2018-04-29

Nytt i hyllan: april

Det har dykt upp en hel del nya böcker under månaden och jag har någon sorts plan och planering för dem alla, vilket betyder att jag verkligen hoppas läsa dem snarast.

Dessa böcker har dykt upp under april månad:

Bildresultat för nevermoorBildresultat för mischling affinity konarBildresultat för här kommer nattenBildresultat för inkräktare frenchBildresultat för i egna händerBildresultat för bokhandeln på riverside driveBildresultat för sveket linwood barclayBildresultat för patrioterna pascal engman

Än så länge är bara Nevermoor läst och den gillade jag mycket. Jag har också hunnit påbörja Inkräktare men inte hunnit sådär värst långt. Däremot hoppas jag hinna med dem i maj, i alla fall de allra flesta.

2018-04-28

Bokutgivningen i maj

I maj månad brukar bokutgivningen lunga ner sig lite efter några hektiska månader och det är helt okej för min del eftersom jag har en hel drös med böcker som jag måste ta tag i och läsa snarast. Men trots att utbudet är mindre så finns det några böcker jag mer eller mindre måste läsa.

Omslagsbild: NattskiftetBildresultat för de sista flickornaBildresultat för syndabocken sofie sarenbrantBildresultat för den engelske kusinen9789176795675_200x_sommar-pa-den-lilla-on-i-havet9789127154582_200x_en-bokhandlares-dagbok9789175455815_200x_lanat-silver-och-krossat-glas9789137152288_200x_falska-vanner9789170285066_200x_den-lilla-bistron-i-bretagne9789177793274_200x_skargardsmorden

Okej, nu när jag sammanfattat det hela lite bättre för mig själv så är det kanske inte så få böcker ändå... Hjälp!

2018-04-27

Läsa i helgen

För mig blir den här helgen lite extra lång! Vilka ska mer passa på att njuta av 4 dagars ledighet? Nu skulle man ju kunna tro att bara för att helgen blir dubbelt så lång så kommer jag att hinna läsa dubbelt så mycket. Men tyvärr skulle jag nog inte tro det. Vi ska iväg och träffa några kompisar på lördag och grilla och på söndag ska vi gå på bio. Måndagens ledighet får väl firas med lite grillande den också men på tisdag så kanske jag kan få lite läst.

I alla fall så är jag igång med några böcker som jag hoppas hinna fortsätta med och kanske med lite tur påbörja en annan.

Bildresultat för inkräktare frenchBildresultat för döden går på museumBildresultat för affinity konar mischling

Helgfrågan v. 17


Det har blivit dags för Mias helgfråga återigen och den här veckan handlar det om bokköp och bokklubbar.

Är ni med i någon bokklubb och i så fall vilken?
Bonusfråga: Hur är det med reaskyltar på böcker. Lockas ni eller kan ni motstå?

Svaret är nej. Jag personligen är inte med i någon bokklubb för helt ärligt tycker jag inte att man tjänar på att köpa böcker där i jämförelse med nätbokhandlarna. Men som vanligt är mitt svar en sanning med modifikation, för även om jag inte är med i en bokklubb så är Elin det och eftersom hon bara är 1,5 så är det ju faktiskt jag som bestämmer vilka böcker som ska handlas in. Den bokklubb hon är med i är Barnens bokklubb.

Och så till de där trevliga reaskyltarna och ens förmåga att undvika dem eller falla pladask för deras erbjudanden. Jag skulle faktiskt vilja skryta med mig själv och säga att jag har blivit bättre på att undvika dem. Ett år med förminskad inkomst har helt klart gjort att "onödiga" bokinköp har prioriterats bort vilket på alla sätt har varit nyttigt. Sen kan det givetvis bli så att man lockas lite grann ibland, men inte alls lika ofta som förr.

2018-04-26

Barnbokstorsdag: Två pekböcker av Axel Scheffler



Jag fick för ett tag sedan hem två böcker av Alfabeta bokförlag, På bondgården och I djungeln. Det är två pekböcker som med text bilder och spännande flikar aktiverar barn till läsning. Jag tycker lite extra mycket om de fina texterna och kanske framför allt den som finns i boken I djungeln som handlar om hur aporna börjar slå på trummor och hur alla djuren rycks med i rytmerna och börjar dansa. I På bondgården får vi följa djuren och bonden under deras göranden och låtanden under en dag.



