2013-12-31

Avslut

Så då sitter jag här, sista morgonen på det här året. Mitt te är snart uppdrucket och då är det dags att börja städa och fixa inför kvällens händelser. Så därför tänkte jag passa på att nu med en gång önska alla ett riktigt gott slut och att 2014 blir ett riktigt bra nytt år. Det satsar jag på i alla fall.

Happy New Year Chalkboard Art

2013-12-30

Mål för 2014 års läsning

Happy New Year 2014

Jaha, då sitter jag och ska försöka få ihop något mål inför mitt läsår 2104. Ett år som jag hoppas innehåller mycket bra litteratur och många överraskningar.
Mina mål kommer inte vara speciellt specifika utan kommer mera vara uppmaningar till mig själv. Jag är nämligen inge bra på att klara mål och om jag sätter för mycket krav på min läsning så tappar jag tjusningen med det.

  • Försöka läsa klart Jane Austens böcker. Har läst Stolthet och Fördom, Emma och Övertalning. Resten kvar med andra ord och det hade varit trevlig om jag kunde läsa dessa böcker under 2014.
  • Vidga min läsning något och försöka läsa mer böcker från andra kulturer och världsdelar. Jag vill i alla fall läsa något Brasilianskt eftersom det är temat för årets bokmässa.
  • Minska mina olästa böcker - eller i alla fall läsa dem som står i hyllan. Hur ska jag klara detta. Jo genom att belöna mig själv. När jag läst alla olästa böcker på en hylla i bokhyllan så får jag köpa mig en eller två böcker som belöning. Mina hyllor har allt från två olästa böcker till 15. Så ibland kan det bli en lätt belöning, ibland får jag kämpa lite mer för att klara detta. Kanske kan gå.
Jag tror jag nöjer mig där med mina bokliga löften. Bloggmässigt ska jag försöka vara bättre på att kommentera hos andra. Och så är det Bokmässans Community som gäller. Mer om det en annan gång.

Happy Reading 2014 till mig!

Läsåret 2013

Egentligen hade jag tänkt göra en hel del fina listor över mitt läsår 2013. Men som vanligt räckte inte tiden riktigt till så istället får det bli en liten kortare sammanfattning i detta inlägget. För sen måste jag ju också skriva ett inlägg om planerna och målen för nästa år.

Jag hade bara ett läsmål detta året och det gick ut på att beta av en lista av olästa böcker i min hylla. Det gick väl sådär kan man säga för att uttrycka det lite fint. På ren svenska så gick det åt h*lv*te. Nåja jag hade i alla fall intentionerna. Och förr eller senare ska de böckerna bli lästa.

Sen hoppade jag på kaosutmaningen och den gick bättre. Den klarade jag faktiskt av ganska tidigt i år. Det är bara 5 punkter kvar på listan som jag kanske egentligen kunnat fylla i om jag valt att låta samma titel vara med mer än en gång.

Jag hoppade också på Lyrans klassikerutmaning. Jag började läsa Anna Karenina och sen sa det stopp. Det försvann liksom lite ur mitt huvud den där utmaningen. Jag har däremot läst en del klassiker ändå bland annat Utvandrarsviten av Moberg, Övertalning av Austen, En julsaga av Dickens, några Agatha Christie och en del annat också. Så på det stora hela kan man väl ändå säga att jag klarade av klassikerutmaningen utan att mena det.

Min läskvot för året kommer stanna på 99 böcker, möjligtvis 100. Trodde jag hade läst en bok mer än jag hade så lite besviken. Har ca 70 sidor kvar i bok nummer 99 och den kommer jag definitivt att hinna läsa ut den. Kanske hinner jag en till men kommer inte ställa något större krav på mig själv om det. Det är ett sämre läsår än förra året men tanke på att jag knapp läste någon ting i juni och juli så är det faktiskt inte så konstigt. Bästa läsmånaden däremot blev mars med 14 böcker.

Bästa nya författarna har jag listat här. Och jag har faktiskt läst ganska många nya författare, 37 stycken för att vara exakt och många av dessa författare har jag läst mer än en bok av under året. Så att hitta nya bekantskaper är absolut inget problem.

Jag läser någorlunda jämt i fördelningen mellan manliga och kvinnliga författare. Det är några fler kvinnliga författare men inte många.

Bästa bokliga händelsen detta året har helt klart varit att jag blev utvald till att bli Bokmässeambassadör. Nästa år ska bli så roligt. Men min nya bokhylla (som jag fortfarande glömt visa bild på) tillhör också favoriterna.

Antal lästa böcker: 80
Antal böcker jag lyssnat på: 19
Engelska/Svenska: 26/73 (lite dålig statistisk, försöka förbättra till nästa år)

Och så till det roligaste; årets bästa böcker. Har väldigt svårt att lista dem i någon speciell ordning med har i alla fall gjort ett försök. (Har gjort en del omläsningar/lyssningar i år och de är inte med på listan.)

5. Underbara Helvete av Jamie McGuire. Kanske främst för att den överraskade mig så totalt. Inte alls vad jag hade väntat mig, så mycket bättre.
4. Själlös av Gail Carriger. Hade egentligen kunnat nämna alla tre översatta böckerna för de är så vansinnigt bra och roliga.
3. Jellicoe Road av Melina Marchetta. Det var så länge sedan jag läste den nu men så bra den var. Det var en bok som levde kvar inom mig väldigt länge.
2. Utvandrarsviten. Böckerna hänger ihop så jag har svårt att sära på dem och säga att en är bättre än en annan.  Underbar serie i alla fall.
1. Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Älskade verkligen den här boken och den bor kvar där inne i mitt hjärta.

2013-12-29

Söndagsfilosoferar #3

1. Så var vi hemma igen. Och i min stilla fantasi önskar jag att jag finge ägna kvällen åt läsning. Om så blir fallet vet jag inte ännu eftersom sambon tydligen har fått för sig att vi ska titta på film. Men lite ska jag i alla fall läsa för ikväll kan jag vara uppe hur länge jag vill för jag är nämligen fortsatt ledig hela nästa vecka. Underbart!

2. Vanlig mat. Jag kan inte låta bli att drömma och längta efter det så här nu när julen är slut. Okej det är väl ganska gott med julmat - men inte så gott så att man behöver äta det i en vecka efteråt. Ikväll blir det i alla fall hemmagjorda hamburgare och pommes för oss.

3. Det var kanske ganska bra egentligen att jag inte fick mer än en bok i julklapp. Olästhögarna bara växer och växer och i morgon får jag nog verkligen sätta mig och bena ut mina löslöften för 2014.

4. Julböcker är mysigt. Men oj så förutsägbara.

5. Jag är numera en stolt ägare av en onepiece. Eller stolt och stolt. Jag skulle aldrig sätta på mig en men sambon önskade mig en sådan i julklapp av sin syster så numera äger jag en. Och jag skulle aldrig säga det högt, men den är faktiskt ganska skön och perfekt att sitta och läsa i. Myspys liksom.


6. Nämnde jag att jag är ledig i en hel vecka till... Det kan bli många lästa böcker.

7. Bara 1/2 bok kvar till hundra. Det ska gå!

Confucius - "No matter how busy u may think u r, u must find time 4 reading or surrender yourself to self-chosen ignorance."

2013-12-28

Mer jul

Idag sticker jag och sambon ner till Skåne för att fira lite mera jul. Det är trevligt när man får dra ut på firandet lite extra länge. Vi började givetvis dagen med att försova oss, tur att man inte har någon tid att passa. Nu ska det sista packas ner - det vill säga böckerna. Jag tänkte först bara ta med en bok eftersom vi bara ska stanna i en natt, men så kom rädslan över mig - rädslan att bli utan böcker - och jag la snabbt fram min Letto. Den lite mer realistiska tanken är att jag inte kommer hinna läsa en enda sida.

2013-12-27

Just nu läser jag...

... Married by christmas av Scarlett Bailey

Married by Christmas

En julsaga

I min familj har vi haft vissa jultraditioner, precis som man förmodligen har i alla familjer som på något sätt firar jul. Till exempel firar vi alltid den 23 med skinkmacka och tittar på Den Lilla åsnan. Vid första advent tände vi alltid kakelugnen och drack glögg och åt pepparkakor. Och någon av alla juldagarna plockade vi också fram pop-up boken En Julsaga av Charles Dickens. Jag, syrran, mamma och pappa - alla kröp vi upp i den stora sängen och hade högläsning och hjälptes åt att öppna luckorna i boken. Det är mitt första minne av En Julsaga.

Mitt andra minne är Disneys variant där Joakim von Anka spelar den snåle Scrooge som under julnatten besöks av tre andar. Filmen är så otroligt mysig och den har gjort att historien fastnat ännu mera på min bokhinna.
Fler filmer har sedan passerat, många bra, andra kanske inte lika bra. Oavsett så är historien fantastisk.

Men nu har jag skapat mig ett nytt minne och en ny tradition. Som jag skrev om tidigare så fick jag B/Wahlströms nyutgåva av boken i julklapp. Redan på julaftonsnatten när vi kom hem efter allt firande satte jag mig att läsa. Dagen efter var den utläst. Den är perfekt läsning helt enkelt. Och boken i sig är helt fantastiskt vacker. Underbara bilder, vacker prägling av ett järneksblad på själva boken, lättläst text som ändå känns väldigt autentisk och inte förenklad för att passa barn. Det var helt enkelt en mycket trevlig lässtund jag och boken fick tillsammans.
Jag älskar historien - om att julen tar fram det bästa ur varje människa, även om man är så fördärvad som Scrooge är.

Det finns egentligen inte så mycket mer att säga än att jag tycker att detta är en bok alla borde läsa. Den är vacker och det är en historia som levt i långt över hundra år och lär leva lika länge till. Så jag rekommenderar den varmt. Och min nya tradition får väl helt enkelt vara att jag ska läsa den många jular framöver.

Årets bästa nya författare

Nu är det väl dags att börja sammanfatta läsåret så smått. Först ut får bli de bästa nya författarna under 2013. Listan är helt utan inbördes ordning.

Melina Marchetta - Har bara läst Jellicoe Road men vilken bok. Författaren är definitvit en jag kommer bära med mig och läsa fler böcker av.

Gail Carriger - Vilken författare. Böckerna i parasollprotektoratet är skrivna med precis rätt humor, de är karaktärer som man inte kan låta bli att älska och ett fantastiskt språk. Kommer definitivt att läsa mer av henne. Mina recensioner kan läsas här och här.

Vilhelm Moberg - Älskar, älskar, älskar. Mer måste inte sägar. Läs mer här.

George R.R Martin - Har bara läst första boken i serien än så länge för det tar sån tid att läsa. Men samtidigt är det så fantastiskt bra. Kanske ska överväga att läsa på svenska istället.

Har läst många flera bra nya författare detta året men det är dessa som utmärkt sig lite extra. Andra som kan nämnas är Josephine Angelini, Kerstin Gier, Jamie McGuire, Hillary Jordan och Lindsey Faye.

Very true. Some things flow better on ink. When my boys were born that's all I did. I wrote every experience and write about them now. ♥

2013-12-26

Julläsningen fortsätter

Här kommer ytterligare ett väldigt fantasirikt inlägg (not) men ibland bara måste jag få skriva något. Fortsätter min ledighet med läsning. Nu börjar jag närma mig slutet av The Name of the Wind och den är fortsatt bra. Vet faktiskt inte riktigt vad jag ska rikta in mig på efter det, kanske fortsätter jag med min TBR-hög eller så väljer jag något helt annat. Married by christmas ligger i och för sig ganska högt upp på löslistan eftersom jag vill läsa den medans det är jul och definitivt innan mitt eget bröllop.
Sen är det faktumet att jag närmar mig hundra böcker med stormsteg (98 böcker just nu för att vara exakt). Hade inget läsmål vad gäller antalet böcker i början av året men när man ligger så nära vill man gärna klara av hundra. Det borde långt ifrån vara en omöjlighet men det gäller att välja något relativt lättläst. Ja, ja - jag har ju faktiskt ca 6 dagar kvar att läsa på.

Men nu... tillbaka till läsandet!

Take me to your reader

2013-12-25

Julläsning

Så var julklappsboken utläst och gillad. Mer läsning för mig tack...

God fortsättning och hoppas er jul var lika bra som min

Julen kom, den gick, den segrade. För en riktigt trevlig och bra jul tillsammans med min familj har jag haft. Första julen för lille systersonen och vi kan väl säga att det syntes under granen. Jag tror aldrig jag har sett så många paket. De var överallt. Konsumtionssamhälle!!!
Maten var fantastisk men för tok för mycket som alltid. Jag åt så jag blev fyrkantig tror jag och det vill inte säga lite det.
Och så till paketen. Fick jag några bra då? Massor men bäst får nog smyckessetet med pärlor som sambon köpte på Teneriffa räknas till. Så en skrivare, fårskinnstofflor, parfym och givetvis så låg där en bok. För tomten känner mig. A Christmas carol (den fina boken som jag skrivit om tidigare här på bloggen) fick jag och den är så fin.
Nu ska jag juldagsmysa innan huset invaderas av alla kalkonsugna familjemedlemmar, för vi firar alltid juldagen också. Man får väl passa på liksom.

2013-12-24

En riktigt god jul till alla. Hoppas den blir underbar på alla sätt och vis.
 
 
God Jul means Merry Christmas in Swedish, the artist is Jenny Nyström.

2013-12-23

Den 23 december...

... är förmodligen den bästa dagen på hela året. Då går jag runt full med förväntningar inför morgondagen. Man tjuvsmakar skinkan, slår in en massa paket, rusar runt på stan som en dåre i jakt på det där sista man nog absolut behöver ge bort. Tomtarna hittar fram, man klär vanligtvis granen och avslutar med att bara mysa tillsammans. Det är helt enkelt den 23 december som julstämningen infinner sig.

Sagoväsen

Om ni inte visste det så älskar jag sagoväsen. Fullkomligt avgudar dem på ett kanske inte helt normalt sätt. Och ärligt talat vet jag inte vad det är som gör att jag fascineras så mycket av dem. Bäst är drakar och jag hade gärna ägt en egen drake om det var möjligt. Paolinis serie om Eragorn passade därför mig alldeles  utmärkt. Fantastiska böcker. Det finns många mera böcker om drakar men det tänker jag inte gå in på nu för det har jag inte tid med. Kanske i ett annat inlägg.

Det som det här inlägget faktiskt skulle beröra är ett av mina andra favoritväsen som idag ska få flytta fram från vinden där de legat och gömt sig sedan sist. Alla mina tomtar. Jag har många kan jag lova och idag ska de få pryda varje ledig vrå som finns i vårt hem (till sambons stora förtret). Inget minimalistiskt här när det kommer till julen.

John Bauer (woman putting out porridge for the tomtar, swedish christmas tradition)

2013-12-22

God natt

A fairytale before sleep ...

Söndagsfilosoferar # 2

1. Förskylningen håller i sig. Det börjar bli riktigt drygt. Förhoppningsvis så är jag någorlunda pigg i morgon. Oavsett så får det bli städning, julklappsinköp, tomteuppsättning och allt annat som måste fikas inför julen i morgon. Tur att sambon är hemma i alla fall.

2. Äntligen så har det blivit lite läst den här helgen. Och mer ska det bli ikväll har jag bestämt. The Name of the Wind av Patrick Rothfuss är faktiskt otroligt bra. Trots detta går den ganska sakta att läsa men det kan ju bero på alla konstiga ord som jag knapp vet vad de betyder på svenska.

3. Ledighet! Som jag har längtat efter denna ledighet. 2 veckor med bara slapp och läsning ska bli så skönt. Men nu ljög jag lite. Måste under ledigheten även plugga lite eftersom jag av någon anledning har "glömt" min inlämningsuppgift till i början av januari. Ser inte alls fram emot den men det måste göras.

4. Som sambon tidigare idag konstaterad så har vi i morgon vår förlovningsdag. Jag valde tydligen ett så pass bra datum att till och med han kommer ihåg det. Får väl tyvärr firas i sedvanlig ordning med att spela Bingo Lotto på kvällen. Konstigt nog är det den enda traditionen från sin barndom som sambon vill hålla kvar vid. Jag å andra sidan klarar mig alldeles utmärkt utan den traditionen.

5. Såg tidigare i veckan att en av mina favoritförfattare Conn Iggulden har påbörjat en ny serie. Denna gången kommer den att handla om Rosornas krig i England. Kan bli väldigt intressant. Har däremot inte bestämt mig för om jag ska försöka få tag i boken snarast eller om jag ska vänta till den kommer på svenska. Ska jag vara riktigt ärlig så har jag ju några böcker kvar i hans serie om Julius Ceasar som jag kanske ska läsa klart först.

6. På tal om favoritförfattare. I går i min recension av Min mormor hälsar och säger förlåt så nämnde jag att jag placerade Fredrik Backman längst upp på favoritförfattarpallen. Detta får jag nog revidera en aning. Jag glömde J.K Rowling hur man nu kan göra det. Framför allt när Backmans bok är full av referenser till Harry Potter. Men Backman är ändå fruktansvärt bra.

7. Min mormor hälsar och säger förlåt är helgens höjdpunkt!

8. Lussekatter är så otroligt gott så jag önskade nästan att jag hade haft tid i morgon att baka en sats till. Tyvärr lär det ju inte gå. Men det är uppenbarligen inte bara jag som älskar dessa gula bullar. Jag får slåss om dem med både systersonen 11 månader gammal och katten Molle. Jag förlorar.

9. Igår och idag är jag otroligt stolt över mitt land och alla människor i det som vågar ställa sig upp och säga att det är inte okej med rasism. Vem som än startade #bokbloggaremotrasism i går eller när det nu var ska ha stor ära.

10. Snart är det äntligen jul och efter det är det nästan 2014. Som jag längtat efter detta år.

carli bybel qoute

Vi fortsätter som igår

Söndag idag och fjärde advent. 2 dagar kvar innan det är julafton. Igår blev verkligen som planerat. Jag gjorde nästan inget annat än att läsa. Så skönt. Idag lär det nog inte bli så där värst jättemycket mer. Ska försöka orka städa toaletten och dammsuga och sen ska vi på lutfiskmiddag hos mamma och pappa. Sen ska jag läsa.
Vi tar julstressen i morgon - då ska jag vara pigg.

Sven Nordqvist "Christmas Porridge"

2013-12-21

Jag är också mot rasism

Det finns få saker ur verkliga livet som gripit tag i mig på ett så frukansvärt sätt som gången när jag var 15 år och var nere och titta på ett enormt hav av skosulor. Platsen ett koncentrationsläger någon stans i norra Polen. Och anledningen till att just skosulorna istället för gaskammaren eller krematoriet berörde mig så pass mycket vet jag faktiskt inte, men känslan av att någon har gått i dessa skor, och det är skor för alla de som blivit dödade på denna plats den var så pass stor så att den 15 år senare finns kvar i mig.

Under den perioden av mitt liv och ett antal år framåt läste jag sedan otroligt mycket litteratur om ämnet förintelsen och olika former av läger. Det var för mig (är fortfarande) helt obegripligt hur människor kan behandla varandra så fruktansvärt illa. Människor som i grund och botten är så väldigt lika varandra.

Jag skulle kunna skriva så fingrarna blöder om detta ämne. För det är något som berör mig så fruktansvört mycket på alla plan. Jag kan inte förstå att någon människa kan innehålla så mycket hat mot en annan människa bara för att man ser olika ut. Och det värsta jag vet är när vuxnas osunda åsikter lärs vidare till barn. Då vill jag bara gråta. Det får liksom inte förekomma men tyvärr förekommer det. Och jag vill gråta igen.

Alla människors är lika värde är vårt samhälle uppbyggt kring och snälla Sveriges befolkning låt det fortsätta så. Det som idag händer i samhället är inte accepterbart tycker jag. Vi ska föreställa en bildad och civiliserad befolkning - bevisa det då. Låt inte den där skohögen återuppstå som ett monument över vårt dårskap.

Jag skulle kunna peka på massor av litteratur i ämnet rasfientlighet men jag nöjer mig med en musikvideo istället som pekar på ett önskebefinnande som idag 40 år senare fortfarande är så högst aktuellt.


Detta är ett inlägg i #bokbloggaremotrasism

Alla "människor" förtjänar superhjältar

Jag vet inte var jag ska börja eller hur. Det finns liksom inte riktigt ord att förklara vad den här boken gör med mig. Jag har väntat länge på att läsa den, lite av rädsla och lite av förväntan och att inte längre ha läsningen framför sig.
När jag läst En man som heter Ove så blev jag helt och hållet nockad. Den var ingenting vad jag hade förväntat mig. Jag har pratat mig varm om den boken i över ett år nu (lugn jag lär inte sluta). Och visst var Ove fantastisk på alla tänkbara sätt men jag vet inte hur han har lyckats Backman, men Min mormor hälsar och säger förlåt är bättre. Jag trodde på allvar inte att det skulle gå.

Den här boken innehåller allt fantastisk läsning ska innehålla och ibland lite mer. Det första ord som trillar in i min hjärna är faktiskt genial.

Jag älskar karaktärerna, jag älskar Elsa, jag älskar mormor, worsen, Varghjärta, mamma, Britt-Marie och alla de andra. Jag glömmer ingen med möjligtvis Kent som undantag.

