2015-12-31

Läst i december

Christmas,tree fairy:

Sista dagen av december och sista dagen av 2015. Det finns så många listor jag skulle vilja skriva just precis nu, men tiden finns helt enkelt inte. Så därför nöjer jag mig med att sammanfatta december månads läsning idag. Resten kommer nästa år.
Jag har äntligen fått tillbaka läsflytet under december och en hel del böcker har det blivit lästa. Dock har det inte kommit upp en endaste liten recension på bloggen så det får vi spara till nästa månad och år det också.
 • From Dead to Worse - Charlaine Harris
 • Dead and Gone - Charlaine Harris
 • En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret - Brian Selznick
 • Tam Tiggarpojken - Jo Salmson
 • Dead in the family - Charlaine Harris
 • En julberättelse - Charles Dickens
 • Harry Potter och de vises sten - J.K Rowling
 • Dead Reckoning - Charlaine Harris
 • Harry Potter and the Goblet of Fire - J.K Rowling (Ljudbok)
 • Eldtronen - Rick Riordan
 • Vikingablot - Catharina Ingelman-Sundberg
 • The Pirate´s wish - Cassandra Rose Clarke
 • Lönnmördare - Jerker Hultén
 • Sagan om Turid: Kungadottern - Elisabeth Östnäs
14 stycken känns som en väldigt bra pott. De flesta böckerna har dessutom varit riktigt bra, även om jag nu kanske känner att det börjar bli dags för något lite djupare. I morgon ska jag räkna och se hur många böcker jag läst under 2015 och även försöka mig på att göra någon form av topp tio lista.

2015-12-30

Tematrio: Inför kommande år...

Så då var det dags för några små nyårslöften. Eller egentligen inte utan bara tre böcker jag lovar att jag kommer läsa nästa år. För i veckans tematrio är det precis vad Lyran vill att vi ska göra:

Berätta om tre böcker du vill läsa nästa år eller om tre andra "löften" eller föresatser!

1. Askfödd av Sabaa Tahir är en fantasy som släpps av B Wahlström nu i början av året. Jag har redan fått ett recensionsexemplar av boken i e-format och jag ser väldig mycket fram emot att läsa den. Det kan till och med vara så att det blir en av årets absolut första böcker.

2. Dödens port av Rick Riordan. I en väldigt fart släpper Bonnier Carlsen Olympens hjältar-serien. Del fyra kommer nu i januari och den bara måste jag läsa. Som jag vill veta hur allt ska gå...

3. Magisterium: Kopparhandsken av Holly Black och Cassandra Clare är andra delen i Magisterium-serien och återigen är det Bonnier Carlsen som står för utgivningen. De ger helt klart ut en hel del spännande ungdomsserier som jag håller ögonen på. Denna ser jag också väldigt mycket fram emot att läsa.

Årets sista julklapp kom i dag och det blev så bra


Så nu är vi hemma igen från Skåneland och det sista julfirandet för den här omgången. Många trevliga skratt, god mat och en massa shopping har det bjudits på. Bland annat spenderade vi måndagen i Malmö och äntligen hade vi tid med ett litet besök på Science Fiction bokhandeln, detta efter oräkneliga försök. Vilket underbart ställe. Jag hade kunnat göra av med massor av pengar på fina saker där men har man köpstopp när det gäller böcker så har man. Nu var det i och för sig så att där fanns andra saker vilket visade sig ganska tydligt eftersom de andra tre som var med mig och som inte läser kom ut med varsin kasse med shoppade saker. Så kan det gå.
Tomten måste tyckt jag var snäll i år för äntligen så fick jag en Sting-bokhylla. Äntligen, äntligen, äntligen.... Och så fick jag i försenad julklapp av min bästa (jag har bara en) lillasyster med familj det som syns på bilden. Äntligen är den min och jag har redan tjuvkollat lite och den är precis så fin som alla säger att den är. Så nu ska jag bara lyckas hålla mig tillräckligt länge från att läsa den. Med tanke på att det är tvp två veckor sedan jag läste ut den för barnen på jobbet så kan jag kanske hålla mig i en månad åtminstone. Men mycket längre kommer det nog inte att gå.

2015-12-28

Sleepless

Sleepless 3in x 3in. Ink on paper. In Zentangle Land, Sleepless Owl is... well, sleepless. Why? Because it stays up all day zentangling.:

När man ligger vaken mitt i natten och undrar om man kommer godkänna slutet av en serie då är man verkligen fast i den. Och anledningen till att man ligger vaken är för att man har drömt alla möjliga konstiga drömmar om precis samma serie. Men ärligt talat vet jag inte om jag kommer våga läsa slutet. Tänk om det inte slutar som jag vill. Möjligheten finns där....


