2017-03-31

Helgfrågan v.13


Mia undrar hur det är med planerandet av bokläsning i veckans helgfråga och det passar ju lite extra bra att svara på den frågan i dag då det kommer upp inte mindre än två planeringar.

Har du någon form av läsplanering? Är det viktigt med en planering?

Jag gör två former av planering här på bloggen, den stora som jag gör i början av varje månad då jag listar några böcker jag gärna skulle vilja hinna läsa, men som jag inte alltid håller - snarare tvärt om faktiskt. Den andra planeringen jag gör är inför varje helg då jag brukar lista vanligtvis 3 böcker som jag hoppas hinna läsa lite ur under helgen. Jag gör ingen planering för vardagarna utan då lutar jag mig mer tillbaka till månadsplaneringen.
Är det då viktigt med planeringen. Både ja och nej skulle jag vilja säga. Den är absolut inte viktig på det sättet att jag inte skulle kunna leva utan den och plocka upp precis det jag känner för istället. Oftast är det så i alla fall med månadsplaneringen. Däremot är det ganska så viktigt för mig att medans jag håller på med en bok veta vilken bok jag ska ta mig an precis där efter. Annars är risken ganska så stor att jag hamnar i en mindre svacka om jag får hålla på att vela. Och det är ju synd att vela bort värdefull lästid. Men - kommer det något mer intressant emellan så får trots allt alltid lusten styra mitt läsande. Planerandet är mest till för att det är så j*kla kul att planera. Sån är jag....

Läsa i helgen

Lite läsande och lyssnande hoppas jag ju som vanligt hinna med nu när det är helg. För tillfället håller jag på med Ödesgudinnan på Salong d'Amour vilken jag hoppas och tror att jag hinner med den här helgen. I övrig hoppas jag på Lång väg hem och Rosornas krig som båda länge stått i bokhyllan och väntat på att bli lästa.

225509192312020225738025

Läsplaner för april

Mars var tegelstenarnas månad och egentligen hade det varit ganska så roligt att ha ett tema för april också. Det naturliga hade väl varit deckare, men jag har inte så många deckare kvar i bokhyllorna så det går bort. Därför blir det en salig blandning av böcker jag är lite småsugen på i april. Får se om de alla blir lästa....

Bildresultat för lång väg hem eva dolanBildresultat för solvarg igguldenBildresultat för analfabeten som kunde räknaBildresultat för vip-rummetBildresultat för little bee chris cleaveBildresultat för sophies historia

Drakarnas dans av Geroge R.R Martin

Detta är femte delen i serien Sagan om is och eld så risken för spoilers är ganska så överhängande...I femte delen får vi återigen möta Daenarys Targaryen, Jon Snow och Tyrion Lannister tillsammans med ett gäng andra karaktärer som vi inte fick möta i fjärde boken. Och det är jag så glad för då dessa nämligen är mina favoriter. Framför allt Tyrion.  Vi befinner oss inte heller så mycket i Västerros utan vi utlokaliserar oss till Mereen och till Muren först och främst. Men återigen är det maktspel i mängder. 


Så bra detta är... Jag bara älskar att få befinna mig i den intrikata och spännande värld som Martin har byggt upp, och jag blir bara mer och mer engagerad i historien och karaktärerna. I den här boken märker jag också för första gången en större skillnad från tv-serien. Det är karaktärer som inte har funnits med på tv som nu gör sig påminda. Till exempel är det ju Sansa Stark som gifter sig med den fantastiskt hatvärda karaktärern Ramsey Bolton, medans det i boken är en kompis till henne som blir förklädd till Arya. Tyrion möter heller inte Daenarys vilket jag tycker är synd och väntade på. Det kanske kommer i den efterlängtade sjätte boken när nu den behagar komma.
Jag har serien igenom sagt att jag faktiskt föredrar tv versionen framför boken vilket aldrig brukar hända, men efter denna femte del så är jag faktiskt lite osäker på vad jag ska tycker. De får nog komma på en delad första plats. Och jag är så förälskad....

Drakarnas dans får 5-/5 i betyg av mig. En liten reservation eftersom jag helt enkelt vill ha mer.
Måste tillägga att Harald Leander som läser upp böckerna gör ett utmärk jobb.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-03-30

2 x Mats AhlstedtNär inget annat återstår
Bildresultat för när inget annat återstårEn natt ringer det på Sandra Guthlins dörr. Utanför står en ung hysterisk man som hävdar att han är hennes kusin, en kusin som hon aldrig någonsin hört talas om. Dagen efter hittar hon honom död på sitt vindsförråd. Detta blir det första fallet som Ella Werner får jobba med när hon börjar på Göteborgspolisen som deras profilerare. Det är ett fall som verkar innehålla ett botemedel mot Alzheimers.

Den här boken är min första kontakt med Mats Ahlstedt och egentligen började jag bara läsa den eftersom jag fick bok två i serien som recensionsexemplar och då måste man ju börja med första delen. Det var också en helt okej bok enligt mig. Jag gillar miljöerna den utspelar sig i och den får mig definitivt att längta efter sommaren. Däremot så fastnar jag inte riktigt i mordgåtan. Det går relativt enkelt att lista ut vartåt det lutar. Men gärningsmannen/kvinnan är för mig en gåta ända en i slutet och det är positivt även om det kanske var lite väl otippat för min del.

När inget annat återstår får 3/5 i betyg av mig

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon


Öga för öga, tand för tand
Bildresultat för när inget annat återstårElla Werner får ett meddelande som är undertecknat L. Ett i hennes ögon ganska så hotfullt meddelande som får henne att tänka på sin döda man vid namn Leonard. Samtidigt exploderar en bilbomd i stan och mannen som dör i explosionen får henne att dra vissa paralleller till en rättegång som hennes man var inblandad i. Ella vill föra utredningen åt ett håll, polisledningen ett annat.

Den här boken tycker jag bättre om. Spänningen är högra och jag personligen lockas mer av den typen av deckargåta som berörs i den här boken. Ella är verkligen en karaktär som vågar gå sina egna vägar och jag tycker väldigt mycket om henne. Hon är tuff och självständig och vågar vara obekväm. Hon blir lite av en kvinna i den ganska typiska manliga stereotypen som man då och då stöter på i olika deckare och som jag då har ganska svårt för. Nu görs det något nytt och då funkar det utmärkt för mig.
Det jag har lite emot i den här boken är vissa trådändar som jag tycker lämnas lite väl öppna mot slutet. Jag vill veta mer men det känns som om alla andra är färdiga med historien där och då....

Öga för öga, tand för tand får 4/5 i betyg av mig.

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon

Barnbokstorsdag: Recension av Spionen på spökskolanEn dag blir Silas stucken av en geting i handen. När han ska se över sina skador upptäcker han att hans hand är borta, den har blivit osynlig. Detta är ögonöppnaren på en helt ny värd, för vaktmästaren Vingela på skolan där han går introducerar nämligen honom för skolans nattliga nyttjare - spökena...

Spionen på spökskolan

Det här är en otroligt välskriven bok i min mening. Allt är noga genomtänkt och så otroligt medvetandegjort. Här får vi bland annat möta Silas mammor och rektor Vektor som är en hen eftersom hen är en gast. All denna medvetenhet är kryddad med en stor portion humor och ganska så mycket spänning. Boken i fråga tror jag hade passat alldeles utmärkt som högläsningsbok och tillsammans hade vi förmodligen kunnat få till massor av skratt och härliga diskussioner. Jag älskar karaktärerna - faktiskt varenda en för de fyller alla en funktion. Allra mest gillar jag nog dock Vingela för hon är så härligt tokig. Om det var något litet som jag kanske skulle vilja se annorlunda i boken är att jag som läsare hade velat följa med lite mer på lektionerna i spökkunskap. Just själva skolbiten i boken är lite flyktig medans spionbiten har fått mer fokus. Det hade helt enkelt inte gjort något om boken varit lite längre. Men utöver det så tycker jag otroligt mycket om boken och vill väldans gärna läsa fortsättningen när den kommer ut.

Författare: Jesper Lundqvist
Åldersgrupp: 9-12 år (något yngre vid högläsning)

Tack Olika förlag för recensionsexemplaret

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Nytt i hyllan: mars

Det har trillat in en hel del recensionsexemplar under mars månad. Många av dem har jag dessutom hunnit läsa och skriva recensioner på. Känns bra. För övrigt tycker jag det är trevlig det här nya med att få signerad ex är väldigt trevligt. Det är Bonnier-förlagen som står för detta mycket trevliga initiativ.

Dessa böcker har hittat hit:

Bildresultat för brev till min dotterBildresultat för se mig, medusaBildresultat för öga för öga tand för tandBildresultat för hela kakanBildresultat för tiden är inte änBildresultat för tjejerna på höjdenBildresultat för opium bok

De förlag som varit snälla och skicka böckerna är Forum, Bokfabriken, Älska pocket/Månpocket, Wahlström & Widstrand samt Kartago. Tack så mycket alla.

2017-03-29

Tjejerna på höjden av Frida MalmgrenSmå ögonblicksbilder i Moas, Finkelns och Knutssons liv får vi följa med på i denna vansinnigt bra och roliga seriebok. I ett helt år får vi följa tjejerna som bor tillsammans och som gör det mesta tillsammans. Vilket involverar en hel del fester, filosofier om att var feminist och samtidigt gärna vilja bli objektifierad, om mat, om politik, ja helt enkelt det mesta som rör sig i våra hjärnor när vi befinner oss någon stans mitt i livet. Det är så roligt och det är klockrent och trots att jag kanske varken är singel eller springer ute på kroken varje helg så är igenkänningsfaktorn otroligt stor. Tecknarstilen tilltalar mig, även den även om det är orden som ger mig mest. Jag har helt enkelt bara positiva saker att skriva om detta.

Så jag rekommenderar er varmt att lägga någon timme på detta album, för det är det definitivt värt. Och jag vill ha mer....

Tjejerna på höjden får 5/5 i betyg av mig.

Tack Kartago förlag för boken.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Tiden är inte än av Elin BoardyPesten härjar i Europa. Hon som ibland kallar sig Sigrid men mer ofta han som ibland kallar sig Olof, Amund eller Jon är på resande fot. Hon tar sig från Sverige och vidare ner genom Europa, på flykt, på jakt eller bara vilse. Det är svårt att riktigt säga. På sin väg stöter hon i alla fall på byar där nästan ingen har överlevt, städer som har klarat sig hyfsat och städer som mer eller mindre gått under. Men oavsett så vet alla vad pesten är och alla skyr den.

Tiden är inte än

När den här boken damp ner i brevlådan blev jag väldigt glad och kände med en gång att den ville jag läsa. Jag har redan tidigare varit nyfiken på Boardys författarskap så den passade ju utmärkt. Dessutom är jag ju väldigt förtjust i historiska romaner som berättar om något mer än bara kärlek.
1300-talets Europa då boken utspelar sig är verkligen en mörk tid. Det är svårt för oss människor idag att föreställa oss en sjukdom som utrotar oss människor så som pesten verkligen gjorde. Samtidigt gör författaren något genialt - för det här är inte bara en historia om pesten i Europa, utan med jämna mellanrum målar hon upp andra mörka sidor i Europas historia, om flykt hos människor, massdöd, häxeri och annat vi kan tänka oss. Vi rör oss i ett Europa som sprider sig från 1300-talet till 2000-talet. Det är fint gjort. Det är viktigt att det har berättats och varje gång önskar jag att vi åtminstone skulle kunna minnas något litet från historien.
Berättelsen om Sigrid tycker jag mycket om även om jag ibland gärna hade gått lite mer in på djupet av hennes berättelse. Men kanske är det syftet med boken - det där flyktiga som vi förflyttar oss mellan. kanske hade jag också behövt ta lite längre tid på mig att läsa/lyssna på den. Verkligen låta den fastna ordentligt. Oavsett så är det bra. Det är också en bok som faktiskt har växt, nu när det är några dagar sedan jag läste ut den, och den fått sjunka in.

Och så tänker jag vara lite ytlig och ge boken/förlaget eller vem nu som ska ta kredd för det otroligt snygga omslaget. Definitivt ett omslag som lockar mig till läsning.

Tiden är inte är får 4/5 i betyg av mig.

Tack Wahlström & Widstrand för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-03-28

Se mig, Medusa av Torkil DamhaugKvinnor i Oslo försvinner för att några dagar senare återfinnas med rivmärken av en björn. Kan det vara så att en björn har tagit sig till storstaden och hur kommer det sig att den börjar ge sig på människor.
Axel Glenne är allmänläkare och blir indragen i morden, för det verkar faktiskt vara mord, detta för att han på olika sätt är involverad med de försvunna kvinnorna.

Se mig, Medusa

Det här är en bok som jag varken tycker illa om eller tokälskar. Den är bra helt klart, hög spänning och en intrig och motiv som tilltalar mig. Däremot är jag kanske lite tveksam till tillvägagångssättet för det blir lite för orealistiskt för min det. Axel Glenne som karaktär däremot känner jag omedelbart sympati för och hade gärna läst en fortsättning för att se hur det går för honom i framtiden och det i sig är väl ett ganska så bra betyg.

Se mig, Medusa får 3/5 i betyg.

Tack Bokfabriken för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-03-27

Hela Kakan av Kakan Hermansson
Det här är en kort liten pärla där Karin "Kakan" Hermansson främst lyfter upp sina tankar om feminism. Det är en ganska så svart verklighet hon målar upp och även om jag inte alltid kan hålla med i alla hennes tankar och åsikter så är det en väldigt nyttig och viktig läsning. Mycket är kanske inte nytt men det är ändå intressant och framför allt tycker jag om kapitlet om övervikt som stämmer så bra in på vad jag själv tycker och tänker, men som jag aldrig hade kunnat sätta ord på.
Bitvis kan jag som sagt kanske tycka att det blir lite väl bra, och jag tror att hon ibland kan uppfattas som den där urbilden av en feminist som många människor kanske stör sig på. Hon berättar själv att hon får ta emot mycket hat för sina åsikter och sin framtoning.

Alltså... usch... det här var absolut ingen lätt bok att skriva en recension på, kanske för att jag aldrig läser liknande böcker. Men jag trivdes med min stund tillsammans med boken och kan känna att i framtiden skulle jag nog kunna tänka mig att läsa den igen, lite långsammare och med mer eftertanke. Kanske kan jag då också skriva en lite mindre babblig recension, med lite fler kloka funderingar.

Hela Kakan får 4/5 i betyg av mig.

Tack Älska pocket för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-03-26

Några tankar en söndag


Illustration by Jennie Enakei:
  • Trots sommartid så fick jag dottern att somna samma tid som hon brukar. Jippi... Och ingen make hemma så jag hinner blogga lite. Helt fantastiskt!
  • Och på tal om sommartid - så fantastiskt skönt det är med ljusa kvällar. Dessutom har vi haft underart väder de senaste dagarna också, med massor av ute-tid. Ikväll när jag var ute och gick var det nästan 10 plusgrader. Precis hela jag mår bra av detta.
  • Under mars var målet tegelstenar. Jag måste säga att det har gått väldigt bra, men nu har jag lite övergivit dem, främst för att jag fått hem ganska så många recensionsexemplar nu under månaden som jag vill hinna läsa/lyssna på. 
  • Jag hatar när man får hem en del två i en serie som recensionsexemplar. Då förpliktar jag mig ju nästan till att läsa två böcker. Och tänk om jag inte gillar första delen, hur gör jag då med del två. Tvingar jag mig själv att fortsätta med serien ändå? Ja, det är inte lätt det där med att få hem gratis böcker :)
  • Den här veckan känner jag att jag verkligen utmanat min läsning. Biografier har blivit lästa, eller snarare något helt annat men det var inte skönlitterärt i alla fall. Vad kallar man då genren. Strunt samma - utmanat mig själv har jag i alla fall gjort.
Nöjer mig där för ikväll. Ska istället försöka skriva ikapp lite recensioner så jag inte hamnar efter igen. Go kväll....

2017-03-24

Läsa i helgen

Så var det dags för lite läsplanring. Det är recensionsex som kommer stå på agendan. Hoppas hinna med två av tre i alla fall.

Bildresultat för se mig, medusaBildresultat för tiden är inte änBildresultat för spionen på spökskolan

Bokbloggsjerka 24-27 mars

Dags för jerka med Annika igen. Tycker inte det var länge sedan jag svarade på den förra. Denna veckan lyder frågan:

Har någon av de författare som du följer bidragit till en tv-serie/film, om inte, vem tycker du skulle få chansen och varför?

Har lite dålig koll här känner jag. Visst har J.K Rowling varit delaktig i Fantastic Beasts and where to find them och det gjorde hon ju med bravur kan man ju tillägga. I övrigt har jag faktiskt dålig koll. Jag vet att paret Börjlind som skrivit boken Springfloden (den enda jag läst än, men det kommer bli flera) har varit med och skrivit Beck-filmern och Stefan Ahnhem har väl också ett förflutet inom film och serier. Men jag kan inte säga att jag sett något av någon av dem. Men det är i alla fall författare som jag tycker väldigt mycket om och borde kanske ge filmerna en chans, när jag nu ska bli färdig att se film...

Brev till min dotter - BokenBrev till min dotterJag blev smått överraskad när boken Brev till min dotter trillade ner i brevlådan. Eftersom jag för tillfället har extremt dålig koll på vårens utgivning så hade jag missat den helt, och hade förmodligen gjort även om jag haft koll då det i normala fall inte är den typ av litteratur jag läser. Men som nybliven mamma till en dotter så passade den ju trots allt mig utmärkt.

Så jag har läst, sakta men säkert, ett kapitel lite då och då när tiden har funnits. Och det finns brev som jag djupt berörs av, brev som säger så mycket och som lär mig lite om den typ av mamma jag vill vara och som på något sätt passar in perfekt på mina känslor. Sen finns det också de brev som kanske inte säger just mig så mycket men som förmodligen tilltalar någon annan desto mer.
Det boken gav mig allra mest var i alla fall tanken om att skriva det där brevet till dottern, något som jag redan tidigare haft på lur i huvudet men som nu faktiskt blev gjort. Det finns så mycket jag skulle skänka vidare till Elin så det finns egentligen ingen hejd på det hela, men nu har jag i alla fall formulerat ner några tankar till henne som på något sätt också blev för er.

Ibland är det helt enkelt bra när det trillar ner lite böcker i brevlådan som utmanar en att läsa och fundera utanför sin bekvämlighetszon - för jag hade ju aldrig plockat upp boken av mig själv. Men nu har jag läst och det jag läst gillade jag verkligen skarpt.

Medverkande författare i boken:
Elcim Yilmaz red. Elaine Eksvärd, Anneli Furmark, Nabila Abdul Fattah, Katerina Janouch, Katarina Mazetti, Martina Montelius, Maxida Märak, Carolina Neurath, Alexandra Pascalidou, Mia Skäringer, Therése Söderlind & Märta Tikkanen

Boken får 4/5 i betyg av mig

Tack Forum för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-03-23

Brev till min dotter

Till Elin

Det fanns en gång en väldigt klok man som hette Loris Malaguzzi. Han skrev en dikt och i den dikten säger han:
"Ett barn föds med 100 språk men berövas 99"
Och det stämmer. I den där allra första stunden då du lades på mitt bröst på förlossningen så såg jag klokheten. All världens kunskap hade du i dina ögon den där stunden då du tittade upp på mig för första gången. Och även om jag sen sakta sett den där första klokheten dimmas i din blick så ska jag göra allt för att du ska ha alla möjligheter att återerövra alla de där förlorade 99 språken.

Med språk menar inte jag att du ska lära dig spanska och ryska och kinesiska (om du nu inte vill), nej jag menar givetvis att du ska få utforska ditt kreativa språk, ditt visuella språk, ditt kroppspråk. När det kommer till mat och språk vilket bör räknas in så vill jag dock att du vänder dig till din pappa. För är det något som din mamma inte kan så är det just det där med matlagning. Men vad du än kommer på så finns jag där vid din sida - det lovar jag.

Jag vill ge dig världen. Jag vill att du ska överglänsa mig i allt vad du göra, Vara klokare, vara snabbare, mer talangfull, mer allt. Jag vill att du ska kunna lyckas i allt du vill ta dig för. Blir det inte så så kommer jag ändå vara där och stötta, ta emot, puscha och trösta. För även om du inte lyckas så är du lika fantastisk ändå.

Från allra första stund i mitt liv har jag blivit älskad. Det är inte alla förunnat men det ska du också känna. Det är det första jag vill ge dig. Kärlek i överflöd och massor med tillit. Tillit är bra, för även om världen idag inte är fullt så tillitsfull och förstående som den borde vara så är det min plikt att lära dig tillit. Jag tror inte att hatande människor själva har fått känna tillit som små.

Det andra jag vill ge dig är trygghet. Du ska veta att jag och din pappa alltid kommer att finnas vid din sida. Alltid - vad som än händer och vad du än blir så finns vi där. Redan på BB sa din pappa att du får bli precis vad du vill och det tänker både han och jag hålla. Det är också något jag har fått med mig sedan modersmjölken, det där att jag är okej oavsett. Visst finns det en tid i tonåren då allt föräldrarna sägs förvandlas till något helt annat i lyssnarens öron. Men det är okej, du får gärna kalla mig idiot och skrika på mig. Räkna bara med att jag inte kommer att ta emot det tigande. Jag kommer bråka, för det är trots allt inte okej att kalla någon en idiot, men jag kommer ändå förstå, att det är så det är att vara tonåring. Det är okej att bråka, skrika och fara ut mot varandra. Men jag lovar dig att vi ska vara så trygga med varandra att vi reder ut det tillsammans i slutänden.

Just nu är du ett väldigt glatt, men väldigt envist barn. Fortsätt med det! Både det där sprudlande glada och envisheten för det är två sidor man faktiskt kommer ganska långt med. Jag önskar själv att jag kunde skratta och vara glad precis som du är för jag lovar dig att man mår mycket bättre av att skratta än att grubbla. Och vad gäller envisheten - låt ingen sätta sig på dig. Du och dina åsikter är viktiga på alla sätt och vis. Stå för vad du tycker, men var samtidigt ödmjuk. Det är inte fel att samtidigt lyssna in vad andra tycker och tänker. De kan också veta nästan lika bra som du och du kan faktiskt lära dig av andra.

Men var också alltid kritiskt till saker du får höra. Bara för att det står på facebook eller någon säger det till dig måste det inte automatiskt vara sant. Finns det något som stör din mamma så är det när människor slänger halvsanningar runt sig som om de vore absoluta fakta. På det sätt blir det många missförstånd och mycket ont kan komma ur det. Så var på din vakt. Lyssna och lär, men var ändå kritisk.

Sluta heller aldrig att försöka. Just nu gör din envishet och i kombination med din nyfikenhet att du vill allt. Du var tidig med att rulla och att sträcka dig efter saker och det bara för att du hade gett dig f*n på att det skulle gå. Snart sitter du också. Dag efter dag låg du på skötbordet och försöker få tag på tvättlapparna. Och tillslut hade du inte bara en tvättlapp i din hand utan hela paketet över dig. Så lycklig du var i den där stunden då du lyckades. Eller när du efter en timmes kämpande med strumpan tillslut hade den i din hand istället för på foten så att du kunde stoppa den i munnen. Så vad du än gör, sluta aldrig att försöka att lära dig nya saker. För belöningen när man lyckas är magisk.

Jag vill ge dig allt, men jag måste också lära mig att backa. Det finns faktiskt andra också som kan lära dig massor, och framför allt måste du få prova själv. Jag har i många år gnällt och tjatat om det här med barnuppfostran och curlande föräldrar. Men nu sen jag fått dig har jag förstått hur lätt det är att verkligen falla i den där curlingfällen. Som förälder vill man så väl - jag vill att du ska klara allt, men om jag hela tiden är där och hjälper dig så fort du stöter på minsta lilla motgång, hur ska du då kunna lära dig allt själv. Många timmar har jag spenderat i sovrummet när du ska sova - för jag har varit rädd att du ska vakna och vara ledsen när jag inte är där. Men jag kan inte stå vid din sida i precis allt. Du måste få växa själv. Och det är den läxa som jag ger mig själv - låta dig prova och låta dig misslyckas. Men däremot kommer jag alltid - alltid att stötta.

Och så kommer vi tillbaka till det där med kärlek, för det är trots allt så otroligt viktigt. Visst är du redan älskad, av mig och pappa, mormor, morfar, moster, faster, farmor, farbror och alla andra vi kan komma på. Men jag vill att du ska lära dig att älska dig själv! Det låter som en klyscha och till viss del kanske det är det, men i så fall den viktigaste klyschan som finns. Och det är heller inte alltid helt lätt. Jag vet av egen erfarenhet. Det där med att älska sig själv är tyvärr väldigt styrt av samhällets ideal, men låt inte dessa begränsa dig. För du duger precis som du är.

Det där med att du finns till är varje dag ett litet mirakel för mig. Att känna tyngden av dig i mina armar när du sover, vilket du för övrigt sällan vill göra, är den bästa känslan i världen. Vi försökte länge, pappa och jag, innan du äntligen kom till. Så du är så efterlängtat så ord räcker inte till. Det vill jag att du ska veta. Trots sömnlösa nätter, värkande rygg och en känsla av att ständigt gå runt och vara nedkräkt, så är du så värd det.

Jag skulle kunna hålla på i evigheter och ge dig råd och stöd och ösa kärlek över dig. Men jag tänker försöka avsluta det hela nu på något sätt. Det viktigaste är trots allt redan sagt, du är så högt älskad och så efterlängtan så det finns ingen ände på det hela. Och vad som än händer så ska du veta att jag och pappa alltid, alltid finns där för dig. Alltid!
Glöm inte det...

Mamma


2017-03-22

Veckoutmaning: Personer, saker & händelser som förändrade världen

Bildresultat för förändring

Jag har lite tid över och tänkte jag skulle försöka ge mig på att svar på några av frågorna i veckans utmaning på Kulturkollo. Jag gör det lätt för mig och skriver korta svar till de frågor jag vill svara på.

Berätta om en verklig person som förändrat världen och/eller är en viktig förebild för dig.
Förändra världen tror jag inte att en enda människa kan göra själv, men vara med och påverka den i positiv mening genom att öppna ögonen hos oss andra, det är det några stycken som har gjort. Först och främst måste jag nämna Astrid Lindgren. Vad hon har gjort för människans förståelse av barn är otroligt viktig och för det kommer hon alltid vara en hjälte i mina ögon.
En annan person som jag mer fått upp ögonen för under senare tid är Clara Lidström som driver bloggen Underbara Clara. Där inne händer det mycket grejer allt från bakning till loppisbesök men det som inspirerar är hennes arbete som världsförälder och för det arbete hon driver för att Yawama of Sweden. Ibland är det inte så mycket som krävs, men att våga ta ställning är viktigt.

Berätta om en karaktär i en bok, film eller tv-serie som förändrat ditt liv, eller "bara" sitt eget.
Jag får väl ta och säga Harry Potter för det var faktiskt tack vara denna underbara bokserie som jag mer fick upp ögonen för fantasy och att läsa fantasy har faktiskt gjort att jag lite vågat komma ut ur garderoben som den nörd jag är och det är ju himla skönt. Man måste helt enkelt inte vara som alla andra, det är okej ändå....

Välj en uppfinning som du inte kan leva utan och/eller något du önskar skulle uppfinnas.
Alltså, med risk för att vara tråkig, den person som uppfann smartphonen var ju ganska bra. För helt ärligt klarar jag mig inte speciellt bra utan den. Jag vill inte att det ska vara så, men så är det.

Berätta om en historisk händelse som du tycker är viktig och /eller en historisk tid som fascinerar dig.
Alltså bara en... Jag är ju lite av en historienörd och älskar det mesta inom detta område. Men lite extra tycker jag nog trots allt om antikens Grekland eller Romarriket. Riktigt gammal historia med andra ord. För helt ärligt så kom de på ganska så många bra saker redan då som vi har nytta av än i dag. Till exempel demokrati och avloppssystem.

Hur skull just du vilja förändra världen? Eller gör du det kanske redan?
Jag önskar jag gjorde något för att göra världen till en bättre plats men tyvärr räcker sällan energin till för annat än gnat och tjat. Men jag tror ändå att jag är med och försöker göra framtiden lite bättre genom att i tidig ålder lära barn vad som är viktigt, kärlek, tillit, trygghet, demokrati, omsorg, gemenskap, allas lika värde. Ja helt enkelt är det så att förskolan är en otroligt viktig plats för nästa generation.

Vad vill du absolut inte förändra? Finns det kanske någon förändring du helst skulle vilja sudda ut?
Jag skulle ju gärna sudda ut det där valresultatet i det stora landet i väst. Väldigt gärna faktistk. Jag skulle vilja att människor faktiskt lärde sig av sin historia. Det finns gott om sådana världsförändringar som faktiskt skulle må bra av att suddas ut. Men i mitt eget liv vill jag inte sudda ut absolut något. Trots sömnlöshet och livegenskap så är livet som småbarnsförälder det absolut bästa och jag skulle inte vilja förändra någonting.


2017-03-21

En kort uppdatering

Det blev lite tyst här inne. De senaste dagarna har tyvärr varken tiden eller lusten för att blogga riktigt infunnit sig. Den fria tiden (då dottern behagar sova) har jag läst och lyssnat på Drakarnas dans. Nu är denna jätte till bok och serie avklarad så det kanske finns hopp om läsandet kommer att återgå till det lite mera normala. Jag lovar ingenting, men kanske...

2017-03-18

Kråkornas fest

Detta är del fyra i en serie och risken för spoilers är överhängande.... 😉Det är nu någon form av bräcklig fred i Västeros. Den åtta år gamla pojken Tommen sitter på tronen i Kungshamn men egentligen är det hans mamma Cersei som styr. Detta gör hon med ränker och misstänksamhet. Samtidigt fortsätts det att intrigera i landet. Många är det som vill styra och som vill se rätt person på tronen. Jag skulle inte vilja säga att Sagan om is och eld är fantasy för nybörjaren. För jäklar vad det är mycket att hålla reda på och minnas. I just den här boken får vi följa (minst) åtta av alla de karaktärer som finns med. Åtta karaktärer som dessutom i boken ges nya namn för att skydda sig och då helt och hållet blir sina nya namn och karaktärer. Dessa i sin tur är sen inblandade och i maskopi med oräkneliga lorder, personer, damer, platser och figurer. Det är minst sagt en handfull att hålla reda på. Jag skulle vilja säga att jag har haft stor nytta av att ha sett tv-serien tidigare, och även om dessa inte följer varandra till punkt och pricka så känner man ändå igen sig så pass väl i handlingen så att det underlättar. Att dessutom ha ett ansikte till namnet gör att i alla fall jag betydligt lättare kan komma ihåg personerna.

Jag har också tyckt att det har underlättat för mig att lyssna på boken. Visst hade det i ett icke småbarnsliv även fungerat att läsa den, men just nu hade det aldrig fungerat. Då hade jag inte fått något sammanhang, vilket jag fått nu.

Men vad tycker och tänker jag nu om boken. Jo jag tycker helt enkelt att det är vansinnigt bra. Visst kan jag i den här boken sakna några av mina favoritkaraktärer, men de får jag i stället läsa om i Drakarnas dans och det är ändå rätt skönt att vara begränsad till Västeros och åtta karaktärer. Jag gillar att det är en så pass politiskt tyngd bok. Detta är fantasy som inte innehåller speciellt mycket magi utan här är det en medeltida värld som spelas upp för ditt inre, där vem som har makten är det absolut viktigaste. Faran som hotar i norr omnämns knappt i den här boken utan det är bara intriger, intriger, intriger. Cersei är intrigmakerskan nummer ett. Hon ser faror bakom varje hörn och är så maktgalen så jag har nog aldrig stött på en så maktgalen person i någon annan bok jag läst. Hon räknas helt klart inte till mina favoriter i boken, men jag tycker ännu sämre om henne i tv-serien. Däremot gillar jag Jamie, hennes tvillingbror. Och framför allt gillar jag att det börjar bli slitningar mellan de två. Jamie är betydligt mycket mer sympatisk, trots att han har ett rykte om sig som en icke trovärdig karaktär. Jag skulle vilja säga att han tvärt om är ärligare än de flesta och gillar honom skarpt. Jag gillar också Brienne, för även om hon är lite tafatt så är hon ändå rakryggad och ärlig. Arya gillar jag också... även om jag kanske inte riktigt gillar den väg hennes äventyr tar.

Oavsett om man gillar karaktärerna eller inte så tycker jag att detta är otroligt välskriven fantasy. Som sagt - absolut inte den mest lättlästa fantasyn för jag har aldrig varit med om en bok där det är så mycket att hålla reda på, men det är så snyggt gjort. Allt hänger ihop - en del är av mindre betydelse för det stora hela, men allt det gör det hela så trovärdigt. För jag kan faktiskt tro på den här världen. När jag läser så befinner jag mig där i Västeros, i Dorn eller Bravos. Och som ni säkert har hört - opålitligare författare får man leta efter, för man vet aldrig vad man får....

Kråkornas fest får 4+/5 i betyg (den är trots allt lite, lite för lång och någon person för mycket är omnämnd).

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2017-03-17

Läsa i helgen

Det tar tid att lyssna på George R.R Martins böcker - men vad gör väl det när det är så bra. Så mycket av min helg kommer att gå åt till just Drakarnas dans vilket är femte och senaste (?) boken i Sagan om is och eld. Förutom den hoppas jag kanske få till lite lästid i fysisk bok. Tveksamt, men man kan ju hoppas.

Bildresultat för drakarnas dansBildresultat för brev till min dotterBildresultat för spionen på spökskolan

Helgfrågan v 11


Jag passar på att svara på veckans Helgfråga också när jag ändå är i farten. Den här veckan undrar Mia:

Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

Nu kan jag ju egentligen bara svara för mig själv, men jag tror att omslaget har en väldigt stor betydelse. Jag lockas nästan uteslutande av böcker som har ett tilltalande omslag, i alla fall så länge det rör sig om en för mig ny författare. Jag är helt enkelt ytlig på det sättet och kanske missar jag massor med spännande litteratur genom att göra så. Men omslaget är det första du möter. och därför är det viktigt.

Mia ger exempel på två omslag och undrar vilket av dem som lockar mest. Och nu kanske ni får se en liten sämre sida av mig men jag kan ärligt säga att jag förmodligen inte kommer läsa någon av dessa böcker för det är för mig två väldigt icke-lockande omslag. Inte det minsta. Det vänstra är lite, lite bättre, kanske på grund av de där skuggorna som kommer och berättar något som jag inte vet vad det är. Men annars så tycker jag mest det är intetsägande.


Jag lockas däremot av omslag med snygg grafik, spännande font, något väldigt annorlunda, skissartat eller vintage/retro. Tecknade omslag går nästan alltid före fotografier (förutom ovannämnda då, kanske för att jag inte heller lockas av färgvalet). Det är svårt att säga precis vad jag gillar men när jag ser det så vet jag... Så varför inte några exempel från min bokhylla...

Bildresultat för begravd jätteBildresultat för barfotadrottningenNevernightMordet på Orientexpressen