Jag älskar språket som är så otroligt talande, smått ironiskt, invecklat men samtidigt så enkelt. Till och med upprepningarna älskar jag för det är en del av historien.

Jag älskar handlingen. Jag älskar hur den berör mig i mitt djupaste. Den som faktiskt inte förstår att bry sig om vad som händer detta underbara annorlunda barn är "faktiskt helt dum i huvudet". Det säger mormor. Det här är mitt i allt det inte fullt så verklighetstrogna en otroligt viktigt berättelse att berätta.

Men mest av allt älskar jag sagorna. Boken visar så väldigt tydligt det är att sagor har läkande kraft, att sagor hjälper oss genom svårigheter och att fantasin är en av de viktigaste grundstenar vi har. Att med hjälp av vårt språk och vårt berättande kan vi rädda många människor.

Boken bör läsas långsamt. Redan efter första kapitlet känner jag att jag förmodligen måste stanna upp och andas. Och det fortsätter i samma takt. Tyvärr kan jag inte hålla mig när jag kommit till halva boken. Jag måste bara fortsätta följa mormors skattjakt. Men jag lovar att nästa gång jag läser den ska jag läsa ett kapitel i taget och stanna upp och tänka efter riktigt noga.

Det är så många saker och meningar jag vill lyfta fram från den här boken och dela med mig av. Men jag kan inte välja. Därför ska jag nu försöka avsluta recensionen.

Det här är en bok för alla. Punkt! Den är så fantastisk som ingen annan bok kan vara. Och utan att överdriva skulle jag nog vilja sätta Fredrik Backman allra högst upp på prispallen över favoritförfattare. Det är helt fantastiskt (har jag sagt det innan kanske). Och den där rädslan jag kände innan jag började läsa boken, rädslan av att kanske bli besviken efter att ha haft så höga förväntningar - den fick vackert krypa ner under en sten.

Idag ska jag...

...LÄSA!!!

Det känns som om det var jättelängesedan jag hade tid/ro/ork att sitta ner och läsa. Nu är dock förskylningen på väg åt rätt håll så jag orkar sitta upprätt en längre tid så därför tänker jag läsa järnet idag. Städa inför julen tar vi en annan dag, lika dant julklappsshoppandet.

#reading

2013-12-20

Nytt i brevlådan v 51

Denna veckan har mina första inköp från Book depository landat i min brevlåda. På det stora hela måste jag säga att jag är nöjd och jag lär definitivt handla där igen. Dessa böcker var det som hittade hem till mig och de ska läsas snart. Ett visst tema kan kanske urskiljas och det har att göra med något som händer i maj. Kan komma fler sådana här böcker framöver.

 

Bokbloggsjerka 20-23 december

Så var det dags för årets sista jerka hos Annika. Hon undrar helt enkelt om vad som blir vårt bokliga löfte 2014.

Jag har inte riktigt tänkt färdigt angående bokligt löfte ännu. 2014 lär bli ett år med en del förändringar på det personliga planet så därför vet jag inte riktigt hur mycket tid jag har att läsa på under vissa delar av året. Lite löften kommer jag dock att ha och dessa kommer beskrivas mer i ett senare inlägg men i princip kommer det se ut så här:
  • Minska antalet olästa böcker här hemma.
  • Med tanke på bokmässan så ska jag försöka läsa något brasilianskt.
  • Bli bättre på att kommentera andras bloggar.

2013-12-19

I soffan

Lagom till jul har jag blivit sjuk. Eller jag har några dagar på mig att bli frisk innan jul men det är ju inget skönt sätt att börja sin julledighet på. Bästa sättet att kurera sig är i alla fall att ligga i soffan och titta på julbarnfilmer. Ensam hemma 1 & 2, Trolltyg i tomteskogen, Musse Pigg firar jul och liknande filmer. Dessa tillsamman med glass blir jättebra.

   

Omslagsonsdag # 23: Jul

Igår när det egentligen var onsdag så fick jag helt enkelt bädda ner mig själv i sängen när jag kom hem med feber och hostan från helvetet. Men i dag är jag lite piggare och ska strax sticka till jobbet. Skam den som ger sig när det bara är 2 arbetsdagar kvar innan jul.
Och på tal om jul - vad passar väl bättre än tema jul i Bokpotatens omslagsonsdag. Nu ska vi se vad vi kan hitta.


 
  
 
Inte jättemånga böcker med andra ord. Julresan och Married by Christams ska jag försöka läsa den här julen, de andra två är lästa och älskade. Snyggast omslag då (för det är ju det det ska handla om) är From Notting Hill with Love ... actually.

2013-12-18

Hur man läser?!?

Det finns sådana där ord som jag aldrig riktigt får till när jag ska skriva. Ord som jag måste tänka efter både en och två gånger hur de stavas.
Sen kommer man till läsandet. Jag kan läsa baklänges, uppochner och spegelvänt utan några större problem. Det här med att man läser första och sista bokstaven i ett ord är jag också väldigt väl medveten om att jag klarar av. Men tydligen inte alla gånger, visade det sig för ett tag sedan.

Sambon och jag stod och skulle köpa chips. Jag sa snabbt att jag ville ha Vikingchips. Observera V-I-K-I-N-G. Men sen konstaterade jag att de har ju stavat fel på viking. Det är ju inget ck i det ordet. Långt senare när jag kom hem konstaterade jag att de inte alls hade skrivit fel utan att det är jag som i alla år läst fel. Chipsen heter Vickning. Helt annan sak! (Fast viking var i alla fall tuffare.) Har ni någon gång läst så totalt fel?

 

2013-12-17

Karta

I always knew Narnia bordered Middle Earth.  @coltsbane

Så tittade ha-begäret fram igen

Någon mer som sett dessa underbara muggar signerade Design House Stockholm Elsa Beskow. De är så vackra och jag vill ha allt...

 
 
 

Tillbaka till det vanliga

Sakta men säkert (okej då i racerfart) så börjar rutinerna komma tillbaka till sitt vanliga efter att sambon kommit hem. Han sitter framför tv och kollar på serier och jag sitter i biblioteket (ska börja kalla mitt rum det nu) och läser. Allt precis som vanligt med andra ord. Kanske kan låta tråkigt i andras öron men det är otroligt rogivande att veta att personen som man tycker mest om i hela världen bara finns ett par steg bort. Sen råkar det ju vara så att jag inte alls är intresserad av samma tv-serier som han och han avskyr att läsa. Därför har vi fått till den bästa lösningen för oss.

Vad läser jag då? Jo Min mormor hälsar och säger förlåt av Fredrik Backman. Och hittills är den helt fantastisk.

A cup of tea, a cat, and a book. Perfect.

2013-12-16

Tematrio: Julklappstips

Nu är det i stort sett bara en vecka kvar till julafton och man borde vara någorlunda klar med alla julklapparna i alla fall för att undvika julstressen. Men så är givetvis inte fallet här hemma hos oss. Även om jag är en bra bit på väg så ar jag inte en susning om vad de sista julklapparna ska bli för något. Det lär i alla fall inte bli några böcker.
Lyran vill däremot att vi i denna veckas tematrio berättar om tre bra julklappsböcker.

1. Jag kan inte låta bli att ha med En man som heter Ove av Fredrik Backman på den här listan. Det är en sådan bok jag rekommenderar till alla som vill höra på för så bra är den. I år ska till exempel farmor få den i julklapp.

2. Ett julklappstips till de lite yngre barnen måste helt enkelt få vara med. För jag tycker alla barn ska få ta del av vårt kulturarv och vad passar då bättre än Pippi Långstrump. Eller Emil, eller Ronja, eller Mio, eller Karlsson eller vem som helst av Astrid Lindgrens underbara böcker. För att vara riktigt ärlig hade jag fortfarande blivit väldigt glad om jag fått dessa i julklapp nu som vuxen. Så bra är det. Extra fina är de nya utgåvorna med den röda tygryggen.

3. Även den deckarsugna borde få ett litet julklappstips. För även om jag läser för lite deckare för tillfället så gillar jag faktiskt genren. Och en av mina favoritförfattare är definitivt David Baldacci. Hans senaste bok heter De oskyldiga och jag tyckte det var en riktigt bra actiondeckare (kanske man kan kalla genren). Annars tycker jag Kamelklubben är ett säkert kort av samma författare.

2013-12-15

Söndagsfilosoferar

1. Idag är en sådan där dag då jag inte orkar ta mig för någonting. Det är bara skönt att sitta framför datorn och göra absolut inget. Surfa lite här och lite där och komma fram till att jag önskar att jag vunnit en massa pengar. Då skulle jag köpa mig massor av fina saker, boka bröllopsfotograf för massor av pengar, resa ut i världen och se mig omkring, kunna jobba lite mindre och massor med andra bra saker som kostar en massa pengar.

2. I går började jag läsa lite i Fredrik Backmans Min mormor hälsar och säger förlåt. Jag visst väl att det fanns en bra anledning till att jag väntat ett tag med den. Trots det så sitter jag och bölar efter bara några kapitel. Har inte plockat upp boken efter det trots att det började så himla bra. Behöver något lättsamt i läsväg istället tror jag. Fast jag lär inte kunna hålla mig undan i alla fall.

3. För bara en lite stund sedan landade sambons flygplan på Kastrup - i alla fall enligt Kastrups hemsida. Nu har han varit iväg i tio dagar men det känns som en månad. Det ska bli så himla skönt när han kommer hem. Först ska bara allt lastas från flygplan till bagageband till bil till Karlskrona och sen ska han förmodligen jobba några timmar till. Nåja - jag lär väl få se honom i morgon kväll när jag har jobbat klart.

4. Jag försöker för tillfället lära mig twitter. Det är inte så lätt som man kanske kan tro. Idag har jag i alla fall börjat följa en massa twittrare (heter det så), det är väl i alla fall ett steg i rätt riktning. Så småningom kanske jag till och med ska kunna bli lite aktiv där också. I alla fall hoppas jag har lärt mig det hela tills det är dags för bokmässan, för då ska det twittras, instagrammas, bloggas och facebookas. (Oj vilka roliga ord det blev).

5. Jag har dålig ordning på mina böcker visar det sig. Som jag nämnde i gårdagens inlägg så köpte jag Klockan klämtar för dig av Ernest Hemmingway. Den köptes i en väldigt speciell (nåja den kanske inte är jättespeciell men jag tycker den är väldigt fin) utgåva som jag lite smått samlar på. Och även om jag älskar böcker och vill ha så många som det bara är möjligt så tycker jag nog det är lite onödigt att ha två precis lika dana exemplar av ovan nämnda bok. Är det någon som vill ha en så är det bara att gasta till.

6. Det är nu bara fem dagar kvar att arbeta innan jag går på långledigt. Kände att jag behövde unna mig två hela veckors ledighet. Ska bli så skönt!

7. Julkappar!? Varför är inte alla i min omgivning lika tokiga i böcker som jag. Det hade varit så mycket enklare att köpa julklappar då. Nej istället ska man vända ut och in på sig själv för att försöka komma på bra, trevliga lite väl genomtänka julklappar till alla i släkten. Titta sen på första punkten om att ha massor av pengar till sitt förfogande så hade allt varit i alla fall lite lättare.

8. Nu har jag tänkt och filosoferat alldeles för mycket. Måste nog helt enkelt ha en kopp te nu och kanske ta tjuren vid hornen och sätta mig och läsa lite Backman.



Julkänsla

Sakta men säkert börjar nu min julkänsla infinna sig. Den är ännu inte på topp men det kan ju bero på 7 plusgrader, dimma och regn. Däremot går julmusiken varm här hemma just nu. Nu ska jag bara lyckas övertyga sambon när han kommer hem i natt att vi nog faktiskt kan behöva en julgran inne. I ett väldigt svagt ögon råkade jag nämligen lova att vi inte skulle ha någon - allt för att blidka honom att bli på bättre humör. Dumt - mycket dumt.

Ja ja det blir nog jul ändå...

Fun Find Friday: Book Christmas Tree

2013-12-14

Fortet av Bernard Cornwell

FortetFortet är en bok om amerikanska frihetskriget och om ett slag som utspelade sig några veckor under sommaren 1779. Britterna har gått i land på ett ställe som hette Majabigwaduce, Massachusetts - allt för att återerövra land i dessa trakter. Under ledning av general McLean bygger britterna ett fort - Fort George.
Amerikanerna vill återinta denna plats och skickar en stor flotta för att ta tillbaka sitt land. Amerikanerna är under ledning av General Lowell och kommendörskapten Saltonstall.

Där har ni grunderna för boken. Sen påbörjas en lång och detaljerad förklaring av detta slag där det egentligen inte händer så mycket. Amerikanerna skjuter några kanonkulor. Britterna skjuter några kanonkulor. Amerikanerna skjuter några kanonkulor till och så fortsätter det.
Boken innehåller en mängd detaljer om sjökrigsföring och om kanoner och musköter. Men den innehåller också ett otroligt stort personregister hämtat från verkligheten. I början är det lite svårt att hålla koll på alla karaktärerna och namnen och fartygens namn men såsmåningom börjar jag få en ganska klar bild för mig.

För mig som är en riktig historienörd så blir det tillslut till riktigt intressant läsning även om jag ibland tycker jag hör orden artonpundare och niopundare några gånger för mycket. Jag blir sugen på att veta mer och googlar mig fram till mer information.
Det bästa med boken tycker jag ändå är hur författaren lyckas förlöjliga slaget på något sätt. Lowell framställs som en inkompetens general som inte vågar ge sig in i några slag utan kommendörkapten Saltonstalls hjälp med att beskjuta britternas skepp. Saltonstall är inte bättre han utan han är högdragen och ser sig själv som för mer än alla andra. Han vill inte under några omständigheter inte riskera sitt eget skepp.
Sen har vi Paul Revere som är högsta befäl över artilleriet och som bara visar upp en inkompetent och tjurig sida. Det enda amerikanska befäl som egentligen verkar ha några vettiga tankar är general Wadsworth men han talar hela tiden för döva öron.

Jag tror inte att det här är en bok som passar alla men är man historieintresserad och då kanske framför allt krigshistorieintresserad så tycker jag definitiv man ska ge den en chans. Men var beredd på att det tar ett tag att komma in i den. Och sen tror jag att boken hade gjort sig väldigt bra som film (en liten parantes bara).

Tack Bazar förlag för recensionsexemplaret.

Nytt i bokhyllan v 50

Så har jag äntligen kommit till mitt favoritloppis igen. Och givetvis kom jag inte därifrån utan böcker. 6 stycken för 55 kronor. Dyrast var barnboken vilket de oftast är på loppisar (i alla fall de jag brukar besöka). Hade lätt kunnat plocka på mig ett tiotal barnböcker men så blev det inte denna gången. (Ursäkta kamerakvaliteten, orkade inte dra fram systemkameran.)
 
 
 
Böckerna är följande:
  • Sens and Sensibility av Jane Auste
  • Stjärna för en natt av Lisa Jewell
  • Tristan och Isolde av Robert Bossuat
  • Barn 44 av Tom Rob Smith
  • Klockan klämtar för dig av Ernest Hemmingway (älskar denna utgåvan och köper dem alltid när jag hittar dem).
  • Stora sagoskatten 3 Törnrosa och 6 andra sagor av Charles Perraullt  
Sen måste jag ju också visa vad som låg i paketet från cdon som jag visade härromdagen. Också ett fynd för hela 38 kronor. The Land of Stories:  The Enchantress returns av Chris Colfer. Gillad första boken väldigt mycket och kunde inte låta bli när jag hade en rabattkupong och dessutom skulle beställa lite julklappar.
 

Såhär dagen efter

Det är ganska konstigt det här. Igår kväll satt jag och läste i ca fem timmar med bara kortare uppehåll. Det var så ofantligt skönt så jag vet inte vad. Men känslan idag, dagen efter påminner en del om baksmälla - detta utan att ha druckit en endaste droppe. Är det någon som känner igen sig i känslan?