2015-12-27

Några tankar en söndag


wordpainting:
 • Så då var julen över för det här året och det känns alltid lite vemodigt, men ändå ganska skönt att försöka hitta lite normala rutiner igen. Jag har inte hunnit läsa massor men det gör inte så mycket för jag har hunnit umgås massor med min familj och det är ju det absolut viktigaste.
 • I morgon drar vi iväg till svärföräldrarna en liten runda. Det är alltid svårt att veta vad man ska ta med sig och framför allt vilka böcker som bör packas. Jag har faktiskt bara packat ner en enda. Plattan är i och för sig också nerpackad och den innehåller ett antal titlar för alla eventualiteter.
 • #läsitsnow har ju pågått nu i tre dagar. Två böcker har jag hunnit avsluta och jag betvivlar att jag hinner med ytterligare en. Men två böcker på tre dagar tycker jag ändå är ganska så bra.
 • Det börjar bli dags att utvärdera året nu. Jag inser att jag kommer inte hinna göra det nu under mellandagarna så det får hända i början av det nya året. Massor av böcker har jag i alla fall läst, det vet jag. Jag tror jag ligger någon stans uppåt 150 böcker och det är verkligen ett rekord för min del. Riktigt bra böcker har jag läst också.
 • Inte nog med att det ska utvärderas det måste ju också sättas nya mål inför nästa år. Jag har just nu inte en aning om vad jag ska sikta mot så ge mig gärna tips och förslag på vad för utmaningar som cirkulerar i bloggvärlden. Några utmaningar vill jag gärna hoppa på nämligen. Kanske en boktolva, eller en klassikerutmaning. Som sagt, väldigt öppen för förslag.
Ha nu en riktigt god fortsättning allihopa så syns vi nästa vecka...

Julläsningen så här långt

vintage christmas girl. Love her red skirt & red lipstick (plus polka-dots make me happy) Wish I could dress like this decorating our tree :):

Det har blivit dags att sammanfatta #julläsning15-16 lite grann, nu när man har varit igång och läst en hel vecka. Jag har läst ut 4 hela böcker än så länge och avslutat en ljudbok. Så här ser det ut så här långt...

Jag har läst klart Eldtronen av Rick Riordan - 316 sidor
Jag har läst klart Vikingablot av Catharina Ingelman Sundberg - 217 sidor
Lyssnat klart på Harry Potter and the Goblet of Fire av J.K Rowling - 72 sidor
Påbörjat The Jewel's of Manhattan av Carmen Reid - 23 sidor
Läst The Pirates wish av Cassandra Rose Clarke - 327 sidor
Läst klart Lönnmördare av Jerker Hultén - 283 sidor

Det blir sammanlagt 1238 sidor. Får nog ändå känna mig ganska långt även om jag inte alls haft så mycket tid till att läsa som jag hade velat. För mycket umgås och städa har kommit i vägen. Men nu ska jag i alla fall fortsätta mig och läsa en liten stund till.

2015-12-26

Vad man gör efter julen

Nu börjar man sakta men säkert ta sig upp över julytan igen. Idag har vi firat för tredje dagen i rad, med lutfisk (och hamburgare för en annan som inte gillar den där konstiga fisken) och med brädspel. Men nu är vi äntligen hemma och allt blir ungefär som vanligt i någon dag igen. Maken planerar att sätta sig i soffan och kolla på film och jag ska sätta mig och läsa, helst massor. Som vanligt med andra ord.
Fick jag några böcker i julklapp då undrar ni säkert och svaret är nej. Inte hittills i alla fall. För vi ska fira jul med makens familj om några dagar och då vet man aldrig...
Nu gråter jag inte för det för jag har ju några böcker att välja mellan och nu blir det Lönnmördare av Jerker Hultén vilken är andra boken jag läser under #läsitsnow och fjärde boken under #julläsning15-16.

Jo Malone London | Just Like Sunday by Charlotte Stockdale #JustLikeSunday:

2015-12-24

En liten julhälsning

Dickens of a Christmas Street Fair. Dec. 8th & 9th, 2012 - Downtown Franklin, TN:

Tänker fatta mig kort för här ska det nu firas jul i massor i minst dagarna två. Vill önska er alla en riktigt god jul. Jag hoppas att ni får njuta på det sätt som ni tycker är allra bäst, oavsett om ni firar julen eller inte. Och om tomten kommer och hälsar på så hoppas jag att hen har massor av hårda julklappar med till er och att ni kan nyttja dem.

Ha det bäst, så syns vi på andra sidan julen....