Givetvis har jag läst böckerna för Elin och hennes allra största behållning av böckerna är de små flikar och knappar man kan dra i för att få djuren att röra sig. Till en början tyckte hon det var lite svårt men sen hon väl knäckt koden så har hon med stor fascination suttit och dragit och snurrat och skrattat med djuren. Fördelen med just de här böckerna är att deras flikar är gjorda i extra tjockt papper/kartong så jag kan lova er att de håller bra för oförsiktiga små fingrar. Elin har försökt dra för att komma åt och kolla lite närmare på djuren men inte en skråma i boken. De som har designat böckerna vet helt klart hur barn fungerar.

Även illustrationerna och bilderna måste ju omnämnas och som vanligt med Axel Scheffler så är det underbart söta, fantasirika och ändå realistiska. Jag älskar dem.

Så det här är med andra ord två riktigt bra barnböcker för de allra minsta och uppåt. Det finns mycket att samtala om och lära sig så om ni har småbarn, spring och skaffa och njut. Det ska vi fortsätta göra.

2018-04-25

Kvinnan i hytt 10 av Ruth Ware



Lo Blacklock blir utsatt för ett inbrott när hon befinner sig hemma i lägenheten en natt. Oron vill inte släppa henne efter händelsen och hon kan inte fungera normal och hon kan inte sova. Trots det så kan hon inte låta bli att ansluta sig till den jobbresa hon har inbokad, en jungfrusresa med jounalistpass på det lyxiga kryssningsfartyget Aurora. 
Men resan blir inte riktigt som hon tänkt sig och redan första natten ombord - när hon äntligen tror sig kunna sova - väcks hon av ett skrik och ett plask från balkongen till hytten bredvid.

Bildresultat för kvinnan i hytt 10

Det här var en trevlig ny bekantskap. En riktigt spännande och underhållande bok som verkligen får en att tassa på tå rätt igenom. Det är aldrig så att handlingen står stilla utan jag dras hela tiden med i mystiska händelser som man aldrig riktigt kan förutspå. Sen måste jag ju säga att jag gillar den där instängdheten som en båtresa är och där antalet påtänkta gärningsmän är begränsade. Lite Agatha Christie-vibbar och det är ju aldrig fel.
Det psykologiska i boken, det där om man ska kunna tro på Lo eller om hon faktiskt är lite paranoid gör ju också att jag gillar boken lite extra. Icke trovärdiga karaktärer i en riktigt bra deckare är precis rätt ingrediens för att lyckas tycker jag.
Tyvärr tycker jag nog att berättelsen tappar lite fart mot slutet vilket gör att det inte riktigt blir en helt igenom lyckad läsupplevelse. Inte så att det blir dåligt men jag känner att trovärdigheten hamnar lite på glid.
Men på det stora hela så är det en riktigt bra bok som jag varmt kan rekommendera. Jag tänker absolut hålla ögonen på fler av Ruth Wares böcker och jag kan ju börja med I en mörk, mörk skog som hon också skrivit.

Kvinnan i hytt 10 får 4/5 i betyg av mig.

Tack Lind & Co för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-04-24

Årets bok - nomineringarna

Så då har tillkännagivandet ägt rum och jag kan egentligen inte uttala mig om varken bu eller bä när det gäller det nominerade till Årets bok. Av tolv böcker har jag enbart läst Skrik tyst så inte grannarna hör av Karin Alfredsson och det var väl inte direkt en av mina favoritböcker. I högen finns det däremot en hel del böcker jag har haft under uppsikt på och någon jag äger och som står med i nästa månads planering.

Bildresultat för årets bok 2018

Jag har som ett litet inofficiellt mål att jag vill läsa alla böcker innan det är dags att rösta. Det hade jag förra året också och då gick det åt h*lv*t* så det ska bli intressant att se om jag kan göra bättre från mig i år. Jag har redans spanat in att alla böckerna finns som ljudböcker på Storytel och det underlättar ju något.
Den boken jag äger och kommer läsa väldigt snart är Mischling av Affinity Konar. Sen kommer jag att köpa 1793 av Niklas Natt och Dag (tips, bara 99 kronor för den inbundna på adlibris just nu) som jag helt ärligt inte begriper att jag inte läst än då det känns som en bok jag kommer älska. I övrig är jag väldigt nyfiken på Kvinnan i fönstret, Den lilla bokhandeln runt hörnet och Stanna hos mig. Klara jag av att åtminstone läsa dessa fem böcker så har jag ju klarat av halv högen.

Så nu återstår det att se vad jag kan tänkas tycka om årets böcker. Nyfiken blir jag i alla fall för de borde ju ha några kvaliteter eftersom de är nominerade.

Vilka andra tänker försöka läsa alla de nominerade?

2018-04-23

Vem kan tänkas bli nominerad?

Årets Bok 2018

I morgon är det dags! De nominerade böckerna till Årets bok ska presenteras och jag är väldigt nyfiken på vilka böcker det kan bli. Helt ärligt har jag otroligt dålig koll på vilka böcker som kan tänkas nomineras. Personligen kan jag ju tycka att Vi mot er av Fredrik Backman kan förtjäna en nominering men eftersom han nominerades för Björnstad förra året så är jag lite tveksam.

Vad säger ni? Är ni också nyfikna och har ni några bra tips på nomineringar?

München av Robert Harris



Under 4 dagar under 1938 gör världen och framför allt Storbrittaniens premiärminister Chamberlain allt för att förhindra ett nytt krig i Europa. Hitler hotar med att invadera Tjeckoslovakien för att återvinna landmassor och för att knyta ett nytt avtal samlas ledarna för Storbrittanien, Frankrike och Tyskland i München. I bakgrunden försöker engelsmannen Hugh Legat och tysken Paul Hartmann förrhindra en katastrof på andra på andra sätt.


Jag ÄLSKAR historier som den här, böcker som bygger på verkliga händelser och som till mångt och mycket är sant, men som har fått en touch av skönlitteratur invävt i sig. Det förekommer fiktiva karaktärer som kanske hade kunnat förändra världshistorien om de hade fått lyckas vilket gör läsningen spännande trots att jag egentligen vet utgången. Just München-avtalet är jag dessutom väldigt dåligt insatt i så jag lärde mig en hel del medans jag läste och det är ju en av de stora vinsterna med att läsa den här typen av böcker. Det är till och med så att jag gärna om tid funnes skulle klura lite mer i frågan och sitta och googla mig själv full av information och fakta.
Så det här är verkligen en bok att rekommendera och läsa. Ett riktigt starkt boktips!

München får 4+/5  betyg av mig.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-04-20

Läsa i helgen

Som jag nämnde i mitt tidigare inlägg idag så kommer mannen jobba mycket den här helgen. Om det blir fint väder tänker jag nog försöka utnyttja tiden på bästa sätt de stunder Elin sover och placera mig utomhus någonstans för bästa läsplatsen. Om det däremot regnar så måste jag nog ta tag i att städa huset. Ni kan aldrig gissa vilket väder jag hoppas!

De läsplaner jag har för helgen är att försöka avsluta Sanningen om Alice. Lite tveksam om det går då jag har åtminstone 250 sidor kvar. Sen håller jag också på med Kvinnan i hytt 10 som jag kanske möjligtvis också ska kunna läsa ut.

Bildresultat för sanningen om aliceBildresultat för kvinnan i hytt 10

Om utifall att jag hinner avsluta dessa böcker tänker jag ta mig an antingen Nevermoor eller Inkräktare. Vi kan väl alltid hoppas.

Bildresultat för nevermoorBildresultat för inkräktare tana french

Helgfrågan v.16

FREDAG!!! YEAH! Det känns verkligen som om jag behöver helg nu, för det har varit ett par intensiva veckor och dagar. Däremot ser jag inte riktigt fram emot helgen för mannen min jobbar i helgen och att spendera fredags och lördagskvällar i ensamhet när dottern gått och lagt sig lockar för en gångs skull inte. Men vi ska väl ta och göra det bästa av situationen hon och jag ändå.


I veckans helgfråga tar Mia upp ämnet Svenska akademin. Frågan lyder:

Vindarna vajar friskt kring Svenska akademin och nu är det bara 11 ledamöter kvar.
Den ständige sekreteraren Sara Danius tvingades ju avgå.

Ja vad ska jag tycka? Ska jag vara helt ärlig har jag inte hunnit sätta mig in i hela processen och tycker därför inte jag kan uttala mig fullt ut, men konsekvenserna av och beslutet av att Sara Danius tvingas avgå känns helt klart helt sjuk. Jag blir ledsen när jag tänker på att samhället trots allt inte hade kommit längre.

2018-04-19

Den lilla tygkaninen av Margery Williams



Den lilla tygkaninen blir ganska så snabbt efter att han kommit i pojkens närvaro bortglömd bland alla leksaker i leksaksskåpet. Men så en dag får han fungera för substitut för en försvunnen nalle och från den stunden vill pojken alltid ha tygkaninen i sin säng.

Den lilla tygkaninen


När det är dags att sova så går Elin och rotar fram just den här boken ur högen på nattygsbordet och så ska vi läsa den medans vällingen dricks. Och det är inte bara hos Elin boken har blivit en favorit, jag är också barnsligt förtjust i denna lilla stillsamma och varma historia. Färgerna och illustrationerna i boken får en att verkligen vilja krypa ner under täcket och bara njuta en stund (eller förhoppningsvis hela natten om man är en Elin). Allting med boken är stillsamt, inget otäckt händer utan vår lilla tygkanin tar allt med ro även när han råkar bli lämnad ute i mörkret.
Sen måste ju anledningen till varför jag köpte boken från början nämnas. Detta är nämligen en liten klassiker från 1922 som jag verkligen hade missat om det inte varit för Vänner. Alltså serien. Är ni lika inbitna Vänner-fan som jag är så kanske ni minns att Chandler köper en förstautgåva av boken i födelsedagspresent till Joeys flickvän som han är hemligt kär i. Det är just den här boken - The Velveteen Rabbit.

Så jag tycker absolut att ni ska försöka spana in den här boken. För det är en riktigt högpoängare även om jag sällan betygsätter barnböcker.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-04-18

Det flammande korset av Diana Gabaldon

Detta är del fem i serien Outlander och recensionen innehåller med stor sannolikhet spoilers från tidigare delar.



Jamie och Claire har slagit sig till ro i North Carolina med sin stora familj och deras bosättning fortsätter att växa. Samtidigt hotar oroligheter när nybyggarna inte är helt nöjda med de villkor de tvingas leva under och uppror hotar. Claire vet ju att även krig hotar om några år men hoppas att de ska slippa hamna mitt i ytterligare ett krig.


Så var jag tillbaka i den historiska värld som Diana Gabaldon har valt att berätta för oss, om tidsresor och magi men allra mest kärlek och gemenskap. Jag har ju älskat tidigare delar så det var med stor glädje jag äntligen kunde ge mig i kast med den här. Tyvärr kan jag konstatera att det nog var lite för länge sedan jag läste del 4, säkert två år sedan och jag har glömt en hel del av sidohandlingen och framför allt har jag glömt väldigt många namn på alla de karaktärer som finns med i bakgrunden. Det och kombinationen med en bok som faktiskt är en aningens för lång (1300 sidor) gör att det här inte blir den bästa boken jag har läst av henne. Faktum är att den hade tjänat på att kortas ner säkert 300 sidor - alltså en hel bok.
Trots det så gillar jag ju att få fortsätta och läsa om några av mina absoluta favoritkaraktärer. Jamie är ju helt enkelt Jamie, det går inte att komma ifrån, även om jag fortfarande hade haft honom i 20-års ålderna. Det känns lite mera tilltalande.
Så kommer jag att fortsätta läsa i serien - självklart, det är fortfarande en av mina absoluta favoritserier. Hoppas jag på lite mera action i kommande delar - ja det gör jag. Kommer jag vänta lika länge på att läsa nästa del - det hoppas jag verkligen inte. Nu ska jag bara se till att kolla ikapp på tv-serien också.

Det flammande korset får 4-/5 i betyg.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-04-17

Veckans topplista

veckans topplista

Är gult en färg som ger en vårkänslor. Svar ja! I alla fall just nu när jag sitter vid datorn och tittar ut på vintergäck och en citronfjäril som flyger förbi mitt fönster. Då passar det ju utmärkt att gå och rota lite i bokhyllorna efter gula böcker. För idag vill Johanna på Johannas deckarhörna att vi bjuder på gul böcker i veckans topplista.



Fyra av dem har jag läst och gillat, till och med älskat medans den femte (Sanningen om Alice) håller jag på att läsa just nu och gillar så här långt i alla fall.

2018-04-16

Tematrio: Sara

Det solklara ämnet i Lyrans tematrio den här veckan är givetvis böcker om eller av Sara. Närmare bestämt: Berätta om tre böcker som är skrivna av eller handlar om någon som heter Sara (massor av stavningar och varianter uppmuntras)!

Eftersom jag är värdelös på att komma ihåg karaktärers namn och inte kan hitta någon Sara i bokhyllan så får jag väl helt enkelt ta och lista några Saror jag kan tänka mig att om/av.

1. Sarah Waters har jag länge varit sugen på att läsa något av men det verkar aldrig bli av. Mest sugen är jag nog på att läsa Hyresgästerna.

2. Sara Larsson känner jag mig också lite sugen på att läsa någon gång när jag får tid. Vart jag ska börja med hennes författarskap vet jag inte så där får jag nog fundera något varv till.

3. Något helt annat är ju kokböcker och där kom jag på en bok som jag äger och - hör och häpna - har faktiskt lagat mat ur. Det är Sara Ask som tillsammans med Lisa Bjärbo har skrivit Mera vego. En mycket trevlig bok som jag nu blev påmind om att jag måste plocka fram och laga lite mer mat ur.

Ja det blev en salig blandning med Saror där kände jag men vad gör väl det. Mina tre förslag fick ni i alla fall.

Mitt namn är av Elisophie Andrée



Jag har läst något så ovanlig som en diktsamling. Det brukar ju inte direkt vara min vanliga genre men för ett tag sedan fick jag en förfrågan om att läsa och jag tänkte att jag skulle ge det en chans. Och det är jag glad att jag gjorde för det här är en liten samling av dikter som verkligen får en att tänka efter ett var extra, om hur det är att vara tjej, om hur det är att kämpa mot maktstrukturer (lite extra aktuellt just nu) och att få vara den man är och inte anpassas in i en mall.



Sen är det kanske i min mening lite radikalt på vissa platser, eller kanske inte radikalt utan helt enkelt inte jag. Jag kan inte riktigt förklara men jag känner mig kanske lite för gammal då författaren är betydligt yngre än jag. Jag vet inte riktig.

Sen kan jag kanske också konstatera att fortfarande är nog inte poesi min genre. Jag berörs inte på djupet och jag har svårt att få till något flyt i läsandet. För mig blir det inte mjukt, för mig blir det hackigt.

Men trots allt så är det en bra liten samling texter som jag är glad över att få ha läst.

Mitt namn är får 3/5 i betyg av mig.

Tack till författaren för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2018-04-15

Söndagens smakbit - Sanningen om Alice

Smakebit på søndag

Idag tänkte jag bjuda er på en liten smakbit ur Sanningen om Alice av Kathrine Webb som jag äntligen är igång och läser och det med nöje. Än så länge är det mycket kvar men jag har på känn att det kan bli ganska så bra i slutänden. Smakbiten i fråga kommer från sida 93.

Bildresultat för sanningen om alice
Starling gjorde som hon blev tillsagt och skyndade sig sedan upp till fönstret på ovanvåningen, varifrån hon kunde se svinstian bakom huset. Där stod Jonathan och Alice, helt ointresserade av den fläckiga suggan som hade kommit fram till stängslet för att se om de hade mat med sig. De var helt inriktade på varandra. Starling betraktade dem utan att vända bort blicken eller blinka. Hela tiden försökte hon bestämma sig för om hon skulle älska eller hata Jonathan Alleyn för att han trollband Alice.

Fler smakbitar finnes hos Astrid Terese på bloggen Betraktninger