Nu ska jag i alla fall försöka släpa in min väldigt trötta kropp i duschen och sen sticka iväg för att spendera pengar. Loppis och julklappsinköp står på schemat idag. Och loppis är något jag verkligen längtat efter, har inte hunnit dit sedan i oktober.

Door en Door Winter by Wouter Tulp, via Behance

2013-12-13

Så här spenderar jag min fredag

Helt i ensamhet, helt tyst och massor av tända ljus. Nu ska det läsas.

Bokbloggsjerka 13-16 december

jerka11Den här fredagen och helgen är otroligt efterlängtade. Och som vanligt inleder vi den med en jerka hos Annika.

Vilken författarduo tillhör dina favoriter? (Alternativt: finns det någon författare vars böcker du har gillat både under författarens riktiga namn såväl som dennes pseudonym)?

Jag tror inte jag brukar läsa så många böcker av författarduoar (heter det så). Men en duo poppar i alla fall upp i mitt huvud och det är en favorit sedan barndomen och som jag fortfarande tycker håller för både stora och små. Sen kan man tycka vad man vill om deras genusperspektiv, men jag läser inte med de glasögonen utan bara för att det är så underhållande och så mitt i prick många gånger. Duon jag pratar om är Sören Olsson och Anders Jacobsson. Sune älskar jag, Bert lika så och den nya favoriten Håkan Bråkan. Men mest älskar jag pappa Rudolf.
Och som en parantes så här i juletider, Sunes jul är det bästa svenska julkalendern.

Lucia

Lucia är en av de absolut bästa högtider vi har i Sverige tycker jag. Därför vill jag passa på att önska er alla en riktigt trevlig Lucia.

st. lucia star boys by Elsa Beskow

2013-12-12

Nu är det officiellt

Bok & Bibliotek

Idag kom informationen om Bokmässan 2014 bloggambassadörer där jag är en av dem. Det ska bli så otroligt spännande. Jag har skrivit mer om hur kul jag tycker det kommer bli här.


De som ska göra mig sällskap i Göteborg 25-28 september är:
Jag har också startat upp lite profiler och grupper lite varstans så att man kan följa mig i förberedelserna inför mässan. Allt är väldigt nytt så förvänta er inte en massa kloka saker så här i början - jag måste vakna upp lite, men sen ska jag försöka vara väldigt aktiv.

Följ mig gärna på:
Facebook - Fantastiska berättelser
Twitter - @fantastiskaber
Bokmässans community - Anna Persson Fantastiska berättelser
Instagram - plu03aps

Fantastisk fantasi

//
Här hade jag gärna bott om jag var lite mindre. Fantasitriggare!


Drama

Drama av Sylvia DayNu har jag så läst ut den sista av Sylvia Days historiska romaner som har kommit ut på svenska. Denna gången var det Drama som stod på tur. Och efter att ha läst alla tre böckerna kan jag konstatera:
  1. Alla damerna är änkor.
  2. Utspelar sig i den brittiska adeln. Många titlar att försöka hålla ordning på.
  3. Alla damerna är dessutom det snyggaste kvinnliga som går på två ben. Det är inte bara den utvalda mannen som tycker det.
  4. Inte bara damerna är det snyggaste på två ben. De möter också sin motsvarighet i det manliga släktet.
  5. Alla inblandade har otroligt svårt att sätta ord på sina känslor. Det lyckas det inte med förrän i slutet av historien.
  6. Sex. Alla är vilddjur i sängen.
Drama handlar om Elizabeth och Marcus. I sin ungdom var de förlovade och vansinnigt kära i varandra. Men så uppstod det ett missförstånd och Elizabeth flydde och gifte sig istället med en annan. Fyra år senare så är Elizabeth änka och Marcus är hemlig agent. Marcus tar på sig ett uppdrag som går ut på att ta hand om en mystisk dagbok som Elizabeth har fått i sin ägo efter sin döde man. Uppdraget går också ut på att agera livvakt till henne, något som han går in i med liv och lust - framför allt lust.

Man får ta den här boken för vad den är. Det är en historisk roman med fokus på njutning. Och det är absolut inget fel i det. Historien är enkel och "njutningsfull" utan att bjuda på några större överraskningar. Jag kan tycka att det kanske inte läggs så stor vikt vid själva äventyrsbiten och att försöka fånga den som är ute efter Elizabeth, mest fokus ligger istället i relationen mellan de båda hetlevrade skönheterna.
Men trots att jag kanske låter en aning synisk i min beskrivning av boken så måste jag säga att jag gillar det jag läser. Det är ett driv i språket och det går otroligt snabbt att läsa. Det är helt enkelt en underhållningsbok och går man in med den inställningen tycker jag absolut inte man blir besviken. Det enda jag möjligtvis kan störa mig på är att alla karaktärerna i denna jämfört med de andra böckerna av författaren är så otroligt lika varandra. Det hade inte gjort något med lite större variation.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

2013-12-11

Omslagsonsdag # 22: Paket

Denna veckans tema hos Bokpotatens omslagsonsdag är paket. Jag kan lugnt konstatera att om man vill ha ett originellt bokomslag så ska du köra på paket i alla dess former. För det är stört omöjligt att hitta - i alla fall i mina bokhyllor. Jag hittade bara en enda lite bok med något som i alla fall påminner om ett paket. Det stoppas i alla fall någonting i den.