2015-12-23

Dagen


I remember wearing these. Getting those seas straight! Oh my goodness. Ha-ha! Look at Santa!: Idag har jag knappt hunnit med mig själv. Jag tyckte att jag hade förberett allt så bra så jag bara skulle behöva torka av golven här hemma och handla den sista julklappen. Men nu är visst klockan åtta och jag är ännu inte helt klar med allt som ska fixas. Men snart så ska jag ta och gå ner i varv och öppna en bok. För det förtjänar jag ikväll. Och i morgon är det julafton...

2015-12-22

Tisdagsutmaningen: Julläsningen och du

Kulturkollo vill idag att vi utmanar oss själva med att lägga ut en selfie med den julläsning vi för tillfället håller på med. Det kallar jag verkligen utmaning. Så här kommer det osminkade sanningen tillsammans med en av böckerna jag läser just nu...

Top Ten Tuesday


Böcker som tomten gärna får komma till mig med blir dagens lista. Nu kanske ni tycker att det låter hur enkelt som helst och visst finns det böcker jag vill ha, men 1) så är jag vansinnigt dålig på att komma ihåg de där böckerna och även om jag skriver upp dem så kommer jag inte ihåg vart och 2) jag brukar ju vara ganska duktig på att köpa vad jag vill ha. 
Här kommer i alla fall en lista på 10 böcker som gärna får hitta hem till mig i jul.
 1. Harry Potter and the Philosopher Stone av J.K Rowling (illustrerade utgåvan)
 2. Magnus Chase and the Gods of Asgard, The Sword of Summer av Rick Riordan
 3. The Boyfriend List av E. Lockhart
 4. Trial by fire av Josephine Angelini
 5. Dream a little dream av Kerstin Gier
 6. Fly on the wall: how one girl saw everything av E Lockhart
 7. The Glass Sentence av S E Grove
 8. Very Good Lives av J. K Rowling
 9. A Court of Thornes and Roses av Sarah J Maas
 10. Lola och pojken i huset bredvid av Stephanie Perkins
Fler önskelistor och framför allt tips kan ni hitta hos The Broke and the Bookish som ju håller i det här "lilla" eventet som kallas Top Ten Tuesday.

2015-12-21

Tematrio: Julklappstips i sista minuten

Tematriodags med Lyran och idag är det givetvis julklappsböcker som ska dryftas. Dock inte böcker som jag vill ha utan som jag rekommenderar att köpa till andra.

Berätta om tre bra julklappsboktips!

1. Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är absolut en av årets absolut bästa böcker och en bok som jag tycker att så många som möjlighet ska få möjlighet att läsa. Den passar dessutom alla som har minsta lilla intresse av att vara allmänbildad, av att få en förståelse för andra människors situation genom tiderna och som helt enkelt vill uppslukas av en välskriven och bra bok. Köp den till alla som gillar att läsa helt enkelt.

2. För den lite mer äventyrslystna och fantasiinriktade människan så tycker jag ju så klart att man ska köpa fantasy och då tycker jag att Brandon Sanderson Sista riket är ett utmärkt val. Visst boken kan kännas avskräckande med sin storlek men den är både lättläst och välskriven och så är det givetvis en riktigt bra story. Sidorna försvinner i rasande fart och själv har jag ännu inte bestämt mig för om jag ska vänta på andra delen på svenska eller om jag ska vara otålig och läsa vidare på engelska.

3. Deckare brukar ju vara ett relativt säkert tips när det kommer till julklappar. Jag läser kanske inte massor av den varan nu för tiden men en och en annan har jag i alla fall läst och den jag skulle vilja tipsa om är Stöld av Babian av Anna Karolina. En lite annorlunda deckare, men som känns väldigt realistisk. Kanske för att författaren själv är polis och vet vad hon skriver om. Men jag gillar också att det syns så tydligt i boken vilka karaktärerna är deras berättarröster är väldigt speciella. Riktigt bra hur som helst och själv ska jag satsa på att läsa bok två nu i julhelgen.

2015-12-20

Några tankar en söndag


theartofanimation:  Valentine Rekunenko:
 • Ja, jag ser Pippi på golvet bakar, hon bakar kakor så att det brakar, hon bakar stora hon bakar små, hon bakar några med herr Nilsson på. Här hemma har vi haft pepparkaksbak idag. Jag, syrran och systersonen. Det är något speciellt med att baka pepparkakor och lyssna på julmusik. Julkänslan infinner sig definitivt.
 • Det har inte blivit jättemånga böcker läste den här veckan. Jag har varit så vansinnigt trött och det har varit en hel del annat som har pockat på uppmärksamheten. Därför är det skönt med ledighet nu. Ikväll hoppas jag på att hinna läsa ut Eldtronen av Rick Riordan.
 • Det gäller att lyxa till det lite ibland. Därför ska jag och maken och mina föräldrar gå ut och äta middag nu ikväll. Helt oplanerat och så skönt...
Jag har egentligen inte så mycket mer att funderar kring idag så istället säger jag god natt och trevlig läsning. För det är det jag ska sätta mig och göra nu. Läsa alltså...

2015-12-19

LEDIG!!!

Idag inleds min julledighet. Så skönt! 16 dagars ledighet som bara ska bestå av läsning, vila, mat och förhoppningsvis en hel del motion. Men vi börjar med att städa av huset lite grann, så är det liksom gjort. Senare i eftermiddag ska jag också passa på att fira pappa som fyller år. Mysigt!

2015-12-18

Läsa i helgen

Jag vet att det kom ett mastodontinlägg igår om de böcker jag hade planer på att läsa nu under de olika läs-a-lot som jag ska delta i. Men nu är det ju helg och då får man faktiskt bryta ner listan lite och se vad jag först och främst ska koncentrera mig på i helgen.

Från och med du (häftad)The Jewels of Manhattan (häftad)

Först och främst blir det Eldtronen som jag redan har påbörjat lite smått. Sen får vi se vilken av dem det blir.

2015-12-17

Strömavbrott


Igår hade vi strömavbrott ett par timmar på skolan (igen!!!) och just där jag befann mig med mina ettor kom det inte in så mycket dagsljus så vi blev lite begränsade när vi skulle spela spel. Så vad gör man inte då. Jo givetvis berättar man sagor. Dock hade barnen en del krav på vad de ville höra och uppenbarligen tyckte de att det skulle passa allra bäst med en spökhistoria. Och ni som läser den här bloggen någorlunda regelbundet vet att just spökhistorier kanske inte är mitt starka kort och jag har inte så många av den sorten på min repertoar. Men ville barnen ha en spökhistoria så skulle de givetvis få det. Så jag hittade på en och lyckades nog skrämma de stackars barnen ganska så bra. De var dock nöjda. För visst är det lite mysigt att få sitta hopkurade i mörkret och lyssna på någon som berättar hemskheter för en. Och när man får betyget att sagan borde skrivas ner i en bok (tillåt mig samtidigt skratta lite) så måste den ju i alla fall ha gjort det den skulle för just de här barnen.

Veckans bokbloggsfråga v 51

För första gången tänker jag idag svara på Veckans bokbloggsfråga. Jag har sett att ni är många som svarar och är med i Barnboksbloggens återkommande inlägg och jag vill ju inte vara sämre.

Veckans bokbloggsfragaHur mycket tid lägger du ner på bloggen och på din läsning per vecka? Känns det som att det är lagom eller skulle du velat att bokbloggandet tog mer eller mindre tid än i dagsläget? Finns det något du skulle vilja göra med bloggen som det inte finns tid till i dagsläget?

Det är så väldigt olika och det är absolut ingenting jag kollar tiden på. Men skulle jag gissa så tror jag att mitt medel ligger på mellan en halvtimme och en timme per dag när det gäller bloggen. Det beror helt på om jag har recensioner att skriva eller om jag mest koncentrerar mig på random inlägg. Recensioner tar naturligt lite längre tid att skriva.
Vad gäller läsning så varierar det också helt och hållet på vilket humör jag är på. Just för tillfället skulle jag tror att jag läser cirka 2 timmar per dag på vardagarna och kanske det dubbla på helger. Jag vet att det är ganska många timmars läsning det och jag borde verkligen ägna ett par av dem timmarna åt träning. Men eftersom jag precis kommit ut ur lässvackan från helvetet så tycker jag ändå att det är helt okej.
Läsning och även bloggandet är något jag gör för att jag måste. Och då menar jag inte måste som i att någon står med en piska över mig så att jag ska läsa så många sidor som möjligt. Det är snarare ett måste för att jag ska må bra och vara i harmoni med mig själv. Därför så är jag helt nöjd med den tid jag lägger på bloggen och läsning. Och för mig har det absolut inte med tid att göra om jag skulle vilja ändra eller ta mig an något annat på bloggen, det handlar snarare om inspiration och hittepå. Så därför är jag nöjd på den punkten också.

Massor av läsning i jul


Nu är det bara en arbetsdag kvar för mig och sen ska jag vara ledig resten av det här året. Inget jobb förrän den 4 januari. Och då passar det ju bra att haka på några läs-a-lots som sker under julen. Både Mias bokhörna och Nellons bokblogg anordnar så jag tänkte att jag skulle försöka mixa ihop de båda för att få så mycket läsning som möjligt gjort. 

Så då ska det planeras lite läsning och det gäller ju att vara lite strategisk för att få ut så mycket som möjligt av läsupplevelsen.

I Mias läsutmaning som för övrigt har fått hashtaggen #julläsning15-16 gäller det helt enkelt att läsa så många sidor som möjligt under mellan den 19/12-12/1. Under utmaningens gång så gäller det också att uppdatera med länkar 4 gånger.

Nelly har delat upp sitt läs-a-lot i två omgångar (25/12 - 27/12 & 2/1-4/1) för att det ska passa så många personer som möjligt. Här gäller det dessutom att hinna med att läsa så många böcker som möjligt. Böckerna får dock inte vara kortare än 200 sidor för att räknas. Här kan man samla poäng för varje avslutat bok. Första omgången gäller det att läsa böcker som har stått länge i TBR-hyllan och under den andra omgången ska man bara läsa nya (senast inköpta i november). Jag ska göra vad jag kan för att få ihop två TBR-högar som passar varandra utmärkt.

Så här kommer böckerna:
 • Deadlocked av Charlaine Harris (stått länge i min oläst e-bokshylla)
 • Dead ever after av Charlaine Harris (stått länge i min oläst e-bokshylla)
 • Takedown Twenty av Janet Evanovich (ny i min e-bokshylla)
 • Top Secret Twentyone av Janet Evanovich
 • Turid Kungadottern av Elisabet Östnäs 
 • Den nionde graven av Stefan Ahnhem (nytt i november)
 • Lönnmördare av Jerker Hultén (oläst över ett år i bokhyllan)
 • The Jewels of Manhattan av Carmen Reid (oläst länge i bokhyllan)
 • Arvet efter dig av Jojo Moyes
 • Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr
 • Från och med du av Mhairi McFarlane
 • Kometen kommer av Tove Jansson 
 • Eldtronen av Rick Riordan
Så nu har jag lite att välja mellan. Det borde inte vara en omöjlighet att läsa alla. Oavsett så kommer jag väl i alla fall hinna några. Än så länge står där bara två nya böcker, men det är helt enkelt för att jag enbart har de två. Men det är ju inte omöjligt att jag handlar en bok för mitt presentkort på akademibokhandeln. Sen vet jag förstås inte om jag hinner läsa tre böcker på tre dagar då jag dessutom jobbar en av dagarna.

Kungadottern (inbunden)Den nionde graven (inbunden)The Jewels of Manhattan (häftad)Arvet efter digLjuset vi inte ser
Från och med du (häftad)

2015-12-16

Högläsningsbok


Varning för ytterligare ett Harry Potter inlägg. Jag vet att de är många men detta måste skrivas om. För idag har vi nämligen läst ut första boken, Harry Potter och de Vises sten som högläsningsbok på fritids. Den har hållit oss sysselsatt i några månader nu, men så mysigt vi har haft det. Ibland har vi bara läst några sidor. Igår satt vi i 50 minuter. Några barn har varit med vid varje tillfälle (som det har kunnat) och andra har bara kommit några gånger. Men alla har vi njutit och myst.
Nu bör det väl tilläggas att personligen tycker jag inte att det är en helt lätt bok att läsa högt. Karaktärsregistert är stort, och är man som jag som läser med mycket inlevelse och många röster så blir det en helt del att hålla ordning på. Inte helt lätt med andra ord. Sen är det det där med att läsa engelska personnamn på svenska, både för att det är lättare och för att barnen lättare kommer ihåg dem då. Det komplicerar helt klart till saken en del. Tur att man kan berättelsen utantill och innan redan.
Men ärligt talat så struntar jag i alla de där svårigheterna. För det är fortfarande en fantastiskt bra och spännande bok som både jag och barnen har älskat. Och jag är väldigt nöjd med att under min tid på skolan ha lärt barnen älska Harry Potter.

2015-12-15

Tisdagsutmaningen: Bästa julen


Denna veckan börjas det firas jul på kulturkollo. Det är jag för, man kan absolut inte börja fira jul för tidigt enligt min mening. Så här kommer frågan:

Veckans tisdagsutmaning handlar om bästa julen. Vilket av alla julfiranden du läst om/sett har fastnat mest i minnet hos dig och varför?

Jag har två böcker som sticker ut lite extra nu när jag tänker efter. Den första är Kalabalik hos morfar prosten av Eva Bexell. Böckerna om Prostens barnbarn är en riktig favorit hos mig och jag tycker det är obetalbart när Anton på julafton har glömt att han måste ha en present till morfar prosten och springer och slår in ett par hängslen. Problemet är ju att ingen hittar hängslena när det är dags att gå till kyrkan på morgonen.
Sen tycker jag väldigt mycket om Julfritt av John Grisham. Den vill lite visa på vad som är viktigt med julen. För första gången ska paret i boken (har helt glömt vad de heter) fira jul utan sin dottern. Mannen är inte alls sugen på det här och han lyckas övertala sin fru om att i år ska de bojkotta julen. Genom att göra det kan de spara, så och så mycket pengar. Vore det helt enkelt inte bättre att lägga dem pengarna på en riktigt lyxig semester till sig själva. Boken är väldigt rolig och som tippat är det inte helt lätt att bojkotta julen.
Sen finns det ett par filmer som är obligatoriska att titta på till jul och som är väldigt förknippade med jul för mig. Och det är de bästa jularna jag har sett är kanske lite tveksamt, men jag tolkar det lite annorlunda. Först och främst har vi Ensam hemma filmerna - i alla fall de två första. Måste ses snart!!! Och så Grinchen för att den är så underbart fantastisk och rolig. Sen finns det ytterligare en som inte alls är så värst känd men som verkligen symboliserar julen. Jag vet inte ens riktigt vad filmen heter med vi kallar den för Den lilla åsnan. Det är Disney som gjort den och den handlar om en liten åsna som efter många mödor blir Marias lilla åsna och får äran att bära henne till Betlehem. Jag har sett den sedan jag var två men jag gråter varje år.

