2012-09-14

Bokbloggsjerka 14 - 17 september

Vad är det som lockar dig att läsa den genre/de genrer som du föredrar?

Dagens jerka hos Annika kräver ett rätt så långt svar och delvis ganska flummigt eftersom jag egentligen aldrig funderat kring varför jag gillar en viss typ av böcker. Dessutom läser jag det mesta nu för tiden, mycket för att man får så många tips om böcker som ligger utanför ens bekvämlighetszon, men som man endå blir sugen att prova. Ibland visar det sig faktiskt att tipsare kan ha rätt om böcker man inte alls tänkt sig läsa från början.

Jag är en person som tycker om att använda min hjärna, i alla fall så pass mycket så jag inte får ont i den. Tycker om att klura på problem och försöka hitta lösningar (även om jag inte är så där värst bra på det alla gånger). Jag tror att den är en av anledningar till att jag gillar att läsa deckare och olika former av mysterieböcker och böcker om gåtor. Älskar t ex att läsa Dan Browns böcker för de får mig verkligen att fundera och klura. Kluringar är helt enkelt toppen.

Sen tycker jag mycket om att läsa fantasy - till min egen stora förvåning i början. Men anledningen till att jag gillar det är egentligen väldigt enkel. I mitt huvud ryms hur mycket skit och fantasi som helst. Det kan fullkomligt bubbla ur mig tokigheter om troll, jättar, alver och tomtar, och framför allt när jag är på jobbet (annars skulle nog folk tycka jag var tokig). Jag gillar attt inbilla mig att dessa övernaturliga väsen finns, trots att jag inte på något sätt tror på dem. Men fantasi att skapa dem i mitt huvud har jag. Dessutom har många fantasy-böcker en viss likhet med svunna tider, t ex medeltiden i hur de är klädda och vad de använder för vapen. För att balansera all min fantasi så är jag nämligen också väldigt historieintresserad och gillar att föreställa mig hur folk levde förr i världen. Fantasy kombinerar fantasin och faktan på något underbart sätt. Och slutligen så finns det ju faktiskt ofta magi och trolleri.
I denna kategori kan man väva in både paranormal romance och dystopier eftersom de har en viss inslag av icke-verklighet.

Historiska/gamla klassiker kan tolkas in i tidigare svar. Jag vill veta hur människor levde förr och historisk tidpunkt spelar egentligen ingen roll. Men gärna får vackra miljöer och kläder beskrivas.

Egentligen kan man sammanfatta mina intressen för böcker i att det handlar om att få möjlighet att förflytta mig till miljöer som är helt skilda från min verklighet och som inte känns alldeles trovärdigt alla gånger. Kanske ju därför som jag inte är så intresserad av vanliga romaner och biografier/memoarer.

12 kommentarer:

 1. Dan Browns böcker är väldigt uppskattade här också! Speciellt gillade jag första gången jag lyssnade på Änglar och Demoner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktiga favoriter som har lyssnats på om och om igen här hemma. Läst dem har jag bara gjort en gång vardera.

   Radera
 2. Jag blir nyfiken...Skriver du egna historier? Det låter som att du skulle kunna skriva riktigt spännande berättelser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej jag skriver ingenting. Har planer på att försöka skriva ihop en barnbok men har än så länge varken struktur i tankar eller tillräcklig motivation att skriva ner dem. Däremot brukar jag som sagt hitta på historier som jag berättar för barnen på jobbet och det brukar gå hem.

   Radera
 3. Jag håller med om allt :) Och när jag till slut läste Da Vinci-koden lärde jag mig otroligt mycket eftersom jag var tvungen att kolla upp alla de fantastiska saker som det berättades om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är aldrig fel att lära sig saker när man läser.

   Radera
 4. Det kanske beror på vilka biografier man hugger:) Min värld är inte så värst (ehm) lik Ozzy Osbournes, så att läsa om hans liv är verkligen verklighetsflykt:) Men jag förstår vad du menar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det bero på vilken biografi man läser, men det är inte riktigt min greje ändå.

   Radera
 5. Jag älskar att kunna försvinna och upptäcka andra tidsperioder genom böcker :)

  SvaraRadera
 6. Läser också en del deckare, men klurar inte jättemycket. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med deckare är också enligt min mening att de är väldigt lättlästa och det är ju inte helt fel det heller.

   Radera