2012-06-30

Bokbloggsjerka 29 juni - 2 juli

Tänkte ge mig in på att besvara bokbloggsjerkan för första gången. Det måste vara en första gång för allt och nu passar det ypperligt tycker jag.

Veckans fråga:  Vad läser du just nu?

För tillfället läser jag Janusstenen av Elly Griffiths. Med ca 100 sidor kvar är jag ordentligt inne i berättelsen och tycker att boken är bra. Bra flyt och lagom komplicerad story.

Tips om tävlingar

Just nu är det två spännande tävlingar som jag tänkte delta lite i, jag som nästa aldrig deltar. Den ena är hos och dagarna går... där hon lottar ut böcker med anknytning till fotbollsfinalen i morgon. Eftersom jag är inbitet Italienfans så måste jag ju lägga min röst där och önskar att jag kanske kunde vinna Begravningsplatsen i Prag av Umberto Eco.

Den andra tävlingen/utlottningen är hos ...med näsan i en bok... . Hennes blogg fyller två år och det måste definitivt firas. Så hipp, hipp hurra för den braiga bloggen.

2012-06-27

Lässug

Nu har äntligen lässuget börjat hugga tag i mig igen. Förmodligen mycket tack vara både Vilseledd som jag skrev recension om här och givetvis Hundraåringen Allan Karlsson som är helt underbart rolig. Har dessutom precis läst ut Emma av Austen och recension kommer så småningom (har några att producera). Nu ska jag i alla fall hoppa i säng för att börja läsa Janusstenen av Elly Griffiths, en bok som jag sett fram emot att läsa.

2012-06-26

Boklycka

Visst är det höjden av lycka att gå på jobbet och tråka sig och helt plötsligt får man ett sms. Där står det att du har ett paket på att hämta från adlibris idag. Extra lycka när man dessutom väntat lite extra länge på böckerna. Extra tråkigt att det är förmiddag och man har 6 timmar kvar att arbeta.
Men snabbare än blixten gick bilen på vägen hem och jag landade på macken för utlämning och hem med mig kom ett stort paket.Visst är det fint och spänningen ligger på topp trots att jag vet precis vad jag beställt.
Varför inte dra ut lite extra på spänningen.
Trummvirvel. Damdamdam...Fifty shades triologin av E L James samt bok två ( Janusstenen) och tre ( Huset vid havet slut) av Elly Griffiths. Helt plötsligt verkade alla andra böcker jag hade hemma rätt så tråkiga. En hel del biblioteklån får nog följa med tillbaka till biblioteket olästa.


2012-06-25

Vilseledd av Barclay

För ett par tre veckor sedan damp Vilseledd av Linwood Barclay ner i min brevlåda från Kabusa. En författare som jag aldrig läst något av tidigare men där boken verkade väldigt intressant. Och jag måste säga att jag fastnade från början.

Davids fru Jan försvinner spårlöst en dag. Spårlöst till den grad att ingen har sätt henne på nöjesparken där hon enligt David försvann. Jan har varit deprimerad några veckor men det verkar plötsligt som om det bara är David som har märkt det och när hon sedan försvinner pekar alla spåren på att hon inte försvunnit frivilligt och polisen inriktar sig på att hitta bevis mot att David har mördat sin fru.

Det är en spännande thriller med högt tempo och trots att jag tidigt vet hur det hela hänger ihop är jag fortsatt intresserad av vad som kommer hända och framför allt varför. Det är driv i språket vilket gör att boken är så där härligt lättläst som det för mig utmärker en bra deckare. Jag känner sympati för David och förstår hans förtvivlan och förvirring när ingenting verkar vara som han tror att det ska. Jag är imponerad av hur författaren skiftar berättarteknik mitt i boken. Så fort jag får följa David så berättar historien ur ett jag-perspektiv, medans det skiftar till tredje person när vi får följa polisen, Jan eller ytterligare karaktärer. Och karaktärer finns det gott om utan att det för den sakens skulle blir förvirrande.
Det enda jag känner var lite för mycket i historiens är David jakt på källa och scoop (han jobbar som journalist). Hade kunnat klara mig utan detta sidospåret och forfarande haft en jättebra historia. Det är dock bara en liten parentes för jag gillar boken i stor väldigt väldigt mycket. Och det finns definitivt chans till att jag läser mer av Barclay.

Vilseledd

Tea time

För tillfället sitter jag på jobbet och sitter av tiden. Har föräldramöte om 1,5 timme och i väntan på att det ska börja så har jag för en gång skull ingenting att göra. Surfar runt på lite olika bloggar, facebookar, och dricker te. Lite Allan Karlsson får göra mig sällskap i öronen, och jag har väldigt svårt för att hålla mig för skratt till hundraåringens alla uppdrag och tillfälligheter.

2012-06-21

I have been Booked

Denna landade nyss i min brevlåda, som jag fått av Booked. Jag tycker att det ska bli riktigt spännande att läsa den.

Skriva nr 5 Jul/Aug 2012

Festligheter

Idag är det en stor dag i staden. För man kan nästan säga att det är stadens nationaldag. Här i den lilla del av Sverige som jag bor börjar vi nämligen midsommarfirandet redan idag. Alla tar ledig från jobbet (i alla fall nästan) för att samlas inne på det stora torget där man kan gå o trängas med alla andra, träffa folk man inte träffat på länge, köpa jordgubbar och biggaråer eller kanske en midsommarkrans att pryda huvudet med i morgon. Sen finns det massor med mat och allsköns bråte som man också kan inhandla om man känner för det. Vågar man sig dessutom en liten bit utanför själva kärnan av kalas så hittar man till den gamla marknaden, där hemvävda dukar trängs med hemkokad saft och silversmide.
Bland det bästa av allt kan nog vara färden in till staden, i alla fall om man inte har något emot att trängas. Då sätter man sig på skärgårdsbåten och passar på att njuta av all grönskan och allt det blåa längs ån och skärgården.
Idag ska jag börja fira midsommar så hälsar er därför alla där ute glad midsommar, lite så där i förväg.


2012-06-19

Sommarläsning i det gröna

Jag har hittat en ny underbar hörna att sitta och läsa i. Det är första sommaren vi bor i huset och i och med att vi har en stor och lummig trädgård (2500 kvm) så har jag ännu inte hunnit upptäcka alla små vrår. Men härrom dagen kom jag fram till att jag har både en underbart stor jasmin och ett stort fläderträd. Dessa ligger i anslutning till varandra. Ni kan ju bara gissa hur juvligt det doftar. Mitt i denna oas i min egen trädgård kom jag alltså fram till att det går utmärkt att läsa. Det är bara en lite bättre lässtol/solstol som saknas.

Varför inte en sådan här. Det hade absout inte gjort något om den hade flyttat hem till mig.

2012-06-18

Dold identitet av Lee Child

Från Damm förlag fick jag för någon vecka sedan ett recex i form av Dold Identitet av Lee Child. Vill börja med att tacka för den fina boken.

Dold identitetDold identitet handlar om Jack Reacher, Childs hjälte i alla hans böcker (så vitt jag vet i alla fall) och i den här boken får vi träffa honom före. Före som i innan han blev en kringvandrande vagabond/luffare som drar från småstad till småstad. Före som i medans han fortfarande var major i arméns militärpolis.
Året är 1997, faktiskt rätt så precis fyra och ett halv år innan den där hemska dagen i september som alla känner till. Och det poängteras ofta i boken och han visar på att skyddet inte alls var lika stort som det är efter den där dagen.
Reacher får i uppdrag att ta sig till den lilla staden Charing Crossing. Han ska ta sig dit som förklädd civilist för att infiltrera poliskåren. I Charing Crossing har nämligen ett mord på en ung vacker flicka begåtts och det verkar som om det kan vara någon höjdare på militärförlängningen i staden som kan ligga bakom dådet. Reacher order är att se till att militärerna inte blir misstänkta.

Jag har lyssnat på många böcker om Jack Reacher och de håller över lag en hög klass tycker jag. Inga omvälvande, världsskakande böcker utan precis så där lagom som man vill ha det i bland. Jag hade lite svårt att komma in i den här boken, dels beroende på en liten lässvacka som jag befinner mig i nu, men också på grund av hur språket i boken är. Den innehåller många enordsmeningar och det hackar läsningen lite ibland. Detta är något jag aldrig upplevt innan eftersom jag har lyssnat på böckerna. Dessutom hörde jag uppläsaren i mitt huvud till en början vilket var lite störande.

Men igår så kunde jag äntligen sätta mig ner och börja läsa ordentligt och då tog det fart. 300 sidor läste jag (boken innehåller 400) och jag gillar vad jag läser. Jag gillar att Reacher är en anti-hjälte på det sättet att han tar lagen i sina egna händer och är inte rädd för att använda våld. Ibland kan jag tycka att han går lite för långt i sina vägar till att skipa rättvisa men det är väl det som är det sköna med böcker. Dessutom kan man ju inte säga annat än att han alltid är på de oskyldigas/utstöttas sida. Han är rak på sak och frispråkig även om han är väldigt mån om att skydda sin egen identitet.

Jag gillar skarpt att Child denna gången har tagit med oss till början. För att få veta vad som gjorde att Reacher fick avsked från armén, och varför han reser som han gör och varför han köper nya kläder varje gång de börjar bli gamla istället för att tvätta. Dessutom gillar jag hur de tidigar böckerna lite diskret vävs in i handlingen, absolut inte som en stor grej men som ett förfluget ord här och där. Skulle faktiskt kunna sträcka mig så som att säga att det här var en av de bättre böckerna om Jack Reacher och att jag faktiskt nu fick lite mersmak. Kanske får ta oss lyssna på några av de gamla böckerna som jag inte läst innan eller rent av ta och läsa några fler. Framför allt ska jag definitivt rekommendera den här boken till min kusin som är ett stort fan av Lee Childs böcker.

2012-06-17

Sommarenkät...

Jag tänkte jag skulle försöka ge mig in på att svara på frågona i en sommarenkät som cirkulerar lite var stans. Jag såg den första gången hos Monica och nu var det min tur.

1. Bästa boken förra sommaren?
Med bästa vilja i världen kan jag inte påstå att april är en sommarmånad. Men hade det varit det hade svaret varit enkelt, nämnlingen Främlingen av Diana Gabaldon. Nu får jag istället svara en fantasysvit där jag förra sommaren lyssnade på de tre första böckerna. Mördarens lärling är första boken och den är väldigt, väldigt bra. Boken är skriven av Robin Hobb.

2. ...och sommaren innan det?
Detta var värre. Kommer inte riktigt ihåg vilka böcker jag gillade från den sommaren. Hade det återigen varit april det varit frågan om så hade Twiglightböckerna tagit sig in på en klar första plats. Men sommaren. Jag vet att jag gillade Blodläge av Johan Theorin och Blå Dahlia av Nora Roberts.

3. Några lite nyare böcker som passar i hängmattan?
Tanken är att jag ska läsa Dold identitet av Lee Child (passar utmärkt) och Vilseledd av Linwood Barclay. Annars får det gärna vara lätta böcker, antingen pocket eller tunna inbundna.

4. Var läser du helst på sommaren?
På stranden är helt klart en favorit. Annars uppe i sommastugans kök brukar fungera utmärkt. Där är jag nämligen oftast helt ensam och kan sitta i lugn och ro och pimpla te i mängder samtidigt som böckerna läggs på hög.

5. Vad läser du helst på sommaren?
Kan man svara ljudböcker... Det är nämligen mest ljudböcker som brukar gå åt hemma hos mig på sommaren. Då kan jag nämligen sysselsätta mig med vad som behöver göras i trädgården till exempel eller jag kan ligga och sola hela mig på stranden utan att behöva hålla upp armarna för att läsa i boken. I övrigt måste jag nog säga som många andra att deckare alltid går hem på sommaren. Lagom lättsmält.

6. Vad ser du fram emot att läsa i sommar?
Massor. Jag har väldig svårt att planera vad jag ska bli  sugen på i sommar. Troligt är att jag hittar någon gammal bok i mammas och pappas förråd som fångar mig just då just nu. Någon Agata Christie eller Maria Lang blir det nog i alla fall eftersom de kräver lagom mycket tankeförmåga.

2012-06-16

Brännmärkt

BrännmärktAnne Persdotter mister i ett skeppsbrott allt. Sin man, sina tillhörigheter och i förlängningen sitt ofödda barn. Som enda överlevande efter Hansa-skeppet hjorten räddas hon av ett fiskarpar. Men detta fiskarpar är inte så snälla som det kan tyckas och i slutänden måste Anne fly för sitt liv. Hon flyr in till Stockholm, ett Stockholm i slutet av 1300-talet där tyskar och svenskar styr tillsammans men där oroligheterna kokar under ytan. Wittaliebröderna härjar fritt i staden, samtidigt som drottning Margareta och danskarna står och knackar på porten.
I Stockholm möter Anne snälla människor som tar henne under sitt beskydd. Den snälla Valborg som driver en vinstuga, där är spelemannen Mattis, samt hennes föredetta mans kompanion Alf. Men vem är egentligen vän och vem är fiende?

Brännmärkt att Catharina Ingelman-Sundberg är en historisk roman av den typen jag brukar älska att försjunka i. Den innehåller kärlek och sorg, historia med viss sanningshalt samt lite otäckheter. Språket flyter och Stockholm känns väldigt levande i mina öron. Jag kan nästan känna lukten av hav och fisk, samt höra sorlet av människor i rörelse i den gamla staden. Men samtidigt grips jag inte riktigt av historien, kanske då framför allt för att författaren inte gör som jag vill. Hon skriver sin egen historia och inte riktigt den jag vill höra. Inte alls författarens fel utan mitt, jag som har en annan inställning. Samtidigt har jag på känn att det kan bli som jag vill om jag ger mig vidare in i läsningen av bok två och tre i samma serie.
Det är helt klart en läsvärd bok om man gillar den här typen av böcker om jag kommer att läsa/lyssna på fortsättningen, förmodligen rätt så snart.

De följande böckerna heter Förföljd och Befriad.

Den där läslistan

Jag skrev för någon dag sedan att det förmodligen var dags att för en gångs skull knapra ihop någon form av läslista för att jag ska ha en möjlighet att komma ikapp lite. I bilder ser den ut så här:

Dold identitet
Vilseledd
Emma
FeberForever
Omslagsbild: Blunddockan
Pojkarna

Dessa böcker har jag som ambition att läsa under juni, kanske in i juli. Det är allihopa böcker jag är intresserad av och känner behov av att läsa, just nu i alla fall. Det kan tilläggas att halva Emma av Austen redan är läst, och jag är ca 100 sidor in i Dold identitet av Lee Child. I övrigt kan det ju givetvis tillkomma en och en annan ljudbok.

2012-06-14

Drivor av böcker

Den senaste veckan lite drygt har det rasat in böcker i drivor hemma hos mig. Vet inte när jag ska hinna läsa alla men just nu är jag otroligt sugen på att läsa i alla fall.Feber och Forever av Maggie Stiefvater. Gillade första delen i serien och tänkte ge del 2 och 3 en chans. Biblioteksfynd.
Kung Liljekonvalj av dungen av Maria Lang (redan läst), Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström och Gullregn i Oktober av Maria Lang. Aldrig läst något av dessa författare tidigare så jag tyckte det var på tiden. Och dessutom; vem behöver gå och fynda på loppis när mamma och pappa har ett helt uthus fullt med gamla godingar.
Pojkarna av Jessica Schiefauer. Verkar intressant och dessutom lite lagon tjock för solstolen. Där passar inga tegelstenar. Men Blunddockan av Jeffery Deaver fick ändå följa med hem. Har länge följt Deavers författarskap och brukar gilla. Kunde därför inte låta bli denna som dessutom verkar handla om en ny karaktär och inte Lincoln Rhyme. Även dessa två hittade jag på biblioteket.


Lee Childs nya bok Dold identitet släppt nu i juni fick jag som recensionsexemplar av Damm förlag. Ytterligare en favoritförfattare som kräver läsning snarast. Vilseledd av Linwood Barclay är ytterligare ett recex, denna av Kabusa. Helt ny författare som det ska bli spännande att läsa.


Agatha Christi passar perfekt att läsa på semestern. Kräver ingen större tankeförmåga men är otroligt bra och mysigt ändå. Liket i biblioteket, Korten på bordet och Mord på ljusa dagen fick följa med mig hem från en loppis för ynka 30 kronor.


Lägg sen till övriga böcker från biblioteket som legat här i snart två månader, alla böcker i bokhyllan och möjligheten att jag med största sannolikhet kommer fynda fler böcker från olika ställen så är definitivt min semester räddad i läsväg. Får nog för ovanlighetens skulle göra en lista i vilken ordning jag ska läsa böckerna. Det brukar gå snabbare att läsa då av någon konstig anledning.

3 snabba

The Litigators av John Grisham


David Zinc har tröttnat på att jobba på den stora firman och en dag smiter han helt enkelt därifrån för att aldrig återvända. Av en slump hamnar han istället på den lilla butiqfirman Finley & Figg. Oscar Finley och Walter Figg är två misslyckade advokater, där framför allt Figg jagar det stora åtalet. Han tror sig också har hittat det när läkemedlet Krayoxx börjar nämnas. David är väldigt osäker på om detta verkligen är något att satsa på men hänger ändå med i båten.
Det  här var långt ifrån en av Grishams bästa böcker. Det var till och med så jag ett tag funderade på att lägga ner den. I slutändan får den dock godkänt, men absolut inte mer.Nightshade av Andrea Cremer


En dag räddar Calla Seth från att bli dödad av en björn. Calla är nämligen en Beskyddare, eller en varulv och av någon anledning som hon inte vet själv så dras hon till Seth. Det är ju inte alls hennes väg egentligen, det är meningen att hon ska bilda ett par med Ren - alfahanen i flocken. Men istället dras hon in i mysteriet kring sin existens. Hon tar reda på varför hon måste följa andras regler och inte sina egna, och vad är det egentligen som är så mystiskt med Seth.
Har svårt att förklara vad denna boken handlar om. Det är paranormal romance, det är kärlek och mystiska varelser. Kanske kan man lättare förklara handlingen när man läst alla tre böckerna i serien. Men jag gillar boken, inget tal om något annat. Den är lättsam och underhållande och lite lagom mystisk. Däremot är jag inte överväldigad.

Silvertronen av C.S Lewis

Eustace kallas tillbaka till Narnia. Den här gången har han Jill från sin skola med sig. Tillsamman får de i uppdrag av Arslan att rädda prins Rilian, Kung Caspians försvunna arvinge. De ger sig tillsammans med Myslingerbulten Slingerpöl av på detta mysterium till jättarnas del av landet för att hitta prinsen.
Jag älskar böckerna om Narnia, något annat kan jag inte påstå och ångrar bittert att jag eller någon annan läste dem för mig under min barndom. Silvertronen gillar jag skarpt, trots att jag var lite skeptisk i och med att inget av barnen Pevensee var med i denna bok. Min absoluta favoritkaraktär i boken är Slingerpöl som är en så där underbart negativ karaktär med kommentarer som: tänd elden där borta med veden, inte för att det lär gå, för veden är väl för blöt osv.

Nu är jag nog äntligen lite i fas med mina recensioner igen. Så nu kan jag koncentrera mig på att läsa.

2012-06-13

Att kunna flyga

Truls vill lära sig flyga. Det verkar så spännande och häxor kan ju.
Om häxor kan flyga på sina kvastar, kan väl jag också göra det! Trollmors kvast är ju minst lika fin som deras, tänker Truls medan han vågar sig allt högre upp i den gamla eken. Och om jag fäller ut öronen så flyger jag nog ännu bättre...
Jag är en människa med rikliga mängder fantasi och hittar ofta på bus och historier för barnen på jobbet. Väldigt ofta handlar dessa sagor eller påhitt om svenska mytologiska varelser som jag finner väldigt fascinerande. Därför var jag väldigt sugen på att läsa Trollskogen - Trollungarna och häxan av Sissel Böe och Peter Madsen. Det är en otroligt vacker bok med underbara bilder tycker jag. Och jag har väldigt roligt åt Truls påhitt för att lära sig flyga eller smyga sig på häxan. Trulsa som fungerar som motvikt till Truls älskar jag nästan ännu mer - för hon är så försiktig och klok och hon försöker vid upprepade tillfällen hålla Truls på mattan, dock utan att lyckas speciellt bra.

För mig var det dock viktigt att ta reda på vad barnen tycker om boken och därför läste jag för dem. Och som en 5-åring så klokt formulerade sig. "Den var lagom, liksom lite mittemellan."
För boken lyckas inte fånga dem helt och hållet. De sitter gärna och lyssnar och vi för samtal kring de vackra bilderna. Men intresset svalnar en del någon gång i mitten. De blir lite besvikna på att häxan faktiskt inte blir arg, trots att Truls snor hennes kvast och flyger iväg. Vilken vuxen skulle inte bli det när barnen gör något som de absolut inte får och när barnen dessutom skrämmer den vuxna halvt från vettet. Nej barnen hade gärna sett en lite hemskare häxa än Hekla.

Tack Bokförlaget Semic för det fina rec exet.

Kung Liljekonvalj av dungen

Första meningen i boken Kung Liljekonvalj av dungen av Maria Lang lyder:
Månaden var juni.
Och det stämmer ju rätt så bra på verkligheten tyckte jag, trots att liljekonvaljerna här i södra Sverige har varit överblommade sen några veckor in i maj. Och jag måste säga att titlen hjälpte till när jag valde att plocka upp min första Lang-deckare.

Anneli Hammar försvinner spårlöst ifrån en blomsterhandel dagen innan hon ska gifta sig. Ingen har sett henne efter det att hon gick innanför dörrarna. Christer Wijk som befinner sig i staden för att närvar på bröllopet börjar givetvis rota i försvinnandet, detta trots att ingen anmälan har gjorts.

Detta var en lagom mysig pusseldeckare som var precis vad jag behövde nu när läsningen går lite trögt. Inte för tjock, inte för svår och i klassisk Christi-anda där alla samlas i ett rum på slutet och detektiven berättar för alla vem förrövaren är. Me Like - och mer av Lang blir det definitivt.

2012-06-12

Den blomstertid nu kommer

Nu är det sommarlovstider. Denna veckan börjar barnen droppa av på jobbet när äldre syskon går på sommarlov. Så idag när vi började diskutera begreppet sommarlov kom vi fram till att det finns få grejer som känns svenskare än just sommarlov. För vem kan inte höra "Den blomstertid nu kommer" samtidigt som man ser älvorna dans över blommor och ängar och barn uppklädda i sina finaste kläder fulla av förväntan. Och vem har inte fångat detta på ett underbart sätt om inte vår alldeles egen Astrid.
Detta är ett klipp om sommaren för mig:

2012-06-10

Soffhäng

För tillfället är det lite segt här på bloggfronten. Har ett antal recensioner att skriva, böcker att läsa där suget saknas en del. Men kanske kan det bli lite bättring nästa vecka. Ikväll ska jag ligga framför TV'n; se Spanien-Italien, slänga ett öga i en Maria Lang ibland och det bästa av allt - äta jordgubbar i mängder.

Sämre kan man ha det.

2012-06-04

Jag uppmanar att läsa

Ibland händer det. Det är något som trillar i ens väg som man helt enkelt inte kan bortse från. I det här fallet är det boken Precious  (av Sapphire) - tillika filmen. I det här fallet kom filmen först. Jag såg en trailer om den för något år sedan och tänkte, den måste jag se. Och så i går skedde det. Det är en film som får mig att må illa - att gråta så att tårarna sprutar men på något sätt ge mig en gnista av hopp i allt det mörka. Jag blev så fascinerad av filmen att jag genast - GENAST med stora bokstäver - var tvungen att ha tag i boken. Den lästes ut på bara några få timmar idag.

Bokens första meningar:
Jag fick gå om en klass när jag va tolv för jag fick barn med farsan. Det va 1983. Jag va inte i skolan på ett år. Det här kommer va mitt andra barn. Min dotter har Downs Syndor. Hon är efterbliven.
PreciousNi förstå säkert känslan av illamående. Och det värsta är - det blir värre.

Precious är 16 år när hon väntar sitt andra barn. Återigen är det farsan som är pappa till barnet. Precious bor tillsammans med sin mamma, en mamma som misshandlar henne fysiskt, psykiskt samt våldtar henne. Precious får hela tiden höra att hon är dum i huvudet och ful och äcklig och fet. Precious kan inte läsa eller skriva.
Men en dag får Precious en chans. En alternativ skola som hon får börja i sedan hon blev utslängd från sin gamla skola för att hon var gravid. För första gången tänds en lite gnutta av hopp i en mörk tillvaro när Precious möter läraren Blue Rain och de andra klasskamraterna som har liknande historier bakom sig.

Jag läste den svenska versionen. Jag borde läsa den engelska också, bara för att få tillgodogöra mig det underbara, men väldigt annorlunda språket. Jag borde se filmen igen. Jag borde sprida budskapet om boken/filmens existens till alla som vill lyssna. För även om det känns som det här är något som inte finns, det måste vara fiktion, så händer det i verkliga livet, lite för ofta, och många gånger mycket närmare än vad man tror. Man kan inte bara se förbi berättelsen. Men glöm aldrig boken budskap. DET KAN BLI BÄTTRE...

2012-06-03

I väntan på måndagen

Söndagsångesten och rastlösheten kryper för tillfället i hela min kropp. Klockan är nio på kvällen och jag skulle nästan kunna gå och lägga mig att sova, i alla fall om jag vetat att jag hade kunnat somna. Sambon sitter och kollar på någon nasty zombiefilm, vilket absolut inte är något för mig. Jag skulle kunna gå och sätta mig och läsa men det går väldigt trögt just nu. Det handlar nog om att jag fortfarande inte vet riktigt vad jag vill läsa. Är ca 100 sidor in i Emma av Jane Austen och den verkar inte på något sätt dålig - snarare tvärt om. Jag tror att jag kommer att älska den, men den lockar inte just nu. Nightshade av Andrea Cramer går lite bättre. Men eftersom jag lyssnar på den så krävs det att jag har något jag kan sysselsätta fingrarna med samtidigt och det finns aboslut inget jag känner för att göra.
Nä - söndagar strax innan läggdax är inget för mig. Jobbet väntar ju runt krönet och det är inget jag längtar efter just nu...

2012-06-01

Barnböcker

Jag har inga egna barn än så länge. Men när man jobbar på förskola får man ta del av en stor del barnböcker ändå. En gång i månaden går vi (jag, min kollega och alla våra 5-åringar) till biblioteket för att låna spännande, roliga, läskiga böcker. Jag tycker det är viktigt att introducera biblioteket för barnen i tidig ålder för i framtiden kan de ha så mycket nytta av det. Det märks också stor skillnad på de barn som är vana att gå på biblioteket till de barn som aldrig gör det.
Nu var det ju egentligen inte det detta inlägget skulle handla om. De skulle snarare handla om hur jag är förunnad att tillgodogöra mig barnlitteraturen. Jag är dålig på att skriva om den litteraturen här på bloggen och jag har många gånger funderat på om den ska få hänga med på ett hörn? Vi läser fantastiska böcker med barnen och hittills tror jag bara att jag har nämnt en.
Vi läser mycket kapitelböcker för barnen och tyvärr får jag inte möjlighet att läsa alla hela böckerna. Det är några kapitel här och några där så därför har jag svårt att göra en rättvis recension. Men samtidigt så får jag dela barnens upplevelse av boken och det är väl det som är poängen. Det är en underbar känsla när man läser högt och barnen samstämmigt skrattar åt det jag läser. Kan nämna att stora favoriter hos våra femåringar är böckerna om Håkan Bråkan av Jacobsson och Olsson och Prostens barnbarn av Eva Bexell.
För några dagar sedan fick jag hem en bok från Bokförlaget Semic; Trollskogen; Trollungarna och häxan av Sissel Böe och Peter Madsen. Jag har läst boken och älskat (recension kommer) och känner att jag på jobbet har de bästa kritikerna att pröva böcker på. För vem kan bedöma en barnbok om inte barn?

Spara eller slösa, det är frågan?


Kom precis till insikten att det faktiskt är den första juni. Ja, jag visste tidigare att det är juni men jag drog aldrig parallellen. Det har faktiskt gått tre månader. Tre månader utan att jag har köpt en enda bok till mig själv. Inte en enda liten fuskbok har det blivit. (Det gillas inte när jag köpte böcker till farmor i födelsedagspresent).
Nu är det nästan som om det kliar i fingrarna efter att köpa en bok nu med en gång. Men jag ställer mig lite frågande till varför jag ska göra det.
  1. Jag har en jättehög med biblioteksböcker som ännu inte är färdigläst.
  2. Jag tror inte att jag har läst en enda bok från mina egna bokhyllor den här 3 månadersperioden.
  3. Har för tillfället inte en enda bok som jag känner att jag bara måste äga. De finns ju på biblioteket.
  4. Jag hade ju faktiskt glömt bort att det var idag så då gör det ju ingenting om det dröjer ytterligare några dagar.
Trots allt detta så blev jag faktiskt väldigt, extremt sugen...

Officiellt sommar

Så, då var maj månad officiellt avklarad och sommaren har trätt in. Juni månad är det något speciellt med, en väntan på allt som hör sommaren till, jordgubbar, bad, midsommar, SEMESTER, prästkragar, varma kvällar. Inte för att maj har varit så himla dåligt det heller. Trädgården är underbart grön och skön, syrenerna blommar för fullt och värmen har kommit och solstolsläsning med den. Just nu njuter jag verkligen...


Lite läsa i maj har jag hunnit med, detta trots alla timmar på jobbet med utvecklingssamtal och avslutningsfester. Kanske är extra skönt att faktiskt komma hem och chilla i trädgården med en bok av den anledningen. Och många böcker har det hunnits med. Dessutom är mina tre första recensionsexemplar avklarade, och tre bra sådana...
Tyvärr gick det lite si så där med mina läsmål. Författare från min lista har jag hunnit med, likaså klassiker, men författare som inte tillhör mina bekvämlighetszoner geografiskt har det inte blivit något av så det får jag kämpa lite extra med nästa månad.

Majs böcker:
Wicked lovely av Melissa Marr (Ljudbok)
Darkside av Belinda Bauer
Charlie and the Chocolate factory av Roald Dahl
Torment av Lauren Kate
Hell´s corner av David Baldacci (Ljudbok)
Plum Lucky av Janet Evanovich
Gösta Ekman Farbrorn som inte vill va' stor av Klas Gustafson
Rör mig inte av Tahereh Mafi
Kung Caspian och skeppet Gryningen av CS Lewis (Ljudbok)
The Litigators av John Grisham (Ljudbok)
Trollskogen -Trollungarna och häxan av Sissel Böe och Peter Madsen

Dessutom lite Tintin:
Tintin i Tibet
De sju kristallkulorna
Solens tempel
Koks i lasten
Det hemliga vapnet
Plan 714 till Sidney

Antal böcker lästa/lyssnade på = 11
4 böcker på svenska, 7 böcker på engelska, 4 ljudböcker

Majs roligaste bok:
Kan inte låta bli det, men återigen måste jag nämna Janet Evanovich på den här punkten. Hennes böcker = skrattgaranti. Denna månaden fick den dock lite konkurrens av Roald Dahl.

Majs mest spännande bok:
Darkside var riktigt spännande även om jag kunde lista ut hur det hela hängde ihop. Även Hell's corner var en höjdare.

Majs överraskning:
Biografin om Gösta Ekman överraskade mig. Ja, jag ville verkligen läsa den. Samtidigt var jag lite skeptisk mot om det skulle vara något för mig eftersom jag brukar tycka halva boken är intressant sen blir den liggande när det gäller biografier. Så inte i detta fallet.

Månadens sämsta:
Wicked Lovely var ingen favorit hos mig. Även The Litigators var något av en besvikelse från Grisham (recension kommer).

Månadens bästa:
Här skulle jag kunna skriva hur många böcker som helst. Rör mig inte får nog dock knipa förstaplatsen eftersom det var en bok som levde upp till mina höga förväntningar.