Man borde byta jobb lite oftare... eller inte?

Nu har jag bara tre dagar kvar på mitt nuvarande jobb. Och det är med mycket vemod i hjärtat jag kommer att lämna dem och det är många gånger jag har ångrat mitt beslut. Men nu är det taget och jag får helt enkelt se det som en väldig utmaning att börja på mitt gamla jobb igen.
Men samtidigt är det lite bra att byta jobb, för man får verkligen känna sig otroligt uppskattade och omtyckt. För idag har jag blivit avtackad av kollegor och barn och kramarna och de vackra orden har varit många. Extra roligt är det när det visar sig att kollegorna känner en så mycket bättre än vad man hade kunnat tro.
Avtackningen idag bestod nämligen av att jag kläddes ut till Harry Potter. Jag fick en fin mantel och halsduk och sen så fick jag en sorteringshatt i handen. Utspridda över skolgården stod sen lärarna med plakat för de fyra elevhemmen och jag fick i uppgift att sortera in över 60 barn i olika hem. Sen blev det kvastrace i form av en stafett. Barnen älskade att få hoppa upp på kvasten och ta på sig en trollkarlshatt och flyga iväg. Och jag tyckte det var minst lika roligt.
Sen hade vi en lite lässtund. Det är väldigt uppskattat när jag läser högt så jag fick läsa lite ur Harry Potter och De vises sten för barnen (vilket jag i vanliga fall bara brukar göra under fritidstid och inte under skoltid). Nu fick alla möjlighet att lyssna lite på hur det gick till när Harry, Ron och Hermione skulle ta sig förbi Fluffy, den trehövdade hunden. Avslutningsvis så fick jag lite paketer, som alla var bokrelaterade. En barnbok av Anna Höglund för det är ju så passande, ett presentkort på akademibokhandeln och så ett brädspel om Harry Potter och De vises sten. Frågan är bara vem jag ska spela spelet med. Syrran vågar nog i alla fall ge sig in i matchen.
Så det har varit en väldigt bra och väldigt omvälvande dag. Så jag fasar lite för de resterande tre dagarna. Har en känsla av att en eller annan tår kommer att fällas. Sen kommer jag definitivt att sakna alla barnen och alla kollegorna hur mycket som helst.


2015-12-14

Tematrio: Litterära fantasier

Så var det måndag och dags för en tematrio. Denna veckan handlar det om den egentliga anledning till varför jag läser och om vart man helst skulle vilja förflytta sig.

Berätta om tre saker du skulle vilja göra/platser du skulle vilja åka till/karaktärer du skulle vilja möta från litteraturen.

1. Tråkigt svar men jag måste svara Hogwarts. Det finns inget litterärt ställe som jag skulle vilja åka till mer än just dit. Det är helt otroligt att man lyckats få med en Harry Potter referens i varenda svar man ger.

2. Vi fortsätter på det magiska temat för jag hade väldigt, väldigt gärna kunnat hitta den där garderoben som förflyttar mig till en helt annan värld eller dimension, vilket ni vill. Jag hade väldigt gärna besökt Narnia.

3. Nej, varför inte köra all-in på fantasy och magitemat och säga Midgård och Sagan om Ringen. Ja, det är absolut en hemsk och mörk värld, men tänkt så mycket fantastiskt det finns att se. Vattnadal (eller vad det nu heter i den nyaste utgåvan), Fylke, Rohan. För övrigt kanske det snart börjar bli dags att läsa om detta mastodontverk för det var verkligen länge sedan jag läste böckerna.

2015-12-13

Några tankar en söndag


 :
 • Redan söndag och den här veckan har gått så vansinnigt fort, precis som alla andra veckor den här hösten. Nu är det en vecka kvar att jobba innan det är efterlängtad julledigheter, men det är också lite vemodigt för det är sista veckan på mitt nuvarande jobb. Sen efter jul väntar nya utmaningar.
 • Detta är veckan då jag äntligen har fått igång läsningen igen. Äntligen! Jag har lyckats hinna med hela fem böcker även om ingen av dem har varit värst lång eller svårläst. Ännu vågar jag inte ge mig på någon tyngre läsning för jag trivs alldeles utmärkt i det lättsmälta träsket. Men när jag blir ledig så...
 • Även bloggen har vaknat till liv den senaste veckan. Det har varit lite blandning med inläggen, och inte heller där har jag ansträngt ihjäl mig. Lite allmänt om vad jag läst, lite om julkalendern, och lite enkäter och frågeställningar.
 • Det där med julklappar är ett stort problem i år känner jag. Varför kan inte alla bara önska sig och bli glada för böcker. Jag lovar att jag hade kunnat ge hur många bra böcker som helst till alla möjliga olika människor, men det verkar inte vara någon i min närhet som är så värst intresserad av att läsa. Typiskt! När jag springer på stan och ska leta paket så kommer jag alltid hem med en massa andra saker till mig själv istället. Inte helt okej!
 • Jag ska ha avslutning med mina klasser i skogen på torsdag. Jag ville gärna ha en mysig, lite julig saga att berätta för dem. Allra helst hade jag velat nog velat hitta en folksaga om en tomte. Det har jag inte riktigt lyckats med och i stället fick jag för mig att jag skulle skriva en egen saga. Snacka om att ta sig vatten över huvudet. Det får nog bli en förenklad version av En julsaga av Dickens istället.

Ett litterärt julbord - en enkät

Nu är en av mina favorithögtider på året här. Lucia.... Det är så mysigt och ger så mycket stämning och julkänsla. En annan sak som kan ge julkänsla är ju definitivt julbord och Kajsa har satt ihop en liten enkät om det där julbordet...


Julskinkan är ett måste på julbordet. Vilken bok skulle du inte kunna tänka dia att leva utan?
Överraskande nog måste jag nog säga Harry Potter av J.K Rowling. Fast det är så väldigt svårt att svara på egentligen för det finns ju så otroligt många fantastiska bra böcker.

Sill, det är nog det på julbordet som delar gästerna i två grupper. Antingen äter man det eller inte. Men man måste ju alltid smaka innan man tycker till, eller hus! Finns det någon bok som du börjat läsa och gillat/ogillat men som efter ett tag helt fått dig att byta åsikt?
För det första. Jag äter inte sill - kommer aldrig att göra det och absolut ingenting skulle kunna få mig att prova. Inget!!! Det säger kanske en hel del om min karaktär. Nämligen det att jag är extremt envis och har väldigt svårt att byta åsikt om någonting någonsin. Inget bra karaktärsdrag, jag vet men sån är jag... Därför har jag väldigt svårt att komma på någon bok som jag ändrat åsikt om. Eller förresten det vet jag visst. Jag skulle aldrig få för mig att plocka upp böckerna i True Blod serien för maken sa till mig att tv-serien var bra. Jag bara måste ge serien en chans. Nix och nej sa jag. Tio böcker senare är jag helt frälst. Men serien har jag fortfarande inte sett.

Köttbullar är den sak på julbordet som är absolut svårast att få till rätt. Det finns ju lika många köttbullerecept som det finns köttbulletillagare. Så finns det någon bok som du skulle vilja ändra lite i så den passar dig lite bättre?
Det finns det säkert men jag tänker sällan på det sättet när jag läser. Visst finns det småhändelser då och då som borde ändras men på det stor hela så svarar jag nog nej.

Kål kommer i många olika former. Nere i Skåne är det hela tre sorter som serveras: rödkål, grönkål och den mumsiga brunkålen. Vad föredrar du: röda, gröna eller bruna omslag?
Jag dras nog mest till gröna bokomslag. Helt enkelt för att jag gillar grönt så mycket och jag tycker att det är en lugnande färg.

Sist men inte minst kommer ris a'la maltan. Den där rätten som man inte riktigt orkar äta för man är så mätt. Finns det någon bok som de egentligen skulle vilja läsa men inte riktigt orkar ta tag i just nu?
Oj - här finns det hur många som helst. Men Arvet efter dig av Jojo Moyes ligger högt upp på läslistan men det rätta suget finns där inte riktigt just nu. Men snart så tror jag att det kommer.2015-12-12

En riktigt mysig morgon och förmiddag

Idag har jag gjort något som jag gör på tok för sällan. Jag har haft frukostdate med mina kompisar från skolan. Vi ses lite till och från men nu hade det varit på tok för länge sedan. Men idag blev det alltså hotellfrukost och sedan gjorde vi stan i ett par timmar. Hur skönt och avkopplande som helst.
Sen när vi hade skilts åt då "råkade" jag springa ihop med syrran, hennes man och systersonen och så blev det lite julklappstittande tillsammans med dem också. Då måste man ju givetvis passa på att luncha på stan också.
I eftermiddag blir det middag hos mamma och pappa. Så jag kommer ha en riktigt mysigt social dag hela dagen helt enkelt.
PS! Jag hann inom biblioteket också och kom givetvis hem med en bok....

2015-12-11

Jag måste skriva något om julkalendern


Jag vet att åsikterna om årets julkalender går i sär på väldigt många sätt. Det finns de som tycker att den är värdelös och de som tycker den är jättebra och så givetvis allt mitt i mellan. Nu är det min tur att tycka till lite.

Jag älskar den... Och, ja jag kan kanske tycka att den är väldigt hård ibland, men jag tror mig veta att barnen som medverkar i den inte på något sätt lider utan förmodligen har de hur kul som helst. Barn mår bra att få en förståelse för en grymmare verklighet. Förstå mig rätt. Barn får en insikt i att andra barn kan känna ilska, förtvivlan, hunger och andra mörkare känslor. Det får barn att inse att de inte är ensamma om känslorna och sen lär det dem empati.
Hade jag varit barn när den här kalendern spelades in hade jag varit så avundsjuk på att jag inte hade fått vara med - för vilket spännande äventyr de får uppleva. Den är lärorik på ett lättfattat sätt och pedagogisk i överkant. Framför allt kan jag se på den ur barnen på jobbet synvinkel och där finns inte ett enda barn som inte sitter klistrad på morgonen och tittar. Dessa barnen är 6-8 år och de pratar om saker som de lär sig i den och de relaterar till sin egen vardag. De är trollbundna skulle jag vilja säga.
Jag har hört sägas att julkalendern bara är för större barn. Men för det första, vilken julkalender har inte varit det. Dra parallellerna till min egen favorit, Sunes jul och inser att den är faktiskt inte mycket mer lämpad till mindre barn. De förstår inte alls den sarkastiska humor som den är uppbyggd på. Och det finns fler exempel. Sen går jag inte med på att små barn inte kan ha utbyte av årets julkalender. Jag vet till exempel att min snart 3 åriga systerson älskar den och blir lite besviken när han inte kan se fler avsnitt på en gång.
Sen kan jag väl hålla med om att de vuxna skådelspelarna blir lite, lite för mycket ibland. Men det verkar ju inte barnen bry sig om så varför ska jag.

2015-12-10

Charlaine Harris och Sookie Stackhouse

Jag är numera mer eller mindre besatt av Charlaine Harris serie om Sookie Stackhouse. Tidigare i höstas läste jag ett antal böcker och nu har jag läst två stycken på tre dagar. Jag har ärligt talat inte en aning om varför jag finner dem så fascinerande och bra. För ärligt talat är det inte direkt högkvalitativ litteratur. Men det är väl för att det kryllar av väldigt snygga varelser och en hel del heta scener. Får väl helt enkelt se det som mitt Guilty Pleasure.

Jag tänker inte recensera de här böckerna. Det kanske låter tråkigt men för mig känns det helt enkelt för svårt att säga något vettigt om dem, och med tanke på att handlingen i de olika böckerna är ganska så snarlika så får det helt enkelt vara. Men jag kan säga som så att From Dead to Worse och Dead and Gone båda har fått en fyra i betyg av mig på goodreads.

Nu ska jag ta och sätta mig och påbörja Dead in the Family. För jag kan helt enkelt inte hålla mig ifrån dem.

2015-12-09

Måste gå och lägga mig

Det är lite synd det där med att man då och då måste gå och lägga sig för att sova, när man mycket hellre skulle vilja hålla sig vaken hela natten och läsa. Och jag älskar den känslan... Äntligen!!! Nu har jag läst ut två böcker på tre dagar och känner att jag verkligen är på banan igen. Nu gäller det bara att bestämma sig för om man ska fortsätta på Sookie Stackhouse-serien eftersom den verkligen håller igång mitt läsande, och dels för att den är så bra. eller om jag ska ta och beta av de där recensionsexemplaren lite. Jag vet ju vilket jag borde göra. Men ikväll måste jag som sagt gå och lägga mig om jag ska orka upp klockan fem i morgon bitti...

Det bara går inte...

Idag hände det där som brukar hända ibland när jag jobbar. Vi skulle på biblioteksbesök och jag kom där ifrån med minst lika många böcker som barnen. Eller i alla fall nästan. Det är konstigt det där att man inte kan sätta foten innanför en biblioteksdörr utan att komma därifrån med någonting. Man kan nästan likna det med att åka till IKEA eller Gekås utan att handla något. Helt omöjligt!!!

Dessa böcker blev det idag, för några lätta barnböcker är alltid skönt att ha hemma....