2014-05-10

Bokbloggsjerka 9-12 maj

Och så var det fredag igen - eller javisst ja, det är lördag. Igår var en sådan där dag då jag knappt hann med mig själv. Det har varit många sådana på sista tiden. Idag däremot har jag faktiskt unnat mig själv lite frukostläsning och det var helt underbart. Däremot måste jag säga att denna veckas jerka hos Annika fråga passar mig utmärkt just nu, för det är i stort sett den läsningen jag kan tillgodogöra mig för tillfället.

Hur ställer du dig till ljudböcker och vilken är den bästa ljudboken som du har ”läst”?

Jag "läser" definitivt ljudböcker - vilket kanske inte kommer som en överraskning för er som följer bloggen. Jag har alltid minst en ljudbok på gång som jag lyssnar på sporadiskt. Vissa perioder blir det mycket lyssnande, andra lite mindre, men det brukar bli åtminstone en ljudbok i månaden. Och under perioder då jag av olika anledningar inte läser "vanliga" böcker så är det tur att ljudböcker finns för då får jag i alla fall tillgång till den skrivna världen.

För tillfället sitter jag väldigt mycket och viker papper, eller skapar vigselprogram eller andra väldigt bröllopsrelaterade sysslor. Då är ljudboken en utmärkt kompanjon. Sysslorna jag utför kräver ju inte direkt hjärnkapacitet så därför måste den sysselsättas på annat sätt.
Städa är bland det absolut tråkigaste jag vet, då förgyller vi städandet med lite ljudboksläsning. Det är bara synd att dammsugaren ska brumma så förfärligt. För övrigt funkar det utmärkt till diskning, tvätt, strykning och andra hushållsysslor.
Och så är det den där motionen som faktiskt inte heller är så superrolig ibland. Då sätter jag igång en ljudbok och vips blir allt genast mycket bättre. Till och med när jag springer så funkar det utmärkt med ljubok, varför ska man bry sig om puls när man ändå springer med en hastighet av en snigel ungefär.
Omläsning är ytterligare en sak ljudböcker passar utmärkt till. En bok som man har läst tidigare fungerar utmärkt som godnattsaga. Jag som inte är så förtjust i att läsa i sägen, lyssnar därför istället en liten stund innan jag ska somna. Ibland blir det dock inget lyssnande utan jag hinner höra ungefär 3 meningar innan jag somnar. Men det gör ingenting för jag har läst boken förrut.

Så ljudböcker är otroligt viktiga för min vardag, minst sagt. Men sen kom frågan om vilken som var den bästa ljudboken jag läst. Spontant dyker Änglar och demoner upp i mitt huvud. Det är i alla fall den ljudbok jag har lyssnat på flest gånger. Utmärkt att somna till eller lyssna på när man är sjuk. Men ärligt talat vet jag faktiskt inte om den är absolut bäst när jag tänker efter. Förra året lyssnade jag på två fantastiska serier där jag njöt varje minut och de två får nog knipa första platsen. Stephen Fry läser Harry Potter. Det finns helt enkelt inte så mycket som kan gå fel då. Underbart! Fantastiskt! Ljuvligt! och fler superlativ som man kan komma på. Den andra serien var Utvandrar-sviten av Moberg. Det var utvandrar-oskulden som tog då och jag blev helt överväldigad av berättelsen. Nästan så jag vill sätt mig och lyssna på den igen.

18 kommentarer:

 1. Ljudböcker är ett riktigt bra format för dem som klarar av det, och för dem som måste ha det :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är de. Jag ser ljudböckerna som ett komplement till min läsning. Det kan ju nämnas att jag är uppvuxen med att lyssna till ljudböcker. När jag var liten så gick kassettbanden om Prostens barnbarn varma. Margareta Krook var en fantastisk inläsare.

   Radera
 2. Visst fungerar det om man gör något som är monotont, kom fram till samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Det går inte att tänka med två hjärnhalvor samtidigt utan hjärnan måste få koncentrera sig på ljudboken.

   Radera
 3. Vad kul att du också hade Änglar och demoner med i svaret :) Jag har tappat räkningen på hur många gånger jag lyssnat igenom den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag med. Det är nog också den bok som gjorde att jag på allvar tog upp det här med ljudboksläsning.

   Radera
 4. För mig är ljudböcker ett komplement som jag bara tar till i "nödfall", men då tycker jag att de funkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt så behöver jag ha en igång samtidigt som jag läser vanliga böcker.

   Radera
 5. Ni är många som nämner Stephen Frys inläsning av Harry Potter så blir riktigt sugen på att läsa själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är riktigt, riktigt bra så det tycker jag du ska göra.

   Radera
 6. Att använda ljudböcker för omläsning var ingen dum ide. Kanske är ett bra sätt att komma in in lyssnadet på ett bra sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag absolut att det är. Det finns så många böcker som man gärna vill läsa igen men känner att man inte riktigt har tid med. Då är omlyssning svaret.

   Radera
 7. Ljudböcker är en underbar uppfinning men det har aldrig funkar på mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen individuellt, men jag tror inte jag hade klarat mig utan.

   Radera
 8. Jag har testat ljudbok en gång, det funkar inte för mig, jag behöver se orden för att minnas handlingen! Men en kanonidé för dem som det passar!

  SvaraRadera
 9. Jag tror faktiskt det handlar lite om övning. Jag hade också jättesvårt i början men allt efter som jag vant mig så har det gått lättare. Och nu kan jag inte vara utan.

  SvaraRadera
 10. Känner att jag borde öva upp mig och utnyttja ljudboksmöjligheten vid fler tillfällen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är helt klart guld värt när man håller på med tråkiga sysslor.

   Radera