2011-11-29

Svart cirkel av Jonas Moström

Idag på väg hem från jobbet lyssnade jag ut på Jonas Moströms bok svart cirkel. Skönt och avslappnande att gå och lyssna och jag måste verkligen komma igång och ut och gå igen. På det sätter tillgodogör man sig en himla massa bra böcker och det blir inte alls jobbigt att gå. Tyvärr är ju vädret inte det absolut bästa för tillfället.

Tillbaka till Svart cirkel. En helt okej svensk polisdeckare. Jag jublar kanske inte men tycker endå att den är bra, trots att jag rätt tidigt lyckade lista ut mördaren. Kanske avsiktligt av Moström, men gillar när man inte får reda på det förrän i slutet.

Bokens handling:
Stadens hemvändande rockstjärna hittas skjuten under minst sagt mystiska omständigheter på ett hotellrum. På sig har han både en pistol och narkotika, detta trots att inte någon han känner vet att han sysslar med droger eller vapen. I knät har han dessutom en uppslagen porrtidning. Nu är det upp till polisen Johan Axberg (ursäkta eventuell felstavning, har ju lyssnat på boken) och hans kollegor att lösa fallet.

Jag gillar Johan och jag har absolut inget emot hans vänner och kollegor. Känns som rätt så vanliga människor med problem både i litet och i stort och som känns nära i dagen samhälle. Det enda jag stör mig en del på är att alla pesoner i boken benämns med för- och efternamn eller bara efternamn - utom Axbergs flickvän (som för övrigt ligger långt ute i perifirin) och hans kvinnliga kollega Sofia. Alltså bara tjejer som benämns med förnamn. Är detta medvetet från författaren. Jag tycker i alla fall att det känns rätt sexistiskt. Är det dessutom vanligt att i Sverige gå och kalla varandra för efternamn.

Slutsats av boken är att jag absolut kan tänka mig att läsa mera av Jonas Moström. Däremot känner jag ingen brådska över att kasta mig över ytterligare en av hans böcker. Så småning om kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar