligen dags (för oss) med säsongspremiären av Game of Thrones. Som jag älskar den serien och avsnittet tog slut på tok för fort. Måste nog helt enkelt plocka upp andra boken snart så jag får fortsätta att gotta ner mig i serien. Får nog vänta tills säsongen är slut dock för annars lär jag blanda ihop för mycket grejer.

2014-04-07

Nu kör vi...

Så var den här, veckan jag fasat för ett bra tag nu. Idag kör utvecklingssamtalen igång, sen är det full fart fram mot helgen då jag också ska jobba. Läsa lär det bli i juni så tack och hej för mig. Nej men skämt å sido så kan det bli lite tystare här på bloggen ett tag, i alla fall om jag klarar av att hålla mig ifrån den. Något litet inlägg lär det nog bli i alla fall för det är avkopplande.


2014-04-06

En smakebit på søndag: Trick med speglar


Idag pratas det lite om påskekrim hos Flukten fra virkeligheten och jag ska väl inte vara sämre jag. Så min presentation denna vecka blir klassiker i form av pusseldeckare. Agatha Christie får bli mitt påskekrim.

Smakbiten blir därför ur Trick med speglar som jag påbörjade för någon dag sedan. Sida 21 är det jag vilar blickarna på idag (eller just nu i alla fall).

- Jag är orolig, Jane. För Carrie Louise.
- Carrie Louise?
Miss Marple upprepade namnet eftertänksamt. Hon fördes långt bort i tid och rum när hon hörde det. 
Pensionatet i Florens. Hon själv, den smultron- och mjölkhyade engelska flickan från en klosterskola. De två flickorna Martin, amerikanskor, kolossalt spännande för den engelska flickan genom sitt lustiga sätt att tala, sitt rättframma sätt och sin vitalitet. Ruth, lång, livlig, flöt ovanpå, Carrie Louise lite, späd, tankfull.
- När träffade du henne sist, Jane?
- Å, det är många herrans år sen. Det måste vara minst tjugofem. Men vi skickar förstås julkort till varandra fortfarande.

2014-04-04

Bokbloggsjerka 4-7 april

jerka11Efter en fullsmockad dag med jobb och shopping och besök i metropolen Växjö är jag äntligen hemma och ska ta och varva ner. Jag börjar med att besvara veckans fråga i jerkan hos Annika.

Hur ser din syn på deckargenren ut och hur ställer du dig till dåligt korrekturlästa böcker? 

Jag kan inte påstå att jag tänker på något annorlunda sätt vare sig det gäller en deckare eller någon annan typ av skönlitterär bok (möjligtvis med undantag av fantasy). Förr om åren läste jag vansinnig mycket deckare, nästan enbart och tyckte mycket om det. Nu är jag inne i en period då jag inte läser fullt så mycket deckare. Vad detta beror på kan jag inte säga.
Visst är många deckare en aning stereotypa, men det tycker jag andra genre också är. Sen kan det ju vara så att i en del fall den stereotypa deckarkaraktären kanske inte är en sådan karaktär man faller handlöst för, målas många gånger inte upp på ett speciellt trevligt sätt, till exempel kan den medelålders mannen som dricker en aning för mycket, lyssnar på opera och väger ett antal kilo för mycket nämnas.
Så finns det ju pusseldeckare också och det är något jag verkligen kan längta efter ibland. Agatha Christie och Maria Lang är den perfekta deckarläsningen för mig. Och deckare som utspelar sig i historisk miljö går också ofta hem.

Vad gäller det där med korrekturlästa böcker så vill jag givetvis ha en så "perfekt" bok som möjligt. Jag stör mig inte så mycket på stavfel som jag stör mig på knasig meningsbyggnad. Det är fruktansvärt irriterande. Däremot brukar jag lägga det bakom mig och fortsätta läsa. Det har hittills inte hänt att jag lagt ifrån mig en bok för att den har varit för dåligt korrekturläst.

Så finns det en sak jag stör mig vansinnigt på i böcker, det kan vara i deckare, det kan ses som ett korrekturfel eller vad ni vill, men skriver man en bok så ska en sak få sitt rätta namn. Det finns inget som heter dagis, det heter förskola. Inte skriver man folkskolan eller realskolan om skolan så varför ska man benämna förskolan med något det inte heter. Det spelar ingen roll att många använder det i dagligt tal, benämns det inte rätt i det skrivna ordet hur ska då folk kunna lära sig rätt.

Nog svamlat och en trevlig helg till alla läsare.

2014-04-03

Dags att påbörja nästa

Så blev Ett ögonblick att minnas av Nora Robert utläst ikväll. Kommer någon form av recension på den under de närmsta dagarna. Nu ska jag plocka fram Beautiful Creatures bok 3 och krypa ner i sängen.

John Gannam illustration.  I luv how she has the Holly Golightly sleeping mask (in pink!) hanging from her headboard.

5:e delen

Så råkade jag då gå förbi det där bordet på maxi där det stod 50% på reapriset. Då måste jag ju helt enkelt kolla in lite vad som fanns och när priserna är så otroligt låga så måste man ju bara hitta sig åtminstone en lite bok. Och visst gjorde jag det. Gideons ring av Carin Gerhardsson fick följa med hem till det underbara priset 30 kronor. Nu har jag del 1-5 stående hemma i hyllan. Har bara läst Pepparkakshuset men den älskade jag från sida ett så någon gång ska jag plocka upp resterande delar.

2014-04-02

Omslagsonsdag # 38: Mat

I den här veckans omslagsonsdag hos Elen på Bokpotaten kan man nästan dela upp omslagen i två kategorier; frukt och Janet Evanovich. Som tur väl var hittade jag någon enstaka bok som inte passade in i dessa kategorier. (Kan tillägga att jag valde att inte ha med kokböcker, inlägget kunde blivit på tok för långt då.)

Jag har svårt att välja ett omslag som jag tycker är snyggare än de andra men jag tror mitt val får bli Om jag kunde drömma. Stilrent och snyggt.