2014-05-02

Bloggstafett om Andnöd

Detta är ett inlägg i bloggstafetten om boken Andnöd av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist. Boken är utgiven av Sagolikt bokförlag.

Andnöd : första boken om Nollja och MänniskofolketBoken handlar om Nollja. Hon älskar vatten och havet och vill gärna sitta vid stränderna och titta ut över havet. Men denna kärlek är inte helt problemfri, för om hon får vatten på sig så får hon en allergiskt reaktion. Det börjas bildas bubblor och blåsor på huden. 
En natt vaknar Nollja av att hon är väldigt törstig och detta leder tillslut till att förvandlingen börjar. Och vart har hennes ben tagit vägen?

Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här boken. Boken är skriven för barn som börjat läsa själva och är därför otroligt lättskriven. Handlingen är spännande, på något sätt måste ju Nollja räddas och vem är det som kan rädda henne. Samtidigt får jag en viss känsla för en viss bristande tillit till barns intelligens. Jag förstår definitivt att det är en svår balansgång att skriva för barn i den här åldern (ca 9-13) så att de ska klara av läsningen själva, men både språket och handlingen hade de 5-6 åringar jag jobbar med definitivt klarat av. Det kanske verkar tufft att skriva men det är den uppfattningen jag får av boken. Nu är jag absolut ingen expert på det här området och har definitivt inte läst en massa böcker i denna genre så jag kan ha fel. Men barn är svåra att underhålla.

Däremot älskar jag de figurer som figurerar i boken. Den är full av massor av fantasivarelser Serramarer, Taningia och framför allt sjöjungfrur. Och som den sagofigursnörd jag är så kan jag inte annat än älska. Bilderna är också fantastiskt fina och väcker en lust att veta mera.

Om ni vill läsa om vad de andra i bloggstafetten tycker om boken Andnöd kan ni kika nedanför.

10:00 Boktjuven
11:00 Prickiga Paula
12:00 Västmanländskan
13:00 Boktok
14:00 Sandras läslogg
15:00 Fantastiska berättelser
16:00 Bokform
17:00 Stories from the city
18:00 (inte så) anonyma biblioholister
19:00 Feministbiblioteket

Tack till Boktjuven och Feministbiblioteket som drog igång den här stafetten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar