2013-06-07

Bokbloggsjerka 7-10 juni

jerka11Av någon anledning sitter jag just nu inne framför datorn när det är så vackert väder ute. Därför blir det ett snabbt svar på veckans bokbloggsjerka hos Annika.

Hur ”genrebunden” är du? Det vill säga vad förväntar du dig av en bok som är kategoliserad i en viss genre?

Jag skulle inte vilja se mig som speciellt genre bunden. Läser det mesta och plockar för det mesta inte upp en viss bok för att det till exempel är en deckare utan för att baksidetexten, författaren eller vad jag hört om boken lockar mig med för tillfället. Dessutom tycker jag om böcker som väver samman stilar lite, till exempel får det gärna finnas lite relationsrelaterat i en deckare eller thriller - det förhöjer oftast bara min läsupplevelse.

Däremot har jag inte alltid läst på detta sätt. När jag var yngre då var jag inne i en riktig "deckarslukar-ålder" då det bara var deckare av olika slag som gällde. Och givetvis ville jag då ha med vissa kriterier i böckerna även om det många gånger inte var avgörande för vad jag tyckte om boken.

12 kommentarer:

 1. Jag tror att de här kriterierna är viktigare för den som läser böcker inom vissa genrer. En deckare utan gåta, en thriller utan spänning, en skräck utan rysningar eller en romance utan kärlek är ju liksom inte "rätt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det kan jag hålla med om och till viss del förväntar jag mig det också men eftersom jag inte läser utifrånf genre på det sättet så tänker jag inte på det.

   Radera
 2. Jag kan nog också tycka det är lite intressant när det vävs samman lite stilar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då får man mer läsning på något sätt tycker jag.

   Radera
 3. Har svårt att se att en bok skulle kunna vara helt fri från relationsproblematik i vilken genre den än hör hemma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Sen kan man ju lägga relationsproblematiken på många olika sätt. Det finns ju vänskapsrelationer, förälra/barnrelationer och så vidare. Men relationer oavsätt tillför tycker jag.

   Radera
 4. Helt klart måste varje genre innehålla vissa kriterier, fast det inget jag går och tänker på.
  Jag är dock glad att jag utökat min läsning till olika genrer.
  Mia

  SvaraRadera
 5. Är det en serie av deckare, då vill jag ha det där personliga också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut. Annars vet jag inte hur man ska klara av att följa bestämda karaktärer under en lång tid.

   Radera
 6. Jag är ganska genrebunden när jag väljer bok, men sen tycker jag det är OK om författaren inte är det, så länge som boken är bra...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om boken är bra eller inte tycker jag är huvudsaken.

   Radera