2013-02-28

Sjukstuga

Här hemma händer det inte mycket för tillfället. Sambon ligger utslagen på soffan och jag snörvlar. Det är faktiskt det enda ljud som kommer ur mig för rösten har jag lagt någonstan och kan inte hitta den. Tur det inte krävs så mycket ansträning av att läsa. En bok utläst idag, får se om det blir något mer.

2013-02-26

Ett inlägg om lite böcker

Nu är det ju så här att dagen till ära krävs ju ett litet inlägg om böcker. Jag tog ju mig till jobbet idag nästan enbart för att jag skulle få gå på bokrean efteråt. Väl där kan jag ju villig erkänna att jag gick lite bananas. När jag kom hem väntade även två fina paket på mig, ett från adlibris och ett från cdon. Sammanlag kan jag nämna att antalet böcker hamnade på 17. Men till mitt försvar kan tilläggas att jag enbart har lagt ut ca 300 kronor. Resten har varit presentkort. Yeah för julklappspengar....
 
  • True blood serien del 1-3 av Charlaine Harris hittade jag på  cdon för 19 kronor stycket. Eftersom jag länge varit sugen på dessa fick de komma hem till mig.
  • Sju jävligt långa dagar och Konsten att prata med en änkling av Jonathan Tropper. Gillade skarpt Boken om Joe av författaren och slog därför till.
  • Efter mitt inlägg om Kingen igår så fick jag höra att man inte kunde dömma honom efter Draken ögon och när jag hittade Carrie för 39 kronor idag så fick han med andra ord följa med hem.
  • Stolthet och fördom av Jane Austen. Krävs ingen närmare förklaring. Att jag sedan råkade köpa ett exemplar av denna boken på loppis i söndags fast i en engelsk penguinutgåva spelar liksom ingen roll. Vissa böcker kan man ha många exemplar av.
  • Doft av rosor och Som en drömbild av Nora Roberts har jag tittat på många gånger men aldrig riktigt slagit till. Nu så fick de följa med hem.
  • Änglavakter och Tusenskönor av Kristina Ohlsson. Läste Askungar för ett tag sedan och gillade. Kunde därför inte låta bli del två och tre i serien.
  • Lisa Jewell är en favorit och Syskonmakaren har jag suktat efter länge. Hade till och med lånat den på biblioteket men inte riktigt kommit mig för att läsa den. Nu kan den vackert stå och vänta på rätt tid i bokhyllan utan en massa stress.
  • Mr Dixon försvinner är andra delen av Ian Samsons något udda karaktär (har för tillfället glömt bort hans namn) och som utspelar sig på Irland. Definitivt värt sina 49 kronor.
  • Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon har jag hör så mycket gott om så den fick också följa med hem.
  • Överrenskommelser av Simona Ahrnstedt. Gillade hennes andra bok så denna var given.
  • David Baldacci är en av mina absoluta favoritförfattare så när jag hittade en bok av honom som jag inte hade läst fanns det inte mycket att tveka om.
  • Sist men inte minst så fick One more Slice av Leila Lindholm följa med hem. Tycker att hon har väldigt bra recept så ser fram emot att börja baka bröd nu. Men med alla böcker jag måste läsa så vet jag inte riktigt hur det ska gå.
Nu är bara problemet hur jag ska få in alla böcker i bokhyllan. Blir nog så illa tvungen att köpa en bokhylla till snart. Kan ju dessutom tillägga att jag "råkade" gå inom biblioteket också. Men mer om det en annan gång.

Top ten Tuesday


Tisdag igen och dags för top ten Tuesday hos The Broke and the Bookish. Denna veckan är det dags för författare som hamnar i vår shoppingkorg närhelst de släpper något nytt. Här kommer min 10:a.

  1. Dan Brown - älskar hans böcker och längtar väldigt mycket efter Inferno nu.
  2. J.K Rowling - är självskriven på den här listan. Måste dock säga att jag ännu inte läst klart The Casual Vacancy.
  3. Janet Evanovich - även om det börjar bli lite upprepningar vad gäller skämten så älskar jag fortfarande hennes böcker. Måste beställa hem hennes senaste snart.
  4. Marian Keyes - ytterligare en favorit som jag tyvärr inte blivit av att jag beställt hem senaste boken av än, men jag lovar - förr eller senare kommer den att hamna i bokhyllan.
  5. David Baldacci - skriver mycket bra actionböcker och drar definitivt blickarna till sig.
  6. Anna Jansson - en svensk som jag tycker mycket om även om jag i övrigt inte läser överdrivet mycket svensk.
  7. Conn Iggulden - skriver fantastiskt bra böcker om stora kända personligheter som funnits genom tiderna och lyckas med att göra dem levande. Nu när Djingis Khan-serien är avslutad hoppas jag på nytt.
  8. John Grisham - har nog inte läst allt han skrivit men väldigt mycket och han är verkligen en författare som håller hög klass.
  9. Stephanie Meyer - får väldigt gärna släppa något nytt snart.
  10. Nora Roberts - kanske lite otippat och man hänger definitivt inte med i alla svängarna med tanke på den mängd böcker hon släpper varje år. Men mycket är läsvärt.
Hade säkert kunna fylla på med massor med fler författare men de som är nämda ovan har hängt med mig under en väldigt lång tid och jag har hittills inte blivit besviken. Därför fick dessa författare vara med på min lista.

2013-02-25

Teamtrio - Sportlov

Det märks att jag varit hemma idag från jobbet sjuk, men på bättringsvägen. Har nämligen varit lite smått rastlös. Läs ut två böcker har jag lyckats med och här kommer tredje blogginlägget för dagen. Men tematrion hos Lyran känner jag att jag vill vara med på.

Berätta om en bok där någon sport, idrott eller ett sportintresse har en betydande plats! (OK, det blir godkänt om ni kan hitta böcker där sport överhuvudtaget omnämns.)

1. Första helt spontana jag kommer på är Harry Potter där quidditch är den stora sporten och av relativt stor betydelse. I alla fall för en pojke som håller på att växa upp och som försöker hitta sin plats i sin nya värld. (Okej jag vet att det inte är en riktigt sport men lite trixande måste vara godkänt.)

2. Squash är en sport som Robert Langdon i Änglar och demoner undviker pågrund av sin fobi för slutna rum. Sporter han däremot ägnar sig åt är vattenpolo och simhopp och han kallas till och med Delfinen. Detta visade sig ju också vara bra sporter att ägna sig åt om man ska rädda kardinaler från vatten/fontäner. (Ja, jag kan dessa böcker utantill.)

3.Pistolskytte är också en sportslig gren mig veteligen och det är en jag inte hade velat se Stephanie Plum (i One for the money) delta i. Hon förvarar hellre pistolen i kakburken där den inte gör vidare mycket nytta. (Långsökt men endå. De befinner sig i alla fall på en skjutbana.)

Där kommer mina något långsökta svar för uppenbarligen har jag inte så många böcker som handlar om sport. Kanske ska jag införskaffa någon i morgon på bokrean. Man vet aldrig.

Lite som att svära i kyrkan...

... men nej, Stephen King verkar inte vara någonting för mig.
På loppis för ett tag sedan plockada jag upp Drakens ögon av tidigare nämnda författare, dels för att den inte var så extremt tjock som han böcker brukar vara, dels för att jag trodde den skulle handla om en drake och dels för att den var så vackert illustrerad och dessutom verkade vara skriven i sagoform.

Nog är den skriven i sagoform, eller i alla fall i någon form av berättande. Den är skriven utifrån berättaren som berättar högt för oss vad som händer (tror jag i alla fall), och det kunde väl kanske vara rätt trevlig och passa till en saga om drakar. Men vad håller han liksom på med när han skriver. Behöver man upprepa sig tusen och en gånger - gå framåt i historien för att sen helt plötsligt backa tillbaka 20 sidor och ta alltihopa igen.

Sen är det ju inte heller en saga om drakar även om jag kopplar namnet på boken. Det är istället en historia om pojken Peter som ska bli kung. Men hela kungariket luras till att tro att Peter har mördat sin far kungen. I själva verket är den onda trollkarlen Flagg inblandad. Halva boken handlar sedan om hur Peter ska försöka fly och då nämns ett antal gånger ett visst antal servietter.

Nej det här var verkligen inte en bok för mig även om det verkade lovand på utsidan. Drakar i titlen är tydligen inte en skriven succé - även om författaren råkat heta Stephen King.

Beautiful Creatures

Länge har jag velat läsa Beautiful Creatures av Kami Garcia & Margaret Stohl men inte riktigt tagit mig för att köpa den på engelska. Sen kom den då ut på svenska (vilket jag på något sätt lyckats missa till en början) och då var jag rätt så snabb att beställa ett recensionsexemplar av Semic.

Var boken så bra som jag hade hoppats då? Ja det var den definitivt. 500 sidor bara flög förbi och jag ville inte att den skulle ta slut samtidigt som jag ville veta hur den slutade. Klycha - ja jag vet.

Boken är skriven ur Ethans perspektiv (vilket i sig är rätt så ovanligt när det gäller YA och paranormal) och han är den relativ populära killen i Gatlin - en lite håla i södern - och han vill inget hellre än att lämna den tråkiga småstaden. Men så en dag börjar det en ny flicka på skolan. Ethan dras med en gång till Lena. Lena som är annorlunda och vacker, som har bott på en mängd spännande ställen som Ethan vill besöka. Framför allt är det något speciellt med Lena - kan hon vara flickan han har drömt om och som han hör i sitt huvud.

Den här boken bjuder inte på något nytt samtidigt som den gör det. Har hört grejen om omöjlig kärlek och där ena parten är övernaturlig på något sätt. Men ändå känns den här boken ny och spännande. Jag vet inte riktigt vad det är som gör det. Kanske har det något att göra med att här är det pojken som är mänsklig och dessutom är flickan (den övernaturliga) inte full av överdrivet självförtroende utan istället retas hon för att hon kommer utifrån och för att att hon inte ser ut som alla andra på high school. Kanske är det småstadskänslan som lockar.

Oavsätt så gillar jag det här väldigt mycket. Älskar karaktärerna och kanske framför allt Ethan som vågar lämna det trygga, populära liv han lever för att få vara med Lena. Han vågar gå mot strömmen och det är beundransvärt. Jag gillar också många av de andra karaktärerna som finns med i boken - till exempel Systrarna som är Ethans gammelsfastrar eller något liknande. Hur som helst påminner de mig om mormor Mazur ur Janet Evanovich böcker - småtokiga gamla tanter som tar sig för de mest tokiga saker.

Boken väcker en del frågor som jag gärna vill ha svar på och det är snart. Förhoppningsvis finns svaren på dessa oklarheter i nästa bok. Frågan är bara om jag ska ge mig på att köpa box-setet från adlibris som innehåller alla fyra böckerna på engelska. Lite dyrt kanske och har defitivt inte råd med det denna eller nästa månad. Får väl helt enkelt ta och spara lite.


Tack Semic för recensionsexemplaret.

2013-02-23

Si, världen är förklarad

Si, världen är förklarad - i vetenskapens ljus
fördunstar all vår oro och smärta.
Nu är det inte långt emellan människornas hus,
men långt emellan hjärta och hjärta.
                                                    Nils Ferlin

2013-02-22

Boklboggsjerka 22-25 februari

Veckans jerka hos Annika lyder: Brukar du drabbas av lässvackor ibland och hur gör du i så fall för att ta dig ur dem?

Och visst hamnar jag i lässvackor titt som tätt. Allt från svackor som bara är några dagar till sådana som varar i månader. Typiskt för en svacka hos mig är att jag påbörjar säkert 10 böcker utan att fastna. 10-20 sidor in i boken ger jag upp och går och plockar fram något nytt. Blir lite jobbigt i längden.

Det jag tycker brukar hjälpa är att antingen lyssna på ljudböcker samtidigt som man utför något annat. Annars är det att läsa om böcker - gärna de gamla godingarna som jag redan har läst många gånger och näst intill kan utantill. Gärna får böckerna vara roliga och lättlästa för att det ska hjälpa.
Bra böcker för omläsning enligt mig är Harry Potter, Twilight-serien, Oskyldig, böckerna om Stephanie Plum av Janet Evanovich och böckerna av Dan Brown. Många gånger behöver jag inte ens läsa klart dessa böcker förrän lässuget är tillbaka och jag vill kasta mig in i något nytt. Tyvärr tar det ju ett tag innan man tar tag i botemedlet utan man kämpar med nya böcker.

2013-02-21

Otippat

Härrom dagen gick jag igenom mina bokhyllor på övervåningen för att klämma och känna och se om jag inte, kankse skulle kunna få in en bok till där. Jag kan ju börja med att berätta att på övervåningen har jag mina vackra böcker, de gamla läderinbunda och andra vackra omslag som jag har. Väl där så började jag klura. Nog för att jag vetat att jag har dubbletter av vissa böcker - bland annat Harry Potter som jag var tvungen att läsa både på engelska och svenska. Men jag hade ingen som helst aning om att jag hade tre stycken Borta med vinden. En bok som jag inte ens tokälskar och där mitt starkaste minne av den inte alls kommer från boken utan filmen.

Filmen har jag ett så där superstarkt minne av. Jag minns att jag ligger på min vanliga plats - på golvet framför TV:n medans mamma, pappa och syrran trängs i soffa. Det är blodigt krig i filmen - människor dör som flugor åt både höger och vänster. Scarlet är på väg någonstan undan kriget (vet inte riktigt vart) men helt plötsligt segnar i alla fall den stackars hästkraken ner och dör. Jag grät så tårarna sprutade - så pass mycket att jag inte ens klarade av att se klart filmen så därför tänker jag alltid på den som två filmer. För och efter hästen. Jag minns också att mamma och pappa skrattade åt mig då, precis som de kan göra idag om Borta med vinden kommer på tal.


Först upplagan är från farfar. Tycker denna bok är väldigt vacker och kommer att försöka köpa på mig mer av denna bokserien. Har även Krig och Fred men mer vill jag ha. Extra mycket tycker jag om den för att den har dubbla spalter.




 
Nästa upplaga ser inte mycket ut för världen om man tittar på den utvändigt. Men öppnar man upp så ser jag först och främst att den har tillhört min mormors mor och sen kommer den underbara "gamla" framsidan. Älskar den bilden.
 
 
Sist kommer den lilla röda boken, uppdelad i just den första och den andra delen. Ingen märkvärdig bok egentligen. Men det tyckte jag när jag införskaffade den (vet inte hur eller var - förmodligen även den ifrån mormor). Men nu står den i alla fall i bokhyllan och försöker se vacker ut.


Äntligen

Äntligen låg den där i lådan idag. Bokreakatalogen från Bokia. Som jag har gått och längtat och väntat på att denna skulle trilla in. Tycker faktiskt att det är lite sent, bara 5 dagar innan rean börjar. Inte för att jag inte har tittat i den via nätet men ändå.
Nu mera kan väl tilläggas att den innehåller fullt med markeringar och pilar på böcker som ska köpas och som ska kollas upp lite extra.

2013-02-20

Tidsfördriv

Idag ska jag läsa. Till skillnad från i går när jag hade massor med fantastiska lästimmar helt för mig. Då spenderade jag istället tiden framför datorn tittandes på book tubers, min nya last. Lite slöseri med tid om ni frågar mig men smatidigt väldigt underhållande.

Veckans ris och ros v 8

 
Bea och Sara på Beas bokhylla brukar varje vecka ha en inläggsserie som de kallar för veckans ris och ros. Har länge tänkt att jag skulle haka på men det har inte riktigt blivit så. Men denna veckan är jag med och svarar på frågan.
 
Vilken har varit vinterns (december tills nu) bästa respektive sämsta läsning?
 
BÄST... tycker jag att Jellicoe Road av Melinda Marchetta har varit, men det var väldigt jämt mellan den och Själlös/Chanslös av Gail Carriger. Har faktiskt över lag läst väldigt många bra böcker.
 
SÄMST... har The woman in Black av Susan Hill varit. Konstaterar återigen att detta inte är en genre för mig.

2013-02-19

Top Ten Tuesday


 
 
Nu var det dags för Top Ten Tuesday hos The Broke and the Bookish igen, väldigt länge sedan jag hade möjlighet att delta.

 
Denna veckan ska vi lista 10 favoritkaraktärer ur egen vald genre.
 
Oj vad svårt att välja genre först och främst, men tillslut valda jag dock att inrikta mig på deckare/thriller/äventyrsböcker. Mina tio är helt utan inbördes ordning, möjligtvis med undantag av den som kommer först.
 
  1. Stephanie Plum. Janet Evanovich har lyckat skriva fantastiskt roliga deckar (om man ens kan kalla dem deckare) och Stephanie är så klart min absoluta favoritkaraktär. Att en människa kan ha så mycket otur är för mig obegripligt och att man sen dessutom kan lyckas med att spränga så många bilar. De mystiska och heta karlar i form av Morelli och Ranger som kretasar kring henne gör inte det hela sämre. Bokserien inleds med boken One for the money, men det är inget krav att man läser dem i ordning.
  2. Robert Langdon får följa med på ett hörn på den här listan. Jag älskar Da Vinci koden och Änglar och demoner och ser med stort nöje fram emot när Brown ska släppa Inferno senare i vår.
  3. Jason Bourne heter Robert Langdons välkända agent/lönnmördare i böckerna Identitet Kain, Kodnamn Schakalen och Operation Hongkong (möjligtvis i fel ordning). Böckerna har jag läst även om jag i det här fallet tycker bättre om filmversionen med Matt Damon. Älskar filmerna!
  4. My name is Bond, James Bond. Att allas vår agent 007 med rätt att döda finns i bokform är kanske inte vida känt och definitivt så är det först och främst filmerna som man tänker på. Jag har däremot läst några av böckerna och förra sommaren läste jag den nyaste boken Carte Blanche av Jeffery Deaver. Det var dock inte Deaver som skapade Bond utan hans pappa heter Ian Flemming. Har några av de tidigare böckerna här hemma i någon form av pocket och jag tycker de är vansinnigt vackra.
  5. Oliver Stone i böckerna om Kamelklubben av David Baldacci är en skön snubbe. Före detta lönnmördare (ser ni ett tema i favoritkaraktärer) inom CIA som nu har gått under jorden. Samlar en skara udda karaktärer runt sig och försöker avslöja komplotter på hög nivå. Åter igen mycket bra böcker som jag alltid ser fram emot när det släpps nya.
  6. Baldacci är en favoritförfattare hos mig och därför får ytterligare ett par av hans karaktärer följa med på listan. Michelle Maxwell och Sean King är föredetta Secret Service nummera privatdektektiver. Mycket trevliga böcker där jag nog tycker Geniet är den bästa. Däremot var det länge sedan jag läste något om denna duo så jag kanske skulle ta och kolla upp om det släppts nya böcker.
  7. En svensk militär måste in på den här listan för Carl Hamilton av Jan Guillou är en riktig favorit. Det bästa är att jag har några böcker kvar att läsa så än finns det lite Hamilton kvar att hämta. Däremot tycker jag nog de första böckerna är de bästa.
  8. Myron Bolitar är en rätt så ny bekantskap för mig men han gick rakt in i mitt hjärta. Älskar språket som Harlan Coben använder för att gestalta Myrons karaktär. Fullt med ironi och sarkasm som gör att han känns verklig och dessutom passar mig som handen i handsken.
  9. Kan ju inte helt utelämna gubben Harry Bosh från den här listan. Har läst så mycket av Michael Connelly genom mina dagar och det måste väl helt enkelt bero på Bosh. Detta trots att han inte direkt är en älskvärd karaktär. Mickey Haller är ytterligare en karaktär som jag tycker Connelly har lyckats med.
  10. Sist och kanske minst men absolut inte sämst är Agatha Christies underbara miss Marple. Denna lilla gumma som har sitt alldeles egna sätta att lösa mordgåtor måste bara få vara med på en lista över top tio karaktärer inom deckargenren. Hon kräver väl ingen nämre presentation kan jag gissa.
 

Tematrio - Dåligt enligt mig

I veckans tematrio vill Lyran att vi ska nämna tre böcker som vi tycker är dåliga och varför. Jag är en person som sällan läser klart något som jag tycker är dåligt och det är sällan jag dessutom plockar upp böcker som inte är så där bra.

1. Nu kommer jag säkert att svära i kyrkan - men nej jag tycker ändå inte att Hypnotisören av Kepler är någon höjdare. Läste faktiskt inte ens ut den för den var på tog för långsam och dryg. Den passade helt enkelt inte mig just då. Kanske skulle jag få ett annat resultat om jag gav den en chans idag, men samtidigt vet jag inte om jag har lust med det.

2. Shakespears hemlighet av Jennifer Lee Carrell plockade jag upp på bokrean för något år sedan för att det var en så otroligt vacker bok, läderinbunden (okej kanske inte riktigt läder men en vacker imitation) och en snygg framsida. Dessutom lockade baksidestexten med en spännande jakt på något försvunnet manuskript allt i Dan Brown anda. Boken föll platt. Tråkiga karaktärer, tråkig handling som inte gav någonting och trots att jag mot förmodan läste ut boken så kan jag idag inte riktigt komma ihåg något annat än att den just var tråkig.

3. För ett tag sedan gav jag mig på en för mig ny genre - nämligen skräck/spökhistoria. Jag hade hört så mycket positivt om The Woman in Black av Susan Hill så jag tänkte att jag måste ge det en chans. Men nej, inget för mig. Var fanns det läskiga (och jag inbillar mig i alla fall att jag är lättskrämd). Platt och tråkigt och innehållslöst tyckte jag att det var. Men eftersom det är så många som gillar så kanske det helt enkelt beror på att det inte alls är min typ av litteratur.

2013-02-18

Favoritboken

Ibland har man (läs jag) sådanda där dagar då ingenting är riktigt roligt. Mycket beroende på vädret och att jag helt plötsligt har blivit för lat för att träna. Det enda jag vill är att krypa upp i min fotölj och läsa massor. Då är ju det där med vad som passar sig att läsa. Jag känner att jag är i stort behov av lättsam romantik. Romantik får jag i och för sig när jag läser Anna Karenina men så där värst lättsam vet jag inte om den är. Då är det tur att man har det där sönderlästa pocketexemplaret av favoritboken. Boken där sidorna nästan ramlar ut och där det faktiskt inte gör något om man läser hela boken eller inte för jag kan ändå storyn. För i morgon kanske jag är på humör att läsa om Anna igen.

Så nu mina kära vänner ska jag plocka upp Oskyldig av Judith McNaught och läsa om Zac och Julie.


Bjuder också på en bild av det bokmärke jag fick för mig att virka i går. Så är det att vara rastlös.

2013-02-17

En smakebit på søndag - Anna Karenina

 
Söndag igen och denna veckan bjuder jag på en smakbit ur det mastodontverk jag började på förra söndagen nämligen Anna Karenina av Lev Tolstoj. Med sina nästan 900 sidor lär den ta ett tag att läsa ut. Smakbiten är i alla fall hämtat från sida 156 och handlar om det prat i sociteten som pågår runt Anna sedan hon träffat Vronskij.

"Anna är mycket förändrad efter sin resa till Moskva. Hon har blivit annorlunda på något sätt", sa en väninna till henne.
" Den största förändringen är att hon har skaffat sig en skugga - Aleksej Vronskij", sa ambasadrissen.
"Än sen då? Grimm har en saga om en man utan skugga, en man som berövats sin skugga."
"Ja, men för kvinnor som har en skugga slutar det ofta olyckligt", san Annas väninna.
"Vakta er tung!" sa plötsligt furstinnan Mjachkaja när hon hörde dessa ord. "Karenina är en underbar kvinna. Hennes man tycker jag inte om, men henne tycker jag väldigt mycket om."

En Smakebit på en söndag hittar ni hos Flukten fra virekligheten,  och det är ett mycket trevligt sätt att upptäcka nya bloggar och nya spännande böcker.

2013-02-16

Serien om den store erövraren

Dynastins arvinge är femte och avslutande delen om Djingis khan och hans ättlingar. En i mitt tycke fenomenal serie där Iggulden lyckats med att levandegöra några av världshistoriens största erövrare. Förr var för mig Djingis bara en stor krigare/slaktare som jag hört talas om lite grann - ett odödligt namn så att säga. Nu känns han som en människa av kött och blod - även om mycket av detta är fiktion. För mig gör inte detta någonting. Böckerna har ändå skapat ett intresse hos mig och trollbundit mig med sin historia. Här i ligger för mig storheten i böckerna. Och många gånger funderar jag kring varför inte historieböcker i skolan är författade på det här sättet? Iggulden har trotts allt inte ruckat på den fakta som finns nerskriven. Årtal och strider finns där, födelsen av en stor nation är berättad på ett mycket konkret och verkligt sätt och jag tror verkligen att ungdomar hade funnit detta så mycket intressantare än att sitta och bläddra i en torr historiebok.

Just denna boken i serien är kanske inte den bästa men samtidigt var det skönt att få leva vidare med tronföljden och ättlingarna och då framför allt Kublai Khan. Det är skönt att serien inte tog slut med att Djingis dog. Det jag däremot saknar lite med denna och även fjärde delen Silvrets rike är att karkatärer som var så av största betydelse i tidigare böcker - nu hamnar i skymundan och helt plötsligt bara försvinner. Jag tänker på Djingis bröder Kassar och Katjion (kan inte garantera stavningen eftersom jag lyssnat på böckerna) eller Subudai - den stora generalen som faktiskt var och erövrade långt in i Europa och om han fått fortsätta så kanske världshistorien sett annorlunda ut idag.

Det här blev inte en recension av enbart sista boken märker jag utan en sammanfattning av mina tanker kring serien i stort. Hur som helst kan jag varmt rekommendera den till alla som gillar historiska romaner. Men man ska räkna med krig och blod - för det här är allt annat än romantiskt. Däremot är den kärleksfullt skriven och den berättar om ideal där familjen och äran är det viktigaste.


Stäppens krigare
Conn Iggulden: Bågens mästareConn Iggulden: Bergens väktare
Conn Iggulden: Silvrets rikeConn Iggulden: Dynastins arvinge

2013-02-15

Fredagsmys

Fredag kväll och här sitter jag i min ensamhet. Tycker faktiskt inte det minsta synd om mig själv för ensamtid betyder lästid. När det inte händer för ofta kan det bli lite småmysigt. Ska tända några ljus, brygga en kopp te och sen  hugga in på Anna Karenina. Den verkar lovande även om det går väldigt långsamt att läsa den. Måste bero på alla namn och att jag inte kunna spendera några längre stunder med den.

Jag har i alla fall katten som sällskap. OBS! Inte min katt.

2013-02-14

Kärlekens mästarinna

Det finns en författare som jag ofta tänker på när det gäller kärlek och romantik. Ofta blandat med något litet myrsterium, lite övernaturligt eller varför inte bara lite blommor. Detta är en författare som har skrivit över 200 böcker och alla som jag läst i alla fall handlar om starka kvinnliga karaktärer som på det ena eller andra sättet blir förälskad i en trevlig, snygg man. Givetvis så är det Nora Roberts, eller J.D Robb som hon också gett ut böcker som.
Visst följer hennes böcker samma mall - men trots detta hamnar hon om och om igen i topp på försäljningslistorna i USA och bara i Sverige har hon sålt över 3 miljoner böcker (400 miljoner exemplar över hela världen). Så nog tycker jag man kan kalla henne kärlekens mästarinna och att hon kan hyllas lite extra idag som ska vara kärlekens dag.



2013-02-13

Bokrean # 2

19 kronor är det absurt låga priset för Harry Potter and the order of the Phoenix samt Harry Potter and the Half-Bood Prince på Bokus bokrea. I och för sig den häftade utgåvan men ändå. Himla synd att jag redan har dessa böcker - på både svenska och engelska. Hade jag beställt dessa så hade nog sambon idiot-förklarat mig med en gång. Men 19 kronor....

Harry Potter And The Order Of The Phoenix (häftad)Harry Potter And The Half-Blood Prince (häftad)

2013-02-12

Bokrean

Okej. Så här ligger det till. Hade dyrt och helig bestämt mig för att jag inte skulle beställa några böcker innan bokrean. Det gick inte så bra. Sen skulle jag dessutom bara köpa böcker på stadens bokia under bokrean eftersom jag i julklapp fick ett fint presentkort dit. Men så var det ju det där att man kunde förhandsbeställa böcker på adlibris och cdon och jag var ju tvungen att i alla fall kolla utbudet. Med andra ord så gick idag två förhandsbeställningar iväg. Jag har ingen karaktär. Nu är det bekräftat...

Men massor med härliga böcker lär dyka upp hemma hos mig inom en inte allt för avlägsen framtid.

2013-02-11

Måndagsmys

Måndag kväll och en riktigt mysig sådan. För tillfället har jag en plåt scones i ugnen, ska sätta på en stor kanna te och kanske läsa lite i tegelstenarnas tegelsten (okej jag har läst tjockar, men inte med så liten text) Anna Karenina. Efter 50 sidor så måste jag ändå säga att jag tycker läsningen flyter på okej trots alla svåra namn. Men jag inser att den kommer att ta ett tag att ta sig igenom. Det är liksom inte en bok man tar med sig i sängen när man ska gå och lägga sig. Nek sittande ställning är det som gäller - gärna så att man kan ha boken på ett bord framför sig.

2013-02-10

Parasollprotektoratet del 1 och 2

Under loppet av några få dagar har jag nu läst ut Själlös och Chanslös av Gail Carriger som är första och andra delen av Parasollprotektoratet (försök säga det snabbt tio gånger i följd). Och vad kan jag säga mer än att jag är helt förälskad. Det här är böcker när det är som bäst - helt i min smak - från tidsepoken och beskrivningar kring miljö och kläder till humorn som är så där fantastiskt torr, ironisk och sarkastisk som jag vill ha det. Kan inte annat än älska Alexia Tarabotti/Maccon och hennes parasoll.

Själlös

Alexia Tarabotti är själlös. Det kan låta som en rätt så hemsk egenskap men man kan inte annat än påstå att det är rätt så bra när man helt plötsligt attackeras av en vampyr i ett bibliotek mitt under en trevlig bjudning. Det kan också vara rätt så bra när man är väldigt nyfiken av sig och gärna vill veta vad som händer i skuggvarelsernas värld. Till sin hjälp (eller kanske till besvär) i sitt utforskande har hon alfavarulven Lord Maccon. För visst har hon hamnat någon stans mitt i den värsta smeten miss Tarabotti när hon upptäcker att vampyrer och varulvar på ett mystiskt sätt försvinner.

Chanslös

Den nyblivna Lady Maccon verkar trivas med sitt nya liv som gift till en varulvsalfa om det inte vore för att han helt plötsligt bara ger sig av till Scottland utan att berätta det för henne. Kan hans försvinnande ha något att göra med det mystiska fenomen som gör alla övernaturliga varelser männskliga igen, ungefär på samma sätt när Alexia övermänniskan rör vid dem. Alexia Maccon finner ingen annan råd än att fara efter sin make till Scottland och detta i sällskap av sin oerhört irriterande syster Felicity, sin vän Ivy Hisselpenny, flocktjänaren Tunstell och den franska kvinnliga forskaren madame Lefoux.

Böckernas styrka förutom humorn måste jag säga är dess beskrivningar - av miljöer som jag skrev tidigare men också beskrivningar som gäller de uppfinningar som är av en betydande roll men framför allt böckernas karaktärer som känns fullt naturliga och verkliga trots den kanske inte fullt så verkliga verkligheten. Jag kan mycket väl tro på ett London där vampyrerna styr modet och där varulvar är styrande vad gäller militära angelägenheter. En stor eloge till författaren som verkligen hittat ett sätt att berätta levande.
Jag kommer definitivt att läsa fortsättningen.

För första gången i Fantastiska berättelsers historia tänker jag nu att sätta betyg på böcker och i det här fallet var det inget svårt. Man ska väl börja stort?! Både Själlös och Chanslös får:




Vill tacka Styxx fantasy för de otroligt vackra böckerna med sitt lite tjockar papper och svartade kanter. Under bar bok att läsa ur vad gäller mer än innehållet. Vill också tacka för Chanslös som var ett recensionsexemplar.

En smakebit på søndag: Chanslös


När det känns som om man vissa veckor helt enkelt inte hinner med sitt liv så är det bra att ha några fasta saker/rutiner att återkomma till. Där i får jag nu räkna min medverkan i En smakebit på en söndag hos bloggen Flukten fra virkeligheten.

Denna veckan läser jag Chanslös av Gail Carriger som är andra delen om Miss Alexia Tarabotti eller numera Lady Maccon. Mycket trevlig läsning som är både spännande, och bra men framför allt måste jag tillägga att jag älskar humor som böckerna innehåller. Precis rätt typ av ironi och sarkasm för att det här ska passa mig som handen i handsken.
Boken handlar om Alexia som lever i London på 1800-talet, under alla uppfinningarnas tid. Alexia är själlös och umgås mycket med både vampyrer och varlulvar - framför allt sin varulvsmake Lord Maccon och hon verkar ständigt hamna mitt i alla problem som uppstår. Har inte kommit så långt in i andra boken så jag kan inte säga så mycket vad den handlar om eftersom jag försökt passa mig från att läsa baksidan.

Veckans citat är hämtat från början av boken, sidan 5.

Alexia Maccon, lady Woolsey, drottningens muhajh och Storbrittaniens viktigaste övermänskliga vapen, vaknade blinkande ur en djup sömn.
"Det var inte jag", sade hon automatiskt, utan att ha en aning om vad hennes make gormade om.
I vanliga fall brukade det förstås ofta ha med henne att göra, men vad det var som retat upp honom så här tidigt på dagen så var det nog ändå bäst att inte genast erkänna sig skyldig. Alexia knep ihop ögonen och kröp längre ner under det varma duntäcket.

2013-02-03

En smakebit på søndag: Askungar



Söndag = En smakebit hos den norska bloggen Flukten fra virkeligheten. Denna vecka läser jag Askungar av Kristina Ohlsson och det är en deckare som handlar om en flicka som försvinner från ett tåg. Utredningsgruppen som består av Alex, Peder och Fredrika stretar åt lite olika håll när det gäller vad de tror kan ha hänt flickan. Och det som skulle varit en enkel utredning blir allt annat än det.

Smakbiten är hämtad från sidan 150.


Av alla frågor som rasade inom henne var det en som pockade på mer uppmärksamhet än de andra.
Vad i helvete för jag här? tänkte hon. Hur hamnade jag på denna arbetsplats med dessa uppgifter?
Där och då var Fredrika beredd att ringa tillbaka till Alex och säga:
"Du har rätt, Alex. Detta är inte vad jag är ämnad för. Jag är för svag, för emotionell. Jag har aldrig sett en död människa i hela mitt liv och jag hatar sagor som inte slutar lyckligt. Olyckligare än så här blir det inte. Jag ger mig. Jag har inte här att göra."

2013-02-02

Januari 2013

Då så. Nu var första månaden av 2013 förbi och jag har verkligen haft en berg och dalbanemånad. Dock inte vad det gäller läsningen som jag ändå måste säga att jag är rätt så nöjd med. För trots att mycket av tiden på kvällarna gått åt till att titta på Sons of Anarchy tillsammans med sambon har jag ändå hunnit läsa en ansenlig mängd böcker och väldigt många bra.

Januaris böcker:

  • Nattens begär - Sherrilyn Kenyon
  • Jellicoe Road - Melina Marchetta
  • Marked - P.C and Kristin Cast
  • Nattens Cirkus - Erin Morgenstern
  • The Woman in Black - Susan Hill
  • Mercurium - Ann Rosman (Ljudbok)
  • Bitterblue - Kristin Cashore
  • The Land of Stories: The wishing spell - Chris Colfer
  • Och så var det bara en - Agatha Christie (Ljudbok)
  • Delirium - Lauren Oliver
Antal böcker lästa/lyssnade på: 10 st
5 på svenska/5 på engelska/2 ljudböcker

Januaris överraskning:
Väldig svårt att nämna en enda. Men trots att jag hade väldigt höga förväntningar på Delirium lyckades den tillslut att överraska mig riktigt ordentligt.

Januaris sämsta:
The Woman in Black. Spökhistorier är helt enkelt ingenting för mig. Blev inte ens lite rädd och historien var absolut ingen höjdare.

Januaris bästa:
Var ska jag börja. Har läst väldigt många superhöjdare denna månaden. Jellicoe Road nockade mig fullständigt. Nattens cirkus var fantastiskt skriven med ett språk så målande att jag sällan varit med om något liknande. Bitterblue var kanske inte en överraskning att jag skulle gilla eftersom jag älskat de båda tidigare. Och så får vi givetvis inte glömma Delirium som började mediokert men växte, och växte och växte. Kan faktiskt inte bara nämna en.

2013-02-01

Bokbloggsjerka 1-4 februari

Denna veckan undrar Annika:

Är du en ”samlare” av saker som kan kopplas till litteraturen (böcker, bokmärken, muggar med litteraturmotiv, etc)?

Svaret är nej helt enkelt. Det enda jag samlar på är böcker. Sen kan det ju tilläggas att jag gärna samlar på gamla vackra böcker och då måste det inte först och främst vara för att jag måste läsa boken utan för att den kommer se så otroligt fin ut i min hylla. Något som jag också skulle behöva samla på är bokhyllor. Jag får ju liksom inte plats med alla mina dyrgripar. Sen hade jag velat samla på bokstöd, för det finns ju så otroligt många vackra. Nu är det ju dock så att jag inte har något behov av bokstöd eftersom det svämmar över i hyllorna. Ser ni den nedåtgående spiralen - samla på böcker, ha för lite bokhyllor - kan inte köpa fina bokstöd...