2016-03-12

10 favoriter: deckare

För någon vecka sedan så var temat för Top Ten Tuesday att man skulle välja en genre och lista sina favoriter i den genren (eller något liknande). Detta tyckte jag kunde vara väldigt intressant, även om jag inte gjorde listan då. Tänkte istället att man kanske skulle kunna göra många listor, faktiskt en till varje genre jag läser. Så nu tänker jag göra ett försöka att börja lista genrer jag gillar och jag börjar med deckare/thrillers - kanske inte en genre jag läser jätteofta men lite då och då i alla fall.

1. Kamelklubben av David Baldacci. Första boken i en serie om ett gäng lite lätt utstötta medelålders män som ser konspirationsteorier lite var stans. Deras ledare är Oliver Stone och han kan väl ganska lätt beskrivas som en hel konspirationsteori hela han. Baldacci är en av mina favoriter när det kommer till genren och den här är väl värd en läsning.

2. Pepparkakshuset av Carin Gerhardsen. Jag fick boken av en kompis, läste första sidan och var sedan helt fast. Helt ärligt kan jag inte minnas massor av storyn för det är så många år sedan jag läste den, men jag vet att den handlade om mobbade barn och hur det kan bli i slutändan. Riktig bra...

3. Lotus Blues & Mios Blues av Kristian Olsson. Dessa båda böcker måste nämnas ihop för det går inte läsa den ena utan att läsa den andra. Det är full fart rakt igenom om boken är berättade på ett ganska så speciellt sätt vilket gör att i alla fall jag dras in i historien väldigt mycket. Sen är det inte världens mest sympatiske huvudkaraktär men det förhöjer snarast läsningen.

4. En hemlig plats av Tara French. Denna läste jag för inte alls speciellt länge sedan. En pojke som blir mördad på ett flickinternat. Mycket mer behövdes inte för att jag skulle bli väldigt intresserad av boken. Och den är så bra... den är otäck och den kryper under skinnet på en lite grann. Den tar sin tid att läsa men är väl värd tiden.

5. Stöld av Babian av Anna Karolina. I den här polisdeckaren är det språket som gör att jag fastnar för historien. Men givetvis också det där otagbara som är svårt att förstå vart det ska leda men som sen är så självklart. Den är riktigt bra den här boken.

6. Änglar och demoner av Dan Brown. Förmodligen den deckare jag har läst flest gånger och ska man vara helt ärlig så läser jag den kanske inte först och främst för själva deckarhistorien, men boken tror jag klassas som en deckare/äventyrsroman och mord förekommer ju definitivt. Det är dock miljöerna som gör det. Alla fantastiska beskrivningar av en stad som jag så väldigt gärna vill besöka.

7. Mördarens märke av Daniel Silva. Återigen en bok som jag läste för så väldigt, väldigt länge sedan och som jag faktiskt läst om men ändå har lite svårt att komma ihåg handlingen. Det är konstigt att den ändå kan ta sig in på den där topplistan. Även om jag inte kommer ihåg själva handlingen så kommer jag ihåg känslan av boken, spänningen som gick rätt igen. Jag vet att det förekommer en sådan där världskänd lönnmördare i den i alla fall. Och så kommer jag ihåg miljöerna i slutscenen. Men det tänker jag inte nämna här. Jag har läst någon bok till av Silva och även dessa var väldigt, väldigt bra.

8. Leon av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Egentligen hade jag nog lika gärna kunna skriva Zack för båda böckerna i den här serien är vansinnigt bra, men jag kommer ihåg det där otäcka lejonet från Leon lite mer och jag är så förtjust i att läsa om Zack och hans demoner.

9. Silkesmasken av Robert Calbraith. Här är det deckare på riktigt, som i pusseldeckare. Det är en detektivbyrå han jobbar på, den där Cormoran Strike och han löser gåtor genom gediget arbete och genom att använda sig av sitt huvud. Det är så bra...

10. 4.50 från Paddington av Agatha Christie. Det går inte för mig att ha en sådan här lista utan att ha med en Agatha Christiebok. Dock inte helt lätt att välja en favorit för det finns många och jag gillar dem alla. Denna är nog dock den bok jag gärna går tillbaka till och läser om och om igen. Så bra tycker jag att den är.

Det var 10 deckare av olika slag det. Vet inte när nästa inlägg i serien kommer men jag törs nästan lova att det gör det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar