2012-05-09

En riktigt bra bok

När jag började läsa recensioner av Skuggsida av Belinda Bauer kände jag med en gång att det här måste vara en bok för mig. Tyvärr så fanns den inte att tillgå på biblioteket, men uppföljaren Darkside fanns där så den fick följa med mig hem.

När det börjar ske mord i den lilla byn Shipcott i Exmoore, England, är det många som är förvånade. Shipcott är nämligen en sådan by där alla känner alla, och det verkar ju onekligen som om det är någon från byn som är mördaren. Det är nämligen så att morden sker på ett sätt som bara en som har kunskaper om byn skulle klara av att göra det.
Polis i byn är Jonas Holly, men han hamnar från första stund på sniskan med den kriminalkommisarie som kallas till byn, Marvel. Detta gör att han inte får bli inblandad i fallen. Detta på gott och på ont, eftersom han känner att han måste skydda både byborna, samtidigt som han vill vara hemma hos sin väldigt sjuka fru.

I början hade jag lite svårt att komma in i boken. Kanske för att varken läslusten eller lästiden var på topp. Men sen närmar man sig hälften av boken och rätt som det är finns det bara ett par sidor kvar. Ett par sidor (30) som man ligger i valet och kvalet på kvällen och funderar kring om man ska vara vuxen och förståndig, eftersom man ska upp tidigt dagen efter, och lägga ifrån sig boken, eller om man ska strunta i förståndigheten och läsa färdigt. Eftersom jag var rätt trött så vann för en gångs skull förståndigheten. Och det var nog inte bara förståndigheten, för de där sista 30 sidorna, det var med skräckblandad förtjusning jag läste upplösningen. Var den som jag misstänkte (och inte riktigt ville ha) eller hade författaren ett sista ess i rockärmen.

Med facit i handen så älskade jag den här boken. En riktigt välskriven deckare, lite annorlunda men med en verklig känsla i händelserna och för karaktärerna. Den är inte självklar även om jag hade mina aningar, kanske både en och två gånger. Den kändes levande och det var livs levande personer som jag fick lära känna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar