2012-05-15

Det var inte en plåga trots namnet

Torment, andra delen i Fallenserien av Lauren Kate läste jag ut i söndags. Jag älskade första delen och det var med stor förväntan som jag öppnade del två. Det kliade i fingrarna över att få läsa om Luce och Daniel igen. Dessutom slutade första delen med en cliffhanger som gjorde att det kliade lite extra. Vill därför passa på att varna känsliga läsare för eventuell spoil.

I närmast panik flyr Luce med hjälp av Daniel från Sword and Cross, den internatskola Luce har varit inlåst på. Luce tror att nu ska hon få möjlighet att umgås med Daniel, och att lära känna honom och sig själv - sina tidigare jag. Men det blir inte riktigt som hon tror, för Daniel tvingas lämna henne på nästa skola, Shoreline, för att bilda en allians med Cam, hans ärkefiende. Shoreline är visserligen betydlig bättre än Sword and Cross, men vad hjälper det när Luce bara vill vara med Daniel. Däremot är det ju lite bra att hon på Shoreline får lära sig att tyda skuggorna, skuggorna som har jagat henne i hela hennes liv.

Jag älskade fortsättningen också, ingenting att snacka om. Den speglar något som känns mera verkligt, trots alla änglar och demoner som är inblandade. Luce tankar och känslor speglar mycket av berättelsen, utan att det för den sakens skull blir tråkigt. Jag brukar vilja ha mycket händelser, och visst innehåller den händelser men de är inte det viktigaste. Känslan Luce har att hon kanske inte alls är menad för Daniel trots allt som har hänt i tidigare liv, för hur kan man älska någon utan vett och förnuft om man inte får möjlighet att lära känna varandra. Jag gillar att det inte bara är sockersött och puttinuttit.
Dessutom finns det ett väldigt skönt flyt i texten. Sidorna försinner förbi och det är alltid positivt när de gör det. Dels betyder det att boken är bra, dels att jag snart kan plocka upp nästa bok i den gedigna högen som varje gång följer med mig hem från biblioteket.

Nu ligger Passion - tredje delen - här hemma och väntar på mig men jag har bestämt mig för att jag måste vänta lite. För även om jag tog reda på att det tydligen ska bli fyra delar i serien och att jag faktiskt inte behöver vänta så där vansinnigt länge innan Rapture kommer (12:e juni) så känns det som om det kan vara bra att sprida ut läsningen lite grann, för sen tar det ju helt plötsligt bara slut.
För att göra det hela ytterligare lite bättre så verkar det som om Fallen ska bli film. Det får jag nog inte missa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar