2015-03-31

Tisdagsutmaningen hos Kulturkollo

“Time isn't made of anything. It is an abstraction. Just a meaning that we impose upon motion.” ― Anne Carson

Den här veckan tänkte jag att jag skulle passa på att delta i Kulturkollos tisdagsutmaning eftersom det är en väldigt intressant fråga den här veckan.

Om du fick tidsresa fritt – vart och när skulle du resa?

Och precis som Helena skriver så är det inte helt enkelt att svara på frågan för det finns så ofantligt många spännande ställen jag skulle vilja åka till. Hur ska man kunna välja liksom. För åka i tiden vill jag....

  • Jag skulle vilja åka och uppleva hur det var när mina mor- och farföräldrar växte upp. Kanske till och med mina föräldrar.
  • Jag skulle vilja åka och se antikens Rom och för den delen Egypten och Grekland också.
  • 20-talet med allt vackert mode.
  • Hur utvandrarna hade det i verkliga livet. Nej det kan absolut inte varit lätt, men jag hade velat uppleva det ändå. 
  • 1700-talets revolutioner. Se en ny tidsålder växa fram.
  • Gamla slott och borgar. När spelar inte så stor roll bara det var under dess glans dagar.
Jag hade kunnat göra listan oändligt lång. Det finns så mycket jag skulle vilja se och uppleva, men som tyvärr inte är så värst möjligt. Tur det finns böcker som jag kan ut och resa tillsammans med. Framtiden däremot lockar mig inte speciellt mycket. 

Läst i mars

A Polar Bear's Tale: The first Coltsfoots- følfod

Mars månad har verkligen gått i läsandets tecken. Jag har avverkat massor av böcker och många av dem har varit riktigt, riktigt bra.
Vad gäller planerna för mars har de väl kanske inte riktigt efterföljts men det beror mest på att det har trillat in så många recensionsexemplar som jag ville läsa innan recensionsdatumet.

För en gång skull är jag också någorlunda i fas med recensionerna. Eller i alla fall så har jag skrivit de flesta, även om alla inte är publicerade ännu.

Dessa böcker är lästa:

Riktigt många bra böcker och många som har fått väldigt bra betyg av mig, fem fullpoängare och några som har varit riktigt, riktigt nära. Odinsbarn, Livet enligt Fikry och  Livet efter dig är nog ändå de som varit allra, allra bäst. Jag kan inte välja närmre än så.


2015-03-30

Teamtrio: Påsk ( i alla former )

Veckans tematrio hos Lyran är inte helt enkel att besvara men med lite fantasi så ska jag nog komma på tre filmer och böcker.

Berätta om tre filmer, böcker, godissorter, traditioner ni på något sätt förknippar med påsken!

1. I filmerna om Lotta på Bråkmakaregatan ska det givetvis firas påsk. Men det är inte helt lätt för påskharen att införskaffa något godis så godisaffärsägaren ska flytta tillbaka till sitt hemland. Men smart som Lotta är så lyckas ju hos införskaffa hans sista godis, i form av chokladtomtar. Det är en trevlig syn resten av familjen får se när de ska ut och leta påskägg.

2. Ni vet på julafton när man ser på Kalle Anka så är vi givetvis på besök i Tomtens verkstad. Vad som inte är fullt så känt är att man till påsk kan göra ett besök hos påskhararna. De målar ägg ungefär på samma sätt som tomtenissarna målar schackbräden och jag tycker att det är en himla söt liten film.



3. Att resa till Blåkulla hör givetvis påsken till. Vad behöver man då - jo givetvis en kvast. En som är väldigt duktig på det här med att flyga på kvast är givetvis Harry Potter, Sen är han ju dessutom bästa vän med en väldigt duktig häxa så påskrefernserna är många. Tänk vad bra Harry är som kan komma på besök i allt jag skriver om på den här bloggen.

Nytt i hyllan: Mars

Ja, den här månaden också har det trillat in en hel del böcker här hemma men till mitt försvar så har jag i alla fall inte lagt några större pengar på böckerna och många av dem är dessutom redan lästa och recenserade. Och med tanke på hur många böcker jag läst i mars så slutar nog antalet olästa i bokhyllan i alla fall på minus och det är bra.

Först och främst så köpte jag en massa klassiker på loppis, men de har jag redan skrivit om här så jag tänker inte nämna dem igen.

Dessa böcker har hittat hem till mig i mars:

Den röda pyramidenDen unga ElitenLycke
Alla dessa tre är recensionsexemplar.

DrömgångareLivbåten
Två sista reaböckerna.

I vargavinterns landLivet enligt Fikry
Dessa två var recensionsexemplar i form av e-böcker.

Jag vill tacka för alla recensionsexemplaren och till nästa månad ska jag försöka köpa ännu mindre böcker än vad jag har gjort denna månaden. Tror ni jag klarar det???

Odinsbarn av Siri Pettersen



Hirka har levt hela sitt liv som svanslös i en värld där alla andra har svans. Hon misstänker också att något annat är fel med henne eftersom hon inte klarar av att famna, dra upp magin ur jorden. Nu närmar sig Riten då alla barn introduceras för rådet så de kan ta reda på deras magiska förmåga, eller hur starka famnare de är. För Hirka är detta en omöjlighet. Då kanske de får reda på att hon är något annat än hon verkar vara. 
Hon försöker ta hjälp av sin barndomsvän Rime men det är inte helt lätt i och med att hans familj tillhör rådet, och har suttit i det sedan De blinda attackerade världen.

Korpringarna. Odinsbarn (Inbunden)

Det är svårt att förklara en väl uppbyggd och komplex fantasyvärld och historia i några få meningar så att ni ska förstå hur bra det här är. Man vill ju inte spoila liksom!!! Ni får helt enkelt tro på mitt ord eller läsa boken. Det är sk*t-bra på ren svenska!
Den här boken innehåller det mesta en bra fantasy ska ha. Den har ett väl uttänkt system för hur magin fungerar, den har en värld med tydliga ramar och regler, så den känns på riktigt utan att vara det. Karaktärerna är komplexa men väldigt lätta att tycka om - förutom dem som man inte alls har någon sympati för och det måste ju finnas en skurk med för att det ska bli en fantasyhistoria. Sen älskar jag inslagen av nordisk mytologi. Eller egentligen är det fel att säga inslag av mytologi, snarare känns det som om välden vi befinner oss i är en parallell värld till Midgård och vissa få element är definitivt de samma.
Hela berättelsen känns på något sätt omvänd. I en "normal" bok så förekommer det givetvis varelser med svansar, vår hjälte kan oftast utforma någon form av magi - även om det är långt ifrån alla som har fått den förmågan. Här är det tvärt om. Hirka är den enda som är utan. Hon blir speciell för att hon inte har något av dessa fenomen. Istället så fördöms hon för att hon är annorlunda och inte innehar kraften.
Måste dock erkänna att till en början av läsningen var jag smått förvirrad och det bör ni ställa er in lite på. Från sida ett (ungefär) så matas man av nya ord som jag till en början har svårt att förstå innebörden av. När författaren tar mig för given och tror på min intelligens och slänger in mig i berättelsen utan att känna ett behov av att förklara allt för mig innan så är det bra. Att jag blir förvirrad och inte begriper vad famna är till en början är ju liksom bara mitt eget fel. Jag gillar att det är så även om jag blir förvirrad. Men så fort man har kommit in några kapitel i boken så kommer det liksom av sig själv. Då har jag vant mig vid namn, platser och förmågor och läsningen flyter på betydligt bättre.

3 anledningar till varför Odinsbarn är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Rime är en sådan där karaktär som lite vågar gå sin egen väg. Han vill tro på något stort och gott och det gör honom till en karaktär som jag känner förtroende för och som är sympatisk. Sen att han beskrivs som en kärleksfull och ganska så snygg ung man försämrar ju inte riktigt mina bilder av honom. Jag vill veta mer om Rime.

2. Jag har alltid fascinerats av korpar och i den här boken får jag definitivt mitt lystmäte stillat. Korpen är en fågel som är väldigt förknippad till mytologi och folktro och jag tycker om det sätt som korparna gestaltas i boken. Korpen Kuro är jag lite extra intresserad av och tror absolut att han kommer spela en större roll i fortsättningen av historien.

3. Relationen mellan Hirka och Rime. Detta hade kunnat bli till halva berättelsen men författare väljer att hålla det hela på en lagom nivå och det är så skönt. Jag slipper tonårsförälskelserna och istället får jag något djupare och viktigare. Jag tycker det är fint.

Odinsbarn får 5/5 i betyg av mig och jag kan knappt vänta tills del 2 släpps.

Tack B Wahlström för recensionsexemplaret.

Boken kan ni köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-03-29

Några tankar en söndag: v 13


Good Reads: Lauren Conrad's Spring Reading List
  • Läsförmågan verkar ha flugit sin väg nu. Eller i alla fall det läsflyt som i övrigt har genomsyrat mars månad. I fredags hann jag helt enkelt inte läsa ett endaste ord, i går blev det några snuttar här och där och idag har jag hittills bara öppnat en bok och det var för att skriva en smakbit. Men kanske hittar jag ro ikväll och får lite läst. Ska bara bestämma vad.
  • Jag har i helgen tittat igenom Svensk bokhandels sommarkatalog och jag kan väl konstatera att där finns definitivt böcker jag är sugen på att läsa. Ingenting egentligen som är wow - måste läsa men mycket som jag är nyfiken på. Förresten jag ångrade mig; två nya delar i serien PAX av Åsa Larsson & Ingela Korsell släpps nu i april och de måste jag faktiskt läsa. Älskar den serien. Jag kan för övrigt lova er att det kommer komma inlägg över de böcker jag är intresserade av.
  • I vanliga fall så brukar jag få lugn och ro i huset var tredje kväll, för min make jobbar var tredje dag enbart. Det brukar vara ett sätt för mig att gå ner lite i varv och bara kunna göra vad jag vill (vanligtvis läsa). Denna veckan har jag inte haft de där kvällarna för mig själv och nu längtar jag nästan efter lite lugn och ro. Så blir det när man kräver sin ensamhet. Jag trivs med ensamhet i lagom doser.
  • I går kväll fick jag äntligen för mig att titta på ett avsnitt av Sherlock igen. Det går på tok för lång tid mellan gångerna. Avsnittet igår kväll var i alla fall Baskervills hund och jag blev lite lagom skrämd. Jag tycker inte om att bli skrämd men ändå är det så bra.
  • På tal om serier så köpte jag Orange is the new Black igår billigt på Hemmakväll. Nu är bara frågan när jag ska hitta tid att se den.
  • I fredags hade vi spelkväll. Gud vad roligt det är att spela sällskapsspel. Jag skrattade så jag hade ont i magen. Måste göras om snart känner jag.
Tack för den här veckan, syns en annan dag....

Vad roligt!

Idag är jag omnämnd på bokförlaget Forums facebook sida. Det är min recension av Livet enligt Fikry som uppmärksammas. Läs min recension här.

En smakebit på søndag: The Secret Garden


Jag hade lite svårt att bestämma mig för vad jag ska bjuda er på för smakbit idag men tillslut föll valet på ett stycke ur The Secret Garden av Frances Hodgson Burnett.
Eftersom jag enbart hunnit sådär 10 sidor in i boken (precis som alla andra böcker jag påbörjade igår) så kommer smakbiten precis ifrån början.

She hade not wanted a little girl at all, and when Mary was born she handed her over to the care of an Ayah, who was made to understand that if she wished to please Memsahib she must keep the child out of sight as much as possible. Så when she was a sickly, fretful, ugly little baby she was kept put of the way, and when she became a sickly, fretful, toddling thing she was kept out of the way also.

Snacka om att inte få de bästa förutsättningarna i livet från början. Boken handlar med andra ord om barnet Mary, som inte alls är ett omtyckt barn. Hon har inte heller en speciellt trevlig attityd (vilket inte är så konstigt). Hittills har jag fått följa med när Mary blir föräldrarlös och skeppas till England för att bo med en farbror/morbror.

Som vanligt hittar ni fler smakbitar och många lästips hos Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

2015-03-28

Stiltje...


Or like me, just keep the books and slowly accumulate in an attempt to read every book on the planet.


Usch, nu har det hänt. Efter att ha haft två månader då läsningen bara har gått i medvind så har jag helt plötsligt hamnat i någon form av stiltje. Nej, jag skulle verkligen inte vilja kalla det en lässvacka eftersom jag denna veckan har läst ut två böcker, men jag vet helt enkelt inte vad jag ska plocka upp och läsa härnäst. Jag har idag provat med lite The Secret Garden, lite Jag ger dig solen, lite Mördaren ljuger inte ensam och lite allmänt kollande i bokhyllorna. Det finns helt enkelt ingenting som lockar jättemycket. Det är nog helt enkelt för att alla måste-läsa-böckerna (rec ex) tog slut så nu kunde jag välja mer fritt och då kan jag helt enkelt inte välja. Problemet är nog prestationsångest. Jag vill välja en bok som jag kan läsa ut i mars eftersom det inte hade gjort något att förbättra statistiken ytterligare. Fjantig man är.

Men men, får väl helt enkelt ta och hitta på något annat en stund så blir det nog bättre framåt kvällen.

Gästbloggar

Nu är det så att jag idag har fått äran att gästblogga på bloggen I regnet, vilket är fantastiskt roligt. Jag tycker absolut att ni ska ta och kolla in mitt inlägg där och så vill jag tacka Liza för att jag fick vara med i din trevliga inläggsserie som heter Mer bokkärlek åt bokbloggarna.

Shopping

Idag har jag tänkt åka in till stan för att leta lite saker som man kan stoppa i ett grönt kuvert. Har lite tankar kring vad jag ska handla så då är det bara att se om man kan hitta det med.
Sen ska jag givetvis passa på att göra en massa andra mysiga saker. Det gäller väl att passa på när lönen har kommit????

Bästa sällskapet ska jag också få i form av systersonen ( och syrran).

In your window as a stand-up sign. Painted on a dressing room wall. Or even made into staff T-shirts for your consignment shop  (for a "Superbowl Sunday Widows" event?), thinks TGtbT.com , Too Good to be Threw, the Premier Site for Professional Resalers... Your husband called and said to buy anything you want.
Yeah, right!!!!

2015-03-27

Sommarkatalogen

Idag dök den ner i lådan, Svens bokhandels sommarkatalog. Nu vet i alla fall jag vad jag ska göra i helgen.

Bokbloggsjerka 27-30 mars

Fredag och sovmorgon och jag sitter och bråkar med mig själv om jag ska fördärva den nyklippa frisyren genom att ge mig ut och springa eller inte. Vilka problem man kan ha, men jag är faktiskt ganska så snygg i håret för tillfället.
Medans jag debatterar med mig själv så ska jag passa på att ge er ett svar på veckans bokbloggsjerka. Denna vecka undrar Annika:

Är det bara jag som kan bli ”sjukligt” förtjust i en karaktär i en bok eller på tv/film?

Svar nej, det är absolut inte bara hon. Jag har två väldigt tydliga exempel själv. Ett har jag till och med skrivit om på bloggen tidigare och det är Logan i serien om Veronica Mars. Jag föll pladask och var vansinnig på Veronica och Logan för att de var så fruktansvärt veliga. Mer om det kan ni läsa här.
En annan förälskelse jag har haft är Ranger i böckerna om Stephanie Plum av Janet Evanovich. Jag drogs (och dras ofta till) the bad boy och just Ranger var i en klass för sig. Sen när filmen kom (One for the money) som blev jag vansinnigt besviken.

Jason Dohring Picture

2015-03-26

En Harry Potter nyhet

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Okej, jag har inte börjat läsa ännu, men det beror helt enkelt över att jag snubblade över denna nyhet som måste uppmärksammas. Idag har omslaget till den illustrerade utgåvan av Harry Potter and the Philosopher's Stone släpps och det måste ju tittas lite på. Jag tycker det är helt okej, och jag är definitivt intresserad av att se innehållet också. Illustratör är Jim Kay.

Mer om boken kan ni läsa här.

Lite nervöst

Så, nu har jag lagt min beställning till min hemliga bokvän. Hoppas nu bara att jag har valt rätt bok. Det är i alla fall en bok jag har uppskattat. 

För övrigt har jag idag spenderar alldeles för många timmar framför datorn (varit tvungen) och inte en endaste minut har böckerna fått. Dags att ändra på nu.

This girl

Lycke av Mikaela Bley



Den åttaåriga flickan Lycke är en dag plötsligt försvunnen. Kriminaljournalisten Ellen Tamm på TV4 dras in i försvinnandet. För Ellen blir det väldigt viktigt att hitta flickan samtidigt som hon dras in i sitt egna förflutna. 


Egentligen räcker det att veta detta om historien, för det är själva grundstommen. Sen förekommer det några få sidospår men för det mesta är detta en historia som är rakt på sak. Den handlar om Ellens letande efter Lycke och om Ellens demoner. Jag tycker det är bra. Oftast är det så mycket runt omkring huvudpersonen i en deckare och det är det väl egentligen här med men allt känns relevant för historien. Jag gillar boken.
Den har också ett väldigt skönt tempo, sidorna bokstavligen flyger förbi. De 350 sidorna läser jag ut på enbart några timmar och det tillhör inte vanligheterna. Mitt intresse för historien hålls också hela tiden vid liv och jag blir aldrig uttråkad eller känner att jag behöver ta en paus. Hade det inte varit för att jag var tvungen att stiga upp i morse för att gå till jobbet så hade jag läst ut boken i går kväll.
Det enda jag kan sakna lite i boken är ett större djup i Lyckes bakgrund. Det nämns och man får en förståelse för hur Lycke har det men jag skulle gärna ha fått lite mer. Jag tror att boken hade lyfts lite av det.
En mycket bra debut som lovar gott inför framtiden.

3 anledningar till varför Lycke är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Ellen är en udda huvudkaraktär för en vanlig deckare. Istället för kriminalare är hon reporter. Istället för tidningsreporter så jobbar hon på tv. Hon är ganska så dysfunktionell. Sen är hon överklass och det brukar kanske inte synas så mycket i deckare heller, i alla fall inte on-the-good-side. Jag gillar Ellen!

2. Tempot nämner jag ovan men det kan nämnas igen. Här har hon lyckats Mikaela Bley.

3. Det är hög spänning i boken. Det känns lite klyschig att säga det men jag känner för Lycke och jag sitter hela tiden och hoppas på att hon ska hittas och att det ska lösa sig på bästa sätt.

Lycke får 4/5 i betyg av mig.

Tack Lind & Co för recensionsexemplaret.

2015-03-25

Just nu läser jag


Det osynliga barnet

Nu efter ungefär en vecka så har jag läst ut Odinsbarn av Siri Pettersen. Oj oj oj säger jag bara, vad bra det var. Anledningen till att den har tagit så lång tid att läsa vet jag faktiskt inte, men det har absolut inte berott på att den varit något annat än bra.
Näst ut får nog bli Det osynliga barnet av Tove Jansson. Den är ett bibliotekslån som ska in nästa vecka och det kan ju vara ganska bra att läsa ut den innan dess. Vad jag ska läsa sen däremot har jag faktiskt ingen aning om för tillfället.

Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin



Fikry är änkling och lever ett liv som i stort sett går ut på att försöka dricka ihjäl sig. Han driver sin lilla bokhandel på ön Alice Island på dagarna och skålar med sig själv till en portion micromat å kvällarna. Men så under ett sådant tillfälle blir han bestulen på ett väldigt dyrbart exemplar av Tamerline av E.A. Poe och då bestämmer han sig för att det aldrig mer är någon mening med att låsa dörren. Man kan väl säga att det är hans räddning. För en dag när han kommer hem sitter det en liten två-åring övergiven flicka i bokhandeln.


Livet enligt Fikry

Jag har länge varit sugen på att läsa den här boken, enda sedan jag först hörde talas om den, då under titlen The Storied life of A.J Fikry. Sen när jag såg att den skulle släppas på svenska så bestämde jag mig för att läsa den. Det ångrar jag inte. Detta är en alldeles underbar bok. På sitt korta sidantal lyckas den beröra mig på ett sätt som är helt otroligt. Historien handlar egentligen om hur livet kan bli genom medgångar och motgångar. Som jag skrev är boken väldigt kort och det vinner den definitivt på. Det är stora hopp i tidslinjen, men det gör absolut ingenting. För det handlar faktiskt inte om att veta varje liten detalj. Du får veta precis tillräckligt ändå. Det är en enkel historia och i enkelheten ligger det vackra. För hade jag bara fått använda ett enda ord till att beskriva den här boken så är det vacker. Sen är det i och för sig inget ord jag brukar triggas igång på, utan snarare tvärt om (t ex har jag inte sett filmen Så som i himlen för den har beskrivits som vacker) men det finns inget annat ord som kan ge historien rättvisa.

3 anledningar till varför Livet enligt Fikry är vär att krypa upp i fåtöljen med:

1. Författaren lyckas med att genom ett enkelt och vackert språk förmedla en underbar historia.

2. Karaktärerna känns otroligt mänskliga. Fikry är ganska så butter och speciell ändå väldigt lätt att tycka om. Sen består boken av ett gäng andra karaktärer också som även de är väldigt lätta att tycka om på olika sätt. Jag gillar till exempel Fikrys vän polisen väldigt, väligt mycket.

3. Kanske först och främst är det här en bok om kärleken till litteraturen. Varje början på ett kapitel beskriver handlingen i en novell och till och med jag som inte är så glad för just noveller blir sugen på att prova något.

Livet enligt Fikry får 5/5 i betyg av mig.

Tack bokförlaget Forum för recensionsexemlaret.

Boken finns att köpa hos Aldibris & Bokus & Cdon.

2015-03-24

Top Ten Tuesday


Denna tisdagen ska vi ägna oss åt barndomsfavoriter i Top Ten Tuesday. Närmare bestämt barnböcker som vi gärna skulle stifta bekantskap med igen. Som vanlig är det The Broke and the Bookish som värdar för detta trevliga event.

1. Agnes Cecilia av Maria Gripe.
2. Hobbiten av J.R.R Tolkien
3. Kitty Drew av Carolyne Keene
4. Tvillingarna i Sweet Vally High av Francine Pascal
5. Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren
6. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren
7. Mio min Mio av Astrid Lindgren
8. Kulla Gulla av Martha Sandwall-Bergström

Nu undrar ni kanske varför en viss Harry Potter inte finns med på listan, men faktum är att jag faktiskt var vuxen när jag läste böckerna för första gången - eller i alla fall 17-18 år. I övrigt kan jag inte komma på ytterligare någon titel. Det finns säkert flera men jag skyller på mitt dunkande huvud att listan blev så kort.

2015-03-23

Tematrio: Huvudstäder

Denna veckan är det dags att åka ut och resa. Vi ska besöka huvudstäder i Lyrans tematrio och det är ju alltid lite mysigt. Jag tycker om att läsa om stora städer.

1. Prag är en stad jag blev lite extra nyfiken på i och med jag läste Mörk ängel av Laini Taylor. Oj så mycket jag skulle vilja resa dit nu. Verkar vara en hur mysig stad som helst.

2. En gång har jag varit i London i verkliga livet. Med hjälp av böckerna har jag varit där oräkneliga gånger. Ett lite annorlunda London får vi möta i Själlös av Gail Carrigher, ett speampunkt inspirerat med varmpyrer och varulvar.

3. Lite extra klappar mitt hjärta för Rom, utan att jag har fått vara där. Dit vill jag och det känns som om jag redan borde hitta där för med hjälp av Robert Langdon och Dan Brown har jag fått gå på ängeljakt genom staden. Boken jag pratar om är givetvis Änglar och Demoner - Browns bästa bok enligt mig.

Kom inte längre än till Europa, men vad gör väl det när det finns så fantastiskt mycket vackert att se och upptäcka här. Förresten har jag faktiskt inte så mycket emot att läsa om vår egen huvudstad också, en stad som jag har varit i på tok för lite.

Järnprovet av Holly Black & Cassandra Clare



Callum har hela sitt liv vetat att det finns magi och trollkarlar, men han har också hela sitt liv fått höra att trollkarlar är farliga och att de bör undvikas på bästa sätt. Hans pappa har till och med försökt lära honom hur han ska undvika att komma in på trollkarlskolan Magisterium. 
Men det går inte helt lätt att undvika den där skolan. Trots att Callum gör uruselt ifrån sig på Järnprovet så verkar det som om han ska börja på skolan.


Järnprovet

När man läser runt på nätet så dras ofta paralleller till Harry Potter och ärligt talat så var det väl lite därför jag ville läsa boken. Jag gillar magi och Harry Potter så varför inte. Och visst finns det en del likheter, som till exempel trion vänner där bland annat Callum ingår tillsammans med Aaron och Tamara. Sen är det till och med så att författarna skriver i efterordet att de har tagit inspiration av Harry Potter, bland annat.
Men skillnaderna är flera än vad likheterna är och trots att jag tänkte lite på dem i början så glömde jag ganska så snabbt bort dem.
Nu när det väl är sagt så är det dags att börja berömma boken, för beröm är något som den absolut måste få. Det är en trollbindande historia om magi, om att lära sig förstå hur magi går till, om att inte riktigt passa in för att sedan hitta sin plats och faktiskt göra det. Boken har spännande varelser, ett magisystem som är väl uttänkt och som passar mig utmärkt. Det handlar om elementen, jord, luft, eld, vatten och kaos och jag tilltalas av komplexiteten i det men samtidigt hur enkelt det egentligen är. Sen kan jag tycka att vissa bitar i magin är lite svår att få grepp om, då kanske först och främst det där med kaosmagin, vilket är väldigt ovanligt i denna världen. Men jag tror att det kommer förklaras mer om i senare böcker.
En bit som jag tyvärr kände blev lite överdriven i historien och som faktiskt inte gav någonting var pratet om mat, eller rättare sagt - matsubstitutet. I Magisterium äter man lavar och svampar som i och för sig smakar som vanlig mat. Det nämns lite för många gånger tycker jag. Men i det stora hela är det egentligen bara en liten parentes.
Sen är det där med karaktärerna. Här blir jag gång på gång överraskad. Jag tror mig ha listat ut en sak, men så ställs det på enda och jag får lära mig något helt nytt. Jag skulle absolut inte vilja påstå att det här är en bok med speciellt goda karaktärer utan det finns ett undanglidande mörker som hela tiden hotar att komma upp till ytan. Sånt gillar jag. Det ger djup och trovärdighet till berättelsen. För trots all magi och konstiga varleser (som jag älskar) vill jag ju så gärna att de ska vara konstruerade till att kännas verkliga. Då har författaren (i det här fallet författarna) lyckats.

3 anledningar till varför Järnprovet är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. För mig handlar det alltid om magi. Finns det magi med på ett eller annat sätt så är jag ganska så nöjd. När det sen är väl genomtänkt så blir det ännu bättre. Elementarmagi är nog dessutom min favorittyp av magi.

2. Det är en fin historia om att ställa upp för varandra och att vara kompisar. Det ger i alla fall mig en bra behållning av att läsa boken.

3. Någon stans lite längre in i historien dyker det upp en liten vargvalp. Behöver kanske inte nämna så mycket om den, men jag älskar vargar så varför skulle den här sötnosen vara ett undantag.

Järnprovet får 4+/5 i betyg av mig.

Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2015-03-22

Några tankar en söndag: v 12


The perfect life: a roaring fire with a cup of tea and a good book.

  • Detta, precis som förra, har varit en vecka full av böcker. Det känns som om jag knappt gjort annat än att läsa, men lite annat tror jag mig ha hunnit med. Men vad det gäller läsningen har jag i alla fall läst ut 3 böcker och ett seriealbum plus att jag har kommit ungefär halvvägs in i en fjärde bok. Helt klart godkänt.
  • Några recensioner har det bjudits på den här veckan. Jag har recenserat Den lyckligaste dagen av Nora Roberts, I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck och Den unga eliten av Marie Lu. Den sistnämnda boken är utan tvekan den bok jag tyckt bäst om. Men vad det gäller recensioner så tog jag faktiskt mig i kragen i lördags, så nu har jag ett antal recensioner som bara ligger och väntar på att bli publicerade. Kommer dock sprida ut dem lite.
  • Solen har visat sig den här veckan, på alla möjliga sätt. Det är så skönt, så skönt, men lite ledsen måste jag ändå erkänna att jag blev i går när jag sitter vid datorn och ser att det helt plötsligt snöar. Nu är jag inställd på vår och det är inget annat som gäller. Har till och med beställt mig själv en ny vårjacka idag.
  • Denna veckan har jag också publicerat ett inlägg inför bokbytet som Boklusen håller i nu i vår. Dessutom har jag haft en hemlig bokvän som har tittat in på bloggen och lämnat en liten kommentar. För att underlätta för bokvän, för mig själv och för att det är roligt att skriva listor har jag påbörjat det gedigna arbetet med att föra över alla böcker jag äger på någon form av lista här på bloggen. Den är som sagt påbörjad men det kommer att ta tid att slutföra den. Tur att jag tycker det är roligt, annars hade jag tröttnat för länge sedan.
  • Jag har också under veckan nördat ner mig i fler Harry Potter relaterade prylar jag skulle vilja ha. Det hade lätt gått att beställa hur mycket grejer som helst. Det är kanske tur att vissa sidor inte fraktar till Sverige. Hade kunnat bli väldigt dyrt då.
  • Denna veckan har jag druckit på tok för mycket te. Det går faktiskt! Fast det är ju så gott så jag lovar ingen bättring.

Ha en fantastisk avslutning på den här veckan nu allihopa så syns vi nästa vecka. Jag lovar fler recensioner, kanske någon lista och förhoppningsvis massor av läsning.

En smakebit på søndag: Odinsbarn


Så då har vi kickstartat denna söndagen med att baka tre kladdkakor. Skönt att ha det gjort för i och med det tog i stort sätt alla måsten för dagen slut. Och klockan är inte ens nio.
Så därför tänkte jag nu bjuda er på en smakbit ur boken jag läser för tillfället.

Jag har ju påbörjat Odinsbarn av Siri Pettersen som ni kanske läste på bloggen igår. Tyvärr hann jag inte läsa så mycket som jag hade tänkt igår, istället ägnade jag tiden åt att skriva massor av recensioner. Men idag ska jag läsa....

Smakbiten är hämtad från sida 108 i e-boken. Hirka fasar inför årets rit där siaren ska bedömma henne. Problemet är att hon inte har förmågan att famna som alla andra har. 

     De följande dagarna släppte sommaren taget. Det blev svalare, och insekterna slog sig till ro. Elveroa svämmade över av söta, mogna bär. Skeppen började anlända från Kleiv, och ibland ända från Ko, som låg längst söderut av de elva rikena. De var lastade med torkade frukter, kryddor, glas och stengods. Vagnar kom rullande med årets andra skörd av mognat te från Andrakar och örter från Brekka.
     Hirka hade ingen glädje av det. Att tiden gick var bara en ständig påminnelse om att Riten närmade sig allt mer, och hon kunde varken famna eller prata med korpar.

Som vanligt kan ni läsa fler smakbitar hos andra böcker om ni tittar in hos Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten.

2015-03-21

Nörderi

Nu kan det vara så att jag igen har hittat lite Harry Potterkläder som jag väldigt gärna skulle vilja ha. Alla dessa plagg nedan hade jag lätt kunnat köpa och kanske att jag gör det också. Tänk vad nördigt fin jag hade varit.






Sociala medier book tag

Denna tagen hittade jag inne hos Vargnatts bokhylla och i brist på annat att blogga om för tillfället (jovisst - recensioner måste det bloggas om) tänkte jag att jag kunde ta och göra den jag också.
Tagen går ut på att koppla ihop en bok med ett socialt media.

Twitter: En bok du vill dela med dig av till världen.
Just nu får det nog bli Livet enligt Fikry. Fantastisk liten bok om livet. Lättläst och passar de allra flesta.

Facebook: En bok du verkligen tyckte om som var en rekommendation från någon annan.
Oj vad svårt. Alla böcker är väl rekommendationer från bloggar, men jag får väldigt få rekommendationer som är direkt till mig. Den enda jag kan komma på är Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och det är flera år sedan jag blev tipsad om den. Men sen gillade jag den ju också.

Tumblr: En bok du läste innan din bokblogg som du inte har skrivit så mycket om.
Här finns det ju massor av böcker men en bok som borde skrivas lite om är Sagan om ringen-triologin. Den har ju en viss betydelse för mitt fantasy-intresse.

Myspace: En bok du inte planerar att läsa om.
Kan ta vilken deckare som helt. Läser helt enkelt inte om deckare. Men för att nämna en bok så Prärievargen av Michael Connelly.

Instagram: En boke med ett vackert omslag.
The Assassin's Curse av Cassandra Rose Clarke.



Youtube: En bok du önskar kunde bli film.
Den unga eliten av Marie Lu tror jag hade blivit en väldigt bra film.

Skype: En bok med karaktärer du önskar du kunde prata med istället för att bara läsa om.
Harry Potter måste få komma med på en sådan här lista. Jag hade väldigt gärna suttit och pratat med Hermione. Jag tror på riktigt att vi hade kunnat bli bästa vänner. Men jag hade även gärna pratat med Ginny och med Fred och Geroge.

Just nu läser jag...

...massor!!!

Det är helt sjukt, jag hade nästan kunnat skriva ett sådant här inlägg per dag. Men jag nöjer mig med några gånger i veckan. Men i alla fall. I förgår kväll började jag så äntligen på Odinsbarn av Siri Pettersen. Detta är boken som har fått så fantastiskt bra recensioner och som jag är så väldans nyfiken på. Jag har hittills läst 100 e-boksidor (är ju inte precis som vanliga sidor) och tycker om den hittills även om det är väldigt många namn och begrepp att hålla reda på.

Korpringarna 1 : Odinsbarn

Idag ska jag också försöka komma ikapp lite med recensionerna igen. Brukar vara standard på lördagsmorgnarna, men jag tycker aldrig att högen krymper. Men ett par recensioner borde jag få till i alla fall. Men först frukost och Antikrundan.

2015-03-20

Den unga eliten av Marie Lu




Efter att ha överlevt blodsfebern som liten är Adelina märkt. Hon är ett malfetto. Som ett malfetto är hon inte accepterad i samhället och hennes far har under hela hennes uppväxt förtryckt henne, skadat henne och hotat henne. Till sist rymmer Adelina. Men hon hinner inte så långt förrän hennes far hinner upp henne. Överväldigad av rädsla råkar Adelina framkalla en demon, något vederstyggligt och det slutar inte bra. Men tillslut hamnar hon hos ett skyddat sällska av andra malfetton med speciella gåvor. Nu börjar Adelinas kamp för att bli accepterad.

23445891

För det första - jag avskyr ordet malfetto. Fullständigt hatar det. Och där ungefär slutar kritiken. För förrutom det ordet så älskar jag den här boken. Det är en fantasy för lite yngre människor, med inslag av superhjältekrafter och det känns inte som om det kan gå fel redan där. Och uppenbarligen kan det inte heller göra det. Men det är svårt det där med krafterna. För är det verkligen superhjältar Den unga eliten är, eller är de antihjältar. Boken är väldigt mörk och framför allt är Adelinas krafter väldigt, väldigt mörka. De har sitt ursprung i rädsla, hat och vrede och Adelina kämpar boken igenom med om hon ska bekämpa eller bemästra det mörker som omsluter hennes inre. Och det gör det hela så bra. 
Som i alla fantasyberättelser så måste ju hjältarna slåss mot det onda, och i det här fallet är det kungen och drottningen med deras inkvisitorer. Men som sagt, gränsen mellan gott och ont i den här berättelsen är hårfin. Jag tycker inte om någon karaktär, samtidigt älskar jag dem. Det är minst sagt förvirrande men så bra det är. Lovorden skulle kunna bli många. 
Berättelsen i sig är ganska så långsam känns det som. Eller är det bara för att jag trodde jag skulle läsa ut boken betydligt snabbare än vad jag gör. Med sina 300 sidor är den ju ganska så kort och jag trodde jag skulle läsa ut den på några timmar. Men med jämna mellanrum måste jag lägga ifrån mig boken, pausa lite från allt mörker. Så det är nog där långsamheten kommer ifrån. För egentligen går den fort att läsa. 
Detta är första boken i en tänkt triologi Så nu blir det bara till att vänta på fortsättningen. Slutet var ju minst sagt lovande kan man säga.

3 anledningar till varför Den unga Eliten är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1.Det är inte ofta mörker är något positivt för mig men i det är det som gör den här boken för mig. Det är nog boken alla gråskalor som gör det till perfekt läsning, som griper tag i mig och som gör att jag längtar efter nästa bok.

2. Magisystemet eller krafterna som Marie Lu har lyckats skapa är väldigt intressanta. De går ut på att vissa personer har fått en förmåga att börja den energi som finns i världen efter sin vilja. Väl genomtänkt och bra utfört.

3. Det finns en karta. Ingen fantasybok är komplett utan en karta.

Den unga Eliten får 5/5 i betyg av mig

Tack Modernista för recensionsexemlaret.

Boken finns att köpa hos bland annat Adlibirs, Bokus och Cdon.

Bokbloggsjerka 20-23 mars

Jag tror aldrig att jag har varit med om att tiden går så fruktansvärt snabbt, men det måste nog hel enkelt bero på att jag trivs så pass bra nu på mitt nya jobb och faktiskt tycker att det är roligt att gå dit. Men hur som helst så är det i alla fall fredag igen och det är absolut inget fel med det. Helg är också roligt. Och som vanligt inleder vi helgen med en jerka hos Annika.

jerka11
Jag skulle vilja veta hur andra bokbloggare interagerar med sina läsare, lockar till sig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta besöka bloggen. Jag skulle gärna vilja läsa mer om vad som driver bokbloggarna till att blogga och hur mycket de tänker på sina läsare när de bloggar

Det var en riktigt bra fråga, och en riktigt svår en också. Jag är nämligen själv ganska så dålig på det här. Mycket interagerande handlar ju om att kommentera. Jag svarar alltid på kommentarer jag får själv, men det handlar också om att visa sig utåt och med andra ord kommentera hos andra. Jag tror jag har blivit lite bättre på det här i år men måste fortfarande bli ännu bättre. 
För mig är det självklart att jag vill ha läsare till min blogg och jag sitter ibland också och funderar kring hur jag ska kunna bli bättre och locka till mig fler läsare. Jag får helt enkelt också titta runt på andra bloggar för att se hur de gör, kanske hittar jag mig också något tips som kan få statistiken att öka. 
Men egentligen handlar det inte om besökssiffror. Först och främst måste jag säga att jag bloggar för att jag tycker att det är väldigt roligt. Att interagera är ju en del av det roliga.

Som ni ser så blir det som vanligt ett ganska spretigt svar utan någon större substans. Men jag ska verkligen anstränga mig och läsa alla era andra svar för det är helt klart en intressant fråga.

2015-03-19

Om mig: inför ett grönt paket


Nu närmar det sig tidpunkten då jag ska få reda på vem jag ska vara hemlig bokvän åt och det ska bli så himla roligt!
Som en förberedelse så ska jag passa på att svara på några frågor som Boklusen har sammanställt för att min hemliga bokvän lite lättare ska kunna göra ett bra paket till mig. Det är väl helt enkelt bara att köra igång...

1. Vilken genre håller du dig helst till när du läser?
Jag läser ganska så brett, allt från romaner (främst historiska sådana), deckare, ungdomböcker, romance men kanske framför allt fantasy. Jag älskar böcker som inte har för mycket anknytning till verkligheten. Läsningen är en verklighetsflykt för mig. Extra bra blir det om drakar och magi finns med.

2. Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Älskar nog allra mest J.K Rowling och Fredrik Backman men där ägs alltihopa.Melina Marchetta är helt klart också en författare som jag har älskat allt jag läst av men där tror jag det finns några titlar kvar att utforska. Älskat Jellico Road och hennes fantasyserie Lumatere Chronicles. Francesca står dock fortfarande oläst i bokhyllan. Sen finns det givetvis fler författare men det står ganska så still i huvudet på den punkten.

3. Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Jag har inga som helst problem med att läsa på engelska också, men ungefär där slutar mina språkkunskaper.

4. Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Ja jag lyssnar ganska så mycket på ljudböcker. Det gör jag via mobilen så jag antar att MP3 format är det som gäller.

5. Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Kan man säga de flesta. Jag är en samlare av stora mått, men extra roligt är det med böcker av Agatha Christie, Rowling, Maria Lang. Sen skulle jag vilja hitta gamla fina böcker av främst Moberg och Austen. Har några böcker av dem, men vill ha mer. Sen måste ju min mesta författare nämnas och det är Janet Evanovich som jag har oräkneliga böcker av. Saknar dok de två sista böckerna i hennes serie om Stephanie Plum.

6. Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall var?
På bloggen finns det listor med de böcker jag har läst sedan jag började blogga 2011 (även om den är lite dåligt uppdaterad just nu). Vad jag äger för böcker finns tyvärr inte nerskrivet någon stans men jag har tänkt att jag ska fixa det någon gång när jag får tid. Om det sker innan bokbytet är dock ganska så osäkert.

7. Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter...? Försök att berätta!)
Egentligen är det väl lite av varje och helt beroende på vilket läshumör jag är på. Jag vill oftast inte ha för verklighetstrogna böcker, även om jag läser det också ibland. Jag tycker om att läsa historiska romaner för då kan jag alltid lära mig något om en viss tidsepok och jag får fantisera om hur det var då. Fantasyn är samma sak med den, jag får förflytta mig in i min egen hjärna för det författaren skapar blir mitt personliga. Jag år fantisera ut roligare saker än vardagen hemma. Sen gör det aldrig något att få med lite romantik - jag är för himlastormande kärlek - men jag tycker inte om triangeldramer.

8. Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Det där med biografier och memoarer är verkligen inte min grej. Inte heller poesi även om jag skulle vilja lära mig njuta av poesi.  Sen är skräck verkligen inte någonting för mig. Även om jag gillar verklighetsflykt så blir skräcken fel för mig. Noveller går också bort!

9.  Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Nej jag tror inte det? Jag brukar våga prova ganska mycket och läser ganska så brett. Sen är det alltid roligt att bli introducerad för något helt nytt som man aldrig skulle få för sig att plocka upp annars.

10. Vad gör du helst på fritiden?
Läser!!! Sen försöker jag röra på mig några gånger i veckan. Egentligen tycker jag om att pyssla med inredningsdetaljer och är en flitig besökare av loppisar. Att iordningställa gamla saker är kul....

11. Samlar du på något?
Nej, förutom böcker då!

12. Favoritfärg?
Grön och kanske lite blå.

13. Tv-serier som du uppskattar?
Game of thrones, Once upon a time, Downton Abbey, Big Bang Theory, Sherlock, Vänner, Veronica Mars. Sen tittar jag tyvärr inte massor på tv-serier. Har helt enkelt inte tid. Glömde ju Antikrundan!

14. Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Jag vet ärligt talat inte när jag såg på en hel film sist. Kanske var sista delen av Hobbiten. Men jag tycker om romantiska komedier, kostymdramer, äventyrsfilmer och actionfilmer. Bäst kan nog möjligtvis vara Dirty Dancing eller Pretty Woman.

15. Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Jag är 30 år gammal och resonerar som så, har jag fortfarande inte lärt mig dricka kaffe, varför ska jag någon gång göra det. Utsätta sin kropp för den abstinensen. Men te däremot dricker jag för mycket av och då helst fruktiga, blommiga svarta teer.

16. Vilket slags godis tycker du bäst om?
Jag äter varken godis eller någon annan form av snacks! Möjligtvis popcorn. Sen handlar det inte om att jag inte gillar det. Det är en ren viktfråga.

17. Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket?
Nej jag tror inte det. Avsky är ett så starkt ord. Jag är en ganska så tacksam person av mig.

18. Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket?
Överraskningar. Jag älskar överraskningar och väl genomtänkta sådana framför allt.

19. Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Inga allergier och vad gäller födoämnesval så finns det inget att tillägga.

20. Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Oj, det finns det säkert men där kom överraskningsmomentet lite igen. Men lite ska jag väl kunna underlätta. Jag skulle bli väldigt glad över Crown of Midnight av Sarah J Maas, Scarlet av Merissa Meyer, böckerna av Charlaine Harris, kanske Legendserien av Marie Lu, Rebel Spring av Morgan Rhodes. Detta var ju jättesvårt och man ju lätt skriva en hur kång lista som helst. Men som sagt, jag gillar att bli överraskad.

21. Vilka böcker har du olästa i bokhyllan? Som du ogärna vill få dubbelt av...
Oj, ännu svårare. Det är ju klart att det inte är kul med dubbletter och det gäller ju nästan alla böcker (*host* dubbletternas drottning kan annars råka vara jag). Jag kan tyvärr inte skriva ner alla mina olästa böcker här för då får vi hålla på till nästa år.

Så då hoppas jag att min framtida bokvän kommer att ha en hum om hur de ska gå tillväga. Men jag vet ju av erfarenhet att det absolut är väldigt svårt att få ihop det.






I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck



Året är 1717 och Maija och hennes familj invandrar från Österbotten i Finland till Svartåsen i mörkaste Lappland. Precis i början av deras vistelse där råkar hennes båda döttrar hitta liket av en man. En man som också är en av nybyggarna men som absolut inte är speciellt älskad av de andra. Ingen verkar riktigt tro på Maija när hon påstår att mannen har blivit mördad, istället så tror folk på ett björnangrepp. Maija vill ha reda på sanningen och börjar nysta i det hela.

I vargavinterns land

Det här låter kanske som en helt vanlig mordgåta. Sluta tro på det med en gång för det här är en historia med många sidospår, händelser, med lite mörk magi och övernaturligheter. Faktum är att berättelsen spretar hej vilt åt alla håll och jag har faktiskt lite svårt att få grepp om historien.
Det finns absolut en hel del positivt att skriva om historien. Till exempel så tycker jag absolut om karaktärerna. De har en bred variation och är kanske inte alltid så lätta att tycka om men de är absolut komplexa och trovärdiga. Sen gillar jag absolut de miljöer som beskrivs. Jag tycker om att läsa böcker om Lappland och det är intressant att få in lite kunskaper om samer vilket jag i övrigt saknar ganska så mycket (tyvärr!!!). Sen finns det vissa delar av historien som jag tycker väldigt mycket om, vissa känns fullständigt onödiga och jag tycker att jag inte riktigt får ihop allting mot slutet. Det lämnas väldigt många trådar öppna som jag gärna skulle vilja ha mer svar på. Till och med så mycket så jag funderar kring om detta enbart är första delen i en serie. Någon som vet?
Avslutningvis så är tyvärr det här inte en bok som är speciellt minnesvärd för mig. Jag kan knappt tre dagar efter att jag har läst ut den komma ihåg hur allting slutade.

3 anledningar till varför I vargavinterns land är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Trots vissa fel och brister så är det trots det ett driv i historien som gör att jag vill veta mer. Jag vill veta om det är ett mord som begåtts och så vidare....

2. Jag tycker om att läsa om minoritetsbefolkningar, så samerna i den här boken är inget undantag. Det är fascinerande att ta sig till nya kulturer och sedvänjor. Sen att kyrkan är där inne och rotar och inte accepterar gör att det väcks känslor i mig och det är något i alla fall jag vill uppnå när jag läser.

3. Nybyggarlivet är spännande att läsa om. Eller egentligen handlar det väl om att läsa om människornas levnadsförhållanden förr. Jag hade så gärna velat kunna bygga mig en tidsmaskin och få uppleva hur människor hade det förr i världen, även om det är i misär och svält. Sen är det lite extra intressant hur människorna levde av naturen. Jag gillar det.

I vargavinterns land får 3-/5 i betyg av mig.

Tack Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret.

Lovar bättring

Igår hade jag faktiskt tänkt ägna bloggen lite tid. Men så blev det att jag kom hem ganska sent, åt, tog en lång promenad och sen bestämde jag mig hör och häpna för att sätta mig och läsa. Ovanligt va? Det är det negativa med att vara inne i en riktig slukarperiod, man har inte tid med bloggandet.
Men idag törs jag nästan lova att det kommer bli lite mer aktivitet här på bloggen. Lovar att det kommer en recension någon gång under dagen och så ska jag försöka ge mig på att besvara frågorna inför bokbytet som Boklusen har dragit igång.

Syns senare....

2015-03-18

Just nu läser jag...

Efter att i går kväll läst ut tredje boken på tre dar så plockade jag upp Järnprovet. En bok som jag ganska så länge har sett fram emot att läsa. Nu ser jag fram emot kvällen när jag kan läsa lite mer i den.

2015-03-17

Top Ten Tuesday


Vi fortsätter väl veckan på samma tema som under tematrion igår, nämligen vill läsa böcker. Denna gången är det tio böcker som ska listas, allt enligt Top Ten Tuesday mått.

Top Ten Books On My Spring TBR List

För att göra det lite intressantare så nämner jag inte de tre böcker jag nämnde igår, de kan ni istället läsa om här.

1. Odinsbarn av Siri Peterssen
2. Järnproven av Holly Black och Cassandra Clare
3. A pirates wish av Cassandra Rose Clarke
4. Half Wild av Sally Green
5. Mios blues av Kristina Ohlsson
6. Den ökända historien om Frankie Kandau.Banks av E. Lockhart
7. Livet enligt Fikry av Gabrielle Zevin
8. Det osynliga barnet av Tove Jansson
9. The Minitaurist av Jessie Burton
10.

Nummer 10 lämnar jag lite fritt för ärligt talat så stod det helt plötsligt ganska så still i huvudet. Jag skyller på att jag är trött efter att precis varit ute och sprungit. Det finns massor av böcker jag vill läsa men just nu orkade jag helt enkelt inte tänka så långt som tio böcker in i framtiden.

2015-03-16

Tematrio - Vilja-läsa böcker

Nu känner jag att det var väldigt länge sedan jag deltog i en av Lyrans tematriosar. Men eftersom det var ett väldigt lätt ämne denna veckan så tänkte jag att jag helt enkelt inte hade några ursäkter för att inte delta.

Berätta om tre böcker ni skulle vilja läsa!

1. Det sista imperiet av Brandon Sanderson. Längtan efter denna boken är så stor så stor, förmodligen den bok jag har sett mest fram emot på länge. Snart så släpps den också och då ska den läsas....

2. Alltså det är nästan så att jag skäms när jag skriver Britt-Marie var här av Fredrik Backman. Det är helt sjukt att den fortfarande står oläst i min bokhylla med tanke på hur mycket jag älskar författaren i fråga. Men tillfället har inte riktigt varit det rätta ännu. Men jag lovar att snart så ska jag läsa den.

3. The Secret Garden av Francis Hodgson Burnett. Jag fick ju hem denna i ett fint bokpaket av Elina för ett tag sedan och sa att jag skulle läsa den så snabbt jag kunde. Ännu har inte riktigt tiden funnits till för den, för som vanligt kommer det en massa emellan. Fast vill-läsa-känslan är stor och jag tror verkligen att det är en klassiker för mig.

För värmens skull

Äntligen hemma igen efter en extra lång dag på jobbet. Egentligen skulle jag nu spenderat eftermiddagen i löparspåret för att sedan ge mig ut på kurs ikväll, men faktum är att jag är så trött så jag tror att jag hoppar båda. Just nu behöver jag en stor kopp te och en filt för att få upp värmen lite, och då kan det ju passa med en bok som tillbehör. För övrig så fick jag hem ytterligare ett rec ex idag i form av en e-bok och den blev jag ju lite extra sugen på att läsa. Så det kan ju passa bra att latheten vinner idag.

Tea lover? Try our all natural SkinnyMe 'teatox' (a detox with tea!) only available from www.skinnymetea.com.au

Den lyckligaste dagen av Nora Roberts



Att driva I nöd och lust tar mycket tid för Parker. Den framgångsrika bröllopsagenturen kräver och samtal mitt i natten från hysteriska blivande brudar tillhör inte ovanligheterna. Samtidigt ska hennes tre bästa vänninor och kollegor också gifta sig snart så att det kommer in en man i hennes liv har hon inte riktigt tid med. Även om tiden fanns så är ju kanske inte Malcolm Parkers typ. Visst är han snygg, men också våghalsig, kör motorcykel och är väldigt tillknäppt om sitt eget liv. 


Den lyckligaste dagen

Det här är fjärde och sista delen i Bröllopskvartetten och ska jag vara ärlig så är det ganska så skönt att den nu är avslutad. Detta var absolut inte den sämsta boken i serien, men å andra sidan så har jag läst betydligt mycket bättre böcker av Roberts. Vi kan väl nöja oss med att säga att det blir lite gör sött och lite för förutsägbart.
Trots det kan jag inte låta bli att tycka lite granna om boken. Jag tror helt enkelt det beror på när man läser boken. Rätt humör krävs definitivt och just när jag läste denna ville jag ha något väldigt lättsmält och snabbläst och jag läste halva boken under en förmiddag ute i skogen. Då passade den jättebra.

3 anledningar till varför Den lyckligaste dagen är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Behöver man ha lite kärlek i sitt liv så är det här den perfekta boken. Det är heller inte någon komplicerad kärlek utan det handlar istället om att flicka möter pojke. Flicka och pojke har sex. Flicka och pojke blir kära i varandra. Ungefär så.

2. Man måste ändå applådera Nora Robert. Hon är världens mesta författare, med över 200 böcker skrivna och 400 miljoner exemplar sålda. Det betyder ju helt klart att hon verkligen kan skriva och hon säljer. Sen är kanske inte den här boken den mest välskrivna men det fungerar ändå.

3. Denna serie är perfekt när man planerar bröllop. Jag började på serien när jag planerade mitt så vill man ha inspiration så rekommenderar jag den varmt, även om mycket är lite väl amerikanskt.

Den lyckligaste dagen får 3-/5 i betyg av mig.

De övriga böckerna i serien heter Som en drömbild, Doft av rosor och Ögonblick att minnas.